OP DE FIETS

Fietsen is door de coronacrisis populair geworden. Het Groene Hart is een paradijs voor fietsers. Leny van den Belt beschrijft in deze serie routes met een verhaal.

De Cheese Valley wordt het gebied rondom Gouda, Woerden, Bodegraven en de Krimpenerwaard genoemd. Daar grazen de koeien op het sappigste gras datje maar kunt vinden. Vandaar dat juist daar de lekkerste kaas vandaan komt.
In Woerden, bij knooppunt 28, aan de Emmakade 6a, begint de route. Je vindt er het oudste kaaspakhuis van Nederland, dat via het aangrenzende VW kantoor toegankelijk is. „Meestal wordt er op woensdag kaas gemaakt”, vertelt een enthousiaste VW-medewerkster. „Jos van Riet is onze kaasmaker. De kaas wordt hier ook verkocht.” Op de zolder van het pakhuis liggen kazen opgeslagen. „Alles nog op de authentieke wijze.”
Het pakhuis is géén museum. „We zijn een experience, een belevenis. Als je hier binnenkomt, ruik je de kaas. Er worden workshops kaasmaken gegeven en rondleidingen.” Kinderen rond de leeftijd vanaf een jaar of 6 kunnen zich vermaken met het digibord en een leuke quiz over kaasmaken.
Kaasmarkt
Als je er toch bent, waarom dan niet meteen een proeverijtje doen van een paar verschillende soorten kaas in combinatie met een lekker wijntje?
Een klein weetje: „De allereerste kaasmarkt van Nederland was in Woerden. Niet in Alkmaar.”
Na zoveel informatie stappen we op de fiets om de ‘valley’ te verkennen. We verlaten de stad en rijden langs de Rijn naar Bodegraven. Dat staat bekend om de vele kaashandelaren, maar ook vanwege de Kaaskoningin die jaarlijks wordt gekozen. Bij de opening van de Najaarsmarkt in september, wordt ze met haar hofdames op praalwagens door het dorp gereden. Kaaskoningin word je niet zomaar. Je moet wel werkzaam zijn in de kaashandel. Helaas is er ook dit jaar vanwege corona geen Najaarsmarkt geweest en dus geen koningin gekozen.
Bij knooppunt 94 in de Julianastraat, op nummer 4, in het Evertshuis op de derde etage, is het Kaasmuseum gevestigd. Je komt er alles te weten over de geschiedenis van de kaashandel in Bodegraven. Het museum is op zaterdag open van 10.00 tot 16.00 uur. Daarbuiten op afspraak.
We krijgen wel zin in kaas. Daarom stoppen we bij Kaasboerderij De Graaf en nemen voor thuis een lekker stukje boeren belegen mee.
Ooievaars
We rijden verder door de Meije en genieten volop van het boerenland waar de koeien nog buiten grazen en melk leveren voor de pittige boerenkaas. Bij knooppunt 6o gaan we richting Zegveld. Daar, bij knooppunt 66 vinden we het ooievaarsbuitenstation. We zien geen ooievaars vliegen, dus nemen we aan dat ze gevlogen zijn, naar warmere oorden. Op de website over dit station lezen we dat ze al in augustus aan de trek beginnen. Misschien een idee om er in het voorjaar eens een kijkje te nemen. Maar ook zonder het ooievaarsbuitenstation is ons ritje de moeite waard.
Over de Milandweg gaan we richting Woerdense Verlaat. Je kunt een ommetje maken over het Branderpad en de Rondweg naar knooppunt 65, maar ook gewoon doorrijden over de Milandweg. Aangekomen bij de Toegang rijden we vervolgens naar de Grechtkade. Er ligt daar een veerpontje. Wie naar de overkant wil moet zelf de handen uit de mouwen steken.
Aan de overkant vervolgen we de weg over de smalle, maar o zo leuke Houtkade naar Kamerik en Woerden. Terug in Woerden is het even een puzzel om bij het beginpunt terug te komen. Er wordt momenteel overal aan de weg gewerkt. Maar ach, dat is slechts tijdelijk.

‘Koeien staan het liefst op stal’
Op onze rit door de Cheese Valley, stapten we af bij Kaasboerderij De Graaf, aan de Buitenkerk in Bodegraven. Boerin Irma de Graaf vertelt dat zij en haar man Gerrit samen de kaas maken die in het winkeltje bij de boerderij wordt verkocht. „We hebben 110 koeien. Die lopen zowel buiten als in de stal. Maar”, zegt ze erbij, „als de koe zou mogen kiezen staat ze het liefst in de stal.” Ze is ervan overtuigd dat koeien graag op stal staan. „In het weiland - poepen ze waar ze willen, maar gras met poep vinden ze niet lekker.” Natuurlijk vindt ze het leuk om koeien in de wei te zien lopen. „Maar een stal die geventileerd wordt en schoon is, is ook goed voor de koe.”
Toekomst
Ze maakt zich zorgen over de toekomst van de boeren. „Wat gaan we doen met al het grasland als er geen boeren meer zijn? Gaan we dat dan volbouwen? Bovendien, koeien eten niet alleen gras, maar ook restproducten van de voedingsindustrie. Waar laten we dat als er geen koeien meer zijn?”
Voorlopig is het nog niet zover en dus geven ze rondleidingen door de kaasmakerij en de kaasopslag. „Kinderpartijtjes kunnen hier ook gehouden worden. Ze kunnen bij de dieren kijken. Zien en beleven, dat is leuk.”
Cheese Valley Route
Lengte: zo’n 40 km
Startpunt: Emmakade 6a, Woerden
Routebeschrijving: knooppunten 28-67-31-33-94-89-55-60-66-65-19-81-64-71-70-28
Horeca onderweg: In Woerden diverse horecagelegenheden, Eetcafé de Halve Maan en Buitenplaats de Blauwe Meije in de Meije en in Zegveld De Milandhof. Onderweg kwamen we ook stalletjes met streekproducten tegen, zoals aan de Rondweg bij b&b Hortensiaeiland en bij Kaasboerderij De Lagebroek. Daar verkopen ze zelfgemaakte kazen, maar er is ook een gastenverblijf voor zes personen.

kaartjeCheeseValley

 Bron: AD Groene Hart 27 september 2021
Pin It