Meije krijgt café terug
De Halve Maan wordt weer van de buurt

SARIE KATSMAN
MEIJE - Fietsers en wandelaars zijn ongeduldig en ook de buurt kijkt er naar uit: de heropening van café De Halve Maan. Vanaf morgen begint deze geliefde pleisterplaats aan een nieuw leven. Elly van Hanswijk en Ina Masson zwaaien er voortaan de scepter.
De Halve Maan zit weer strak in de frisbruine verf, de oude stamtafel van de familie Schutter is gepoetst en in ere hersteld, zonlicht valt door de glanzende ruiten. De tweedehands bar („Van tv-programma Walhalla; heeft Bridget Maasland nog aan gezeten!") is gemonteerd, overal wordt door familie en andere helpende handen nog druk geklust voor de opening van morgen.

„Sommige fietsers zijn boos dat we nog niet open zijn," lachen Elly van Hanswijk (50), de nieuwe huurster, en haar rechterhand Ina Masson (48). Toen Elly door eigenaar René Kroes uit Alphen werd gevraagd van De Halve Maan weer de oude vertrouwde bloeiende bruine kroeg te maken, aarzelde zij geen moment. „Jou wil ik erin, zei René. Graag, zei ik, maar dan wél met Ina als medewerkster." De twee kennen elkaar al lang en hebben ruime horeca-ervaring, bij onder meer De Herberg in Kamerik en De Gekeerde Kanis. Ze kunnen met elkaar lezen en schrijven. „Zelfde types: niet mauwen, maar doorwerken en wij zijn van gezellig en goed."

Elly kent De Halve Maan nog van de tijd dat Jaap en Riet Schutte De Halve Maan bestierden, toen ze als kind vanuit Woerden met haar ouders meeging op de fiets. „Zo'n geweldig bruin café, dat willen wij graag weer aan de buurt teruggeven en aan al die mensen die hier langskomen. Iedereen heeft het zo gemist, de laatste jaren. De biljartclub staat al te trappelen om hier opnieuw te komen biljarten. De overbuurman maakt een nieuw naambord, maar voorlopig hangen we het oude vertrouwde nog op."
Elly en Ina hebben de hele inventaris creatief bij elkaar gesprokkeld, voornamelijk via Marktplaats. Met zorg zijn de bruinekroegaccessoires uitgezocht: veel hout, koper, oude prenten, knusse gordijntjes.
Vijf weken geleden, toen duidelijk werd dat het voorlopig niets werd met de vergunning voor nieuwbouw, besloten ze dat het oude café dan eerst maar moest worden verbouwd. „We gaan ervoor, zeiden we. Anders had het nog twee seizoenen geduurd eer het café open kon." Dankzij de hulp van familie en vrienden gaan ze het halen. „Hier is zó hard gewerkt, de hele boel was ontzettend verwaarloosd. Je wilt niet weten hoe het er uitzag."
Ze gaan zes dagen in de week open (woensdags gesloten), voor passanten die een lekker, met (ook) streekproducten bereid maaltje willen terwijl hun elektrische fiets wordt opgeladen. Of voor zomaar een kop koffie, een potje klaverjassen of een buurtbijeenkomst. „En we willen weer de eigen, vertrouwde plek worden voor deze gemoedelijke buurt. Dat verdienen de mensen."

Vergunning duurt lang
De Halve Maan, al een eeuw een begrip in De Meije, leidde de laatste jaren een kwakkelend bestaan: meer dicht dan open. De nieuwe eigenaar van De Halve Maan, Alphenaar René Kroes, wil het café slopen en herbouwen, met daarboven een woning. Hij hoopte dat voorjaar 2012 voor elkaar te hebben.
„Maar het duurt veel langer dan ik had verwacht. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk doet heel erg lang over de vergunning. Dus hebben we besloten de boel dan toch maar te verbouwen. Deze nieuwe mensen gaan dit café weer helemaal maken wat het hoort te zijn: zij hebben verstand van horeca." Meer info: www.eetcafedehalvemaan.nl

Bron: AD Woerden 30 juni 2011

Zomerconcert KNA

ZEGVELD - Muziekvereniging KNA geeft donderdag 30 juni een zomerconcert in Zegveld. Om 19.30 uur begint een rondwandeling door het dorp, waarna het concert wordt gegeven in de Meijezaal van de Milandhof (toerit naar Boschsloot). Er zijn optredens van majorettes, drumband, MPC en fanfare.

Bron: AD Woerden 29 juni 2011

Zomerconcert

Zegveld - Donderdag 30 juni geeft muziekvereniging KNA haar Zomerconcert. Om 19.30 uur begint KNA aan een rondwandeling door het dorp, om vervolgens een concert te geven voor de Meijezaal van de Milandhof. Er zijn optredens van majorettes, drumband, MPC en fanfare.

Bron: Woerdense Courant 29 juni 2011

Zegvelderie hoort op evenementenagenda

Door: Egbert Egberts
ZEGVELD - Wie afgelopen zaterdag niet even de moeite heeft genomen het matige, soms wel erg natte weer te trotseren om naar de Zegvelderie te gaan mag zich voor het hoofd slaan. Het was namelijk knus en gezellig. Het evenement is niet voor niets weer op de agenda gezet. Volgend jaar dus toch maar gaan?
Gezelligheid troef. Dat was de insteek van de Culturele Stichting Zegveld afgelopen zaterdag. De herbeleving van de Zegvelderie - na enkelejaren van stilte - was succesvol.

Alleen het soms wat sikke-neurige weersbeeld bleek niet te regisseren. Burgemeester Hans Schmidt was er rond de klok van elven als de kippen bij om het kleine maar niettemin gezellige dorpsevenement officieel te openen. De wijze waarop hij van een antieke trekker oversprong naar het podium verried al dat hij solliciteerde naar een kwetsuur zoals een kneuzing, beenbreuk of zweepslag. Dat laatste lukte hem later dezelfde dag elders wel. Schmidt wandelde na de ouverture langs de traditionele kramenmarkt. De kinderrommelmarkt was vanwege de weersvoorspelling alleen te vinden op enkele stoepen van huizen in de buurt van het dorpshart. Op het plein achter de Milandhof werd door oud-be-stuurslid Wout Verweij een tractorshow met antieke exemplaren opgezet. Maar ook andere oude voertuigen zoals een takelwagen uit 1920 en een boerenkar van begin 20e eeuw waren er te zien. Als vreemde 'eenden' in de bijt werden door het lokale, succesvolle bedrijf The Stage Bus een opvallende mini cooper en een spiegelende ladiesscooter getoond. De opmerkelijke bus met ingebouwde podium was onderweg naar een klus in het noorden van het land. Maar net als andere Zegveldse voertuigen met klasse te zien op www. thestagebus.nl. Optredens van dansers en danseressen, en wat artiesten op het podium zorgden voor de sfeer. Inzet van de brandweer, aquabubbles en een ouderwetse poppenkast lieten de Zegvelderie herleven.

Zegveldse Uitweg kan melkkoe worden

Omwonenden zijn het er in het algemeen met elkaar over eens: op de Zegveldse Uitweg wordt nog altijd veel en veel te hard gereden. Er zijn na de herinrichting onlangs teveel uitdagingen om harder te gaan rijden bijgekomen. De politie kan in de weg een melkkoe zien: op de foto van eindredacteur Egbert Egberts kleven 3 auto's achter een voorligger, die ogenschijnlijk 60km+ rijdt.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 24 juni 2011

Bezoekers welkom

ZEGVELD - De vervaardiging kostte wat meer tijd dan verwacht, maar de welkomstborden van Zegveld zijn nu dan toch te bewonderen. De blikvangers met een grote ooievaar erop staan sinds kort aan beide zijden van de Hoofdweg. Onderin het bord is een rail aangebracht waarin verenigingen en instellingen een bordje kunnen schuiven waarop staat wat ze doen, waar ze voor staan en wat ze zoal organiseren. Het ontwerp is van Gerrit Gerritsen, op initiatief van ondernemer Piet Bremmer.

Bron: AD Woerden 24 juni 2011

Roemeniëmarkt


Zegveld - De jaarlijkse Roemeniëmarkt staat zaterdag 27 augustus op een nieuwe locatie: hoek Rietveld/Zegveldse Uitweg. Er is een rommelen meubelmarkt en er zijn kraampjes met eten en drinken. Voor de bloemenkramen worden nog vrijwilligers gezocht die bloemstukjes willen maken. Aanmelden kan bij Greet Lekkerkerker, 0348-415224. Ook is de organisatie op zoek naar mensen die kunnen helpen met opbouwen en afbreken. De opbrengst wordt besteed aan hulp voor Roemenië, de Oekraïne en Moldavië.

Bron: AD Woerden 21 juni 2011

Zegvelderie ondanks regen weer helemaal terug


Zegveld - Een hevige plensbui aan het begin van de Zegvelderie leek de toon te zetten, maar ondanks wat regenspatten verliep het ochtendprogramma verder droog. Nadat burgemeester Hans Schmidt de jaarmarkt had geopend namen dansende kinderen en koor Bravour bezit van het podium. Er waren oude landbouwvoertuigen te zien en verschillende kramen met interessante waar. De kermisattracties en de spring-kussens waren in trek bij de jeugd. Meer foto's online!

Een koe die wordt bevrucht, hoe werkt dat eigenlijk?

Zegveld - Ruim 1100 leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisscholen in de gemeente Woerden brachten maandag en dinsdag een bezoek aan de Proefboerderij in Zegveld. De Land- en Tuinbouworganisatie afdeling Woerden had hen uitgenodigd met als doel om kennis te maken met het boerenbedrijf. Na de opening door wethouder Duindam, maakten de scholieren kennis met alle aspecten van de boerderij en kregen zij antwoord op verschillende vragen. Hoe gaat het melken van een koe met een melkrobot? Hoe houdt de boer zijn koeien nu gezond? En: wat betekent kunstmatige inseminatie en hoe werkt dat? De scholieren kregen bij die laatste vraag een demonstratie over hoe de bevruchting van een koe in zin werk gaat. En dat is even wat anders dan bij mensen normaal gesproken het geval is...

Bron: Woerdense Courant 22 juni 2011

Terugkeer in stijl van Zegvelderie

ZEGVELD - Zon, wind en soms een flinke regenbui. De Zegvelderie heeft geheel in stijl een rentree weten te maken. Na een pauze van zeven jaar vond de Culturele Stichting Zegveld het weer tijd om de oude traditie in ere te herstellen.
En vervlogen tijden herleven want de Zegvelderie kampte in het verleden wel vaker met instabiel weer. „Ook nu dus, maar daar hebben we geen moment echt last van gehad," zegt voorzitter Arjan Ton.
Al bij de start werd de kinderrommelmarkt verplaatst naar de Milandhof. En het vlees dat klaar stond voor de zes meter lange shaslick ging de vriezer in. De harde wind gooide hier roet in het eten; de warmte van de houtskool kon het vlees niet bereiken. Het bijzondere initiatief van ras-Zegvelder Rob van Hoogdalem wordt verplaatst. „We vinden wel een alternatief. In augustus gaan we voor de herkansing."
De Zegvelderie bood de bezoeker verder wat die in het verleden gewend was; een braderie, kinderactiviteiten, kermisattracties, muziek, optredens en het plein met bijzondere auto's en tractoren.
„Dat is het Woutplein," zegt Arjan Ton. „Wout Verweij is degene die de auto's en tractoren hierheen weet te halen. En dat trekt flink wat publiek."
Op het centrale plein voor de Milandhof is het de livemuziek en de biertap die bezoekers lokt. Mensen ontmoeten elkaar, dansen, zingen en drinken.
De Zegvelderie is terug op de agenda tot volle tevredenheid van de organisatie en de bezoekers.

Bron: AD Woerden 20 juni 2011

Kleiner sportaanbod


ZEGVELD - Het Zegveldse sportcentrum Henkido richt zich sinds deze maand alleen nog op judo, fitness en fysiotherapie. Erwin Klein en Irma Langelaan willen spinning geven in Woerdense Verlaat. Streetdance wordt alleen nog in de Milandhof gegeven. Sporten die geen nieuw onderdak hebben gevonden zijn jiu-jitsu en club power.

Bron: AD Woerden 10 juni 2011

Drempels in wegdek van Molenweg


ZEGVELD - De Molenweg is gisteren voorzien van verkeersdrempels. Drie obstakels zijn aangebracht, om de snelheid van automobilisten op de smalle route langs het water af te remmen.
Een woordvoerster van de gemeente legt uit dat de drempels nu alsnog zijn aangebracht op verzoek van aanwonenden. „Zij hebben ook aangegeven waar de drempels op de route moesten komen."
Eerder dit jaar al werd het wegdek van de Molenweg voor een groot deel opgeknapt en werd nieuwe beschoeiing aangelegd langs een flink stuk van de route.
Nadat er in eerste instantie discussie was over de hoogte van deze waterkering, werd ook op dit punt in samenspraak met bewoners overeenstemming bereikt. Nu kunnen jonge vogels uit het water op de kant komen. Met de aanleg van drempels op de weg is de renovatie van de Molenweg nu volledig afgerond. Deze grote opknapbeurt begon begin dit jaar, nadat het werk in eerste werd uitgesteld vanwege de vorstperiode.

Bron: AD Woerden 8 juni 2011

Meepraten over toekomst Meije


MEIJE - Meijenaren mogen zich op een bewonersavond uitspreken over de toekomst van hun buurtschap. Dat gebeurt onder leiding van Landschapsbeheer Zuid-Holland. Dat wil de lintbebouwing van De Meije behouden en versterken. De provincie heeft daar geld voor beschikbaar.
Ook van de bewoners vraagt de provincie een actieve houding. Te denken valt aan een passende erfbe-planting en boomgaard en knotbomen. Ook moeten de bewoners ervoor zorgen dat er zicht blijft op het achterliggende landschap. Aan de bewonersavond verlenen ook de Stichting Historische Kring Bodegraven en de Agrarische Natuurvereniging De Parmey hun medewerking. De bijeenkomst is maandag 14 juni van 20.00 tot 22.00 uur in partyboerderij Meijezicht, Meije 70.

Bron: AD Woerden 7 juni 2011

'Onze kracht is: klein blijven
Thomashuizen vrezen voor een volgende bezuiniging

ZEGVELD - De bezuinigingen op de zorg lijken de Thomashuizen minder hard te treffen dan gevreesd. Deze huiselijke woonvorm voor maximaal acht verstandelijk gehandicapten blijft betaald uit hun persoonsgebonden budgetten. Maar ongerustheid over volgende bezuinigingen is er wel.
De bewoners van het Thomashuis aan de Hoofdweg 140 in Zegveld hebben vandaag hun relaxdag. Vier dagen in de week werken ze, de meesten in het Atelier in de voormalige schuur van de boerderij. Eén dag mogen ze lekker rondlummelen: tijd om hun kamer op te ruimen of zomaar even knuffelen met de konijnen of de geiten. BZN-fan Bart is dol op alle dieren op de boerderij, sinds 2007 een Thomashuis onder leiding van het echtpaar Jeanne en Theo Nieuwendijk. Bart somt op: „De konijnen en de kippen, de pony en de hondjes Balou en Nicky. En de poes!"
Bart heeft zijn eigen kamer in de prachtig verbouwde boerderij met fenomenaal uitzicht op de polders achter Zegveld. Hij woont er met huisgenoten Jolanda, Iris, Janneke, Jeroen, Kim en Sanne.
„Wij leven als een soort gezin, al zijn we dat niet," zeggen Theo (60) en Jeanne (57), die een eigen woonruimte bovenin de boerderij hebben en de spil zijn in dit huis.
De franchiseondernemers, afkomstig uit het bedrijfsleven (Theo) en de gehandicaptenzorg (Jeanne) zegden vier jaar geleden hun banen op, verkochten hun huis in Kockengen en runnen sindsdien het Thomashuis. Het 'doorsnee-echtpaar met bijzonder werk met bijzondere mensen' geniet er nog steeds van dat ze het roer zo radicaal hebben omgegooid.
„Het fijne van zo'n kleinschalig huis is dat er niet telkens nieuwe gezichten zijn voor de bewoners, de ouders en familie: we hebben vaste mensen. Ook méér begeleiders per groep dan in grotere instellingen omdat wij veel minder overheadkosten hebben," zeggen Theo en Jeanne. De bewoners knappen op in die huiselijke sfeer. Ze worden gewaardeerd en mogen zijn wie ze zijn.
Jeanne en Theo hebben de nieuwe plannen van het kabinet omtrent de persoonsgebonden budgetten op de voet gevolgd. Hoe zouden de aangekondigde bezuinigingen op de persoonsgebonden budgetten uitpakken voor de kleinschalige Thomashuizen, waarvan er inmiddels zo'n negentig zijn in Nederland? „De Thomashuisformule wordt nu gelukkig erkend en gewaardeerd. Maar wat staat ons nog te wachten? Wat is de volgende stap in het terugdraaien van budgetten? Er is nog zo veel onduidelijk. Zolang er geen stabiel beleid is, waarbij het persoonsgebonden budget goed is verankerd, blijft er altijd onzekerheid en dreiging van bezuinigingen"
KLEIN BLIJVEN
„Wij maken ons daar wel ongerust over. Wij hebben al een strakke formule: met acht bewoners is ons huis vol. En acht is bij ons ook echt acht: we kunnen en willen er niet zomaar een bewoner bijzetten om meer 'omzet' te draaien. Want dat is nou juist onze kracht: klein blijven. Snijden in het personeelsbestand gaat logischerwijs ten koste van die persoonlijke zorg en aandacht. Dan word je nog meer afhankelijk van vrijwilligers."
Een van de onduidelijkheden in het huidige kabinetsbeleid blijft de manier waarop de kwaliteit van de kleinschalige zorg, zoals die in de Thomashuizen, van overheidswege zal worden getoetst.
„Onze angst is dat dat er weer enorm veel bureaucratische regels bijkomen. De meetlat die voor grote instellingen is ontwikkeld, past niet voor dit soort kleinschalige woonvormen."

Bron: AD Groene Hart 6 juni 2011

Avontuurlijke kano-driedaagse

MEIJE/NIEUWKOOP - Natuurmonumenten verzorgt van 24 tot en met 26 een driedaags kano-evenement in het Nieuwkoopse Plassengebied en De Meije. De deelnemers overnachten in hun eigen tent en koken zelf hun potje. Voor vervoer van bagage wordt gezorgd. Kano-ervaring is niet noodzakelijk, een redelijke conditie wel. Ed Boes treedt op als gids.

Uitweg lijkt een racebaan
Cijfers schokken gemeente en dorsplatform


WOERDEN/ZEGVELD - Meer dan de helft van alle passanten op de Zegveldse Uitweg rijdt te hard. Dat blijkt uit snelheidsmetingen. De gemeente is geschokt en ook het dorpsplatform maakt zich zorgen. Maatregelen zijn gewenst.
Van alle weggebruikers die de meetapparatuur bij de oversteekplaats naar de fietspont over de Grecht passeren, doet 52 procent dat te snel. „Dat is schokkend," vindt verkeersambtenaar Rob Veelenturf. Op de weg tussen Woerden en Zegveld is 60 kilometer per uur de maximumsnelheid.
„Waar wij het meest mee zitten is dat vooral aanwonenden en inwoners van Zegveld deze route gebruiken. Juist op hun aandringen hebben we, toen we vorig jaar de weg aanpakten, veel drempels niet aangebracht. Nu blijkt dus dat bewoners zelf hun verantwoordelijkheid niet nemen."
Voor definitieve conclusies is het echter nog te vroeg, vindt Veelenturf. „We zijn van plan het snelheids-display ook nog dichterbij het dorp te plaatsen." De metingen gaan dan plaatsvinden op de aansluitende Hoofdweg, want ook daar wordt veel te hard gereden, weet bewoonster Jeanne Nieuwendijk. „Vooral in de avonduren is het raak, werkelijk 'verschrikkelijk. Je staat perplex. Ze rijden hier dan zeker met tot wel 140 kilometer per uur. Dat is onvoorstelbaar."
Zij is dan ook groot voorstander van maatregelen en noemt direct politiecontroles. Die kunnen volgens de gemeente met deze metingen in de hand uitgevoerd worden. Verder noemt Nieuwendijk als opties het plaatsen van verkeerslichten, het aanbrengen van wegversmallingen en zebra's en vooral het plaatsen van een flitspaal.
Paul Vonk van het dorpsplatform voelt met name voor politiecontroles. De metingen Verontrusten' hem. „Ik had gehoopt dat de cijfers mee zouden vallen. Dit valt erg tegen. Deze overtreders in hun portemonnee treffen heeft het meeste effect."
Hij stelt dat naast de Zegveldse Uitweg en de Hoofdweg ook de Milandweg in aanmerking komt voor controles. „Maar eerst willen we door nieuwe metingen weten hoe erg de overtredingen zijn, want rigoureuze maatregelen nemen vanwege een klein percentage passanten dat veel te hard rijdt, heeft geen zin."
Verder wil het platform weten of de meeste overtreders inderdaad Zegvelders zijn, voordat eventuele maatregelen volgen. Vooralsnog liggen nu alleen nog bij het fietspontje en bij de nijverheidsbuurt snelheidsremmers, in de vorm van drempels.

Bron: AD Woerden 4 juni 2011

Kleurrijke Zomerexpositie

Zegveld - Imposante landschapsfoto's, kleurrijke kunstwerken en overweldigende beelden vormen gezamenlijk de Zomerexpositie in 'De Blauwe Meije'. De landschapsfoto's zijn van Robert Kleijweg uit Enkhuizen, die met zijn camera de mooie luchten weet te vangen. De Woerdense kunstenares Bep Muishout toont vooral veel kleur in haar werken, gemaakt in diverse technieken. Xpozz uit Utrecht, tot slot, heeft de beeldentuin ingericht met sculpturen van verschillende kunstenaars. Vanaf 6 juni is de expositie ieder weekend van 12.00 tot 17.00 uur te zien. Opening is zondag 5 juni om 15.00 uur.

Bron: Woerdense Courant 1 juni 2011
Pin It