Wilde rijst maakt kans in de polder

door: Peter van den Belt
Wilde rijst als toekomstig streekproduct uit het Groene Hart. Het zou zo maar kunnen.
Zegveld - Velden vol wilde rijst en lisdodde (rietsigaren) kunnen het aanzicht van delen van het Groene Hart op korte termijn al veranderen. Op het Veenweide Innovatiecentrum (VIC) in Zeverde zijn deze maand als proef kleine percelen met deze gewassen geplant. Samen met het Louis Bolk Instituut en de Radboud Universiteit onderzoekt het VIC hier nieuwe mogelijkheden voor landbouwgronden met een te hoog waterpeil.
Drassige weilanden komen door bodemdaling steeds vaker voor en peilverlaging kan niet alsmaar doorgaan. Nattere gronden maken een ander gebruik mogelijk en noodzakelijk, maar dan moet wel aangetoond worden dat een overstap ook economisch rendabel is. Het is niet de bedoeling dat de nieuwe gewassen de veeteelt helemaal gaan vervangen. De inzet is meer een combinatie van bodemgebruik.


Cranberry's
In het Groene Hart wordt al geëxperimenteerd met riet, wilgen, miscanthus, visteelt en cranberry's. Van de nieuwste probeersels wordt echter veel verwacht.'
„Lisdodde en wilde rijst zijn producten die aan de top van de waardeladder zitten. Dat wil zeggen dat ze in potentie veel kunnen opbrengen," zegt directeur Frank Lensink van het VIC. „Waar we ook op hebben gelet is dat het gewassen zijn die op korte termijn te gebruiken zijn."
In Zegveld ligt inmiddels een soort dambord van kleine proefveldjes van drie bij zes meter. De lisdodde, die elders in de regio gewoon in de natuur voorkomt, staat er al goed bij. In juni komt er ook al een vervolg op de proef
Dan wordt er 0,6 hectare aan lisdodde aangeplant.
Volgens Nick van Eekeren, onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut, kun je lisdodde op verschillende manieren toepassen. „Je kunt het gebruiken voor veevoer, maar er wordt ook isolatiemateriaal van gemaakt. Daarnaast is het mogelijk interessant voor de farmaceutische industrie. In de proeven kijken we bijvoorbeeld ook wat de verschillen zijn tussen een en twee keer per jaar oogsten."
Fosfor
De wilde rijst, geheel nieuw in het Groene Hart, doet in Zegveld nog moeite om boven het water uit de komen. Van Eekeren: „Wilde rijst teel je als eerste instantie voor de korrel. Wanneer je het eerder oogst kun je het echter ook als veevoer gebruiken en het stro dient ook allerlei doeleinden. En wilde rijst heeft op de voedselmarkt al een goede prijs. Zo is het duurder dan gewone rijst. Het bevat bovendien twee keer zoveel eiwit als gewone rijst, er zit meer fosfor in en het is laag in calorieën."
Wilde rijst maakt dus kans te worden opgenomen op de lijst van streekproducten van het Groene Hart. Van Eekeren: „Dat klinkt heel goed."
Wilde rijst is overigens niet hetzelfde als 'gewone' rijst. Het wordt al voor commercieel gebruik verbouwd in delen van de Verenigde Staten, Canada, Australië en Hongarije.
Over de uitkomst van het experiment is nog weinig te zeggen al waren er bij het begin wel wat moeilijkheden te overwinnen.
Van Eekeren: „Tot op heden is de teelt van wilde rijst niet makkelijk gebleken. Als je het zaad kiemkrachtig wil houden mag het niet opdrogen. Dat is voor de verspreiding niet heel praktisch. In de natuur valt het in het water en kiemt het daar verder. Voor de proef die we nu doen, gebruiken we ook eenjarige wilde rijst, omdat meerjarige soorten nog niet beschikbaar waren."
Daglengte
Een volgende stap, die naar de teelt van gewone rijst, is er een te ver, zegt Van Eekeren. „In Europa is Italië belangrijk voor de rijstteelt, maar wij zijn er hier niet mee bezig. Het is maar de vraag of het hier kan groeien."
Hij vervolgt: „Dat heeft te maken met daglengte en temperatuur. Het belangrijkste is dat we niet op zoek zijn naar gewassen die je elk jaar opnieuw moet planten. Want als je steeds in de veengrond wroet, dan bevorder je de inklinking, terwijl we dat juist willen tegengaan."
Volgens Van Eekeren hebben zich al veehouders gemeld die eventueel willen experimenteren. „Ze zien kansen voor natte stukken land, of voor natte zijkanten van een perceel."
Het experiment wordt deels uitgevoerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar wordt in kassen in een speciaal waterbad onderzocht hoe door precisiebemesting de opbrengt en kwaliteit van de nieuwe gewassen verbeterd kunnen worden. Resultaten van dit onderzoek worden vergeleken met soortgelijke experimenten in andere delen van Europa.

WATERPEIL

Om verdere bodemdaling te voorkomen en de C02-uitstoot te verminderen wordt in delen van het veenweidegebied het waterpeil niet meer verlaagd, maar stabiel gehouden of zelfs verhoogd. Hierdoor is het voor veehouders moeilijk om voldoende grasproductie van hun weiden te halen. Het onderzoeksproject Veen, Voer en Verder, dat loopt tot en met 2018, heeft tot doel inzicht te krijgen in nieuwe rendabele en duurzame landbouwactiviteiten bij een hoog waterpeil in het veenweidegebied. In het project wordt gestreefd naar het stopzetten van de bodemdaling, een lagere ammoniakuitstoot, minder verlies van stikstof, aangepast voer en meer kansen voor vogels en biodiversiteit.
Geld voor het onderzoek komt van Utrecht-West, de provincie Zuid-Holland en het Climate Smart Agriculture van de Radboud Universiteit. De uitvoering is in handen van het Veenweide Innovatiecentrum in Zegveld, het Louis Bolk Instituut en de Radboud Universiteit.

Bron: AD Groene Hart 27 mei 2016

Wildplukwandeling met allerlei tuintips

ZEGVELD - Geral Overbeek maakt op zaterdag 14 mei vanaf 10.00 uur een wildplukwandeling bij Buitenplaats De Blauwe Meije, een rustige plek aan De Meije bij de Nieuwkoopse Plassen. Tijdens de wandel kunnen deelnemers vragen stellen over tuinieren. Overbeek is tuinspecialist en dit is haar tuinspreekuur. Ze stipt onder andere aan dat veel wilde planten worden als onkruid bestempeld maar dat dit gewoon eetbare wilde kruiden zijn. Ze geeft allerlei recepten waardoor de tuin wordt omgetoverd tot keuken: Pesto van zevenblad, kruidenboter van wilde postelein, soep van brandnetel of thee van aardbeienmunt. Meer informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-54614382. Het tuinspreekuur keert elke maand terug.

Bron: AD Woerden 6 mei 2016

Lintjesregen in Woerden
9 Koninklijke onderscheidingen

Op dinsdag 26 april vond de jaarlijkse lintjesregen plaats, dé dag waarop meerdere mensen een Koninklijke onderscheiding ontvangen voor hun bijzondere bijdrage aan de samenleving. Burgemeester Molkenboer spelde bij negen inwoners uit de gemeente Woerden een lintje op. De feestelijkheid vond plaats in de Petruskerk in Woerden, in het bijzijn van familie en vrienden van de gedecoreerden. Een Koninklijke onderscheiding wordt ook wel een 'lintje' genoemd. Het is een medaille die gedragen wordt aan een lint. Om een onderscheiding te kunnen krijgen in de Orde van Oranje-Nassau moet je je bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving.
In Woerden zijn 9 mensen lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden.
De volgende mensen feliciteren wij van harte!

•    De heer H.A. (Hans) de Jong,
•    De heer N.A. (Klaas) Blok,
•    Mevrouw G.G.C. (Margriet) Vermeij-van Amerongen,
•    Mevrouw J. (Jo) Berghoef-Bakker,
•    Mevrouw M. (Marrie) van der Veen-Hagoort,
•    De heer S. (Steef) van der Veen,
•    De heer A. (Aart) Sliedrecht,
•    Mevrouw A.C.M. (Anneke) Graman-Quint,
•    Mevrouw M.A. (Marian) Christiaanse-'t Hart.

Bron: Woerdense Courant 4 mei 2016

LINTJESREGEN 2016

Het heeft Zijne Majesteit behaagd....

Tien Woerdenaren werden afgelopen week geridderd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Hans de Jong
Hans de Jong zette zich o.a. in als districtsscheidsrechter bij de Nederlandse Volleybal Bond. Hij werkt als vrijwilliger bij p.a. de Rechtswinkel Woerden, de landelijke FNV en FNV Groene Hart.
Klaas Blok
Blok droeg bij aan de fusie van diverse waterschappen tot Stichtse Rijnlanden. Hij was o.a. bestuurslid van LTO Woerden, Stichtse Rijnlanden en is actief voor de Hervormde Gemeente Zegveld.
Margriet Vermeij-van Amerongen
Ruim twintig jaar was ze vrijwilliger bij de bieb in Zegveld. Ze was vrijwilliger bij de Vakantiebijbelweek, is al sinds 1994 vrijwilliger bij Siveo '60 en is bestuurslid van Oranjevereniging Zegveld.
Jo Berghoef-Bakker
Berghoef-Bakker was actief voor welfare afdeling van het Rode Kruis en Tafeltje-dek-je in Harmeien en is dat nog steeds voor de telefooncirkel, De Mantelmeeuw, Inloophuis 't Centrum en de Seniorendag in Harmelen.
Marrie van der Veen-Hagoort
Dertig jaar lang gaf ze zwemles bij ZPC Woerden. Ze is zwemofficial bij de KNZB en vrijwilliger bij de Nederlands Hervormde gemeente Woerden.

Steef van der Veen
Al sinds 1994 is Van der Veen vrijwilliger bij de Ne-derlands Hervormde gemeente Woerden. Ook was hij vrijwilliger bij de EHBO en bij Sportlust '46.
Aart Sliedrecht
Hij was voorzitter van de Stichting Hulp Noord Ier¬land en begeleidde de fusie tussen Oversingel en Kalsbeek. Hij was voorzitter van het Stadsmuseum en is nog altijd actief voor de Gereformeerde kerk en voor de Stichting Weerlicht.
Anneke Graman-Quint
Al sinds 1985 is ze vrijwilliger bij Onze Lieve Vrouwe Geboorte in Meije en sinds 1988 is ze actief voor de Buurtbus De Meije Zegveld.
Marian Christiaanse - 't Hart
Christiaanse - 't Hart was bestuurslid van de Schipperskring Kooijman en de Vries (SKV). Ze is actief bij de Gehandicpten Informatie Scholen (GIS) in Woerden en sinds 1976 voor Amnesty International en Actie4Kids.
Cees Arkesteijn
Arkesteijn was vrijwilliger bij het ziekenhuis, bij Gilde Woerden en het Stadsmuseum. En sinds 2001 is hij vrijwilliger bij het Aboriginal Art Museum Utrecht (AAMU).

Kees Birkhoff
In Montfoort werd Kees Birkhoff geridderd. Hij is in zijn eigen gemeente al sinds de jaren '80 actief voor verschillende organisaties, zoals de Protestantie gemeente en de zwemclub. In Woerden is Birkhoff actief voor Woerdens Techniek Talent.
2752 lintjes
In totaal werden dit jaar ter gelegenheid van Koningsdag 2752 koninklijke onderscheidingen verleend binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Vorig jaar waren dat er 2835.
Drie van deze onderscheidingen zijn uitgereikt aan mensen die in het buitenland wonen. Van de 2752 lintjes werden er 965 (35%) aan vrouwen toegekend en 1787 aan mannen. Dat is vergelijkbaar met de verdeling vorig jaar.
2739 van de onderscheidingen zijn in de Orde van Oranje-Nassau. In Woerden waren alle lintjes in de orde van Oranje-Nassau. Slechts dertien van de uitgereikte lintjes in Nederland werden uitgereikt in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Bron: Woerdense Courant 4 mei 2016

RPL neemt luisteraars twaalf uur lang mee naar de jaren zestig

Door Bas Koppe

Simon & Garfunkel, Bee Gees en the Beatles: RPL houdt zaterdag een marathonuitzending in het teken van de jaren 60. Dj's Henk Schellevis, Lambert Reijns en Mees Weststrate presenteren een twaalf uur durend programma over het decennium.

WOERDEN - "We draaien zoveel mogelijk van vinyl, dat is veel leuker dan uit de computer," legt Weststrate uit. "Dat maakt het ook een stuk authentieker." Schellevis: "Bij iedere plaat heb ik opgeschreven welk nummer van welke kant opgezet moet worden. Dat scheelt zoeken en maakt het makkelijker voor de technicus." De keuze voor de muziek bleek lastig, maar uiteindelijk kwamen de drie er toch uit. "Elke artiest mag maar een keer voorkomen," vertelt Weststrate. "Op die manier heb je veel variatie. De enige eis is dat het herkenbare liedjes moeten zijn.
En je kunt niet alleen maar Engelse muziek draaien, er moet voor iedereen iets bijzitten." Het grootste deel van de nummers komt uit de eigen collecties. "De meeste platen komen van mijn zolder," zegt Schellevis. "Alles wat ik niet kon vinden heb ik uitgezet bij mijn collega's. In totaal hebben we negentig procent van de nummers op elpee." Alles wat niet op plaat te vinden was, komt van cd of uit de computer. Het eerste en laatste uur zijn compilaties van muziek uit die tijd. In de rest van de uitzending bespreken de presentatoren ieder uur een jaar. Het gaat tijdens de marathonuitzending niet alleen over de muziek uit die periode. De heren laten ook geluidsfragmenten horen van de zeezenders die toen populair waren. "Een paar jaar geleden heb ik van een Engelsman een aantal cd's gekocht met fragmenten van onder andere Radio London en Radio Caroline," vertelt Schellevis.
Daarnaast interviewde Weststrate een aantal bekende Woerdenaren over de jaren 60. "We hebben het ook over tv-programma's uit die tijd en op het hele uur ook nieuws uit de Woerdense Courant van toen," vult Schellevis hem aan. Weststrate: "Aan die berichten kun je zien hoe het huidige Woerden is ontstaan." Omdat de fragmenten en interviews een logische plek moesten krijgen, ging er veel tijd zitten in het samenstellen van de afspeellijst. Het idee voor het project ontstond spontaan. "Het leuke is dat de jaren 60 nu weer actueel zijn. De Publieke Omroep zendt een serie uit over de periode. En we weten zelf ook veel van de muziek." Daarnaast weten  de twee heren dat de luisteraars graag terugblikken op de tijd dat zij overal met een transistorradiootje liepen en de Top 40 uit hun hoofd leerden.
De drie presentatoren zijn op 7 mei van 8.00 uur tot 20.00 uur te horen op RPL. Niet alleen op de radio, maar ook op internet en op de achtergrond bij de kabelkrant van de lokale zender.

Bron: Woerdense Courant 4 mei 2016
Pin It