In de Zegveldse leegte was ruimte om zelf iets nieuws te verzinnen

door Gijs Kooi

Zegveld - Reclameman Mark Woerde stond oog in oog met de leiders van de wereldreligies en filmde hun oproep tot verzoening. Dit project leverde Woerde, geboren en getogen in Zegveld, gisteren de prestigieuze VN Vredesmedaille op.

Tweeënhalf jaar duurde het voordat Woerde 22 religieuze leiders zover kreeg om de oproep 'Make friends across religions' te ondersteunen. Een kleine selectie: paus Franciscus, opperrabbijn Jonathan
Sacks, de ayatollah Sayyid Fadhel al Milani, de Dalai Lama en het hoofd van de oosters-orthodoxe kerk: Bartholomeus I.

Bent u blij met prijs?

„Ik ben hartstikke blij met de prijs. Het is niet heel eenvoudig om een boodschap te vinden waar alle geestelijke leiders zich achter kunnen scharen. Ook ben ik heel blij met de prijs, omdat het de reclame-
industrie op een andere manier laat zien. Reclamemensen staan ergens onderaan de ladder als het gaat om de vraag of mensen vertrouwen in je hebben. Reclamemensen hebben jarenlang het publiek  spullen aangesmeerd waar niemand op zit te wachten. Zeker in het begin van mijn carrière heb ik dat ook gedaan. Toch kwam ik erachter dat ik meer energie kreeg van campagnes die de maatschappelijke betrokkenheid vergroten. Wereldwijd besteden we 500 miljard euro per jaar aan reclame. Stel je voor dat we dat geld wat zinniger besteden en al die honderdduizenden mensen die er werkzaam zijn juist vanwege hun creativiteit gebruiken om de wereld wat mooier te maken. Dat is eigenlijk het echte doel en daar helpt zo'n prijs wel bij."
Hoewel Woerde op zijn zestiende naar Amsterdam verhuisde, is de liefde voor Zegveld nooit verdwenen bij de inmiddels 44-jarige reclameman. Hij heeft nog altijd veel met het kleine dorp, en dat niet alleen omdat zijn moeder en zus er nog wonen.
„Ik heb een warme band met de kleine, hechte en veilige gemeenschap. Omdat er tijdens mijn jeugd niet veel was moest ik alles wel bedenken of zelf maken. Er was gewoonweg geen internet en nauwelijks televisie, omdat er geen kabel was. Je zou kunnen zeggen: alles is leeg en saai, dus gaan we het zelf invullen. We regelden via de wethouder en de burgemeester een nieuwe cross-baan. We hoefden alleen een tekening aan de burgemeester te presenteren."

U wilt dus de wereld verbeteren. Denkt u dat mensen u als reclamemaker geloven?

„Er zullen vast mensen zijn die het schijnheilig vinden. Acht jaar geleden schreef ik het boek 'How advertisement will heal the ! world and your business' over hoe reclamebedrijven de wereld wat mooier kunnen maken. Dat onderzoek in het boek werd destijds wat wantrouwend verwelkomd maar inmiddels verandert de hele industrie. De problemen over de hele wereld zijn dusdanig dat iedereen er last van heeft of er iets mee wil doen."

U schreef dat boek over het verbeteren van de wereld in 2010. De reclamewereld had toen wat goed te maken na de financiële crisis?

„De grote power van reclamebureaus mag inderdaad best losgelaten worden om problemen op te lossen. Mijn persoonlijke doorbrak kwam met Sweetie. Dit virtuele meisje hebben we ontwikkeld om pedofielen op te sporen. Het religieuze project loopt nog en er komt meer. Uiteindelijk geloof ik dat het goede overwint. Het komt altijd goed."

Bent u zelf gelovig?

Ik geloof in het goede van de mens."

Heeft u alle leiders van het fimpje zelf ook ontmoet?

Ja, het merendeel van de leiders wel, ook paus Franciscus. Het is een heel aardig man die ons uitvoerig bedankte voor Sweetie. Zelf had hij daar destijds op de radio ook aandacht aan besteed. Dat alle
gelovigen bij elkaar komen in de videoboodschap is heel progressief, heel bijzonder. Soennieten, sjiieten, hindoes, alle soorten van geloof zijn verenigd en opgeroepen om vriend te worden met andersgelovigen. Dat is het doel. Ik ben erachter gekomen dat veel soliale spanning voortkomt uit het feit dat iemand die een ander mens niet mag sneller geneigd is om te gaan slaan. Het enige medicijn is dan persoonlijk contact. Want als je iemand ontmoet en je eet wat samen of je voetbalt, dan verdwijnen vooroordelen als sneeuw voor de zon."

Komt de boodschap al aan?

„De boodschap is er een voor 85 procent van de religieuze wereldbevolking, van Pakistan tot Amerika. We krijgen steeds meer verhalen doorgestuurd van geloofsgemeenschappen over de hele wereld die de film gebruiken in hun gemeenschap of in het onderwijs. We krijgen opmerkingen van leraren en leraressen dat ze het gebruiken om over tolerantie te spreken. Vanuit Duitsland tot Curacao aan toe komen de reacties naar ons toe. We hoeven er niet om te vragen, het gebeurt nu. En dat is het allermooiste van dit project."

Bron: AD Groene Hart 9 maart 2018

Vlag uit bij Blauwe Meije na winnen rechtszaak

DE MEIJE - De recreatieontwikkeling bij De Blauwe Meije kan doorgaan. De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor het gebied onherroepelijk goedgekeurd. „De vlag hangt uit en we eten al de
hele dag taart", zegt een dolblije eigenaresse Rebecca de Boer.
Het minibestemmingsplan voor het gebied is nodig voor de verdere ontwikkeling van buitenplaats De Blauwe Meije. „We kunnen nu eindelijk aan de slag met de ontvangst van zakelijke groepen, workshops, onze theetuin, de lunchroom, B&B en met kanoverhuur. Eigenlijk alles wat we bijna acht jaar geleden al in ons bedrijfsplan hebben opgenomen." Het lange wachten komt vooral door tal van juridische procedures. Een buurtbewoner procedeert al jaren tegen alle plannen van de eigenaren van De Blauwe Mije. Na elk besluit volgde een gang naar de rechter. De gemeente Woerden moest haast op eieren lopen, want één verkeerde komma in een besluit leverde direct een nieuw bezwaarschrift op.
Helemaal klaar is De Boer niet.
Een deel van het terras van de buitenplaats ligt op het grondgebied van buurgemeente Nieuwkoop. Een besluit over openingstijden moet daar nog worden genomen.

Bron: AD Woerden 1 maart 2018