Uitwaaien op een smal jaagpad

Fietsen is door de coronacrisis populair geworden. Het Groene Hart is een paradijs voor fietsers. Leny van den Belt beschrijft in deze serie routes met een verhaal.

Lenie van den Belt

Het zal niemand ontgaan: het is herfst.
Niet altijd aantrekkelijk om eropuit te gaan met de fiets. Maar deze verslaggever waaide lekker uit op de Jaagpad Fietsroute.

Deze knooppuntenroute kan op elk knooppunt worden begonnen, maar het is misschien aardig is om te starten bij een Toeristisch Overstap Punt. Voor mij was dat de Pondskoekersluis in de Hoef. Ik steek vervolgens de weg over, ga de brug over en rijd over de Hoef westzijde naar Woerdense Verlaat. Je rijdt langs de Kromme Mijdrecht, die de grens vormt tussen Zuid-Holland en Utrecht. Na een tijdje heb je, ongemerkt, de gemeente De Ronde Venen verlaten en fiets je langs de ingang van Dolce Vita, een van de vakantieparken in Zevenhoven. Dan heet de weg opeens geen Hoef Westzijde meer, maar Kade.
Mooi in elk seizoen
Na een paar kilometer slingeren langs deze rivier kom ik via de Noordse Buurt op de Uitweg in Woerdense Verlaat. Daar ga ik rechtdoor richting Zegveld en halverwege, bij knooppunt 65, rechtsaf. Alweer slingerend baan ik me een weg door de Oude Meije. Daarna, bij knooppunt 57, De Meije op. Die is, eerlijk waar, mooi in elk seizoen. Na elke bocht doemt in de verte Pietje Potlood op, de watertoren met puntdak. Vandaar die naam. Het Meijepad waarop ik vervolgens kom, is een belevenis op zich. Ten eerste omdat het toch wel een beetje manoeuvreren en balanceren is wanneer je een tegenligger passeert, maar ook vanwege de Kwakelbrug halverwege het pad.

Met de elektrische fiets op standje turbo is het nog wel haalbaar om boven te komen. Maar zonder elektrische fiets doe je er goed aan op tijd vaart te maken. En om daarna niet meteen in volle vaart naar beneden rijden, maar te stoppen om te genieten van het uitzicht over de Nieuwkoopse Plassen.
Via het Meijepad bereik ik het Zuideinde van Nieuwkoop. Daar, bij knooppunt 53 ga ik links, richting Aarlanderveen. Volgens de routebeschrijving moet je bij knooppunt 28 rechtsaf, maar daar wordt aan de weg gewerkt. Daarom ga ik honderd meter verderop het Zuideinde van Aarlanderveen op. Véél leuker.
De route leidt langs mooie boerderijen en wie trek heeft kan een stop maken bij het Oude Rechthuis; dé dorpskroeg van Aarlanderveen.
Ik steek de Provinciale weg over en ga de Hoge Dijk op (knooppunt 50). Aan het eind is de Zevenhovenseweg. Daar is het linksaf om bij knooppunt 99 de draad weer op te pakken. Als ik door Korteraar fiets en net denk: waar gaat dit heen, blijk ik in Papenveer te zijn aanbeland.
Bloemen
Ik kom aan in Langeraar. Met dank aan de dorpsraad hangen er mooie plantenbakken aan de lantaarnpalen in het centrum. Die bloeien en groeien dat het een lieve lust is. Aanvankelijk zie ik geen knooppuntenbordje, maar na enig speurwerk ontdek ik tussen de hangplanten het bordje en zie ik dat dat ik rechtsaf moet naar Bilderdam.
Daar fiets ik bij knooppunt 11 een voor mijn gevoel echt jaagpad op. Het heet hier ook ‘Jaagpad’, ontdek ik later. De rivier de Drecht stroomt rechts van me en hier waan ik me alleen op de wereld. Af en toe vaart er een boot over de Drecht. Bij Vrouwenakker en volg ik de Amsteldijk Zuid. Daar zie ik een bordje Fort aan de Drecht. Dat is een omweggetje van slechts 100 meter, de moeite waard om even te gaan kijken. Heel even doe ik nog Uithoorn aan. Even verderop loopt de route over de Mijdrechtse Zuwe, langs de Amstel en dan alweer naar het beginpunt.

Nederland heeft al eeuwen jaagpaden en trekschuiten
Overal in Europa zijn jaagpaden. Daarlangs vervoerden schepen goederen naar dorpen die over water beter bereikbaar waren dan over land. „De verplichting om stroken grond langs een rivier vrij te houden werd al door Karei V opgelegd”, meldt Wikipedia. Vanaf de 15de eeuw had Nederland jaagpaden.
Omdat sterke mannen, maar ook paarden over die jaagpaden de trekschuiten met touwen door de rivier moesten trekken, mochten er langs de rivier geen obstakels staan. Dat verklaart meteen waarom deze verslaggever richting Bilderdam bijna uit haar jasje waaide dankzij een straffe zijwind. Pas na de Tolhuissluis ging het fietsen gemakkelijker dankzij de beschutting van struiken.
Omdat er vaak sprake was van slechte weersomstandigheden waaronder het werk moest worden gedaan, spreekt men van ‘jagen’.
Een andere naam voor jaagpad is trekpad of trekweg. Deze Jaagpadroute gaat over jaagpaden die dateren uit de 16de en 17de eeuw.
Deze Jaagpadfietsroute is te vinden op: nederlandfietsland.nl, toproutenetwerk.nl en recreatiemiddennederland.nl/jaagpadroute.

OpdeFiets Jaagpad

Lengte: circa 50 kilometer.
Startpunt: Toeristisch Overstappunt (TOP) Pondskoekersluis De Hoef.
Routebeschrijving: knooppunten 53-82-22-65-57-60-55-53-28-52-99-97-36-35-11-30-35-51-53.
Let op: ik ging niet bij knooppunt 28 rechtsaf, maar deed dat een eindje verderop: Zuideinde. Na het oversteken van de provinciale weg rechtsaf de Hoge Dijk over. Aan het eind pik je dan bij knooppunt 99 de draad weer op.
Horeca onderweg: Het Oude Rechthuis Aarlanderveen. In De Hoef, aan de Oostzijde Pannenkoekenrestaurant De Strooppot.

Bron: AD Groene Hart 25 oktober 2021
Pin It