Akkoord over woningbouwproject na maandenlange gesprekken

Femke Rodenburg
Zegveld - Als het een beetje meezit, krijgt Zegveld er in 2020 38 woningen bij. Na een maandenlange pauze zijn de gesprekken tussen de gemeente Woerden en projectontwikkelaar Bolton hervat en ligt er nu een principeakkoord voor project Weidz. Een doorbraak durft Peter van Kranenborg van Bolton het wel te noemen. „Er is nog wel een voorbehoud, omdat de tennisvereniging verplaatst moet worden, maar de gesprekken daarover lopen al."
Als volgend jaar tennisvereniging Miland naar een plek naast voetbalvereniging Siveo '60 verhuist en het bestemmingsplan gewijzigd is, kan in 2020 gebouwd worden achter de kaasopslag van Vandersterre. Het project bestaat uit 7 sociale koopwoningen, 5 seniorenwoningen en 26 woningen in de vrije sector. „Rijtjeshuizen, hoekhuizen, twee-onder-eenkapwoningen en vrijstaande woningen", verduidelijkt Van Kranenborg.
De teamleider ontwikkeling bij Bolton verwacht een ruime belangstelling voor het project. „Bij een workshop in 2015 zat de zaal bomvol geïnteresseerden en er is veel vraag naar woningen in Zegveld." Dat laatste beaamt Zegvelder en raadslid Job van Meijeren (CDA). „Dit nieuws is een fantastische stap voorwaarts." Dat het zo lang duurde voordat de gemeente en Bolton een akkoord bereikten, heeft volgens Van Kranenborg verschillende redenen. Zo zou de lastige veengrond meespelen. „Om te voorkomen dat er in de toekomst problemen als verzakkingen ontstaan, gaan we eerst een grote laag veen afgraven", legt Van Kranenborg uit. „Daar brengen we een laag grond voor terug en die moet eerst inklinken voordat we gaan bouwen."

Bron: AD Woerden 22 december 2018

Lees meer...

Monitor Veiligheid en Leefbaarheid

Zegveld en Kamerik scoren gunstig
Inwoners uit de dorpen Zegveld en Kamerik/Kanis oordelen gunstiger over hun veiligheid en leefomgeving dan inwoners uit andere delen van de gemeente Woerden. Over het algemeen zijn de verschillen klein. Dat geldt ook wanneer we de huidige cijfers vergelijken met die van eerdere jaren. De veiligheidsmonitor is een enquête die elke twee jaar uitgezet wordt onder de inwoners van de gemeente Woerden.
Zij geven daarin hun mening over de veiligheid en leefbaarheid in hun dorp of buurt. Met deze monitor houdt de gemeente vinger aan de pols. Ook kunnen de cijfers aanleiding geven om accenten in werkzaamheden te verschuiven. De mensen in de gemeente zijn over het algemeen tevreden over hun woonomgeving. Op de schaal van 1 tot 10 beoordelen ze de kwaliteit van de eigen woning met een 7,8. en de woningen in hun buurt met een 7,5. Ze zijn tevreden met hun buurtbewoners die een positieve score krijgen van 7,4. Ook de sfeer (7,4) en de rust (7,3) worden gemiddeld hoog beoordeeld. Lager scoort het onderhoud van de bestrating (6,0) en vervuiling in de buurt (6,0). De hoeveelheid groen in de eigen buurt wordt hoger gewaardeerd (7,3) dan het onderhoud van het openbaar groen (6,0). Bewoners geven de voorzieningen in de eigenbuurt een ruime voldoende als het gaat om de groenvoorzieningen (75%), speelplekken voor kinderen (58%) en verlichting (75%). Minder waardering gaat uit naar het onderhoud van groen en bestrating. Respectievelijk 48% en 46% van de bevraagden vindt dit voldoende en slechts 21% vond de voorzieningen voor jongeren in de eigen buurt voldoende.

Lees meer...

Bijzonder orgel volledig gerestaureerd

Meije - In het kerkje Onze Lieve Vrouw Geboorte aan de Meije bevindt zich een bijzonder historisch monument, een Maarschalkerweerd orgel. In 2006 is een groepje enthousiaste parochianen gestart met het inzamelen van gelden om dit monument een noodzakelijke grote opknapbeurt te geven. Parochianen en de Stichting behoud cultureel erfgoed Meije Zegveld zijn trots dat de restauratie volledig is gelukt.
Het bijzondere orgel is in 1896 vervaardigd door de Utrechtse orgelmaker Michael Maarschalkerweerd (1838-1915). Het orgel werd gebouwd volgens de tekeningen en technische aanleg van het vorige, door brand verwoeste orgel uit 1887, en is daarom in technisch opzicht ouder dan het bouwjaar doet vermoeden. Het orgel is in de loop der jaren vrijwel ongewijzigd gebleven en zodoende een zeldzaam en fraai voorbeeld van de kleinere instrumenten van de firma Maarschalkerweerd uit de late negentiende eeuw. De echte kenners zeggen zelfs dat dit exemplaar mooier en warmer is qua klank dat het Maarschalkerweerd orgel dat in het Amsterdams concertgebouw staat.

Lees meer...

Cultuurhistorische wandeling door De Meije

DE MEIJE/ZEGVELD - Staatsbosbeheer houdt zaterdag een speciale wandeling door het eeuwenoude landschap van De Meije en Zegveld. Een gids ontvangt de deelnemers om 09.45 uur in eetcafé De Halve Maan (Hazekade 20) met koffie en thee. Na een korte inleiding wordt gewandeld over een oude houtkade en door de weilanden. Vervolgens worden de schraallanden van De Meije bezorgt. Rond 13.00 uur is de groep weer terug. De kosten bedragen 8 euro voor volwassenen en 3 euro voor deelnemers tot 12 jaar. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-23646290 (tijdens kantooruren). staatsbosbeheer.nl

Bron: AD Woerden 27 september 2018

Kinderkledingbeurs loopt als een trein

door Winny van Rij

In drie uur tijd gaan er dik 10.000 kledingstukken/speelgoed door vele gretige handen tijdens de kinderkledingbeurs in Zegveld. Deze is op zaterdagochtend 29 september van 9.00 tot 12.00 uur. De ervaring van commissieleden Carola Hageman en Willeke Blok is dat hiervan ongeveer de helft wordt verkocht, allemaal voor kerkelijk centrum De Voorhof waar de beurs ook plaatsvindt.

Lees meer...

Renovatie van Slotenbuurt in Zegveld begonnen

Wijkbewoners vrezen schade aan hun huizen

Rik Sneijder

Zegveld - De Slotenbuurt in Zegveld gaat flink op de schop. De wijk wordt grondig gerenoveerd en fiks opgehoogd. Gisteren was wethouder Arthur Bolderdijk (bodemdaling, Lijst van der Does)bij de eerste werkzaamheden, die anderhalf jaar duren. De buurt is bang voor schade aan de huizen.
Op veel plekken in de Slotenbuurt is het hoogteverschil goed te merken. In sommige delen is de grond zelfs meer dan een halve meter gezakt. De reconstructie betreft de straten Korensloot en Broeksloot.
De Slotenbuurt is gebouwd op slappe veengrond en dus gevoelig voor bodemdaling. Dit levert problemen op zoals water op straat, blootliggende funderingen, afknappende leidingen en grote ni-veauverschillen tussen de drempel van de woning en de aansluiting op de straat.

Lees meer...

Proef boerderij breidt flink uit door aankoop
Verkoop van certificaten voor aanschaf grond komt goed op gang

Marco Gerling

Zegveld - Kennis Transfer Centrum Zegveld krijgt veel meer ruimte om onderzoek te verrichten op eigen terrein. De proef boerderij neemt alle landbouwgrond over van een naburige agrariër en ziet hierdoor het eigen terrein groeien tot bijna 100 hectare.
Een unieke kans waardoor het kenniscentrum straks volledig omringd is door eigen grond. Zo typeert voorzitter Teunis Sterk de aankoop van ruim 50 hectare grond rond de proefboerderij. Hiermee is de hoeveelheid ruim verdubbeld.
De grondaankoop is een miljoeneninvestering. Het exacte bedrag uit de gesloten koopovereenkomst wil KTC niet noemen. „Er is een marktconforme prijs betaald."

Lees meer...

Meije wint Zegvelds stratenvoetbal

Bijzonder geslaagd en gezellig
ZEGVELD - Zo'n 400 deelnemers hebben van het Zegveldse stratenvoetbal weer een bijzonder geslaagd en gezellig evenement gemaakt. In een spetterende finale heeft de Meije de editie 2018 gewonnen. Het team van de Broeksloot gaf kranig partij maar werd uiteindelijk toch met 4-2 aan de kant gezet. Bij de jeugd wonnen 's-morgens de Nieuwstraat (4-2 tegen de Meije) en de Hoofdweg (3-1 tegen de Dorpsstraat). De penaltybokaal was bij de jongste groep voor Jochem Vonk en bij de oudere groep voor Mike Kuijer.

Lees meer...

Excuses Stedin aan bewoners

door René Cazander

De Meije - Tientallen bewoners van de Hazekade in De Meije kunnen deze dagen een excuusbrief verwachten van Stedin. Zij zijn de dupe van een foutje van de netbeheerder, waardoor de bewoners maandag plotseling zonder stroom kwamen te zitten.
In de brief lezen de bewoners hoe ze eventueel een schadeclaim bij Stedin kunnen indienen. Als compensatie voor het weggooien van bedorven eten of gemiste inkomsten. Met deze claims gaat de net-beheerder coulant om, verzekert woordvoerder Franc de Korte. Stedin verving maandag elektriciteitskabels. Dit zijn zogeheten geplande werkzaamheden, aldus De Korte, waarover de betreffende bewoners vooraf met een brief worden geïnformeerd. Om de kabels te vervangen, moesten ruim 200 bewoners van de Hazekade in De Meije (huisnummers 13 tot en met 214) worden losgekoppeld van het stroomnet. De werkzaamheden zouden tussen 08.00 en 16.00 plaatsvinden. Door een foutje in de communicatie heeft een deel van de bewoners geen bericht gehad dat zij een paar uur zonder stroom zouden komen te zitten. Stedin betreurt dit ten zeerste, aldus woordvoerder de Korte. Ook bij de gemeente Bodegraven zijn er klachten binnengekomen van bewoners die klaagden over plotselinge uitval van de stroom. Een van de gedupeerde klanten is eetcafé de Halve Maan. Eigenares Elly Hanswijk baalde er maandag van dat ze haar tent die hele dag niet kon openen, omdat ze geen stroom had.

Lees meer...

Lid in de Orde van Oranje-Nassau: Rinus Hoogerbrugge,

Zegveld - het gezicht van SIVEO'60, is sinds de oprichting vrijwilliger bij de voetbalvereniging, waar hij onderhoudswerk verricht en gasten ontvangt. Was actief bij de Oranje Vereniging en Stichting Ooievaars in Zegveld. Hij is ook vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente Zegveld.

Bron: AD woerden 27 april 2018

Straattekenen, survival, puzzeltocht en prutrace

Zegveld - Geen enkele Zegvelder hoeft op Koningsdag stil te zitten. Na de muzikale opening met een optocht en een aubade kunnen kinderen straattekenen, het survivalspel spelen, een puzzeltocht rijden, deelnemen aan de volksspelen, over weilanden en door slootjes banjeren tijdens de prutrace en kostuumvoetballen. Ook voor de senioren in Zegveld is er een speciale puzzeltocht uitgezet. De begintijden van de activiteiten staan in het uitgereikte programmaboekje. In Gasterij de Milandhof kan er 16.30 tot 21.30 uur gefeest worden op de muziek van Duo Joyride.

Lees meer...

CURSUS ROEIEN

Roeivereniging De Meije begint zaterdag 7 april met een introductiecursus roeien. De eerste kennismakingsles is gratis en begint om 11.00 uur. Daarna volgen nog tien lessen van één uur.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer info: rvdemeije.nl

Bron: AD Woerden 29 maart 2018

Proosten met water

ZEGVELD - De Zegveldse vrienden Jeroen Frasa, Vincent Blok, Lukas Timmerman en Robert Verheul kwamen op het idee van de watertap tijdens het voetballen op het Pannaveld in de zomer van 2017. Vervolgens konden zij hun idee realiseren dankzij het VSB fonds, het Rabodichtbij fonds, het Jongeren Initiatieven Budget van de Gemeente Woerden en Vitens. Op Wereldwaterdag (donderdag 22 maart 2018) is het watertappunt door de 4 Zegveldsejongeren en de Burgemeester van Woerden geopend. Voor alle aanwezige kinderen was er een waterbeker waarmee zij ook zelf water konden tappen. Daarna daagden deZegveldse vrienden de aanwezige kinderen uit om penalty te schieten waarmee zij een appel konden verdienen.

Lees meer...

'ledereen is nu blij met weerbericht'

ZEGVELD  - „Natuurlijk, nu is iedereen blij met de weersvoorspellingen", zegt Mees Weststrate. De Zegvelder heeft een lange staat van dienst als regionaal weerman. „Je merkt gewoon dat het weer op dit moment erg leeft onder de mensen Er is inderdaad een serieuze vorstperiode in aantocht." Weststrate heeft al een paar vragen van ijsverenigingen en fanatieke toerschaatsers gekregen. Wanneer kunnen we schaatsen? „Er ligt ten oosten van Moskou een flink kou-front, met enorm lage temperaturen. Dat front komt wel deze kant op. Mooi vriezend weer, weinig wind en naar alle waarschijnlijkheid geen neerslag." Weststrate tempert de verhitte feestvreugde onder de schaatsfanaten overigens wel een beetje: „Bedenk dat de zon nu langer schijnt. De kans dat het ijs overdag niet erg veel aangroeit, blijft
dus bestaan."

Bron: AD Woerden 22 februari 2018

Lees meer...

Verhalen uit het archief
Vreemde overheersers in De Meije

DOOR COCK KARSSEN

Evenals het dorp Bodegraven is de streek De Meije ook geteisterd door allerlei vreemde overheersers.

Het gebied is van oudsher een waddengebied geweest, dat later begroeid werd met moerasbos, en weer later vormde zich een metersdikke veenlaag op de zeeklei. De oude naam Miland betekent dan ook broekland, dat is drassig land. Er moet ook nog een afsplitsing van de Oude Rijn, de Linschotenstroom, door het gebied gelopen hebben, die op sommige plaatsen ook flinke kleilagen heeft achtergelaten. Zo moet er bij de watertoren een meters dikke kleilaag te vinden zijn. De Meije zelf is waarschijnlijk een restant van deze rivier. Deze wetenschap heeft Dr. C.J. van Doorn in de vorige eeuw over het oude Miland verzameld. Het laagveen werd uiteindelijk ontgonnen tot bouwland, en na de inklinking van het land werd het tenslotte geschikt voor grasland. Dat zal rond 1450 geweest zijn.
De bisschop van Utrecht had het voor het zeggen. Men pachtte de grond van hem, en zijn rentmeester en landzaten beheerden het geheel. Na 1296 kwam een deel dat langs de Meije lag bij het  graafschap Holland, terwijl het noordelijke deel Stichts bleef. Pas in de periode tussen het jaar 1000 en 1100 is er sprake van een bewoningskern, en direct ook al van conflicten tussen de heersers. In de hele periode van de 11e, 12e en 13e eeuw zijn er problemen tussen de graven van Holland en de Bisschoppen van Utrecht over het Miland.

Lees meer...