Angela de Jong: Hier ligt mijn ziel en zaligheid

Temidden van de weilanden tussen Bodegraven en Woerden ligt De Hollandse Boerderij. Vroeger een boerenbedrijf, maar tegenwoordig een camping.' Wat behouden bleef zijn het laagdrempelige karakter en de gemoedelijke sfeer', aldus eigenaar Angela de Jong.

VOORUITZIENDE BLIK
Angela woont haar hele leven al op het terrein aan de Meij in Bodegraven. Het bedrijf was oorspronkelijk een veehouderij en generaties in de familie. Mijn vader is hier geboren, net als zijn vader en opa.
De combinatie boeren-toerisme heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen, maar is zeker niet nieuw, zo vertelt Angela. 'Ik herinner me niet anders dan dat er altijd één of twee caravans achter de boerderij verstopt stonden. Dat was het geval bij de meeste boerderijen. Zo verdiende je wat bij naast het boerenbedrijf. ' Later groeide de twee caravans uit tot een officiële tweede onderneming. Angela: 'Een 'vakantiebestedingsbedrijf' heette dat officieel. Mijn vader heeft altijd al de vooruitziende blik gehad dat het steeds moeilijker zou worden om het boerenbedrijf draaiende te houden. Hij heeft het bij het rechte eind gehad.'


VERDER MET DE CAMPING
Jarenlang bestonden de bedrijven naast elkaar. Angela: 'In de loop der jaren nam de regelgeving toe en werden er hogere eisen aan het boerenbedrijf gesteld. Alles moest professioneler. We kwamen voor de keuze te
staan: of investeren, of het bedrijf afstoten en verder gaan met de camping.' De keuze viel op de laatste mogelijkheid en in 1996 hield het boerenbedrijf op te bestaan.
Vanaf 2004 is het bedrijf een V.O.F, met Angela en haar man Ron als vennoten. Het bedrijf bestaat uit een camping met 50 vaste plaatsen en een veld voor passanten en een groepsaccommodatie met 92 slaapplaatsen. Scholen maken graag gebruik van deze accommodatie. Op het moment wordt op het terrein gewerkt aan een uitbouw, die deels gebruikt zal worden voor de groepsverhuur, deels voor privégebruik en deels voor tijdelijke bewoning. Accountmanager van de Rabobank Marjan Ruumpol-de Vries begeleidt de financiering van deze uitbouw.
VOLOP RECREATIEMOGELIJKHEDEN
Op de boerderij zijn volop recreatiemogelijkheden. Angela: 'Vissen kan in de vijver op de camping en op verschillende plaatsen in de polder. Voor groepen kan er een tocht verzorgd worden door de polder, waar je via een verhard pad kunt komen. Het sportveld is voorzien van een volleybalnet, voelbaldoelen en een basketbalbord. Verspreid over het terrein zijn speelmogelijkheden voor kinderen zoals: klimrekken en schommels.'
Natuurlijk zijn er ook nog dieren op de boerderij zoals geitjes, konijnen, duiven, kippen en schapen. Zo blijft de oorspronkelijke sfeer van wat ooit een boerderij was een beetje behouden.
Wat ook mogelijk is, is in samenwerking met het Natuur Activiteiten Centrum (NAC) de Watersnip natuurprogramma's te volgen. Zij verzorgen activiteiten als varen, onderzoek en beheerwerk in het veenweide en het plassengebied. In de nabije omgeving is het huren van bootjes en kano's goed mogelijk en ook wandel-, fiets-, en vaarroutes zijn volop beschikbaar.
VRIJHEID: EEN RIJKDOM
Naast camping en groepsverblijf is De Hollandse Boerderij ook te boeken voor bruiloften en partijen. Angela: 'Onze accommodatie geeft een bijzonder tintje aan feesten of bedrijfsuitjes. We kunnen catering verzorgen of mensen doen dit zelf. Overnachten kan tot 60 personen en wij kunnen de volgende ochtend een uitgebreid ontbijt verzorgen.' Angela en haar man wonen samen met hun vijf kinderen op het terrein. Angela: 'Mijn vader is inmiddels 74 en nog sterk betrokken bij het bedrijf. Hij is vrijwel dagelijks aanwezig en voert klusjes uit als het uitgraven van een slootje en het repareren van een hek. Hij geniet ervan dat het bedrijf geworden is zoals het nu is.' Het mooiste van haar bedrijf vindt Angela de vrijheid om zelf te kunnen bepalen wat ze doet en hoe ze het doet. 'Ik zeg altijd, het is hier geregeld ongeregeld. Ik vind het een rijkdom om hier te blijven wonen en ook nog eens mijn werk te hebben. Natuurlijk is er altijd wel werk en maak ik meer uren dan van 9 tot 5, maar het voelt niet als werk. Mijn hele ziel en zaligheid ligt hier.'

Bron: Uitgave Rabobank Bodegraven-Woerden oktober 2008

Hoofdweg moet veiliger
Dorpsplatform wil raad overtuigen

Zegveld - De veiligheid van de Hoofdweg en het aangrenzende fietspad moet beter. Het dagelijks bestuur van het Dorpsplatform Zegveld gaat in de aankomende ronde tafelvergadering de raadsleden ervan overtuigen dat er snel iets moet gebeuren op dit gebied. Met name het fietspad heeft de hoogste prioriteit, omdat na een regenui meters lange plassen ontstaan. De route wordt door veel scholieren van en naar Woerden gebruikt. Om de plassen te ontwijken fietsen zij op de rijweg en door "onzichtbare" kuilen in de plassen op het wegdek ontstaan gevaarlijke situaties.
Kosten te hoog
Wethouder Wim Groeneweg, wijkwethouder voor Zegveld, zou ook het liefst de problemen meteen oplossen en heeft dat ook aan de gemeenteraad voorgelegd. "Echter heeft de raad dit niet als prioriteit gehonoreerd. Het herstellen van de Hoofdweg kost 1,7 miljoen euro en dat bedrag is dus niet opgenomen in de begroting" meldde wethouder Groeneweg in de vergadering van het Dorpsplatform Zegveld afgelopen dinsdag. Hetzelfde geldt voor de kruising Hoofdweg/ Milandweg en het Deltaplan. De leden van het Dorpsplatform vinden het onverteerbaar dat basisvoorzieningen ten gevolge van een probleem in een buurkern nog eens een jaar worden opgeschoven. In plaats van vier straten worden nu twee straten in de gemeente Woerden opgehoogd.
Een ondernemer van het bedrijventerrein dat grenst aan de Hoofdweg heeft zelfs aangeboden de ernstige wateroverlast op het fietspad voor zijn bedrijf zelf op te lossen. Echter kreeg hij nul op het rekest omdat de weg eigendom is van de gemeente. Wethouder Groeneweg beloofde de noodsituaties nog eens onder de loep te nemen en uit te zoeken waarom de zelfwerkzaamheid van de ondernemer is afgekapt.

Bouw van starterswoningen in Zegveld opnieuw uitgesteld

Zegveld - De bouw van acht tot tien starterswoningen aan de Milandweg is voor de derde keer uitgesteld. In het najaar was voorafgaande aan de bouw een informatieavond gepland.
Echter zouden door geluidsnormen, milieutechnische eisen en hogere grondprijzen de woningen boven de 200 duizend euro uitkomen en niet meer voldoen aan de norm van starterswoningen. Wethouder Wim Groeneweg meldde in de vergadering van het Dorpsplatform Zegveld, afgelopen dinsdag, dat de gemeente met Stichting Woonbelangen Weidegebied intensief probeert tot de doelstelling te komen.  Het dorpsplatform reageerde teleurgesteld. "Hoe gaan wij dit onze jongeren uitleggen, die hun hoop hebben gevestigd op deze woningen om in het dorp te kunnen blijven wonen. De argumenten waren al voorzien en in het plan opgenomen"  aldus dorpsplatformvoorzitter Henk van Dam. Volgens wethouder Groeneweg neemt de gemeente vanwege de doelstelling al genoegen met een 'nul' grondopbrengst maar zelfs dan nog bestaat de zorg of het gaat lukken.

Stratenvolleybal

Volleybalvereniging Animo organiseert op donderdag 16 oktober haar jaarlijkse stratenvolleybaltoernooi in de Milandhof. Inwoners vanaf 12 jaar van Zegveld, de Meije en Woerdense Verlaat kunnen tot uiterlijk 6 oktober opgeven. Het toernooi begint om 19.45 uur. Meer info: Mary-Jane Mansveld tel. 691774 of Juli-Anne Zuidam tel. 501701

Bron: Woerdense Courant 25 september 2008

Thomashuis open

Zegveld - Zegveld heeft zaterdag het Thomashuis feestelijk in gebruik genomen. Het Thomashuis is een boerderij aan de Middenweg waarin verstandelijk gehandicapten een speciaal op hen toegesneden dagprogramma volgen. De openingshandeling werd verricht door Hans van der Putten, de man die indertijd de landelijke keten van Thomashuizen van de grond tilde. Ook schrijfster Yvonne Kroonenberg kwam naar Zegveld voor de opening.

Rabobank in Zegveld

Zegveld - In de Milandhof vergadert vanavond de Rabobank Bodegraven-Woerden. Dat gebeurt vanaf 19.45 uur. Voor de pauze presenteert de bank haar jaarcijfers van 2007, geeft uitleg over het gevoerde beleid en blikt vooruit op de toekomst. Na de pauze treedt de bekende cabaretgroep "Op Sterk Water" op voor de aanwezigen. Daarna is er, onder het genot van een drankje en een hapje, een informeel samenzijn.
De nieuwe algemeen directeur van de bank, de heer Frank Jacobs, zal zich tijdens de vergadering voorstellen en de presentatie van de cijfers voor zijn rekening nemen. Jacobs is de opvolger van Gris Maliepaard, die vorige maand zijn vertrek aankondigde.

Kledingbeurs

In De Voorhof aan de Hoofdweg 48 is zaterdag een najaars- en winterkledingbeurs. Deze duurt van 9.30 tot 12.00 uur. Er is onder meer baby-, kinder- en positiekleding te koop, maar bijvoorbeeld ook babyuitzet en speelgoed.

Bron: Woerdense Courant 18 september 2008

Drie bruidsparen tegelijk

Zegveld - Al veel jonge paren hebben dit jaar hun bruiloftsfeest in Gasterij Milandhof gevierd. Nog niet eerder is het voorgekomen dat voor drie bruidsparen op één dag de rode loper werd uitgelegd. De drie bruidsparen allen afkomstig uit Woerden kennen elkaar, maar de keuze van hun 'grote dag' op vrijdag 5 september was puur toeval. Daardoor was er ook een aantal gezamenlijke genodigden, die in de luxe positie verkeerde de mooiste momenten uit te kiezen. Volgens bedrijfsleider Lauw Uittenbogaard betekende het een uitdaging de ontvangst, receptie, diner en feestavond van de drie kersverse paren, qua indeling van de zalen en het schema van de koks, op creatieve wijze te plannen. "Natuurlijk gaat het hier niet alleen maar om een nauwkeurige planning. Ook de gastvrouwen en -heren en de koks hebben alle zeilen bijgezet, waardoor alles op rolletjes verliep" aldus Uittenbogaard. Sinds vorig jaar is de Milandhof uitgebreid met een nieuwe zaal; De Oude Herbergh en telt nu inclusief de sporthal acht zalen. Echter heeft vanwege het rookverbod in horecagelegenheden, de Ridderzaal, die gebruikt werd als kleine vergaderruimte, plaats gemaakt voor de rokers. Op de foto van links naar rechts: Ronald Duits en Kelly Hoenders, Adriaan Lekkerkerker en Marlies Westeneng, André van Os en José Romijn.

Bron: Woerdense Courant 11 september 2008

'Het is geen werk, maar een manier van leven'

Door Andrea Holwerda
ZEGVELD - Ze verkochten hun huis en gaven hun goed betaalde banen op om mensen met een verstandelijke beperking een tweede thuis te bieden. Zorgondernemers Jeanne en Theo Nieuwendijk bouwden in drie jaar tijd een eigen Thomashuis op. Nu, een jaar nadat de acht bewoners bij hen kwamen wonen, blikken ze terug op al het verzette werk. „Het was een enorme klus."
Het is net alsof je thuis bent wanneer je op de bank zit in de woonkamer van de boerderij. Terwijl Theo koffie zet bewondert Jeanne de nieuwe sokken van een bewoonster. Het doet veilig en vertrouwd aan, precies zoals de bedenker van de Thomashuizen, Hans van Putten, dat voor ogen had. Hij bedacht het concept toen hij voor zijn verstandelijk beperkte zoon, Thomas, een tweede thuis zocht in plaats van een kamer in een grote zorginstelling. Inmiddels zijn er vierenvijftig Thomashuizen in heel Nederland.
Dag en nacht
Een Thomashuis opzetten is niet iets wat je 'even' doet, vertellen Theo en Jeanne. „We hebben er dag en nacht aan gewerkt." Toch ging het allemaal vrij vlug toen ze eenmaal het geschikte pand hadden gevonden. De bovenverdieping van de boerderij werd verbouwd tot een woonruimte voor het eigen gezin en op de benedenverdieping kwamen acht kamers voor de bewoners. Echte tegenslagen waren er niet. „We hebben veel nagedacht over wat we allemaal konden verwachten, dus we waren goed voorbereid", vertelt Jeanne.
Vorm
Stap voor stap kreeg het huis vorm. Zo moest er ook worden gepraat met toekomstige bewoners. „We hebben uiteindelijk die mensen gekozen die goed bij ons, de boerderij en bij elkaar pasten", vertelt Theo. Ze betalen hun kamer van een uitkering en de verzorging van een persoonsgebonden budget. Omdat het Thomashuis veel werk met zich meebrengt namen Theo en Jeanne ook twee begeleiders, een huishoudelijk medewerker en een creatief therapeut voor het atelier aan. Daarnaast meldde zich een aantal vrijwilligers.
Balans
Vanaf het moment dat de bewoners hun intrede deden, stonden Theo en Jeanne dag en nacht voor ze klaar. Ze helpen met alles: van badderen tot cadeautjes kopen en eten. Het vinden van een goede balans tussen werk en vrije tijd is moeilijk. „Het is voor ons geen werk, maar een manier van leven", vertelt Jeanne. „Dus als iemand een dagje vrij wil dan kan dat en als er een boodschap moet worden gedaan dan mag er best iemand mee." Toch probeert het stel inmiddels wat meer tijd vrij te maken voor ontspanning.
Voldoening
Maar naast alle energie die het Thomashuis kost, geeft het Theo en Jeanne ook veel voldoening. Dat zit soms in de kleinste dingen als het zien van een bewoner die op zijn gemak zit te schommelen of het enthousiasme waarmee het stel wordt begroet als ze even weg zijn geweest. Hoe de toekomst eruit zal zien weten Theo en Jeanne niet. „We leven bij de dag en zolang we gezond zijn, willen we dit graag blijven doen."

Bron: Woerdens Nieuwbslad 11 september 2008

Bagger basis voor nieuw natuurgebied
Recycling Stichtse rijnlanden slaat meer vliegen in een klap met Waterschapsnes

HARRIE VAN OPSTAL
ZEGVELD/KAMERIK
Een vaart weer op diepte brengen, de bagger die eruit komt goedkoop verwerken en op den duur ook nog eens een nieuw natuurgebiedje creëren. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden probeert dat in Zegveld en Kamerik voor elkaar te krijgen. Lukt het om dit plan uit te voeren, dan zou dat in elk geval in het Sticht een primeur zijn.
Het begon allemaal met de schoning van de Wetering, de centrale watergang door Kamerik en Kanis. Waterschap en gemeente wilden in 2004 een alternatieve baggermethode toepassen. Op een proefstuk in het water bij de Lange Meentweg kwamen grote slangen van sterk textiel, zogenoemde geotubes. Ze werden gevuld met bagger uit de Wetering. Zo kon de oever worden versterkt en de bagger, die normaal gesproken voor veel geld wordt gestort, worden hergebruikt. Wegens de onverwacht grote weerstand die er vanuit het dorp kwam, besloten gemeente en waterschap het project af te blazen.
Desondanks bleef het wel nodig de Wetering op zeker moment uit te baggeren. De gemeente wilde bovendien de wegbermen verstevigen. De twee partijen gingen daarom opnieuw om de tafel om de werkzaamheden zo mogelijk te combineren. Voorop stond dat de bagger nuttig zou worden gebruikt. Uit de Wetering moet een forse hoeveelheid, ongeveer 70.000 kubieke meter, bezinksel worden weggehaald.
Het idee ontstond om een nieuw depot aan te leggen in het buitengebied bij Zegveld. Hier zijn namelijk ontwikkelingen gaande die het gemakkelijker maken een ongeveer 2 hectare groot depot in te richten. Zo herstelt het waterschap een vroegere watergang bij de Oude Meije in ere. Bij de ruil van allerlei agrarische gronden nabij de Grecht worden de boerenbedrijven beter ingedeeld en ontstaat een natuurstrook. Het waterschap heeft in het gebied enkele stukken grond in bezit.
Waterschapswoordvoerder Freek Visser schetst: „Als we hier een geschikte plek vinden, kunnen we verscheidene vliegen in een klap slaan." Door een bocht van de Grecht 'af te snijden' met het baggerdepot zou de kade van de Grecht iets korter worden. „Het zijn geen mega-bedragen die je dan aan onderhoud bespaart. Maar als je dat op meer plekken in het werkgebied van het waterschap doet, levert het wel winst op. Een tweede voordeel is dat het hoger-gelegen depot als extra waterberging voor de Grecht kan fungeren. En op de derde plaats is het depot in de toekomst als natuurgebied in te richten." De kade van het baggerdepot kan zelfs met behulp van de eerdergenoemde geotubes worden gecreëerd. Die optie is nog onzeker, vertelt Visser. Maar het waterschap wil in elk geval kijken of deze mogelijkheid haalbaar is. Onderzocht moet worden of de grond de geotubes met bagger kan dragen en hoe de buizen precies moeten worden gevuld. Veengrond, waar dit gebied uit bestaat, kan namelijk flink inklinken of verzakken. Het geodoek is in elk geval erg stevig, legt de waterschapsmedewerker uit. „Er kan niet zomaar een muskusrat doorheen bijten. Je moet je voorstellen dat het stevig is dat je er niet zomaar met een scherp stanleymes doorheen komt." De geotube is bovendien afgedekt en ingepakt in een dijklichaam. Hét grote voordeel is in elk geval dat hergebruik van bagger heel veel (gemeenschaps)geld scheelt. „Voor dit project zouden we in totaal zo'n zes ton goedkoper uit zijn. Dat is een bedrag waar we het graag voor doen. Gebruiken we de de geotube-oplossing, dan komt het voordeel nog iets hoger uit." Mocht deze oplossing voor Zegveld technisch toch te ingewikkeld zijn, dan gebruikt het waterschap die kennis alsnog om elders een depot wél gerealiseerd te krijgen. Het depot heeft de werknaam Waterschapsnes gekregen. De verderop gelegen Kamerikse Nessen zijn hooggelegen, voedselarme hooilandjes die een hoge natuurwaarde hebben. De nes van het waterschap komt in de natuurstrook langs de Grecht te liggen. Deze zal dan ook natuurvriendelijk worden ingericht en in beheer worden overgedragen aan een organisatie als Natuurmonumenten. „We willen in die eerste jaren de natuur laten bepalen hoe het eruit komt te zien. In een later stadium gaan wij in gesprek met een beherende instantie." Maar dan is het al ruimschoots 2014 geweest, de voorziene einddatum van het uitbaggeren van de Kamerikse Wetering.

Tot nu toe

  • In 2003/2004 besluiten de gemeente Woerden en het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een proef te doen met een nieuwe manier van bagger verwerken. In de Wetering in Kamerik moeten langs de oevers lange buizen van stevig textiel worden gevuld met bagger. Zo wordt het bezinksel zonder risico's 'opgeborgen' en kan de oever worden verstevigd en zonodig verbreed. Een groep dorpsbewoners komt ertegen in opstand omdat zij bang is dat de Wetering z'n oorspronkelijke 12de-eeuwse karakter verliest.

  • In 2007 peilen Woerden en De Stichtse Rijnlanden opnieuw de meningen in Kamerik. Omdat er wederom weinig enthousiasme is, wordt de methode met 'geotubes' afgeblazen.

  • In 2008 doet het waterschap samen met de provincie Utrecht een haalbaarheidsonderzoek naar een nieuw baggerdepot bij Zegveld met gebruik van geotubes. Het baggeren van de Wetering in Kamerik zou in 2010 kunnen beginnen.
     

Bron: AD 5 september 2008

Knutselmiddag

Zegveld- Speeltuinvereniging ‘De Robbedoes’ houdt op zaterdag 20 september haar jaarlijkse knutselmiddag in de Milandhof. Voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar zijn er weer allerlei creatieve activiteiten bedacht, zoals textiel, potten en gips schilderen, glazen potjes met strass steentjes versieren, raamdecoraties en afbeeldingen van hamakralen maken.
Verder kunnen de kinderen weer geschminkt worden. De middag begint om 14.00 en duurt tot 16.00 uur.

Bron: Woerdense Courant 4 september 2008

Opening

Zegveld - Het Thomashuis aan de Hoofdweg 140 wordt zaterdag 13 september om 14.15 uur geopend.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 4 september 2008
Pin It