'Dankbaarder job dan hersenwerk'

Zorg Oud-Ambtenaar gaat op zijn 55ste aan de slag als alfahulp

GROENE HART ED SLUIS

Boerenzoon Kees Spek stoft tegenwoordig als freelancer parttime de vensterbank af in Woerden bij, wat men noemt, zorgvragers. De voormalige rijksambtenaar had zich na een werkzaam bestaan ook op het verbeteren van zijn boerderij kunnen storten. Maar dat alleen vond hij wat saai. Dus doet hij het allebei.
Zorgverlenende instellingen als thuishulporganisaties en ziekenhuizen kampen voortdurend met personeelstekort. Vijftien ziekenhuizen in het zuiden van het land spraken onlangs af geen personeel meer van elkaar af te pakken door meer salaris te bieden. Personeel dat binnen twee jaar na de interne opleiding elders gaat werken, moet een deel van de opleidingskosten terugbetalen. Daar gaat het meestal om moeilijk opvulbare vacatures op specialistisch terrein. Maar ook aan een eenvoudige alfahulp bij de thuiszorg is permanent behoefte. Het gaat om mensen die erin slagen een hulpbehoevende langer in z'n eigen vertrouwde huis te laten wonen.
Zegvelder Kees Spek, nu 57 jaar, is zo iemand. Tot aan z'n 55ste werkte hij als ambtenaar op het ministerie van LNV in Den Haag. Vorig jaar januari is hij met levensloopverlof gegaan. Toen volgde een onalledaagse stap: Kees werd alfahulp. „Ik heb het maar één keer meegemaakt dat iemand het even raar vond dat er een man met een stofdoek voor de deur stond namens de thuiszorg," vertelt hij. Toch, voor hemzelf was de opmerkelijke omschakeling naar ander soort werk helemaal niet zo ongewoon. „Mijn vrouw zit in de zorg en een paar familieleden zijn verpleegkundige. Ik kende hun verhalen. Toen ik met werken was gestopt, dacht ik: dat ga ik doen, parttime werken bij de thuiszorg. Ik deed op het ministerie altijd hersenwerk. Je zag daar nooit wat het resultaat was. Nu werk ik met mijn handen. Heel anders, maar erg dankbaar."


Spek hoefde weinig moeite te doen om aan een baantje te komen. „De sollicitatie stelde niet zo heel veel voor. Van een mannelijke alfahulp wordt verwacht dat hij z'n snor of baard netjes bijhoudt. En je wordt geacht je werk goed te doen. Dat is het ongeveer," zegt hij op bescheiden toon. Financieel heeft hij het baantje van ruim één dag in de week niet eens hard nodig. Hij houdt er netto 7,50 euro per uur aan over en is dan nog niet verzekerd bij ziekte. Ook in vakanties wordt hij niet doorbetaald. Dat kan overigens allemaal wel, maar dan komt de uurvergoeding neer op ongeveer 6 euro.
Het geld is zeker niet onbelangrijk maar de echte inspiratie put Spek naar eigen zeggen uit het persoonlijke contact met de mensen waar hij over de vloer komt. „Het is helemaal niet verkeerd om er een keer achter te komen dat sommigen onder moeilijke omstandigheden oud worden."
En hij heeft zich bij zijn beslissing om alfahulp te worden, ook laten leiden door eigen gedachten over hulpbehoevend zijn.
„Stel dat je zelf in zulke omstandigheden terecht komt, dan is het toch prettig dat er iemand is die dingen van je kan overnemen waartoe je zelf niet meer in staat bent? Vaak hebben deze mensen helemaal niemand. Ik werk bij een mevrouw die wil heel graag zelfstandig blijven wonen. Maar ze heeft niemand die haar daarin kan ondersteunen."
Het werk dat hij moet doen, verschilt per persoon. Altijd draait het om huishoudelijk werk: stofzuigen, ramen lappen, badkamer poetsen, dat soort dingen. Drie uur per cliënt, dan fietst hij zo'n dag weer door naar de volgende.
„Op de boerderij hier is ook altijd zat te doen binnen en buiten," wijst hij thuis rond. Mede daarom wil hij niet meer uren aan zijn freelance-werk besteden.
Kees is een doener, geen vergadertijger, dat zit er van jongs af aan in. „Mijn familie is net zo. Een van hen is wijkverpleegster. Ze heeft een pasje dat ze door een gleuf moet halen als ze binnenkomt en ook weer als ze weggaat. Dan moet ze precies opgeven wat ze in de tussentijd heeft gedaan. Kost allemaal alleen maar tijd. Een ander familielid, ook verpleegster, heeft de schurft aan vergaderen. Ze wordt gespaard. Ze zegt: ik doe dit werk voor de mensen die het nodig hebben. Laat mij nou maar m'n gang gaan in plaats van al dat werkoverleg."
Als er meer mensen zouden zijn zoals Kees Spek, zou het personeelstekort in de sector afnemen. Hijzelf ziet dat niet gauw gebeuren. „De zorg wordt slecht betaald. Alleen in de top zijn de vergoedingen heel goed. Er moet fors gesneden worden in de bureaucratie en er zou veel beter moeten worden beloond in de primaire beroepen, wil je dat veranderen."
Geen piek in sollicitaties
De economie draait op een laag pitje, de werkloosheid stijgt. De zorg geldt vanouds als een veilige haven waar altijd wel werk beschikbaar is.
Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda organiseerde eerder dit jaar een beurs, speciaal gericht op mensen die heel ander werk doen of deden, maar misschien ook in de hulpverlening een taak kunnen vervullen. Wellicht is het aan de economische crisis te danken dat het ziekenhuis 'wel wat meer aanmeldingen' krijgt van mensen die voorheen andere dingen deden en die nu voor de organisatie willen gaan werken, vertelt een woordvoerder.
Ook het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden constateert 'een kleine toename' van mensen die informeren naar opleidingen in het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft hiervoor diverse mogelijkheden.
Het Rijnland Ziekenhuis met vestigingen in Alphen en Leiderdorp, ziet recent geen duidelijke toename van de belangstelling voor een baan in de zorg. „We hebben niet opeens een piek van open sollicitaties," verklaart woordvoerder Pauline Soer. Ze wijst erop dat sommige banen in de verpleging, crisis of niet, altijd al moeilijk vervulbaar zijn.
Carola Pagia, manager communicatie bij Vierstroomzorgring zegt dat de belangstelling om te gaan werken als alfahulp 'best wel goed gaat'. „Daar merk je echt dat mensen wat meer aandacht hebben voor mogelijkheden om zo aan de slag te gaan." Problematisch blijven de functies op hogere niveaus zoals 3 of hoger. „Daarvoor zijn vacatures wel nog steeds moeilijk te vervullen. Dat komt door de opleiding tot driejaar die ervoor nodig is."

Bron: AD Groene Hart 20 juli 2009

Glaasje op

ZEGVELD/RIETVELD Een 25-jarige automobilist uit Zegveld reed op zondagochtend 19 juli rechtdoor, waar hij een bocht had moeten nemen. Hij had meer dan tien keer te veel gedronken. Rond 06.15 uur reed hij over de Zegveldse Uitweg in de richting van Woerden. Op de kruising met het Rietveld reed hij rechtdoor en kwam in de struiken voor een woning tot stilstand.
Agenten stelden zijn overmatig drankgebruik vast, hielden hem aan en op het politiebureau bleek bij de ademanalyse dat hij 905 ug/l scoorde, meer dan tien keer het wettelijke maximum van 88 ug/l voor een beginnend bestuurder. Tegen de verdachte werd procesverbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd vervolgens ingevorderd.

Burgemeester van Zegveld ziet Abraham

Zegveld - Paul Vonk stond vrijdag waarschijnlijk even vreemd te kijken toen hij midden in het dorp een grote opblaasbare Abraham zag staan met daarbij een bord met de tekst 'De burgemeester van Zegveld, grijs haar, Paul Vonk vijftig jaar'.  Zijn familie was 's morgens in alle vroegte opgestaan om hem te verrassen voor zijn vijftigste verjaardag. Omdat Paul Vonk in een doodlopende straat woont waar bijna niemand de Abraham zou zien, werd gekozen voor een opvallende plek midden in Zegveld. De reusachtige pop was uitgedost als burgemeester, omdat Vonk een bekende verschijning is in Zegveld vanwege zijn vrijwilligerswerk voor diverse verenigingen en zijn inzet voor het dorpsplatform.

Bron: Woerdense Courant 23 juli 2009

Meer purperreigers

Volgens Natuurmonumenten gaat het goed met de purperreigers in de Nieuwkoopse Plassen. Deze reiger broedt in kolonies en is tegenwoordig te zien in onder meer Zegveld, aldus Natuurmonumenten. Bij de telling in juni zijn er 158 broedparen purperreigers waargenomen. In 2007 waren dat er 138 en in 2008 154. Na een daling tot 1990, stijgt het aantal purperreigers ook landelijk. Het is volgens Natuurmonumenten moeilijk om te zeggen waardoor de toename veroorzaakt wordt.
'Er zijn veel factoren die meespelen. Belangrijk voor purperreigers is een afwisselend voedselaanbod. Zo kunnen ze van april tot oktober bij verschillende weertypen voedsel vinden. Rond de Nieuwkoopse Plassen zijn er ruige graslanden vol bloemen waar veel muizen zitten. Ten tweede is een goede waterkwaliteit belangrijk.' De purperreigers in de Nieuwkoopse Plassen komen niet ieder jaar op dezelfde plek terug. Ze verplaatsen zich langzaam door het gebied en bouwen hun nesten soms op een andere plek dan verwacht. Als de eerste nesten gesignaleerd zijn, worden houten balken aangebracht in het water rond de kolonies. Zo kunnen boten niet bij de kolonies in de buurt komen en hebben de reigers alle rust bij het broeden. Een goede plek om ze te spotten is langs de Hollandsekade in Woerdense Verlaat ter hoogte van Lusthof De Haeck.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 16 juli 2009

Rabobank Mobiel Servicepunt Kamerik en Zegveld

Het Mobiel Servicepunt van de Rabobank komt wekelijks naar Kamerik en Zegveld. Voortaan kunnen klanten van de Rabobank hier iedere vrijdag terecht voor eenvoudige bankzaken:
- geld opnemen en storten tot maximaal €500
- aanvragen nieuwe bankpas
- uw betaalopdrachten inleveren
- een afspraak maken met een adviseur van de bank
Openingstijden
U vindt het Mobiel Servicepunt iedere vrijdag:
- van 9.45 tot 10.45 uur aan de Middenweg in Zegveld, voor supermarkt de Coop.
- van 11.15 tot 12.15 uur aan de Berkenlaan in Kamerik, voor dagvoorziening de Cope.
 

Opening Mobiel Servicepunt in Zegveld en Kamerik

Rabobank Bodegraven-Woerden opende vrijdag 5 juni officieel het Mobiel Servicepunt in Zegveld en Kamerik. Rabobank Veenstromen heeft al enige jaren goede ervaringen met dit Servicepunt.
De bedoeling is dat het Mobiel Servicepunt vanaf 2010 in de Nieuwe bank verzorgingshuizen en de kleinere kernen in het werkgebied van beide Rabobanken gaat bezoeken.
Opening Mobiel Servicepunt in Zegveld door Joop Verheul, voorzitter van raad van commissarissen Rabobank Bodegraven-Woerden en voorzitter van de ledenklankbordgroep Zegveld.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 9 juli 2009

Actiemarkt

Een Actiemarkt voort Roemenië wordt komende zaterdag, 4 juli, gehouden aan de Molenweg 39. Bij de familie Van Ingen wordt opnieuw een heel programma van activiteiten aangeboden. Er zijn spellen, zoals grabbelen, sjoelen, zaklopen en spijkerbroek hangen. Daarnaast is er van alles te koop. De opbrengst is bestemd voor het Roemeniëproject van de stichting OGO in Elspeet.
De markt duurt van 9.30 tot 15.00 uur.

Beelden van Elly de Wachter in Zegveld

Zegveld - Beelden van Elly de Wachter-van Aalst zijn tot en met 25 augustus te zien in de regiobibliotheek in Zegveld. De Wachter werkt in Belgisch hardsteen, maar maakt ook houten beelden. Zij kreeg les van onder meer Jan Vermaat. Daarnaast bekwaamde zij zich in het fotograferen bij Dies Groot. De expositie is tijdens de gewone openingsuren van de bibliotheek te bezichtigen.

Bron: Woerdense Courant 2 juli 2009
Pin It