Voel je het voorjaar kriebelen? Doe dan mee met de fietstocht "ONTDEK DE SCHATTEN VAN DE MEIJE"! op 26 mei van 11.00 -16.00 (lengte tocht circa 12 km.)
Startpunt: kruising Bosweg en Meije
•    Wie eerst een stukje wil wandelen: even terug op de Bosweg, bij ingang LUSTHOF DE HAECK, start om 11.00 uur een rondleiding van ongeveer een half uur met de boswachter van Natuurmonumenten.
•    Bij de kruising, op Bosweg 17 is de eerste schat te vinden: het TREKKERMUSEUM van Jits Colje met meer dan 50 oude trekkers!Schatkaart
U fietst verder en kunt bij de volgende "Schatten" binnenlopen en rondsnuffelen:
•    211: De MEIJETUIJN met een expositie van schilderijen, verkoop van leuke spulletjes en voor de lekkere trek: koffie met eigengemaakte taart.
•    196: Aafke Spek met haar WINKELTJE "van alles en nog wat".
•    Voorbij de bebouwing links liggen de Meije BLAUWGRASLANDEN. Stap even af en neem een kijkje in dit unieke, nooit bemeste grasland met veel bijzondere plantensoorten.
•    300: DE BLAUWE MEIJE met kunst-exposities, een beeldentuin en een film over de Meije. Op het terras is het heerlijk genieten van een drankje en een lunchhapje.
•    153: Joop van Vliet met zijn STREEKMUSEUM van oude spullen, waaronder veel emaillen goed.
•    Op de hoek met de Hazekade vindt u Eetcafe de HALVE MAAN met daarnaast de RK KERK te uit 1873. Achter de kerk staat een fraai Mariakapelletje.
•    190: Kijk eens naar de grote watertoren aan uw rechterhand, Pietje Potlood genaamd.
•    97: Anneke van der Putten met meubels, kasten en kleingoed UIT OMA'S TIJD.
•    Rechts van de weg bij nummer 62 ligt de mooie GROENTEtuin (onbespoten!) van Arie Hirsman.
•    28: Han Verspoor van de TIMMEREIJE met zelfgemaakte meubels, kasten en andere voorwerpen van hout.
U bent nu aan het eind van de Schattentocht. U kunt terugfietsen of de weg vervolgen richting Bodegraven. De Meije bevat nog veel meer "Schatten"; prachtige oude boerderijen en fraaie doorkijkjes naar het riviertje Meije en het weidse polderlandschap. Het Groene Hart op zijn mooist! Tot ziens op 26 mei!

meijetuin1

Dochter Jet neemt het stokje van haar moeder over, samen met Salim Zamani, de kleinzoon van de chef-kok van de laatste Sjah van Afghanistan. Van hem heeft Salim de geheimen ge

leerd van de verfijnde Perzische keuken met zijn levendige uitstraling, heldere kleuren en fantastische smaken.
Overdag zwaait Jet de scepter in de Meijetuin met lekkere, authentiek Hollandse taarten en broodjes, alles huisgemaakt. Voor groepen vanaf 10 personen (op reservering) bereidt Salim een fan

tastisch 3-gangen diner in de sfeer van Duizend en één nacht.
De Meijetuin is geopend tot 30 september op vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Op Hemelvaartsdag en 2e Pinksterdag zijn wij ook geopend.meijetuin2

 

Buitenspelen is superbelangrijk, maar wordt steeds minder vanzelfsprekend. Daarom organiseert Jantje Beton al meer dan 10 jaar de Nationale Buitenspeeldag. Dit jaar is de Buitenspeeldag op woensdag 13 juni 2018. Die dag wordt van Nederland één grote speelplek gemaakt!
Beweegteam Woerden wil deze dag graag onder de aandacht brengen in de gemeente Woerden. Willen jullie in de wijk / buurt / school of vereniging een activiteit organiseren, zoals een voetbaltoernooi, waterfestijn of gewoon het afsluiten van de straat voor verkeer, zodat er lekker buiten op straat gespeeld kan worden? Dan kun je dit aanmelden bij ons. Wij nemen jullie activiteit graag mee in onze promotie van alle activiteiten in de gemeente. Activiteiten kunnen worden aangemeld tot maandag 14 mei 2018.
 
Wanneer: Woensdag 13 juni 2018
Waar:      Woerden, Harmeien, Kamerik en Zegveld
Tijd:        Tussen 13.00 uur-16.00 uur
Voor het aanmelden van een activiteit of overige vragen met Randy Schravendijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mirjam LangelaarElke week bloeien er weer andere planten in de Nieuwkoopse Plassen. Vooral in het voorjaar is er veel te genieten. Van dotterbloemen tot orchideeën, van waterlelie tot blaasjeskruid en echte koekoeksbloemen. Tijdens de excursie ‘Varen tussen de planten van de Nieuwkoopse Plassen’ krijg je een kijkje in de bloemenpracht van dit unieke landschap
Boswachter Juriaan van Leeuwen: ‘Ik geniet echt van het voorjaar in het plassengebied. Iedereen kijkt vooral naar de vogels in het gebied, maar zeker in het voorjaar zijn het de bloemen die het plassengebied kleur geven’. Je vaart naar kleurrijke hooilandjes en tussen gele rietkragen.

Lees meer...

In het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Nieuwkoopse Plassen is er van alles te doen. Voor jong en oud, binnen en buiten.
Op www.natuurmonumenten.nl/bcnieuwkoopseplassen vind je een overzicht van alle activiteiten in het bezoekerscentrum.

Zondag 29 april: Seizoenskanotocht (volwassenen)meivakantie
Varen op de Nieuwkoopse Plassen is al mooi. Toch is varen met een kano misschien nog wel mooier! Dicht op het water peddel je langzaam door smalle slootjes en poelen. Onderweg vertellen natuurgidsen over de bijzondere flora en fauna langs de kanoroute.
Let op! Het bezoekerscentrum is NIET het startpunt. We vertrekken vanaf Restaurant ZoetWater.
Maandag 30 april: Vaartocht bij volle maan (volwassenen)
Tijdens deze nachtelijke vaartocht geniet je van de rust op de plas en het landschap onder de volle maan. De opkomende volle maan zien is altijd weer een bijzondere natuurgebeurtenis. Het maanlicht geeft de smalle slootjes van de Nieuwkoopse Plassen een mysterieuze aanblik. Je maakt bovendien kans op een ontmoeting met typische nachtdieren.

Lees meer...

Als je vaart of wandelt door de Nieuwkoopse Plassen, waan je je soms in een schilderij uit de tijd van de Haagse School. Deze kunststroming ontstond tussen 1860 en 1900 en kende kunstenaars als J.H. Weissenbruch, de gebroeders Jacob en Willem Maris en Willem Roelofs. Tijdens de excursie ‘Varen met de schilders van de Haagse School’ van Natuurmonumenten, herleven de oude tijdens van deze kunstenaars weer.HaagseSchool
Tijdens de vaartocht vertelt een ervaren gids over de natuur die in de periode van de Haagse School zo mooi door de schilders is vereeuwigd. Anno 2018 kun je gelukkig nog steeds de schoonheid van het Nieuwkoopse plassengebied bewonderen.

Al maakten de gevarieerde graslanden vol bloemen en weidevogels van toen, door de intensivering van de agrarische sector, grotendeels plaats voor groene akkers. Toch is er nog altijd genoeg om van te genieten. Natuurmonumenten beheert de Nieuwkoopse Plassen en zet zich ervoor in dat de natuur in dit veranderende landschap de ruimte krijgt. Zodat de rietvogel zich rustig kan verschuilen tussen het riet en de noordse woelmuis vrij kan rondkruipen over de grasstroken.

Lees meer...

Hilda Hendriksen exposeert onder de titel ‘Natuur en een beetje fantasie’ haar schilderijen van bloemen in Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen van Natuurmonumenten. Het liefst werkt deze kunstenaar zoFanstasievolleBloemenals te zien is in deze expositie: op grote doeken met acryl. Haar kleurrijke werken zijn vanaf heden tot en met 4 juni gratis te bewonderen in het Nieuwkoopse bezoekerscentrum.

Hilda groeide op in Boskoop middenin de natuur. Dit thema werd bepalend voor haar werk. Ze ziet de natuur als een prachtig palet, een ‘atelier’ waarin alles voorhanden is. Waterlelies, klaprozen en tulpen kenmerken haar beginperiode. Sinds 1982 woont en werkt ze in Delft, een andere prachtige en inspirerende omgeving.

Lees meer...

Op 27 april kleurt Nederland oranje! De kleur van ons Koninghuis, ‘de Oranjes’. Een kleur die ons verbindt. Ook bij andere gelegenheden halen we immers de oranje slingers uit de kast en voelen ons één met onze buren en alle andere landgenoten. Vaak gaat het om internationale sportevenementen, voetbal, schaatsen, hockey, tennis, noem maar op! We zijn dan trots op onze sporters en ons land. En we hebben zin in een feestje!
Zo is het ook op Koningsdag. De schoolkinderen beginnen al eerder. Tijdens de koningsspelen staan naast sport, ook zang en dans centraal. 27 april is voor de één een feestelijke vrije dag en voor de ander vooral de verjaardag van de Koning. Het is de enige verjaardag die we allemaal vieren. We eten een oranje tompoes of slaan een oranjebittertje achterover. De Oranjeverenigingen zijn al maanden in touw om er een geweldig feest van te maken. De dag start met de traditionele aubade en kinderen kunnen aan de slag met tal van activiteiten. Als het weer een beetje meezit, trekt iedereen naar buiten en wordt het een dag vol ontmoeting en gezelligheid. Ik zou zeggen, maak gebruik van deze gelegenheid en maak ook eens een praatje met mensen die u misschien nog niet zo goed kende. Wie weet komen wij elkaar tegen…. Ik wens iedereen mooie ontmoetingen op deze Koningsdag!
Victor Molkenboer,
Burgemeester

ZATERDAG 21 APRIL TONEELAVOND

20.00 uur: Toneelavond in de Milandhof
19.30 uur: Zaal open
Het toneelstuk:” EEN PAAR TINTEN VROLIJKER GRAAG”
geschreven door: Piet Kuyper

Korte inhoud:
Het stuk speelt zich af in de showroom van modehuis “Sylvia”. Eigenaresse De Brie wil voor de komende modeshow dat het modehuis er van binnen en buiten weer als nieuw uitziet. De laatste loodjes wegen echter het zwaarst, vooral voor het personeel op de werkvloer...al weken krijgen zij geen geld met alle gevolgen van dien.....alleen de aankleding van de show is belangrijk in de ogen van De Brie....The show must go on! Niet iedereen denkt hier zo over, zeker niet als de bankrekeningen van sommigen geblokkeerd worden en familie verhaal komt halen...dit zorgt uiteraard voor hele komische situaties...

Lees meer...

Altijd al meer willen weten over het eeuwenoude ambacht rietsnijden? Vaar dan mee met één van de 3 excursies van Natuurmonumenten! Op 6, 7 en 8 april laten de rietsnijders van de Nieuwkoopse Plassen zien hoe hun werk eruitziet.Rietsnijders

De bijzondere natuur van de Nieuwkoopse Plassen komt mede tot stand door het werk van de rietsnijders. Zou de mens hier niet ingrijpen, dan verandert het waterrijke, open moerasgebied vroeg of laat in een dichtbegroeid bos. Daarmee zijn alle stadia tussen open water en dichtbegroeid bos in de Nieuwkoopse Plassen aanwezig. Van deze afwisselende natuur profiteren zeldzame planten en dieren.

Barre omstandigheden
Rietsnijders zijn het meest actief in de winter en het vroege voorjaar. Ze werken hard, soms onder barre weersomstandigheden. Tijdens de excursie varen we langs de velden van rietsnijder Willem Beijeman en zijn collega’s. Zij laten de verschillende stadia van de rietcultuur zien en geven een demonstratie. Ook is het voor bezoekers mogelijk om zelf het werkgereedschap van een rietsnijder ter hand te nemen.

Aanmelden voor deze activiteit is mogelijk via de website van Natuurmonumenten: www.nm.nl/nieuwkoop.

Wie, waar en wanneer?
Datum:       vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 april 2018
Tijdstip:      14:00 uur tot 16:00 uur
Kosten:       Leden €10,- / Niet-leden €15,-
Vertrek:      Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen, Dorpsstraat 116, 2421 BC Nieuwkoop
Aanmelden: www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoop

Tijdens het paasweekend wordt eiland De Geitenkamp in de Nieuwkoopse Plassen omgetoverd tot Paaseiland. De paashaas zal op deze unieke plek middenin de natuur eieren van verschillende vogels verstoppen. Zet je schrap voor deze mooie vaartocht mét een spannende paasspeurtocht van Natuurmonumenten.Pasen

Eieren horen bij Pasen en bij de Nieuwkoopse Plassen! Zonder eieren geen broedseizoen en geen jonge vogels. Er wordt wel gezegd dat alle vogels in mei een ei leggen, maar dat is niet helemaal waar. De watervogels in Nieuwkoop, waaronder verschillende ganzensoorten en de meerkoet, broeden vaak al vanaf begin april. “Het is weer bijna zover. De lente barst binnenkort écht los”, zegt de opgewekte jeugdmedewerker Tim de Goede van Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen.

Lees meer...