Plan voor zorgwoningen Zegveld blijft drie lagen

ZEGVELD - Het bouwplan voor 24 appartementen op de plek van de voormalige basisschool De Pionier in Zegveld blijft onveranderd: drie lagen. Burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden leggen de negen protesten tegen de hoogte naast zich neer. Zonder derde woonlaag wordt het plan onbetaalbaar en gaat het niet door.
Het plan is ingediend door woningcorporatie GroenWest en bedoeld voor de zorgcoöperatie Zegveld Zorgt. Het gaat om appartementen die geschikt zijn voor ouderen en zorg aan huis. Goede levensloopbestendige appartementen ontbreken nu nog in het dorp is de achterliggende gedachte.
Aanvankelijk ging het om veertien zorgwoningen, die waren verspreid over twee bouwlagen. In het huidige plan zijn het er tien meer en wordt alles verdeeld over drie lagen. Volgens GroenWest viel aan de vergroting van het aantal woningen niet te ontkomen. Het oude plan was financieel niet meer rond te krijgen vanwege de zeer snel stijgende bouwkosten.
Bezwaren
Een aantal buurtbewoners die hebben meegedacht, stapten uit een klankbordgroep van de buurt, het dorp en GroenWest, omdat ze vonden dat hun bezwaren tegen de hogere bouw niet werden gehoord. Ze vonden het complex te hoog voor de buurt. Er zijn de afgelopen tijd gesprekken geweest, maar de gemeente Woerden en GroenWest blijven er bij dat een tweelaags bouwplan geen alternatief is.
Voor de bezwaarmakers hoeft de strijd nog niet gestreden te zijn. Om het bouwplan mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden aangepast. Tegen dat plan kan men ook in beroep, tot aan de Raad van State toe.

Bron: AD Woerden 27 november 2019

Enthousiast onthaald

ZEGVELD - De Goedheiligman is onder begeleiding van de plaatselijke Fanfare en Majorettekorps "Kunst na Arbeid" in Zegveld aangekomen. Na een rondtour in een open auto werd Sinterklaas door burgemeester Victor Molkerboer officieel van harte welkom geheten.
Een grote en opgewonden menigte kinderen begroette Sinterklaas en zijn vrolijke Zwarte Pieten. In het Milandhof werden de Sint en zijn Pieten met veel enthousiasme toegezongen door jong en oud.

Bron: Woerdense Courant 27 november 2019

Aanleg nieuw tenniscomplex

Ruimte voor woningbouw

Deze week starten de werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw tenniscomplex langs de Milandweg in Zegveld. TV Miland krijgt drie nieuwe banen met een fraai clubhuis. Zo-wel qua gebruik als op het gebied van energiezuinigheid en duurzaamheid voldoet dit complex aan de eisen van deze tijd.

ZEGVELD - De werkzaamheden beginnen met een nieuwe ontsluiting op de Milandweg. De oplevering van het tenniscomplex is te verwachten medio 2020.
Voorzitter Wim Smeijers (TV Miland) is verheugd dat de realisatie aanstaande is: '"We hebben met z'n allen de afgelopen 10 jaar soms minder en soms heel hard gewerkt aan de totstandkoming van het nieuwe tennispark. Dit is heel goed nieuws, zeker op de dag dat TVM 40 jaar bestaat. Een prachtig cadeau."
Wethouder Tymon de Weger (ruimtelijke ontwikkeling/wonen): "Dit is voor heel Zegveld goed nieuws. Want als straks TV Miland verhuist naar het nieuwe tenniscomplex, ontstaat er op de oude locatie ruimte voor het nieuwbouwplan WeidZ. Dan krijgt Zegveld er 38 woningen bij. Ook komt er dan een prachtig wandelpad door de polder, tussen de nieuwe tennislocatie en de nieuwbouw. Een goede ontwikkeling!"

Bron: Woerdense Courant 20 november 2019

Wat een uitzicht

Bert van den Hoogen

OUDE SCHOOL Een voormalig schoolgebouw in een landelijk dorp trekt altijd veel bekijks. En aan de achterzijde...
Dat merkten Tjeerd van der Drift en zijn vrouw Ada toen ze in 2006 De Oude School in De Meije kochten en in 2008 verbouwden. „We vonden het gewoon een ontzettend mooi pand."
Er is waarschijnlijk niemand meer die nog op de Openbare School heeft gezeten, want al in 1928 werd de school gesloten en werd het gebouw voor andere doeleinden gebruikt, zoals wonen, een brandweerkazerne en opslagruimte.
De verbouwing in 2008 gaf de Oude School weer zijn karakteristieke uitstraling. Want nog steeds is de indeling van de klaslokalen in de woonkamer te herkennen. En natuurlijk hangt er weer een schoolbel bij de ingang. Maar hier zijn nooit schoolkinderen door naar binnen gekomen, want Van der Drift vertelt dat hij een van de hoge ramen in 2008 eruit heeft gehaald en daar een nieuwe ingang met een bordes heeft laten maken. Daardoor biedt deze nieuwe voordeur toegang tot een hal die samen met de bibliotheek ernaast een van de drie klaslokalen vormde.
Eenheid
„Die hoge dubbele deuren naar de woonkamer vond ik bij een handel in oude bouwmaterialen. Ik heb er een kopie van laten maken, zodat er een mooie eenheid in de hal is." Zijn vrouw Ada: „Je kunt nu ook mooi van voor naar achter door het hele pand kijken."
Zo hebben ze in 2008 het hele pand aan hun wensen aangepast, maar wel degelijk de sfeer van de school behouden. Het is nog goed te zien dat de woonkamer uit twee klaslokalen bestaat. Iedereen die in zo'n oud schooltje les heeft gehad, zal ook de hoge raampartijen herkennen. Ada: „Doordat het licht gedurende de dag verandert, is ieder moment van de dag hier anders. De hoge borstwering zorgde ervoor dat de kinderen niet naar buiten konden kijken. Nu zorgt hij ervoor dat we maximale privacy hebben"
Inpandig balkon
Een grote raampartij aan de achterzijde met openslaande deuren naar de overdekte veranda geeft uitzicht over de weilanden met de Nieuwkoopse Plassen. Op de bovenverdieping, die de vorige bewoners al bewoonbaar hadden gemaakt, is aan de kant van de polder een inpandig balkon. Ada: „Dat is een van mijn favoriete plekken, want hier kijk je uit over de plassen waar we in twintig minuten naar toe kunnen varen."
Ze beleven het pand vooral als een zeer comfortabele woning met veel leefruimte. Van der Drift: „Ik had behoefte aan ruimte en was op zoek naar een boerderij. Toen ik die niet vond, kwam ik dit pand tegen. Nu vinden we dat we geluk hebben gehad dat ik geen boerderij vond."
Ada:,,We zijn eerst bezig geweest om het pand aan te passen in de bouwstijl van toen en met de geschiedenis. We hebben bijvoorbeeld nog een kapstok waar de brandweerhelmen aan hingen. Wij hangen er nu ons tuingereedschap aan op. We hebben de rookkanalen van de klaslokalen zichtbaar gehouden en bij twee ervan een open haard en een gashaard gemaakt."
Eigenlijk realiseerden ze zich niet dat het pand voor de omgeving een bijzondere betekenis heeft. Ada: „De Oude School staat vermeld in allerlei wandel- en fietsroutes. Maar voor ons is het de combinatie van het huis en de omgeving waardoor we hier zo fijn wonen." Van der Drift: „Omdat het zo bijzonder is, moet je met respect met deze woning omgaan. Nu zijn wij toe aan een volgende fase."
WAT EN HOE
Adres: Meije 94, Bodegraven.
Type woning: Vrijstaande villa.
Vraagprijs: € 975.000,-.
Woonoppervlakte: 210 vierkante meter.
Aantal kamers: 6.
Bouwjaar: 1882.
Informatie: www.wonenaandemeije.nl
Makelaar: Otter makelaardij; www.ottermakelaardij.nl.

Bron: AD Groene Hart 22 november 2019

Bouw tenniscomplex van start

ZEGVELD - Deze week beginnen de werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw tenniscomplex langs de Milandweg. Tennisvereniging Miland krijgt er drie nieuwe banen en een clubhuis. De oplevering
van het energiezuinige en duurzame tenniscomplex is gepland voor medio 2020. TV Miland, die vandaag 40 jaar bestaat, is erg blij met de bouw. „We hebben met z'n allen de afgelopen tien jaar gewerkt aan de totstandkoming van het nieuwe tennispark", zegt voorzitter Wim Smeijers.
Door de verhuizing van de tennisvereniging ontstaat op de oude locatie ruimte voor de 38 woningen van nieuwbouwplan Weidz.

Bron: AD Woerden 19 november 2019