‘Bezwaren ongegrond’ dus bouw De Pionier kan van start

Zegveld - De Raad van State heeft op 12 mei de bezwaren van omwonenden tegen de bouw van appartementencomplex De Pionier in Zegveld ongegrond verklaard. Na een vertraging van bijna twee jaar is daarmee de weg vrij om te starten met de bouw op de locatie van voormalige basisschool De Pionier aan de Clausstraat Voor het zover is, zullen woningcorporatie GroenWest en de gemeente eerst met de omwonenden in gesprek gaan. Wethouder Tymon de Weger (wonen): "Erg fijn dat er nu een uitspraak is, zodat we verder kunnen met dit initiatief door Zegvelders zelf. Veel senioren in Zegveld zijn op zoek naar dit soort woningen. Zij krijgen hierdoor de kans om in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen. Bovendien zorgt het plan ervoor dat er doorstroming op gang komt."
Het appartementencomplex is een initiatief van Zegveld Zorgt in samenwerking met GroenWest en het Dorpsplatform Zegveld. GroenWest heeft met Bolton Bouwontwikkeling het bouwplan voor 23 appartementen en een gemeenschappelijke ruimte uitgewerkt. De appartementen zijn bedoeld voor senioren en mensen die zorg aan huis nodig hebben. Zegveld Zorgt is een coöperatie die is opgericht door het Dorpsplatform met als doel inwoners van Zegveld hulp, zorg en ondersteuning te bieden.

Bron: Woerdense Courant 26 mei 2021

Bouw van huizen bij De Pionier kan van start

Adri Klinkenberg
Zegveld - Bijna twee jaar na de aankondiging kan woningcorporatie GroenWest eindelijk beginnen met de bouw van 24 seniorenappartementen in Zegveld. Bezwaren van omwonenden, die de nieuwbouw op de plek van de gesloopte basisschool De Pionier veel te massaal vonden, zijn ongegrond verklaard.
Bewoners van de Clausstraat stapten in februari naar de Raad van State tegen het bestemmingsplan en de vergunning van GroenWest voor woningbouw in het hart van Zegveld.
Woensdag veegde de hoogste bestuursrechter hun bezwaren van tafel. Volgens de Raad van State heeft de gemeente Woerden hard gemaakt dat er grote behoefte is aan de appartementen en dat er weinig geschikte plekken in het dorp zijn om te bouwen. Het tien meter hoge gebouw past in de omgeving en er komen genoeg parkeerplaatsen, dertig stuks, om parkeerproblemen in de buurt te voorkomen, zegt de Raad van State.
Het plan uit 2019 liep flinke vertraging op door de rechtszaak van de omwonenden. Hoewel zij de zaak hebben verloren, krijgen ze wel de gemaakte proceskosten terug. Dat komt omdat de gemeente Woerden tijdens de procedure de omgevingsvergunning heeft veranderd.

Bron: Woerdense Courant 15 mei 2021

‘Ik fiets gewoon naar de Noordkaap’

Onder het Motto ‘Is het Inloophuis u een cent waard?' stapt Rob van Hoogdalem dinsdagochtend 1 juni om 9.00 uur bij het Inloophuis leven met kanker' op de fiets. De start van zijn 7.000 kilometerlange tocht naar de Noordkaap waarmee hij geld ophaalt voor het Inloophuis, een cent per kilometer.

ZEGVELD - Rob had al een tijd lang het plan om naar de Noordkaap te fietsen. "Het leek mijn familie leuk dat ik er een goed doel aan zou koppelen en toen ik op Facebook las dat het Inloophuis moeite heeft om de begroting rond te krijgen, besloot ik met mijn tocht geld voor hen op te halen." Al vele jaren draagt Rob het Inloophuis een warm hart toe. In 2017 kwam hij met het idee voor een sponsorwandeling. "Dat heb ik toen in de polders van Zegveld georganiseerd samen met Marjan Duurkoop en John van der Meer van het Inloophuis." Het bleek een succesvolle formule want sindsdien organiseert het Inloophuis ieder jaar in september een sponsorwandeling.
Warme relatie
In 2018 organiseerde Rob het langste broodje gezond in de Rijnstraat waar vrijwilligers en bestuursleden van het Inloophuis Rob op hun beurt weer de helpende hand boden. Een warme relatie die nog versterkt werd toe Rob zijn vriendin ruim twee jaar geleden verloor aan kanker, en in het afgelopen jaar bleek dat ook zijn ex-vrouw en kinderen een vorm van kanker hebben. "Door deze tocht kan ik de zinnen even verzetten en ik wil dit gewoon doen voor het Inloophuis."
Geen vijf broeken
Hij is al maanden bezig met de voorbereidingen. "Een goede fiets, een karretje erachter, een lijst maken van wat er allemaal mee moet." Die lijst is na inventarisatie minstens gehalveerd. Ik heb geen vijf broeken nodig en de gewone handdoeken en onderbroeken hebben plaatsgemaakt voor sportvarianten. "De grootste winst wat ruimte en gewicht betreft zit 'em in de stroomgenerator en een 5 liter benzineblik. Ik heb proefgereden rondom Valkenburg en bij het afdalen van de heuvels werd het karretje mij de baas en dat is gevaarlijk."
Minder gewicht
Hij bouwde de aanhanger van 50 breed, 80 lang en 40 diep weer om. "Nu met 8,5 kilo bagage in plaats van 43,5 kilo." Omdat hij toch gemiddeld 100 km per dag wil kunnen fietsen schafte Rob een snel lader en een extra accu aan. "Ik heb er nu drie en moet dan eenmaal per dag de accu's opladen bij een benzinestations, boerderij of restaurant."
Herkenbaar
Het karretje is heel herkenbaar met het speciale door een vrijwilliger van het Inloophuis ontworpen logo. "Zo ben ik goed herkenbaar en kan ik onderweg ook nog mensen vragen te doneren. Ik denk dat ik de moed er goed in kan houden als ik tijdens de tocht zie dat het gedoneerde bedrag steeds verder groeit."
Door midden Zweden
In zijn bagage ook een tentje, slaapzak, gaspitje en pannetje. "Ik ga in principe buiten in de natuur overnachten maar als het een keer regent of ik een warme douche wil, pak ik een hotelletje." Op de heenweg door Zweden heeft hij twee adresjes. "In midden Zweden de boerderij van een helaas overleden kameraad waar ik veel geweest ben. Ik heb contact gezocht met de huidige bewoners en ben meer dan welkom." Op tweederde van de tocht zit een Bed & Breakfast van de dochter van Zegveldse mensen. "Daar ga ik zeker ook langs." En als alles meezit fietst Rob op de terugweg via Finland. "Daar bezoek ik een man die ik leerde kennen toen hij nog studeerde. Hij heeft daar een dierenartspraktijk."
Oog in oog met een beer?
Dagelijks vlogt Rob over zijn wel en wee. "De grove beelden stuur ik naar Bart van der Linden die er filmpjes van maakt en deze deelt op Facebook en YouTube voorzien van een datum." Zo kan iedereen die dat wil zijn tocht meebeleven. "Natuurlijk hoogtepunten, mooie uitzichten, maar ook als pech of als ik er even doorheen zit." Of als hij onverwachts een beer tegenkomt. "Dat zou schitterend zijn." Ook stuurt hij deze krant wekelijks een verslag met foto. Wanneer hij terug is, weet hij niet. "In ieder geval op een zaterdag tijdens de Streekmarkt in Woerden. Ik wil me niet vastleggen, ook een leuk dorpje kunnen bezoeken."
Doneren
Iedereen die wil, kan hem en dus het Inloophuis steunen. "Er blijft niets aan de strijkstok hangen, doneren kan rechtstreeks op de rekening van het Inloophuis. Zet er wel even Noordkaap bij." Voor meer info en rekeningnummer: www.inloophuislevenmetkanker.nl.

Bron: Woerdense Courant 12 mei 2021

Rob (66) fietst naar de Noordkaap in de strijd tegen kanker.

René Cazander
Zegveld - Rob van Hoogdalem begint 1 juni aan zijn 7000 kilometer lange fietstocht naar de Noordkaap. Hiermee wil de 66-jarige Zegvelder geld ophalen voor het inloophuis 'Leven met kanker’ in Woerden. „Ik kan nooit normaal doen. Er moet voor mij een uitdaging in zitten.”
Van Hoogdalem draagt het inloophuis, ontmoetingsplaats voor mensen met kanker en hun naasten, een zeer warm hart toe. Hij weet uit ervaring welke impact deze vreselijke ziekte kan hebben.
Hij verloor twee jaar geleden een zeer goede vriendin aan kanker. Met haar deelde hij lief en leed, vertelt hij. Ook zijn ex-vrouw, zoon en dochter, alle drie woonachtig in Bodegraven, hebben een vorm van kanker. „Positief is dat mijn zoon is hersteld van een hersentumor en mijn ex-vrouw en dochter in behandeling zijn.”
De Zegvelder gaat voor het goede doel in zijn eentje op en neer fietsen naar het meest noordelijke puntje van Noorwegen. Een rit van 7000 kilometers. Hij denkt twee maanden onderweg te zijn.
Geen fietser
„Het is afhankelijk van het weer hoelang ik erover doe. Als het mooi weer is, kan ik me voorstellen dat ik ergens langer blijf. Als het druilerig weer is, fiets ik door.” Een e-bike, zelfgemaakte aanhanger met tentje en een weekendtas met kleding en andere spullen; meer heeft de 66-jarige niet nodig voor zijn barre trip.
Opmerkelijk is dat Van Hoogdalem helemaal geen fietser is, bekent hij ruiterlijk. Hoe komt hij dan toch op dit bijzondere idee? Ik verzorg af en toe met een vrachtwagen het transport van e-bikes van een fietsenmerk. Ik raakte zo enthousiast over deze fiets, dat ik er zelf een heb gekocht. Sindsdien maak ik regelmatig een tochtje vanuit Zegveld langs de Amstel naar Uithoorn. Hier drink ik dan een bakje koffie en rijd weer terug. Een rit van 50 kilometer. Maar ja, elke keer hetzelfde rondje gaat vervelen. Ik wilde een keer wat anders. Toen kwam het spontane idee om naar de Noordkaap te fietsen. Als ik iets in mijn hoofd heb, is het gelijk raak. Ik kan nooit normaal doen. Er moet voor mij een uitdaging in zitten.”
De geboren en getogen Zegvelder heeft wel vaker 'opmerkelijke’ dingen gedaan. In 1982 had hij een transportbedrijf en was hij een halfjaar naar Afrika gegaan om voedseltransporten te verzorgen.
Recenter, in 2017, vestigde hij in Woerden het record ‘langste broodje van Europa’. Een versnapering, bestaande 370 stokbroden, kilo’s kaas, tientallen kroppen sla en dozen vol komkommers en tomaten.
De opbrengst van deze ludieke actie (1500 euro) ging naar het dierenasiel Reijerscop in Harmelen.
Weg van snelweg
Hoe dichter de datum van 1 juni nadert, hoe enthousiaster Van Hoogdalem wordt over zijn plan. „Eerst zag ik tegen de tocht op, maar ik ga het steeds leuker vinden. Ik kijk er steeds meer naar uit.”
De bedoeling is dat hij niet over de gebaande wegen gaat fietsen. Dus zoveel mogelijk weg van snelwegen. Het streven is elke dag gemiddeld 100 kilometer af te leggen.
Op de heenweg fietst Van Hoogdalem door Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen. Hij keert terug via Finland, Litouwen en Polen. „In Hamburg heb ik met twee voormalige kameraden afgesproken. We maken er dan een leuke avond van en de volgende dag vertrek ik weer.” Wie de avonturen van de Noordkaap-fietser wil volgen, moet op Facebook vrienden van hem worden. Daar is zijn vlog te zien, dat hij onderweg bijhoudt. Op de website van het inloophuis (https://www.inloophuislevenmetkanker.nl/noordkaap-2021) is het mogelijk hem te sponsoren.
De 66-jarige Van Hoogdalem vertrekt 1 juni om 09.00 uur vanaf het inloophuis aan de Wilhelminaweg in Woerden.

Bron: AD Woerden 8 mei 2021

Zestig jaar getrouwd

Burgemeester Molkenboer bezocht vorige week het bruidspaar Wallenburg-Muller ter gelegenheid van hun 6o-jarige huwelijk. Mevrouw Wallenburg is geboren in Zegveld, haar man komt uit Hilversum. Hij is werkzaam geweest als vrachtwagenchauf­feur voor een bedrijf in Waddinxveen. Daarnaast heeft hij jaren als scheidsrechter gefungeerd voor de voetbalvereniging Siveo in Zegveld.

Bron: Woerdense Courant 5 mei 2021

Zegveldse Lennie kreeg corona en brengt boek uit

ZEGVELD - Lennie woont met haar man en twee dochters op een woonboerderij aan de rand van Zegveld. Ze werkt en is gezond en fit en valt duidelijk niet in de risicogroep voor COVID-19. Toen ze besmet raakte was thuis uitzieken het devies. Daardoor viel ze onder de groep patiënten met 'milde klachten', echter zelf heeft ze dit heel anders ervaren. Na een herstelperiode van een half jaar, middels een revalidatietraject in het ziekenhuis, gaat het behoorlijk goed. Maar toen sloeg het noodlot toe en belandde ze zelfs in een rolstoel. Doordat ze te zwak was om haar omgeving persoonlijk te informeren, schreef ze berichten over hoe het met haar ging en stuurde die naar vrienden en bekenden. Ook hield ze voor zichzelf een dagboek bij; dat bleek een fijne uitlaatklep. Om meer aandacht te vragen voor de groep 'Corona patiënten met langdurige klachten' besloot ze haar verhaal uit te geven (zie www.boekscout.nl) en zo een duidelijk beeld te schetsen van wat het coronavirus allemaal met jou en je omgeving kan doen.

Bron: Woerdense Courant 5 mei 2021
Pin It