Onduidelijk of extra steun de financiële problemen oplost
Dorpshuizen worstelen nog met tekort aan geld

René Cazander
Kamerik/Zegveld - De noodlijdende De Schulenburch en De Milandhof krijgen financiële steun van de gemeente. De vraag is of de Woerdense dorpshuizen met het geld uit de problemen zijn.
De stichting die De Schulenburch in Kamerik beheert, heeft de afgelopen maanden op het punt gestaan het dorpshuis annex zalencentrum terug te geven aan de gemeente Woerden. „We zijn het hartstikke zat. De exploitant met wie we een contract hebben, is de enige reden waarom we er niet mee stoppen”, schetst voorzitter Ad Smit de nijpende situatie.
Tegenslag na tegenslag na tegenslag zorgden ervoor dat de bestuursleden het niet meer zagen zitten, aldus Smit. Eerst waren er problemen met een klagende buurman, waardoor De Schulenburch een dwangsom kreeg opgelegd en de feesten eerder moesten stoppen. De buurman is inmiddels verhuisd. Toen brak corona uit. Als klap op de vuurpijl kreeg het Kamerikse dorpshuis ook nog te maken met een storm, waardoor een deel van het dak wegwaaide. Door al deze ellende heeft het dorpshuis moeten interen op haar reserves. „Het heeft er allemaal aardig ingehakt We hebben tussen de 1 en 2 ton ingeleverd. We zitten nu onder het bedrag dat we aan reserves moeten hebben.”


Tijdens de coronacrisis is de stichting ook exploitant Dingeman den Hartog van het dorpscentrum tegemoet gekomen. Omdat hij zijn inkomsten aanzienlijk zag dalen, heeft Den Hartog al die tijd minder pacht hoeven te betalen aan de stichting. Dit heeft de exploitant geholpen de coronacrisis te overleven, maar heeft de stichting ook veel geld gekost.
Smit is blij om te horen dat de gemeente bereid is financieel bij te springen. Met hoeveel weet hij nog niet. „We hebben een paar ton nodig. Ik weet niet of de gemeente dat wil neerleggen.”
Niet genoeg
Net als De Schulenburch springt Woerden ook De Milandhof financieel bij. Het dorpshuis in Zegveld heeft inmiddels al 85.000 euro ontvangen. Maar dit is niet genoeg, vreest bedrijfsleider Lauw Uitten-bogaard. Het voorschot was nodig om de rekeningen te kunnen betalen. Het bedrag moet op termijn wel worden terugbetaald.
„Er is geen bank die ons dit bedrag wil lenen. Het krediet is een tijdelijke oplossing. Er zijn nog steeds zoveel onzekerheden. Ik zie nog veel donkere wolken. We zijn er nog lang niet”, vertelt Uittenbogaard enigszins somber.
Sinds eind vorige maand de coronapas is ingevoerd, kunnen er ook weer beperkt feestjes en partijen worden gehouden in de zalen van De Milandhof, meldt Uittenbogaard. Het restaurant is eveneens weer open. „We hebben 1,5 jaar in de ellende gezeten. Toen we maart vorig jaar vanwege corona plotseling moesten stoppen, vloeiden tonnen aan omzet weg. Ook het reservepotje is inmiddels helemaal leeg.”
Uittenbogaard heeft van alle financiële problemen slapeloze nachten gehad. „Maar ik moet me erbij neerleggen, anders ga ik kapot.”
Afrekening
Zowel De Schulenburch als de Milandhof krijgt jaarlijks subsidie van de gemeente om de sporthal en de bijbehorende zalen te beheren. Op hoeveel extra steun beide dorpshuizen kunnen rekenen, is nog niet bekend. Dat wordt duidelijk aan het eind van de rit, bij de financiële afrekening, aldus een woordvoerder van de gemeente. Woerden heeft van het Rijk geld gehad om dorpshuizen die in coronatijd in de problemen zijn gekomen, overeind te houden. Het CDA, dat zich eerder hard heeft gemaakt voor het voortbestaan van de Woerdense dorpshuizen, is blij met de financiële steun. De dorpshuizen zijn allemaal plekken, die goud waard zijn voor de gemeenschap en die we moeten koesteren als gemeente, meent de fractie.

Bron: AD Woerden 28 oktober 2021

Voor de heb (Wat is er te koop in het Groene Hart, wie maakt dat dan en waar kun je het krijgen?
Taaimoppen plus andere lekkernijen

Danielle Verweij

Al eeuwenlang kopen Zegvelders hun brood en lekkernijen aan Hoofdweg 91. Dat dit de oudste bakkerij van Nederland is, is zeer waarschijnlijk. De archieven leveren bewijs van rond 1600, een oude molensteen onder de vloer dateert zelfs van de 15de eeuw. Jan en Annalies de Leeuw zijn sinds 1989 de eigenaren van de bakkerij, die ze overnamen van de ouders van Jan. Ze zijn het 29ste bakkersechtpaar dat in het pand het vak uitoefent.
Naast heerlijk, dagelijks versgebakken brood bestaat het assortiment ook uit zoete lekkernijen. „De Zegveldse taaimop is alleen verkrijgbaar van half oktober tot aan Sinterklaas”, vertelt Jan. „Vroeger hadden alle bakkers een eigen mop: Goudse, Zeeuwse, Gooise. Allemaal anders van samenstelling en smaak. De mop smaakt naar taaitaai en is gebakken zonder boter.”
Naast de mop is ook de naar eigen recept gebakken stroopwafel een hardloper. „Een zachte roomboterwafel met in het midden eigengemaakte stroop”, zegt Annalies. En niet alleen Zegvelders weten deze delicatesse te waarderen, smulpapen komen van heinde en ver voor de lekkernij. Naast alle soorten broden en een scala aan bolletjes, ’s nachts vers gebakken door Jan, is ook het krentenbrood een aanrader. Door de flinke afmeting is deze overigens ook per snee te koop.
Alleen al voor het interieur is Bakkerij De Leeuw een bezoek meer dan waard. Het belletje rinkelt zodra je de deur opent. Eenmaal over de drempel waan je je in vervlogen tijden. Het interieur stamt uit 1903 en komt uit België. Sierlijke, houten kasten en een robuuste toonbank, allemaal voorzien van fraaie versieringen. Ze creëren een sfeer van vervlogen tijden waarin het vakmanschap van de bakker nog beter tot z’n recht komt.

Bron: AD Groene Hart 26 oktober 2021

CDA bezoekt project WeidZ in Zegveld

ZEGVELD - Ruim tien jaar na de eerste ideeën is het woningbouwproject WeidZ in Zegveld bijna afgerond. Op de plek waar vroeger een tennisbaan was zijn 38 woningen gebouwd. Deze week zijn de eerste opleveringen gepland.
Reden voor de fractie van het CDA Woerden om vrijdag een kijkje te nemen. Het nieuwbouwproject WeidZ is tot stand gebracht door het van oudsher Zegveldse bouwbedrijf Bolton. De woningen - 7 starterswoningen, 5 seniorenwoningen, 14 rijen hoekwoningen en 12 vrijstaande en twee-onder-een kapwoningen - liggen aan de rand van het dorp. Het project kende de nodige uitdagingen. Zo stelde de provincie veel eisen omdat aan de kernrand werd gebouwd en moest de tennisvereniging worden verplaatst. Tijdens het werkbezoek lichtten projectleider Edwin de Kruijf en directeur Arjan Ton toe hoe deze uitdagingen uiteindelijk zijn overwonnen.
Eén van de belangrijke gesprekspunten tijdens het werkbezoek was het ‘zettingsvrij’ opleveren van de openbare ruimte. Omdat in Zegveld de veenbodem zeer slap is heeft de gemeente als eis opgenomen dat het gebied de komende jaren niet mag zakken. De ontwikkelaar koos samen met het bedrijf Grondbalans voor een innovatieve’ oplossing die nog weinig is toegepast. De complete grond tussen de huizen is vijf meter afgegraven tot twee meter boven het zandpakket. In plaats van deze slappe veengrond is zanderige klei teruggebracht. Op die manier is er een stevige openbare ruimte ontstaan, waarvan de monitoring leert dat deze nu niet meer inklinkt. CDA-raadslid Job van Meijeren: “De afgelopen jaren heb ik me veel bezig gehouden met deze woningbouw in Zegveld. Het is belangrijk voor de leefbaarheid in oris dorp dat er een kleine groei is, zodat het voorzieningenniveau op peil kan blijven en het verenigingsleven bloeiend. In 70 procent van deze woningen komen Zegvelders of oud-Zegvelders te wonen. En ook die laten weer woningen achter voor anderen.”

Bron: Het Kontakt 21 oktober 2021

Jaap Burggraaf erelid

WOERDEN -  Jaap Burggraaf (89) is zaterdag benoemd tot erelid van Harmonie De Vriendschap uit Woerden. Tijdens een serenade door leden van het harmonieorkest kreeg hij uit handen van voorzitter Nico van der Steeg de onderscheiding uitgereikt. Jaap Burggraaf werd in 1950 lid van de muziekvereniging, een jaar eerder dan zijn broer Johan. Gedurende zijn 70-jarig lidmaatschap speelde hij cornet en woonde al die jaren in Zegveld. Tot recent speelde hij op hoog niveau bij het harmonieorkest, het reünieorkest Trompetter Korps van de Cavaleri, bij het Vrijetijdsorkest en de Egerlanderkapel. Hij speelde ook op de taptoe (vanaf de toren van de Petruskerk) signaal Taptoe bereden wapens. Tot op hoge leeftijd oogstte hij bewondering van zijn medemuzikanten.

Bron: Het Kontakt 14 oktober 2021

Het allergrootste broodje gezond

WOERDEN - Het idee om het grootste broodje gezond te maken, kwam als eerste op bij Rob van Hoogdalem toen hij in 2017 geld wilde ophalen voor het dierenasiel in Woerden. „Ik had in een mum van tijd 80 vrijwilligers, een vrijgevige kaasboer, ham, tomaten en sla. Dat is de kracht van het woord wereldrecord.” Eindstand: een boterham van 202 meter en tachtig centimeter. Dat zijn 370 stokbroden. Hij verkocht het brood aan bezoekers die in groten getale waren gekomen en haalde 1500 euro op.
Rob fietste deze zomer op en neer naar de Noordkaap en maakte in 2011 een barbecuespies van 6 meter. Nu kriebelt het weer. „Als Woerden volgend jaar 650 jaar bestaat, wil ik 650 paarden tegelijk dezelfde dans laten wordt nu al aan gewerkt.” En zo heeft Rob nog meer recordplannen. Bijvoorbeeld om bij alle 352 burgemeesters van Nederland een eigen kaas af te leveren.

Bron: AD Groene Hart 11 oktober 2021

Er zijn gegadigden voor de ‘gratis af te halen’ woonark

DE MEIJE - De eigenaren van een woonark in de Stichtse Meije zijn uit de zorgen; er is een gegadigde die raad weet met dit bijzondere geval van 'gratis af te halen’.
Tussen de 30 à 40 geïnteresseerden die op het aanbod af kwamen, zit een ondernemer die weet hoe je zo’n woonark moet weghalen. En ook is er iemand die de drijvende bak van de ark overweegt over te nemen. De familie van wie de woonboot aan de Meije 318 is, deed afgelopen zomer een bijzondere oproep. Wie de ark zou kunnen weghalen uit de Meije, mocht ’m gratis hebben. De familie gaat namelijk op deze aan- meerplaats een nieuwe, grotere ark bouwen.
Onderhandeling
Woordvoerder Petra Hendriks: „Van de bijna 40 mensen die via app of mail reageerden, vielen er een paar snel af omdat de advertentie wellicht niet helemaal goed was gelezen. Maar uiteindelijk bleven toch zes of zeven serieus geïnteresseerden over die bijvoorbeeld bij de gemeente te rade gingen. Ik heb begrepen dat zeker één geïnteresseerde nog in onderhandeling met de gemeente is.”
Het is ook best een ingewikkelde opgave om de woonark weg te halen, realiseert Hendriks zich. Tussen de ligplaats en het bevaarbare water van de Meije zitten drie bruggen die niet open kunnen. De bovenbouw die de woonruimte van de ark vormt, moet van de drijvende betonnen bak af. En je moet die bak ergens naartoe kunnen slepen waar plek is.
Wat haast nog mooier is: tussen de mensen die zich meldden zit ook iemand die deskundig is op dit terrein. Hij weet hoe je zo’n drijvende bak zo nodig aan de man kunt brengen. Hendriks: „Hij komt helpen de bovenbouw te ontmantelen. Daar zijn we heel blij mee, want dat is best nog wel een dingetje. Al met al is het echt superfijn dat deze deskundige ons komt assisteren. Een héél pak van ons hart!”

Bron: AD Groene Hart 7 oktober 2021
Pin It