Dini Methorst door EHBO onderscheidenapr-EHBO

Op de jaarvergadering op 26 maart 2012 was het feest bij de EHBO vereniging De Meije-Zegveld. De cursisten: Patrick Bos,  Quinten van Dobben, Nicolien Liesker, Lianne Mouris, Job Pels, Vivian Steenbergen en Maxime van Westerop, die van september tot en met eind november 2011 de cursus EHBO hebben gevolgd, kregen die avond hun diploma. Voorafgaand aan de jaarvergadering sprak Theo Nieuwendijk over het Thomashuis. Ook na de jaarvergadering sprak Theo Nieuwendijk met veel EHBO kennis de leden toe en vertelde in vogelvlucht de geschiedenis van de EHBO.  De vrijwillige eerste hulp komt uit Engeland. Het was Arts John Furley die in 1877 een organisatie oprichtte om mensen op te leiden voor een EHBO-diploma. Tien jaar later waren al meer dan 100.000 gediplomeerden. De Amsterdamse arts C.B. Tilanus haalde dit idee zestien jaar later naar Nederland. Deze arts is dan ook de grondlegger en pionier van de EHBO in ons land. Dini Methorst herkende de naam van Dr. Tilanus wel van de Tilanus-onderscheidingen.

De Koninklijke vereniging van de EHBO kent deze onderscheiding nog steeds toe aan personen die zich voor de EHBO bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Bij EHBO Nederland (waar de EHBO vereniging De Meije-Zegveld onder valt) wordt deze onderscheiding uitgereikt in de vorm van een zilveren speld. Tijdens de jaarvergadering werd een lid dat zich de afgelopen 25 jaar bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de vereniging in het zonnetje gezet. Hoewel ze er zelf totaal geen notie van had, was het Dini Methorst die al 25 jaar haar EHBO diploma heeft.  Dini is vaak present op de herhalingslessen. En niet alleen de herhalingslessen volgt ze trouw, ook is zij een trouwe hulpverleenster bij evenementen. Dini gaf zelf ook jeugd EHBO lessen op de school en bezorgt alle leden de Voorpost. Voor die verdiensten kreeg Dini de zilveren penning van EHBO Nederland uitgereikt door Theo Nieuwendijk.

Foto: Dini temidden van de geslaagden cursisten. Op de foto ontbreekt Michelle van Middelkoop. 

 

Jubileumconcert Kunst Na Arbeid (een ingekomen bericht)

Op zaterdag apr-KNA-Jubileumconcert31 maart  heeft Kunst Na Arbeid haar Jubileumconcert gegeven. Omdat we 50 jaar bestaan, ontving de vereniging een erepenning van de KNFM met een bijbehorende oorkonde. Deze werd uitgereikt aan Mees van Elk sr. en Lynn van der Hoeven: het oudste en jongste lid van de vereniging. Twee leden werden in het zonnetje gezet: Ron Muis is 40 jaar lid en Ingrid Meijers 25 jaar. Beiden ontvingen een speldje van de KNFM. De majorettes droegen ter ere van het jubileum hun nieuwe uniformen, welke natuurlijk ook bij de komende buitenoptredens te bewonderen zijn. De hele avond stond in het teken van Goud van Oud, alle toppers die we in de afgelopen 50 jaar gespeeld hebben, kwamen weer eens voorbij; een feest van herkenning voor velen in het publiek. Daarbij was de zaal prachtig aangekleed met doeken, speciale verlichting en een beamer met leuke filmpjes die bij de muziek hoorden. Al met al een geslaagde avond.
Maar er staat nog meer op het programma! Over twee weken, op 12 mei houdt de vereniging een 'Muziekfestijn op het Plein' voor het hele dorp. We starten met een rondgang door het dorp en aansluitend kunt u genieten van allerlei optredens van diverse bands, slagwerkgroepen, dweilorkesten en majorettes. Uiteraard kunt u in de feesttent terecht voor een hapje en een drankje.
KNA heeft een DVD uitgegeven met oude beelden van Zegveld. Een uniek exemplaar dat niet in uw collectie mag ontbreken. Voor € 10,00 kunt u deze DVD aanschaffen (reserveren) bij Cor van Amerongen, Prunuslaan 17 (tel 691713) of  bestellen op de website kna.zegveld.net.
Als laatste een oproep voor alle oud-drumband leden: op zaterdag 3 november willen we tijdens ons concert de oud-drumband leden laten optreden. Wilt u erbij zijn? Geef u op bij Ingrid Meijers(692806) of Jan Muijt (691752).

Ingekomen bericht van het Dorpsplatform Zegveld

Het Dorpsplatform Zegveld strijdt al jaren voor extra woningbouw in ons dorp. Een aantal jaren geleden al heeft het dorp in een speciale bijeenkomst in de Milandhof de visie neergelegd dat het dorp ‘ronder’ moest worden, wat betekende dat er in de hoek Hoofdweg-Nieuwstraat en in de hoek Hoofdweg-Milandweg van enige woningbouw sprake zou kunnen zijn. Een beperkte uitbreiding is immers noodzakelijk om het aantal inwoners op peil te houden en jongeren een kans te bieden op huisvesting in ons dorp, wat nodig is om de verschillende voorzieningen in ons dorp veilig te stellen en het dorp leefbaar te houden. apr-woningbouw
Vorig jaar konden eindelijk, na jaren van sleuren en trekken, acht starterswoningen worden opgeleverd. Voor het dorp Zegveld zijn echter meerdere plannen in voorbereiding. Zo wordt al vanaf 2002 gewerkt aan inbreidingsplannen in de ‘oksel’ van de Hoofdweg/Nieuwstraat (locatie Kruijt/Van Luinen). Door allerlei omstandigheden zit hier echter nog weinig schot in, wat het Dorpsplatform uiteraard betreurt.
Sinds enkele jaren is de locatie Hoofdweg-Milandweg in beeld met een mogelijke verplaatsing van de tennisbanen. Het Dorpsplatform Zegveld is dan ook verheugd dat er door de gemeente Woerden en Bolton Ontwikkeling een intentie overeenkomst is getekend voor de woningbouwplannen in de hoek van de Hoofdweg-Milandweg. Bolton Ontwikkeling wil op deze locatie – in fases – in totaal ongeveer vijftig woningen bouwen. De intentie overeenkomst houdt in dat de gemeente en Bolton Ontwikkeling gezamenlijk onderzoeken hoe deze woningbouw gerealiseerd kan worden. 
Ook wethouder Schreurs van ruimtelijke ontwikkeling steunt de woningbouwplannen van harte. Hij is van mening dat de woningbouw in Zegveld achterloopt op de planning en vindt dat het zou goed zijn voor het dorp als er wat meer doorstroming kan komen, zodat de inwoners niet naar Woerden hoeven uit te wijken als zij een ander huis zoeken.
Bij het ontwikkelen van de plannen zullen de tennisbanen mogelijk verplaatst moeten worden om de woningbouw mogelijk te maken. Gezien de locatie zal ook gekeken worden hoe het bouwplan kan worden ingepast als nieuwe dorpsrand van Zegveld.
Ook Arjan Ton, directeur van Bolton Ontwikkeling (en rasechte Zegvelder) is blij dat de intentieovereenkomst is getekend. Bolton Ontwikkeling wil het concept Bolton à la Carte op de locatie toepassen. Met dit concept kunnen kopers zelf de indeling en uitstraling van hun woning kiezen. De prijzen van de woningen lopen dan automatisch mee met de keuzes die de koper maakt.
De woningbouwplannen verkeren nog in de beginfase en moeten nog worden uitgewerkt. Bij deze uitwerking zullen het Dorpsplatform Zegveld en uiteraard ook de omwonenden in een vroeg stadium worden betrokken.
Uiteraard houdt het Dorpsplatform u op de hoogte van de ontwikkelingen!

De woningkrant is gestopt, zoek uw woning via www.woningnet.nl

Op 1 april is de Woningkrant regio Utrecht gestopt. Het papieren krantje verschijnt niet meer en voor het zoeken naar woningen kunt u op het internet terecht op de site www.woningnet.nl/regio Utrecht of  GroenWest.
Gericht zoeken naar woningen Online is het steeds eenvoudiger om alleen het aanbod te zien dat past bij uw woonwensen. U kunt hiervoor de optie ‘uitgebreid zoeken’ gebruiken. Hier vult u in waar u een woning zoekt en bijvoorbeeld voor welke huurprijs en met hoeveel kamers. U krijgt als eerste de woningen te zien die passen bij uw zoekopdracht. De corporaties zullen de komende tijd nog meer investeren in de digitale dienstverlening om nog makkelijker naar woningen te kunnen zoeken die bij uw wensen passen. De Woningkrant is daardoor niet meer nodig.
Geen internet?
Mensen zonder internet krijgen evenveel kansen en mogelijkheden om een geschikte huurwoning te vinden. Nu de Woningkrant stopt, zal GroenWest mensen verder helpen die geen computer hebben of die hulp nodig hebben op internet.
Het adres van het hoofdkantoor van GroenWest is Oslolaan 2, 3446 AA Woerden. U kunt ze telefonisch bereiken via telefoonnummer 088 – 012 90 00. De openingstijden zijn  maandag t/m donderdag van 8.30 - 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 - 12.30 uur.

Programma Muziekfestijn op het Plein 12 mei 2012

10.00 uur    Rondgang door Kunst Na Arbeid Zegveld
                  Blazerbende project met leerlingen van Jorai
10.45 uur    Opening door de burgemeester
                  Jeugddrumband en Jeugdorkest Kunst na Arbeid Zegveld
                  Concert door Fanfare, drumband, MPC en majorettes van Kunst Na Arbeid
12.30 uur    Carribean Brass
12.45 uur    Sunshine majorettes Nieuwkoop
13.00 uur    Jeugdorkest DSS Aarlanderveen
13.45 uur    Sunshine majorettes Nieuwkoop
14.00 uur    K.N.D.A slagwerkgroep uit Moordrecht
14.30 uur    Carribean Brass
14.45 uur    Concordia, slagwerkgroep Wijk bij Duurstede
15.00 uur    Concordia, Wijk bij Duurstede
16.00 uur    DSS Aarlanderveen, Drum- en showfanfare
16.30 uur    K.N.D.A. Moordrecht, slagwerkgroep
17.00 uur    Egelander kaper Der Rheinstadter Muzikanten
18.00 uur    DSS Aarlanderveen, Drum- en showfanfare
18.30 uur    MPC Concordia uit Krimpen aan de Ijssel
19.30 uur    Speeldozen, dweilband uit Woerden
20.00 uur     Dieseltrekkers uit Westervoort
23.00 uur    Afsluiting

Rabogebouw gesloopt

apr-Rabosloop2 apr-Rabosloop3

Het voormalige Rabobank gebouw aan de Middenweg is gesloopt. De plek waar vele Zegvelders ooit hun bankzaken regelden is nu een grote kale vlakte.
Ondanks de economisch moeizame tijd heeft Bolton Ontwikkeling genoeg vertrouwen om haar nieuwbouwproject De Florijn aan de Middenweg in Zegveld van start te laten gaan. Inmiddels zijn 8 appartementen verkocht en 1 commerciële ruimte.
Eind april zal de 1e paal de grond in gaan. De bouw zal ruim een jaar in beslag nemen.

Voorzitter Henk van Dam van het Dorpsplatform vertrekt: “We hebben best veel voor elkaar gekregen”.

Voor het Dorpsplatform in Zegveld is het vertrek van voorzitter Henk van Dam (61) in juni een gevoelig verlies. Zes jaar is de vader van vijf zonen en grootvader van tien kleinkinderen de stuwende kracht achter het Dorpsplatform geweest en nu stapt hij over naar de gemeenteraad van Woerden, waar hij inmiddels is geïnstalleerd als lid van de fractie van de ChristenUnie. Hij werd er meteen fractievoorzitter.

Met hart en ziel heeft de geboren en getogen Zegvelder al die jaren de belangen van het dorp gediend. In de gemeenteraad van Woerden zal hij dat blijven doen, al zal dat niet meer alleen voor Zegveld zijn: “Ik ben er nu voor alle inwoners van Woerden, maar ik blijft natuurlijk een Zegvelder”.
apr-Henk-van-Dam
De functie van gemeenteraadslid en het voorzitterschap van het Dorpsplatform waren niet met elkaar te verenigen en verstrengeling van belangen zou daarin ook te veel op de loer hebben gelegen. Toch gaat Henk van Dam niet geheel voor het platform verloren.
Hij zal de vergaderingen gewoon blijven bijwonen, als adviseur: "Ik heb er in de afgelopen jaren zo veel fantastische contacten opgebouwd en die zullen niet gauw vervagen. Ik heb korte lijntjes”.

In dat verband noemt hij de hechte samenwerking met mensen als secretaris Paul Vonk (“Ze noemen ons de tandem”),  met Piet Brak (“de grote denker”), ‘Pietje’ Bremmer (“die alles weet van het reilen zeilen in het dorp”) en Corry Vink (“die weer alles weet van de school”):  “Een geweldige club mensen. Als je die mensen bij elkaar zet heb je het gevoel dat je de mening van het dorp op tafel krijgt.  En daar heb ik met veel voldoening aan mee gedaan”.

Zes jaar lang was Henk van Dam fractieassistent van de ChristenUnie in de gemeenteraad geweest toen hij op 29 maart officieel als raadslid in Woerden werd geïnstalleerd. Dat gebeurde in een raadsvergadering en was voor de Zegvelder een bijzonder moment. Dat drong eigenlijk pas vlak voor de vergadering tot hem door toen bleek dat zijn hele gezin bij de beëdiging aanwezig zou zijn.

In het leven van Henk van Dam veranderen er door die benoeming ook wel een paar dingen:  "Ik heb dat van tevoren thuis met mijn vrouw Marry ook goed besproken. Zij en de kinderen staan voor honderd procent achter mijn beslissing. Dat moet ook want anders kan je het allemaal niet doen. Ik ga wel een dag minder werken want het kost allemaal veel tijd, veel vergaderingen, veel commissies. Maar het is goed te combineren”. In het dagelijks leven is Henk van Dam projectinstructeur bij de Rijksgebouwendienst.

Met al zijn ervaring in het Dorpsplatform lijken de belangen van Zegveld in de gemeenteraad van Woerden bij Henk van Dam in goede handen. Hij weet ook als geen ander hoe belangrijk het platform als schakel met die gemeenteraad is:  “Wat het Dorpsplatform doet is ervoor zorgen dat  de belangen van het dorp in Woerden op de tafel van de politiek worden gelegd. Daar duidelijk te maken welke kant we op moeten met het dorp”.
De vertrekkende voorzitter kijkt in bescheidenheid, maar ook met voldoening en voorzichtige trots terug op wat het Dorpsplatform in de jaren voor elkaar heeft gekregen. Vaak zijn het de kleine succesjes, maar soms ook de grotere projecten die het aanzien van Zegveld meer hebben bepaald:
“Bij alles wat we doen is voor ons als Dorsplatform de leefbaarheid van het dorp het belangrijkst. We hebben natuurlijk ook best een aantal zaken voor elkaar gekregen, maar vaak heeft het tijd nodig. Neem de ouderenzorg, de bejaardenwoningen. Die procedures om het voor elkaar te krijgen kosten nu eenmaal tijd. Over een aantal jaren zal er iets met de verouderde woningen aan de Boschsloot moeten worden gedaan. Maar voor dat je dat voor elkaar hebt ben je zo tien jaar verder”.
Henk van Dam heeft zich met het Dorpsplatform vooral sterk gemaakt voor woningbouw in Zegveld. Het nieuwbouwproject op de plek van de Rabobank is weer een stap verder en de plannen voor woningbouw op de plek van de tennisbaan (hoek Milandweg/Hoofdweg) begint serieuze vormen aan te nemen, na de ondertekening van een intentieverklaring. De bestemming van de leeggekomen openbare school staat hoog op de prioriteitenlijst en er is dringend behoefte aan kinderopvang en ouderenzorg.
Overigens denkt Henk van Dam niet dat de bouwplannen voor het terrein van de huidige tennisbaan en de hoek Milandweg/Hoofdweg een zaak van de lange adem wordt: “Het gaat vast geen jaren duren voordat dit plan uitgevoerd kan worden. De woningbouw ligt binnen de rode contouren, dan kan het snel gaan. De uitbreiding aan de Hoofdweg achter het voormalige terrein van Van Luinen is lastiger. Hier moeten de rode contouren opgerekt worden en de provincie vindt dat een zware operatie. Dat is nog lang niet rond. Men doet net alsof we de polders helemaal vol bouwen”.
Van Dam pleit vooral voor een mooiere overgang van de bebouwing naar de polder. Het aanzien van het dorp van af het Branderpad is hem een doorn in het oog: “Als je vanaf de Middenweg het dorp nadert, kijkje  altijd tegen de kopse kanten van de woningen aan. Dat is geen mooi gezicht. Misschien wordt er ooit aan die kant ook weer uitgebreid met woningen.  Dan kun je dat een veel beter aanzien geven”.
En: “Het is belangrijk dat onze jongeren in het dorp blijven wonen. Nu stagneert dat. De cijfers laten dat ook zien. Er is behoefte aan groei”.
Henk van Dam is niet het type dat zich op de borst slaat, maar is niettemin trots op wat hij met het Dorpsplatform heeft bereikt of in gang heeft gezet. Dan gaat het hem niet alleen om de zaken als grote bouwprojecten, maar ook over alledaagse praktische onderwerpen als het snoeien en kappen van bomen, het Pannaveldje, de doeltjes. Er is het Deltaplan voor het ophogen van de straten gekomen, de starterswoningen zijn van de grond gekomen.
Het plan voor het ophogen van de wegen is een heel belangrijk onderwerp geweest. Bij zulke zaken liggen de prioriteiten van het Dorpsplatform: “Maar we maken ons ook sterk voor het pontje in de Grecht. Als dat er straks eindelijk komt dan is dat mooi maar daar zijn we dan wel jaren mee bezig geweest”.
“Het is waardevol dat er een dorpsplatform is. Het signaleert de belangen van het dorp en zorgt ervoor dat die onder ogen worden gebracht van de politiek. We hebben best veel voor elkaar gekregen. Denk bijvoorbeeld aan de kernbinding met de huur. Het is door tussenkomst van het Dorpsplatform zo geworden dat als je in Zegveld woont, je als eerste aan de beurt bent voor een huurhuis”.
Maar niet alles zal vóór de inwoners van Zegveld worden gedaan, er zal ook het nodige door die dorpsbewoners zelf moeten gebeuren: “We zullen zwaarder op vrijwilligers moeten leunen. De Milandhof sporthal, de bibliotheek in stand houden. Wij ontkomen er niet aan. In de toekomst zal er door de overheid weer veel meer inzet van inwoners worden gevraagd”.
Voor Henk van Dam is als voorzitter van het Dorpsplatform nog geen opvolger gevonden. Hij maakt zich daar niet zo veel zorgen over en in Piet Brak heeft hij een betrouwbare tijdelijk vervanger. Van Dam is echter niet de enige die vertrekt, ook secretaris Paul Vonk heeft al twee jaar geleden aangekondigd te willen stoppen. Ook voor hem zal een opvolger gevonden moeten worden:
“Die opvolgers komen er in dit dorp altijd. Kijk naar de samenhorigheid, de gemeenschapszin. Dat is toch mooi dat dat hier bestaat. Natuurlijk zijn het vaak dezelfde mensen die de kar trekken. Neem nou Siveo, dat heeft een heel krachtig bestuur en dat geldt ook voor het ooievaarsdorp. En in Zegveld geldt dat voor alle verenigingen, heel veel actieve mensen. We moeten niet in de mineur eindigen, het is altijd al goed gekomen”.
“Deel uit maken van het bestuur van het Dorpsplatform kost veel tijd en energie en een lange adem. De taken zijn onderling goed verdeeld en dat werkt uitstekend. Natuurlijk loop je tegen veel regels en bezwaren aan en moet je de juiste wegen zien te vinden. Voor een nieuweling is dat best wel moeilijk”.
Wat is de ambitie van de vertrekkende voorzitter van het Dorpsplatform in de gemeenteraad van Woerden?  Wat is zijn uiteindelijke doel binnen de politiek?
“Ik heb geen doel. Ik ben christen en ik werk om te dienen, dat past mij. Ik heb nooit de politiek opgezocht, het is niet een doel geweest. Je wordt er voor gevraagd. Dat was in Zegveld ook zo bij het werk voor de hervormde gemeente en de brandweer, waar ik 30 jaar bij heb gezeten. Ik heb het allemaal met heel veel plezier gedaan”. 
“Ik hoop dat als ik over een aantal jaren afscheid neem van de politiek, ik met net zoveel voldoening terug kan kijken op die periode als bij mijn afscheid bij de brandweer en het Dorpsplatform. Ook toen stonden er hele goede opvolgers klaar, die het stokje uitstekend van mij hebben overgenomen. Die zullen er ongetwijfeld nu ook weer komen”.

Boelhuis op de Zegvelderie (een ingekomen bericht)

Met een knipoog naar het verleden organiseert de Culturele Stichting Zegveld een 'boelhuis' op de Zegvelderie van zaterdag 16 juni. Voor deze veiling is de CSZ op zoek naar leuke spullen, die door een bekende veilingmeester op ludieke wijze aan de man worden gebracht.
De artikelen hoeven niet antiek te zijn, maar wel bruikbaar. Dus geen rommel. Intussen staat er al een BMW motorfiets en antieke kast op de veilinglijst.
In overleg wordt een bodemprijs vastgesteld. De meeropbrengst wordt verdeeld tussen de verkoper en de CSZ.
Voor info: Wout Verweij, telefoon 0348-691708 of 06-11271865.

De Berichtgever zegt het met bloemen

apr-BloemetjeWe schrijven 31 maart 1962. Een frisse dag met een gemiddelde temperatuur van 5,1°C. Een dag waarbij Ella Fitzgerald zingt tijdens een nachtconcert in het Amsterdamse Concertgebouw en er een ‘West Side Story modeshow’ in het Krasnapolsky hotel in Amsterdam wordt gehouden. Maar het was een nog belangrijkere dag voor Huib de Kanter en Oda van Boetzelaer. Zij trouwden die dag in Leusden. Zaterdag 31 maart 2012 hebben zij hun 50-jarig huwelijksjubileum met hun drie kinderen, zes kleinkinderen, familie en vrienden gevierd in Gasterij de Milandhof. Het gouden echtpaar woont inmiddels al weer 22 jaar in ons dorp, aan de Broekerweg 19. Een prachtig en rustig plekje in ons mooie dorp. Ook wat woon-werkverkeer betreft was deze plek ideaal. Huib werkte bij Fokker in onder andere Amsterdam (Schiphol), Rotterdam en Papendrecht. Inmiddels genieten beiden van hun pensioen en wonen ze met ontzettend veel plezier aan de Broekerweg, waarbij ze de bijzonder fijne ervaringen met bewoners uit ons dorp niet onvermeld willen laten.
De Berichtgever verraste het gouden echtpaar met het bloemetje van de maand en wenst hun nog heel veel goede en gezonde jaren toe.

Een tweede bloemetje van de maand brachten we bij Marian van den Bosch-de Fockert. Wie kent haar niet, want zij vierde op 16 maart haar 25-jarig jubileum als leerkracht op de Jorai school. Zij kwam 25 jaar geleden vanuit Herwijnen naar ons dorp Zegveld, een dorp waar ze nog nooit van had gehoord. Ze heeft nog net meester Boer meegemaakt. Na drie maanden werd Nico Eikelenboom directeur van de Jorai. Marian was de eerste vijftien jaar de kleuterjuf van de groepen 1 en 2. Vervolgens gaf zij zeven jaar les aan groep drie en de laatste drie jaar neemt zij de kleuters van groep 2 voor haar rekening. ,,Mijn hart ligt bij de onderbouw. Kleuters zijn zo ongedwongen. Ze zeggen alles tegen je, dat is zo heerlijk.” apr-Marjan2Marian vertelt dat de lesmethodes in de loop der jaren erg veranderd zijn. ,,Vroeger verzon je zelf een thema en bouwde daar het een en ander omheen. Het ging om je eigen creativiteit. Nu zijn er kerndoelen van de inspectie waaraan je moet voldoen. Deze kerndoelen zijn onder andere taal, rekenen, voorbereidend schrijven, muziek en wereldoriëntatie. Nu moet je het thema inbouwen in alles wat je aan moet bieden.” Ook de bezuinigingen trekken een wissel op de leerkrachten. Zo zijn de vakleerkracht gym en het schoolzwemmen wegbezuinigd.

Maar 16 maart was het feest. Marian en haar man Karel werden in de hal ontvangen door alle leerlingen en leerkrachten. Zij hadden vijf liedjes ingestudeerd en brachten deze ten gehore. Marian genoot ervan. Ook werden namens de school cadeautjes overhandigd. Daarna ging ze naar haar eigen klas. Daar stond haar een enorme verrassing te wachten. Allereerst was de klas prachtig versierd. Daarnaast hadden vijf ouders uit de groep een heerlijke High Tea met de kinderen georganiseerd. Als aandenken hadden de kinderen samen met juf Elske een leuk herinneringsboek gemaakt waarin de afgelopen 25 jaar van juf Marian was uitgebeeld. Verder hebben ‘haar’ kinderen een prachtig tafellaken versierd met textielverf. Rond 11.00 uur had juf Marian zelf nog een verrassing voor de kinderen in petto. Op het schoolplein verscheen een ijscokar van Torino en werden alle kinderen van de Jorai school getrakteerd op een heerlijk ijsje.

Met de collega’s gaat Marian op 9 mei haar jubileum vieren. Wat het wordt, fietsen of wandelen en uit eten? Dat is nog een verrassing. In ieder geval is de start in Schoonhoven.
Tot slot worden alle festiviteiten afgesloten met een High Tea met enkele oud-collega’s.
De Berichtgever heeft juf Marian gefeliciteerd met haar jubileum en haar het bloemetje van de maand overhandigd. Wij wensen haar nog heel mooie jaren toe op de Jorai en hopen dat wat zij ons vertelde een vervolg zal krijgen, namelijk: ,,Ik ben nog nooit een dag chagrijnig naar mijn werk gegaan.” 

Huisartsen in opleiding in de praktijk van Dr. Quaak

In de Zegveldse huisartsenpraktijk is een huisarts in opleiding geen vreemd verschijnsel. Destijds werden in de praktijk van Dr. Esch diverse artsen opgeleid tot huisarts en één van deze in Zegveld opgeleide huisartsen is de huidige Zegveldse huisarts Dr. Bijkerk. Dr. Quaak heeft de opleidingspraktijk in Zegveld in ere hersteld, want vanaf september 2011 brengt ook Dr. Quaak artsen in opleiding de fijne kneepjes van het huisartsenvak bij.

apr-Quaak-en-HAIODr. Quaak vertelt: ,,Op het moment dat ik 10 jaar dokter in Zegveld was heb ik nagedacht over eventuele toekomstplannen. In de praktijk waren al regelmatig co-assistentes en stagiaires werkzaam, maar die verlieten de praktijk al na een aantal weken en de mogelijkheden voor het overbrengen van ervaring en kennis is dan beperkt. Een huisarts in opleiding daarentegen verblijft één jaar in de praktijk en door de langere en intensievere periode van samenwerking zijn de mogelijkheden over en weer uitgebreider.” Het kunnen overbrengen van kennis en ervaring naar de jongere generatie vindt Dr. Quaak een voorrecht en is één van zijn motiverende redenen huisartsopleider te zijn, maar de HAIO’s (huisarts in opleiding) brengen hem ook veel gezelligheid en houden hem scherp. Als opleider gaat Dr. Quaak een dag per maand naar de VU in Amsterdam teneinde de begeleiding van HAIO’s nog beter onder de knie te krijgen. Tevens spreekt hij daar met veel plezier en belangstelling collega’s over de boeiende inhoudelijke kanten van het huisartsenvak. Dr. Quaak wil de HAIO’s in zijn praktijk tevens laten zien dat het voeren van een moderne dokterspraktijk heel goed mogelijk is in een ‘praktijk in een ouderwetse setting’ als deze dorpspraktijk, inclusief een apotheek en verloskunde.

Per 1 maart 2012 is HAIO Carolien Hogenhuis werkzaam in de Zegveldse praktijk. Op de vraag hoe lang de studie tot huisarts duurt vertelt Carolien: ,,Na zes jaar studie geneeskunde is men gediplomeerd basisarts, waarna een driejarige specialisatie studie tot huisarts volgt. Tijdens deze driejarige specialisatie werkt de HAIO twee jaar in een huisartsenpraktijk (het eerste en het derde studiejaar) en volgt de HAIO in het tweede studiejaar diverse stages onder meer in het ziekenhuis, de psychiatrie en de ouderenzorg.” Carolien is dus gediplomeerd basisarts, gestart met haar eerste praktijkjaar in een huisartspraktijk en werkt dus geheel zelfstandig. Tijdens haar studie tot basisarts heeft Carolien veel werkervaring opgedaan in de psychiatrie, interne geneeskunde en spoedeisende hulp welke ervaring zij in de dagelijkse praktijk als huisarts in opleiding uitstekend kan gebruiken. Vanzelfsprekend wordt Carolien zorgvuldig en intensief begeleid door Dr. Quaak. Ten behoeve van deze begeleiding worden de gesprekken tussen Carolien en de patiënten af en toe op video opgenomen. Tijdens bespreking van deze gesprekken wordt met name gelet op de afhandeling van de hulpvraag en communicatie huisarts-patiënt. Dr. Quaak: ,,Ik vind het fantastisch dat de Zegveldse patiënten zo meewerkend zijn en over het algemeen geen bezwaar hebben tegen een afspraak met de huisarts in opleiding of opname van een gesprek. Overigens heeft de patiënt immer de mogelijkheid bezwaar te maken tegen de opname of afspraak met de huisarts in opleiding. In dat geval worden geen video-opnames gemaakt of zal de assistente een afspraak maken met Dr. Bijkerk of Dr. Quaak.”

Als ervaren huisarts wenst Dr. Quaak de HAIO tijdens de opleiding mee te geven dat het huisartsenvak een prachtig vak is, omdat een huisarts heel dicht bij de mensen staat en hij of zij een persoonlijke invulling aan de relatie huisarts-patiënt kan geven. Een HAIO heeft veel parate kennis, maar de vaardigheid om deze kennis te vertalen naar en toe te passen op een doorsnede patiëntenpopulatie is een vaardigheid die alleen gecombineerd met de nodige ervaring uitgevoerd kan worden. De huisarts dient te allen tijde alert te zijn voor uitzonderingssituaties. Daarnaast is de wijze van communicatie richting patiënt een zeer belangrijk aandachtspunt voor Dr. Quaak en zou hij graag zien dat zijn HAIO’s zich een prettige en adequate wijze van communicatie richting patiënt eigen maken.

Op de vraag of Carolien in dit stadium van haar studie al een voorkeur heeft voor een dorps- of stadspraktijk vertelt zij: ,,Op dit moment werk ik een aantal weken in deze praktijk en vind het werk in deze kleine praktijk erg prettig vanwege de kleinschaligheid en de directe contacten met de praktijkondersteuners en patiënten. Met betrekking tot mijn toekomst zou mijn voorkeur dan ook op dit moment uitgaan naar huisarts in een kleine groepspraktijk.”

De praktijk van Dr. Quaak heeft de afgelopen jaren - mede in het kader van de opleidingspraktijk - grote veranderingen ondergaan. In het kader van de bezuinigingen verwacht Dr. Quaak in de nabije toekomst vooralsnog geen veranderingen in de praktijk, maar zoals in veel sectoren is een zekere oplettendheid geboden. 

Vakanties Huisartsenpraktijk Zegveld

Meivakantie: Dr. Quaak is afwezig van 30-04-2012 t/m 04-04-2012. Dr. Bijkerk is tijdens deze periode aanwezig.
Zomervakantie: Dr. Quaak en Dr. Bijkerk afwezig van 09-07-2012 t/m 27-07-2012.
De praktijk/apotheek is doorlopend geopend en de assistentes zijn aanwezig.

Terug in de tijd naar……………..Broekerweg 56

De geschiedenis van het voorste gedeelte van dit huisje, dat we gemakshalve ‘huis 2’ noemen start in het jaar 1880. De woning wordt dan verhuurd aan de arbeider Hermanus (Manus) van Duijn (Verduijn) (geboren 15 november 1832 te Zegveld). Manus is op 5 juni 1857 getrouwd met Johanna Brunt (geboren 11 februari 1833 te Woerden). Na het overlijden van haar man op 7 juli 1896 te Zegveld blijft Johanna er nog wonen tot 1908. Zij zal op 7 maart 1915 te Nootdorp overlijden.
Wie er voor hen in dit huisje heeft gewoond, is niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk zijn dat de ouders van Hermanus van Duijn geweest. Dit waren Johannes van Duin (geboren 3 mei 1793 te Zegveld) en Neeltje Gelderblom (geboren 6 maart 1790 te Bodegraven). Zij waren op 19 januari 1815 te Zegveld getrouwd. Als Johannes op 17 januari 1864 te Zegveld overlijdt, blijft Neeltje er tot haar overlijden op 1 december 1866 te Zegveld wonen. Daarna blijft zoals geschreven haar zoon Hermanus daar wonen.apr-Huisje

In 1908 wordt de woning door de diaconie verhuurd aan de arbeider Cornelis de Vo(o)gel (geboren 3 maart 1872 te Zegveld). Hij trouwt op 10 december 1908 te Kamerik met Hendrika de Borst (geboren 27 oktober 1876 te Kamerik, overleden 31 augustus 1963 te Zegveld). Na het overlijden van Cornelis de Vo(o)gel op 12 december 1914 vertrekt zijn vrouw Hendrika uit dit huisje. Het is niet te achterhalen waar zij naar toe gaat.  De woning wordt opnieuw verhuurd.

De nieuwe huurders worden de arbeider Hermanus (Manus) Heemskerk (geboren 5 juli 1887 te Rietveld, overleden 9 januari 1966 te Zegveld) en zijn vrouw Dirkje Lena Hoogeveen (geboren 2 januari 1889 te Zegveld, overleden 10 januari 1960 te Zegveld). Zij waren op 22 mei 1913 te Zegveld met elkaar getrouwd. Zij wonen niet lang op dit plekje want op 12 juli 1916 verhuizen zij naar Malden (Gelderland).

Opnieuw komen er nieuwe huurders. Het zijn de arbeider Theodorus (‘Dirk’) Hamoen (geboren 2 september 1887 te Rietveld, overleden 24 april 1980 te Woerden) en zijn vrouw Grietje Verwoerd (geboren 7 december 1888 te Zegveld). Als Grietje een jaar later op 27 juni 1917 te Zegveld overlijdt, vertrekt haar man Theodorus uit deze woning. Theodorus hertrouwt op 21 juli 1921 te Zegveld met Janna Verwoerd (geboren 5 mei 1892 te Zegveld, overleden 2 oktober 1967 te Zegveld), een zus van Grietje.

De diaconie gaat het voorste gedeelte opnieuw verhuren en wel aan de veldarbeider (en later chauffeur) Jan Rademaker uit Zevenhoven (geboren 5 oktober 1880 te Zevenhoven, overleden 10 oktober 1954 te Zegveld). Jan was op 16 november 1915 te Zegveld getrouwd met Marrigje Blok (geboren 21 mei 1880 te Zegveld, overleden 30 april 1944 te Zegveld). Zijn huwelijk met Marrigje Blok was zijn tweede huwelijk. Hij was op 10 december 1908 eerst getrouwd geweest met Steventje Geertruida Koetsier (geboren in 1884 te Vleuten). Drie jaar na hun huwelijk overlijdt Steventje op 24 december 1911 te Zegveld op 27-jarige leeftijd. Op 28 december 1938 verhuizen Jan en Marrigje naar de woning Milandweg 40 en staat het voorste gedeelte van de woning aan de Broekerweg enkele jaren leeg.

In 1941 dienen zich nieuwe bewoners aan. Op 10 maart 1941 komt Dirk Muit (geboren op 15 december 1898 in de Zegveldse Meije, overleden 22 oktober 1985 te Woerden) er wonen. Hij was enkele dagen daarvoor, op 7 maart 1941, getrouwd met Aartje Versteeg (geboren 28 oktober 1918 te Renswoude, overleden 30 juli 1991 te Nieuwegein). Met de diaconie wordt een huurcontract aangegaan waarin staat: ‘deze huur en verhuur is aangegaan voor onbepaalden tyd ingaande den VYFTIENDEN FEBRUARI 1900een en veertig en zullende eindigen ACHT dagen nadat deze overeenkomst door een van beide partyen is opgezegd. Partyen verklaren voorts dat deze huur en verhuur is geschied tegen een WEKELYKSCHEN huurprys van EEN GULDEN VYFTIG CENT te voldoen in een termyn op iederen laatsten werkdag der week…’.
Na een paar weken kwamen ook de twee kinderen van Aartje naar Zegveld. Aartje had tijdelijk met haar zoon Henk en dochter Bep in Zetten gewoond. Dochter Bep herinnert het zich nog goed. Toen ze in Zegveld kwamen had Dirk Muit voor Henk een prachtige geruite blouse gekocht en voor Bep een geruite rok. Zij vond dit geweldig.

Zowel het voorste als het achterste gedeelte waren kleine huisjes. Het voorste gedeelte bestond beneden uit een kamer met twee bedsteden. De twee bedsteden werden later omgebouwd tot één slaapgedeelte met zelfs een raam erin. Aan de linkerkant van de bedstee lagen de aardappelen en aan de rechterkant de kolen. Je kwam de woning binnen door het klompenhok waarin zich een trap naar boven bevond. Boven was een open zolder waar de meeste kinderen sliepen. Later werden hier twee slaapkamers gemaakt en de jongens en de meisjes van elkaar gescheiden.
Net na de oorlog werd de woning voorzien van een watertappunt. De boeren in de omgeving die nog geen wateraansluiting hadden, kwamen daarna geregeld bij Dirk en Aartje water halen. Daarvoor werd regenwater gehaald bij de familie Kruijt (nu Rondweg 58), dat gebruikt werd voor drinkwater en om te koken. De was werd gedaan met slootwater.
In het klompenhok werd later een klein keukentje gemaakt. Deze ruimte ging wel ten koste van de woonkamer, die daardoor nog kleiner werd.

De wc - of zoals het vroeger heette de poepdoos - bevond zich achter het huis om in het schuurtje van de achterburen, de familie Muller. Aan de andere kant bevond zich de wc van de buren. Regelmatig moesten deze toiletten met een gierschepper worden geleegd.

Dirk Muit is het grootste gedeelte van zijn leven boerendaggelder geweest, onder andere bij Verhoeff, Burggraaf en Kastelein. Toen Dirk Muit bij Dirk Verhoeff werkte, heeft hij zijn vrouw Aartje leren kennen. Zij werkte bij buurman De Leeuw in de huishouding en hielp mee op de boerderij.

Dochter Bep Burggraaf-Muit weet nog een aardige anekdote uit die tijd. Veel boeren die nu aan de Rondweg wonen, gingen op woensdag met paard en wagen naar de kaasmarkt in Woerden. Zij kwamen dan voorbij de woning van Dirk Muit. Op een keer was een paard op hol geslagen en de boer kon het paard niet onder controle krijgen. Op dat moment was ‘dove’ Sluis uit Woerden - voor de ouderen uit Zegveld een bekend persoon - bij Dirk Muit. Hij wist het paard onder controle te krijgen door aan zijn manen te gaan hangen, tot opluchting van de boer.

Een andere anekdote uit die tijd is de volgende. Buurvrouw Netta Muller die in het achterste gedeelte woonde en Aartje Muit liepen vaak tegelijk zwanger. Zij hadden aan hun oudste kinderen verteld dat de kinderen uit de rode kool kwamen. De kinderen Dolf en Chris van Netta en Henk en Bep van Aartje wilden dat wel eens beleven. Op een keer toen het donker was zijn ze gewapend met een mes het huis uit geslopen en hebben alle rode kolen in de tuin open gesneden om te kijken of er kinderen in zaten. Deze actie leverde hun een flink pak voor hun broek op.

Wordt vervolgd.....

Zegveldse studenten steken handen uit mouwen voor kinderen in Bosnië

Indrukwekkend, spannend, ontroerend, maar vooral onvergetelijk was de reis van Linda Beukers, Judith Ton, Maxime van Westerop en Elise Vergeer naar Bosnië. Voldaan, maar erg vermoeid vertellen zij hun verhaal.

apr-Judith-Maxime-LindaJudith Ton: ,,Op 31 maart zijn wij met ruim veertig studenten van het ROC ID College afdeling Welzijn in Woerden per bus afgereisd naar Bosnië-Herzegovina. Doel van de reis was de klaslokalen opknappen van een basisschool in Kacuni en de leerlingen van de school een onvergetelijke en vrolijke week bezorgen.” Linda Beukers: ,,Voorafgaand aan de reis hebben we sponsors gezocht en activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen. De COOP Bremmer heeft knuffels geschonken, Aannemersbedrijf Beukers timmer- en schildermaterialen en door de Hervormde Kerk in Zegveld en overige sponsors zijn wij financieel ondersteund.” Praktische ondersteuning van deze reis werd geboden door de Stichting Out of Area. Deze stichting zet zich bij dit project in voor kinderen die leven met de gevolgen van de oorlog in Bosnië (1992-1995). De stichting zorgde voor onderdak van de studenten en begeleiding tijdens het verblijf. Maxime van Westerop: ,,We hebben drie klaslokalen en de hal van de basisschool in vrolijke kleuren geschilderd en voorzien van gezellige muurschilderingen. Ook hebben we leermaterialen zoals schriften, pennen en speelgoed meegenomen. Daarnaast deden we activiteiten en spelletjes met de kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar.” De taalbarrière bleek toch lastig en de communicatie verliep met handen en voeten. Judith: ,,Als wij een spelletje één keer voordeden dan deden ze het allemaal enthousiast na. Het leukste was die vrolijke lach op de gezichtjes van de kinderen.”

De gevolgen van de oorlog, nu ruim zeven jaar geleden, zijn nog dagelijks merkbaar. Tijdens de voorbereidingen van de reis zijn de studenten zorgvuldig geïnformeerd over de oorzaken en gevolgen van deze oorlog alsmede de huidige situatie van het land en zijn bewoners. Naast de kluswerkzaamheden stond ook een reis naar een begraafplaats voor oorlogsslachtoffers en een oorlogsmonument op het programma, alsmede een excursie naar Sarajevo. Linda: ,,De gevolgen van de oorlog zijn nog heel goed te zien. In de straten lopen bijvoorbeeld veel mensen die armen of benen missen als gevolg van schietpartijen of bommen. Het ergste vond ik de zwerfkinderen. Eén meisje hing de hele week rond bij het schoolgebouw met haar broertje aan de hand. Deze kinderen hadden geen onderdak of verzorging.”  Ook Judith en Maxime zijn erg onder de indruk van de gevolgen van deze oorlog en de huidige leefsituatie van de kinderen in Bosnië. Judith: ,,We hebben een band opgebouwd met deze schoolkinderen en gelukkig daadwerkelijk iets voor hen kunnen betekenen. Dat geeft wel een heel fijn gevoel. Het afscheid was heel moeilijk en er stroomden veel tranen tijdens het vertrek.” Maxime: ,,Ja, het afscheid was heel emotioneel, maar we hebben tijdens de reis veel foto’s gemaakt en gelukkig heeft een aantal kinderen daar facebook, zodat we contact kunnen houden.”
Wilt u meer informatie over de reis van Judith, Maxime, Linda en Elise of over de Stichting Out of Area dan wordt u verwezen naar de website http://projecten.outofarea.nl/idwoerden.

Lentefeest

apr-Lentegroet1

Traditiegetrouw brachten de kleuters van de Jorai op 21 maart een lentegroet bij de ouderen in ons dorp. Mariëtte Kastelein, RozaVerburg, Kees Spierenburg en Bram van Eijk verrasten Nel van der Vaart met een lentebloemetje. De kinderen kregen op veel adressen als beloning een snoepje.

Programma Zegvelderie (een ingekomen bericht)

De Culturele Stichting Zegveld heeft haar programma voor de 29ste Zegvelderie op zaterdag 16 juni bijna rond. Vanwege het 35-jarig bestaan van de stichting wordt er dit jaar veel extra's gedaan. Het accent ligt niet alleen op de kramenmarkt, maar ook op het grote aantal activiteiten eromheen. Om dit financieel rond te krijgen, worden contacten gelegd met sponsors.
Naast jaarlijks terugkerende attracties, zoals de kinderrommelmarkt, Knock Outshow en gratis pendelbus tussen Woerden, is de CSZ er in geslaagd nieuwe elementen op het programma te zetten. Zoals onder andere Fly Seat, Aquabubbles, Pret met een Shet, veiling, Clown Cho cho, theaterwagen, demonstraties van de brandweer, Space Bikes en muzikale optredens door dweilorkest, zanger en DJ.
Een klein groepje Zegvelders begon 35 jaar geleden met het organiseren van dansavonden om de Milandhof op gang te helpen en te steunen. Al snel kregen de activiteiten een grotere omvang. Het Verenigingenspel, Toffeest en Wintermarkt zijn jaarlijks terugkerende evenementen van de jubilerende stichting.

Festiviteiten Brandweerpost Zegveld 75 jaar (een ingekomen bericht)

Vanwege het 75-jarig bestaan van de brandweer in Zegveld worden diverse festiviteiten georganiseerd. Op 30 juni zal een demonstratiedag gehouden worden waarbij het brandweerkorps spuitdemonstraties vertoont en een brandweerhoogwerker uit Woerden plaatst waarmee belangstellenden Zegveld van boven kunnen aanschouwen. Vervolgens wordt op 25 augustus de vijfjaarlijkse kinderbrandweermiddag gehouden met een wedstrijdparcours voor teams in diverse leeftijden. Nadere informatie inzake aanvangstijden van de festiviteiten volgt.

WELZIJN WOERDEN (een ingekomen bericht)

Op woensdag 6 juni organiseert Welzijn Woerden voor de tweede keer het Zegvelds Diner. In samenwerking met Gasterij de Milandhof wordt er een geweldige avond georganiseerd. Heeft u belangstelling, meer informatie vindt u in onze advertentie elders in deze Berichtgever. Hierin staat  beschreven wat u moet doen om deel te kunnen nemen aan het diner.
Een aantal cursussen zoals de fotocursus met docent Jos Didden is afgerond en was ook dit keer weer een groot succes.  Op 12 april zijn we begonnen met de fietstochten.  Als u zin heeft om mee te doen, de volgende fietstocht is op 10 mei om 13.00 uur. We hopen op mooi fietsweer en voldoende enthousiaste deelnemers.
U bent van harte welkom in de Zegge. Onze gastdames/heren en docenten organiseren allerlei activiteiten, zoals bewegen voor ouderen, klaverjassen, handwerken, koersbal/jeu de boules, de leesclub, de open tafel, schilderen, werelddansen of een computercursus. De deelnemers aan de cursus Engels gaan zelfs naar Engeland!
Op de website www.welzijnwoerden.nl  vindt u onder het hoofdstukje ‘activiteiten en cursussen’ bij 'Zegveld'  alle bijzonderheden vermeld. Graag tot ziens of tot de volgende keer!
Namens de commissie, Herman Groen

Pin It