'Stimuleer gebruik Buurtbus'

Zegveld - Maak meer reclame voor Buurtbus en Regiotaxi, zodat die meer worden gebruikt. B en w van Woerden zetten liever daar op in dan op het houden van een uitgebreid onderzoek.
Dat antwoorden zij op vragen van de Woerdense CDA-fractie. Deze partij stelde dat de busverbinding van Zegveld met Woerden maar 'mager' is. De fractie bepleitte extra inzet van de gemeente om in het weekend een bus in te zetten en doordeweeks er meer te laten rijden. B en w melden dat de provincies Zuid-Holland en Utrecht (de eindverantwoordelijken voor het busvervoer) al studeren op extra diensten. Maar, zo waarschuwen die, er moeten wel genoeg passagiers voor zijn. Overigens overwegen de buurtbus en vervoerder Arriva een proef van drie maanden op de zaterdag.

Bron: AD Woerden 31 december 2013

Lees meer...

Bedrijf zit vast aan verhuizing
Werken vanuit oude pand is tegen de afspraken

door HARRIE VAN OPSTAL
ZEGVELD - Linksom of rechtsom, het Zegveldse kaas-bedrijf Kruijt moet op enig moment de bedrijfsactiviteiten in het oude pand aan de Hoofdweg beëindigen. 'Blijven werken vanuit het oude bedrijf is tegen de afspraken,' zegt de Woerdense wethouder Schreurs. Het kaasveredelingsbedrijf Kruijt is dit najaar uitgeplaatst naar een nieuw, groter pand op bedrijventerrein Nijverheidsbuurt. Het vrijkomende terrein aan de Hoofdweg, midden in het dorp, is aangewezen om er zo'n 20 woningen neer te zetten. De provincie Utrecht heeft bovendien groen licht gegeven om in de weilanden direct achter het bedrijf nog eens 25 tot maximaal 40 huizen te bouwen, afhankelijk van het soort en de grootte ervan.
Kruijt blijkt het oude bedrijfspand echter nog steeds te gebruiken, terwijl het nieuwe onderkomen al in gebruik is genomen. Kruijt beaamde dat eerder in deze krant. Zodra de woningbouw begint, verlaat hij het oude pand: „Als het zover is gaat dit hier tegen de vlakte, maar tot die tijd blijf ik het gebruiken. Tenzij de gemeente met heel veel cash komt, dan ben ik eerder weg."
Maar werken vanuit het nieuwe bedrijf én het oude nog in gebruik houden is tegen de afspraken, reageert wethouder Schreurs. In de afgelopen jaren is steeds gesproken over'uitplaatsen en woningen bouwen en daar houdt de gemeente het bedrijf aan. „Ik ga ervan uit dat eigenaar Kruijt verkeerde bewoordingen heeft gekozen."

Lees meer...

Helpen mét knotten van geriefbosjes

De Meije - De familie Vergeer houdt zaterdag een natuurwerkdag in De Meije. Bij de familie aan de Meije 6 worden dan de eeuwenoude geriefbosjes bij de boerderij geknot. Er is plek voor maximaal twintig knotters. Ook kinderen kunnen een handje helpen bij het aanvullen van de takkenril. Geriefhoutbosjes zijn al eeuwenoud en kunnen alleen voortbestaan door goed beheer. Deelnemers kunnen hun auto kwijt op het erf van Hoeve Zorgvliet, Meije 3. Wie mee doet aan dit vrijwilligerswerk mag behalve op koffie of thee ook rekenen op soep en broodjes. Het knotten duurt van 10.00 tot 15.00 uur. Aanmelden via tel. 06-10523960 of 0172-685459. www.deparmey.nl

Bron: AD Woerden 31 oktober 2013

Smaken verschillen

Dit keer: Rebecca de Boer  (De Blauwe Meije)
'In de winter eet ik graag gerechten met prei'
Bekende regiogenoten onthullen hun culinaire voorkeuren en ervaringen. Deze week is dat onderneemster Rebecca de Boer van buitenplaats De Blauwe Meije in Zegveld.
Aan welk diner denkt u nog wel eens terug?
„Feestelijke etentjes rondom kerst, daar hou ik van. Met de hele familie lekkere gerechten bereiden vind ik leuk."
Wat is uw slechtste ervaring?
„Ik heb niet echt slechte ervaringen. In het Groene Hart zitten een heleboel goede bedrijven met heerlijke verse producten. Ik heb er niets op aan te merken."
Uw favoriete restaurant?
„Een goed diner hoeft van mij niet per se in een restaurant te zijn. Bourgondische Feestmalen, ofwel biologisch uit eten op de boerderij zelf, vind ik veel leuker. Je komt dan op bijzondere locaties en proeft de heerlijkste gerechten. Sinds deze maand worden de Boergondische feestmalen ook op De Blauwe Meije gehouden."
Voor welk diner mogen we u 's nachts wakker maken?
„Een stoof potje is mijn favoriete gerecht."
Wat lust u absoluut niet?
„Er is niets dat ik niet lust. Natuurlijk heb ik zo mijn voorkeuren, maar ik probeer alles."
Wat is u lievelingssnack?

Lees meer...

Oudste bakkerij Nederland
Familiebedrijf in Zegveld

door JESSICA BODE
Als je de bakkerswinkel van Annalies en Jan de Leeuw in Zegveld binnenstapt, ben je even in een andere wereled. Het deurbelletje rinkelt vrolijk en het interieur an ruim honderd jaar oud doet je dvermoeden dat je terug in de tijd bent. Dit is niet zomaar een bakkerij, het is de oudste van Nederland.
Wekelijks gaan er zeshonderd broden over de toonbank, tientallen taarten en zo'n twintig procent van de gehele omzet wordt behaald met de verkoop van stroopwafels. Sinds 67 jaar is bakkerij De Leeuw aan de Hoofdweg 91 in Zegveld in de handen van dezelfde familie. Maar ook in de 350 jaar daarvoor, zat er op exact deze locatie een bakkerij. „Het is wel heel bijzonder om de oudste bakkerij van Nederland te hebben", zegt Jan de Leeuw enthousiast. „En het is al helemaal een schitterend ambacht."
De Leeuw is volgens archiefmateriaal vrijwel zeker familie van de bakker die hier in 1600 is begonnen. „Dit was toen al een Gildebakker, een echte vakman", vertelt De Leeuw. „Het was geen boer die even wat deeg in elkaar rommelde."
Het pure ambacht dat hier destijds is ontstaan, is in de honderden jaren die volgden altijd voortgezet. „Dit is een bakkerij zonder poespas.Het interieur is 100 jaar oud, we hebben geen personeel in dienst en alles wordt met de hand gemaakt.
Alleen het kneden van het deeg gaat machinaal." Sommige collega's van De Leeuw  bieden soms wel zestig soorten brood aan, maar dat vind hij onzin. „Ik verkoop gewoon het klassieke brood dat iedereen lekker vindt. Geen 'Pain de Boulogne, maar wel gewoon meergranenbrood. Het is belangrijker dat de producten lekker smaken, dan hoe het eruit ziet."
De vader van Jan de Leeuw nam het bedrijf net na de Tweede Wereldoorlog over. „Voor die tijd werkte hij er als hulp. Het was de bedoeling dat de zoon van de eigenaar het bedrijf overnam, maar hij overleed als soldaat in de oorlog."
Als kleine jongen was De Leeuw al de hele dag in de bakkerij te vinden. „Ik hielp mijn ouders met van alles en nog wat. Dat was vroeger overigens heel normaal. Het was ook vanzelfsprekend dat ik het bedrijf zou overnemen. Mijn vader vond dat je niet afhankelijk moest zijn van een baas die je salaris uitbetaalde."

Lees meer...

Avondje meezingen met De Lofstem

ZEGVELD - De Lofstem uit Zegveld houdt komende maandag een openbare repetitieavond. De christelijke gemengde zangvereniging nodigt belangstellenden uit om vrijblijvend mee te komen zingen. De openbare repetitieavond begint om 20.00 uur in de Milandhof aan de Middenweg 2.

Bron: AD Woerden 30 augustus 2013

Nieuwbouw in Zegveld dichterbij
NIEUWE VISIE AANZET TOT BOUW TIENTALLEN HUIZEN

ZEGVELD/WOERDEN - De bouw van meer dan honderd langverwachte woningen in Zegveld is in zicht. Met een nieuwe dorpsvisie en aanpassing van bouwplannen, wil Woerden de provincie overtuigen. De eerste stap die moet leiden tot bouw van woningen aan de zuidkant van Zegveld. Zo ziet het Woerdense stadsbestuur de nieuwe visie, waarin twee beoogde nieuwbouwlocaties zijn opgenomen. Hier moeten tientallen woningen komen. Het gaat om locaties in de zogenaamde 'oksels' van het dorp, waar nu nog bedrijfspanden van Kruijt en Vandersterre aan de Hoofdweg staan. Deze panden moeten wijken. Net zoals tennisvereni-ging Miland moet verkassen, in de richting van de voetbalvelden van Siveo.

Lees meer...

Josephine van Dalsen kampioene L2 met Di Negro

Dressuuramazone Josephine van Dalsen uit Zegveld is afgelopen weekend kampioen geworden in de klasse L2 met haar paard Di Negro. Met een megascore eindigde de veertienjarige paardrijdster maar liefst twee keer op de eerste plaats in de twee proeven en dat leverde haar het kampioenschap op, zodat de combinatie door mag naar het Nederlands Kampioenschap begin september in de plaats Ermelo op de Veluwe. Haar moeder is hartstikke trots en maakte hier spontaan melding van bij de redactie. De prfoto is direct na de wedstrijd gemaakt door Ton Eijkelenkamp/Foto4u (www.foto4u.nl).

Bron: Woerdense Courant 31 juli 20113

Internationaal bezoek

Buitenplaats De Blauwe Meije heeft deze zomer de beschikking over hulp uit het buitenland. Via een uitwisseling zijn Pauliina en Jacqueline naar de buitenplaats gekomen. Pauliina woont in het uiterste noorden van Finland en Jacqueline komt uit Toronto in Canada. De dames komen van de 'landinrichting high school' en richten de buitenplaats van De Blauwe Mleije opnieuw in.

Bron: AD Groene Hart 26 juli 2013

Lees meer...

Brandweerteams doen mee aan wedstrijd

ZEGVELD - De jaarlijkse slotwedstrijden van de streekbrandweer Utrecht Zuid-West worden morgen in Zegveld gehouden. Dit gebeurt in samenwerking met brandweer Zegveld. Van 8.15 tot 15.45 uur strijden de posten van Zegveld, Kockengen, Linschoten, Woerden, Benschop, Oudewater, Montfoort, Lopik, Kamerik en Haastrecht tegen elkaar. Belangstellenden kunnen de wedstrijden bijwonen bij de brandweerkazerne aan de Hoofdweg 101. Rond 17.00 uur is daar ook de prijsuitreiking.

Bron: AD Woerden 28 juni 2013

Bouwen op koeienhuiden, mythe die steeds maar weer opduikt

HANS-PAUL ANDRIESSEN
GROENE HART - Oude boerderijen, kerken en torens in het Groene Hart zouden scheef staan omdat ze zijn gebouwd op koeienhuiden. Het is niet waar, maar de mythe blijkt hardnekkig. Als ergens in het natte veengebied bouwwerken verzakken of als er discussie is over het grondwaterpeil, dan duikt steevast weer het verhaal op over funderingen die zijn gemaakt van koeienhuiden, óf een variant daarop: van houten of stenen fundamenten die op koeienhuiden staan.
Begin deze week was het opnieuw raak, toen huizen verzakten en zelfs weggleden van de Lekdijk bij Ammerstol. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is bij deze plaats een traject van elf kilometer dijk aan het verstevigen. Nadat muren begonnen te scheuren en huizen begonnen te wandelen, is het werk echter acuut stilgelegd. Bewoners en hoogheemraadschap wezen al snel de schuldige aan: koeienhuiden, zowel onder de woning als in dijk.

Lees meer...

Koninklijke waardering voor Zegvelder A. Vink

WOERDEN/ZEGVELD - De heer A. Vink is afgelopen zaterdag Koninklijk onderscheiden door burgemeester Victor Molkenboer van de gemeente Woerden tijdens de 30e verjaardag van de Protestants Christelijke Ouderen Bond, afdeling Woerden.
De heer Vink heeft zich volgens Koning Willem Alexander op diverse vlakken op een bijzondere wijze als vrijwilliger ingezet. Van 1973-1981 was hij Penningmeester van de Chr. Nationale Kleuterschool 'De Eerste Stap' in Zegveld, Van 1978-2005 was hij Penningmeester van het club- en vakblad 'Periodiek' van de vereniging van Oud Leerlingen der Nationale Schilderschool in Utrecht. Van 1993-2010 was hij Vrijwilliger bij de Stichting Welzijn Ouderen afdeling Zegveld waar hij   verantwoordelijk was voor het geven van de wekelijkse teken- en schilderlessen. Van 1995 tot en met vandaag de dag is hij Vrijwilliger bij de Protestants Christelijke Ouderen Bond, afdeling Woerden. Zijn taken zijn daar veelzijdig: innen contributie, financiële administratie, vertegenwoordiging PCOB op provinciaal niveau en derden; medeorganisator uitstapjes en ledenadministratie.
De heer Vink kreeg de versierselen van het Lidmaatschap in De Orde van Oranje-Nassau opgespeld in de Maranathakerk in Woerden. Hij was blij verrast en zeer content met deze onderscheiding, die naar eigen zeggen 'veel voor hem betekende'. Hij werd door alle belangstellenden en familie gefeliciteerd.

Lees meer...

Rommelmarkt in het stadshart

ZEGVELD - Op het plein naast De Florijn wordt zaterdag de jaarlijkse rommelmarkt gehouden. Van 10.00 tot 14.30 uur is er van alles te beleven in het dorpshart van Zegveld. Speelgoed, boeken en meubels zijn te koop, er is een gebakkraam en er zijn spelletjes. Zeven jonge steppers komen rond 10.30 uur aan op de markt na een tocht van 100 kilometer, zij haalden meer dan tweeduizend euro op voor het goede doel. Opbrengst van de rommelmarkt is voor het opvanghuis 'Casa Adalia' van de Harmelense Desire Treur die in Equador tienermeisjes opvangt die uit de prostitutie komen.

Bron: AD Woerden 25 april 2013

Lees meer...

Polsstokclub krijgt unieke schans

ZEGVELD - Polsstokvereniging Zegveld krijgt in de Nijverheidsbuurt een bijzondere schans. De springplank die in aanbouw is, wordt verrijdbaar. „Uniek voor de polsstoksport," zegt bestuurslid Floris van Elzakker.
Op de nieuwe plek komt een springschans voor pupillen, één voor jeugd tot 12 jaar en een grote schans voor oudere jeugd en senioren. De laatste groep springt op de verrijdbare schans, die door aanpassing van de afstand tot het water plek biedt aan veel meer springniveaus. De schansen worden eind volgende maand geïnstalleerd waarna het springen kan beginnen. In augustus volgt de officiële opening van het complex.

Bron: AD Woerden 30 maart 2013

Pont weer terug op eigen plek

Woerden/Zegveld - De klus vergde gisteren meer uren werk dan verwacht, maar de pont over de Grecht is weer in bedrijf. Grofweg een halfjaar nadat de platte boot uit beeld verdween vanwege een defect aan de bekabeling onder water, kan langzaam verkeer daardoor weer afsnijden. Met name scholieren van het Woerdense Kalsbeek College die uit de richting van Zegveld komen, gebruiken de pont veelvuldig. Zij kunnen zich via de kortere route over het water enkele kilometers omfietsen naar hun school besparen. Bij de Toegang, meer richting Woerdense Verlaat, komt een soortgelijke pont.

Lees meer...

Bram van der Vlugt brengt zijn familie op het toneel

door MATTHIJS ALBERS
Voordat Bram van der Vlugt (78) volgend jaar ter ere van zijn 80ste verjaardag in het stuk On Golden Pond staat, heeft de acteur eerst nog een ander, bijzonder toneelproject te volbrengen. Een productie die alles te maken heeft met een bijzonder verhaal rond zijn moeder, een verloren geacht schilderij en populaire chocoladerepen.
„Mijn grootvader was directeur van de Kwattafabriek waar de bekende chocoladerepen werden gemaakt. Eerst was het een merknaam, daarna werd het een soortnaam toen ook andere partijen Kwattarepen gingen maken. Vergelijkbaar met wat er met aspirine is gebeurd, eigenlijk. Mijn grootvader schakelde in 1910 voor een reclamecampagne zijn dochter Ellen -mijn moeder dus - in toen zij pas 4 jaar oud was. Zij werd het gezicht van de later beroemd geworden campagne 'Alle Oogen zijn gericht op Kwatta'."
Het verhaal rond de Kwattarepen was de inspiratie voor een schilderij met de titel Met andere oogen, dat jarenlang in het bezit was van Brams familie. „Om eerlijk te zijn had ik niet zoveel met dat schilderij, ik vond het niet zo mooi. In 1991 heb ik het op een veiling gebracht. Naarmate de tijd vorderde, raakte ik toch steeds meer geïntrigeerd door het verhaal rond het kunstwerk. Toen ik meer over de achtergrond van het schilderij te weten kwam, ging ik het zogezegd met andere ogen bekijken. Ik dacht echter dat het naar Amerika was gegaan en ik het nooit meer terug zou zien. Tot ik het ineens weer voorbij zag komen. Het blijkt gewoon in Volendam te hangen!"
Het verhaal rond het schilderij -naast enkele andere thema's - inspireerde Bram van der Vlugt tot het maken van een theaterstuk met de logische titel Met andere Oogen. Vorige week deed hij een eerste voorzichtige try-out van het stuk. „Het leuke is dat mijn zoon Floris me begeleidt op de saxofoon in deze voorstelling. Weer een mooi familielijntje dus. Nee, ik kan je nu nog niet precies zeggen wanneer en waar we precies in première gaan. Volendam zou natuurlijk wel een prachtige plek zijn vanwege het schilderij, maar geen idee of dat daar mogelijk is."

Lees meer...

Zonneveer krijgt vorm

door LENY VAN DEN BELT

MEIJE/NOORDEN - In een loods in Noordse Dorp bouwen vrijwilligers aan het nieuwe zonneveer dat dienst gaat doen tussen Noorden en de Meije. Over drie maanden wordt het vaartuig in gebruik genomen.
Het was even schrikken toen Jan Husslage, bedenker van het zonneveer, aankondigde dat hij in 2013 zelf met het veer door Nederland wilde varen. Dan bouwen we een nieuw veer, dachten de acht schippers, allemaal vrijwilligers. Ze stroopten de mouwen op en gingen aan de slag. Inmiddels krijgt het veer al duidelijk vorm. Conclusie: hij lijkt in de verste verte niet op het oude Zonneveer.
Elke dag wordt er gewerkt door een ploegje in een loods in het Noordse Dorp. Schipper van het eerste uur Kees Mechelse is het technisch brein achter het nieuwe veer. Mechelse bouwde een proefmodel, schaal 1:10. Met dit model kon de boer op worden gegaan op zoek naar sponsoren. Die kwamen er. „We hadden 25.000 euro nodig," zegt de penningmeester van de Stichting Zonneveer. „We waren bijvoorbeeld genomineerd voor een geldbedrag van het blad Buitenleven. Mensen konden op ons stemmen. We hebben het toen net niet gehaald, maar het blad heeft ons aangemeld bij het ANWB-fonds. Daaruit hebben wij alsnog een paar duizend euro subsidie gekregen."
Ook de provincie Zuid-Holland doet een duit in het zakje. „Het zonneveer vaart tussen twee fietsknooppunten. Wij worden eigenlijk beschouwd als een 'fietspad' en daarom steunt de provincie ons."

Lees meer...