Stand van zaken juni 2016

Status snel internet Zegveld – juni 2016

 

Kern Zegveld
Via Ziggo (duurste pakket) zijn snelheden tot 200 Mb down en 20 Mb up mogelijk.
KPN gaat de binnenringkasten in Zegveld voorzien van glasvezel. Dit betekent dat de kern van Zegveld, de Molenweg, de Hoofdweg en de Nijverheidsbuurt sneller VDSL krijgen. De VDSL-snelheid gaat omhoog naar > 100 Mb down en 10 Mb up.
De werkzaamheden staan gepland in kwartaal 4 van 2016.

Glasvezel voor Slotenbuurt en nieuwbouwwijk Weidz
Bij de ophoging van de Slotenbuurt en bij de aanleg van de nieuwbouwwijk Weidz, wil KPN/Reggefiber beide wijken van glasvezel gaan voorzien (voorwaarde is dat deze projecten gelijk lopen en het technisch haalbaar is). In dit project zullen ook de Haak, Boschsloot en Milandhof glasvezel krijgen.

Verplaatsing binnenringkast
Als de Slotenbuurt glasvezel krijgt, wil KPN de binnenringkast die momenteel de Slotenbuurt van VDSL voorziet, verplaatsen naar de Milandweg (net buiten de bebouwde kom). Hiermee kan dan ook het Branderpad, Broekerweg, stukje Milandweg en de Rondweg worden voorzien van VDSL.

Zakelijk glasvezel
De kosten voor zakelijk glasvezel in de kern van Zegveld zijn erg hoog, zowel aanlegkosten als maandelijkse kosten. Na het gesprek met KPN zullen zowel de aanlegkosten als maandprijzen worden verlaagd. Hierover volgt binnenkort meer informatie.

Buitengebied
Het buitengebied in Zegveld beschikt momenteel nog over traag internet (ADSL).
Op dit moment zijn er 4 mogelijkheden om in dun bevolkte gebieden snel internet te krijgen:
-    Straalverbinding
-    4G
-    Glasvezel
-    (VDSL)
In Zegveld is momenteel de straalverbinding de enige serieuze mogelijkheid.

Straalverbinding voor buitengebied
Voor het buitengebied is het nu al mogelijk om via een straalverbinding te beschikken over snel internet. Deze straalverbinding wordt geleverd door masten aan de Dwarsweg (Tele2) en bij KTC Zegveld (proefboerderij) (KPN). De installatiekosten bedragen eenmalig € 363 (incl. BTW). Hierbij zijn snelheden van 50 Mb down en 15 Mb up mogelijk (deze snelheden kunnen ook verder worden opgehoogd). Deze straalverbinding wordt geleverd door het Zegveldse bedrijf Stiveca van Peter Ebbelink (zie www.stiveca.nl).
Er zijn momenteel diverse bedrijven en consumenten in het buitengebied aangesloten op deze straalverbinding die hierover zeer tevreden zijn.

4G
Naar aanleiding van de 4G-metingen is gebleken dat de 4G-snelheden in het buitengebied van Zegveld te laag zijn.
In januari 2016 is een nieuwe mast geplaatst bij de Nieuwkoopse plassen waardoor op een aantal plaatsen de snelheid is verhoogd. De mast in Zegveld is te traag. Deze zal worden geüpgraded door KPN maar een planning is nog niet beschikbaar.

Glasvezel voor buitengebied
De hoge aanlegkosten zijn een drempel voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Daarnaast kan dit alleen slagen als (bijna) alle adressen worden aangesloten op internet.
Er zijn 2 opties:
1.    Hogere maandelijkse tarieven (extra kosten voor vastrecht) en daarna lange tijd aangesloten zijn bij 1 provider
2.    Hoge aanlegkosten + daarna normale maandelijkse tarieven en vrij zijn in de keuze van de provider
Optie 1 wordt momenteel geïnventariseerd in de Stichtse Meije door DICO (zie https://nieuwkoop.snelinternetbuitengebied.nl/).
Optie 2 zou geleverd kunnen worden door KPN/Reggefiber (minimale aanlegkosten € 3.000-3.500 per aansluiting).
De realisatie van glasvezel in het buitengebied (als het er komt) zal zeker nog enige jaren gaan duren.
KPN onderzoekt ook de mogelijkheid om het buitengebied van VDSL te voorzien. Deze mogelijkheid brengt echter ook hoge aanlegkosten met zich mee die door de bewoners/bedrijven moet worden betaald, en de snelheden die kunnen worden gehaald zullen rond de 20-30 Mb down en 2 Mb up liggen.

 

Projectgroep Glasvezel Zegveld en de Stichtse Meije – juni 2016

Volg Zegveld.net nu ook op

Facebook         twitter

Heeft u suggesties, ideeen, of vragen.

Mail het ons!

redactie@zegveld.net