Ook dit is een sportieve prestatie! Zegveldse jongeren, die afgelopen weekend op een tandem vanuit het land van onze Oosterburen voor het goede doel naar huis zijn gefietst. Chapeau!

Met elkaar aanpakken - 't Veenweiden Innovatiecentrum'

Redactie - Zegveld
Tijdens de officiële start van het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) op 9 mei wordt in Zegveld 'de kracht van samenwerken' gevierd.
Het is het resultaat van drie jaar intensieve samenwerking van diverse partijen. Met als doel te komen tot een gezamenlijke, integrale aanpak voor de vragen en uitdagingen rond het veenweidegebied.
Eén centraal punt waar kennis en kunde over waterbeheer, landbouw, bodemdaling, broeikasgasemissies, ecologische kwaliteit wordt gedeeld en doorontwikkeld. Het draait om gezamenlijk werken aan praktijkgerichte en praktische oplossingen ten gunste van alle betrokkenen in het veenweidegebied. Voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht, de zes waterschappen in het Groene Hart en Laag Holland, LTO Noord en E,L&I is dit ook de basis waarop hun bijdrage aan het VIC is gebaseerd. Op 9 mei stelt Jan Heijkoop, bestuursvoorzitter de andere bestuursleden voor aan de genodigden en ondertekent met de betrokken partijen de samenwerkingsovereenkomst. De heer Weber, gedeputeerde Zuid-Holland en de heer Poelman, dijkgraaf Stichtse Rijnlanden delen hun verwachtingen en ambities samen met, namens het bedrijfsleven, de heer Ruiter van FrieslandCampina en namens belangenorganisaties de heer Romijn van LTO Noord rondom het VIC. Ook het (groen) onderwijs (oftewel: de ondernemers van morgen) is betrokken bij het VIC.

Bron: Woerdense Courant 25 april 2012

Afsluiting Meijepad

DE MEIJE - Het Meijepad tussen Nieuwkoop en De Meije is van l mei tot 23 juli afgesloten van maandag 6.00 uur tot en met vrijdag 17.00 uur. Gedurende de weekenden is het Meijepad wel toegankelijk voor recreatie. De afsluiting is nodig om grond te transporteren vanaf het project Zuidhoek naar het Meijepark. Dit transport vindt plaats ter hoogte van de roeivereniging. De firma C. Kamer & Zn. voert het werk uit. Om de veiligheid te garanderen, wordt het Meijepad door de week volledig afgesloten.
De grondwerkzaamheden nemen enkele jaren in beslag, verdeeld over meerdere periodes. Als het werk in 2016 klaar is, wordt het gedeelte van het Meijepad vanaf Nieuwkoop tot aan de Kwakelbrug opnieuw geasfalteerd. Het gedeelte vanaf de Kwakelbrug tot aan De Meije wordt eind dit jaar geasfalteerd.
Informatie via de afdeling Beheer Openbare Ruimte op telefoonnummer 14 0172.

Bron: Witte Weekblad 25 april 2012

In het hart van het Groene Hart

Zet een passer op Utrecht, Rotterdam en Den Haag; de cirkels overlappen elkaar in de buurt van Zegveld. Hoe is het om daar te wonen?
Tekst: Jeroen Kreule
Foto's: Marco Hotste
Daar komt hij aangevlogen, met zijn lange poten, puntige snavel en zwarte vleugelranden: de mannetjesooievaar. Nog een meter of dertig, dan is hij bij het nest waar zijn broedende vrouwtje bewegingloos voor zich uit zit te staren. Het mannetje lijkt te willen landen, maar zijn snelheid is hoog. Te hoog, zo blijkt. Hij vliegt over zijn vrouwtje heen, maakt een ruime bocht en landt : uiteindelijk in het weiland even verderop, vermoedelijk op zoek naar een smakelijk kikkertje of vogeltje. Het ooievaarsvrouwtje geeft geen kick, ze wil maar één ding: eten. Het tafereel speelt zich af vlak achter een voormalig stoomgemaal in natuurgebied De Kamerikse Nessen, een kilometer of twee buiten het dorpscentrum van Zegveld. „Dat is voor mij nou wonen in het Groene Hart," zegt Francina Kanbier (63), wijzend naar het ooievaarsnest dat midden in haar paardenweitje staat. „En weet je wat nou het mooiste van alles is? Ik weet precies wanneer het ooievaarsstelletje hier neerstrijkt: in de derde week van februari, zo rond een uur of één in de middag. Elk jaar komen ze weer uit Noord-Afrika aanvliegen. Klinkt misschien gek, maar het is echt waar."
Francina Kanbier woont sinds 2005 in het tot riant woonhuis verbouwde stoomgemaal. Natuur en rust, dat zijn de twee voornaamste redenen om hier te wonen, zegt ze. Sommige bekenden van haar - ze wonen aan een van de grachten in Amsterdam -vinden het maar raar dat ze zo afgelegen woont. „Tja, daar heb ik toch een beetje maling aan. 't Is maar net hoe je het bekijkt, toch? Als ik naar een concert wil, ben ik zo in Amsterdam of Utrecht. En binnen een paar minuten ben ik bij de buurtsuper in Zegveld. Ik houd enorm van stilte. Zelfs als ik 's avonds in de woonkamer zit, heb ik vaak niet eens muziek opstaan. Behalve rond Pasen, want dan draai ik de Matthaus Passion."gemaal
Het stoomgemaal uit 1875, dat op de gemeentelijke lijst van industrieel erfgoed staat, is te bereiken via een 400 meter lange oprijlaan. Het voormalige machinisten-huisje - gefundeerd op koeienhuiden en nu in gebruik als gastenverblijf - hoort er ook bij. Net als de paardenstal annex garage en een kapschuur. Het monument is in 1997 door de vorige eigenaar volledig gerenoveerd. Iemand met een goed gevoel voor smaak, want het resultaat is een luxe en bovenal sfeervolle woning. Wat opvalt aan de woonkamer, is het hoge plafond: hier stonden vroeger enorme ketels opgesteld.
Het gemaal ligt volledig vrij en pal aan de Grecht, een belangrijke route voor de pleziervaart. In het water van de 'Greft', zoals het riviertje in de volksmond wordt genoemd, liggen meerdere eilandjes, die samen de Kamerikse Nessen vormen. Het is beschermd natuurgebied. Natuurmonumenten is de eigenaar. Kanbier kijkt vanuit haar woonkeuken uit op zo'n nes: slechts een paar meter brede sloot scheidt het eilandje van haar tuin. Vooral in de maanden mei en juni is het er prachtig, wanneer moerasvogels er baltsen en de hooilanden in bloei staan. Kanbier: „Mensen van de universiteit in Wageningen zitten er wel eens, om bijzondere plantjes te bestuderen. Maar ook voor vogelaars is het een paradijsje."
Een halfuurtje rijden van Zegveld, in zuidoostelijke richting, ligt Hei- en Boeicop, een lintdorp in de gemeente Zederik. Ook dit is het Groene Hart. Marika Mulder (48) woont samen met haar man en twee zoons in een voormalige boerderij die zich nu het beste laat omschrijven als een landhuis. Ze hebben de woning uit 1890 grondig laten renoveren. En dat is nog zacht uitgedrukt, blijkt uit de verbouwingsfoto's die Mulder laat zien.
„Alleen de muren en het dak zijn blijven staan, de rest is nieuw. Vlak voor we dit kochten, was hier een transportbedrijf gevestigd. Het huis telde zoveel kamertjes, dat ik soms verdwaalde. En je keek niet uit op weilanden, maar op schuren. Ik heb wel eens gedacht: waar beginnen we aan," vertelt Mulder.
Op één loods na zijn alle bijgebouwen platgegooid. Er is wel een gastenverblijf annex kantoor bijgebouwd. De oude gierput is omgebouwd tot zwembad en de bewoners hebben een grote natuurvijver uitgegraven. De kamertjes in het huis zijn verdwenen, met als resultaat een enorme living. Mulder liet zich inspireren door architect/ontwerper Piet Boon: witte deuren en kozijnen, grijze muren, hoge plinten en grote Belgisch hardstenen tegels op de vloer. Landelijk en modern. Toch zijn oude elementen uit het meer dan honderd jaar oude huis bewaard gebleven en zichtbaar gemaakt, zoals balken, paneeldeuren en de deuren van de bedstee. : Mulders favoriete plek is de aangebouwde woonkeuken: vanaf hier heeft ze, kijkend langs haar fruitbomen, een fantastisch uitzicht over de weilanden. „Ik heb geen voorkeur voor een bepaald seizoen, omdat ik het uitzicht altijd mooi vind. Een regenbui zie je in de verte al aankomen. Soms is het net of ik naar een schilderij kijk."
In de gang op de eerste verdieping staat een imposante, opgezette zwaan: haar zoons vonden het dode beest een paar jaar geleden tijdens een winter, achterin het land. Ze hebben het beest in de vriezer gelegd en later door een professional laten opzetten. „Het stikt hier van de beesten: reeën, witte reigers, vossen, noem maar op. Wij houden van het landelijke leven. Aan de overkant woont een boer die melk verkoopt, verderop wordt fruit verkocht. En de SRV-man rijdt hier nog langs. Afgelegen? Welnee. Leerdam is een kilometer of zeven, Nieuwegein ligt dichtbij, Utrecht is nog geen halfuur met de auto. Mij krijg je die stad niet meer in."
Beide woningen staan te koop.

Bron: AD Groene Hart 21 april 2012

29e zegvelderie krijgt vorm: noteer 16 juni!

Door Jolanda van Tol
ZEGVELD - De Culturele Stichting Zegveld heeft haar programma voor de 29e Zegvelderie op zaterdag 16 juni bijna rond. Vanwege het 35-jarig bestaan van de stichting wordt er dit jaar veel extra's gedaan. Het accent ligt niet alleen op de kramenmarkt, maar ook op het grote aantal activiteiten er omheen. Om dit financieel rond te krijgen worden contacten gelegd met sponsors. Naast jaarlijks terugkerende attracties zoals de kinderrommelmarkt, Knock Outshow en gratis pendelbus tussen Woerden en Zegveld is de CSZ er in geslaagd nieuwe elementen op het programma te zetten. Zoals onder andere Fly Seat, Aquabubbles, Pret met een Shet, boelhuis, Clown Cho Cho, theaterwagen, demonstraties van de brandweer, Veiling, Space Bikes, muzikale optredens door dweilor-kest, zanger en DJ.

Voorzitter
In 1977 werd de CSZ opgericht door Ad Ton. Bijna 25 jaar was hij voorzitter en motor van de club. En nog steeds nu zijn zoon Arjan de voorzittershamer overgenomen heeft, betrokken bij CSZ. Destijds was Ton voorzitter van het Milandhofbestuur. Het dorpshuis kampte met grote tekorten en werd een activiteitencommissie, de CSZ, in het leven geroepen om het tekort terug te brengen.
Gigantische klus
"We zijn begonnen met het organiseren van'dansavonden en een markt met tien kraampjes en autopuzzeltocht. Al snel kregen de activiteiten een grotere omvang", vertelt Ad Ton enthousiast.
"Het Zes Bedreigde Dorpenspel in 1981 is wel het grootste evenement geweest. Dat was qua organisatie een gigantische klus. Met de dorpen Kamerik, Linschoten, Benschop, Polsbroek en Kockengen maakten we op een sportieve manier een vuist tegen de herindeling, dat desondanks in 1989 toch een feit werd." De jubilerende stichting heeft de afgelopen 35 jaar tal van bijzondere evenementen georganiseerd, zoals de kamelenrace, Romeinse strijdwagens, Verenigingenspel, Wintermarkt, Hazewindhondrennen, ringrijden met Friese paarden, pannenkoek met doorsnee van 6 meter, optreden van het Russische Bolschoi Don Kozakkenkoor, BZN, Slootkunst, Zegvelds dictee. "En niet te vergeten de activiteiten van bestuurslid Wout Verweij dat zelfs geleid heeft tot een Woutplein. Wout die op zijn eigen wijze een speed en power-plein organiseerde en dat deed met zo min mogelijk kosten. Meestal voor een lunch en consumptiebonnen."
Vanuit jeugd
"Terugkijkend is eigenlijk het zien genieten van de kinderen het mooiste geweest. Die impact heb ik toen nooit zo in de gaten gehad, maar ruim twee jaar geleden toen het bestuur vernieuwde werd me dat pas duidelijk. Bijna alle nieuwe bestuursleden kenden de Zegvelderie nog vanuit hun jeugd."

Rommelmarkt & tandemfiets

ZEGVELD - Zaterdag 21 april wordt in Zegveld weer de jaarlijkse Rommelmarkt georganiseerd.
Dit jaar al vanaf 09.30 uur op het dorpsplein naast de toekomstige 'Florijn' in Zegveld. Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang. Zo zijn, afgelopen zaterdag, met een flink aantal trekkers en karren spullen opgehaald bij inwoners van Zegveld en De Meije. Organisator Johan Verboom: "Er zitten veel bijzondere spullen tussen. Zeker ook de moeite waard om te komen snuffelen. Voor de liefhebber zijn er ongetwijfeld bijzondere koopjes te ontdekken!" De moeite waard dus om naar Zegveld te komen aanstaande zaterdag. Naast rommel is er op de markt veel te beleven bij de verschillende kramen, er is een koffietent, een patatkraam en nog veel meer.
Tandem-sponsortocht
Naast de Rommelmarkt heeft een achttal jongeren van de Jeugdvereniging De Rank een grote sponsoractie op touw gezet voor hetzelfde doel: scholing voor jongeren in Pakistan. Deze acht gaan in de nacht van vrijdag op zaterdag op een viertal tandems vanuit Bardel in Duitsland helemaal naar Zegveld fietsen, een afstand van ongeveer 200 kilometer. Op zaterdag, naar verwachting rond 11.00 uur, zullen ze dan op de Rommelmarkt aankomen.
2000 euro
Met deze sponsoractie wordt nu al ongeveer 2000 euro opgehaald, maar de giften stromen nog steeds binnen. De afstand is symbolisch, het gaat om éénveertigste deel van de totale afstand tussen Zegveld - Pakistan.
Uitdaging
Eén van de deelnemers, Huibert Brak noemt de afstand een "forse uitdaging". Maar, zo licht Robbert Beukers, een andere deelnemer toe: 'Je gaat er samen voor om veel geld op te halen, dat gaat ons er doorheen slepen". De actie is nu in elk geval al een succes te noemen, zo geeft het tweetal aan.
Facebook
De fietstocht kun je live volgen op Facebook via facebook.com/zegveldhelpt.
Hier zal ook de totaal opbrengst voor het goede doel bekend worden gemaakt.
Publiek
Naast de zeker aanwezige familieleden en bekenden vinden de tandemfietsers het hartstikke leuk als het gehele dorp uitloopt om hen binnen te loodsen.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 20 april 2012

Zegveld helpt - Rommelmarkt voor goed doel

ZEGVELD - De Zegveldse Jeugdvereniging met 55 leden houdt dit jaar weer een Rommelmarkt in het dorp Zegveld. Deze is op zaterdag 21 april van9.30-14.00 uur. Daar zijn allerlei mooie oude spullen te koop, oude computers, boeken etcetera. Verder zijn er de frituurhoek, koffietent en bloemenafdeling. Voor de kinderen zijn er leuke dingen zoals een springkussen, snoepkraam en spijkerbroek-hangen. De Jeugdvereniging houdt ook een sponsoractie voor Jeugdwerk in Pakistan. Daarvoor gaan 6 mensen van de vereniging 200 kilometer vanuit Duitsland fietsen met 3 tandems. Zij fietsen om een bedrag van 2000 euro. Op de Rommelmarkt zullen deze fietsers omstreeks 10.30 uur hijgend en vermoeid binnen komen fietsen.

 

Woningen Hoofdweg-Milandweg

Op het Woerdense stadhuis werd aan het begin van de week een intentieovereenkomst gesloten door wethouder Martin Schreurs namens Gemeente Woerden en directeur Arjan Ton namens Bolton Ontwikkeling.
WOERDEN/ZEGVELD - In deze overeenkomst is formeel vastgelegd dat beide partijen samenwerken om na te gaan hoe woningbouw op de hoek Hoofdweg-Milandweg in Zegveld mogelijk te maken is. Bolton Ontwikkeling heeft het voornemen om op deze locatie circa 48 woningen te bouwen. De afgelopen periode hebben Gemeente Woerden en Bolton Ontwikkeling al samen het gebied en de mogelijkheden verkend. Met het ondertekenen van deze overeenkomst is die samenwerking nu ook formeel bekrachtigd. Wethouder Schreurs (ruimtelijke ontwikkeling): "De woningbouw in Zegveld loopt achter op de planning. Het zou goed zijn voor het dorp als er wat meer doorstroming kan komen en de inwoners niet naar Woerden hoeven uit te wijken als zij een ander huis zoeken. Ik ondersteun de plannen dan ook van harte."
Bij het ontwikkelen van de plannen zal onder andere de locatie van de tennisbaan onderzocht worden; deze zal mogelijk verplaatst moeten worden om de woningbouw mogelijk te maken. Gezien de locatie zal ook gekeken worden hoe het bouwplan kan worden ingepast als nieuwe dorpsrand van Zegveld. Bolton Ontwikkeling wil het concept Bolton a la Carte op de locatie toepassen. Met dit concept kunnen kopers zelf de indeling en uitstraling van de eigen woning kiezen. Het kostenplaatje loopt automatisch mee met elke keuze die de koper maakt. Arjan Ton, directeur Bolton Ontwikkeling: "We zijn verheugd over de ondertekening van de overeenkomst. We kunnen er nu voor gaan zorgen dat zowel kopers van een sociale koopwoning als van een vrijstaand huis de woning volledig naar eigen wens kunnen gaan samenstellen. "De plannen zijn nog in een beginfase en moeten nog worden uitgewerkt. Hierbij worden omwonenden in een vroeg stadium betrokken.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 6 april 2012
Pin It