Masterclass maken van beplantingsplan

Zegveld - De tuin inrichten begint met het maken van een plan. Geral Overbeek geeft vanaf dinsdag 17 januari een masterclass beplantingsplan maken. In vier avonden leren de bezoekers hoe ze hun eigen plan kunnen uittekenen, met behulp van foto's, voorbeelden en praktische tips. De workshop vindt plaats bij De Blauwe Meije en begint om 19.30 uur. Inschrijven is mogelijk via de website. tuincursus-online.nl

Bron: AD Woerden 10 januari 2017

Starten met Passie voor nieuwe ondernemers

Zegveld - Een onderneming begint met een idee, maar dan moet dit ook duidelijk worden verwoord. Dat wordt zaterdag tijdens het Take-Off-event van Starten met Passie geleerd en later op 5 februari. Ondernemers gaan met elkaar in gesprek over hun ondernemingsplan, marketing, strategie, financiering en andere zaken die van belang zijn om de onderneming een goede start te geven. Het evenement is in de Blauwe Meije.

Bron: AD Woerden 5 januari 2017

Kippenrover maakte zeven kippen buit net buiten Zegveld

ZEGVELD - Kippenhouders houd uw pluimvee binnen, want in Zegveld is een roofdier actief dat het heeft gemunt op hennen. Een dader aanwijzen is nog niet gelukt.
Waarschijnlijk gaat het om een hongerige vos uit de omgeving van de Nieuwkoopse Plassen, of om een marter, die begin deze week in het holst van de nacht de Milandweg in Zegveld tot zijn jachtterrein maakte. Dat vermoedt althans bewoonster Sanne Spek. Haar kippen waren de pineut, waarschuwde zij via Facebook buurtgenoten die ook kippen hebben.
Overdag scharrelen haar hennen en een haan rond in de buitenlucht. Toen Spek in de ochtend in het binnenverblijf aan de Milandweg keek, waren er zeven kippen weg. In het hok waarvan het luikje in tien jaar nog nooit is afgesloten, lagen een hoop veren. Twee kippen zaten op het hok. Een andere kip lukte het ook om haar belager af te schudden en zat aan de waterkant van een nabijgelegen sloot.
De rest is ten prooi gevallen aan één of meerdere rovers. En dat was best even slikken, zegt Spek. „De overgebleven kippen zijn helemaal gezond, maar wel schrikkerig. Het is wel kaal, zo. Een buurman die er al zeventig jaar woont heeft nog nooit een vos gezien."
Nogal wat dieren kunnen volgens boswachter John Pietersen als verdachte worden aangemerkt: inderdaad de vos en de marter, maar ook de bruine rat, bunzing of nerts, of zelfs een losgelaten fret. „Dit is genezing op afstand: het zijn allemaal rovers. Vossen slaan in de hele regio toe. Ze kunnen zich iets minder klein maken dan een kat. Kleine marterachtigen hebben aan en klein gaatje genoeg. Er is voedsel in overvloed, maar vossen zijn echte opportunisten en gaan voor makkelijke prooien. Het gebeurt dat zij in korte tijd zo veel mogelijk dieren doodbijten en dan kijken hoeveel ze er kunnen meenemen."
Dikke pech, dat is de natuur, vindt Spek. Daar is Pietersen het mee eens. „De kans hierop in de Bijlmer is kleiner. Maar het risico dat ze worden gestolen is daar groter. De vos is een algemene diersoort. De een spuugt hem uit, de ander vindt het een mooi dier. Het is een trend om de vos overal de schuld van te geven. Als een weidevogel dreigt uit te sterven, komt dat door de vos."
Hoe nu verder, zo met een sterk uitgedunde verzameling kippen in de tuin? Afwachten tot het lente is. Spek: „We hebben nog twee hennen en een haan over. Dus in het voorjaar komen er vanzelf nieuwe kuikentjes. Een vos en een marter hebben allebei de gewoonte om terug te komen, dus het luikje heb ik nu netjes afgesloten.

Bron: AD Groene Hart 4 januari 2017

 

Pin It