Van boerenzoon tot kunstschilder

ZEGVELD - Kunstschilder Sietse Wiersema exposeert zijn schilderijen in de galerie van Buitenplaats De Blauwe Meije. De in Friesland geboren schilder heeft iets met fietsen, deze keren dan ook geregeld terug op zijn veelal zomers ogende schilderijen. De Blauwe Meije aan de Meije 300 in Zegveld is elke zaterdag en zondag open van 12.00 tot 17.00 uur.

Bron: AD Woerden 30 juli 2015

Wielrenner botst met trekker

ZEGVELD - Een wielrenner is afgelopen donderdag gewond afgevoerd naar het ziekenhuis na een aanrijding met een trekker. In de Meije in Zegveld reed de wielrenner in een bocht tegen een trekker aan toen die van een inrit af kwam. De wielrenner werd door tijdens de botsing door de voorkant van de trekker geraakt. Hierbij liep hij letsel op. Daarvoor moest hij naar het ziekenhuis vervoerd worden per ambulance. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Bron: Woerdense Courant 29 juli 2015

Kledingbeurs in Zegveld

ZEGVELD - De najaars- en winterkledingbeurs in Zegveld staat voor de deur. Op 12 september is het zover. De beurs wordt gehouden in 'de Voorhof' (Hoofdweg 48) van 9.00 tot 12.00 uur. Er wordt onder andere baby-en kinderkleding verkocht, positiekleding, babyuitzet en gebruiksartikelen, speelgoed, kinderfietsen en nog veel meer. Meer informatie is verkrijgbaar via 0348-560305 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bron: Woerdense Courant 22 juli 2015

Nederlandse top in Zegveld

ZEGVELD - Zaterdagavond werd er in Zegveld door de beste springers van Nederland een wedstrijd gesprongen in het kader van de Nationale competitie. Het was de eerste maal dat de gehele Nederlandse top in Zegveld neerstreek. De vorig jaar geopende accommodatie lag er uitstekend bij en met mooi weer en een stevige rugwind waren alle randvoorwaarden aanwezig voor een fraaie wedstrijd. En die kwam er, met de gebroeders Helmholt uit Burgum voorop. Ditmaal was het Thomas die de verste sprong maakte. In kenmerkende stijl zette hij de polsstok op het dode punt stil om in enkele seconden de top te bereiken. De resulterende afstand van 20.25 meter was voldoende voor de winst en slechts 8 centimeter onder het schansrecord. Nederlands recordhouder en broer Bart deed weinig voor Thomas onder met een afstand van 19.95 meter. De lokale favoriet Jaco de Groot (Woerden) en houder van het genoemde schansrecord, werd derde met 19.77 meter. In zijn laatste sprong leek de Groot even onderweg naar een recordafstand. Helaas zorgde een kleine over-correctie van de polsstok ervoor dat de polsstok uit koers ging.
Vermeldenswaardig was ook zeker het optreden van Erwin Timmerarends (Montfoort). Normaliter aantredend als Junior mocht hij nu meedoen bij de Senioren als lid van de "Big 8". Met een vierde plaats bevestigde hij deze status nadrukkelijk. Marrit v/d Wal uit It Heidenskip won de wedstrijd bij de Dames. Dymphie van Rooijen was ivm vakantie afwezig.

Bron: Woerdense Courant 15 juli 2015

Natuur doet het goed in polders

ZEGVELD - Uit een jaarlijks onderzoek van de provincie Utrecht blijkt dat de biodiversiteit in de polder Zegvelderbroek ten noorden van Zegveld de hoogste biodiversiteit kent in de regio Woerden. Bijzondere plantensoorten als waterdrieblad, wateraardbei en krabbenscheer en diersoorten alsmede de bedreigde groene glazenmaker en de rugstreeppad kunnen hier prima overleven. Ook de polders ten noorden van Kamerik zijn soortenrijk. In polderreservaat Koekengen is een klein moerasgebied met bijzondere soorten als rietorchis, grote ratelaar en groot blaasjeskruid. Ook zijn hier een populatie zwarte sterns en ringslangen aanwezig.

Bron: AD Woerden 15 juli 2015

Drones in alle soorten, maten en prijzen

door Winny van Rij

Kameriker Radmund Beer hield zaterdag de allereerste drone-meeting ooit bij Siveo in Zegveld. En met succes. "Er waren 17 drone-eigenaren en nog vele andere mensen die overwegen een drone aan te schaffen."
KAMERIK/ZEGVELD - Beer startte in 1981 met modelvliegtuigen. "Dat was altijd met benzinemotoren en daar ben ik een paar jaar geleden mee gestopt." Want toen kwamen de drones binnen bereik. "Het zijn elektronmodellen en je kunt er overal mee opstijgen en vliegen."
Maar dat is wel aan regels gebonden. "Je mag niet hoger dan 100 meter, niet boven aaneengesloten bebouwing, niet boven een mensenmenigte en je moet je drone in het zicht houden." Dat is voor de veiligheid, maar ook al zie je jouw drone niet meer, je weet vaak wel waar die vliegt want veel drone-eigenaren monteren een camera onder de drone en dat levert de mooiste beelden op. Drones variëren in prijs van 35 tot 7.500 euro. "Je kunt evenveel met deze kleine," zegt een man uit Benschop."
Die heeft Mickey Mouse oren en kost 35 euro." Een man uit Wateringen heeft het grootste en duurste exemplaar van de middag, een zogenaamde DJI S1000 met een vermogen van 2 watt. "Dat is erg veel," zegt Elmar Dreissen uit Woerden. "Daarmee kun je uitzenden in de ether. Je hebt genoeg aan 2 milliwatt." Dreissen bouwt zijn drones zelf. "Ik begon er zo'n vijf jaar geleden mee en het was wat minder geworden, tot ik hoorde van deze meeting. Nu heb ik alles weer een beetje opgepakt." Naast de zogenaamde quad met vier armen die 433 meter hoog kan en een bereik heeft van 10 km, heeft hij een mini-drone van 5 cm doorsnee in zijn tas. "Uit China. Een vriend van mij heeft zo'n ding altijd bij zich. Leuk voor op school en op het station." Woerdenaar Louis Engbersen: "Ik heb mijn drone pas vier dagen, maar had dit al een tijdje op mijn verlanglijstje staan. Toen ik van deze meeting hoorde heb ik er een aangeschaft en al wat geoefend bij de Sluis." Guido Barnhoorn uit Kamerik vond dat zijn vader Jan wel toe was aan een drone. "We hebben hem een drone gegeven voor zijn 81-ste verjaardag." Het is nog even oefenen voor de meeste dronevliegers, maar ook daar was de meeting voor. Een filmpje van de bijeenkomst staat op de Facebookpagina van de Woerdense Courant.

Bron: Woerdense Courant 15 juli 2015

Drones-fanaten ontmoeten elkaar

'Vliegeniers' wisselen ervaringen uit tijdens meeting in Zegveld

door FEMKE RODENBURG

ZEGVELD - Samen met andere drone-fanaten vliegen en ervaringen uitwisselen. Dat was de insteek van de drone-meeting die Kameriker Radmund Beer afgelopen zaterdag in Zegveld hield.
Boven de voetbalvelden van Siveo vliegen de drones, de onbemande vliegtuigjes, heen en weer. Dat trekt gepassioneerde drone-vliegers en geïnteresseerden. De deelnemer met de grootste en professioneelste drone is Marcel van der Kamp. Zijn drone met foto- en videocamera kost naar eigen zeggen 'een nieuwe auto' en moet met twee bedieningspanelen worden bestuurd.
Schoonheid
„Ik ben altijd al gefascineerd geweest door hoogtes en door vliegen," vertelt hij. Sinds een jaar is het besturen van drones een grote hobby van de Wateringer. „Het mooiste vind ik dat je vanuit de lucht dingen ziet die je vanaf de grond niet kunt zien of niet opvallen. We kennen heel veel schoonheid in Nederland maar weten dat eigenlijk niet." Van der Kamp is naar de meeting gekomen om te kunnen vliegen en om andere drone-eigenaren te filmen en te spreken. „Ik maak hier meteen een videoreportage over drones die ik weer op mijn website zet. Verder is het leuk om anderen te spreken en ervaringen uit te wisselen over bijvoorbeeld veiligheidsmaatregelen." Organisator Radmund Beer is blij verrast door de belangstelling voor zijn evenement. „In het begin liep de inschrijving niet hard, dus ik was al tevreden met acht deelnemers. Uiteindelijk zijn er zeventien droneliefhebbers gekomen onder wie een vrouw en een Belg," vertelt hij enthousiast. „Verder zijn er al vijftien mensen langs geweest die overwegen een drone te kopen." Voor Beer was het heel logisch om een drone-meeting te organiseren. „Je ziet vaak dat mensen in hun eentje met een drone gaan vliegen, terwijl het leuk is om dat samen te doen. Ik kom uit de modelvliegtuigwereld en daar zijn juist heel vaak bijeenkomsten voor liefhebbers."
Vanwege de belangstelling voor het aanschaffen van een drone, wil Beer later dit jaar een workshop drone bouwen geven. „Je hoeft geen 1000 euro uit te geven voor een kant en klare drone, maar kunt ook voor zo'n 300 euro aan materialen er zelf een bouwen. Dat is veel leuker en daar leer je ook meteen hoe een drone in elkaar zit."

Bron: AD Woerden 13 juli 2015

Demo portret op steen

ZEGVELD - Nisett de Wit geeft zondag een demonstratie portretschilderen op steen. Zo schilderde zij Luc (foto). In De Blauwe Meije is momenteel een expositie met haar werken, onder meer met portretten van de koninklijke familie. De demonstratie is tussen 13.00 en 15.00 uur. www.deblauwemeije.nl

Bron: AD Woerden 9 juli 2015

Drone-fanaat is geen eenling meer

Zegveld is zaterdag het toneel van eerste Drone Meeting Event

door ELSE FRANKEN

ZEGVELD - Dronevliegers staan vaak alleen op een grasveld. Samen is toch veel leuker, dacht Radmund Beer. Zaterdag komen de liefhebbers van heinde en verre voor het eerste Drone Meeting Event.
De liefde voor het vliegen begon al op jonge leeftijd, toen Radmund Beer lid was van een modelvliegclub. Toen de drone werd geïntroduceerd, was de Kameriker er als de kippen bij. „Het leek me leuk om eens met anderen te vliegen," vertelt de 54-jarige Beer. „Meestal sta je toch alleen of met z'n tweeën op een veld. Je maakt een filmpje, zet het op YouTube en dat is het."

In eerste instantie waren de dronevliegers wat terughoudend, maar inmiddels staat het aantal aanmeldingen op twaalf. Sommigen uit de buurt, maar ook uit de omgeving Zwolle en zelfs uit België. „Een onverwacht succes," noemt Beer het.
Het Drone Meeting Event is meer dan een beetje rondjes vliegen. „Je kunt bij elkaar eens kijken hoe andere drones eruit zien, hoe iemand een camera heeft bevestigd of welke modellen misschien voor jou interessant zijn. En een beetje kletsen met andere fanaten natuurlijk. Dat is gewoon gezellig." Hoewel de drones steeds vaker in de lucht zijn, is er volgens Beer een relatief kleine groep vliegers. „Het zijn vooral mannen, die wat hebben met techniek." Zelf is hij IT'er. „Je kunt een 'speelgoeddrone' voor een paar honderd euro in de winkel kopen, maar ze worden ook veel zelf geknutseld en aangepast. Het is gaaf dat zo'n ingewikkeld ding kan vliegen."
Dat vliegen op zich, daar is volgens Beer niet veel aan. „Een standaardmodel vlieg je zo weg. Daar ben je relatief snel op uitgekeken." Toch moest Beer als beginner zelf even oefenen. „Tijdens mijn tweede of derde vlucht had ik hem niet zo goed onder controle. Mijn drone vloog recht op een geparkeerde auto af en veroorzaakte voor 1300 euro schade. Dat was minder leuk. Gelukkig vergoedde de verzekering het." Inmiddels is de organisator een ervaren vlieger. Om het interessant te houden, doet hij zelf mee aan racetracks. Op een veld zet hij met pionnen en vlaggen een parcours uit, om dat zo snel mogelijk af te leggen. Met een camera wordt de race gefilmd en op internet gezet. Deelnemers komen uit de hele wereld. „Slechts enkele Nederlanders doen mee. Het is een klein wereldje." Hindernissen bestaan onder andere uit poortjes. „Je moet flink oefenen om je drone met 130 kilometer door een gat van 2 bij 2 meter te sturen."
Kostenpost
Vliegen met een drone is niet per se een dure hobby. „Tijdens je eerste aankoop ben je in totaal zo'n 400 euro kwijt," schat Beer. „Dan heb je een instapmodel en oplader en dergelijke. Daarna kun je het zo gek maken als je wilt. Een professioneel model begint bij de 20.000 euro." De deelnemers van zaterdag nemen verschillende modellen mee, maar Beer hoopt ook zo'n professionele drone in actie te zien. „In Woerden zit een bedrijf dat commerciële filmpjes, maakt. Ik heb ze over het evenement verteld en hoop dat ze even langskomen."
Het Drone Meeting Event is zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur op het veld van voetbalclub Siveo aan de Midlandweg 31 in Zegveld. Deelname kost 5 euro.
Voor deelnemers en toeschouwers: aanmelden kan per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 06-43103141.

Bron: AD Woerden 8 juli 2015

VAN WIEG TOT GRAF

In deze rubriek vertellen we het verhaal achter een familiebericht. Is er in uw omgeving iemand overleden, die niet vergeten mag worden? Laat het ons weten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Duizendpoot van Zegveld
Jan Beukers (1926-2015)

Dertien jaar was hij, toen een ernstig motorongeluk van zijn vader hem dwong aan de slag te gaan in het uit 1848 daterende schildersbedrijf, dat al generaties lang de familienaam Beukers droeg. Die gebeurtenis vormde voor de kleine Johannes (Jan), oudste zoon in het zeven kinderen tellende gezin van Willem Beukers en Lijntje Verhoeff, de basis voor een leven waarin zijn onuitputtelijke energie hem dreef tot imponerende combinaties van uiteenlopende activiteiten. Hij kan dan ook zonder overdrijving de 'duizendpoot van Zegveld' worden genoemd. Dat dorp zou een rode draad in zijn bestaan vormen: hij werd er geboren, zette zich op allerlei manieren in voor de gemeenschap en zou er - finaal opgebrand - ook overlijden. Hij was voorbestemd om zijn vader in het schildersbedrijf op te volgen en ging naar ambachtsscholen in Woerden en Gouda om het vak onder de knie te krijgen. Na het ongeluk van zijn vader stak hij de handen uit de mouwen en vervolgde hij zijn opleiding in de avonduren. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij toegelaten tot de schildersschool in Utrecht, waar hij als jongste leerling de meesterstitel verwierf.
De zwemsport speelde in die jaren ook een belangrijke rol. Na in Zegveld bij ZGZ het zwemmen te hebben geleerd, ontmoette hij in 1946 bij de Woerdense waterpolovereniging WZC zijn latere vrouw.
Ineke Hamelink, werkzaam bij een huisarts in Utrecht, en Jan Beukers waren al snel onafscheidelijk. Het stel trouwde in het voorjaar van 1951. In het tegenover de ouderlijke woning gelegen 'witte huisje' kwamen de eerste twee kinderen ter wereld. Op het adres Hoofdweg 56 - de ouderlijke woning die na verhuizing was vrijgekomen - breidde het gezin zich met nog eens zes kinderen uit.
Familietraditie
Na zijn overlijden kijken zoon Wim en echtgenote Ineke met veel respect terug op het leven van de man, die zich naast het schildersvak ook bestuurlijk ontplooide. „Het was een familietraditie om met kippen om te gaan," zegt zijn weduwe. „Vermeerderen, verbeteren, hokken schoonmaken, voeren, wassen, water geven en showen. We reisden naar binnen- en buitenland voor wedstrijden." Beukers volgde zijn vader op als voorzitter van de pluimveevereniging. Later zou ongeveer elke Zegveldse vereniging hem als voorzitter leren kennen: reciteerclub De Milanders (voordrachten en toneelspelen), IJsclub Ons Genoegen en de Stichting Ooievaars Zegveld. Die functies, vaak uitmondend in erelidmaatschappen, werden meegewogen bij de benoeming in 1989 tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Maar er was meer. Wim: „Tot zijn grootste liefdes behoorden het dorpshuis, de brandweer en de gemeenteraad." Zijn vader speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het eerste dorpshuis aan de Molenweg. Er moest namelijk een podium worden gevonden voor de repetities en uitvoeringen van De Milanders, die aanvankelijk alleen terecht konden in een boerderijstal als de koeien buiten stonden. Beukers schreef onder het pseudoniem Stido stukjes in De Berichtgever, een uitgave ten behoeve van het dorpshuis en werkte mee aan uiteenlopende spaaracties. Niet alle inwoners waren gelukkig met dat initiatief en daardoor was het moeilijk om een beheerdersechtpaar te vinden. „Dat hebben we toen maar een tijdje zelf gedaan. Niet echt leuk, maar het kon niet inders," zegt zijn vrouw.
Herindeling
Ruim dertig jaar was Beukers lid van de Zegveldse brandweer, waarvan de laatste tien jaar als commandant. Ook roerde hij van 1962 tot en met de gemeentelijke herindeling van 1988 de trom in de gemeentepolïtiek, als raadslid voor die partij Gemeentebelang en gedurende tien jaar als wethouder. Hij ras een fel tegenstander van de herindeling. Dat was echter vechten tegen de bierkaai, weet zoon Wim: „Als de geldstromen vanuit de overheid dreigen uit te blijven, houdt alles op."
Na overname van het bedrijf door zoon Jan junior deed de 'oude' Beukers een stapje terug. Bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd droeg hij al zijn bestuurlijke functies over, met uitzondering van die bij de 'kippenvereniging'. „Dat was veel te snel," vindt zijn vrouw. „Hij viel als het ware in een zwart gat en kreeg er spijt van." In 2006 verhuisde het paar naar Park Oudeland in Woerden. Na een huwelijk van 64 jaar overleed de 'duizendpoot' na afgenomen gezondheid, nu enkele weken geleden. „Daarmee was de cirkel rond," zegt Wim, doelend op de geboorte in Zegveld en de bijzetting op de begraafplaats van datzelfde dorp.

Bron: AD Groene Hart 8 juli 2015

Wandeling langs de Meije

ZEGVELD - Staatsbosbeheer houdt op 11 juli een natuurwandeling in de Schraallanden van de Meije. De Groene Hart gidsen maken met de deelnemers een reis door de tijd. Langs het riviertje de Meije, bij Zegveld, ligt een van de weinige grote stukken schraalgrasland van West-Nederland en een relict van eeuwenoud agrarisch gebruik. Dit gebied is nog voor een groot deel in de oorspronkelijke staat zoals de landerijen er ca. 100 a 150 jaar geleden uitgezien hebben. De deelnemers hebben de kans om op een speciale manier het eeuwenoude landschap van de Meije te verkennen en te ontdekken. Elke ontdekkingstocht begint met een goede voorbereiding. Kosten: 8 euro en 3 euro voor kinderen tot 12 jaar. Meer informatie is te vinden op
www.groenehartcentrum.nl

Bron: Woerdense Courant 8 juli 2015

Deel van Zegveld even zonder water

ZEGVELD - Een flink aantal huishoudens in Zegveld heeft gisteren even zonder water gezeten. Door een leidingbreuk viel aan het einde van de ochtend de waterdruk weg en kwam in delen van het dorp geen water meer uit de kraan. Op sommige plekken was het probleem snel verholpen en halverwege de middag hadden alle huishoudens weer water. Wel waarschuwden medewerkers van het waterbedrijf Vitens dat er eerst bruin water uit de kraan kon komen.

Bron: AD Woerden 3 juli 2015

Zegvelderie

Zegveld - De 32ste Zegvelderie is op 4 juli. Volgens de organisatie staan de pleinen bol van verrassende attracties en is er een beachvolleybaltoernooi dat de hele dag duurt.

Bron: Woerdense Courant 1 juli 2015
Pin It