Beste Borrelnootjes

Zegveld - De 28-ste editie van het Verenigingenspel is gewonnen door kook- en belegclub 'De Borrelnootjes. Het team wist van de 350 vragen 289 juiste antwoorden te geven. Met slechts anderhalve punt minder werd het Ooievaarsteam tweede. Als derde eindigde muziekvereniging 'Kunst na Arbeid' met 286,5 punten.
Het team van het Kalsbeek College, locatie Bredius werd met 284 punten vierde. Aan het Verenigingenspel dat jaarlijks door de Culturele Stichting Zegveld wordt georganiseerd namen 66 teams deel. Dat betekende dat 400 afgevaardigden van Zegvelds'e en Woerdense verenigingen 350 denk- en doevragen moesten oplossen. Ciska Klooster van CSZ had weer gevarieerde wagen samengesteld, zoals het herkennen van chips, seizoenplantjes, spreekwoorden, stationsgebouwen, schrijvers van boeken, parfums, botten, schoenen en bevestigingsmiddelen.
Volgens Ciska Klooster is het spel dit jaar iets makkelijker uitgevallen dan voorgaande jaren. "Maar gezien de gezellige sfeer komen de meeste deelnemers voor het spel en niet voor de knikkers. Overigens is het spel onderhand behoorlijk populair. Bij tuincentrum 'De Bosrand' haalde ik de plantjes en kreeg ze omdat het voor het Verenigingenspel bedoeld was. Ook de chips bij de Zegveldse Coop hoefde ik niet af te rekenen. De twee rijdende skeletten werden uitgeleend door het Kalsbeek College. De teams moesten Latijnse benamingen van de botjes benoemen. Overigens betekende dat niet dat het Kalsbeekteam er voordeel bij had. Van de 10 wisten zij er 6 te benoemen. Sportschool Henkido, Clytoneus en Physical Fitness scoorden 10 punten. Door het gevarieerde vragenaanbod is er voor iedereen wel iets bij. Zo zou je verwachten dat de Bibliotheek het hoogst scoort bij de boekenvraag, maar daar wisten de teams van de Ooievaarsvereniging en Kalsbeek College meer juiste antwoorden te geven" aldus Ciska Klooster.

Trainer blijft

Zegveld - Trainer Ed de Jong blijft ook komend seizoen bij Siveo.
De oefenmeester is aan zijn tweede seizoen bij Siveo bezig en heeft zijn contract met de Zegveldse club verlengd. Ook jeugdtrainer Ton Steenbergen blijft nog een jaar bij Siveo.

Passage

"Van de laagte van de zee naar de hoogte van de bergen" is het onderwerp van de 58e jaarvergadering van de Zegveldse leden van Passage. Op dinsdag 12 februari laten twee Veenendaalse natuurliefhebsters Gerards en Wildeman dia's zien over een natuurroute die begint in eigen land en via Duitsland in de Alpen eindigt." De bijeenkomst begint om 19.45 uur in de Milandhof

Bron: Woerdense Courant 31 januari 2008

Ballonnen uit Zegveld ver over de grenzen

ZEGVELD - In het kader van de opening van het Servicepunt in Zegveld op 2 november 2007 hield Rabobank Bodegraven-Woerden samen met de SWW een ballonnenwedstrijd voor kinderen. Ongeveer 250 kinderen deden mee. Op donderdag 24 januari werden de prijzen uitgereikt door Aline van Vuuren, manager Beheerteam van de SWW en Natascha van der Meer, communicatieadviseur van de Rabobank. De langste afscheid legde de ballon van Mijntje de Leeuw af en kwam terecht in de Franse Ardennen. Andere prijswinnaars waren Feline Muller (tweede prijs) en Darryl de Jong (derde prijs) Hun ballonnen kwamen terecht in de Belgische Ardennen. De kinderen ontvingen een leuke sporttas gevuld met cadeaubonnen, een spelletje en een snoepoorkonde.

Over plantjes, skeletten en borrelnootjes......

ZEGVELD - Het traditionele Verenigingenspel in de Milandhof werd zaterdag door maar liefst 65 teams gespeeld. Winnaars werden de Vrolijke Borrelnootjes uit Woerden. Diverse vragen bleken heel erg lastig. Het herkennen van plantensoorten (die dan wel bij de mensen in het voorjaar in de tuin stonden maar waarvan de namen minder bekend bleken dan die van de soorten chips die bij feestjes op de huiskamertafel werden gezet), botten aan een skelet als foto's van bekende en minder bekende personen waren slechts enkele uitdagingen om te overwinnen.

Kopstukken

Opvallende mensen binnen het gehele verschijningsgebied van het Woerdens Nieuwsblad zullen de revue passeren. Regelmatig van woonplaats wisselend, om de verscheidenheid van 'Kopstukken' in de wijde regio weer te geven. Foto en tekst: Margon van den Berg

ZEGVELD - Tien jaar was ze kapster in haar geboortedorp, maar ze wilde meer. Diana de Heer deed de lerarenopleiding en geeft nu les op het ROC Midden-Nederland. Ze woont nog steeds in Zegveld, maar nu met haar gezin. Diana is niet van plan er weg te gaan, want ze houdt van het dorp en de landelijke omgeving. Zegveld heeft een hoog 'ons-kent-ons' gehalte en dat vindt ze leuk. Zegveld betekent 'thuis' voor haar, maar...
Wat betekent Diana voor Zegveld?
„Sinds twee jaar ben ik actief in de Oranjevereniging van Zegveld. In dit bestuur bedenken we met nog acht enthousiaste Zegvelders een traditioneel en leuk programma voor de Oranjedagen: 30 april en 4 en 5 mei. Bevrijdingsdag vieren we op het dorp als een echte feestdag. We organiseren voor alle schoolkinderen 's morgens een actief programma, voor de middag nodigen we meestal een theatergroep uit en 's avonds zetten we een avond weg voor jong en oud. Het is inmiddels traditie dat er dan een toneelstuk wordt opgevoerd. De spelers komen bijna allemaal uit Zegveld. Eén van hen denkt mee in ons bestuur. We trekken hier volle zalen mee. Vorig jaar waren er zelfs zeshonderd bezoekers. Dit jaar bestaat onze Oranjevereniging 75 jaar. Natuurlijk gaan we dat vieren. Op Koninginnedag start ons feestjaar. Dit jaar vieren we 5 mei niet, maar een aantal van de festiviteiten nemen we in ons jubileumprogramma van zaterdag 8 november op. Dan vindt het grote feest voor alle Zegvelders plaats.
In de Hervormde Gemeente van Zegveld draag ik mijn steentje bij in de vorm van catechese-werk, ledere maandagavond ga ik als mentor met jongeren van veertien jaar nadenken over allerlei verschillende onderwerpen uit de Bijbel, die betrekking hebben op ons dagelijks leven. Dat vind ik heel interessant en leerzaam om te doen."
Heeft u wensen of dromen die u verwezenlijkt zou willen zien?
„Ik droom wel eens dat alle ellende en oorlog in de wereld gestopt is. Neem nou Uruzgan. Laatst werden er weer twee Nederlandse militairen gedood en raakte er één zwaar gewond. Die militair moet zijn benen missen. Dat is toch vreselijk? Soms denk ik wel eens: jongens, kom naar huis. Ik weet het, dat is geen oplossing. Maar als ik hierover lees of beelden zie op televisie, raakt dat me diep. Het zijn Nederlanders, waardoor het ineens dichterbij komt. Ik heb zelf een man en zoontje. Het lijkt me onmogelijk om over zo'n groot verdriet als het missen van je kind of partner heen te komen."
Waar ergert u zich aan?
„Ik werk in Nieuwegein. Drie keer in de week moet ik door Woerden om de snelweg te bereiken. Het irriteert me dat de hiervoor verantwoordelijke instanties nog steeds niets gedaan hebben aan de aanleg van de gemeentelijke randwegen. Er wordt al heel lang over gesproken, maar er gebeurt niets. Als je ziet hoe vast alles in de spitsuren rondom de snelweg staat, dan is dat gewoon niet leuk meer. En dan komt er nog een tweede ergernis bovenop. Sommige automobilisten denken belangrijker te zijn dan anderen. Ze gaan je links met grote snelheid voorbij en op het einde willen ze er toch nog even tussen. Ik vind dat superirritant. Iedereen moet volgens mij achterin de rij aansluiten. Denk je dat je haast hebt of moet je ergens op tijd zijn, ga dan eerder je bed uit en stap op tijd in de auto."
U krijgt een toverstaf je en een stafje waarmee u een volgend Kopstuk mag aanwijzen
„Met dat toverstafje zou ik de wereld er wat mooier uit willen laten zien. Oorlogen en andere ellende bestaat dan niet meer. En alle mensen zien in dat het leven waardevol is. Ook dat van een ander. Door met liefde en respect naar je medemens te kijken en samen te werken kom je een heel eind.
Mijn opvolger wordt Bas Verduijn uit Teckop. Bas is de oprichter van Verdüijn Baggerwerken. Hij is voor veel dingen in en helpt zijn dorp zeker waar nodig is. Op Koninginnedag vaart hij."

Bron: Woerdens Nieuwbslad 31 januari 2008

Pret met een skelet

AD 28 januari 2008 (klik hier voor pdf-formaat)

Deze deelnemers aan het verenigingenspel in Zegveld kijken er moeilijk bij. Opgave 15 was ook geen makkie: raden welke naam de botten hebben die op het skelet werden aangeduid. Het team van het Kalsbeek College uit Woerden, de school die het skelet in bruikleen had gegeven, scoorde op dit onderdeel vreemd genoeg niet het hoogst. Zaterdagavond kwamen in de Milandhof ook chips, lapjes stof en tuinplantjes op de tafels van de deelnemers. De foto-opdracht ging over beroemde vader-zooncombinaties (bv. Cruijff senior en junior). De eindzege van het spel (33 opdrachten voor 65 teams) ging naar de Vrolijke Borrelnootjes, een kook- en beleggingsclub uit Woerden. Tweede werd het team van het lokale ooievaarscentrum. FOTO MARNIX SCHMIDT

Verenigingenspel goed voor contacten in dorp

Bron: AD 28 januari 2008  (klik hier voor pdf-formaat)

Het dorp Zegveld heeft zaterdagavond voor de 28ste keer het traditionele Verenigingenspel gespeeld. Al jaren trekt dit denk- en doespel
van de Culturele Stichting Zegveld honderden deelnemers. Het werd gewonnen door de Woerdense kookclub. Vijf vragen aan deelneemster Riet Verheul van de peuterspeelzaal Peuterpret.

  1. Het verenigingenspel is een begrip, hè?
    „Jazeker, het is al jaren een fenomeen. Het is steeds op de laatste zaterdag van januari. Daar houdt iedereen al rekening mee in z'n agenda."

  2. Hoe moet ik mij het spel voorstellen?
    „Van allerlei verenigingen en instellingen zitten teams van vier tot zes personen aan een tafel in het dorpshuis. Je krijgt, verdeeld over zo'n vijfentwintig onderwerpen, steeds tien vragen voorgeschoteld. Het team krijgt drie of vier minuten de tijd de antwoorden te bedenken. Zodra de gong gaat, geef je de opdracht door aan het volgende team. Waar die vragen over gaan? Dat kan van alles zijn. Verkeersborden herkennen, de namen van die kleine steegjes in het centrum van Woerden noemen, van een mand met groenten de juiste namen raden. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een vraag over."

  3. Is het spel uitsluitend voor en door Zegveld?
    „Nee, ik geloof dat vragenbedenkers Cor en Ciska Burggraaf het wel eens aan andere dorpen hebben uitgeleend. Maar je ziet het niet op deze schaal elders. Om deel te nemen, hoefje niet per se uit Zegveld te komen. Er doen ook teams uit bijvoorbeeld Woerden mee."

  4. U doet al jaren mee. Wat maakt het spel nou zo leuk? Krijgt een club bijvoorbeeld extra status als deze wint?
    „Nee hoor, dat speelt niet mee. Je probeert voor jouw vereniging wat geld te verdienen. Maar welbeschouwd gaat het ook niet echt om het prijzengeld of de wisselbeker die te winnen is."

  5. Wat is het dan wel?
    „Het is, denk ik, vooral het sociale aspect. Er doen zo'n zestig teams mee, dus je komt heel veel kennissen tegen. Het verenigingenspel blijft heel leuk."
    HARRIE VAN OPSTAL

Oervorm van verzekeren blijft populair op platteland
Cadeaus voor klanten worden niet uitgedeeld

MATHIJS STEINBERGER
ZEGVELD
Boeren die hun hooiberg tegen brandschade bij een onderlinge verzekeringsmaatschappij onderbrengen, vormen tegenwoordig niet langer de enige klanten van de kleinschalige verzekeringsmaatschappijen.
Onderlinge Verzekeringsmaatschappij (OVM) Zegveld en Omstreken, waarin onlangs de onderlinge De Meije opging, fungeert ook als tussenpersoon in vrijwel alle soorten verzekeringen. Het kantoor blijft de komende jaren groeien, is de verwachting.
Jongeren die zich tegen brandschade bij de OVM Zegveld verzekeren en niet van de coöperatieve opzet weten, merken er weinig van. Aan het einde van het jaar komt hier verandering in, als ze vijftien procent van de premie teruggestort krijgen. „Dan hebben ze vaak pas door wat voor verzekeringsmaatschappij we zijn," zegt directeur Klaas van Elk.
'Onderlingen', zoals onderlinge verzekeringsmaatschappijen vaak worden genoemd, hebben een lange historie. Agrariërs besloten honderd jaar geleden samen te gaan werken in het verzekeren tegen brandschade. Een grootschalige vlammenzee kon desastreus zijn voor het boerenbedrijf. Reguliere verzekeringsmaatschappijen vonden de risico's erg groot en vroegen hoge premies. De oplossing van de boeren was een coöperatieve verzekering. Daarbij zijn alle verzekerden automatisch lid en hebben ze allemaal invloed op de te nemen beslissingen. Bovendien is er geen winstoogmerk. Als er geld over is, betaalt de onderlinge terug aan haar leden. Jaarlijks gemiddeld vijftien procent.
Begin dit jaar ging de onderlinge De Meije op in de onderlinge Zegveld. „In de Meije stopte de administrateur die het voor een appel en een ei deed," zegt de Zegveldse directeur Klaas van Elk. „Het was lastig, een opvolger te vinden en uit voorzorg is de Meije bij Zegveld gekomen. De Meije was overigens financieel gezond." De OVM Zegveld heeft in totaal zo'n 2100 klanten, waarvan er 1600 een brandschadeverzekering hebben. In de rest, van levensverzekering tot autoverzekering, fungeert de onderlinge als tussenpersoon tussen klant en reguliere verzekeringsmaatschappij.
Daarbij blijven Zegveld en omstreken het werkterrein. „We zitten helemaal niet te wachten op mensen uit de rest van het land die na één jaar weer vertrekken," aldus Van Elk. „Mensen die vanuit deze regio verhuizen, kunnen wel klant blijven."
Steeds meer niet-agrariërs weten de onderlinge te vinden. Zo hebben zich het afgelopen jaar zeven jonge zelfstandige ondernemers aangemeld. „En bij randstedelingen die in woonboerderijen met risicovolle rieten daken wonen doen we veel aan preventie. We geven voorlichting over veilig gebruik van open haarden en wijzen op het belang van rookmelders."
Hoewel onderlingen relatief kleine spelers zijn in verzekeringsland, lopen klanten geen risico dat bij een grote ramp de verzekeringsmaatschappij failliet gaat. De onderlingen zijn herverzekerd volgens het principe waarmee ze zelf werken. Adverteren doen de onderlingen niet. Van Elk: „Wij moeten het hebben van mond-tot-mondreclame. In een kleine gemeenschap als Zegveld werkt dat het beste."
Cadeaus voor klanten worden niet uitgedeeld. „Hoogstens eens een brandblusser of een fel hesje voor bezoekers van de ledenvergadering." ......

Tot nu toe

  • De Onderlinge Verzekeringsmaatschappij Zegveld is opgericht in 1909.

  • 61 leden verzekeren eigendommen ter waarde van 250.000 gulden.

  • In 1949 verzekert de OVM zichzelf tegen grote claims.

  • Vanaf begin jaren '80 breidt het assortiment uit: klanten kunnen zich nu ook verzekeren tegen andere schades dan brand, zoals storm- en waterschade.

  • In 1996 zijn er twee grote branden. De spaarkas van de OVM kan de schade maar net aan.

  • Tegenwoordig vertegenwoordigd het verzekerde kapitaal een waarde van 400.000 miljoen euro.

Bron: AD 23 januari 2008

Son Tienhooven exposeert beelden

Zegveld - In de Zegveldse bibliotheek, in de Milandhof, is tot en met B maart een tentoonstelling te zien met beelden van Son Tienhooven. De expositie sluit aan bij die van aquarellen en schilderijen van Conny Pool. De beeldenexpositie heeft als titel Van steen tot beeld en Son Tienhoven ziet dat als "een hele belevenis en een spannende weg te gaan." Die spannende weg wordt vooral door de
natuur geïnspireerd. Zij ziet wolken, patronen in het zand na een storm, de vergroeiingen in een boom of de eivormen en spiralen in bloemen en zaden en wil die vormen in steen vangen. Ook de vormen en kleuren van de steen zelf zijn inspiratiebronnen. Uiteindelijk verschijnt het beeld eerst op haar netvlies, voor zij het gaat maken. Na het hakken volgt dan het toetje: het schuren,, waarbij de echte kleur van het beeld zichtbaar wordt. De expositie is tijdens de gewone openingsuren van de bibliotheek te bezichtigen.

Verenigingenspel

Verenigingen uit Zegveld maar ook uit de andere delen van de gemeente Woerden melden zich komende zaterdag voor het jaarlijkse Verenigingenspel van de Culturele Stichting Zegveld. De teams buigen zich over een keur aan vragen en opdrachten. Het spel begint om 20.00 uur.

Bron: Woerdense Courant 24 januari 2008

Stevig doortrappen in kaal buitengebied Zegveld

De luwte van de lange rijen populieren is er niet meer op de Rondweg en de Dwarsweg in Zegveld: het is flink doortrappen voor de fietsers. Door de grootschalige kap van deze gevoelige boomsoort is het karakter van het Zegveldse buitengebied ingrijpend veranderd. Nog dit plantseizoen, dat tot in maart loopt, wil de gemeente Woerden nieuwe bomen hebben geplant.

Eerst overleg, dan pas bomen planten

ZEGVELD/WOERDEN Woerden heeft extra tijd gereserveerd voor overleg met het Zegveldse dorpsplatform.
Dat overleg is bedoeld om de herplant van bomen in het Zegveldse buitengebied goed door te spreken. In de afgelopen twee jaar sneuvelden bijna alle populieren aan de Hoofdweg, Rondweg en Dwarsweg. Ze werden neergehaald omdat ze bijna 'op' waren en het risico liepen om te waaien. De maatregel kwam bij veel mensen in Zegveld hard aan. Een werkgroep van het dorpsplatform bestreed zonder succes de kapplannen. Juist vanwege die voorgeschiedenis heeft de gemeente besloten tijd te reserveren voor uitgebreid overleg mét het dorpsplatform, aldus een woordvoerder van Woerden. Er is wel een landschapsbeleidplan waarin staat wat er globaal wel en niet aan groen thuishoort in het buitengebied, maar dat dateert van 1998.
Bovendien wil Woerden aan de dorpsvertegenwoordigers laten zien wat er aan beplanting terugkomt aan de Hoofdweg, Rondweg en Dwarsweg. „En wellicht zijn er bij het platform nog bijzondere wensen. Daarmee kunnen we dan zomogelijk rekening houden," zegt de woordvoerder. Het overleg is naar verwachting begin februari. De gemeente heeft dan nog genoegtijd om vóór eind maart de nieuwe bomen aan te planten.

Gemengde gevoelens bij komst van Griekse cafetaria in Zegveld

ZEGVELD - Waar in veel kleine dorpen voorzieningen zoals winkels en horeca vertrekken, komt er in Zegveld een Griekse cafetaria bij. De eigenaar van snackbar Hoko is er allerminst blij mee.
Ondernemer George, zelf van Griekse afkomst, verbouwt een voormalige kledingwinkel aan de Middenweg tot een Griekse zaak waar naar eigen zeggen zo'n 25 mensen kunnen eten. Klanten kunnen kiezen uit diverse maaltijden. Er zal ook sterke drank te verkrijgen zijn. Afhalen en bezorgen van maaltijden behoort straks eveneens tot de mogelijkheden.
George denkt dat de Zegveldse bevolking (zo'n 2300 inwoners) voor voldoende klandizie zal zorgen. Hij heeft een andere zaak in Leidsche Rijn. Op zijn zoektocht naar een tweede locatie kwam hij in Zegveld uit. De Griek verwacht over anderhalve maand zijn zaak te kunnen openen. Het cafetaria zal zeven dagen per week open zijn.
Chris van Moorselaar, eigenaar van de enige snackbar in het dorp, is niet gelukkig met de komst van een concurrent. „Concurrentie is goed, maar in een dorp als Zegveld werkt het niet. De gemeente zet met het verlenen van de vergunnning twee bedrijven met de rug tegen de muur. Als de Griek enkele tienduizenden euro's omzet afsnoept, dan is het voor mij snel gedaan." Zodra zijn nieuwe concurrent begint, weet van Moorselaar al wat hij gaat doen. „Soeflaki en gyros verkopen voor een lagere prijs dan hij." Ook Paul Vonk van het dorpsplatform Zegveld hoopt dat de nieuwe horecavoorziening een aanvulling op het bestaande aanbod zal zijn en dat die niet voor te stevige concurrentie zorgt.

Bron: AD 15 januari 2008

Zegveldertje gewond bij aanrijding

Zegveld - Een negenjarige jongen uit Zegveld heeft maandag waarschijnlijk hersenletsel opgelopen bij een ongeluk op de Hoofdweg. Hij stak met zijn fiets plotseling de Hoofdweg over en werd geschept door een auto bestuurd door een 22-jarige Zegveldse. Die kon de aanrijding niet meer voorkomen. Het jongetje kwam tegen de voorruit en landde in de berm van de weg. Hij werd naar het UMC in Utrecht vervoerd, waar hij meteen is geopereerd.

Bron: Woerdense Courant 17 januari 2008

Hersenletsel

ZEGVELD - Bij een aanrijding met een auto raakte op maandag 14 januari een 9-jarige jongen uit Zegveld gewond. Hij is met hersenletsel in het UMC Utrecht opgenomen. De jongens stak op de fiets de weg over, kwam tegen de vooruit van de auto die niet meer kon remmen en kwam in de berm neer.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 17 januari 2008

Exposities in bibliotheek en kunstuitleen (+dependance)

Woerden/Zegveld - Drie tentoonstellingen in bibliotheek en kunstuitleen de komende weken.
In de Kunstuitleen is een foto-expositie te zien van Corrie de Kruif. De Kruif, jaargang 1958, geboren in Woerden, maakte onder meer foto's tijdens een reis door de Oekraïne. Hier fotografeerde zij psychiatrische patiënten die kracht, schoonheid en kwetsbaarheid tonen. Mensen staan, ook in haar andere reisreportages naar onder meer Tanzania en Nepal, centraal in het werk van deze fotografe. De tentoonstelling is te zien tot en met 19 februari.
In een dependance van de Kunstuitleen, een aantal leegstaande kantoorpanden aan de Molenstraat, is deze maand werk te zien van cursisten van Het Atelier. Het gaat om leerlingen van Erica Hagoort, die zich hebben laten inspireren voor de vijftiende-eeuwse schilder Piero della Francesca.
In Zegveld tenslotte zijn tot 6 maart schilderijen in wateren olieverf te zien van Corry Pool-van Ees uit Linschoten. Het gaat om landschappen, stillevens en schilderijen die 'mensen onderweg' tonen.

Verenigingenspel

De Culturele Stichting Zegveld organiseert op zaterdag 26 januari het jaarlijkse Verenigingenspel in de Milandhof. Vorig jaar nam een recordaantal van 68 teams deel en dat betekende dat ruim 400 deelnemers van diverse verenigingen uit Zegveld en Woerden 360 denk- en doevragen moesten oplossen. Ciska Klooster van CSZ heeft wederom gevarieerde vragen samengesteld.
Een jury kijkt meteen de bijna 25 duizend antwoorden na zodat de winnaar nog dezelfde avond bekend wordt. De lionsclub uit Woerden heeft 2 achtereenvolgende jaren het spel gewonnen en maar zal in 2008 de titel niet verdedigen. Het Verenigingenspel begint om 19.45 uur. Opgeven kan nog tot en met 11 januari bij Ciska Klooster, tel 691122 en Jolanda van Tol, tel 691650. Of per e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ook Zuwe in servicepunt

Zegveld - Na Rabobank, politie en woningbouwstichting SWW wordt Zuwe de vierde gebruiker van het servicepunt in Zegveld. Het servicepunt is eind vorig jaar in gebruik genomen als plek in het dorp waar een aantal voorzieningen gebundeld wordt. Zuwe gaat hier dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur spreekuur houden.

Bron: Woerdense Courant 10 januari 2008

Wennen aan open landschap

Zegveld - De stronken van een groot aantal gevelde bomen liggen tijdelijk in een weiland langs de Milandweg. Zegveld is, na de massale boomkap van vorige maand, een stukje leger geworden. Maar het went. Na een discussie die bijna een jaar heeft geduurd zijn vorige maand de bomen langs de Dwarsweg en de Rondweg gekapt. Eerder al was een aantal bomen langs de Hoofdweg omgehaald.
Het ging vooral om populieren die niet veilig genoeg waren om te blijven staan. Een deel van de Zegveldse bevolking was mordicus tegen en heeft via het dorpsplatform en de gemeenteraad er alles aan gedaan om de kap te voorkomen. Uiteindelijk gaf een rapport van een bomen-deskundige de doorslag bij de gemeente om toch tot kappen over te gaan.
De veiligheid van de omwonenden en de weggebruikers was in het geding.
Nu de bomen gekapt zijn, is de aanblik onwennig. "Maar het went wel. Je ziet nu weer de weidsheid van het land," aldus een bewoonster van de Dwarsweg. "En bovendien komen nu de bomen uit die de boeren zelf al op hun erf hebben geplant. Je haalt ze er precies uit: degenen die wél en die geen bomen rond hun huis hebben." Een ander moet denken aan de periode net na de ruilverkaveling: '"Toen stonden hier helemaal geen bomen."

Passage

De Zegveldse leden van Passage komen dinsdag 8 januari alles te weten over 'Familie- en Erfrecht. Spreekster van deze avond is Notaris Biemans- van Donkelaar uit Oudewater. De bijeenkomst begint om 19.45 uur in de Milandhof. '

Verhuisd zonder verhuizing

DOOR JOLANDA VAN TOL

Zegveld/ De Meije- Verhuizen van de gemeente Nieuwkoop naar de gemeente Woerden zonder rompslomp van een verhuizing. Dat overkwam Ad Greeven en zijn echtgenote Thea. "Meije 286" bleef hetzelfde. Echter veranderde de postcode en woonplaats "2421 ND Nieuwkoop" in "3474 MD Zegveld"
Via de kerstpost was enige uitleg aan familie, vrienden en kennissen over de adreswijziging nodig. Voor de Nutsbedrijven en Belastingdienst was dat zelfs niet genoeg en werden ter verduidelijking luchtfoto's meegestuurd. "Het buurtschap 'De Meije' heeft met verschillende grenslijnen te maken, die van de Provincie Zuid-Holland en Utrecht en de gemeentes Zegveld, Bodegraven en Nieuwkoop" legt Ad Greeven uit. "Zeven jaar geleden heb ik deze woonboot" gekocht en woonde al die jaren in de gemeente Nieuwkoop. Meestal loopt de scheidingslijn midden in het water, maar hier in de Meije loopt de lijn aan de oever. Dus dat betekende dat ik met de boot in het water in Nieuwkoop woonde. Alle woonboten in het Meijegebied vielen tot drie jaar geleden onder een aantal complexe en ondoorzichtige spelregels van de provincie Zuid-Holland. Er was ook een wonderlijke uitsterfregeling, die er op neer kwam dat de boten er nog zeer lang zouden kunnen blijven liggen, echter wel met veel onzekerheid. Het gevolg daarvan was dat niemand meer in zijn woning investeerde en dat maakte het aanzicht van de Meije er niet beter op. Bovendien was er een rechtsongelijkheid met alle boten aan de Nieuwkoopse kant, die tien jaar geleden wel waren ingestemd. Bij het vaststellen van het nieuwe bestemmingsplan voor het landelijke gebied, heeft het georganiseerde protest van de woonbootbewoners in de Meije tegen de bestaande situatie er toe geleid dat de gemeenteraad van Nieuwkoop het probleem zeer serieus aanpakte. De provincie Zuid-Holland trok zich terug en Nieuwkoop bestemde vervolgens alle woonboten in.
Toch in Zegveld
Kort daarna begon de gemeente Woerden met haar bestemmingsplan. Op dat moment heb ik het kadaster gevraagd metingen te verrichten omdat ik wilde weten waar precies de scheiding van de gemeentes lag. Uit de meting bleek dat anderhalve meter van mijn woonboot gerekend vanaf de voordeur op Zegveldse grondgebied ligt. Ooit heeft in Baarle Nassau een zelfde situatie gespeeld en daar mocht de bewoner kiezen. De keus was niet moeilijk. Wij zijn veel meer georiënteerd op Zegveld en daarmee op de gemeente Woerden"
De woonark van Ad Greeven is echter van alle veertig woonboten aan de Meije de enige met deze uitzonderlijke positie. "Op de plaats van mijn woonboot heeft vanaf ongeveer 1860 een haventje gelegen. Het was de laad- en losplek van turf en later van kolenschepen. Op luchtfoto's is te zien dat er een inham met een lengte van 25 meter is en daar ligt mijn woonboot in. Toen ik hier kwam wonen was er naast ons een griendbosje, daar groeiden wilgen en essen en dat hout werd vroeger gebruikt voor de kachel. Dat griendbosje lag er al jaren en was een grote bende. De eigenaar verzamelde er van alles en was min of meer een stortplaats geworden. Uiteindelijk heb ik hem overgehaald het griendbos aan mij te verkopen en samen met de gemeente Woerden heb ik het geheel vervolgens opgeknapt. Oude zieke bomen zijn gekapt, een gezonken boot met accu's is opgeruimd, 40 containers met troep is er weggehaald. De oever is opgeknapt en met de bagger uit het riviertje de Meije opgehoogd. Bij het opruimen bleek dat de eigenaar zijn grondgebied had vergroot door een ruimere beschoeiing met hout en purschuim te maken. Toen werden de feitelijke contouren van de inham inzichtelijk. Ook vonden we overal kolen. Door deze inham ligt mijn woonboot dus anderhalve meter binnen de scheidingslijn van de oever" aldus Greeven.
Concreet betekent de 'verhuizing' dat het echtpaar niet meer voor een paspoort of rijbewijs naar het gemeentehuis in het zestien kilometer verderop gelegen dorp Ter Aar hoeft.
"Maar ook voor bijvoorbeeld leveranciers is het eenvoudiger geworden. Al met al zijn wij erg blij met onze verhuizing naar de gemeente Woerden" vinden Ad en'Thea Greeven.

Bron : Woerdense Courant 3 januari 2008
Pin It