Een eigen stukje regen woud in Costa Rica

door Winny van Rij
Na zijn eerste bezoek aan Costa Rica zo'n tien jaar geleden, besloot Zegvelder Matthijs Bol zich in te zetten voor behoud van tropische ecosystemen. Zijn stichting Work with Nature kocht al 3,5 ha regenwoud en dat moet 30 ha worden.
ZEGVELD - Toen ik voor het eerst in Costa Rica kwam, werd ik overweldigd door de mooie natuur, de regenwouden, de vriendelijke mensen en de cultuur." Dat was toen hij na de havo met beste vriend Maarten van der Beek vrijwilligerswerk ging doen bij een schildpaddenproject van een Nederlandse eigenaar.
Groots plan
"Back to basic op een klein eilandje waar schildpadden hun eieren leggen. Vroeger werden die eieren gestroopt door de lokale bevolking." De eigenaar van het project maakte de stropers bewust van het belang om eieren te beschermen. "Dat doen de stropers nu in ruil voor een vast salaris, het geeft ze inkomen en zekerheid. Dit unieke plan pakte goed uit en zoiets wilde ik ook, maar dan grootser en weidser, iets dat het hele regenwoud en ecosysteem omvat." Deze man met een missie besloot terug in Nederland tropische bosbouw te gaan studeren en ging voor zijn stage opnieuw naar Costa Rica om onderzoek te doen naar herbebossing. Daar studeerde hij ook op af. "Samen met Maarten, die bioloog is, ging ik na mijn studie weer naar Costa Rica, deze keer om gericht te zoeken naar plekken waar je regenwoud kunt aankopen, zoeken naar land met de juiste papieren." Costa Rica is afhankelijk van ecotoerisme en de regering stimuleert projecten. "Zodra je bos aankoopt, wordt dit ingeschreven in de boswet en dan mag het niet omgezet worden naar een andere landsoort." Het is dus een stabiele en veilige investering. Bol en Van der Beek vonden
in Costa Rica een geschikt bos, gelegen in de Caribische laaglanden, bij San Miguel aan de voet van een bergketen. De Stichting Work with Nature werd opgericht. Ze kochten 3,5 ha grond maar om echt invloed op het tropisch ecosysteem te hebben, is 30 ha nodig. Uiteindelijk moet het gebied zelfvoorzienend zijn met water en voedsel. "We willen de lokale mensen die geregeld bomen voor zichzelf kappen, ervan bewust maken dat ze geld kunnen verdienen door regenwoud te beschermen, en mee te doen aan het project in ruil voor inkomen." In het gebied moet een centrum komen waar ze mensen kunnen ontvangen voor stage, onderzoek en vrijwilligerswerk, waar lokale mensen werken als gids of onderzoeksassistent. In oktober wil Bol samen met bedrijfseconoom Martin Havik naar Costa Rica om de aankoop te doen. "We hebben haast omdat palmolieproducenten en bananenmagnaten ook op deze grond azen. De eigenaar wil aan ons verkopen, maar we kunnen niet te lang wachten."
Adopteren
Een team van zes vrijwilligers is de campagne adopteerregenwoud.nl gestart. "Met 2,50 euro red je al 1 m2." Iedereen kan een of meer m2 regenwoud adopteren. Eenmalig of periodiek, als particulier of bedrijf, voor jezelf of als cadeau, en altijd met certificaat. Meer info en een aansprekend filmpje zijn te vinden op www.adopteerregenwoud.nl

Bron: Woerdense Courant 30 juli 2014

Weer verzet tegen Blauwe Meije

ZEGVELD l Vier bewoners van de Meije in Zegveld zijn wederom naar de Raad van State gestapt vanwege de Blauwe Meije, aan de overkant van de weg. Ze willen voorkomen dat organisatiebureau Free Heart de activiteiten gaat uitbreiden in en rond buitenplaats De Blauwe Meije.
Van de gemeente Woerden mag Free Heart in een bijgebouw workshops organiseren en de hooimijt ombouwen voor kleinschalige horeca. De omwonenden vrezen geluid- en parkeeroverlast. Ze hebben de vergunning die Woerden heeft verleend met succes aangevochten bij de rechtbank Midden-Nederland. Die oordeelde dat de bedrijfs-uitbreiding in strijd is met het bestemmingsplan. De buurtbewoners zijn bang dat de gemeente de plannen toch blijft steunen en stapten om die reden naar de Raad van State. Ook de eigenaren van het bedrijf aan de Meije gingen gisteren in hoger beroep bij de Raad van State.
Ruzie
De ruzie tussen de exploitanten en de buren duurt nu al vier jaar. De eigenaren van de Blauwe Meije kochten de buitenplaats in 2010. Ze wonen er niet alleen, maar ontwikkelden ook allerlei activiteiten. Zo is er een beeldentuin, expositieruimte, een bed and breakfast en worden er workshops en meetings gehouden. In het weekeinde maken passanten gebruik van het terras aan het water. Dit tot verdriet van de buren die zeggen dat er dan na 17.00 uur nog mensen zitten, terwijl het terras eigenlijk dicht moet zijn. Verzoeken aan de gemeente om op te treden haalden niets uit, zeiden de overburen op een eerdere zitting.
Volgens de eigenaren van De Blauwe Meije houden ze zich wel degelijk aan alle regels. Tijdens controles van de gemeente is nooit een overtreding geconstateerd, zeggen zij. Dat is ook het standpunt van de gemeente. De gemeente Woerden verscheen gisteren niet op de zitting. Uitspraak naar verwachting binnen zes weken.

Bron: AD Woerden 23 juli 2014

Succes voor Zegveldse

ZEGVELD - De Zegveldse Ilona Goes heeft met succes meegedaan aan de CEPDI3 aangepaste dressuurwedstrijd in Duitsland. Met haar paard Zalisto en partner Dyon Bode reisde ze naar Uberhern, waar ze bij de eerste proef vierde werd en bij de tweede proef derde. Daarmee plaatste Goes zich voor de finale, waar ze derde werd.

Bron: Woerdense Courant 16 juli 2014

Deel van Zegveld stukje hoger

ZEGVELD - De Korensloot, de Boschsloot en de Broeksloot in Zegveld worden in drie fasen opgehoogd. De gemeente Woerden maakt dit jaar een plan, zodat de straten in 2015, 2016 en 2017 op de schop kunnen. Alleen op deze manier blijven de huizen bereikbaar. Het is een van de laatste stukken in het dorp die erg te lijden heeft van verzakkingen. Momenteel is een aannemer bezig met de bomenstraten. Hier waren de verzakkingen zó fors dat mensen soms nauwelijks meer de auto in de garage konden zetten. De klus is uiterlijk in december klaar.

Bron: AD Woerden 15 juli 2014

'Laat chauffeurs extra opletten bij uitrijden bedrijventerrein'

HARRE VAN OPSTAL ZEGVELD - Vrachtwagenchauffeurs moeten extra opletten bij het inrijden en verlaten van het Zegveldse bedrijventerrein. Fietsers komen nu nogal eens in het gedrang omdat wagens tot op het fietspad rijden om het naderende verkeer op de Hoofdweg te kunnen zien. Woerden ziet niets in de aanleg van een extra oprit, maar overweegt wel een spiegel te plaatsen.
Het Zegveldse dorpsplatform heeft recent aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid. Nu bedrijventerrein Nijverheidsbuurt is uitgebreid, is het drukker geworden op deze in- en uitrit van de Hoofdweg. Een extra in- en uitrit kan volgens platformwoordvoerder Paul Vonk een oplossing zijn. Door enkele aanpassingen op het bedrijventerrein zelf, is dan eenrichtingsverkeer te creëren. Dat helpt om de verkeerssituatie op de aansluiting met de Hoofdweg overzichtelijker te maken. „Bovendien is de in- en uitrit nu te smal voor sommige vrachtwagencombinaties." De gemeente Woerden heeft de situatie bekeken en beoordeeld. De praktijk wijst uit, zo licht een gemeentewoordvoerder toe, dat vrachtwagenchauffeurs vaak al tot aan de haaientanden van de Hoofdweg doorrijden om zicht te hebben op het naderende verkeer. „Daarbij blokkeren ze het fietspad door al min of meer de weg op te draaien. Zeker een lange vrachtwagen hoort voor de kruising te stoppen en te vermijden dat hij op het fietspad terechtkomt."
Woerden voelt vooralsnog weinig voor een extra uitrit en het instellen eenrichtingsverkeer. Het probleem zit in het verkeersgedrag en niet in de weginrichting, geeft de woordvoerder aan. „Je kunt allerlei voorzieningen treffen of borden neerzetten. Maar als iedereen zich aan de regels houdt, is er geen probleem."
Wel overweegt Woerden een spiegel te plaatsen voor een beter zicht. Daarnaast drukt de gemeente bedrijven op het hart hun chauffeurs goed te instrueren.

Bron: AD Woerden 12 juli 2014

Wandeling door schraalgrasland

DE MEIJE - Staatsbosbeheer houdt zaterdag 12 juli een natuurwandeling door de schraallanden van de Meije. Langs het riviertje de Meije ligt één van de weinige stukken schraalgrasland die het westen van Nederland nog heeft. Stukken land die ver weg lagen van de boerderijen en die nooit werden bemest, alleen gehooid. Hier ontstond een bijzondere vegetatie waarover de gidsen onderweg vertellen. De wandeling begint om 09.45 uur bij eetcafé De Halve Maan aan de Hazekade 20 in de Meije en duurt ruim twee uur. Volwassen betalen 8 euro, kinderen 3 euro. Aanmelden kan via tel. 06 23774925 (tijdens kantooruren). www.groenehartcentrum.nl

Bron: AD Woerden 5 juli 2014

Polsstokgeschiedenis geschreven in Zegveld

ZEGVELD- Afgelopen zaterdag werd er polsstokgeschiedenis geschreven in Zegveld. De nieuwe schansen werden officieel in gebruik genomen met wedstrijden in de eerste, tweede en jeugdklasse. Zegvelder Gerwin Kastelein was een van de smaakmakers tijdens de wedstrijd. Het complete verslag van de wedstrijd is te lezen op www.woerdensecourant.nl.

Wandeling

ZEGVELD - Staatsbosbeheer houdt 12 juli een natuurwandeling door de schraallanden van de Meije. De excursie start om 9.45 uur in Eetcafé de halve Maan en duurt ongeveer twee uur.
Langs het riviertje de Meije bij Zegveld ligt een van de weinige grote stukken schraalgrasland van West-Nederland en een relict van eeuwenoud agrarisch gebruik. Dit gebied is nog voor een groot deel in de oorspronkelijke staat zoals de landerijen er ca. 100 a 150 jaar geleden uitgezien hebben.
Startpunt: Hazekade 20, De Meije. Aanmelden via www.groenehartcentrum.nl.

Bron: Woerdense Courant 2 juli 2014
Pin It