De hongersnood is ver weg in dit ware spiezenparadijs

Hans Pfauth

Spies en Spijs Het is overduidelijk dat velen in Zegveld de boeren steunen. Het concept van het reisdoel van vanavond is in het Groene Hart enig in zijn soort. De verstafel, de vleesserveerder en de toetjesvitrine spelen hier de hoofdrollen.

De overheid wil geen boeren maar hongersnood.’ Als we Zegveld binnenrijden, treffen we déze spreuk aan op een groot bord. Het was ons al ondubbelzinnig opgevallen dat dit agrarische dorp de boeren steunt. Aan de kilometerslange weg vanaf Woerden hangt om de lantaarnpaal een Nederlandse vlag ondersteboven te wapperen. Enkele banieren zitten nog maar aan een kant vast. Gelukkig belanden ze niet op onze voorruit.
Het restaurant is onderdeel van een partycentrum. Hoewel de zon schijnt bij aangename temperaturen, is het grote terras leeg. Later horen we dat personeelsgebrek daarvan de oorzaak is.
Als we het wel hebben, is het concept van Spies en Spijs enig in zijn soort in het Groene Hart. De gasten spoeden zich om te beginnen naar de ‘verstafel’ om zelf het voorgerecht samen te stellen. Daarna kun je uit vijf alternatieven een visgerecht of een vegetarische sushibowl bestellen en nasi, kipsaté en roerbakgroenten opscheppen. Of je wacht tot de passadore, wat zoveel betekent als vlees-serveerder, langskomt met een grill-spies. Als het aanbod je bevalt, schuift hij een stukje vlees op je bord of snijdt hij wat af en je pakt dat aan met een tangetje. 

Tot slot kun je voor het toetje naar een vitrine, gevuld met twintig soorten ijs, fruitsalade, brownie en boterkoek. De gasten kunnen onbeperkt en zo lang als ze willen eten van al het gebodene. Dit alles, inclusief fris, bier en wijn, kost € 42,50 per persoon. Deze avond zijn ruim twintig eters op het festijn afgekomen. We horen de gastvrouw zeggen, dat de dag erna alle tachtig plaatsen bezet zijn.
De bediening brengt brood, water en wijn. We gaan op pad naar de verstafel. Een bordje meldt veertig keuzes van een gekookt ei tot groentenquiche, van rode bieten- tot couscoussalade en van ansjovisfilets tot tonijn. Verder liggen er zeven kazen en vier vleeswaren. 
We stellen twee bordjes samen met overwegend simpel en goed voedsel. Veel kookmanskunst is er niet aan te pas gekomen. Positief springen de krokante groenteloempia’s eruit. De tonijn komt uit blik. Boven het uitgestalde eten blaast de noodzakelijke koeling alles nogal koud. Daarna bestellen we een bevredigende mini sushibowl met zalm en dito gewokte garnalen in teriyakisaus.
Vegetarische spies
De spiezenman komt achtereenvolgens langs met varkenshaas, varkenssaucijs, kippendij, diamanthaas, picanha (staartstuk) en gegrilde ananas. Op bestelling is een vegetarische spies voorhanden. Brood en een grote kom patat verschijnen spontaan op tafel. We bezwijken niet voor alles. De picanha is buitengewoon mals en smakelijk.
Tot slot melden we ons bij de toetjesvitrine voor een bol Malaga- en karamel-zeezout-ijs. Mijn tafelgenoot stelt van de verstafel een kaasplankje samen met onder meer Weydeland jong belegen, Erfgoed Stelling, rauwmelkse Villa Nella en de geitenkaas Chevretta fenegriek.
Wie graag grotendeels zelf zijn diner samenstelt met ruime keuzemogelijkheid, is hier aan het goede adres. Verzadigd rijden we het dorp uit langs een groot plakkaat ‘Trots op de boer’ en het bovengenoemde bord. Hongersnood lijkt in elk geval bij Spies en Spijs heel ver weg.

Bron: AD Woerden 30 juli 2022

Onderzoek of waterplanten verdwijnen door de rivierkreeft

René Cazander

ZEGVELD - Het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat in Zegveld de grote overlast door rivierkreeften in beeld brengen. Het onderzoek moet uitwijzen of deze exoten ervoor zorgen dat de waterplant krabbenscheer verdwijnt in de boerensloten. Het waterschap werkt samen met Wageningen Universiteit & Research, een beroepsvisser en drie agrariërs uit Zegveld. De kreeft veroorzaakt veel schade aan de oevers van sloten en tast de waterkwaliteit aan. In sloten in Zegveld met een goede waterkwaliteit zijn de waterplanten bijna volledig verdwenen en is het water troebel geworden in de afgelopen jaren. Het onderzoek moet uitwijzen of dit komt door de uitheemse rivierkreeften.
Krabbenscheer

Krabbenscheer is een waterplant, die met name in het veenweidegebied voorkomt. Het groeit alleen in sloten met een goede waterkwaliteit. In de boerensloten is krabbenscheer belangrijk, omdat het de leefplaats is van de groene glazenmaker. Deze grote libelle is zeldzaam en beschermd, zodat de leefomgeving zo goed mogelijk in stand moet blijven. Tijdens de eerste vier weken van het onderzoek wordt de populatie rivierkreeften in de Zegveldse sloten in kaart gebracht. De kreeften worden gevangen, gemerkt en weer teruggezet. Dit wordt herhaald, om zo in beeld te krijgen hoe groot de populatie is. Na de laatste week van het onderzoek worden de kreeften niet meer teruggezet, maar neemt de beroepsvisser ze mee.


De Stichtse Rijnlanden is niet het eerste waterschap dat de strijd aangaat met de rivierkreeften. Ook andere waterschappen en gemeenten zijn op zoek naar een manier om de overlast te voorkomen. Het probleem is dat er nog geen structurele oplossing is.

Bron: AD Woerden 14 juli 2022

Halve Maan in andere handen

Femke Rodenburg

De Meije/Nieuwkoop - Eetcafé De Halve Maan heeft dit najaar een nieuwe eigenaar. Een bekende horecaondernemer uit het Groene Hart neemt de horecagelegenheid in De Meije over.
Binnen twee weken nadat Eetcafé De Halve Maan in de verkoop kwam, is het alweer verkocht. Michel Wouters (38), die sinds een halfjaar eigenaar is van Strand Zomer in Nieuwkoop, wordt vanaf 1 november de nieuwe eigenaar. Op zoek was Wouters niet en hij benadrukt dat hij helemaal niet van plan is om een horecatycoon te worden. „Maar het kwam op mijn pad en het is een supermooie kans.”
Wouters kwam twee jaar geleden samen met zijn vriendin en ouders in een boerderij in De Meije wonen en is sindsdien verknocht aan de plek. „De kans om het eetcafé over te nemen is dan ook een droom die uitkomt. Die plek is zo waanzinnig leuk en dat lokale past heel erg bij mij.” Dat twee horecazaken nog harder werken wordt, realiseert Wouters zich. „Maar Strand Zomer loopt fantastisch en door het goede team hoef ik er niet altijd bij te zijn. Bovendien is het behoorlijk seizoensgebonden dus als ik per november De Halve Maan overneem, loopt het hier toch zo'n beetje op het einde.” 

Bron: AD Woerden 2 juli 2022

Boer en CDA-statenlid Jaco Kastelein is woedend
‘Geen enkel perspectief voor de boeren die overblijven’

Florine Nesselaar

Groene Hart - Schandalig dat het Rijk de stikstofproblemen over de schutting gooit bij de provincie, daar schieten de boeren op dit moment niets mee op. Dat zegt veehouder en CDA- statenlid Jaco Kastelein. Hij pleit ervoor om als provincie zo snel mogelijk aan de slag te gaan met de sector.

De melkveehouder uit De Meije reageert namens het CDA Zuid-Holland verbolgen op het boerenplan van landbouwminister Staghouwer. „Er is geen perspectief voor de boeren die overblijven. Is er nou niemand die daarover heeft nagedacht? De regering maakt een teringzooi van de stikstofcrisis en legt het vervolgens bij de provincie. Wij moeten onze nek uitsteken om de shit van de overheid op te ruimen”, klinkt het ferm.
Kastelein vindt het in de huidige situatie vreemd en oneerlijk dat andere sectoren, zoals de luchtvaart, de consumenten en de industrie, nog geen maatregelen te horen hebben gekregen. Ook daar moet een reductie loskomen, onderstreept hij. „Het ligt nu alleen bij de landbouw, maar alle sectoren zouden evenredig moeten bijdragen. Met de huidige maatregelen vraag je erom dat boeren op deze manier reageren.” Tegelijkertijd wijst hij de escalaties rondom de demonstraties af.
Mag ik blijven boeren? Dat is momenteel de grootste onzekerheid onder agrarische ondernemers, vertelt de veehouder. „Sommige boeren zijn in principe al bij voorbaat failliet. Ga maar eens met hen in gesprek, dat is bijna onmogelijk. Het liefst zou elke provincie zeggen: overheid, bekijk het even. Maar helpen wij daar de boeren mee? We moeten het samen doen met de agrariërs. Laat ze meepraten.”
Hij vervolgt: „Ik zie veel boeren die in gesprek willen, maar momenteel is het merendeel van hen gewoon boos. Er wordt heel makkelijk gesproken over wat er moet gebeuren, maar niemand overziet wat daarvan de gevolgen zijn voor de boeren, en dus ook voor mij. We houden zó weinig koeien over dat je moet gaan speuren naar een koe in een weiland. Er wordt met oogkleppen naar de stikstofproblemen gekeken. Maar als je het met elkaar eens wordt, kun je heel ver komen.”
Oplossingen
Oplossingen voor de agrariërs zijn er dan ook wel degelijk, ziet Kastelein. Die liggen volgens de veehouder onder meer bij vrijkomende stukken grond van boeren die geen opvolger hebben of die toch al willen stoppen met boeren. Agrariërs die wél willen blijven boeren, kunnen dat land bij hun boerderij voegen.
„Die manier kan werken. Maar als je tegen een boer zegt dat hij geen koe meer mag melken maar wel meer land moet gaan betalen kan niemand dat rond rekenen. Hoe giet je dat in elkaar? We willen het als provincie interessant maken voor boeren om bedrijven over te nemen.” Agrarische bedrijven uitkopen of dwingen te stoppen, is wat hem betreft dan ook de laatste optie. Eerst moeten de provincie en de boeren kijken welke innovaties kunnen helpen bij het verminderen van de stikstofuitstoot. Dat de Tweede Kamer de bal momenteel bij de provincie legt, biedt op dat vlak dan ook kansen, stelt Kastelein.

Hij wil een proces waarin al agrariërs weer vertrouwen krijgen als volwaardige gesprekspartner en hoopt daarbij op het behoud van zo veel mogelijk boerderijen én een goede instandhouding van de natuur. Volgens Kastelein zijn de boeren daar hard bij nodig. De Nederlandse natuur kan niet zonder beheer. Het juiste natuurbeheer hoort een onderdeel te zijn van de stikstofaanpak.”

Bronb: AD Woerden 1 juli 2022
Pin It