Naast acteur was Bram ook groot pleitbezorger van het Groene Hart

Bram van der Vlugt is zaterdag 19 december overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Als acteur was Bram van der Vlugt bij een breed publiek vooral geliefd in de door hem gekoesterde rol van Sinterklaas. Maar de in 1934 in Den Haag geboren Van der Vlugt was ook een groot pleitbezorger van het Groene Hart.

ZEGVELD/MEUE — Natuurlijk, Van der Vlugt dankte zijn nationale roem aan zijn toneelspel. Hij bezocht de toneelschool samen met de eerder dit jaar overleden Aart Staartjes met wie hij ook enige malen het podium zou delen. Ook bij de intocht van  Sinterklaas,  Van der Vlugt speelde de rol van 1986 tot zolo, werkten de twee samen, met Staartjes als de verslaggever.
Bram van der Vlugt begon zijn carriere bij Toneelgroep Studio, was een van de oprichters van Toneelgroep Sater en werkte vanaf 1974 vaak in vrije producties. In een tijd dat het 'serieuze toneel' de neus nog ophaalde voor de televisie, was hij juist regelmatig op de buis te zien, zowel  in  literaire  producties als in series. In die laatste categorie was hij onder meer te zien in Oorlogswinter, De Weg en Dokter Deen. Hij speelde regelmatig in films, to beginnen bij 'Alle dagen feest' uit 1974 tot de in dit jaar verschenen 'Grote Sinterklaasfilm,' want ook na zijn afscheid in 2010 kon Van der Vlugt moeilijk afscheid nemen van zijn positie als 'adviseur van Sinterklaas.' In die rol gaf hij op woensdag 18 november nog een interview aan de Woerdense Courant.

Lees meer...

Zelfs de onkruidbrander kan opmars kabouter niet stuiten

Gijs Kool
Zegveld/Woerden - Kabouters schieten 'als paddenstoelen uit de grond'. Ze nemen bezit van steeds meer gevels en hebben ook al een eigen Instagram-account. Wat is er aan de hand?
Mijntje de Leeuw (25) uit Zegveld heeft er ook een. Ze noemt haar kabouter Bakkerbaard. Met een flinke knipoog naar haar vader, dorpsbakker De Leeuw uit Zegveld. De avonturen van Bakkerbaard - met 150 Instavolgers - houden de gemoederen flink bezig, online én ook offline, weet ze.
„Door de coronamaatregelen moeten klanten buiten wachten en onlangs nog stonden twee mannen van in de zeventig zolang over kabouters te praten dat ze andere klanten voor lieten gaan, zo gezellig hadden ze het. Ongelooflijk hoe lang mensen over kabouters kunnen praten."
De Leeuw kocht online een kabouterdeurtje en schilderde deze in dezelfde kleuren als de voordeur van de bakkerij. Naast het groene voordeurtje, het brievenbusje en het lantaarnpaaltje staat er een klein trapje tegen de gevel van het kabouterhuisje. In het dorp zijn, sinds de komst van Bakkerbaard, meer kabouters komen wonen. En niet alleen in Zegveld; ze zijn ook steeds vaker te zien in Woerden, Driebruggen en in andere plaatsen in de regio.

Lees meer...

Zegvelder (48) vast voor opslag partij cocaïne in Alphense loods

René Cazander

Alphen/Bodegraven - De rechter-commissaris heeft gisteren het voorarrest van twee mannen uit Zegveld (48) en Rotterdam (41) met veertien dagen verlengd. De Zegvelder wordt verdacht van het bezit van een grote partij cocaïne, de Rotterdammer van in- en uitvoer van drugs.
De twee zijn maandag aangehouden als onderdeel van een internationale actie, waaraan onder meer de belastingdienst, gemeenten en politie deelnamen. Bij een eerdere actie werd een Poolse bende opgerold. Maandag was de actie gericht tegen de zogeheten faciliteerders van de bende; de personen en organisaties die de drugssmokkel ondersteunden en daarmee mogelijk maakten.
Raceauto's
De Zegvelder wordt ervan verdacht zijn bedrijfsloods in Alphen beschikbaar te hebben gesteld voor de opslag van drugs. De loods en zijn woning zijn onderzocht. Daarbij zijn onder meer een boot, een motor en twee raceauto's in beslag genomen. De Rotterdammer zou als opdrachtgever van de bende betrokken zijn geweest bij de drugssmokkel. Twee van zijn woningen zijn maandag doorzocht. Daarbij is onder meer twee miljoen euro cash gevonden en in beslag genomen. Op zeven woningen van verdachten is conservatoir beslag gelegd, waardoor die niet plotseling kunnen worden verkocht
Verder is in Bodegraven een uitzendbureau doorzocht. Verschillende Poolse verdachten hebben hier op de loonlijst gestaan en pleegden hun criminele activiteiten vermoedelijk vanuit het bedrijf. De administratie van de onderneming is in beslag genomen. Ook het UWV en Inspectie SZW doen onderzoek naar mogelijke misstanden. Daarnaast zijn meerdere panden in de gemeenten Waddinxveen, Gouda en Bodegraven-Reeuwijk gecontroleerd. Het betroffen zowel woningen als bedrijven.

Bron: AD Groene Hart 30 oktober 2020

1000 jaar Herfst in de Meije

MEIJE - Op zaterdag 26 september organiseert Staatsbosbeheer een speciale wandeling door het eeuwenoude landschap van Zegveld en de Meije. De deelnemers maken tijdens de excursie een reis door de tijd. De Groene Hart gids ontvangt de deelnemers vanaf 09.45 uur in eetcafé de Halve Maan met koffie/thee. Na een korte inleiding gaan de deelnemers gezamenlijk naar Zegveld waar de wandeling begint. De wandeling gaat via een eeuwenoude houtkade, over de weg en dwars door de weilanden. De gids vertelt hoe de bewoners het land hebben gevormd. Na deze wandeling gaan de deelnemers per auto naar de schraallanden van de Meije. Wat is eigenlijk schraal en waarom noemt men ze zo? De gids onthult het geheim.

Lees meer...

De Meije gaat ook volgende zomer op slot voor motorrijders

Ruud F. Witte

De Meije gaat volgend jaar zomer in de weekeinden op slot voor motorfietsen. Daar zitten echter nog wel wat haken en ogen aan, zegt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. „Er kan een waterbedeffect ontstaan: de motorrijders wijken uit naar de regio."
Het gaat om een proefjaar, waarin de gemeente naar de effecten van zo'n verbod gaat kijken. „Zo bestaat er zorg over mogelijk inkomstenverlies voor de plaatselijke horeca en campings in De Meije. Ook is er twijfel over de juridische haalbaarheid van het verkeersbesluit en de handhaving (door de politie, red.) van een dergelijke maatregel", zegt het gemeentebestuur van Bodegraven-Reeuwijk.
Het gaat bij de proef niet alleen om het Bodegraafse deel van De Meije, maar ook dat van Nieuwkoop en Woerden. Deze zomer geldt er in de weekeinden al een verbod voor motorfietsen. Dat verbod is ingegeven door het coronavirus. Op een zomerse zaterdag of zondag wil iedereen tegelijk naar buiten en De Meije is niet berekend op een grote toeloop van gemotoriseerd verkeer, fietsers en wandelaars.
De drie gemeenten zeggen dat de tijdelijke verkeersmaatregelen die zijn getroffen om motoren in De Meije te weren vanwege de verkeersveiligheid van de fietsers en wandelaars, effect hebben gehad.

Lees meer...

Protest plannen dijkweg Meije

DE MEIJE - Bewoners langs de Meije hebben protest aangetekend bij de gemeente Woerden en het Hoogheemraadschap tegen de plannen om de dijkweg met een meter te verbreden. "Door de plannen wordt de weg alleen maar gevaarlijker," zegt Quinten van Dobben namens 'een grote groep bezorgde inwoners' die claimt dat ze in coronatijd zijn overvallen door de snelle planvorming van 'Veilige Meije'. lees hieronder verder....

Protest Meijebewoners tegen plannen verbreding dijkweg

Vervolg 
DE MEUE - Veel bomen en heggen zullen moeten verdwijnen zodat er betere doorkijkjes en ruimte voor uitwijkmogelijkheden ontstaan. "Is de Meije onveilig, vragen wij ons nu af?," zegt Meijebewoner Henk Kouwenhoven. "De gemeente kan ons niet vertellen hoeveel ongelukken er gebeurd zijn in de afgelopen jaren."

Lees meer...

Dijk bij De Meije flink op de schop
Werkzaamheden beginnen na de zomer; bewoners wacht twee jaar overlast

René Cazander

Woerden - Veel overlast op komst voor bewoners, recreanten en bedrijven bij De Meije: het stuk dijk tussen Woerden en Bodegraven gaat na de zomer twee jaar op de schop. Het gevolg: wegversmallingen en afsluitingen. „We moeten het maar laten gebeuren", klinkt het berustend uit de mond van Wim Hoogendoorn, bestuurslid van het buurtcomité Stichtse Meije.
Gemeente Woerden en hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden nemen de 3,5 meter brede dijk onder handen, omdat die nu te laag en onveilig is. Het gaat om het deel van de Meije tussen de Hazekade (dorpskern Meije) en de Hollandse kade (werkschuur De Kievit). Dat is een stuk van een kleine 5 kilometer. Op sommige delen wordt de weg verhoogd, op andere stukken komt langs de kade een damwand te staan of een nieuwe tuimelkade.
Om dit aan te pakken, zijn de afgelopen jaren plannen gemaakt en besproken met alle betrokkenen. Deze stuitten in eerste instantie op kritiek bij omwonenden, omdat het waterschap en gemeente een groot deel van de bestaande lantaarnpalen wilden weghalen. De bewoners vreesden dat hierdoor deze alsmaar drukker wordende verkeersader donkerder en daarmee ook onveiliger voor met name fietsers zou worden.

Lees meer...

De Meije blijft afgesloten

Ook dit weekend is de Meije weer afgesloten voor motoren. In verband met Pinksteren geldt de afsluiting van zaterdagochtend 09.00 uur tot maandagavond 20.00 uur. Verkeersregelaars leiden het verkeer in goede banen.
Haar verwachting zal de Meije ook de komende periode in het weekend afgesloten zijn voor motorrijders. De Meije is favoriet bij motorrijders, maar vanwege de smalle rijbaan is het moeilijk om voldoende afstand te houden. Hierdoor komen fietsers en voetgangers in het gedrang en dat zorgt voor onveilige situaties.

Bron: Woerdense Courant 27 mei 2020

Uitstekend Ooievaarsjaar

De vijf ooievaarsparen in het Ooievaarsstation in Zegveld hebben iets te vieren: nageslacht. Bij elkaar ongeveer twintig jongen. Volgens Jaap Wansink, van de stichting Ooievaars Zegveld trekken de meeste jongen aan het eind van het jaar naar het zuiden. „Ik verwacht dat ze eind juni, begin juli uitvliegen. Er zullen er ongetwijfeld een aantal achterblijven. Misschien dat ze een jaartje overslaan,
dat gebeurt wel vaker", zegt Wansink. In maart was het paarseizoen nog in volle gang op het ooievaarsstation. Een maand later, in april, lagen de eerste eieren in het nest.

Lees meer...

Oorlogsmonument aan de Middenweg

De maanden april en mei zijn voor het KIOR-team aanleiding om een van de oorlogs- en herdenkingsmonumenten te bespreken. In de provincie Utrecht bevinden zich 39 oorlogs- en herdenkingsmonumenten en 9 daarvan staan in de gemeente Woerden. Enkele daarvan zijn al besproken, zoals Drukker in Verzet en Familieportret, beiden in Woerden.

ZEGVELD - Het beeld voor april is het oorlogsmonument dat in Zegveld aan de Middenweg staat. Veertig jaar na het einde van WOII is het door de gemeente Zegveld geplaatst om de inwoners te herdenken die tijdens de oorlog in Zegveld of daarbuiten om het leven kwamen. Burgemeester Van der Felz die het monument in 1985 heeft onthuld benadrukte dat het monument niet alleen de slachtoffers van Zegveld herdenkt maar tevens aandacht vraagt voor datgene wat er in het algemeen in WO II heeft plaatsgevonden. Het aantal gesneuvelden in Zegveld bedraagt officieel 5. Maar bekend is dat er ook twee jonge Zegvelders zijn omgekomen die zich in de oorlog bij de Duitsers hadden aangesloten. Verder zijn er in Zegveld twee Italiaanse krijgsgevangenen door de Duitsers opgehangen aan de Schoolbrug aan het eind van de oorlog. Voor de oudere inwoners van Zegveld is dit een verschrikkelijke ervaring geweest.

Lees meer...

Eerste kievitsei gevonden in Zegveld

ZEGVELD - Het eerste kievitsei van Woerden en omstreken is gevonden op dinsdag 17 maart om 11.01 uur. Vrijwilligers Hans Boer en Gerda de Jong waren de gelukkige vinders van het nestje met drie eitjes op het land van Verboom aan de Hoofdweg in Zegveld. Zij vonden even later nog een tweede nest met eitjes. Het eerste landelijke kievitsei is dit jaar al gevonden op 2 maart in Bruchem, Gelderland. Kieviten hebben de gewoonte om per dag een eitje te leggen, tot het nest vol is met vier eitjes. Dan pas gaan ze broeden. Na 26 à 28 dagen komen de kuikens uit het ei. De jongen zijn nestvlieders, en zijn na 30-42 dagen vliegvlug. De vrijwilligers waren deze dinsdagochtend voor het eerst weer in het land om nesten te zoeken. Zij doen dat om de nesten te beschermen bij landbouw-werkzaamheden. Nu de boer weet waar de nesten liggen kan hij er om heen werken met zijn machines: bemesten en maaien. Beide vrijwilligers zijn aangesloten bij de vrijwillige weidevogelwerkgroep Woerden van de KNNV. Met het vinden van het eerste kievitsei is het weidevogelseizoen begonnen. Dertig vrijwilligers van weidevogelwerkgroep Woerden trekken vanaf nu tot eind juni het land in om samen met agrariërs nesten van weidevogels te zoeken en te beschermen.

Bron: Woerdense Courant 25 maart 2020

Lees meer...

Eigenaren De Blauwe Meije blijven hopen op ruimere terrastijden
Jubileum met een grijs randje

Ruud F. Witte

De Meije - Een tienjarig bestaan met een dun grijs randje. De Raad van State heeft deze week bepaald dat het terras van De Blauwe Meije niet langer open mag zijn dan van 12.00 tot 19.00 uur. Eigenaren Rebecca de Boer en Juerd van der Burgt zijn er echter de mensen niet naar om zich uit het veld te laten slaan. „We vieren ons jubileum, alleen wel binnen de lijntjes."
De Boer zegt dat na met een glimlach, maar het moet haar en haar man zwaar vallen dat na meer dan drie jaar procederen de Raad van State heeft bepaald dat hun terras op basis van de huidige vergunning niet langer open mag zijn dan van het middaguur tot zeven uur in de avond.
„Bij de aanvraag jaren geleden zijn we uitgegaan van 08.00 tot 23.00 uur. Niet dat we 's morgens vroeg al gasten verwachtten of feesten willen tot 's avonds laat. Maar als er hier een cursus wordt gege-ven, wil de cursusleider vooraf spullen opbouwen en een kopje koffie drinken. En als om 22.00 uur de laatste cursisten vertrokken zijn, wil hij op het terras nog even uitblazen", zegt de Boer. „En ook dat ene kopje thee valt onder de vergunning. Het is anders gelopen. „Bij de afgifte van de vergunning in 2016 ontdekten we dat de tijden ineens ingeperkt waren. Niemand bij de gemeente Nieuwkoop kon ons vertellen waarom dat was", zegt Van der Burgt. „Nog steeds niet."

Lees meer...

Het dorp Zegveld staat voor zijn vernieuwde kerkgebouw

Roy Visscher

Waar een klein dorp groot in kan zijn. Dankzij de kerkleden, Zegveldse bedrijven en andere vrijwilligers is de Hervormde Kerk voor rond de 8 ton opgeknapt. Het uit 1862 daterende gebouw is nu bijna klaar voor de komende decennia.

ZEGVELD - Binnen is goed te zien hoe de kerk erop vooruitgegaan is: een nieuwe inrichting en vloer en vers stucwerk op de wanden. Maar het ging om meer dan alleen 'cosmetische' ingrepen. Na ruim honderdvijftig jaar was de fundering aangetast door houtrot en raakten de tegels aan de binnenzijde los. Buiten kunnen de muren door de coating niet goed meer 'ademen', zodat zich daar vocht en zout ophopen. In 2014 ontstond het plan voor een grondige onderhoudsbeurt, vertellen penningmeester Map Uittenbogaard en kerkrentmeesters Bernard van Dam en Hans Verkerk. "We lieten adviseurs bekijken wat er moest gebeuren. Ook vroegen we op informatieavonden naar de visies van de kerkleden. Sommigen dachten dat de fundering er wel eens slechter aan toe zou kunnen zijn dan verwacht. En dat

Lees meer...