Thomashuis in bedrijf

DOOR JOLANDA VAN TOL

Zegveld - Even voorstellen. Kim, Jeroen, Jolanda, Janneke, Gerard, Sanne, Katelijne en Bart. Sinds een halfjaar zijn zij nieuwe inwoners van Zegveld.
In de laatste Woerdense Courant van vorig jaar, vertelden Jeanne en Theo Nieuwendijk over hun plannen om een Thomashuis aan de Hoofdweg op te zetten. Theo verruilde zijn baan als sales manager in het bedrijfsleven voor die van zorgondernemer. Jeanne werkte al vijftien jaar in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De verbouwing van de zorgboerderij was toen nog in volle gang en nu een feit. In de voormalige stal hebben alle 8 bewoners met een verstandelijke beperking een eigen kamer. De woonkamer en keuken worden met elkaar gedeeld. Als zorgon-dernemers hebben Jeanne en Theo er bewust voor gekozen ook bij het Thomashuis te wonen. Op de bovenverdieping proberen Theo en Jeanne met hun dochters ook nog een privé-leven te . hebben, maar daar is het afgelopen half jaar weinig van terechtgekomen.


Privé schiet erbij in
"Ons privé-leven is verweven met het Thomashuis. Ons privé-leven schiet er wel een beetje bij in" geeft Theo toe "Het afgelopen jaar zijn we naar geen enkele verjaardag van vrienden geweest. Samen met Jeanne is boodschappen doen bij de Makro een uitje" Zij stellen dit meer vast dan dat zij er over klagen. "Over onze plannen een Thomashuis te beginnen hebben we wel drie jaar nagedacht. Je weet waar je aan begint, maar het begeleiden van mensen kun je van te voren niet bedenken. Je kent de verzorgende kant van de doelgroep, maar niet hoe het is om met ze in één huis te wonen. Het niveau van onze bewoners is dat van een kind van vier jaar. Je moet ze overal mee helpen. Begeleiden in alles en individueleaandacht geven. Vooral in het begin moesten ze wennen aan hun nieuwe leefomgeving en natuurlijk geldt dat ook voor ons. Het is belangrijk duidelijk te zijn. Grenzen aangeven. Zo mogen ze niet op blote voeten in de gang lopen. Niet zonder toestemming op elkaar kamers komen. Het geeft veel voldoening om te zien hoe de groep zich op positieve wijze vormt. Hoe ze leren rekening te houden met elkaar. Het is een leuke groep aan het worden" vindt Jeanne. "Donderdag is in principe onze vrije dag, maar er is zoveel te regelen. Contact met de ouders en de werkplek. Het vervoer. De vrijetijdsbesteding. We hebben nu drie mensen in dienst en zijn bezig met nog een zorgverlener. Door dit intensieve werk is het echt nodig om zelf af en toe bij te tanken. Petra werkt 38 uur per week mee aan de zorg voor de bewoners. Corrie is een verademing voor ons en houdt twaalf uur per week de boel netjes. Maarten is beeldend kunstenaar en creatief therapeut. Een schuur bij de boerderij is omgebouwd tot atelier. Vier van de groep werken daar, nemen hun lunch mee en blijven daar de hele dag. Ruim dertig uur per week haalt Maarten het beste uit vier van onze bewoners boven. Zij schilderen en maken allerlei voorwerpen van keramiek.
Waar is dat nou voor nodig
Net als alle andere zaterdagmorgen wordt er gezamenlijk koffie gedronken. Alle bewoners worden om half elf geroepen voor de koffie. Terwijl Jeanne koffie en thee zet, moet Janneke de kopjes klaarzetten. Kim komt mopperend van haar kamer. "De krant op bezoek? Waar is dat nou voor nodig" Om de beurt vertellen de nieuwe Zegvelders wat zij zoal doen. Janneke is vier dagen in de week in dagopvang "Reinaerde" waar zij sponzen in pakt. Eigenlijk heeft Janneke niet veel tijd en wil gaan schaatsen op de sloot voor de boerderij. "Ik ben de enige van de groep die kan schaatsen"wil ze wel even kwijt. Ook wil ze even uitleggen waarom Jeanne en Theo met hun vorige banen zijn gestopt. "Ze hebben de handen vol aan ons" zegt Janneke die vindt dat ze met haar nieuwe woonplaats een lot uit de loterij heeft. Jolanda werkt drie dagen in de week bij Maarten in het atelier en heeft zich ontpopt als een ware kunstenaar. Met speksteen en keramiek maakt ze de meest verrassende voorwerpen en iedereen versteld doen staan. Ook schildert ze. De autistische Jeroen verblijft vier dagen in het atelier. Behalve liefhebber van schilderen en keramiek is Jeroen heel muzikaal. Op panfluit en dwarsfluit speelt hij zonder noten lezen alles na. Berdien Stenberg is favoriet. Catelijne is ook twee dagen in het atelier actief. En nog eens twee dagen werkt ze via Abrona in een restaurant.
Heg knippen
Bart is vierenhalve dag in dagcentrum de Valkenier in Maarssenbroek. Daar vervaardigt hij Kattecor. Een middel dat kattenurine absorbeert om het te kunnen onderzoeken. Verder tekent en schildert hij en knipt uit papier mooie slingers. Kim is in dagcentrum De Loef in Utrecht creatief bezig met papier-maché en in het atelier. Gerard de oudste van het gezelschap gaat twee dagen in de week naar bouwbedrijf Niesing in Woerdense Verlaat. Verder maakt hij zich nuttig op de boerderij met het knippen van de heg. Van het snoeihout maakt hij stokjes van precies dertig centimeter lang. Daarop worden pinda's voor de vogels gelijmd. Op de wintermarkt in Zegveld en de Kerstmarkt in Woerden zij n er meer dan honderd exemplaren verkocht. Sanne is de enige fulltimer. Ook helpt Gerard op de boerderij van buurman De Bruijn. Sanne heeft het Downsyndroom en reist elke dag met de auto naar 'groepie Aap' in Nieuwegein. Sanne is gek op auto rijden en zou het helemaal niet erg vinden als haar dagcentrum in Maastricht zou zijn. Sanne doet allerlei klusjes van tafel dekken, boodschappen doen. Volgens Jeanne is Sanne die vanuit een thuissituatie naar het Thomashuis is verhuisd, enorm voor uit gegaan. Ze praat en doet steeds meer"
Na ruim een halfuur koffie drinken gaat ieder weer zijn eigen weg. Maar niet voordat Jeanne en Theo herinnerd worden aan de "kookdag van Theo" Jeanne kookt doordeweeks voor allemaal. Elke zaterdag is de beurt aan Theo om patat en snacks te halen.

Wat zijn Thomashuizen?
Thomashuizen Nederland is een onafhankelijke organisatie met als doel om mensen met een verstandelijke beperking een fijne en passende woonomgeving te bieden. Dit wordt waargemaakt door het opzetten van kleinschalige woonvoorzieningen (Thomashuizen) die per huis geleid wordt door zelfstandige zorg-ondernemers. Het Thomashuis is een initiatief van Hans van Putten, vader van Thomas. Thomas heeft vanwege een verstandelijke beperking jaren in instellingen gewoond. Zijn ouders vonden dat die woonvorm beter moest en Hans van Putten bedacht een baanbrekende manier, de combinatie van kleinschalig wonen met de principes van het ondernemerschap en de inzet van het Persoonsgebonden Budget. Het is een misverstand dat het Thomashuis alleen toegankelijk is voor bewoners met beter bedeelde ouders. Door het Persoonsgebonden Budget is het voor iedereen toegankelijk. Thomas heeft anderhalfjaar in een Thomashuis in de Betuwe gewoond, maar is inmiddels overleden. Zijn vader is echter vol spirit doorgegaan dat heeft geresulteerd in tientallen Thomashuizen verspreid over het land.

Bron: Woerdense Courant 28 december 2007

Rug-aan-rug-woningen op komst

Zegveld - Als er geen bezwaren van omwonenden komen kan in de komende zomer een begin worden gemaakt met de bouw van acht starterswoningen aan de Milandweg. De woningen worden uitgevoerd in een zeer goedkoop segment, zodat deze ook echt voor starters op de koopmarkt bereikbaar zijn. De maximumrichtprijs is 140 duizend euro. Het gaat om zogenaamde rug-aan-rug-wo-ningen' die ook voor Kamerik zijn ontwikkeld en die daar in het nieuwe uitbreidingswijkje Kamerik-Noordoost worden gerealiseerd.

Pannaveld in Zegveld na drie jaar eindelijk gerealiseerd

Zegveld - Alhoewel het Dorpsplatform Zegveld en de gemeente Woerden vinden dat het Pannaveld achter de speeltuin aan de Molenweg er moet komen is er gisteren toch nog overleg geweest met omwonenden die bezwaar maken tegen de aanleg, omdat zij bang zijn voor overlast van hangjongeren. Samen met wethouder van der Woude wordt gekeken of een anderen inrichting tegemoet kan komen aan de bezwaren. Omdat het speelveld wordt gebruikt als opslagplaats van materialen voor de renovatie van de Molenweg is de aanleg van het Pannaveld even uitgesteld. Wat ook de uitkomst van het overleg zal zijn, in ieder geval moet voor het komende speelseizoen het Pannaveld, waarvoor de plannen al ruim drie jaar op de plank liggen, gerealiseerd zijn.

Bron: Woerdense Courant 20 december 2007

Zegveldse Winterfair druk bezocht

ZEGVELD - Sfeervol was het in de Milandhof. Diverse kerst-, kraampjes waren opgetooid.

IVN knot wilgen in achterland van Zegveld

ZEGVELD - Het IVN heeft zaterdag in het achterland van Zegveld een aantal bomen geknot. Dit ter voorkoming van beschadigingen door de te zware takken. De wilgen waren allemaal nog vrij jong, maar dat was dus geen aanleiding om tot knot over te gaan.

Kerstzang Zegveld

ZEGVELD - Op maandag 17 december is er in de Milandhof een kerstzangavond van de gezamenlijke Zegveldse verenigingen om 19.30 uur. Medewerkenden zijn muziekvereniging Kunst na Arbeid, kinderkoor Vertel Me Eens en zangvereniging De Lofstem. Soliste is Pia Schütz, dirigent van het koor. Spreker is ds. L. J. Vogelaar uit Noorden.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 13 december 2007

Kerstzangavond in Zegveld

Zegveld - De jaarlijks kerstzangavond in Zegveld vindt maandag 17 december plaats in de Milandhof. Deze wordt georganiseerd door de gezamenlijke Zegveldse verenigingen. Het programma begint om 19.30 uur. Medewerkenden zijn muziekvereniging "Kunst na arbeid",kinderkoor "Vertel me eens" en zangvereniging "De Lofstem". Soliste is Pia Schütz, dirigent van het koor. Spreker is ds. L.
J. Vogelaar uit Noorden.

Milandhof heeft impuls nodig

Zegveld- Wethouder W. Groeneweg gaat in gesprek met Stichting Milandhof over de functie van het dorpshuis en waar mogelijk dat nog meer versterkt kan worden.
Uit het onderzoek 'Leefbaarheid Kleine Kernen' dat is uitgevoerd door de Provincie Utrecht is naar voren gekomen dat de Milandhof bepalend is voor de leefbaarheid van het dorp. Volgens voorzitter J. Brinkhaus van de Stichting Milandhof dekt de commerciële tak de niet- commerciële kant. Als voorbeeld noemde hij de bibliotheek die als onderdeel van de Milandhof eigenlijk dubbele huur zou moeten betalen. "De ouderen van Zegveld krijgen een keer in de twee weken een driegangen diner voorgeschoteld voor 4,50 euro. Het sinterklaasfeest wordt hier uitbundig gevierd, maar dat levert de Milandhof niets op. De kerstzangavond. En zo kan ik nog wel een tiental maatschappelijke activiteiten op noemen 'aldus Brinkhaus. In de vergadering van het Dorpsplatform, afgelopen dinsdag, erkende wethouder Groeneweg dat bijvoorbeeld de sporthal een verliesgevende tak is van de Milandhof. In het overleg dat binnenkort gaat plaatsvinden, komen deze zaken en het onderhoud van het gebouw aan de orde. Volgens wethouder Groeneweg is overleg nodig omdat het bij de Milandhof met al haar nevenfuncties gecompliceerder is en dat het niet de bedoeling is een restaurant te subsidiëren.

Werken aan het landschap

Zegveld - Twaalf vrijwilligers van het IVN namen zaterdag deel aan de maandelijkse werkdag van het landschapsbeheer. Bij de familie Kop aan de Hoofdweg 106 in Zegveld werden wilgen geknot. De vrijwilligers troffen het met het mooie najaarsweer. 12 januari is de volgende werkdag. Dan wordt het stiltegebred van het Brediusbos onder handen genomen.

Winterfair slaat aan

Zegveld - De Winterfair in de Zegveldse Milandhof is afgelopen zaterdag druk bezocht. Volgens Edith Benetreu van de Culturele Stichting Zegveld die het evenement voor de vijfde keer organiseerde had de markt met ruim 50 kramen dit jaar van alles wat. "Natuurlijk overheersten de kerstartikelen maar door de grote diversiteit aan kramen kon iedereen die een origineel cadeautje zocht slagen. Ook degenen die alleen sfeer wilden proeven, kwamen ruimschoots aan hun trekken. De kinderen konden hun creativiteit en energie kwijt in de knutselhoek, wat door ouders toch als heel 'extra' wordt beschouwd" aldus Edith Benetreu.

Kaarten voor de kerst

Zegveld beleefde zaterdag het kerstklaverjastoernooi in de Milandhof. Een groot aantal klaverjassers had zich daarvoor naar het dorpshuis gespoed en de gelukkigen konden aan het eind van de dag  met een prijs naar huis.

Waar heeft de vis nu weer zin in?

De Passie
DOOR JOLANDA VAN TOL

Zegveld - Een vice, bucktail, streamer, leader, reels, droge en natte vliegen, een bellyboat. Voor de gepassioneerde vliegbinders die een keer in de twee weken in de Milandhof bij elkaar komen zijn het heel normale termen. Het bindseizoen is weer begonnen. In de wintermaanden wordt de voorraad kunstvliegaas aangevuld om in de zomer er met de vliegvishengel op uit te gaan.
Het kunstvliegaas is kant-en-klaar in de hengelsportwinkel te verkrijgen, maar Richard van der Born uit Zegveld en de Woerdenaren Wim Kwak en Barry van der Meer hebben een tweede hobby ontwikkeld en maken ze zelf.
Een op de tweehonderd sportvissers beoefent de vliegvissport. Het vliegvissen met een korte hengel, zonder dobber is een actieve tak van het sportvissen. " We zitten niet rustig op een stoeltje aan de waterkant. Je loopt en zoekt constant" legt Richard van der Born uit "Je vraagt je voortdurend af: Waar heeft de vis vandaag zin in? Met het binden van vliegen probeer je een aas te maken die de vis moet verleiden tot bijten in een imitatie van voedsel. De lengtes van vliegen variëren van een halve tot 15 centimeter. Vandaag kun je een topvlieg hebben en morgen is ie waardeloos." Een aantal jaren was Richard van der Born bindinstructeur voor beginners, maar beleeft meer plezier aan het binden in klein clubverband. En het moge duidelijk zijn dat er heel wat ervaringen met of zonder visserslatijn uit gewisseld wordt.
Voor deze meting is gekozen voor de snoekstreamer. De vices staan op tafel. De vice is een apparaat waarin een vishaak wordt geklemd zodat men beide handen wij heeft om het materiaal om de haak te binden, met een flinke lamp erboven en een opvangmandje eronder. Verder hebben de hobbyisten een koffer met een bonte verzameling. Veel materiaal is geschikt. Pauwen-, kippen- en eendenveren. Zelf veren van een kip die speciaal voor het vliegvissen in Australië wordt gefokt vanwege zijn lange smalle veren, chenilledraad, kralen, imitatiebont Haren van allerlei dieren. Zoals de haren van herten, honden en uit het oor van een konijn. "Ja, pas maar op" grapt Barry van der Meer "Voor je het weet is er een hap uit de bontkraag van je jas of de vacht van je hond. Doordat allerlei varianten mogelijk zijn loop je constant te zoeken naar haren en veren, want je weet maar nooit" Ook allerlei kleuren worden gebruikt. Zelfs neonkleuren. "Met die felle kleuren verwacht je soms wel eens dat de vis wel met een zonnebril boven moet komen" geeft Richard toe. "De vis is net een mens. Vandaag eet hij Chinees en morgen boerenkool" zegt Wim Kwak" Je bent de hele dag aan het experimenteren. Waar heeft de vis vandaag zin in
Met de mooiste er vandoor
Als er boven het water kleine insecten vliegen zou dat de maaltijd van de vis kunnen zijn en wordt uit de koffer met de vele variaties de meest lijkende imitatie te voorschijn gehaald. Voor de snoek wordt een bonte blauwe veer, dat de staart van de streamer moet voorstellen met binddraad om de haak gebonden, vervolgens wordt het lijfje gemaakt met glitterchenilledraad, dat afkomstig zou kunnen zijn van slingers uit de kerstboom. Er worden grappen gemaakt over de grote haak van Wim. "Joh, we gaan er toch een snoek mee vangen geen haai" Uit de verhalen blijkt dat de talenten van Wim meer aan de waterkant liggen dan in het maken van het vliegaas. "Wim vangt met de lelijkste vliegen de mooiste vissen" Na het lijfje wordt de kop met haren gebonden. Vol trots wordt de streamer aan de vice gehangen. Op een avond worden zo 3 a 4 kunstvliegazen gebonden. Deze avond blijft de productie steken op 2 exemplaren. Maar dat komt door de grote verhalen en de gezelligheid. Nog een laatste vraag. Is er veel verdriet als de vis er met je mooiste kunstvlieg vandoor gaat. "Nee hoor, Aan materiaal kost het hooguit een euro tegenover 8 euro kant-en-klaar uit de winkel. Een goede reden om weer een nieuwe te maken" zijn de hobbyisten het met elkaar eens.

Bron: Woerdense Courant 13 december 2007

Winterfair

In de Milandhof in Zegveld wordt aanstaande zaterdag voor de vijfde keer een winterfair gehouden. In totaal staan er 50 kramen met artikelen die gerelateerd zijn aan de winter en de Kerst, zoals onder andere allerlei kerststukken en -decoraties in vele soorten, zelfgemaakte jam en stoofpeertjes, vogelvoederhuisjes, sieraden, tapasschalen, keramiek, kaarsen, kaarten, galakleding. Op l een gezellig terras worden winterse gerechten geserveerd. Ook de Kerstman is weer van de partij. Kinderen kunnen een waxinelichthouder beschilderen. Deelname hieraan en de toegang is gratis. De fair begint om 10.00 tot 16.00 uur

Bas den Hollander

Zegvelder Bas den Hollander is overleden. Den Hollander was actief in de kaashandel en liet het grote pakhuis op de hoek van de Hoofdweg en de Milandweg bouwen. Daarnaast deed hij in onroerend  goed. Bas den Hollander is 71 jaar geworden.

IVN gaat knotten in Zegveld

Zegveld - Het IVN gaat komende zaterdag bomen knotten in Zegveld. Het gaat om wilgen in het land aan de Hoofdweg 106, De wilgen zijn nog jong, maar hebben toch al een te grote takkenbos, die gekortwiekt moet worden, teneinde schade aan de bomen te voorkomen. Ook moet een deel van een houtsingel worden uitgedund, om weer licht bij de bodem te krijgen. Dat maakt het mogelijk dat kleine dieren er kunnen leven. Het werk begint om 10.00 uur bij de boerderij. Wie mee wil doen, moet om die tijd aanwezig zijn. Goede kleding en een lunchpakket meenemen en het IVN zorgt voor koffie en thee. Rond 15.00 uur moet het werk klaar zijn. Meer weten kan via Henk Veldhuyzen, tel. (0348-) 420056.

Bron: Woerdense Courant 6 december 2007

Populieren op Zegveldse Dwars- en Rondweg geveld

ZEGVELD - De gemeente heeft deze week een begin gemaakt met de veel omstreden kap van circa tweehonderd populieren aan de Zegveldse Dwarsweg en Rondweg. Toen de zaag er éénmaal inging was het lot over de bomen snel geveld.

IVN gaat weer knotten

WOERDEN/ZEGVELD - De werkgroep Landschapsonderhoud van het IVN-Woerden organiseert zaterdag 8 december een nieuwe werkdag. Deze dag zijn wij te gast bij de familie Kop in Zegveld (Hoofdweg 106). Er staat daar een aantal jonge knotwilgen die moeten worden ontdaan van hun pruik: nog langer laten doorgroeien zou schade aan de bomen betekenen. Door het grote gewicht van de takken zou de wilg kunnen scheuren of anders lelijk beschadigen. De knotwilgen worden helemaal kaal gemaakt en kunnen dan er weer een aantal jaren tegenaan. Daarnaast moet er ook nog een stuk van de houtsingel worden gedund. Door het dunnen ontstaat er weer licht op de bodem, waardoor er weer een mooie onderlaag zal gaan groeien. De vogels en andere dieren stellen zo'n omgeving erg op prijs. Mede daarom zijn de leden van de werkgroep erg enthousiast om het werk te gaan doen. Wie mee wil doen kan naar de boerderij komen. Start is om 10.00. Er zal aan de weg een IVN-vlag als herkenningspunt worden opgehangen. Men moet zelf voor goede kleding en een boterham zorgen dragen. Koffie en/of thee is er. Einde ongeveer 15.00 uur. Eventuele verdere informatie bij de coördinator van de werkgroep: Henk Veldhuyzen, telefoon 02348-420056.

Ons Genoegen

ZEGVELD - Met 'kerst' klaverjassen. Dat kan bij 'Ons Genoegen' in Zegveld op zaterdag 8 december in de Milandhof. Een speciaal, sfeervol toernooi volgens het individueel Rotterdams systeem wordt gespeeld waarmee diverse prijzen te winnen zijn. De aanvang van het klaverjassen is om 11.00 uur. Inschrijfgeld bedraagt drie euro. Informatie en inschrijven: 0348-691408 / 691780 / 401996.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 6 december 2007
Pin It