Geschokt na dood van Mijdrechtse

Serena Hofman en René Cazander

Mijdrecht/Zegveld/Wilnis - Mijdrecht is geschokt en leeft mee met de nabestaanden van de vrouw die dinsdagavond in haar woning door haar ex-vriend werd neergeschoten.

De ochtend na de fatale schietpartij leggen buurtbewoners bloemen op het tuinpad van het hoekhuis in de Landsherenstraat. Een kapotte ruit in de voordeur is de stille getuige van het drama dat zich de avond ervoor in de woning heeft voltrokken. De deuren zijn verzegeld. Aan de zij - en achtergevel hangt een beveiligingscamera. Die hingen er al voor de dodelijke schietpartij.
„Ik sta nog te trillen op mijn benen", vertelt een bewoonster die het incident van nabij heeft meegemaakt. Ze kent het slachtoffer en wil niet over haar praten. Ze weet wel dat de ex-vriend geen contact meer mocht zoeken met het slachtoffer. Want hij zou haar stalken.

Onwerkelijk
„Het is onwerkelijk", zegt ook buurvrouw Yvonne de Zwart enigszins ontdaan. „Het was een komen en gaan van politieauto's en twee ambulances. Dan denk je: 'Oh wat heftig, wat gebeurt hier eigenlijk?' De traumahelikopter vloog ook de hele tijd rond. Dan hoor je dat een vrouw is doodgeschoten en dat de man verdwenen is. Dat is ontzettend schrikken." Een andere buurtbewoonster zat op het toilet toen ze dinsdagavond een harde knal hoorde. „Op een gegeven moment zag ik zwaailichten. Daar schrik je van, want je verwacht het niet. Ik hoorde dat de vrouw werd gestalkt door haar ex-vriend, maar ik ken hem niet. De vader van de kinderen is bij de buren geweest Die hebben de kinderen na de schietpartij opgevangen. Ik heb een glaasje port genomen om te kunnen slapen." Ook in Zegveld maakt het incident veel indruk. Het glas van de voordeur van de verdachte ligt gebroken in een kartonnen doos. In de woning, aan de keukentafel, zit een van zijn huisgenoten. „Ik heb hem gisteravond om acht uur voor het laatst gezien, toen ging hij weg. We wonen hier met vier mannen. Ik lag al te slapen en schrok heel erg toen de politie binnenviel. Ze hebben de voordeur kapotgemaakt en alle slaapkamers doorzocht. Van mijn huisgenoot hebben ze de laptop en telefoon meegenomen. Hij woonde hier sinds zes maanden. Onze band is niet zo goed.We wonen samen, maar gaan niet met elkaar om. Hij zei wel dat hij psychische problemen heeft. Ik ben erg van slag. Normaal werk ik, maar nu ben ik thuisgebleven."
Volgens een andere huisgenoot was de verdachte onlangs vrijgesproken van stalking: „Ik heb hem horen bellen met zijn advocaat. Onze huisgenoot had geen werk."
De medebewoner had sinds de avond van de schietpartij niets meer van zijn huisgenoot vernomen. „Het verbaast me niets als hij de dode man blijkt te zijn die vanochtend in Wilnis is gevonden."
Dode man
De medebewoner blijkt gelijk te hebben. Gisteravond maakte de politie bekend dat de dode man die in Wilnis in de berm van de Amstelkade lag, een 54-jarige Zegvelder is. Hij is door zelfdoding om het leven gekomen. Zijn identiteit is na forensisch onderzoek vastgesteld. De politie bevestigt dat tegen de dode Zegvelder in een eerder stadium aangifte van stalking is gedaan door de vrouw die dinsdagavond omkwam in Mijdrecht. Ondertussen stelde De Veenhartkerk gisteravond de deuren open voor samenkomst. Hier konden Mijdrechters hun verhaal doen en het verdriet met elkaar delen.
Ook burgemeester Maarten Divendal van De Ronde Venen is geraakt door het drama. „Ik heb met afschuw kennisgenomen van de feiten. Je zult vanochtend maar wakker zijn geworden en dit ver-schrikkelijke nieuws hebben vernomen."
Onderzoek
Zijn gedachten zijn bij de jonge kinderen van het slachtoffer, familieleden en andere nabestaanden. Divendal kondigt een onderzoek aan naar de hulpverlening rond het slachtoffer en haar ex-vriend. „Als burgemeester acht ik het mijn taak dat te laten onderzoeken. De feiten die aan deze verschrikkelijke gebeurtenis vooraf zijn gegaan, moeten op tafel komen. Maar ik kan er het leed niet mee ongedaan maken."

TIJDLIJN

Wat we tot nu toe weten over de schietpartij
Dinsdag 22.00 uur Bewoners van de Landsherenstraat in Mijdrecht horen schoten. De politie treft de bewoonster zwaargewond aan. De vrouw overlijdt niet veel later ter plekke aan haar verwondingen.
Dinsdag rond 23.00 uur De politie, die op zoek is naar de schutter, valt een huis aan de Willem-Alexanderstraat binnen. De verdachte wordt niet gevonden.
Woensdag 07.00 uur De politie treft een dode man aan in de berm langs de Amstelkade in Wilnis.
Woensdag 09.00 uur Bewoners in Mijdrecht reageren geschokt en leggen bloemen voor het huis van de omgekomen vrouw.
Woensdag 19.49 uur De dode man in Wilnis blijkt een 54-jarige Zegvelder.
Tegen hem is eerder aangifte van stalking gedaan door het Mijdrechtse slachtoffer. De politie onderzoekt zijn betrokkenheid bij haar dood.

Bron: AD Groene Hart 4 april 2019

Rechter: Zegveldse lichtte autist op

Canis Zijlmans

Zegveld - Voor het financieel uitkleden van een autistische datingsitebezoeker is een 31-jarige vrouw uit Zegveld gisteren door de politierechter in Rotterdam veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur, waarvan de helft voorwaardelijk.
De Zegveldse vertelde de dater uit Geervliet dat ze grote financiële problemen had. De vader van de nog bij haar ouders wonende vrouw zou in het buitenland zijn en ze had geld nodig omdat haar moeder ernstig ziek zou zijn geworden. Daarna vroeg ze de Geervlieter geld 'te leen' voor haar zieke kat en loog ze dat ze een kwaadaardig gezwel had, dat moest worden onderzocht. De speciale behandeling, medicijnen en scans zou de verzekering niet dekken. De benadeelde 'internetlover' kreeg de gewiekste vrouw ondanks verzoeken daartoe niet te zien.
Maar hij maakte in anderhalve maand tijd in 2017 wel ruim 12.000 euro naar haar rekening over. Zij had gedreigd met zelfmoord als hij niets zou 'lenen' en werkte verder op zijn gemoed door te zeggen dat alleen verdiensten uit drugssmokkel haar nog uit de problemen konden halen. 'Door de emotionele druk, schande en schaamte' liet de vrouw - volgens haar raadsman -verstek gaan bij de rechtszitting.
Volgens de advocaat kampte de niet eerder veroordeelde Zegveldse destijds met schulden bij kennissen, die hun geld opeisten. Daarnaast zou ze drugsproblemen hebben gehad en een 'dwingende' partner, die geld kostte. De rechter sprak van 'zeer ernstige feiten' waaraan de arbeidsongeschikte veroordeelde zich schuldig maakte door 'zeer manipulatieve inwerking op de gevoelens van de bena-deelde'. De rechter veroordeelde de afwezige tot terugbetaling van het 'geleende' bedragen en 500 euro smartengeld.

Bron: AD Woerden 3 april 2019

Vrouw komt om het leven bij schietpartij

MIJDRECHT Een nog onbekende vrouw is gisteravond omgekomen bij een schietpartij in een huis aan de Landsherenstraat in Mijdrecht. Bij de zoektocht naar een verdachte zijn onder meer twee politie-heli's ingezet boven Mijdrecht en Zegveld. De politie werd rond half elf gebeld dat er schoten waren gehoord en trof in het huis de zwaargewonde vrouw aan. Medewerkers van ambulance en traumaheli hebben tevergeefs geprobeerd haar te reanimeren. Omdat het rechercheonderzoek nog volop gaande was, kon de politie nog niets over de aanleiding vertellen, bijvoorbeeld of die in de relationele sfeer lag. Evenmin was duidelijk of de op de vlucht geslagen verdachte gewond was.

Bron: AD Woerden 3 april 2019

Rondje Zegveld

Bij de derde editie van Het Rondje Zegveld stonden de parcoursrecords van de 5 en 10 km onder druk. Het lukte winnaar Danny Binnendijk net niet op de 10 km, maar bij de vrouwen verbeterde Nathalie Klaassen het record op de 10 km met bijna vijf minuten. Op de 5 km lukte het Chantalle Timmer uit Woerden net niet, maar Sven Strijk wel. Hij verbeterde de tijd met 22 seconden. Dit jaar is de opbrengst bestemd voor het Activiteitencentrum van het Thomashuis in Zegveld.

Bron: Woerdense Courant 3 april 2019