Zegveldse spel: al 32 jaar lachen!

Door: Janine Hoogendoorn
Zegveld - Volgende week is het weer zover, dan vindt namelijk hét Zegveldse Verenigingenspel plaats. Ciska Klooster van de CSZ vertelt over dit jaarlijkse evenement, waar veel mensen een avondje lang plezier aan beleven. Ciska Klooster heeft ook dit jaar weer de vragen voor het Verenigingenspel bedacht. "Ja, het is een hele opgave om al die vragen te verzinnen, maar daar krijg je dan wel weer een topavond voor terug. Ook krijgen we veel hulp van andere mensen die met goede ideeën komen voor vragen." Ciska Klooster vertelt. Het Verenigingenspel is oorspronkelijk verzonnen door Arie Vink en vindt voor de 32e keer plaats. "Ik doe het altijd nog met veel plezier. Hoe we de vragen verzinnen, tja, je loopt er soms zomaar tegenaan, je staat in de Coop en bedenkt je ineens: goh, er zijn veel soorten koekjes, daar zouden we ook een vraag over kunnen verzinnen."


Veiligheid
Er zijn in totaal 36 opgaven met 10 soorten en een aantal Rode-draadopdrachten voor alle 72 teams. De teams bestaan uit 4 tot 6 mensen en de speeltijd is 2,5 uur. Of het evenement ooit nog groter gaat worden denkt Ciska van niet: "Nee, voor de veiligheid mag het niet groter. We hebben nu al drie teams moeten teleurstellen."
De Rode Lantaarn
"Ook de verliezers krijgen een prijs, namelijk 'De Rode Lantaarn'. Deze is vorig jaar gewonnen door 'De Rank' die er erg gelukkig mee leekte zijn." vertelt Ciska lachend. Op de vraag 'Gaat er ook weleens iets fout?' moet ze lachen. "Ja, we hebben een keer een computerstoring gehad, dit zorgde voor stress, achteraf bleek het gelukkig mee te vallen. Ook hebben we een keer Rubiks kubussen uitgedeeld die moest aan het einde van de avond opgelost zijn, hier kregen we veel commentaar op, omdat bijna geen één team dit lukte."
Milandhof
Het Zegveldse Verenigingenspel dat door de CSZ wordt georganiseerd vindt zaterdag 28 januari om 20.00 uur plaats in de Milandhof.

Jubileum 30 jaar bestaan CSZ 2012

ZEGVELD - De Culturele Stichting Zegveld is in 1982 opgericht en organiseert sindsdien uiteenlopende activiteiten in en rond de Milandhof in Zegveld. Zo vindt volgende week, 28 januari alweer het Verenigingenspel plaats. De Zegvelderie 2012 is gepland op 16 juni 2012. Op 8 december 2012 staat de Zegveldse Wintermarkt weer gepland.

De Florijn: het nieuwe wonen in dorp Zegveld

Ondanks de economisch moeizame tijd heeft Botton Ontwikkeling genoeg vertrouwen in nieuwbouwproject De Florijn (Middenweg) om te starten met de bouw. Arjan Ton, directeur: "We hebben groot vertrouwen in dit project en daarom hebben we besloten dat we gaan starten met bouwen, ook al zijn nog niet alle woningen verkocht. Zo geven we een positief signaal af. Zekerheid geven wij ook met onze Bolton Woongarantregeling voor wie dit nodig heeft."

Bron: Woerdens Nieuwsblad 20 januari 2012

Eigen huisje: geduld svp
Starter hikt aan tegen koopprijs en schaarste

Het ouderlijk huis verlaten en op jezelf of samen gaan wonen, het klinkt voor de hand liggend. Maar de woningmarkt voor 'starters' in Woerden en regio is wel zó moeilijk dat veel jongeren jaren geduld moeten hebben. De strengere normen voor hypotheken maken de zoektocht nog ingewikkelder.

Door: HARRIE VAN OPSTAL
ZEGVELD/WOERDEN - De fraaie schaalmodellen van allerhande vrachtwagens staan in de vitrine in z'n kamer in het ouderlijk huis, maar Zegvelder Mees van Elk (19) is inmiddels al een tijdje bezig aan het 'echte werk.' Nadat hij op tijdelijke basis al bij transportbedrijf G. Snel in Woerden aan de slag kon, werkt hij nu sinds november als vrachtwagenchauffeur bij branchegenoot Brouwer in Mijdrecht. Met vriendin Daniëlle heeft hij een serieuze relatie opgebouwd en zachtjes aan denken ze aan een eigen huisje. Maar dat is geduld oefenen. Starterswoningen in de Woerdense regio liggen allesbehalve voor het oprapen. Op initiatief van CDA, Progressief Woerden en Inwonersbelangen hebben Woerdense politici, projectontwikkelaars, makelaars en sociaal huisvesters gisteravond een brainstormsessie gehouden over mogelijkheden om meer startershuisvesting van de grond te krijgen.
Pas op zijn 18de kon Mees van Elk zich inschrijven voor een huur- of koopwoning. Dus veel 'wachtjaren' en daarmee kansen op een huisje heeft hij nog niet opgebouwd. Maar dankzij zijn twee oudere zussen weet hij wel dat het vinden van een betaalbare woning een lastige opgave is. „M'n ene zus is het gelukt een huis hier in Zegveld te bemachtigen. M'n andere zus heeft iets in Waarder gevonden. Dat was vooral omdat haar vriend uit Nieuwerbrug komt en ze graag daar wilden gaan wonen," vertelt Mees.
Hij heeft her en der wel gehoord dat je voor een huurwoninkje gemiddeld vier tot zeven jaar moet wachten. „Dat is meer regel dan uitzondering." Een startershuisje in de koopsector is afhankelijk van bouwbedrijven of de woningcorporatie die toevallig iets ontwikkelen.
KANSJE
Plan de Florijn, op de plek van de voormalige Rabobank, is zo'n kansje. „Maar voor m'n vriendin en mij kwam dat te vroeg. Daar beginnen de prijzen bij 128.000 euro. Een mooi plan van bouwbedrijf Bolton, maar mijn vriendin studeert nog, dus dan had het alleen op mijn inkomen gemoeten. En met de huidige normen zou ik ongeveer een ton kunnen lenen. Dus wachten we tot we beiden een inkomen hebben." Het liefst blijft hij in Zegveld wonen. „Da's logisch. Ik heb hier m'n vrienden. Ben lid van de muziekvereniging Kunst Na Arbeid. Draai op zondag mee in de jeugdvereniging van de kerk. Dan ga je niet zomaar in Woerden wonen, da's erg onpraktisch."
Een toverformule om meer startershuisjes te krijgen, heeft Mees zo gauw niet. Wel juicht hij toe dat bouwers en corporaties lef tonen door wat kleine goedkope eenheden in hun project op te nemen. „Want alleen een complex voor starters levert geen of nauwelijks winst op, dat is begrijpelijk. Een mix van verschillende soorten huizen is goed. Verder heb ik gehoord dat de woningcorporatie Koopgaranthuizen op de markt brengt. In ruil voor een lagere koopprijs ben je verplicht bij verhuizing je huis aan te bieden aan de corporatie. Een koopprijs van zo'n 120.000 euro financieren is best haalbaar, dus zo'n constructie is een goed idee. En met de huidige markt is het ook fijn dat je zeker weet dat je je huis weer kwijt kunt."

Bron: Ad Woerden 20 januari 2012


Zegvelder Gerwin Kastelein polsstoktalent van het jaar

Regio - Afgelopen zaterdag is Dymphie van Rooijen uit IJsselstein gekozen tot polsstokverspring(st)er van het jaar. Gerwin Kastelein uit Zegveld werd verkozen tot het grootste talent van 2011. Naast Dymphie van Rooijen waren Rian Baas uit Oudewater en Erwin Timmerarends uit Montfoort genomineerd voor de springer van het jaar-titel. Jaco de Groot, de topspringer uit Woerden van het huidige uur, reikte de Willem Brouwer bokaal uit aan Gerwin Kastelein uit Zegveld. Gerwin Kastelein werd daarmee het jongste talent van het jaar ooit. Gerwin Kastelein die alle leeftijdsrecords brak in 2011 en tevens Nederlands Kampioen bij de jeugd tot en met 11 jaar werd nam daarmee opnieuw een bijzondere prijs mee terug naar Zegveld.
De spiksplinternieuwe vereniging in Zegveld heeft met Gerwin Kastelein een wel heel bijzonder talent in huis. Naast Gerwin Kastelein waren ook Gerianne Boer uit Kamerik en Julia van Eijk uit Haastrecht genomineerd.

Gevangenenzorg Nederland & SGP

Zegveld - 'Gevangenenzorg Nederland' zal vanavond, woensdag 18 januari een avond verzorgen op de jaarvergadering van de Zegveldse SGP kiesvereniging. Spreker is J.H. Langerak, vrijwilliger bij 'Gevangenenzorg Nederland'. Hij heeft zelf met criminaliteit te maken gehad en 12 jaar gevangenen bezocht. De avond is in 'de Raadzaal' van 'de Milandhof om 20.15 uur. Entree is gratis, aan de uitgang zal een collecte worden gehouden ter bestrijding van de onkosten.

Bron: Woerdense Courant 18 januari 2012

SIVEO'60 in de wolken
Zegveldse club is de beste in provincie Utrecht

door: LOIS FRITZSCHE
ZEGVELD - De voetbalvereniging SIVEO'60 uit het dorp Zegveld schreeuwt het dezer dagen van de daken. De club is razend trots dat het recent is gekozen tot de beste amateurclub van de provincie Utrecht. Voorzitter Rikkert Versluis van SIVEO'60 mocht bij die gelegenheid twee awards in ontvangst nemen.
„Het is de waardering én bevestiging voor onze vereniging. We zijn een kleine club in een klein dorp, maar dit geeft aan dat wij het heel goed doen," aldus SIVEO'60-voorzitter Rikkert Versluis.
Vorige week werd zijn vereniging uitgeroepen tot de beste amateur-voetbalverenging van de provincie Utrecht. „We hebben in dat kader twee awards gewonnen. De publieksprijs, waarbij gestemd kon worden op je favoriete club, maar daarnaast hebben we ook de award ontvangen voor de hoogste waardering," zegt de preses. Volgens Versluis hebben niet uitsluitend Zegvelders gestemd op SIVEO'60 en daardoor de prijs binnengesleept. „We hebben gewoon heel veel stemmen gekregen, óók van buitenaf is er kennelijk veel waardering voor hetgeen wij doen. En ja, iedere Zegvelder heeft natuurlijk op ons gestemd, maar dat lijkt me logisch."
BELANGRIJK
Want SIVEO'60 is belangrijk voor de Zegveldse gemeenschap. Volgens de voorzitter vertolkt zijn vereniging een voorname rol in het sociale gebeuren van het dorp. Het clubgebouw op sportpark De Beemd aan de Milandweg is een ontmoetingsplaats voor alle dorpsgenoten en als grootste vereniging (400 leden) in Zegveld is die gezel-ligheidsstatus belangrijk voor SIVEO'60. Versluis: „Het leuke van deze prijs is dat een dorpsvereniging ook een keer kan winnen. Wij hebben niet de ambitie om op een hoog niveau te gaan voetballen. Vaak komen uitsluitend verenigingen uit de grote steden in aanmerking voor een dergelijke prijs. Het is prettig dat wij het een keer zijn geworden, je staat even in de schijnwerpers en dat is altijd goed."
De awards krijgen uiteraard een prominente plaats in het pas gerenoveerde clubgebouw en later staat er voor de leden een feestavond op het programma om de uitverkiezing te vieren. De prijzen worden overigens opgedragen aan de overleden clubman en oud-voorzitter: Wim Kastelein. Versluis: „Afgelopen september overleed hij totaal onverwacht op de leeftijd van 57 jaar. Ondanks dat hij geen voorzitter meer was deed hij nog zoveel voor de club. Het wegvallen van Wim Kastelein heeft ons flink geraakt, een groot verlies voor onze kleine club." Volgens Versluis zijn vrijwilligers uiterst belangrijk, óók bij SIVEO'60. „Kastelein was er een schoolvoorbeeld van. Je merkte eigenlijk pas hoeveel hij deed voor de club toen hij er niet meer was. Op zijn condoleance, bij ons op de club, kwamen zo'n 800 mensen af. Dat zegt toch wel voldoende." Hoe zijn club werd genomineerd werd, weet Versluis nog steeds niet. „We kregen plotseling via de KNVB bericht dat we genomineerd waren, maar over het hoe of wat heb ik geen idee. Wij hebben het natuurlijk meteen onder de aandacht gebracht bij de leden en zo rolden de stemmen binnen." De verkiezing had voor de eerste keer plaats. Het initiatief ging uit van de Johan Cruijff Foundation en het goede doel Spieren voor Spieren. In alle provincies werd een club verkozen tot beste. Taurus uit Delft kreeg de eer om van die twaalf verenigingen de beste van het hele land te zijn.
De verkiezing krijgt volgend jaar een vervolg. Versluis: „Het is de bedoeling, zo heb ik begrepen, dat deze verkiezing meer bekendheid moet gaan krijgen. Wij zullen in ieder geval ons best gaan doen om onze titel te verdedigen."

Bron: AD Woerden 17 januari 2012

Bouw Florijn van start

ZEGVELD - Nog niet alle woningen in nieuwbouwproject De Florijn in Zegveld zijn verkocht, maar dat weerhoudt de ontwikkelaar er niet van om met de bouw te starten. Wethouder Martin Schreurs reageerde positief op dit bericht. Volgens hem is er in Zegveld veel vraag naar nieuwe woningen. Eind april 2012 gaat de eerste paal de grond in. Dit wordt gevierd met de toekomstige bewoners. De bouw zal vervolgens ruim een jaar in beslag nemen.

Siveo beste club

Zegveld - Voetbalclub Siveo'60 mag zich club van het jaar noemen in de provincie Utrecht. De meeste uitgebrachte stemmen kwamen bij de lokale trots terecht, alsmede de hoogste waardering, gevolg is dat de club twee awards in ontvangst mocht nemen in stadion Galgenwaard deze week.

Bron: AD Woerden 14 januari 2012

Siveo"60 twee keer prijs

s.v. Siveo '60 is afgelopen dinsdag twee keer in de prijzen gevallen als voetbalclub van het jaar. De award voor de meeste stemmen en hoogste waardering als club van de provincie Utrecht hebben de Zegveldse voetballers feestelijk in ontvangst mogen nemen. Uitreiking was in een skybox bij FC Utrecht. Klik hier voor de uitzending van RTV Utrecht

Natuur Presentatie aanpak PAS

ZEGVELD - Provincie Zuid-Holland houdt een bijeenkomst over het Plan van Aanpak voor het vervolg van de Programmatische Aanpak Stikstof Natura 2000 (PAS). Lees Gedeputeerde Han Weber geeft samen met de dagelijkse bestuurders van de gemeenten Nieuwkoop, Bodegraven Reeuwijk en Woerden en het Hoogheemraadschap van Rijnland een toelichting. Voor de aanwezigen is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de bestuurders over dit onderwerp. De informatiebijeenkomst is donderdag de 19e vanaf 19.30 uur tot 21.30 uur in Zalencentrum Milandhof. De zaal is vanaf 19.00 uur geopend.
Vragen over de stikstofproblematiek mag men tot 16 januari al mailen aan Wilma Bloem van de provincie Zuid-Holland (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) zodat de beantwoording kan worden voorbereid voor de informatiebijeenkomst.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 13 januari 2012

Verenigingenspel Zegveld op zaterdag 28 januari

Zegveld - De Culturele Stichting Zegveld organiseert op zaterdag 28 januari voor de 32e keer het Verenigingenspel in de Milandhof. Vorig jaar namen aan het Verenigingenspel 72 teams deel en dat betekende dat ruim 400 deelnemers van diverse verenigingen uit Zegveld en Woerden 380 denk- en doevragen moesten oplossen. Ciska Klooster van CSZ heeft wederom gevarieerde vragen samengesteld.
25 duizend
Een jury kijkt meteen de bijna 25 duizend antwoorden na, zodat de winnaar nog dezelfde avond bekend wordt. Vorig jaar was dat het team van de schietvereniging 'De Witte Roos' uit Zegveld.
Opgeven
Opgeven kan tot en met 13 januari bij Ciska Klooster, telefoon 0348-691122 en Jolanda van Tol 0348-691650. Of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kabels e/o leidingen op de Hoofdweg

Zegveld - Er is een gedeeltelijke wegafsluiting in verband met kabelwerkzaamheden op de Hoofdweg tussen 102-132 tot 13 januari. Verkeer wordt geregeld via een installatie.

Bron: Woerdense Courant 11 januari 2012

Kijkje in bankgebouw

ZEGVELD - Belanstellenden kunnen voor de allerlaatste keer een kijkje nemen in het voormalige gebouw van de Rabobank aan de Middenweg in Zegveld. Woensdagavond 11 januari gaan de deuren om 19.30 uur nog eenmaal open en kan er ook een kijkje worden genomen in de kluis. Projectontwikkelaar Bolton Ontwikkeling begint hierna met het realiseren van vijftien appartementen boven een zogenoemde commerciële plint op de begane grond, De Florijn genaamd. Alle aanwezigen maken kans op vier kaarten voor de nieuwe entertainmentavond met diner in Gasterij de Milandhof.

AD Woerden 9 januari 2012

Peuters in kleuterklas
Proef Milandschool krijgt landelijk navolging

SANNE VAN DER KOLK
DE MEIJE - Acht peuters uit De Meije verlaten elke maandagochtend voor een paar uurtjes de peuterspeelzaal om aan te schuiven in de kleuterklas op de Milandschool. Wat is begonnen als een proef, is hier inmiddels een gegeven. Andere scholen in Nederland tonen belangstelling voor deze nog ongewone combinatie.
De kleuterklas op de Milandschool is nét een beetje anders ingericht dan de gemiddelde Nederlandse kleuterklas. Zo staat er een aankleedkussen in het lokaal, is er veiligheidsglas gebruikt en staan er niet te veel tafels. Dat is allemaal vanwege de wekelijkse gasten: acht peuters.
„Twee jaar geleden zijn we met deze proef begonnen," vertelt directeur Annemieke Pinkse. Het eerste jaar met subsidie, maar nu die is vervallen, pakt de school de draad zelf op. „Het bevalt ons zo goed, we willen er graag nog jaren mee doorgaan."
De peuters leren van de kleuters en kunnen vast een beetje wennen aan een schools bestaan, zegt Pinkse. „Bij ons krijgt een kind van 3 jaar meer aangeboden dan op een peuterspeelzaal. En dat kan een peuter vaak best al aan. Ze krijgen alvast het ritme van de dag mee. Ook leren ze de materialen kennen die we hier in de klas gebruiken."
En ook de kleuters varen er wel bij, merkt Pinkse. „We zijn een kleine school, dus de kleuters hebben soms weinig kinderen om mee te spelen. Hoe meer kinderen er zijn, des te meer speelmogelijkheden ze hebben. Ook ontwikkelen niet alle kleuters zich even snel, dus sommigen zoeken juist een peuter op, omdat die aansluiting beter is."
Dat daarmee kinderen van 3 tot en met 7 jaar bij elkaar in één groep zitten, is volgens Pinkse geen probleem. „Dat zijn we hier wel gewend, we werken met combinatieklassen. En we doen niet de 'letterwerkjes' als we de jongsten op bezoek hebben."
Peuters hebben nog wel wat meer beweging nodig dan kleuters, maar daar is het programma op aangepast. „De acht kinderen hebben een eigen peuterspeelleidster bij zich, die neemt ze soms even apart om met de kinderen te gaan bewegen. Daarna sluiten ze zich weer aan bij de kleuters. Je merkt dat deze kinderen zich steeds beter kunnen concentreren."
OVERSTAP
Ook de ouders zijn enthousiast. „We horen alleen maar positieve verhalen. Dat de ontwikkeling sneller gaat of dat ouders merken dat de overstap naar school heel makkelijk verloopt. Een kind voelt zich al thuis, voordat hij op school zit."
Het experiment zou een jaar duren. Eigenlijk is het idee ontstaan om de kleine school wat te laten groeien. „We zijn een school midden in de polder met 47 leerlingen. Dat aantal is wat laag. Met deze proef hebben we een toestroom van nieuwe leerlingen."
Maar het is zo'n succes dat de Milandschool alles op alles heeft gezet om de proef tot vast onderdeel van de school te maken. „We hebben wel wat onderdelen aangepast. In het eerste jaar kwamen de peuters vanaf de leeftijd van 2,5 jaar. Dat was net iets te jong. Ze zaten nog maar net op de peuterspeelzaal," aldus Pinkse. „Vanaf 3 jaar past het beter."
Ook kwamen de peuters tijdens de proef vier ochtenden per week naar de Milandschool. Dit is teruggeschroefd naar één ochtend per week. „Vier keer per week was financieel niet meer haalbaar nu er geen subsidie meer is. En één ochtend is eigenlijk ook prima. De kleuters moeten natuurlijk wel een programma afwerken."
De Milandschool heeft de 'peuterproef' als een van de eerste scholen gehouden. Inmiddels is er belangstelling uit het land. „We krijgen weleens bezoek van andere scholen. Maar we horen ook dat andere stichtingen erover nadenken met eenzelfde proef te beginnen."
Zo overweegt Stichting Klasse, een stichting met scholen in Bodegraven, Reeuwijk, Woerden en Gouda, de 'peuterproef' in te voeren. „Die gedachte speelt zeker bij ons," bevestigt directeur Gert Schenk van Stichting Klasse. „We zijn nog niet zover, maar voor dit jaar staat het bij ons op de agenda en willen we er een besluit over nemen. Het is een landelijke trend."
CONSEQUENTIES Sopora, de overkoepelende organisatie voor ruim twintig scholen in de regio Alphen, kent de peuter-proef ook. „Maar wij kunnen nu nog niet overzien wat de consequenties voor ons zouden zijn. Al past het prima bij onze wens om kindcentra op te zetten, we kunnen ons hierover positief noch negatief uitspreken."

Bron: AD Woerden 2 januari 2012
Pin It