Wel of niet met paraplu de deur uit?
Weerman Mees houdt alles bij

'Wat is het warm, zeg?', 'wat een wind' en 'lekker weertje, hè?' Het lijkt soms wel of we met zijn allen over niets liever praten dan over het weer. Zelfs met onbekenden. Juist met onbekenden. Als we dan ook nog eens in een periode zitten van bijzonder veel droogte en hoge temperaturen, dan is het de hoogste tijd om te praten met Woerdens beroemdste weerman: Mees Weststrate.

WOERDEN - "Ik was pas een jaar of 12 toen ik me al bezighield met het weer", vertelt Mees, nu 67. 'Toen was het nog heel simpel, ik had een thermometer, een regenmeter, een hygrometer en een wind-vaantje. En schriftjes. Daar hield ik alles in bij. Elke dag. En dan maakte ik grafiekjes na een periode om het verloop te kunnen zien." Wat hij daarmee deed? "Nou, weinig. Misschien eens een spreekbeurt op school, maar verder eigenlijk vooral zelf bekijken, want er was natuurlijk helemaal niemand in geïnteresseerd. Nu nog zijn mensen meer geïnteresseerd in wat het weer gaat worden, dan in informatie over een voorbije periode. Zo is het nou eenmaal. Het sprak me aan, het weer. Maar ik was sowieso geïnteresseerd in wetenschap, in de brede zin. Astronomie bijvoorbeeld, dat vond ik ook heel interessant"


Schriftjes vol data
Zijn werk maakte Mees er niet van, maar de liefhebberij bleef. Mees schrijft, tot op de dag van vandaag schriftjes vol data over het weer. Die liggen dus nu naast de computer, zegt hij, zich zelf bewust van de ironie daarvan. Want op een bepaald moment veranderde de meetapparatuur van analoge meters in de tuin naar digitale weermodellen. "En dat is eigenlijk veel leuker", vindt Mees.
Verschillende modellen
Hij legt uit dat er verschillende modellen zijn die weermannen en -vrouwen kunnen gebruiken. Mees zelf kijkt graag naar het Engelse model, vertelt hij. Mees voorspelt met die modellen al jaren het weer voor Woerden en het Groene Hart. Eerst in de jaren 80 bij de lokale piratenzender van Willem Geelen in Woerden, later bij onder andere Woerden Dichtbij en natuurlijk bij RPL FM waar Mees ook in het bestuur zit en nog steeds dagelijks voorspelt of je met of zonder paraplu de deur uit moet. En ja, zegt hij trots, 'ik heb het best vaak goed'. "Er is wel eens een wedstrijdje gedaan dat ze bij gingen houden welke weerman er het meest naast zat. Daar kwam ik best goed uit." Hoe dat kan? "Ervaring denk ik, goede weermodellen en de juiste inschatting. Maar soms is het ook een beetje geluk hebben. Want er zijn ook onvoorspelbare weersituaties. Een onweersbui die ineens een andere kant op beweegt." Wie het weer wil weten, kan dagelijks terecht voor het Woerdense weer bij RPL
Of dat ooit nog eens NPO journaal wordt? "Het zou mooi zijn om mijn ervaring te kunnen inzetten voor een breder publiek dan alleen in het Groene Hart." Van cameravrees heeft Mees in elk geval geen last. Hij is er klaar voor: "Ik ben beter dan Piet Paulusma, ik ben gewoon nog niet ontdekt."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/woerden. Het hele interview met weerman Mees of meer inspirerende verhalen over Woerden lezen? Ga dan naar de site.

Bron: Woerdense Courant 1 augustus 2018