Martijn zit dagelijks in 'Ooievaarsdorp' in Zegveld

ZEGVELD - Het Ooievaarsbuitenstation ligt aan de rand van Zegveld. Wie regelmatig in het dorp komt, ziet er in het voorjaar en een deel van de zomer voortdurend ooievaars overvliegen. Ze zijn ongetwijfeld negen van de tien keer op zoek naar voedsel, of met voedsel op weg terug naar de jongen. Op (en net buiten) het station staan namelijk tien paalnesten en daar maken op dit moment dertien ooievaars gebruik van. En binnenkort zijn dat er nog veel meer, want de nesten liggen vol eieren. En de eerste van veertig eieren zijn al uitgekomen.
Martijn (37) is een van de vijf bestuursleden van de Ooievaarsstichting. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn opa en vader. Opa Jan Beukers was een van de mede-oprichters van de Ooievaarsstichting rond 1980. Martijn: "Het werd opgericht in de tijd dat de ooievaar bedreigd werd met uitsterven. Op verschillende plekken in Nederland werd een buitenstation opgericht om te ooievaar te helpen." Ook in Zegveld dus.

Lees meer...

Lid in de Orde van Oranje-Nassau: Rinus Hoogerbrugge,

Zegveld - het gezicht van SIVEO'60, is sinds de oprichting vrijwilliger bij de voetbalvereniging, waar hij onderhoudswerk verricht en gasten ontvangt. Was actief bij de Oranje Vereniging en Stichting Ooievaars in Zegveld. Hij is ook vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente Zegveld.

Bron: AD woerden 27 april 2018

Straattekenen, survival, puzzeltocht en prutrace

Zegveld - Geen enkele Zegvelder hoeft op Koningsdag stil te zitten. Na de muzikale opening met een optocht en een aubade kunnen kinderen straattekenen, het survivalspel spelen, een puzzeltocht rijden, deelnemen aan de volksspelen, over weilanden en door slootjes banjeren tijdens de prutrace en kostuumvoetballen. Ook voor de senioren in Zegveld is er een speciale puzzeltocht uitgezet. De begintijden van de activiteiten staan in het uitgereikte programmaboekje. In Gasterij de Milandhof kan er 16.30 tot 21.30 uur gefeest worden op de muziek van Duo Joyride.

Lees meer...

CURSUS ROEIEN

Roeivereniging De Meije begint zaterdag 7 april met een introductiecursus roeien. De eerste kennismakingsles is gratis en begint om 11.00 uur. Daarna volgen nog tien lessen van één uur.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer info: rvdemeije.nl

Bron: AD Woerden 29 maart 2018

Proosten met water

ZEGVELD - De Zegveldse vrienden Jeroen Frasa, Vincent Blok, Lukas Timmerman en Robert Verheul kwamen op het idee van de watertap tijdens het voetballen op het Pannaveld in de zomer van 2017. Vervolgens konden zij hun idee realiseren dankzij het VSB fonds, het Rabodichtbij fonds, het Jongeren Initiatieven Budget van de Gemeente Woerden en Vitens. Op Wereldwaterdag (donderdag 22 maart 2018) is het watertappunt door de 4 Zegveldsejongeren en de Burgemeester van Woerden geopend. Voor alle aanwezige kinderen was er een waterbeker waarmee zij ook zelf water konden tappen. Daarna daagden deZegveldse vrienden de aanwezige kinderen uit om penalty te schieten waarmee zij een appel konden verdienen.

Lees meer...

'ledereen is nu blij met weerbericht'

ZEGVELD  - „Natuurlijk, nu is iedereen blij met de weersvoorspellingen", zegt Mees Weststrate. De Zegvelder heeft een lange staat van dienst als regionaal weerman. „Je merkt gewoon dat het weer op dit moment erg leeft onder de mensen Er is inderdaad een serieuze vorstperiode in aantocht." Weststrate heeft al een paar vragen van ijsverenigingen en fanatieke toerschaatsers gekregen. Wanneer kunnen we schaatsen? „Er ligt ten oosten van Moskou een flink kou-front, met enorm lage temperaturen. Dat front komt wel deze kant op. Mooi vriezend weer, weinig wind en naar alle waarschijnlijkheid geen neerslag." Weststrate tempert de verhitte feestvreugde onder de schaatsfanaten overigens wel een beetje: „Bedenk dat de zon nu langer schijnt. De kans dat het ijs overdag niet erg veel aangroeit, blijft
dus bestaan."

Bron: AD Woerden 22 februari 2018

Lees meer...

Verhalen uit het archief
Vreemde overheersers in De Meije

DOOR COCK KARSSEN

Evenals het dorp Bodegraven is de streek De Meije ook geteisterd door allerlei vreemde overheersers.

Het gebied is van oudsher een waddengebied geweest, dat later begroeid werd met moerasbos, en weer later vormde zich een metersdikke veenlaag op de zeeklei. De oude naam Miland betekent dan ook broekland, dat is drassig land. Er moet ook nog een afsplitsing van de Oude Rijn, de Linschotenstroom, door het gebied gelopen hebben, die op sommige plaatsen ook flinke kleilagen heeft achtergelaten. Zo moet er bij de watertoren een meters dikke kleilaag te vinden zijn. De Meije zelf is waarschijnlijk een restant van deze rivier. Deze wetenschap heeft Dr. C.J. van Doorn in de vorige eeuw over het oude Miland verzameld. Het laagveen werd uiteindelijk ontgonnen tot bouwland, en na de inklinking van het land werd het tenslotte geschikt voor grasland. Dat zal rond 1450 geweest zijn.
De bisschop van Utrecht had het voor het zeggen. Men pachtte de grond van hem, en zijn rentmeester en landzaten beheerden het geheel. Na 1296 kwam een deel dat langs de Meije lag bij het  graafschap Holland, terwijl het noordelijke deel Stichts bleef. Pas in de periode tussen het jaar 1000 en 1100 is er sprake van een bewoningskern, en direct ook al van conflicten tussen de heersers. In de hele periode van de 11e, 12e en 13e eeuw zijn er problemen tussen de graven van Holland en de Bisschoppen van Utrecht over het Miland.

Lees meer...