Simpel snufje zout als uitweg uit stikstofcrisis
Veehouders zien simpele oplossing voor groot probleem

Janet de Vos

De Meije - Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: door magnesiumzout toe te voegen aan de mest, verbetert het gras en de gezondheid van de koe én daalt de emissie van stikstof van ammoniak significant. Als eersten in Zuid-Holland pasten Leon Koot (44) en Chantal Wansinck (46) uit de Meije deze uitvinding toe.

Een aantal koeien van Chantal en Leon kregen na het kalven de ‘melkziekte’: een soort zwangerschapsvergiftiging. „Iedere keer dat een koe moest kalven, was het spannend”, vertelt Chantal. Het bleek dat de koeien - hoewel zij magnesium in poedervorm kregen - een magnesiumtekort hadden. „In het Groene Hart zit veel kalium in de grond en dat verdringt de opname van magnesium. We hoorden dat magnesiumchloride een oplossing zou zijn.”

Lees meer...

Eerste scheuren in dijk door extreme droogte

De extreme droogte begint haar tol te eisen. In een dijk net buiten Zegveld zijn de eerste scheuren ontdekt. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnladen is begonnen met reparaties.

René Cazander

Zegveld - De kloven in de kurkdroge grond zijn tijdens een inspectie aangetroffen in een deel van de dijk aan de westkant van het riviertje de Grecht. De bovenste kleilaag is daar zo hard geworden, dat over een lengte van tussen de 200 en 300 meter her en der dwars- en langsscheuren zijn ontstaan. Sommige soms wel van bijna een meter diep, aldus het waterschap.
De belangrijkste hiervan, de dwarsscheuren, gaat het hoogheemraadschap als eerste repareren. Deze staan haaks op de dijk en kunnen uitgroeien tot grotere breuken, is de vrees.
Volgens woordvoerder Charlene Cloo zijn de gaten nog niet zo diep dat het water van de Grecht er doorheen stroomt en het naastgelegen weiland onder water zet. Van een dreiging voor een ernstige situatie, zoals ruim een jaar geleden in Reeuwijk, is wat haar betreft gelukkig dan ook geen sprake. „Er is geen reden voor paniek.”

Lees meer...

De hongersnood is ver weg in dit ware spiezenparadijs

Hans Pfauth

Spies en Spijs Het is overduidelijk dat velen in Zegveld de boeren steunen. Het concept van het reisdoel van vanavond is in het Groene Hart enig in zijn soort. De verstafel, de vleesserveerder en de toetjesvitrine spelen hier de hoofdrollen.

De overheid wil geen boeren maar hongersnood.’ Als we Zegveld binnenrijden, treffen we déze spreuk aan op een groot bord. Het was ons al ondubbelzinnig opgevallen dat dit agrarische dorp de boeren steunt. Aan de kilometerslange weg vanaf Woerden hangt om de lantaarnpaal een Nederlandse vlag ondersteboven te wapperen. Enkele banieren zitten nog maar aan een kant vast. Gelukkig belanden ze niet op onze voorruit.
Het restaurant is onderdeel van een partycentrum. Hoewel de zon schijnt bij aangename temperaturen, is het grote terras leeg. Later horen we dat personeelsgebrek daarvan de oorzaak is.
Als we het wel hebben, is het concept van Spies en Spijs enig in zijn soort in het Groene Hart. De gasten spoeden zich om te beginnen naar de ‘verstafel’ om zelf het voorgerecht samen te stellen. Daarna kun je uit vijf alternatieven een visgerecht of een vegetarische sushibowl bestellen en nasi, kipsaté en roerbakgroenten opscheppen. Of je wacht tot de passadore, wat zoveel betekent als vlees-serveerder, langskomt met een grill-spies. Als het aanbod je bevalt, schuift hij een stukje vlees op je bord of snijdt hij wat af en je pakt dat aan met een tangetje. 

Lees meer...

Elly zoekt opvolging voor De Halve Maan

Femke Rodenburg

Meije - Ze heeft het eetcafé in De Meije weer nieuw leven ingeblazen, maar na elf jaar vindt Elly van Hanswijk (61) van De Halve Maan het mooi geweest. Daarom staat de horecagelegenheid te koop. „Het is een grandioze plek.”

Toen ze in 2011 De Halve Maan overnam, was het helemaal niks meer. Maar Elly, horecavrouw in hart en nieren, zag wel potentie in het vervallen café in het schilderachtige lintdorp. „Mijn missie was om te bewijzen dat De Halve Maan op een grandioos punt zit. En ik durf wel te zeggen dat het weer op de kaart staat.”
Om dat voor elkaar te krijgen, werkte Elly keihard, ondersteund door haar man en personeel. „We hebben het eerst een beetje provisorisch opgelapt, zodat we open konden. Na drie jaar is het gesloopt en heeft de eigenaar in zeven maanden een nieuw pand neergezet. In de loop van de tijd is de kaart ook steeds verder uitgebreid.”

Lees meer...

Wantrouwen boeren: ‘Proberen ze wéér ons hier weg te krijgen?’

Harrie van Opstal

Meije/Nieuwkóop - Proberen ze ons nou wéér via een omweg het gebied uit te krijgen? Het wantrouwen onder boeren in de Meije is opgelaaid nu een nieuw idee voor meer natuur circuleert.

De agrariërs hebben een boze brief van vier kantjes gestuurd naar gemeenten, provincie en waterschap. Burgemeester Robbert-Jan van Duijn van Nieuwkoop, die voorzitter is van de gebiedscommissie, onderstreept dat alternatieven aandacht verdienen. Ook is belangrijk dat met betrokkenen zelf wordt gepraat. Gedeputeerde Meindert Stolk beaamt dat. „Daar zit ik bovenop.”
In een notedop: Kriskras rond natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen liggen boerenbedrijven. Dat bijt elkaar, bij voorbeeld als het gaat om stikstof en de waterstand. Al een jaar of tien breken landbouw, natuur en overheden zich het hoofd hoe ze dat kunnen oplossen.
De boeren hebben een alternatief opgesteld. Laat industrie, Schiphol en Rotterdamse haven in door ons gewenste moderne stikstofarme stallen investeren, zeggen ze. Die milieuwinst mogen de bedrijven dan in mindering brengen op hun eigen vervuilingscijfers.

Lees meer...

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

ZEGVELD - Jan Beukers, plaatsvervangend postcommandant van de brandweer in Zegveld heeft een lijst aan activiteiten op zijn naam staan. Van volleybalvereniging Animo en VTC Woerden tot vrijwilliger bij de hervormde gemeente, begeleider van een jongerenclub en bestuurslid van de Culturele Stichting Zegveld. Ook maakte hij naam binnen de kleindierverenigingen in Zegveld en Utrecht en als bestuurslid van de Stichting Ooievaars Zegveld.

Bron: AD Woerden 27 april 2022

Lees meer...

Na drie jaar weer Rondje Zegveld

Na drie jaar kan het hardloopevenement weer plaatsvinden. Deze vierde editie begint 13.30 uur en bestaat uit een kidsrun over 1500 meter, de 5 kilometer en 10 kilometer. De start is midden in het dorp Zegveld, aan de Middenweg (tussen Milandhof en supermarkt Coop). Op de website staat alle verdere informatie. Voorinschrijving is mogelijk én gewenst. Dat kan via de website: www.rondjezegveld.nl.

Bron: Het Kontakt 31 maart 2022

In de buurt - Woerdense vriendinnen zetten voet op de Mount Everest

door Kirsten Bliekendaal

Lees meer...

Beroepenfeest in De Milandhof gaat door

ZEGVELD - Het Beroepenfeest van Regio Woerden On Stage in Gasterij De Milandhof in Zegveld gaat door. Bijna duizend leerlingen van het Minkema College (locatie Stein), Kalsbeek College (locatie Bredius), Futura College uit Woerden en Yuverta College in Montfoort maken op dit evenement kennis met 250 vakmensen die werkzaam zijn in de sectoren techniek, zorg, welzijn en maatschappij, handel en economie en groen en natuur. Van bakker tot advocaat, van monteur tot sportinstructeur; alle denkbare beroepen van lokale bedrijven en organisaties zijn vertegenwoordigd. Maar ook voor werkgevers is het een mooie kans om vroegtijdig in beeld te komen bijk hun toekomstige medewerkers. Het Beroepenfeest is op donderdag 7 april van 13.00 tot 16.00 uur.
WWW.REGIOWOERDENONSTAGE.NL

Lees meer...

Mondkapjes in de natuur zijn groeiend probleem

Dieren krijgen microplastics binnen

Harrie van Opstal

Nieuwkoop/Meije/Zegveld - „Nou ja, zeg. Hangt daar een mondkapje in de boom. Wie doet dat nou? Boswachter John Pietersen kan het niet vatten. „Waarom niet in je eigen tuin, maar wel in de natuur?”
‘Tuurlijk, het kan gebeuren dat dat blauw-witte ding uit je jaszak glipt als je je mobieltje of een pakje zakdoekjes tevoorschijn wil trekken. Maar lang niet altijd gaat het om dat soort ongelukjes. Het zijn er gewoon te veel die boswachters en andere terreinbeheerders in de natuurgebieden tegenkomen. „Het is echt een probleem”, constateert John Pietersen, boswachter en buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) van Natuurmonumenten. Hij vindt het een triest feit. Het mondkapje is de top tien van Nederland Schoon binnengedrongen van de meest gevonden soorten zwerfvuil. En hoe. Niet voorzichtig op nummer tien, maar meteen boem, op plek zeven.

Lees meer...