Elly zoekt opvolging voor De Halve Maan

Femke Rodenburg

Meije - Ze heeft het eetcafé in De Meije weer nieuw leven ingeblazen, maar na elf jaar vindt Elly van Hanswijk (61) van De Halve Maan het mooi geweest. Daarom staat de horecagelegenheid te koop. „Het is een grandioze plek.”

Toen ze in 2011 De Halve Maan overnam, was het helemaal niks meer. Maar Elly, horecavrouw in hart en nieren, zag wel potentie in het vervallen café in het schilderachtige lintdorp. „Mijn missie was om te bewijzen dat De Halve Maan op een grandioos punt zit. En ik durf wel te zeggen dat het weer op de kaart staat.”
Om dat voor elkaar te krijgen, werkte Elly keihard, ondersteund door haar man en personeel. „We hebben het eerst een beetje provisorisch opgelapt, zodat we open konden. Na drie jaar is het gesloopt en heeft de eigenaar in zeven maanden een nieuw pand neergezet. In de loop van de tijd is de kaart ook steeds verder uitgebreid.”


Elly had bij de ontwikkeling van De Halve Maan steeds een café voor ogen met de sfeer van ‘op zondagochtend koffie drinken bij oma’. „Iedereen is hier welkom: honden, kinderen. Als gasten daarover mopperen, dan zeg ik: ‘Dan is dit niet de plek voor je’.”
Het pand staat midden in het dorp: op de T-splitsing van De Meije en de Hazekade en net naast de grens met Zuid-Holland. Elly noemt de locatie een grandioos punt. „Wandelaars, fietsers, wielrenners, motorrijders, toertochten met oude auto’s, busreisjes met ouderen, het komt hier allemaal voorbij.” Maar ook de inwoners van De Meije weten haar te vinden. „Ik heb veel vaste gasten en omdat we naast de kerk zitten, verzorgen we ook condoleances.”

Met het motorverbod dat sinds april geldt in de weekenden, heeft de verkoop niets te maken. „Het lijkt wel of het nu in het weekend drukker is met wandelaars, fietsers en wielrenners. Die motorrijders komen nu vaker doordeweeks.”
Een spontaan telefoontje van een potentiële koper is wel de reden. „Uiteindelijk zijn we daar niet uitgekomen, maar daardoor was er wel een zaadje geplant.”
Camper
Haar leeftijd en privéleven zijn de grootste redenen van de verkoop. „Toen ik hier vol goede moed begon, was ik 50. Inmiddels 61 en drie kleinkinderen rijker. Ik wil meer tijd voor ze hebben en ook voor mijn eigen kinderen die ik lang niet altijd veel aandacht kon schenken. Daarnaast heeft mijn man een eigen zaak waarmee hij vooral doordeweeks druk is, terwijl voor mij juist het weekend het drukst is. In coronatijd hebben we een camper gekocht, maar daar kunnen we nu maar weinig mee weg.”
Elly hoopt dat er enthousiastelingen opstaan die De Halve Maan willen voortzetten. „Een fris jong stel of iemand anders die het helemaal ziet zitten. Het is instapklaar en als je houdt van koffie inschenken en appeltaart serveren, dan kun je er echt een wereldbedrijf van maken.”
Makelaar
Makelaar Bart Klaasboer heeft goede hoop dat het gaat lukken. De Halve Maan staat sinds afgelopen week in de verkoop bij Adhoc Horecamakelaars. „Er is al serieuze interesse van een aantal partijen binnengekomen.”
De overnamekandidaat moet een dikke ton neertellen voor het bedrijf en bijna tweeduizend huur per maand voor het pand. Voor nog eens duizend euro kan de bovenwoning erbij gehuurd worden. Klaasboer: „Een opvolger kan de bedrijfsexploitatie van De Halve Maan continueren, maar zou ook een ander horecaconcept kunnen exploiteren.”
Hoewel een nieuwe eigenaar betekent dat Elly ook vertrekt uit de woning boven het eetcafé, hoeft het wat haar betreft geen definitief afscheid te zijn van De Halve Maan. „Ik doe dit werk heel graag en geniet er nog elke dag. van, dus ik wil best af en toe komen helpen.”

Bron: AD Woerden 27 juni 2022

Weidevogelbescherming blijft nodig

ZEGVELD - Het is eind mei en er breekt een belangrijke tijd aan voor weidevogels in de polders rond Zegveld. Kuikens van soorten als grutto, kievit en tureluur kruipen uit het ei en trekken de wijde wereld in, op zoek naar voedsel. “Dan zijn ze het meest kwetsbaar”, weet Cees de Groot van de Weidevogelwerkgroep Woerden. “Voor kraaien, reigers, buizerds en verwilderde huiskatten is zo’n kuikentje een heerlijke snack. Een bitterbal die je in één keer opeet.”

Gedrag
Hij is deze ochtend op pad met Krijnie van Oostrum en Rinus van der Does, twee andere leden van de werkgroep. Samen gaan ze het land in, om nesten te zoeken en kuikens te traceren. Om verstoring te voorkomen lopen ze langs de randen van de percelen. “We letten vooral op het gedrag van de vogels”, legt Krijnie uit. “Als een grutto een hoop kabaal maakt, dan weet je dat ie waarschijnlijk ergens in de buurt z’n nest heeft.”
Gevonden nesten worden via een app ingevoerd en gedeeld met de boer. “Die weet dan tijdens het maaien precies waar de nesten zitten. Dan kan hij er rekening mee houden.” Van der Does tuurt ondertussen door zijn verrekijker en wijst naar een grutto die op een plasdraspomp zit. Met de pomp, die op zonne-energie werkt, wordt een stuk land nat en drassig gehouden. Dergelijke plas- drasgebieden zijn bijzonder in trek bij weidevogels. “De vogels kunnen er ongestoord voedsel vinden, zoals wormen, omdat de bodem er zacht is.”
Het land is van Zeger Kastelein, volgens De Groot een ‘echte weidevogelboer’. Hij heeft met het collectief Rijn Vecht en Venen afspraken gemaakt om - tegen een vergoeding - een aantal percelen later te maaien. “Door graslanden in fasen te maaien en te beweiden (mozaïekbeheer, red.) creëer je een patroon van percelen met kort en lang gras. Zo ontstaat er een gevarieerd weidelandschap waarin kuikens meer voedsel vinden en altijd ergens veilig kunnen rondscharrelen.”
Kleur
Het gras heeft ook veel kleur door de aanwezigheid van veel soorten kruiden en bloemen. Die trekken insecten aan die weer als voedsel dienen voor weidevogels. Enige nadeel is dat het voor de boer ‘dikke koeienstront’ oplevert. “Dat vindt een boer niet zo prettig.” De Groot loopt verder en wijst in de verte, naar de Grecht. Bomen langs dit veenriviertje zijn weggehaald. “Dat waren perfecte uitkijkplekken voor roofvogels. Nu die weg zijn, lopen kuikens minder risico om gegrepen te worden.”
Ondanks de inzet van boeren en weidevogelbeschermers is het de laatste jaren een stuk stiller geworden in de graslanden in en rond Woerden. “Er zijn echt minder weidevogels”, verzucht De Groot. “In een aantal gebieden gaat het goed, maar er zijn ook gebieden waar geen weidevogel meer zit. Het probleem is dat ze behoorlijk honkvast zijn. Een grutto die hier broedt gaat volgend jaar niet opeens in de Krimpenerwaard een nest bouwen. Je zult dus je best moeten blijven doen om het ze hier naar de zin te maken. Het blijft nodig om ze te beschermen. Niets doen is geen optie.”

Bron: Het Kontakt 16 juni 2022

John bedacht een e-sub: Suppen zonder moe te worden.

Kirsten Bliekendaal

John van Lieshout uit Zegveld gaat graag het water op, maar hij houdt niet van peddelen. Daarom heeft hij zelf een elektrisch supboard uitgevonden, de e-sub.

Er staat een stevig briesje als we op een soort luxe supboards, maar dan zonder peddel, stappen. Waar je op een gewoon supboard stevig had moeten werken in de wind, is het nu een kwestie van het handvat draaien om gas te geven. Gemoedelijk glijden we over het water van de Meije.
De elektromotor van de e-sub maakt nauwelijks geluid: Alleen het geklots van het water tegen het board is te horen als we over de Meije langs de grazende schaapjes in het polderlandschap zoeven. "Dit is toch genieten zo?" verzucht John.
Schaatsen
"Mijn idee voor de elektrische boards komt van het suppen, schaatsen en varen", zegt John. "Ik vond suppen niet leuk genoeg, omdat ik meer met sport bezig was dan met genieten van de omgeving. In bootjes moest ik gaan staan om de omgeving te kunnen zien en je kunt niet overal komen."
Met zijn elektrische boards kun je wel door smalle slootjes en onder bruggetjes door. "Net zoals we met schaatsen doen als hier ijs ligt," zegt hij, terwijl hij het stuurtje naar beneden zet en bukt om een van de vele bruggen over de Meije te passeren.
De e-sub, dat staat voor Electric Stand Up Boating, maakte hij zelf met de kennis die hij heeft vanuit zijn technische achtergrond als onderhoudsmonteur. 'Voor de mal heb ik hulp gehad van Botenservice Timmer uit Nieuwkoop, de techniek heb ik zelf gedaan. Dit zijn de eerste elektrische boards in hun soort. Ik heb een Nederlands octrooi op de e-subs."
Vijver
In eerste instantie probeerde hij zijn idee uit met een motortje onder een supboard. "Dat is uitgegroeid tot de boards die je hier nu ziet liggen. De motortjes voor deze boards heb ik steeds eerst in mijn vijver getest." De accu moet zo'n 3,5 uur meegaan. "Er zit geen peddel bij, dus je moet of op tijd terugkomen of onderweg hulp vragen als je langer op pad bent", zegt John met een lach. "Je kunt het zien als een soort e-bike voor op het water."

Vanuit de Meije vaart hij zo de Nieuwkoopse Plassen op, maar voor het open water zijn de boards volgens hem minder geschikt. "Het is leuker om door de smalle slootjes te varen, of over de grachten van Amsterdam of de Singel van Woerden bijvoorbeeld. Ze zijn op zich heel stabiel, maar met golfslag is het minder leuk. Dan kan je een stuk minder van je omgeving genieten."
Triathlon
In Woerden varen zijn e-subs straks mee met de Triathlon als 'noodboot'. "Als er iets is met een zwemmer, dan zijn we er snel bij." Hij hoopt daarmee ook iets meer bekendheid te krijgen voor zijn uitvinding. "Het is de bedoeling dat ze in heel Nederland door waterrecreatiebedrijven gebruikt gaan worden. Ik hoop dat mensen ze gaan huren of eventueel zelf kopen."
Amsterdam
Tot nu toe zijn de boards te huur via zijn website electricsubcompany.nl of bij de Hollandse Leeuw in Nieuwkoop. In Woerden heeft hij nog niemand gevonden die zijn e-subs wil verhuren. Wel in Amsterdam, daar hoopt hij volgend seizoen zijn uitvinding door de grachten te zien varen. "Ik denk dat er vooral vraag naar is bij mensen die op een relaxte manier het water op willen zonder in een boot te hoeven stappen. Het is geen work-out maar meer toeren voor de gezelligheid.

Bron: AD Woerden 14 juni 2022

De Meije vrij van motoren

Rik Sneijder

Woerden/Nieuwkoop - Na een deel van de Lekdijk bij Schoonhoven zijn ook De Meije en de Oude Meije definitief afgesloten voor motorrijders, althans in de weekenden en op feestdagen.

Je kunt de klok erop gelijkzetten; als het mooi weer is, hoor je dat meteen aan het motorgeronk op de weg, zegt De Meijebewoner John van Lieshout. „Het loopt op dat soort dagen en vooral in de weekends de spuigaten uit.” Van Lieshout is van het buurtcomité en heeft het probleem met andere bewonersgroepen al eerder aangekaart bij de gemeenten.
„De meeste Meijenaren zijn blij met het besluit om de weg definitief af te sluiten voor motorrijders”, zegt Van Lieshout die zelf overigens ook motorrijder is. „Er zijn wel meer bewoners hier die een motor hebben. Voor ons komt er een ontheffing. We moeten natuurlijk wel de weg op kunnen.”
Proefperiode
De Meije is een kilometerslang lintdorp genoemd naar het gelijknamige riviertje en valt onder drie gemeenten: Nieuwkoop, Bodegraven-Reeuwijk en Woerden. Deze gemeenten erkennen de problemen van geluidsoverlast en gevaarlijke situaties op de smalle polderweg. Vorig jaar hebben de gemeenten een proef gehouden met het motorverbod. Tijdens die proefperiode werden op mooie dagen in de weekenden of op feestdagen tussen de 100 en 150 motoren per dag geteld. Daarnaast maken op deze dagen meer dan 1500 fietsers van De Meije gebruik, in combinatie met ander verkeer.

In de periode van het verbod, dat in juni 2021 is ingegaan, zijn minder motoren geteld. Op dagen met mooi weer reden er rond de 50 motoren via De Meije. Al met al is er een afname te zien in het aantal motoren tijdens het verbod in vergelijking met de periode zonder motorverbod.
Enquête
Van Lieshout: „Er is toen ook een enquête gehouden onder omwonenden. Een meerderheid bleek voorstander van het verbod.” Uit die rondvraag bleek namelijk dat 11 procent een afsluiting in het weekend niet nodig acht, 32 procent een afsluiting het liefst zeven dagen in de week ziet en 57 procent de afsluiting graag doorgezet ziet worden.
De gemeenten hebben een ver keersbesluit genomen om tot een vermindering van het aantal motoren, een verhoging van het gevoel van veiligheid en het verlagen van de overlast te komen: een definitief verbod dus in de weekenden en op feestdagen tussen 09.00 en 18.00 uur. Op het weggedeelte in gemeente Nieuwkoop wordt geen verbod ingevoerd. De bebording komt over enkele weken.
In het Groene Hart geldt ook op de Lekdijk in de gemeente Lopik tot aan Schoonhoven een verbod voor motorrijders. Dat is al eerder van kracht geworden. Arjan Everink van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) kent deze wegen goed. „Je ziet het steeds meer dat kleinere wegen afgesloten worden. Ook op onterechte gronden en niet goed onderbouwd.”
Plezier wegnemen
Everink: „Het is vaak gevoelsmatige onveiligheid die men ervaart als een motor voorbij komt rijden. Motorgeluid wil niet zeggen dat een motorrijder hard en ongevaarlijk rijdt. Bovendien moeten motoren gewoon voldoen aan geluidseisen. Het gebeurt wel dat men de demper er tussen uit haalt, maar dat mag dus niet. Moet je het plezier van veel motorrijders wegnemen omdat een kleine groep zich niet aan de regels houdt? Ik vind het ver gaan.”
Kan een gemeente motorrijders, die motorrijtuigenbelasting betalen, wel zo’n verbod instellen? „Voor de wegen die de gemeente in haar beheer heeft, kan ze een verkeersbesluit nemen om motorrijders te weren. Dat kan”, zegt een woordvoerder van de ANWB: „Wel moet ze dat besluit onderbouwen en publiceren, zodat bewoners of belanghebbenden daar beroep tegen kunnen aantekenen.”

Bron: AD Groene Hart 11 juni 2022

Familiemarkt

ZEGVELD - Op de Middenweg in Zegveld is op zaterdag 11 juni tussen 09.30 en 14.00 uur de Familiemarkt Zegveld. Op de markt worden streekproducten en tweedehands kleding en spullen verkocht voor het goede doel. Ook kunnen bezoekers genieten van een kopje koffie van dè koffietent, een stukje vlees van de barbecue en een frietje van de frietkraam. Daarnaast zijn er ook springkussens, een schietkraam, een spuitbaan van de brandweer er nog veel meer. De gehele opbrengst gaat naar noodhulp aan Oekraïne.

Bron: Het Kontakt 9 juni 2022
Pin It