School in de Meije groeit
Combinatieklas met peuters heeft positieve uitwerking


HARRIE VAN OPSTAL
Zegveld / Bodegraven - De Milandschool zit in de lift. De enige school in buurtschap de Meije heeft succes met de gecombineerde kleuter- en peutergroep. Mede daardoor groeit het aantal aanmeldingen vanuit het naburige Zegveld.
De Milandschool, onderdeel van de r.k. Willibrordschool in Bodegraven, heeft dit schoolseizoen voor het eerst een onderbouwklas met daarin kinderen die normaal gesproken naar de peuterspeelzaal gaan. Deze leeftijdsgroep van tweeenhalf tot vier jaar draait drie ochtenden per week mee in de klas met vier- tot zesjarigen. Meer nog dan dat de onderbouw op deze manier een royaal aantal kinderen zou houden, was de reden hier de proef de stap van speelzaal en basisschool kleiner te maken. De school werkt nauw samen met kinderopvangorganisatie Kind en Co - Midden Nederland. Zowel de Milandschool als Kind en Co is zeer tevreden over de eerste resultaten. In de klas blijkt dat de hummeltjes elkaar helpen en stimuleren. De peuters kijken veel vaardigheden af van de 'echte' basisschoolleerlingen. Maar andersom is de komst van de peuters goed voor de kleuters. Ze krijgen de gelegenheid anderen te helpen of leiding te nemen en daar steken ze zelf ook weer veel van op, merkt Annemieke Pinkse, locatieleider van de Milandschool.
Bovendien vinden 5- en 6-jarigen het prettig soms even weer 3 te zijn. En peuters die al een beetje op de peuterspeelzaal zijn uitgekeken, krijgen gelegenheid basisschool-uitdagingen aan te pakken. „En het is voor het kind ook prettig om al een beetje gewend te zijn aan school," aldus Pinkse.


Regiomanager Mieke Post van Kind en Co: „Inhoudelijk is dit experiment een succes. Je kunt de overgang naar de basisschool geleidelijker laten verlopen. En peuters die daaraan toe zijn, krijgen meer uitdaging."

Kleuters kunnen de leiding nemen en daar steken ze veel van op.
School en kinderorganisatie gaan dan ook graag verder met het experiment. Maar dat is voor het aankomende schooljaar 2011-2012 nog allerminst zeker. De gemeente Bodegraven, waarin de Milandschool ligt, heeft voor één schooljaar susbsidie gegeven. Dat geld is nodig omdat extra personeel voor de klas moet staan. Voor de negen leerlingen groep 1/2 en acht peuters zijn een peuterleidster ofwel basisschoolleerkracht plus een onderwijsassistent nodig.
Naast Bodegraven wordt buurgemeente Woerden aangesproken. Sinds basisschool De Waldhoorn de deuren sloot, heeft Zegveld alleen de p.c. basisschool Jorai. Meer en meer 'ontdekken' ouders uit de Zegveldse regio die een andere signatuur zoeken de Milandschool. Laatstgenoemde school is voor veel ouders dichterbij dan de basisscholen in Woerden, Woerdense Verlaat en Noorden. Met een groter aantal leerlingen heeft de Milandschool een zekerder toekomst, verwachten zij. Post: „De aanloop vanuit Zegveld begint duidelijk te komen." Pinkse heeft voor het komende seizoen aanmeldingen van vijf kleuters uit dit dorp. Bovendien zitten al verscheidene Zegveldse kleintjes in de gecombineerde peuter/kleuterklas die straks naar de onderbouw doorstromen.


Bron: AD Woerden 15 april 2011


Korting: Fietsen, varen, wandelen in de Meije


Kennismaken met streekproducten en het boeren landschap in de Meije kan door het inleveren van dit artikel in het Woerdens Nieuwsblad bij de organisatie van de Watersnip vaartochten. Op vertoon van het artikel krijgen de lezers op het bedrag 37,50 euro p.p. een korting van 2,50 euro p.p.!

WOERDEN - Fietsen, varen en wandelen in de Meije. Deze unieke excursie is een samenwerkingsverband van Watersnip Natuuractiviteiten (in Reeuwijk), Free Heart (in Zegveld) en Brouwerij de Molen (in Bodegraven). De excursie begint bij Eet & Bierlokaal de Molen waar u wordt ontvangen met koffie en een huisgemaakte bierbonbon.
De deelnemers worden ingedeeld in twee groepen. De eerste groep start met een fietstocht langs het veenriviertje de Meije naar locatie "De Blauwe Meije", waar u wordt opgewacht door de gids die u meeneemt op een wandeling over de schraallanden langs het riviertje de Meije. Hier kunt u genieten van bijzondere flora en fauna zoals de Blauwe zegge of Klokjesgentiaan. De andere groep vaart met de bok (open motorboot) van Watersnip over de Oude Rijn en de Meije naar "De Blauwe Meije", waar beide groepen elkaar weer ontmoeten. Hier staat een heerlijke lunch met streekproducten voor de deelnemers klaar. Hierna wisselen de groepen met varen en fietsen en ontmoeten elkaar weer rond 16.00 uur bij de molen.

info
Inschrijven kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via telefoonnummer: 0182-395460. Voor meer informatie kijk op: www.watersnip.info. Datum: vrijdag 15 april / zaterdag 23 april 2011 / vrijdag 12 augustus / zaterdag 27 augustus 2011 / Startpunt: Eet & Bierlokaal de Molen, Bodegraven. Tijd: 10.00-16.00 uur. Prijs: 37,50 p.p. (inclusief koffie met     bierbonbon, lunch, fiets en vervoer per boot). Met korting door inleveren van dit artikel kost dit dus slechts 35 euro p.p.!


Bron: Woerdens Nieuwsblad 15 april 2011


Rommelmarkt

Zegveld - De Hervormde Gemeente houdt zaterdag 16 april haar jaarlijkse rommelmarkt op de parkeerplaats aan de Middenweg. De opbrengst is bedoeld voor de opvang van gehandicapten in de krottenwijk van Malawi. Tijd: 10.00 tot 14.30 uur.

Bron: Woerdense Courant 13 april 2011

 

'Het is een bekroning op je werk
Kaasmakers in de schijnwerpers op boerenkaaskeuring Cum Laude


Door MARJOLEIN VAN WOERKOM
ZEGVELD - Avontuurlijk, een vleugje gebrande karamel, mooie ogen en 'prikkelend als nordic walking op je tong'. De jury laat zich tijdens de boerenkaaskeuring Cum Laude in Zegveld over tal van kazen fantasierijk uit. Het blijkt niet makkelijk de beste kazen te kiezen.

Jurylid Betsy Booij pakt één van de vijf kaasboorsels uit een bakje. Ze bekijkt het aandachtig, knijpt er even in, brengt het langwerpige stukje kaas tot net onder haar neus en snuift. Ze pakt haar pen en schrijft wat op het keuringsformulier, neemt een klein hapje van de kaas, legt de kaas weer in het bakje en maakt opnieuw een aantekening. Zo gaat ze alle boorsels af. „Ze zijn even lekker, maar ook weer heel verschillend. Dat maakt het juist zo moeilijk."
Toch heeft ze een voorkeur. „Nummer één ruikt het beste en smaakt ook het lekkerste. Die heb ik dan ook een 10 gegeven."

De jury geeft hoge cijfers. Ook voor de kaas van Maaike de Wit van VOF De Wit uit Kamerik. Ze is helemaal overdonderd als ze hoort dat ze de tweede prijs heeft gewonnen. Samen met haar vader maakt ze vrijwel dagelijks kaas. „We sturen elk jaar wat in, maar het is altijd weer afwachten," zegt ze met blosjes op haar wangen. 'Smeuïg en vol, met mooie rondingen en een pittige nasmaak', zegt de jury over haar kaas. „Echt heel erg positief," lacht ze. „Het is erg leuk om een keer te winnen. Het is een bekroning op je werk." Op de keuring gaat het om de lekkerste boerenkazen in verschillende categorieën. Dit jaar zijn ruim honderd kazen ingezonden. „Voorafgaand aan de keuring in Zegveld zijn alle kazen en zuivelproducten al door een technische keuring en een proeverij heengegaan," legt Atie van Olst van de organisatie uit. „Alle kazen en producten krijgen dan al een eindbeoordeling, behalve de kazen die onder de categorie Goudse boerenkaas vallen. De vijf beste daarvan zijn vandaag nog eens gekeurd door de vip-jury."
In de categorie boerengeitenkaas gaat geitenhouder Jan Dekker uit Haastrecht er met de hoofdprijs vandoor en wel voor de derde keer op rij. „Ik kan niet geloven dat ik én mijn vrouw Alie voor de derde keer de beste geitenkaasmakers van Nederland zijn," zegt hij vol blijdschap. Op zijn bedrijf melkt hij zo'n tachtig geiten. „Het blijft hard werken hoor, ook al win je zo'n prijs. Je moet niet denken dat je er al bent.
Maar het is wel altijd weer een oppepper. Dan komt er zo'n groot bord in je land te staan en dan weet iedereen dus dat je die prijs hebt gewonnen. Het levert altijd weer veel reacties op én veel geitenkaasverkoop."

De winnaars van Cum Laude
Goudse boerenkaas
1. Maatschap Noordam uit Heliouw
2. VOF De Wit uit Kamerik
3. Maatschap Captein uit Zoeterwoude
4. H.D. en G. Lekkerkerker uit Montfoort
5. Familie Looijen uit Hoornaar
Boerengeitenkaas
J. en A. Dekker uit Haastrecht
Boerenkruidenkaas
Familie Reinders uit Wilp.
Boeren Leidse kaas
C. en R. van Schie uit Warmond. 
Bijzondere kaas
Familie Kuien uit Kollumerpomp
Boerenyoghurt
Kaasboerderij Pasop uit Laren
Overige Boerderijzuivel
Den Eelder uit Well.


Bron: AD 8 april 2011


Rubriek: Wordt u al geholpen?


Nicole Honselaar van Nagelsalon Nicole, Willem Alexanderstraat 31 in Zegveld.
Wat is leuk aan het werken in jouw eigen zaak?
Omdat ik eigen baas ben kan ik alle tijd nemen voor het verzorgen en behandelen van handen en nagels. Daarnaast vind ik nailart erg leuk om te doen, want daarvan is het resultaat altijd verrassend mooi.
Wat vind je moeilijk aan het werk dat je doet? De inkoop van vooral nagellak. Er zijn zoveel kleuren, dat het soms moeilijk kiezen is. Maar ook de vele nailart-accessoires, zoals glitters, stickers of parelmoer. Het is daarom heel belangrijk de trends in de gaten te houden.
Leukste ervaring? Dat een klant naar mij belde, dat iemand haar in de sauna had aangesproken op haar mooie nagels.
Flater? Onlangs heb ik een speciale en kostbare werklamp aangeschaft. Bij het installeren viel deze kapot en was niet meer te repareren.
Aan wie wil je de pen graag doorgeven? Aan Frank Slagmaat van stomerij Tip Top in Woerden.

Bel voor informatie over Ondernemend naar: 0348-493700.


Bron: Woerdens Nieuwsblad 8 april 2011


Altijd van de partij


De heer Tom Groen in 't Wout heeft zaterdag in de Milandhof van loco-burgemeester Scheurs de gemeentelijke onderscheiding uitgereikt gekregen.

Zegveld - Groen in 't Wout is 24 jaar bestuurslid van muziekvereniging Kunst na Arbeid geweest. Op de ledenvergadering van 7 april is hij niet meer herkiesbaar en neemt hij ook afscheid als bestuurslid. Zijn taak was hoofdzakelijk het nalopen van het oud papier. Een groot aantal jaren heeft hij gelet op de container waar Zegvelders hun papier kunnen brengen. Bijna dagelijks ging hij kijken of dit goed liep, zo nodig het papier netjes stapelen en regelen dat er weer een lege container kwam als de container vol was. Ook bij andere acties zoals de Grote Club Actie en de oliebollenactie deed hij altijd mee. Een aantal jaren (tien) werden de de oliebollenactie zelf gebakken. Bij de voorbereiding - ophalen van spullen, opbouwen van de bakgelegenheid - en het opruimen was hij ook vaak van de partij. Groen in 't Woud was geen echte prater of liefhebber van vergaderen, maar voor een klusje waarbij de handen uit de mouwen moesten worden gestoken, deed je eigenlijk nooit tevergeefs een beroep op hem.
Groen in 't Woud is dus een handige klusjesman. Hij heeft geholpen met het metselen van de tribune van voetbalclub Siveo een aantal jaren geleden en bij klusjes van het jubileum van vorig jaar. Dit jaar helpt hij met het metselen van het nieuwe gebouw van het ooievaarsdorp. Als blijk van waardering na alle jaren vrijwilligerswerk ontving Groen in 't Woud de gemeentelijke onderscheiding.


Cor en The Clarks


De vierde aflevering van het muziekevenement Goud van Oud op zaterdag 9 april gaat volgens de organisatie meer dan 450 bezoekers trekken.

Zegveld - Het evenement wordt evenals voorgaande jaren gehouden in de sporthal van gasterij De Milandhof. De zaal zal door allerlei aanpassingen wederom de sfeer uit vervlogen jaren weergeven. In het verleden waren oude auto's, bromfietsen, Harley's, benzinepompen en dergelijke de attributen die de sfeer naar een hoger niveau tilden. Dit jaar is dit weer anders. The Clarks uit Den Haag zijn weer van de partij. DJ Cor van Klooster laat het publiek dansen op een 36 vierkante meter grote verlichte led-dansvloer, die een extra dimensie aan de sfeer in de zaal zal geven. "Het gaat ons erom de bezoekers van het evenement een geweldige en enerverende avond te bezorgen waar nog lang op kan worden terug gekeken. Hoewel voorgaande jaren ook jongere bezoekers trokken, is de avond nu ook deels op deze groep toegespitst door naast muziek uit de jaren 60 en 70, ook muziek uit de jaren 80 te laten horen", vertelt Ruud van der Hoeven van de organisatie.
Kaarten
Kaarten kosten 16,50 euro in de voorverkoop en aan de kassa 20 euro. Deze zijn verkrijgbaar op de voorverkoopadressen die online te vinden zijn. De zaal is open om 20.00 uur. Aanvang van het programma is omstreeks 20.45 uur.
Kijk ook voor meer info online. www.goudvanoudzegveld.nl


Zegveld helpt Malawi


Zegveld - Op zaterdag 16 april wordt er op de parkeerplaats midden in het dorp, een grote rommelmarkt gehouden. De opbrengst is bedoeld voor een gehandicaptenproject in Malawi. Speciaal voor deze groep is onlangs een opvanghuis gebouwd. In het kader van deze actie gaan tien jongeren van jeugdvereniging De Rank in de nacht van vrijdag 15 april op zaterdag 16 april een sponsortocht houden. Met vijf rolstoelen lopen zij van Driebergen naar Zegveld. www.courank.nl


Bron: Woerdense Courant 6 april 2011

 

'Doener'van KNA en Siveo onderscheiden


Zegvelder Tom Groen in 't Wout is zaterdagavond in de bloemetjes gezet. Hij ontving de gemeentelijke onderscheiding van Woerden. Locoburgemeester Martin Schreurs reikte hem de onderscheiding uit tijdens de ledenvergadering van muziekvereniging Kunst Na Arbeid (KNA). Groen in 't Wout speelt zich nooit in de kijker en steekt het liefst de handen uit de mouwen. Zo hield hij decennialang een oogje in het zeil bij de inzameling van oud papier voor deze vereniging. Ook was hij vaste vrijwilliger voor onder meer de Grote Club Actie en de jaarlijkse oliebollenactie. Verder maakte hij zich verdienstelijk voor voetbalvereniging Siveo, waar hij onder meer meehielp met het metselen van de tribune. Momenteel is hij van de partij bij de bouw van het nieuwe onderkomen van het ooievaarsdorp. Groen in 't Wout hielp jarenlang de bijna oudste inwoonster van het dorp bij het onderhoud van haar tuin en hij schoonde elk jaar de sloot achter de Nieuwstraat. De Zegvelder was ook jarenlang bloeddonor.


'De boer op' doorslaand succes


ZEGVELD - Zon, een lekker temperatuurtje en heel veel jonge knuffelbare dieren, zoals Wijnan (links) en Geert van Ingen (rechts) laten zien. Deze ingrediënten maakten van 'De boer op,' de open dag van tien agrarische bedrijven rond Zegveld, een doorslaand succes. Deelneemster Marjan Kastelein van het gelijknamige melkveebedrijf aan de Milandweg/-Rondweg: „Opvallend vond ik dat veel mensen uit het dorp zelf een kijkje kwamen nemen. En grappig was dat twee gezinnen elk met een kinderpartijtje naar de open dag kwamen." Bij kaasboerderij De Lagebroek verzorgde acteur Bram van der Vlugt de officiële opening. Hij brak een lans voor 'voedsel van dichtbij.' „We moeten het voedsel maken waar de monden zijn." Om vervolgens een nieuwe slogan 'Platteland Lekkerland' te lanceren. Kalverbedrijf Ingentjeshoeve merkte dat de houding van het publiek ten opzichte van de kalverhouderij de laatste jaren opvallend is veranderd. Emmy van Ingen: „Vier jaar geleden deden we ook mee. Toen liepen mensen erg met het verouderde beeld van kistkalveren rond. We kregen nu geen enkele negatieve reactie. Kalveren hebben in de moderne houderij behoorlijk wat bewegingsruimte, krijgen gevarieerd voer en zien er goed uit. Daardoor vindt het publiek de dieren niet meer zielig."


Bron: AD 4 april 2011


Rubriek: wordt u al geholpen?


Deze week in 'Ondernemend': Elvera de Hoog van Salon La Sonrisa aan de Willem Alexanderstraat 31 in Zegveld
Wat is leuk aan het werken in je eigen zaak?
Vooral de diversiteit van de behandelingen. Huidverbetering, harsen, visagie, alles is mogelijk. Veel klanten ervaren een behandeling als ontspannend, sommigen zelfs als een uitje.
Wat vind je moeilijk aan het werk?
Mannen te enthousiasmeren om ook eens een schoonheidsbehandeling te ondergaan.
Leukste ervaring?
Een vrouw van ver in de zeventig werd ooit eens door haar kleinkind getrakteerd op een schoonheidsbehandeling in mijn salon. Dat had oma nog nooit gedaan. Ze genoot erg van de behandeling en heeft zelfs een nieuwe afspraak gemaakt!
Flater?
Tijdens het harsen van een bikinilijn was ik tijdens de behandeling vergeten het harsmiddel terug te zetten in het verwarmingselement. Dat ontdekte ik pas toen ik klaar was met de linkerkant. De klant in kwestie moest toen twintig minuten wachten voordat het harsmiddel weer warm genoeg was om de rechterkant te behandelen. Dat zal mij niet snel nog een keer overkomen...
Wie geef je de pen door?
Nicole Hoenselaar van nagelsalon Nicole in Zegveld.


Bron: Woerdens Nieuwbslad 1 april 2011
Pin It