Probleem te lijf met betere stallen en "verhuur  milieuwinst
Stikstof: ligt het ei van Columbus in Nieuwkoop?

Zo'n zestig boeren rond de Nieuwkoopse Plassen hebben mogelijk de oplossing voor het stikstof probleem. Zij willen nieuwe stallen bouwen, die de anmoniakuitstoot fors terugbrengen. Die operatie willen ze voor een deel betalen uit het verhuren, het 'verleasen', van de milieuwinst aan bouwbedrijven, de industrie, de Rotterdamse haven en Schiphol.
Door Hans-Paul Andriessen

Nieuwkoop - Het plan slaat drie vliegen in één klap: de natuur gaat erop vooruit, de economie kan zich verder ontwikkelen en de boeren innoveren. Melkveehouder Gert-Jan Verboom uit De Meije is een van tien initiatiefnemers. „Wij willen aanpakken. We hebben eigenlijk niets met vergaderboeren. We zitten ook niet bij de LTO. Wij hebben simpel gekeken hoe we een probleem kunnen oplossen. Er moet perspectief zijn voor de landbouw hier, daar at het om."


De boeren willen een plaatselijke cooperatie oprichten, 'Boeren met perspectief, die het verleasen van stikstofruimte moet regelen. Dit systeem lijkt op de handel in CO2-rechten, de koolstof- of carbonhandel, nodig om de klimaatdoelstellingen te behalen. Onlangs is in Friesland voor het eerst gehandeld in zulke officiële certificaten, die uitgegeven zijn door een bank. De boeren presenteerden hun plan gistermiddag in restaurant de Watergeus aan de Nieuwkoopse plassen aan gemeenten, provincies, het ministerie van Landbouw en Natuur en natuurbeschermingsorganisaties. Volgende week gaan een paar Nieuwkoopse boeren het plan op het ministerie uit de doeken doen aan minister Carola Schouten. Uit experimenten blijkt dat melkveehouders de ammoniakuitstoot door een aantal simpele maatregelen (zoals de koe langer in de wei) al met 20 procent kunnen terugbrengen. Bouw je ook nog eens een nieuwe stal met moderne vloersystemen dan is 60 procent haalbaar. Dat is al jaren bekend overigens. Maar waar haalt de boer het geld voor die nieuwe stal vandaan?
„In dit gebied zijn de meeste stallen maximaal gefinancierd", zegt Paul Rikken van LTO, die het Nieuwkoopse initiatief heeft begeleid. „Je kunt een opslag op de melkprijs doen en een innovatiesubsidie aanvragen, maar daarmee red je het niet."
Enthousiast
Milieu-manager Erik van der Schans van de Rotterdamse haven is enthousiast. „Supergaaf dat ondernemers samen gaan zitten om te innoveren. Ik adviseer hen en de overheid wel om de spelregels zo eenvoudig mogelijk te maken."
Provinciebestuurder Jeannette Baljeu van Zuid-Holland ziet kans van slagen. „Het plan moet nog wel helemaal uitgewerkt worden. Daarna is het de vraag: wordt het een experiment alleen voor dit gebied? Of pakken we het als provincies op of is het iets voor het hele land?"
Wethouder Guus Eikhuizen van Nieuwkoop is trots op 'zijn' boeren. „Zij hebben de handschoen opgepakt. De boeren zorgen er mede voor dat Nieuwkoop de natuurhoofdstad van het Groene Hart is. De natuur is ons tafelzilver."
Het stikstofprobleem is urgent omdat Europa Nederland op de vingers heeft getikt dat hier de Europees beschermde natuurgebieden naar de knoppen gaan doordat er veel te veel stikstof neerslaat De landbouw is de grootste vervuiler. Het stikstofprobleem speelt juist in Nieuwkoop sterk omdat daar de Nieuwkoopse Plassen liggen, dat is een Europees beschermd natuurgebied (Natura 2000). Uit metingen blijkt een grote toename van de stikstofneerslag de laatste jaren. Hierdoor zijn de laatste stukken trilveen verdwenen.

Bron: AD Groene Hart 4 september 2020

Bram van der Vlugt is weer Sinterklaas

Brian Vesseur

De Meije - Bram van der Vlugt (86) is binnenkort weer als Sinterklaas op het witte doek te zien. In De Grote Sinterklaasfilm, vanaf 7 oktober in de bioscoop, heeft Van der Vlugt de hoofdrol.
De ervaren acteur, die jarenlang Sinterklaas was in onder meer het Sinterklaasjournaal, woont al ruim veertig jaar in De Meije. Lucio Messercola, sinds kort wonend in Hoogmade, is de producent van de nieuwe film. Vorig jaar produceerde Messercola ook al de succesvolle bioscoopfilm De Brief voor Sinterklaas. Ook met Van der Vlugt. De acteur werd sinds 1986 elk jaar als goedheiligman binnengehaald. Hij stopte in 2011 met zijn werk als Sinterklaas, maar maakte een paar keer voor een film een uitzondering. Acteur Stefan de Walle nam het stokje van hem over.
In een eerder gesprek met het AD liet producent Messercola (30) zijn liefde voor Sinterklaas al blijken: „Ik organiseer al jaren de intocht in Leerdam. Daar staan dan duizenden mensen in een haag. Sinterklaas heeft een veel meer verbindende rol dan we denken." In de film wordt Sinterklaas met zijn pieten uit het kasteel gezet. Ze worden verbannen naar een camping en moeten vanaf die plek het sinterklaasfeest proberen te redden.

Bron: AD Groene Hart 4 september 2020

VAN WIEG TOT GRAF
Levensgenieter in bonustijd

Marinus Verhoeff 1947 -2020
 
Marinus Verhoeff was zoon van een Zegveldse rijwielhandelaar en trots op zijn achternaam. Met name op die dubbele f. Omdat hij van grapjes hield, stelde hij zich altijd voor als 'Verhoeff met twee fietsen'.

Leny van den Belt
 
Mannus was automonteur, maar omdat boezemvriend Dirk bijrijder werd op een kaasauto bij Transneerlandia in Bodegraven, volgde Marinus hem gauw. Ze kenden elkaar al vanaf de lagere school, maar op de ambachtsschool in Woerden werden ze vrienden. „We zijn als bijrijder begonnen, maar daarna haalden we alle papieren om vrachtwagenchauffeur te worden", vertelt Dirk. Van kaas stapten ze over op vlees. Achter elkaar, met de vlam in de pijp, reden ze naar de Brennerpas. „Daar stonden we meestal al om 14.00 uur, maar dan moesten we op de douane wachten en konden we pas om 20.00 uur verder." Dirk vertelt dat ze op zaterdagavond de wagens parkeerden bij een chauffeurscafé in het Italiaanse Brixen. „Vaak waren we met een vaste ploeg collega's en werden er de nodige drankjes genuttigd, dat waren mooie tijden" In hun vrije tijd konden ze er ook wat van. „In Noorden gingen we naar café Het Leeuwtje van Gerard de Leeuw." Dirk kan zich er achteraf nog over verbazen dat je vroeger met een flinke slok op gewoon achter het stuur kroop. „Marinus moest de volgende dag eerst uit het raam kijken om te zien of zijn VW Kever cabrio er wel stond. Hij wist niet meer hoe wij waren thuisgekomen."
Weekendvader
Marinus ging in 1972 bij RTT, Rotterdams Tank Transport, werken. Dirk: „Ik wilde niet met een tankwagen rijden." De vriendschap bleef. Ondertussen waren ze beiden getrouwd. Huwelijken die geen stand hebben gehouden. Marinus kreeg twee dochters: Anita en Ingrid. „Hij was weekendvader en, omdat hij internationale transporten reed, zagen we hem om het weekend", vertelt Ingrid. Koken was, volgens haar, een 'dingetje'. „Dat deed hij namelijk nooit." Later heeft hij dat ruimschoots ingehaald. Anita: „Hij is op kookles gegaan bij 'mannen met pannen'. Hij had het altijd over eten en als hij iets lekkers had gemaakt kregen we altijd wat mee."
In 1986 kreeg Marinus een hartinfarct. „Niemand kon het geloven", zegt Dirk. Ingrid: „Hij was de rust zelve. Ik heb hem ook nooit zien rennen. Hij heeft eens meegedaan aan stratenvoetbal. Hij was de doelman, want dan hoefde hij niet te rennen." Overigens mocht hij na herstel gewoon weer op de vrachtwagen. In 1996 kreeg hij een kunsthartklep. „Vanaf die tijd hoorden wij hem tikken als een horloge", lacht Anita.
In 2004 kreeg Marinus hartritme-stoornissen. „Hij was in Arkel aan het werk en een huisarts daar liet hem per ambulance naar Gorinchem brengen. Hij kreeg een ICD en knapte weer op." Het betekende wel het einde van zijn carrière. Hij ging nog eens langs bij die huisarts in Arkel. „Die geloofde zijn ogen niet. Hij had niet gedacht dat hij het zou overleven." De dochters zeggen wel vaker gedacht te hebben dat het gebeurd was met hun vader. „Maar dan ging hij een half uurtje liggen en dan was hij herboren", zegt Anita. Ingrid vult aan: „Hij was net een kat met negen levens. Zelf zei hij altijd: 'Ik leef in bonustijd'."
Zwemmen
Stilzitten was er niet bij. Op zijn 62ste ging hij leren zwemmen. Dirk ging voor de gezelligheid mee. „Hij hield heel erg van vis. Elke week haalde hij een harinkje in Woerden en later in Zegveld." Met Dirk ging hij elke woensdag naar de markt in Woerden en, vaste prik, op maandag dronken ze samen koffie.
Marinus was gek op zijn kleinkinderen, drie jongens en een meisje. „Hij was een grapjes-opa. Als ze logeerden mochten ze in het zitbad en in het stapelbed waar wij vroeger in sliepen."
Marinus werd op 19 april met hart-falen in het ziekenhuis opgenomen. Na een maand haalden zijn dochters hem naar huis. Daar is hij nog diezelfde nacht overleden.

Bron: AD Groene Hart 3 september 2020

Ontdekken: secret escape met familie of collega's
Dit artikel wordt aangeboden door Buitenplaats de Blauwe Meije
Rustgevende plek voor een uitje

Arrangementen
"Samen met regionale partners bieden we verschillende arrangementen aan. Zo kun je bij de VW in Woerden een e-chopper huren en vervolgens bij ons een lunch eten", vertelt Rebecca van de Blauwe Meije. "Je hebt dan de keuze uit tosti's, pannenkoeken en uitsmijters van eieren van onze scharrelkippen. En bij het vertrek geven we water en fruit voor onderweg mee."
Reserveren? Bel: 06 - 20825662
In het najaar wil jij natuurlijk allemaal leuke dingen gaan doen. Misschien zoek jij op dit moment een plek om met jouw familie of collega's een borrel, brunch of teambuilding te doen. Dé plek waar je echt eens moet zijn geweest is buitenplaats De Blauwe Meije. Daar geniet je van Holland op zijn mooist. Daarnaast kun je er een bootje huren en varen naar de Nieuwkoopse Plassen en sinds kort kun je er kajaks huren.

Een extra reden om De Blauwe Meije te bezoeken: de buitenplaats bestaat tien jaar! Zolang het mooie weer aanhoudt, kun jij er nog met een groep of gezin heen voor een leuk uitje met een boot, kano of kajak. De Meije ligt in het westen van de gemeente Woerden en is een ideale tussenstop tijdens een wandel- of fietstocht. Tijdens deze stop kun je kijken bij een expositie van een natuurfotograaf en een schilder uit hometown De Meije.
Borrel, brunch of teambuilding
Bij De Blauwe Meije kun je ook genieten van een brunch of een zakelijke borrel met een kleine groep. "Na een lange tijd thuiswerken, is het voor velen weer fijn om elkaar in het echt te zien en spreken. Dat kan op onze locatie corona-proof. Of je nu een teambuilding, workshop of een zakelijke borrel wilt doen, het kan hier allemaal. Ik hoor van andere bedrijven dat ze de privacy van de Blauwe Meije altijd erg waarderen, ze noemen het ook wel een secret escape", zegt Rebecca de Boer van de Blauwe Meije.
Toffe workshops
"We hebben hier een mooie ruimte waar diverse workshops worden gegeven. Laatst hadden we hier een groep docenten die een djembe-workshop deden. Maar kleinschalige groepen kunnen daarnaast kiezen voor bijvoorbeeld een workshop cartoon- of striptekenen. Zo leer je elkaar tekenen en je leert elkaar nóg beter kennen."
Borreluurtje en high tea
Als je van borrelen houdt, bestel dan een kaasplankje met kazen uit de regio. Daar krijg je een biologische wijn of een lokaal biertje bij. Ook de high tea is voortreffelijk, bestaande uit zelfgemaakte lekkernijen. In september zijn het de Appeltaartweken. Op vertoon van jouw ANWB-pas krijg je korting op de huisgemaakte appeltaart.

Een bezoek aan buitenplaats De Blauwe Meije laat zien waar het Groene Hart voor staat: rust, natuur, bloemrijke weilanden, water en heerlijke streekproducten. Kom langs of kijk op deblauwemeije.nl.
Dit artikel wordt aangeboden door Buitenplaats de Blauwe Meije, Meije 300 3474 MD, Zegveld

Bron: Woerdense Courant 2 september 2020