Run op verzakte kluswoning van 2 ton in Zegveld

Zelfs sterk verouderde woning zeer in trek

René Cazander
Zegveld - GroenWest zit in haar maag met een aantal voormalige huurwoningen in Zegveld, die met verzakkingen kampen. De betreffende huizen aan de Molenweg staan al geruime tijd leeg. Verkoop is mogelijk een optie. En een zeer lucratieve.
De woningcorporatie heeft onlangs een vergelijkbare woning aan de Nieuwstraat als zogeheten kluswoning van de hand gedaan. Met daverend succes. Ook dit huis had te maken met verzakkingen en moet drastisch gemoderniseerd worden. Desondanks was de belangstelling overweldigend. Vele kandidaatkopers vingen bot. „We hebben er twee volle kijkdagen voor ingepland, maar het hadden er makkelijk meer kunnen zijn”, laat de makelaar weten.


De vraagprijs van de zeer gedateerde woning uit 1958 aan de Nieuwstraat was 200.000 euro. Het huis met vier slaapkamers en een 15 meter diepe tuin die aan het water grenst, zou voor 290.000 euro zijn verkocht. De makelaar wil dit bedrag echter niet bevestigen.
„Voordat de woning aan de Nieuwstraat in de verkoop ging, hebben we de kwaliteit van de fundering getoetst, omdat we transparant willen zijn over wat we verkopen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de woning niet meer verzakt en dus verkocht kon worden”, meldt een woordvoerder van GroenWest.
Lede ogen
De corporatie heeft met de gemeente afgesproken dat ze tot 2022 geen huurwoningen mag verkopen. Dit vanwege de enorme krapte op de woningmarkt. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen mag de corporatie hiervan afwijken. „De woning aan de Nieuwstraat in Zegveld is zo’n uitzondering, omdat een gedeelte van het bouwblok al verkocht is en deze woning, met het fraaie uitzicht vanuit de tuin, goed als kluswoning verkocht kon worden.”
Het CDA ziet de mogelijke verkoop van de andere nog leegstaande Zegveldse woningen met lede ogen aan. Als het aan deze partij ligt, wordt het gebiedje aan de Molenweg waar de betreffende huizen staan herontwikkeld. De nieuwbouw kan voor een deel bestaan uit starterswoningen, aldus de fractie.
Fractievoorzitter Job van Meijeren: „Voor ons is de verkoop van oude huurwoningen met funderingsproblematiek als kluswoning niet de eerste optie. Ondanks de goede kansen die dit starters geeft op een goedkopere koopwoning. Wij denken dat renovatie van meerdere huizen tegelijk, waardoor een stukje van het dorp wordt vernieuwd, beter is. Zeker omdat langs de Molenweg de tuinen zeer diep zijn, geeft dit ook de kans om misschien zelfs opnieuw te kijken naar de inrichting van de percelen en het herbouwen van dit buurtje. Misschien kunnen er wel 15 of 20 nieuwe huizen worden gebouwd.”
Van Meijeren had vorig jaar al contact gezocht met GroenWest over het feit dat de Zegveldse woningen toen al geruime tijd leegstonden. Onlangs zag hij dat Nieuwstraat 25 te koop stond.
Funderingsonderzoek
Bij de al enige tijd leegstaande huizen aan de Molenweg in Zegveld zijn eveneens problemen met de fundering. Volgens GroenWest is het nog niet zeker dat die binnenkort ook in de verkoop gaan. „Er wordt momenteel ook funderingsonderzoek uitgevoerd, omdat we ook hier de kwaliteit van de fundering inzichtelijk willen hebben. De uitkomsten van dit onderzoek zijn bepalend voor de keuzes die we gaan maken voor deze woningen”, aldus een woordvoerder.
Ze noemt de suggestie voor nieuwbouw ‘interessant’, maar de corporatie wacht de uitkomsten van het funderingsonderzoek eerst af voordat ze een besluit neemt over de woningen.

Bron: AD Woerden 24 november 2021

VAN WIEG TOT GRAF - Herman Vergeer 1945 - 2021

In deze rubriek vertellen we het verhaal van een overleden regiogenoot. Is er iemand die niet vergeten mag wórden? Laat het ons weten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Leny van den Belt

De koe ging pas vreten als boer Herman er weer was

De boerderij en zijn koeien waren zijn passie. Maar Herman Vergeer was ook een familiemens. Op de boerderij in zijn geliefde Meije, vlakbij de katholieke kerk en Pietje Potlood, omringd door kinderen en kleinkinderen voelde hij zich het gelukkigst.
Hermans vader boerde al in de Meije. „Deze boerderij was oorspronkelijk van de kerk”, vertelt Maarten, de zoon die tegenwoordig de boerderij runt. „Mijn vader kon hem in 1982 kopen.”
Herman heeft veel meegemaakt. Zoveel, dat hij het in een boek heeft vastgelegd. Mijn leven heet het. „Vijftien exemplaren zijn ervan gedrukt”, zegt zoon Jan. „Ze zijn alleen voor ons. Wie geïnteresseerd was, mocht het wel lezen, maar het boek wilde hij terug.”
Behalve gepassioneerd boer, was Herman ook bestuurder. Beter gezegd: een sportieve bestuurder. Zo was hij in zijn jongere jaren voorzitter van de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ). „Hij deed in die tijd aan hardlopen”, weet Jan. Zo was hij deelnemer aan de Meijeloop: een hardloopwedstrijd over verschillende afstanden door de Meije. Jan:, „Hij heeft vier keer gewonnen.”
Tijdens een dansavond ontmoette Herman de Kamerikse boerendochter Ria. „Ik zat in Woerden op "Actief 70",” zegt ze. „Voorheen was dat ook de KPJ.” Na twee jaar verkering trouwden ze en kregen drie kinderen: Irma, Maarten en Jan.
Sport
„Hij had altijd veel interesse in sport”, weet Jan. „Toen wij gingen sporten, kwam hij altijd kijken en later ook bij de kleinkinderen.” Met zwemmen had hij niets, maar toen Irma een tweeling kreeg en met de kinderen op babyzwemmen ging, vond hij dat hij moest helpen. Hij zette zich over zijn watervrees heen, trok zijn zwembroek aan en deed mee.
Toen Maarten in de maatschap kwam, kwamen er schapen. Maarten molk de schapen, Herman deed de koeien en Ria maakte schapenkaas en verkocht dat in een winkeltje aan huis. „Hij vond het heerlijk als er mensen in de winkel kwamen”, zegt Maarten, „Als ik hem kwijt was, stond hij daar weer een praatje te maken.”
Toen Maarten de boerderij overnam, kwamen er meer melkkoeien en werden de schapen van de hand gedaan. Dat Maarten op de boerderij kwam, betekende niet dat Herman en Ria elders moesten gaan wonen. De stal werd verbouwd tot woonhuis. Zo kon Herman elke dag genieten van de koeien en Maarten helpen.
Terwijl Jan nog eens door het boek bladert, vertelt Ria over hoe diep zijn passie voor de koeien was. „De Vee Verbeterings Organisatie wilde een show houden van een tiental stieren.
Van elke stier wilden ze de vijf mooiste dochters. Een koe werd bij ons opgehaald en de volgende dag gingen wij met het hele gezin naar de show. Ik zei nog: ‘Eerst een bakkie koffie’, maar nee, niks koffie. Hij wilde naar zijn koe. De koeien stonden achter balen stro. Een verzorger zei nog: ‘Ho meneer, waar gaat u heen?’. Maar hij was niet te stoppen. Hij moest naar die koe.”
Ria vertelt nog dat die verzorger haar zei dat de koe vanaf het moment dat ze daar was, geen druppel had gedronken en geen hap had gegeten. „Toen mijn man er was ging die koe weer vreten.” Herman was in 1972 medeoprichter van Volleybalvereniging Animo’72. Getraind werd er in de Milandhof, waar hij destijds ook in het bestuur zat. „Hij zat ook in het Meije buurtcomité”, vult Ria aan. „Dat comité heeft ervóór gezorgd dat er in 1995 een fietspad kwam langs de Middenweg naar Zegveld.” Ze voegt eraan toe dat mede dankzij dit comité de Meije ook is aangesloten op de riolering.
Hardlopen
Terugkomend op het hardlopen: „In 2019 werd de 50ste editie van het Rondje Droogh in Bodegraven gehouden”, zegt Jan. „Georganiseerd door de KPJ. Daar is hij mee begonnen. In 2019 hebben al zijn negen kleinkinderen meegedaan. Hij was hun coach. Hij was vooral trots op degenen die er het langst over gedaan hadden.”
Herman heeft zijn leven lang getobd met zijn gezondheid. Toch kwam hij er steeds weer bovenop. Deze keer niet. Door kanker had Herman zoveel pijn. Hij kon niet meer. Hij overleed op 24 juni, op dezelfde dag als zijn vader 45 jaar eerder. Zijn afscheid was indrukwekkend. „De kleinkinderen hadden tekeningen gemaakt en zijn kist stond tussen de koeien in de stal. Daar kon afscheid worden genomen. Een van de kleinzonen reed voorop met de skelter en wij zijn naar de kerk gelopen. * Precies zoals het moest zijn. Hij is nooit uit de Meije weggeweest.”

Bron: AD Woerden 19 november 2021

Jubileumboek van De Berichtgever

ZEGVELD - Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van De Berichtgever dat in Zegveld en de Zegveldse Meije huis-aan-huis wordt bezorgd, schreef Zegvelder en redactielid Gert Ton het boek "In gesprek met..".
In het boek zijn 35 interviews met bekende Zegvelders en Meijenaren opgenomen die Ton de afgelopen vijf jaar maakte voor het maandelijkse nieuwsblad. Het was voor de auteur iedere keer weer een verrassing welke verhalen hij te horen kreeg. De geïnterviewden vertelden over hun schooltijd, maar ook over de oorlog, het Jappenkamp en het dorpsleven.
Het vertrouwen dat de geïnterviewden stelden in de auteur bracht de mooiste verhalen naar boven. Zo kon Ton leuke en spontane anekdotes optekenen, maar ook een stukje geschiedenis beschrijven die de geinterviewden niet onberoerd lieten en waarbij de emoties soms zichtbaar waren. Na het verschijnen van het boek op 20 november is het boek voor 25 euro (exclusief eventuele verzendkosten) te koop. Het boek is te bestellen bij Gert Ton, Broeksloot 43, in Zegveld of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Tevens bij Gerkla Gerritsen, Eikenlaan 19 in Zegveld. Haar e-mailadres is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Bestellingen kunnen op 20 november tussen 10.00 en 12.00 uur worden afgehaald in Gasterij De Milandhof in Zegveld.
Wie vragen heeft of meer informatie wil, kan bellen met schrijver Gert Ton: 0348-691892 of 06-19137538.

Bron: Het Kontakt 18 november 2021

Bomen hoeven nog even niet weg

René Cazander

Zegveld - Acht grote populieren langs de Hoofdweg in Zegveld, die op de nominatie stonden vervangen te worden, blijven voorlopig nog even staan. Woerden gaat eerst van alle populieren binnen de gemeentegrenzen in kaart brengen in welke staat ze verkeren en wanneer ze vervangen moeten worden. Dit overzicht moet volgend voorjaar klaar zijn. Populieren kunnen na een bepaalde leeftijd immers gevaarlijk worden. Takken kunnen dan spontaan afbreken en dat kan voor onveilige situaties zorgen. In opdracht van de gemeente gaat het bedrijf TreeMark deze inventarisatie uitvoeren. Waar nodig zal dit bedrijf ook de bomen vervangen. Voor de acht populieren langs de Hoofdweg betekent het dat ze dus nog even kunnen blijven staan.
Vorige maand zijn wel al 46 essen verwijderd langs de Oudelandseweg. Zij waren aangetast door de essentaksterfte, een ongeneeslijke ziekte. Bij de bomen langs de Oudelandseweg stierven de takken af. De essen moesten steeds vaker gesnoeid worden. Bovendien liep de toekomstverwachting van de bomen terug naar minder dan 5 jaar. Reden om ze te vervangen, aldus de gemeente.
Er komen 36 kleinere bomen voor terug. Niet meer van één soort, maar van verschillende soorten.

Bron: AD Woerden 12 november 2021

Schade aan duiker

ZEGVELD - Een duiker onder de Hoofdweg in Zegveld blijkt beschadigd. De duiker is watervoerend en neemt zand en grind mee, waardoor er holle ruimtes kunnen ontstaan onder het wegdek. Omdat de omvang van de schade nog niet duidelijk is, heeft de gemeente maatregelen getroffen. Deze bestaan uit het plaatsen van rijplaten over het fietspad en één rijbaan deels af te sluiten. Het verkeer wordt om en om geregeld met verkeerslichten.

Bron: Het Kontakt 11 november 2021
Pin It