Jus d'orange 'Als ik zeg vers, dan bedoel ik ook vers'
Een glas of een tank, bij Rob kan het

Duizenden particulieren in West-Nederland kennen hem al van de bestellingen aan huis: de Sinaasappelman. Vanaf september bezorgt Rob van Hoogdalem uit Zegveld in plaats van hele sinaasappels ook verse geperste jus d' orange, maar dan voor bedrijven in de regio.
Vijf jaar geleden begon Van Hoogdalem De Sinaasappelman. Toen een eenmansbedrijfje. Nu heeft hij vijf auto's rijden en zijn er volgens eigen zeggen duizenden particulieren die op gezette tijden, meestal eens in de twee weken, een van te voren afgesproken aantal sinaasappels afnemen. In een kist of net krijgen de particulieren de sinaasappels thuis. Van Hoogdalem voegt na de zomer een nieuwe activiteit aan zijn bedrijf toe. „Bedrijven kunnen zich abonneren op vers geperst sinaasappelsap. Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld voor achttien mensen sap wil hebben dan leveren wij 's morgens de bestelling. Wanneer mensen op het werk komen staat er een bekertje verse jus d' orange klaar. En dan bedoel ik echt vers, want we beginnen om vier uur 's morgens met persen. Heel anders dan een gewone catering. Bij hen is het sap meestal de vorige dag geperst en de vitamines in jus d' orange vervliegen heel snel." Om aan de vraag te voldoen heeft Van Hoogdalem in Zegveld een persmachine staan die 45 sinaasappels per minuut aan kan. „En als de vraag groot is, komt er gewoon nog een machine bij."
De appeltjes van oranje bestelt Van Hoogdalem via de groothandel. Ze komen meestal uit Spanje, Marokko, Zuid-Afrika of Argentinië. De kosten voor de bedrijven die van zijn dienst gebruik willen maken bedragen straks €1,20 euro per bekertje, daar zitten volgens Van Hoogdalem de voorrijkosten bij in. Desnoods kan een bedrijf ook slechts enkele bekertjes bestellen. Van Hoogdalem: „Bij kleine hoeveelheden wordt wel gekeken of het in de route past." De Zegvelder heeft er het volste vertrouwen in dat zijn nieuwe activiteit aanslaat. „Alleen al in Woerden verwacht ik straks tweeduizend bekertjes per dag om te zetten." Dat er belangstelling is, bleek al in de aanloop naar de Woerdense Bedrijvendagen, waar hij zich twee weken geleden presenteerde aan het bedrijfsleven. „Mensen waren al nieuwsgierig waarom we op de beurs stonden. Toen ik ze dat vertelden, meldden ze zich gelijk als klant."

Tot nu toe

  • Robs Kakelhok is het bedrijf waar Rob van Hoogdaiem bekendheid mee krijgt in Zegveld en omgeving. Van chauffeur op een vrachtwagen voor pluimveevervoer werkt hij zich op tot transportondernemer met 22 vrachtwagens op de weg.

  • 1994. Van Hoogdaiem komt met een revolutionair idee, een wagenpark voor mobiele reclame.

  • 2002. Van Hoogdaiem begint De Sinaasappelman voor particulieren.

  • 2007. De nieuwste activiteit is een verse jus d'orange-service voor bedrijven. '
     

Bron: AD Groene Hart 30 juni 2007

Stormschade op Rondweg groot

ZEGVELD - Nadat enkele bomen door de hevige rukwinden dinsdagmiddag op de Rondweg spontaan om waren gevallen heeft de gemeente Woerden besloten om preventief nog een aantal bomen te vellen. Het ging volgens een woordvoerder van de gemeente 'alleen om bomen, die gevaar opleverden voor de verkeersveiligheid en omwonenden', De Rondweg is in verband met de gevaarlijke omstandigheden tot in de avond afgesloten geweest voor alle verkeer. Alleen bestemmingsverkeer mocht op eigen risico over de weg.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 28 juni 2007

Henkido terug van geslaagd toernooi

Zegveld - Henkido deed zaterdag met acht judoka's, drie dames en vijf heren, mee aan de Open Engelse judokampioenschappen. Ruim duizend judoka's uit onder meer Italië, Duitsland, Spanje, Nederland, Roemenië, Ierland en Engeland deden aan het toernooi mee. Met een zilveren medaille voor William Tichem (drie gewonnen wedstrijden) en een bronzen plak voor Rico Annes (twee gewonnen wedstrijden) werd het een voor Henkido geslaagd toernooi. Daarnaast behaalde Pim Graafland (twee gewonnen wedstrijden) een vijfde plaats. Het was volgens Henkido een lastig toernooi, omdat de regels waren aangepast. Zo mochten er geen armklemmen en verwurgingen worden toegepast.

Beelden en quilts te zien in bibliotheek

Zegveld - De Zegveldse Dieneke Stofberg exposeert tot en met 29 augustus in de bibliotheek in haar eigen dorp, Middenweg 2 (in de Milandhof). Ze toont daar beelden in verschillende materialen en met verschillende onderwerpen. Zij exposeert samen met dorpsgenote Nanda Verburg, die quilts maakt. De quilt ontstond in de Verenigde Staten als decoratieve lappendeken en was bedoeld voor degenen die geen nieuwe deken konden betalen. Door versieringen met borduurwerk en siersteken, ontstonden dekens die als kunstwerk konden gelden. Intussen wordt de quilttechniek ook tot ver buiten de Verenigde Staten gebruikt. De expositie is tijdens de gewone openingsuren van de bibliotheek te bezichtigen.

Behouden bomen om

Zegveld - luist een deel van de bomen die behouden zouden blijven ging dinsdagmiddag om. Aan de Rondweg in Zegveld werd in allerijl een aantal populieren geveld. Deze leken eerder, na fel protest vanuit Zegveld tegen het kappen van meer dan vierhonderd bomen, te worden gespaard. "Er was geen houden aan," laat een woordvoerder van de gemeente weten. Snelle actie was dinsdagmiddag nodig om schade en mogelijk ongelukken te voorkomen. De bomen langs de Rondweg staan in drassige grond, die door de aanhoudende regen nog minder draagkracht heeft gekregen. "Ze stonden te schudden in de grond," aldus de zegsman. De combinatie van veel regen, veel wind én de bomen in blad is de populieren noodlottig geworden.

Doorrijden na bijna botsing langs Meije

Meije- Een 51-jarige man uit Bodegraven is zondagmorgen met zijn fiets gevallen, toen hij moest uitwijken voor een auto. De man fietste in de richting van Woerdense Verlaat en moest ter hoogte van de watertoren scherp bijsturen toen een grijze personenauto hem uit de en hem weinig ruimte voor vrije doorgang gunde. Door die manoeuvre viel de fietser. De bestuurder van de auto stopte wel, maar stapte niet uit en reed zonder zich om de Bodegraver te bekommeren door. De politie is op zoek naar getuigen.

Brandweermiddag

De Zegveldse vrijwillige brandweer bestaat dit jaar 70 jaar. Daarom organiseren de spuitgasten een brandweermiddag voor de kinderen uit Zegveld en de Meije die op de basisschool zitten. Voor de kinderen uit groep 1 en 2 is er een spuitopdracht onder begeleiding van een brandweerman. Voor kinderen uil de hogere groepen is er een brandweerstormbaan, waarbij de elementen water en schuim zeker niet zullen ontbreken. Deze feestelijke middag is op zaterdag 7 juli. De locatie is de parkeerplaats achter de Zegveldse sporthal. Het startsein wordt gegeven om 13.30 uur.

Bron: Woerdense Courant 28 juni 2007

Tuinen centraal in Zegveld

Tuinliefhebbers kunnen vrijdag 29 en zaterdag 30 juni hun hart ophalen in Zegveld. Op de twaalfde Hoofdweg-tuinendagen is een verscheidenheid aan tuinen te bezichtigen. Tussen tien en vijf uur openen particulieren aan de Hoofdweg hun groene domein voor nieuwsgierigen. Te zien zijn bijvoorbeeld een landschapstuin, een parktuin en een natuurtuin. Op de website www.wuivendearen.nl  staat aanvullende informatie.

Vier generaties in de Meijese
Het eerste schoolhoofd liep


MEIJE/ZEGVELD
De enige die nog niet is getraceerd is een leerkracht uit het schooljaar 1957-58. De rest van de leerlingen die deel uitmaken van honderd jaar Milandschool in de Meije wel. Zes leerlingen van deze dorpsschool behoren tot de vierde generatie van hun familie die hier onderwijs krijgt.
Agatha Vernooij- van der Werf is geboren op 24 maart 1916. Met 91 jaar is ze de enige nog levende scholiere uit de voormalige zesde klas. Niet alleen als leerling was ze aan de katholieke school verbonden. Ze was ook de echtgenote van het schoolhoofd, meester Vernooij. Hun elf kinderen kregen uiteraard ook op les op de Milandschool. „Ze werden heel streng behandeld, strenger dan andere leerlingen." Het schoolhoofd bewoonde een groot huis dat bij de school stond. Dit pand is afgebroken. De tijd dat ze zelf op de dorpsschool zat kan ze zich moeilijker herinneren. „Het heette nog niet Milandschool, dat weet ik wel. Onze Lieve Vrouwe Geboorte heette die volgens mij, net als de kerk. We gingen elke morgen naar de mis voordat de school begon. Eerst een heel eind lopen, dan naar de kerk en dan naar school." Het schoolhoofd in haar tijd was de heer Korse. „De hele tijd liep hij te bidden," weet ze nog. „Zelfs lopend tussen de banken door in de klas. Het was een vrome man." Na twintig jaar vertrok schoolhoofd Vernooij met zijn gezin uit de Meije. Daarmee kwam er voor zijn vrouw een einde aan koffie schenken voor de leerkrachten. „Wat denk je. Had er eentje nog klachten ook over de koffie. Dat die niet goed was. We hadden niet veel geld, dus ik moest zuinigjes aandoen met de koffie."
Coby Bunnik is van een jongere generatie. Zij bezocht de Milandschool in de jaren vijftig en zit nu in het comité dat de activiteiten voor het honderdjarig jubileum voorbereidt. Bij aanvang van het nieuwe schooljaar beginnen de feestelijkheden. Coby maakte de opvolger van schoolhoofd Vernooij mee, Frans Kock. „Het was een echte Brabander en met hem kwam er plots een andere sfeer op school," aldus Coby. „Alles werd losser. Het opdreunen van de topografische rijtjes als Groningen, Appingedam hoefde niet meer." Schoolhoofd Kock 'schrok zich rot' volgens Coby van al het water rondom de Meije. „Hij zorgde ervoor dat alle kinderen hier zwemles kregen." Ook zijn muzikaliteit viel op. Coby: „Hij was organist en dirigent tegelijk. Als hij speelde dan dirigeerde hij met zijn hoofd. Het zag er heel grappig uit." Bij zo'n honderdjarig jubileum komt veel boven. Zo weet de Meijense uit verhalen dat in de oorlog de familie Hellingerwerf elke dag drie kachels warm stookte in de school. „En voor vier gulden per week maakten ze het hele gebouw schoon". Ondertussen gaat van een aantal famiies een vierde generatie naar de dorpsschool aan de Hazekade. Voor hen geen verplichte gang meer naar de kerk die nog steeds op steenworp-afstand staat, maar kringgesprekken in kleurrijke lokalen waarbij leerlingen vertellen wat ze in het weekend hebben meegemaakt. Komend schooljaar staat in het teken van het eeuwfeest. De feestelijke opening in september, een sponsorloop in oktober, een boek dat uitkomt in november en schaatswedstrijden in januari staan op de rol. Wesley de Jong is een van de zes leerlingen van de vierde generatie. Helaas zit hij nu in groep acht en kan hij het jubileum niet meer als leerling meemaken. Maar op de reünie in juni is hij zeker van de partij als een van de jongste oud-leerlingen.
School helpt school
Als honderdjarige jubilaris steunt de Milandschool met de activiteiten van komend jaar een goed doel. Dat is de Fikre-Alem Elementary School in Aderak, Ethiopië. Op deze school zitten kinderen uit boerenfamilies die met het volgen van lessen op deze school hun kansen in de maatschappij verruimen.
Tot nu toe

  • Het kerkbestuur van de rooms-katholieke kerk in de Meije stelt in 1907 Theo Korse aan als eerste hoofd van de school aan de Hazekade. Hij blijft 31 jaar aan de school verbonden. Korse heeft vijftien kinderen. Hij overlijdt in 1938. De.schooi telt in begin jaren rond de veertig leerlingen.

  • De heer Vernooij volgt Korse op in 1938, Hij heeft elf kinderen. Wegens gezondheidsredenen vertrekt hij in 1961 uit De Meije. In de jaren vijftig en zestig schommelt  het aantal leerlingen rond de honderd.

  • Met Frans Kock als schoolhoofd vindt een 'Brabantse jnvasie' plaats. De strenge katholieke leer wordt versoepeld.

  • De meesters Hofstede, Fukkink en Regtvoort zijn dan achtereenvolgend schoolhoofd.

  • In 1996 gaat de Milandschool samenwerken met de Wilibrord-school in Bodegraven

  • Hans Verkley van de Wilibrord in Bodegraven is nu directeur en Annemieke Pinkse locatiemanager in de Meije. Zij is de eerste vrouw die aan het hoofd staat van de katholieke Milandschool.
     

Bron: AD 26 juni 2007

'Met pijn in mijn hart uit Zegveld vertrokken'

Niet alleen starters hebben het moeilijk in Zegveld. Het dorp kent namelijk ook een nijpend tekort aan woningen voor vijftigplussers. Woningzoekenden op deze leeftijd zien zich genoodzaakt uit te wijken naar Woerden.
In Zegveld staan wel enkele woningen voor mensen op hoge leeftijd. Maar tussen deze woningen en 'gewone' eengezinswoningen gaapt een groot gat, want appartementen zijn er niet. Secretaris van het dorpsplatform Paul Vonk ziet het probleem met lede ogen aan. „Starters hebben het hier het moeilijkst, maar deze ouderen kunnen hier ook nauwelijks terecht."
Gert Wijman (62) is zo'n vijftig-plusser die graag in Zegveld had willen blijven, maar geen geschikte woning kon vinden. Hij is daarom verhuisd naar Woerden. „Ik woonde in een eengezinswoning. Omdat ik vergeetachtig werd, wilde ik graag kleiner wonen. Mijn vrouw en ik zochten een appartement, maar die heb je in Zegveld niet. We konden niets anders doen dan uit het dorp vertrekken."
Wijman heeft zijn hele leven in Zegveld gewoond en is naar eigen zeggen met pijn in zijn hart naar Woerden verhuisd. „Ik mis Zegveld erg. Werken wilde ik altijd overal, maar wonen wil ik in Zegveld."
Voor Vonk van het dorpsplatform heeft de problematiek hoge prioriteit. „We blijven dit aankaarten bij de gemeente en proberen ruimte te vinden voor zowel starters als ouderen."
Ad Ton van bouwbedrijf Hollands-Midden ziet ook dat nieuwe huizen hard nodig zijn om de Zegvelders in hun dorp te houden. „Als we vijftig woningen mogen bouwen, zitten ze zo vol. De vraag is erg groot, want de afgelopen vijftien jaar is er niets gebouwd," aldus Ton. Volgens ondernemers legt kleinschalige nieuwbouw het af tegen grootschalige projecten. „Gemeenten geven liever prioriteit aan nieuwe Vinex-wijken. Kleine dorpen als Zegveld worden daar de dupe van."
De gemeente Woerden erkent het tekort aan woningen, maar ziet op korte termijn geen oplossing. In de nota Wonen 2006 staat dat de ruimte voor nieuwbouw in Zegveld 'beperkt' is. 'Gezien de ruimtelijke mogelijkheden zal een deel van de vraag elders moeten worden opgevangen', klinkt het in de nota.

Bron: AD 16 juni 2007

Weer lol najaar in de troep en ruzie met de buren
In najaar koffie voor een euro

lk weet veel van Nederland, maar dit stukje hier is toch wel een hele openbaring," verzucht de middelbare vrouw terwijl ze van haar fiets stapt en het terras van café De Halve Maan oploopt. Haar fietsmaatje bestelt twee koffie en ze genieten van de rust. Uit niets valt op te maken dat dit lokaal in De Meije een roerige tijd achter de rug heeft.
Eigenaar Nico van Veen kan er nog steeds niet over uit dat twee buren in 2005 via de gemeente bezwaar maakten tegen een door hem neergezet hokje voor koffie en fris uit de automaat. Bedoeld als service voor voorbijgangers. „Het was tijdelijk, uit nood geboren en stond niemand in de weg. Wat ik nog steeds helemaal niet begrijp is waarom ze niet gewoon naar mij zijn toegekomen. Dan had ik het ze kunnen uitleggen."
Nico was destijds bezig met een verbouwing aan zijn café. Het idee voor de automaat had hij opgedaan in België. Daar hebben ze veel van dit soort servicepunten. Als kermisexploitant, zijn andere professionele bezigheid, rijdt hij in de vroege uurtjes vaak door afgelegen delen van het land. Nico: „Dan denk ik wel eens: als hier nou een koffieautomaat zou staan, dat zou ideaal zijn. Daarom ben ik er zelf mee begonnen. De automaat, met koffie voor een euro, moest na de verbouwing vooral dienst gaan doen op doordeweekse dagen in de winter. De rest van de tijd is het café bemenst."
Terug naar de reactie van de buren. Er kwamen in 2005 twee bezwaren binnen tegen het hok waarin de automaat stond. Degenen die tegen het tijdelijk plaatsen van de automaat waren, werden door de gemeente in het gelijk gesteld en dus kon het idee van koffie voor een euro bij De Halve Maan een jaar de ijskast in, want zolang moest het café de deuren sluiten.
„Welgeteld één dag heeft het hok op die plaats gestaan. Het heeft daar nooit gefunctioneerd," zegt Nico. Alleen even in 2004, toen het idee net was ontstaan en de verbouwing nog niet in volle gang was. Nu kan hij er enigszins om lachen, maar wel als een boer die kiespijn heeft. Een jaar omzet is de ondernemer hierdoor misgelopen. „Hoeveel? Laten we het er maar op houden dat het een hoop geld is." Van Veen heeft weer lol in het leven, na een somber jaar van verbouwingstroep en buren die niet on speaking terms waren. Vanwege het mooie weer gingen de deuren van De Halve Maan al open op 1 april dit jaar. Koffie en fris uit de automaat is een feit zo gauw het najaar wordt. „Ook zit ik te denken aan gebak maar dat idee moet ik nog goed uit werken," aldus Van Veen die rustig een trekje van zijn sigaret neemt.

Het verhaal van de zon en de maan
Behalve café De Halve Maan heeft er ook altijd een ander café in De Meije gestaan: café De Zon. Dit vindt zijn oorsprong bij een hertog twee zoons had. In het familiewapen staan twee zonnetjes en twee halve manen, een verwijzing naar zijn kroost: De zonnen staan voor de dochters en de manen voor de zoons. Er werden in De Meije twee cafés naar vernoemd. Café De Zon dat stond bij de watertoren, is afgebroken. Café De Halve Maan aan de Hazekade bestaat nog.

Tot nu toe

  • Het gebouw van café De Halve Maan in De Meije, stamt uit 1888. Ooit liep de grens van Woerden en Bodegraven dwars door het café heen. Nu ligt het helemaal op Bodegraaf grondgebied.

  • In 1998 komt Nico van Veen vanaf de overkant van de Rijn, uit het plaatsje Noorden naar De Meije. Hij koopt het café en begint het op te knappen.

  • In 2004 besluit de eigenaar tot een grote verbouwing. Die was nodig om het café goed te isoleren en aan alle veiligheidseisen te laten voldoen. Hij vat het idee op een automaat neer te zetten als service voor de bezoekers, in de tijd dat het terras er niet uitziet vanwege de verbouwing. Dit gaat even goed, totdat de automaat verplaatst wordt naar een hok dat tegen de weg aan staat. Hiertegen maken de buren in 2005 bezwaar. Het hele jaar 2006 is het café hierdoor gesloten. Per 1 april 2007 opent De Halve Maan eer de deuren. Nu staan de automaten in de opslag. In het najaar worden ze weer in werking gesteld.

Bron: AD 15 juni 2007

Zegveld wil snel pannaveld

Als het aan het Dorpsplatform Zegveld ligt wordt het pannaveld achter de speeltuin aan de Molenweg zo snel mogelijk aangelegd. Nu alle wegen bewandeld zijn en het VSB Fonds een mooie financiële bijdrage heeft toegezegd mogen de negen bezwaarmakers geen invloed meer hebben zo vindt het Dagelijks Bestuur. Die mening wordt gedeeld door het Algemeen Bestuur.
Volgens Paul Vonk van het DB is er drie jaar geleden al een begin gemaakt met de plannen en nu alles rond is, is aantasting van de inhoud van het project niet meer aan de orde. Na een informatieavond in april maakten omwonenden bezwaar omdat zij vrezen voor overlast van rondhangende jeugd. De gemeente wil naar aanleiding daarvan het gehele plan nogmaals bespreken. Speeltuinvereniging 'De Robbedoes' vindt het pannaveld een mooie aanvulling op de speeltuin. "Overal 'm het dorp heb je wel eens te maken met overlast Dat gebeurt wel eens in de speeltuin en misschien straks ook wel op het pannaveld. Wij blijven alert en bij overlast zullen wij de jongeren daar in eerste instantie zelf op aanspreken. In een dorp als Zegveld zijn die lijntjes wat korter" aldus een woordvoerder van de speeltuin. Panna is een vorm van straatvoetbal, op een klein veldje gespeeld door twee tegen twee of drie tegen drie.

Renovatie Molenweg gaat alvast van start

In het kader van het Deltaplan hebben de Nutsbedrijven een begin gemaakt met de renovatie van de Molenweg. Het project is aanbesteed, maar nog niet gegund aan een aannemer waardoor de planning nog niet bekend is. Het is wel de bedoeling dat na de zomervakantie het echte werk van start gaat en na de jaarwisseling de oplevering een feit is.
Enkele verkeersmaatregelen die in april in een bijeenkomst met inwoners en wethouder W. Groeneweg aan de orde zijn geweest worden in het project meegenomen. Zo komen er twee versmallingen ter hoogte van de Nieuwstraat en huisnummers 14 en 16. Ook enkele borden moeten het verkeer wijzen op schoolgaande kinderen. Bij de verkeersbijeenkomst werden 48 punten genoemd, waarvan het merendeel niet uitvoerbaar is, omdat de weg daarvoor te smal is. Een zebrapad heeft volgens de verkeersdeskundige van de gemeente geen toegevoegde waarde. Uit metingen blijkt dat veel kinderen op de fiets naar de basisschool Jorai gaan en alleen bij intensief gebruik heeft een zebrapad de veilige functie waarvoor het bedoeld is.

Zegveld nog niet uitgeblust

De oude Zegveldse brandweerauto is terug bij het korps, of beter, bij de oudgedienden van het korps, die onder de naam "uitgeblust" een eigen vereniging hebben. Zij hebben grootste plannen met de veertig jaar oude wagen.

En nu oude auto opknappen

Het is destijds een onverwachtse koop geweest. Je zou kunnen zeggen in een vlaag van verstandsverbijstering. Op de Zegveldse braderie in 1978 werd een Zegveldse brandweerauto op de veiling per opbod verkocht. Ik dacht laat ik ook wat doen en zo gebeurde het dat de wagen voor 1 gulden in mijn bezit kwam. Met een komisch verhaal heeft Bas de Bruijn afgelopen dinsdag afstand gedaan van zijn aankoop destijds. De Zegvelder heeft de oude brandweerwagen uit 1957 die vijfentwintig jaar zijn bezit is geweest overgedragen aan de personeelsverenging van de vrijwillige brandweer in Zegveld. Om precies te zijn aan de brandweervutters die nog steeds lid zijn van de personeelsvereniging en zichzelf de "Senioren Brandweer Uitgeblust" noemen. De 'uitgebluste brandweermannen' gaan de oude wagen in oorspronkelijke staat terugbrengen en het exemplaar uit vroegere tijden inzetten bij representatieve gelegenheden in het dorp. Voor de opknapbeurt zijn sponsors nodig. Het begin is er. Bij de overdracht werd een bus rode verf aangeboden en deed Bas de Bruijn de eerste duit in het zakje, omdat hij in de afgelopen 25 jaar toch wel een beetje verknocht is geraakt aan zijn impulsieve aankoop.

Woningen in Zegveld

Zegveld- Het Dagelijks Bestuur van het Dorpsplatform Zegveld is in gesprek met woningbouwvereniging SWW over mogelijke plannen op een spoedige realisatie van 8 starterswoningen aan de Milandweg. Als alle procedures zijn gevolgd moet de oplevering in het voorjaar 2009 mogelijk zijn. Afhankelijk van de grondprijs bedraagt de eerste verkoopprijs ongeveer 140 duizend euro. Het uitgangspunt is jonge starters en om die functie te behouden heeft de SWW eer een koopgarantieregeling aan verbonden. Dat betekent dat het alleen aan de SWW verkocht mag worden. Uit de inschrijvingen op de starterslijst verwacht de gemeente dat er ruimschoots belangstelling voor is. Of de SWW de toewijzing aan de hand van volgorde-inschrijving of loting uitvoert is nog niet bekend.

Stratentennistoernooi

Tennisvereniging Miland organiseert op zaterdag 30 juni het jaarlijkse Stratentennistoernooi, Voor de jeugd is er van 10.00 tot 12.00 uur een tennisspelletjes-circuit uitgezet.
Deelnemers die 12 jaar en ouder zijn gaan wel echt de baan op en beginnen om 13.00 uur. Opgeven kan nog tot 24 juni. Tel 0654267771

Schooldammen

Het pupillenteam van de basisschool Jorai uit Zegveld is in de finale Nederlands Kampioenschap schooldammen op een dertiende plaats geëindigd. Coach Arie de Bruijn is zeer tevreden over de prestaties afgelopen zaterdag in Heino. "Van de 18 deelnemende scholen waren Jaco Kastelein, Geert van Ingen, Boaz Brak, Jacco en Arie van der Knaap de jongste deelnemers.
En dan over het hele damjaar genomen toch als finalist eindigen is knap en biedt perspectief voor volgend jaar" vindt Arie de Bruijn.

Tuinendagen

De Hoofdweg-Tuinendagen vinden vrijdag 29 en zaterdag 30 juni voor de twaalfde keer plaats. Er zijn die dagen verschillende tuinen te bezichtigen. Bij een aantal deelnemers zijn er kraampjes met streekproducten en andere met het buitenleven verwante artikelen. De tuinen zijn open van 10.00 tot 17.00 uur. Meer info: www.wuivendearen.nl

Bron: Woerdense Courant 21 juni 2007

Hoofdwegtuindagen

De twaalfde 'HOOFDWEGTUINENDAGEN' in Zegveld worden gehouden op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni van 10.00 tot 17.00 uur. Een aantal tuinen aan de Hoofdweg in Zegveld is voor publiek geopend. Er is een verscheidenheid aan tuinen te bezichtigen zoals een landschapstuin, een parktuin en een natuurtuin. Bij verschillende deelnemers staan standjes met aan het buitenleven verwante artikelen. Koffie en thee zijn op verschillende plaatsen verkrijgbaar. De toegang is gratis.

Scholieren bezoeken proefboerderij

Burgemeeste Hans Schmidt opende maandag de twee kennismakingsdagen met de proefboerderij voor basisscholen uit de gemeente Woerden door te proberen een koe te melken. Enkele scholen die daarbij aanwezig waren waren de Notenbalk uit Harmelen, de Bavo uit Harmelen, de Johan Friso uit Woerden en de Molenwiek uit Woerden. Volgens een scholiere was de burgemeester van alle markten thuis. Zij riep toen de in boerenkloffie getooide eerste burger de koe eindelijk bij de uiers had: 'Gisteren stond u nog op het toneel als John Travolta en nu bent u weer een boer.' Honderden kinderen bezochten de proefboerderij.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 21 juni 2007

Ooievaars matige ouders

"Een wandeling langs de Meije brengt ons bij het ooievaarsstation Zegveld. Natuur Dichtbij over het wel en wee rond de ooievaar.
Het is eigenlijk onbegrijpelijk, dat juist de ooievaars volgens de overlevering de menselijke baby's komen brengen. Want de eibers zijn sierlijke vogels en het is prima, dat ze terug zijn in ons polderland, maar het zijn zelf niet zulke beste ouders. In een natte meimaand gaan veel ooievaarskuikens dood, omdat vader en moeder onvoldoende voedsel aanleveren. De oudere vogels hebben een hekel aan regen en als het dan ook nog eens hard gaat waaien, dan stoppen ze er helemaal mee en zoeken per groep een beschutte plek op.
Onze wandeling langs de Meije en via de Rondweg terug naar Zegveld was niet toevallig op donderdag, want we weten, dat dan het ooievaarsbuitenstation is geopend en als Gerard Baars (60) en zijn vijf collega's eenmaal gaan praten over hun ooievaars kun je er rustig bij gaan zitten. „Het leek dit jaar zo mooi te gaan met die warme maand april. We telden in onze twintig nesten zeker 52 eieren. Daarvan is nu nog een twintigtal jongen in leven en we zijn heel blij, als er straks zeventien naar Afrika vertrekken. Dat zou hetzelfde aantal zijn als in 2006 en dat was ook geen best jaar," zegt Gerard Baars. Hij woont honderd meter verderop in Zegveld. Zo'n elf jaar geleden kwam hij binnenwandelen met de vraag of hij zich wellicht een beetje verdienstelijk kon maken bij het buitenstation.
„Onze top ligt op 26 uitgevlogen vogels, maar in 2005 waren het er ook nog 24. Om er bijna in één adem aan toe te voegen: „Sommige van de oudere vogels blijven hier, maar de jongen vertrekken allemaal in de herfst naar Afrika en weetje wat nou zo leuk is, die jonge vogels vertrekken altijd twee weken eerder dan de ouders. Dat zit toch in hun genen."
Gerard en zijn medewerkers ringen de vogels waar zij gemakkelijk bij kunnen komen, om zo te weten te komen waar zij heen vliegen en hoe ze omkomen. Een van de in Zegveld geringde ooievaars is vorig jaar teruggevonden in Mali, neergeschoten. Maar de meeste meldingen komen uit Zuid-Europa tijdens de doortocht. Volgend jaar krijgt een van de eibers uit Zegveld een zendertje omgehangen om zo zijn totale route beter te volgen.
Het is een beetje een kleine kinderboerderij daar aan de rand van Zegveld met veel jonge kippen, fazanten en bijzondere eenden, maar in principe draait het allemaal om de ooievaars. Dertig jaar geleden bijna uit ons land verdwenen en via vooral de activiteiten in Liesveld gaat het nu weer redelijk met de eiber. Over heel Nederland praten we nog maar over zeshonderd broedparen, maar toch, het buitenstation in Alphen is al gesloten en in Haastrecht worden de ooievaars niet langer bijgevoerd.
In Zegveld, waar juist een paar honderd kippenkuikens worden aangevoerd, gebeurt dat wel. „We voeren de dieren voornamelijk bij om ze zo veel mogelijk bij het station te houden, want de meeste omwonenden vinden het niet prettig als de ooievaars op hun dak gaan nestelen," legt Gerard Baars uit.
Het bezwaar dat de ooievaars in de regio veel jonge weidevogels verorberen, wijst de beheerder simpel van de hand. „Ach, dat hebben de ooievaars door de eeuwen heen gedaan. Trouwens, in de meeste gevallen komen de ooievaars met de restanten van de jongen aangevlogen. Die zijn dan al verminkt door de maaimachines. Niet zo lang geleden stond hier een groep scholieren te kijken, toen een ooievaar een haasje in zijn bek had. Hij kon het beestje niet zo goed verwerken, liet het vallen en toen bleek, dat het geen achterpoten had, ook een prooi van de maaiers. Toen hadden die kinderen er veel meer begrip voor."
Ooievaarsbuitenstation
Het ooievaarsbuitenstation in Zegveld is opgericht in 1980. Het bevindt zich op de hoek van de W. Alexanderstraat en de Molenweg. Van 15 april tot 1 september is het iedere donderdag geopend. Van 10 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 17 uur zijn vrijwilligers aanwezig die rondleidingen verzorgen. Het terrein bestaat uit een aantal paalnesten, waar ieder voorjaar de paartjes nestelen. Het aantal uitgekomen eieren varieert, afhankelijk van het voorjaarsweer. In de directe omgeving bevinden zich nog enkele paalnesten, terwijl ooievaars zich ook op de daken van boerderijen nestelen. Zie ook www.ooievaarszegveld.nl

Bron: AD 14 juni 2007

Twee koren zingen in kerk Meije

In de katholieke kerk aan de Meije is dinsdag een concert door twee koren Het Zegveldse koor "de Lofstem" zingt daar onder leiding van Jan Gooijer.
Soliste is de sopraan Pia Schütz Het andere koor is "Sursum Lorda uit Moerkapelle. Het gratis toegankelijke concert begint om 19.30 uur

Bron: Woerdense Courant 14 juni 2007

Dertien broers en zussen samen 900 jaar

Dubbel feest gisteren bij de dertien broers en zussen Van den Berg uit De Meije. Niet alleen werd zus Hendrika 73 jaar, alle dertien bijeen zijn nu precies 900 jaar oud. En bij dat feit werd uitvoerig stilgestaan.
Lang zal die 900 jaar niet blijven staan, want al op 5 augustus is zus Truus jarig. Of die 900 een record is? Waarschijnlijk niet. „Maar het is wel bijzonder dat alle dertien nog in leven zijn," zegt oudste zoon Cor (79). „We zijn rijk bedeeld, want we hebben nooit iemand naar het graf hoeven brengen," beaamt zus Corrie, die van 1929 is. En die 900 jaar telt pas als iedereen er nog is. Toen de mijlpaal van 800 jaar werd bereikt was er al een feestje, maar gisteren werd dat nog eens dunnetjes overgedaan. Want je moet ervan genieten dat je elkaar nog hebt, nietwaar? De dag begon ingetogen met het leggen van een roos op het graf van vader en moeder op de rk-begraafplaats in Bodegraven. Afgelopen zondag was er al een viering in het rk-kerkje in De Meije, waar alle kinderen zijn gedoopt en waar de dochters zijn getrouwd. Gistermiddag werd feest gevierd in Restaurantje aan de Rijn in Bodegraven. Met zijn dertienen, wel te verstaan, aanhang was niet welkom. „Al hebben ze nog zoveel verdiensten als schoonfamilie, ze mogen er niet bij," lacht Cor. Dertien kinderen, het is niet niks. „Er waren er in De Meije wel meer met dertien, veertien kinderen, het was toen niet uitzonderlijk," weet Cor. Een vetpot was het niet, want vader was boerenknecht. „Maar wel een goede. Hij kon goed met de hand melken, dus de boeren wilden hem graag hebben. Daardoor verdiende hij ook wat meer dan anderen." De groei van het gezin duurde lang: 21 jaar. Cor zat al in militaire dienst toen de jongste in 1949 werd geboren. Zelf hebben de Kinderen niet zulke grote gezinnen. Twee zussen hebben vijf kinderen, maar de meesten hebben het bij twee nazaten gehouden.
Bijna hadden de twee oudsten als kind al het leven gelaten, herinnert Corrie zich nog levendig. „Elf, twaalf jaar waren we toen Cor en ik door het ijs zakten. We konden niet zwemmen en met mijn zware jas aan dreigde ik te zinken. Mijn broer kon me nog net boven water houden. Het is dat de buurjongens ons hoorden gillen, anders waren we er niet meer geweest."
Voor de rest is iedereen gezond, al is zus Anna slecht ter been sinds ze betrokken was bij een ernstig auto-ongeluk. „Daar heeft onze moeder nog veel zorg aan gehad." Ook Cor loopt moeilijk.
De familie heeft De Meije inmiddels verlaten; alleen zus Bep woont er nog. Ruzie hebben ze nooit echt gehad, de dertien broers en zussen. „Wel eens een paar woorden, een meningsverschil, maar dat mag toch?" zegt Corrie.
Echt aan elkaar hangen doen de broers en zussen niet. „We klitten niet. Het is prima dat we elkaar een tijdje niet zien, we komen niet elke week bij elkaar op de koffie," zegt Corrie. De familie is trouwens zo gegroeid dat een gezamenlijk feestje vieren niet eens meer mogelijk is. Corrie heeft het eens geteld, ze kwam uit op tussen de 130 en 140 kinderen, klein- en achterkleinkinderen. „En er zijn er inmiddels al weer bijgekomen."
En nu? Doorgaan voor de duizend jaar? „Nou, dat duurt nog zeven jaar en dat zie ik niet lukken," zegt ze. „Maar intussen gaan we er wel zachtjes op aan."

Bron: AD 13 juni 2007

Opnieuw zedenzaak in Zegveld

Opnieuw wordt Zegveld opgeschrikt door een zedenzaak. De 45-jarige Zegvelder V. zit sinds april vast op verdenking van ontucht met minderjarige meisjes. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Utrecht. V. werd op 17 april dit jaar opgepakt. Tegen hem zijn drie aangiftes gedaan. Het gaat om meisjes tussen de 12 en 16 jaar uit Zegveld en Woerden. Hij zou één meisje in de periode 2004-2007 meerdere malen seksueel hebben misbruikt. De andere aangiftes gaan volgens het OM om 'incidenten' in respectievelijk 2005 en februari 2007. V. zou de meisjes kennen uit de prive-sfeer.
De Zegvelder was lid van voetbalvereniging SC Woerden. Volgens voorzitter Frits van Rees zijn de meisjes die aangifte hebben gedaan, geen lid van de voetbalclub. V, is inmiddels geen lid meer. Van Rees wil verder niets kwijt over V. Of de man al eerder met justitie in aanraking is geweest, wil het OM niet zeggen. Eind juli komt zijn zaak voor de Utrechtse rechter.
Begin 2006 speelde zich ook een zedenzaak afin het dorp. Adjunct-directeur Joop Lith van de Zegveldse basisschool De Waldhoorn, die in 2005 zelfmoord pleegde, bleek in 1986 de Utrechtse jongen Arthur Ghurahoo te hebben verkracht en vermoord.

Bron: AD 7 juni 2007

Scholieren bezoeken boeren

Scholieren van groep 7 en 8 van alle basisscholen uit Woerden, Harmelen, Kamerik, Zegveld en Woerdense Verlaat zijn door de Landbouworganisatie van Woerden en omstreken op maandag 18 en dinsdag 19 juni uitgenodigd op het Praktijkcentrum voor de Rundveehouderij te Zegveld. De leerlingen krijgen zo een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen op een boerenbedrijf. Ruim duizend leerlingen maken van deze gelegenheid gebruik. Burgemeester H. Schmidt zal op 18 juni om 9.00 uur de officiële opening verrichten. De leerlingen kunnen van veel aspecten van het boerenbedrijf kennis nemen. Voor de begeleiding van de kinderen zijn dertig agrariërs als vrijwilliger ingeschakeld. Het Coöperatief Stimuleringsfonds van de Rabobank Bodegraven-Woerden sponsort deze dagen.

Zegvelder omgekomen

In de loop van maandagmorgen werd het ontzielde lichaam van de 45-jarige Jan Kuijer uit Zegveld in een sloot aangetroffen. Drie passanten troffen hem na eerst diens fiets gevonden te hebben aan in het water na de bocht Zegveldse Uitweg - Hoofdweg, inmiddels is uit politleonderzoek gebleken dat het slachtoffer eenzijdig is verongelukt.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 7 juni 2007

Scholieren naar de (proef)boerderij

Leerlingen van de groepen zeven en acht van alle basisscholen uit Woerden, Kamerik, Zegveld, Harmelen en Woerdense Verlaat gaan maandag 18 en dinsdag 19 juni naar de (proef)boerderij. Zij brengen een bezoek aan het Praktijkcentrum voor de Rundveehouderij aan de Oude Meije. Burgemeester Schmidt gaat ook en opent de bezoekenreeks maandag om 9.00 uur. De circa duizend leerlingen krijgen rondleidingen en kunnen zien wat een koe eet, hoe een boer met de computer werkt, hoe koeien worden geïnsemineerd, maar ook hoe boeren schoon polderwater houden en weidevogels beschermen. Dertig boeren/boerinnen zorgen op beide dagen voor de begeleiding.

Zegvelder komt om bij Hoofdweg

Een 45-jarige Zegvelder is maandagmorgen dood aangetroffen in de sloot langs de Hoofdweg. Het stoffelijk overschot werd gevonden door drie passanten. Onderzoek heeft uitgewezen dat de man met zijn fiets in de berm is beland en daarna zelf in de sloot is gevallen. Een misdrijf wordt uitgesloten.

Oud papier

Muziekvereniging "Kunst na Arbeid" haalt komende zaterdag, 9 juni, weer het oud papier in Zegveld op. De Zegvelders wordt verzocht het papier vanaf 8.30 uur aan de weg te zetten. De opbrengst is bestemd voor de verenigingskas

Groente uit eigen schooltuin

DOOR JOLANDA VAN TOL
ZegveldWoerden - Courgettes, aardbeien, aardappelen, zonnebloemen, frambozen, maïs, wortels, radijs, bonen, pompoenen, allerlei soorten bloemen en.............onkruid.
Aan dat laatste hadden de kinderen van groep 3 en 4 van de Keerkringschool uit Woerden afgelopen vrijdag de handen vol.
Juf Alie en juf Hanneke verdelen de 60 kinderen in groepen vissen en vogels. De vissen mogen zich eerst uitleven in de naastgelegen speeltuin en de vogels gaan aan de slag. Het is Mees, Mats, Nicole en Oussama opgevallen dat de plantjes de afgelopen week flink gegroeid zijn. Er zitten zelfs al kleine aardbeien aan de plantjes, maar het onkruid heeft ook flink zijn best gedaan. Al vier seizoenen van april tot de herfstvakantie bewerken de leerlingen van de Keerkringschool een stukje grond in de volksruin aan de Molenweg in Zegveld.
"We beginnen al op school", vertellen Mees en Mats enthousiast "We stoppen zaadjes in de grond in bloembakken en als de zaadjes uitgekomen zijn zetten we de plantjes hier in de tuin. Als ze groot genoeg zijn gaan we oogsten en verkopen dat op school. We hebben al radijsjes geproefd. De pompoenen leveren het meeste geld op. Van het geld kopen we dan weer zaadjes voor het volgende jaar" Volgens onderwijsassistente Loes Veenhof is het een succesvolle manier om kinderen natuuronderwijs te geven. "Zoals gezegd beginnen we op school. Vervolgens gaan we met de plantjes naar de tuin. Dan gaan we eerst onkruid wieden en de paadjes aanleggen. Als kippetjes lopen ze achter elkaar de paadjes te stampen. De kinderen vinden het leuk en zijn niet alleen met de plantjes bezig ook zoeken ze allerlei beestjes op. Als slakken plantjes opeten doen we daar verder niets aan. Dan hebben we gewoon pech. De kinderen doen zoveel mogelijk zelf en daarom is de tuin misschien iets minder mooi, maar de zorg voor de tuin is er niet minder om. Het gebeurt regelmatig dat kinderen tussendoor een kijkje gaan nemen en water geven in een droge periode, "aldus Loes Veenhof.

Markt krijgt vervolg

Zegveld - Mede dankzij het mooie weer is afgelopen zaterdag de derde editie van de Verenigingenmarkt in Zegveld gezellig verlopen en waren de reacties positief. Aan de markt namen 13 verenigingen uit Zegveld deel. "En dat is een groeiende lijn 'Vertelt organisator Adrie Uittenbogaard. "We kunnen duidelijk merken dat verenigingen te maken hebben met de subsidie afbouwregeling van de gemeente en de markt aangrijpen om de kas te spekken. De markt krijgt volgend jaar zeker een vervolg" aldus Adrie Uittenbogaard die wil benadrukken dat ook verenigingen uit omliggende gemeentes welkom zijn.

Bron: Woerdense Courant 7 juni 2007

Zorg in Zegveld stuit op muur
Huisarts vangt vaak bot bij gespecialiseerde instanties

Het is erg moeilijk problemen als alcoholmisbruik en huiselijk geweld in Zegveld aan te pakken. Dat komt niet alleen door de gesloten houding die veel inwoners hebben op dat punt, maar ook door het ontbreken van steun van gespecialiseerde organisaties. Huisartsen en andere hulpverleners die mensen op hun spreekuur, krijgen, staan mede hierdoor soms machteloos. Het gemeentebestuur heeft gisteren een werkbezoek gebracht aan Zegveld en de Meije. De wethouders Van der Woude en Groeneweg hebben ondermeer gepraat met professionele mensen uit de gezondheidszorg.
In dat gesprek werd duidelijk dat Zegveld weliswaar geen uitzonderlijke problemen heeft op het gebied van gezondheid en welzijn, maar dat er wel sprake is van alcohol- en drugsmisbruik en huiselijk geweld. „Niet dramatisch. Maar het is zeker niet zo dat die problematiek hier minder voorkomt, omdat het een dorp is," aldus Groeneweg. Het is volgens voorzitter Henk van Dam van het dorpsplatform Zegveld 'een ernstig signaal.' „Je zou in eerste instantie denken dat het hier wel meevalt." Toch kunnen dorpsbewoners die bij de afsluiting van het dorpsbezoek meepraten diverse voorbeelden noemen. „Er zijn verscheidene jongeren van wie je denkt: het kan wel wat minder. Maar als ze de kans krijgen drinken ze toch fors." Een andere aanwezige vertelt dat vaak in het weekend jongeren na een avondje stappen in Nieuwkoop 'stomdronken en met een stickie erbij' in Zegveld terugkeren. Het is volgens bewoners erg lastig om mensen daarop aan te spreken, juist omdat iedereen elkaar kent. Ook heerst in Zegveld een taboe op kwesties als seksueel en huiselijk geweld. Huisartsen en andere mensen uit de gezondheidszorg stuiten op een muur. 'Daar praten we niet over,' krijgen zij in dergelijke gevallen te horen. „Ook wordt het soms glashard ontkend," geeft de wethouder het relaas van een arts weer.
De gezondheidszorg krijgt vervolgens ook nogal eens nul op rekest als ernstige zaken bij de gespecialiseerde hulpverlening worden aangemeld. Groeneweg haalt de provinciale jeugdzorg als voorbeeld aan „Een arts die een hulpvraag wil aanmelden, kreeg te horen 'tja, maar in Utrecht is het nog veel erger.' Ik denk dat wij als gemeente een rol hebben de hulpverlening te verbeteren door de provincie aan te spreken." Ook het dorpsplatform wil actie ondernemen. Voorzitter Henk v Dam: „Laten we de ogen goed openhouden en er aandacht voor blijven houden." Groeneweg voegt toe: „Het dorpsplatform heeft een taak dat gesprek open te breken. Dat is niet gemakkelijk, juist omdat je elkaar kent. In het begin zal het zeker wennen zijn."

Bron: AD 1 juni 2007
Pin It