Zuurkool op z'n Pools

DOOR JOLANDA VAN TOL
Ongeveer 200 bezoekers hebben afgelopen zaterdag deelgenomen aan het Andrzejki feest in de Milandhof. Het eindejaarsfeest wordt jaarlijks georganiseerd door de Poolse Nederlandse Kultuur Vereniging (PNKV) Deze landelijke vereniging telt zo'n duizend leden en wil met allerlei activiteiten de banden tussen Polen en Nederland versterken.
Zegveldse Gerrie Schouten van PNKV noemt het eindejaarsfeest weer een succes. "Voor de 5e keer is het feest in de Milandhof in Zegveld gehouden en het lijkt wel of het ieder jaar drukker wordt. Voor de bezoekers waren er kraampjes met Poolse artikelen, een Pools reisbureau en muziekgroep" vertelt Gerrie Schouten. Kok Gerben Groenendijk van de Milandhof maakte een Pools warmbuffet met onder andere Bigos een Pools zuurkoolgerecht. Een nieuwe activiteit van PNKV is een Poolse kookcursus. Vanaf maart kunnen liefhebbers daarvoor terecht bij de Volksuniversiteit in Woerden. "Als dit een succes blijkt gaan we de kookcursus landelijk uitbreiden" aldus Gerrie Schouten

Zegvelder mag motor inleveren

Zegveld/Woerden - Een 52-jarige Zegvelder is sinds maandagmiddag zijn motor kwijt. De man werd op de Zegveldse Uitweg betrapt terwijl hij met 145 kilometer richting zijn dorp reed. De agenten zetten de achtervolging in en wisten hem even verderop aan te houden. De Zegvelder krijgt een proces-verbaal.

Workshops in kiosk

De voormalige bloemenkiosk aan de Middenweg krijgt na vele jaren leeg te hebben gestaan een nieuwe bestemming. Els Peters en Ronnie Winckler uit Vianen zijn met veel enthousiasme begonnen met het opknappen van de kiosk. De kiosk wordt in Indonesische stijl gebracht en gaat voortaan Sarijoy heten. Ronnie Winckler wil in de avonduren een Indische kookcursus gaan geven. In de kiosk worden mobiele gasstellen geplaatst waar de cursisten de gerechten zelf op moeten koken. Na de bereiding worden de gerechten gezamenlijk genuttigd. Hoe alles nog precies vorm moet krijgen weet de kersverse ondernemer nog niet. Over een aantal zaken is Ronnie Winckler wel zeker. "Verse producten en geen alcohol" "Ik ben kok en koken is mijn hobby. De kiosk biedt mij de mogelijkheid die passie over te brengen aan andere mensen. In de praktijk blijkt dat veel Hollanders belangstelling hebben voor de Indische keuken. Er zijn landelijk lange wachtlijsten voor de kookcursussen" aldus Winckler. "Maar met alleen met kookcursussen is het financieel niet haalbaar, vandaar dat we ook allerlei andere activiteiten voor jong en oud op touw gaan zetten"
Partner Els Peters gaat workshops organiseren. Kinderpartijtjes, spelletjes, knutselen, bloemschikken, karaoke en kleding maken. Meer ideeën zijn welkom. Binnenkort wordt een ideeënbus opgehangen en wordt bekeken of de ideeën van de Zegvelders uitvoerbaar zijn. Op zaterdag en zondag is de kiosk dicht. "Want er moet wel tijd overblijven voor onze 2 dochters en zoon" vindt Winckler. Er wordt naar gestreefd de kiosk op 15 december officieel te openen met een karaoke wedstrijd. "Maar we houden nog even een slag om de arm, want er moet binnen 2 weken nog heel wat gebeuren" aldus het duo uit Vianen

Down Under voor Zegvelds echtpaar Hulleman

Het Zegveldse echtpaar Hulleman (rechts op de foto) reist in februari naar Australië. Dit als hoofdprijs in een wedstrijd die wijnmaker Hardy's en luchtvaartmaatschappij Qantas samen organiseerden. De Zegvelders bezoeken uiteraard de wijngaarden van Hardy's, maar ook staat een bezoek aan Sydney op het programma.

Blik op winterse Meije

Zegvelder Reen Stevens exposeert tot eind dit jaar foto's van een winters Zegveld en een winterse Meije. Hij doet dat in de bibliotheek aan de Middenweg. Stevens wordt geboeid door de karakteristieken van het landschap in de omgeving van zijn dorp. In zijn foto's wil hij die schoonheid vangen en zo aan zijn publiek doorgeven. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de gewone openingsuren van de bibliotheek. Wie meer van zijn foto's wil zien, is welkom in zijn galerie 8x10 aan de Hoofdweg, na telefonische afspraak: 0348-691307.

Bron: Woerdense Courant 30 november 2006

Sinterklaasdammen

Damclub 'Kijk Uit' organiseert op vrijdag 1 december voor de 14e keer Sinterklaasdammen. Het jeugdtoernooi is bedoeld voor jongeren van 7 tot 16 jaar. en begint om 18.30 uur in de Milandhof.
Opgeven kan tot 29 november bij C. Kuijer tel: 691236 en A. de Bruijn tel. 691587

Pools feest

In de Milandhof wordt zaterdag een Poolse feestavond gehouden. Dit Andzejki-feest van de Pools-Nederlandse Culturele vereniging kent optredens van Grupa Hit en zangeres Anna Ziolkowska. Verder staat er een kraam van de Poolse winkel Lowickzanka uit Wilnis. In de toegangsprijs is een Pools-Nederlandse maaltijd inbegrepen en uiteraard wordt daar ook Bigos geserveerd. De zaal is vanaf 19.30 uur open, het feest begint om 20.00 uur.

Bron: Woerdense Courant 23 november 2006

Winterimpressie

Reen Stevens uit Zegveld is gegrepen door de fotografie. Eén van zijn favoriete onderwerpen is het fotograferen van polders en plassen. Het vastleggen van het karakteristieke van deze omgeving en de schoonheid van natuur en landschap, en dit met de fotografie aan de mensen te laten zien, is zijn doel. De expositie Winterimpressie Zegveld-de Meije is tot en met 29 december tijdens de reguliere openingstijden van de Regiobibliotheek Zegveld te bezichtigen.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 23 november 2006

Drie wereldleiders door Zegveld

De meeste Zegvelders zullen het wel weten. Voor passanten die over de Hoofdweg door het dorp rijden, ligt dat vermoedelijk anders. Waarom heet dat kleine huis, aan de rand van het oude dorp, eigenlijk Lagerhuis? Is het omdat het maar een klein optrekje is? Is het omdat het zo laag ligt ten opzichte van de weg? Nee. Het gebouw is gewoon een Zegveldse versie van het échte Lagerhuis, in Londen. Befaamd vanwege de heftige debatten die de 'kamerleden' uit het Verenigd Koninkrijk er plegen te voeren. Dat ook Zegveld een Lagerhuis heeft, vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog, legt Gert Ton in een vorige week verschenen boek over namen van plaatselijke boerderijen en een enkele burgerwoning uit. Het Lagerhuis was in de oorlogsjaren een kruidenierswinkeltje, waar ook tabaksbonnen ingeleverd konden worden. Dus een ontmoetingsplek voor rokend Zegveld. In een kamertje achter de winkel besprak een groep dorpelingen de hele wereld. Dat kon leiden tot verhitte discussies. Op zo'n moment riep iemand: „Het lijkt hier het Lagerhuis wel." Zo is het gekomen. Een paar weken later al werd de naam op een plank geschilderd en aan de gevel van Hoofdweg 92 gehangen. Toen in november 1944 een grote groep Duitse militairen in het dorp werd gelegerd, kozen de Zegvelders eieren voor hun geld. Het bord werd voor de zekerheid verwijderd; tenslotte woonden er in het huisje ook onderduikers, onder wie spoorwegpersoneel dat in september van het laatste oorlogsjaar in staking was gegaan. De 'Lagerhuisgroep' deed ook tijdens de bevrijdingsoptocht, in augustus 1945, van zich spreken. De leden zorgden ervoor dat Stalin, Chamberlain en Churchill voor één keer door het dorp reden. 'Hoge heren confereren', stond op de boerenwagen met de wereldleiders. (Iman Vroman)

Bron: AD - 16 november 2006

Poolse feestavond in Zegveld

Op zaterdag 25 november vindt in De Milandhof in Zegveld het traditionele jaarlijkse Andrzejki-feest van de Pools Nederlandse Culturele Vereniging plaats. Dit feest is een dansavond voor alle mensen die banden hebben met Polen en/of Nederland. Als artiesten treden Grupa Hit en een Poolse soliste Anna Ziolkowska met een pianist p. Er wordt een uitgebreid Pools/ Nederlands buffet geserveerd, inclusief het Poolse traditionele gerecht bigos (bij de toegangsprijs inbegrepen) en er is een verloting met prachtige prijzen. Tevens zal de Poolse winkel Lowiczanka uit Wilnis aanwezig zijn met een uitgebreide kraam Poolse levensmiddelen en tijdschriften. Nadere informatie is verkrijgbaar en aanmelding kan plaatsvinden via telefoonnummer 0348-691172 bij mevrouw Gerrie Schouten te Zegveld. Of via de website: www.pnkv.nl  onder culturele activiteiten.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 16 november 2006

Boerderijenboek Zegveld vliegt weg

DOOR JOLANDA VAN TOL
Zegveld- Er is veel belangstelling voor het boek "Boerengoed tussen Greft en Meije. Ruim 525 exemplaren zijn inmiddels over de toonbank gegaan. Het boek met ruim 200 pagina's over de geschiedenis van 58 boerderijen met een naam en hun bewoners in Zegveld en de Meije werd afgelopen vrijdag gepresenteerd in de Milandhof. Auteur Gert Ton heeft de afgelopen vijftien jaar de geschiedenis van deze boerderijen vastgelegd in de Berichtgever. Een blad dat vanaf 1946 door Zegvelder Gijs van den Ham werd uitgegeven als reclameblaadje. Na de herindeling in 1989 wordt het blad in zijn nieuwe vorm groter en door vrijwilligers geschreven. Ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de Berichtgever zijn de verhalen gebundeld. Voor Gert Ton en het team van de Berichtgever was het een spannende dag. De inkt van het boek was amper droog. Een paar uur voor de presentatie werden de boeken door de drukker in de Milandhof afgeleverd. "Ik had het uiteindelijke resultaat nog niet gezien"" vertelt Gert Ton " en ik was meteen apetrots. Gerrit Gerritsen die voor de lay-out en full color foto's zorgde heeft het geweldig gedaan"
Fietsroute
Gerkla Gerritsen- van den Ham overhandigde het eerste exemplaar aan Gert Ton. "Het is jammer dat mijn vader niet meer mee kan maken dat dit boek voortgekomen is uit zijn initiatief. Hij zou erg trots geweest zijn" aldus Gekla. In het boek is een losse fietskaart bijgevoegd. De route langs de boerderijen die in het boek staan beschreven wordt volgend jaar op zaterdag 12 mei feestelijk ingeluid. In samenwerking met de Culturele Stichting Zegveld worden allerlei activiteiten rondom de fietsroute georganiseerd. Het boek is nog te verkrijgen bij Gerrit Gerritsen tel 0348 691675 en wordt te koop aangeboden op de wintermarkt op 9 december in de Milandhof.

Bron: Woerdense Courant 16 november 2006

Boek beschrijft boederijen en hun markante bewoners
Boerderij van Teuntje aanrader

De geschiedenis van bijna zestig Zegveldse boerderijen en hun bewoners zijn beschreven in het vorige week verschenen boek 'Boerengoed tussen Greft en Meije'.
IMAN VROMAN
Zelden Rust, Arbeid Adelt, Vlijt en Zegen, Luctor et Emergo. In de polders rond Zegveld en de Meije is het hard werken en dat is af te lezen aan de namen van de boerderijen.
Soms laat het leven zich van de zonnige kant zien in 'Nooitgedacht', maar uiteindelijk is al dat aards geploeter toch maar betrekkelijk. Homo proponit sed Deus disponit oftewel in gewoon Nederlands: de mens wikt, maar God beschikt. Het staat op een honderd jaar oude hoeve aan de Hoofdweg in Zegveld en herinnert aan de vroeg overleden zoon van een van de diepgelovige bewoners. Vijftien jaar geleden begon Gert Ton een serie over boerderijnamen in De Berichtgever. De zestigste verjaardag van dit plaatselijke blad was aanleiding om dat spitwerk te bundelen. Dat werd nog een hele klus, want Ton wilde het boek actueel houden. Bewoners vertrokken of beëindigden hun bedrijf, er brak brand uit, een naam veranderde. Ton beschreef 58 boerderijen. Dat is goed voor, schat hij zelf, zeventig procent van alle boerenbedoeningen in en rond Zegveld. Alleen gebouwen met een naam kregen een plekje. Maar waarom heet Meije 167 Kerktegoed? Dat is omdat het gebouw en de landerijen ooit aan de rooms-katholieke parochie toebehoorden. Herman Vergeer kocht de boerderij in 1982 en haalde het naambordje prompt weg. Wat nou Kerktegoed? De boerderij is nu van mij, redeneerde Vergeer. Bovendien was hij al die bezoekjes van deelnemers aan puzzelritten méér dan zat. Elke autospeurtocht die in die jaren door de schilderachtige Meije kwam, had wel een vraag over de naam. Twintig jaar later keerde het bordje toch weer terug. Speurtochten zijn er niet zoveel meer. Opvallend is ook de naam Dadelbeek, een driehonderd jaar oude in de slappe veengrond van de Rondweg weggezakte hoeve. Hier groeiden nooit dadels en er stroomde ook geen beekje. Dadelbeek behoorde toe aan de Armen Noodhulp van het bisdom Utrecht en een Utrechtse pastoor. Die heette Johannes Gerardus Dadelbeek, vandaar. Voor liefhebbers van nostalgie is Teuntjes' Hoeve aan de Meije een aanrader. Minder dan tien jaar geleden werd het hooi nog met een schuit van het bij de Nieuwkoopse plassen gelegen land naar de berg gebracht. Binnen is nog een originele bedstee aanwezig. De naam herinnert aan de vrouw van de pachter. Dat was gebruik bij de toenmalige eigenaar Levensverzekerings Maatschappij Utrecht. Op en duur raakte Teuntje er wel aan gewend, maar diep in haar hart vond ze het maar gekkigheid, die naam.
'Boerenboeken belangrijk'
Uitgebreide beschrijvingen van boerderijen in het Groene Hart en hun bewoners zijn er nauwelijks, zegt Rob Alkemade. Hij is archivaris van streekarchief De Rijnstreek in Woerden en hielp Gert Ton bij het zoeken naar oude gegevens van de hoeves.
Alleen over het boerenerf-oed rond Driebruggen bestaat een vergelijkbaar naslagwerk. Dat dateert van beginjaren negentig van de vorige eeuw. Belangrijke werken, vindt Alkemade. „Het is goed dat deze geschiedenissen worden vastgelegd."
Fietsen langs de hoeves
Bij 'Boerengoed tussen Greft en Meije' hoort een fietstocht langs alle beschreven gebouwen. Het komende voorjaar is de officiële opening van de route. Op 12 mei zijn op iedere boerderij activiteiten, zegt Jolande van Hunnik van de Culturele Stichting Zegveld. Het idee is de route vaker te gebruiken, bijvoorbeeld een culinaire tocht. Boerengoed kost twintig euro en is te koop tijdens de Zegveldse kerstmarkt op 9 december in de Milandhof of bij Gerrit Gerritsen, Eikenlaan 19, tel. 0348-691675

Bron: AD 14 november 2006

Ad Brak: cuisinier en place

Woerden - Hij is al vanaf zijn zestiende als kok werkzaam, aanvankelijk als leerling. Ad Brak heeft tegenwoordig een eigen bedrijf Cuisinier en place. Hij doet aan catering, kookt bij bedrijven en particulieren en ziet zichzelf als "een wat trendy jonge speler" in het concept.
De uit Zegveld afkomstige Ad Brak zag al vroeg iets in de horeca en werd leerling kok. "Dat heb ik vijf jaar gedaan. Daarna heb ik een tijdje gevaren op zo'n cruiseboot. Dat vormt je heel erg. Ik heb heel veel gezien, het heel erg naar mijn zin gehad, maar het is niet iets dat je je hele leven volhoudt. Ik althans niet." Na een tijdje via een detacheringsbureau als kok te hebben gewerkt, begon hij voor zichzelf met Cuisinier en place. Hoewel hij in het hele land actief kan zijn, beperkt de catering zich vooral tot de wijde regio Woerden. Wijd, want bij het maken van de afspraak voor het gesprek, is hij in Amsterdam aan het werk. Jong en fris zijn de trefwoorden die hij voor zijn manier van koken en presenteren het eerst noemt. "Neem een bittergarnituur. Ik zal dan geen toostjes doen, maar probeer het meer een Aziatisch-Japanse stijl mee te geven. En ik serveer het op van die houten vlondertegels, dat geeft er net een ander accent aan." Hij kookt ook bij particulieren thuis. "Dat is vaak ontzettend leuk. Je moet zorgen dat je tachtig procent van de dingen al hebt voorbereid. Dan hoef je het ter plaatse alleen maar af te maken." Het mooiste aspect van het werk is voor Brak: "Nieuwe dingen bedenken. Mensen verrassen met net iets meer dan ze verwachten. Mensen zijn heel kritisch, maar ook goed te verrassen en als je boven het verwachtingspatroon presteert, zijn ze tevreden en daar geniet ik van: de waardering die je dan krijgt."

Passage

Het 'Nederlands Forensisch Instituut' staat centraal bij de bijeenkomst van de leden van Passage op dinsdag 14 november. Medewerker Hordijk van de organisatie vertelt hoe het instituut de politie helpt bij gerechteliike onderzoeken. De bijeenkomst begint om 19.45 uur in de Milandhof.

Boerderijenboek

Het boek over historische Zegveldse boerderijen wordt morgenmiddag ten doop gehouden. Het boek is een initiatief van het plaatselijke blad De Berichtgever.

Bron: Woerdense Courant 9 november 2006

De Vrijwilliger

Met muziekvereniging Kunst na Arbeid musiceert Huib de Bruijn op alle grote evenementen in Zegveld. De vrijwilliger staat altijd klaar voor wat technische klusjes. Ook coördineert hij de muziekcommissie van de vereniging. De Bruijn: „In een dorp als Zegveld is de samenhang groot Het is belangrijk dat de muziekvereniging altijd aanwezig is op festiviteiten.

Bepalen wat de fanfare speelt

BRAM VERBRUGGE
Van buiten verschilt het rijtjeshuis van Huib de Bruijn niet van andere woningen. Eenmaal binnen ziet en hoort de bezoeker het verschil. In de gang staat muziekapparatuur opgeslagen en binnen vullen de klanken van een klassiek stuk de huiskamer. „Het komt zelden voor dat het hier in huis stil is. Het is onzin te zeggen dat ik niet zonder muziek kan, maar het is best belangrijk voor mij," zegt de in Zegveld geboren en getogen De Bruijn met gevoel voor understatement. De cd-collectie aan de muur, de versterkers in de gang en de muziekinstallatie op een centrale plaats in de woonkamer tonen overduidelijk aan dat De Bruijn een echte muziekliefhebber is. Hij heeft van zijn hobby zijn beroep weten te maken en heeft tegenwoordig zijn eigen reparatiebedrijf. De Bruijn: „Ik was reparateur van elektrische orgels, maar die werden steeds minder bespeeld. Tegenwoordig repareer ik alle elektrische apparatuur die in een muziekwinkel te vinden is: gitaren, mengpanelen, noem maar op."
De 58-jarige muziekliefhebber kan vanwege zijn werk met veel instrumenten overweg, maar is echt bedreven in het spelen van bugel. Dat is een soort korte, dikke trompet, die een rond geluid voortbrengt. De bugel valt onder de hoorns. Samen met muzikanten op trompet, bas, bariton, saxofoon, trombone en dwarsfluit vormt De Bruijn de fanfare van de muziekvereniging Kunst Na Arbeid in Zegveld.
Die is altijd aanwezig bij de festiviteiten in het dorp. Voor Sinterklaas, kerst, de avondvierdaagse en Koninginnedag staat al een optreden in de agenda van de Bruijn genoteerd. Toch is het op straat
spelen niet zijn favoriete bezigheid. „Het is vaak slecht weer en soms is het al donker. Spelen en lopen tegelijk werkt ook eigenlijk niet. Toch hoort het erbij. Het is belangrijk dat we aanwezig zijn in het dorp. Ik houd er zelf meer van een zo goed mogelijk stuk neer te zetten en dat moet binnen gebeuren. Het voorjaarsconcert is daarom mijn lievelingsconcert. Driehonderd man in de zaal, de burgemeester is aanwezig. Dat is het concert van het jaar." De Bruijn heeft veel ervaring. Sinds 1982 is hij lid van de muziekvereniging. Al snel werd de hulpvaardige Zegvelder gevraagd door de leiding. „Ik zit meer dan twintig jaar in het bestuur. Tegenwoordig vorm ik met enkele andere vrijwilligers de muziekcommissie." De Bruijn legt uit: „De muziekcommissie bepaalt wat de fanfare gaat spelen. We moeten zorgen dat de goede partijen in huis zijn en de concerten voorbereiden." Vanwege zijn technische kennis verzorgt De Bruijn ook alle opnames voor de muziekvereniging. Als hij nog ergens kan helpen, doet hij dat. De Bruijn besteedt een paar uur per week aan zijn vrijwilligerswerk. „Ik ben niet degene die het meeste werk verzet. We zijn met zeven bestuursleden en de meesten van hen doen heel veel voor de vereniging. Ik vind het soms jammer dat veel zaken door dezelfde groep enthousiastelingen moet worden gedaan. We zouden eigenlijk nog een paar vrijwilligers kunnen gebruiken, maar het is lastig mensen te vinden. Toch kan ik het muziekliefhebbers aanraden. Kunst Na Arbeid vormt een belangrijk deel van mijn leven. Muziek hoort erbij."

Bron: AD - 8 november 2006

Najaarsconcert Kunst na Arbeid

Muziekvereniging 'Kunst na Arbeid' geeft zaterdag haar haar najaarsconcert in de sporthal van de Milandhof. Vanaf 19.30 uur laten alle onderdelen van de vereniging zich horen. Het gaat om de drumband, de mallet percussion band, de fanfare en de majorettes. Het programma bestaat uit een mix van pop, ballads, marsen en zelfs Afrikaanse klanken.
Het concert is gratis toegankelijk.

Ido Vunderink schenkt drie schilderijen aan gemeente

Drie schilderijen in de trouwzaal van het Woerdense stadhuis zijn door schilder Ido Vunderink aan het gemeentebestuur geschonken. De trouwzaal is daarmee een Vunderinkzaal geworden, want aan de muren van het vertrek hangt het nu vol met werk van de Zegveldse schilder. Het merendeel daarvan was al aangekocht door het gemeentebestuur. De drie andere doeken, onder meer een gezicht op akkerland en de maan boven het polderland nabij de Meije, waren in bruikleen. Vunderink heeft besloten deze aan de gemeente te schenken. Dat gebeurdedinsdagmiddag met enig vlagvertoon in de trouwzaal. Namens de gemeente werden de schilderijen door Burgemeester Schmidt in ontvangste genomen. 'Het was zomaar een ideetje,' zegt de schilder zelf, enigszinsbeduusd van de aandacht die hem ten deel valt. 'Ik had niet gedacht dan in mijn mooie pak te moeten komen.' Vunderink erkent momenteel veel succes met zijn doeken te hebben. 'Er is veel wat ik niet kan, maar zoiets maken wel.'

Bron: Woerdense Courant 2 november 2006
Pin It