Nieuwbouwwoningen in Zegveld gaan binnenkort in de verkoopweidz 01

Ben je op zoek naar een nieuwe woning in Zegveld? Dan moet je zeker even opletten. Want op donderdag 13 juni 2019 gaan 38 gasloze nieuwbouwwoningen in Zegveld in de verkoop. Nieuwbouwproject Weidz bestaat uit starterswoningen, eengezinswoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen en seniorenwoningen. En hoe tof: sommige woningen hebben gewoon een eigen eiland!

De nieuwe buurt in Zegveld heeft een dorpse uitstraling en je hebt een prachtig uitzicht over de polders. Alleen daarom al wil je er wonen. Daarnaast is er veel groen in deze knusse buurt aan de Milandweg. Lekker weids wonen dus! Nog een supervoordeel: je woont op fietsafstand van de binnenstad van Woerden.

Lees meer...

kievit EdZijpOp zondag 2 juni en zondag 9 juni (eerste pinksterdag) staat boswachters Jick Brandes van Natuurmonumenten bij het uitkijkpunt Bovenlanden bij Woerdense Verlaat. Deze verborgen plek is een hotspot voor soorten als grutto, tureluur en kievit.

In het voorjaar is het een drukte van jewelste in het leven van de weidevogel. Ze bouwen hun nesten en maken spectaculaire baltsvluchten in de lucht. Ondanks dat het slecht gaat met weidevogelstand, zijn ze toch nog volop te vinden in polder De Bovenlanden, een natuurgebied grenzend aan de Nieuwkoopse Plassen.

Weidevogelparadijs
“Het zien van die grutto’s, kieviten en tureluurs is echt genieten” vertelt boswachter Jick Brandes. “De weidevogels horen bij de Nederlandse natuur, maar helaas gaan hun aantallen hard achteruit. Ze voelen zich niet thuis in intensievere weilanden waar geen bloemen groeien”, legt Brandes uit. “Natuurgebied de Bovenlanden is een echt weidevogelparadijs. Het grasland is hier rijk aan bloemen die het eten voor de kuikens aantrekken: insecten. Ook wordt er pas na het broedseizoen gemaaid, zodat de kuikens genoeg tijd hebben om uit te vliegen”.

Lees meer...

Op zaterdag 15 juni om 09:45 uur organiseert Staatsbosbeheer een speciale excursie door de mooie schraallanden langs het riviertje de Meije. Ontdek wat de schraallanden zo speciaal maakt.

Langs het riviertje de Meije, bij Zegveld, ligt een van de weinige grote stukken schraalgrasland van West-Nederland en een relict van eeuwenoud agrarisch gebruik. Dit gebied is nog voor een groot deel in de oorspronkelijke staat zoals de landerijen er ca. 100 a 150 jaar geleden uitgezien hebben. De landjes lagen te ver van de boerderij en werden daardoor nooit bemest, slechts gehooid. Zo ontstond voedselarm land met een bijzondere vegetatie. Ooit was heel het Groene Hart bedekt met dit soort schrale graslanden. Schraal klinkt arm, maar: hoe minder voedsel in de grond, des te rijker het leven. De schraallanden herbergen vogels, vlinders en bijzondere planten zoals blauwe zegge, moerasviooltje en klokjesgentiaan.

Lees meer...

Voel je het voorjaar kriebelen?
Doe dan mee met de fietstocht “Ontdek de schatten van de Meije” op 25 mei  van 11.00 - 16.00 (lengte tocht circa 12 km.)

Er zijn 2 startpunten : Bosweg 17 en Meije 28schattentocht


Bosweg nr. 17 het Trekkermuseum van Jits Colje met  meer dan 50 oude trekkers!

nr. 211: de Meijetuin met brocante en een expositie van schilderijen.

Lees meer...

Tijdens deze vaartocht beleef je het voorjaar in de Nieuwkoopse Plassen. Dit laagveenmoerasgebied is hét best bewaarde geheim van het Groene Hart. In onze fluisterboot Blauwjantje vaar je langs de mooiste plekjes van de omgeving. Neem je verrekijker mee en geniet van de ontluikende lente!varenNieuwkoopsePlassen

Trekvogels
De Nieuwkoopse Plassen is een oase van rust middenin de drukke Randstad. Het natuurgebied wordt geroemd om de vele purperreigers, zwarte sterns en lepelaars die er leven. In het voorjaar kijk je kilometers ver uit over de gemaaide rietlanden. Daar zie je de trekvogels vliegen die vanaf april terugkeren vanuit hun overwinteringsgebieden. Ze komen naar Nieuwkoop om te broeden en hun jongen groot te brengen. Elk voorjaar is het weer een feest om dit schouwspel waar te nemen!

Lees meer...

Tijdens het paasweekend wordt eiland De Geitenkamp in de Nieuwkoopse Plassen omgetoverd tot Paaseiland. De paashaas zal op deze unieke plek in de natuur eieren van verschillende vogels verstoppen. Zet je schrap voor deze mooie vaartocht mét een spannende paasspeurtocht van Natuurmonumenten.Varen ReneKoster

Eieren horen bij Pasen en bij de Nieuwkoopse Plassen! Zonder eieren geen broedseizoen en geen jonge vogels. Er wordt wel gezegd dat alle vogels in mei een ei leggen, maar dat is niet helemaal waar. De watervogels in Nieuwkoop broeden vaak al vanaf begin april. Het is dus weer zover!

Paasspeurtocht
Tijdens het paasweekend zal de paashaas eieren van verschillende vogels verstoppen. Want, zoals je allerlei paaseieren hebt; melk, wit en puur; geldt dat ook voor vogeleieren. Elk vogelei ziet er anders uit, maar zie jij het verschil?

Lees meer...

4 MEI DODENHERDENKING

Op zaterdagavond 4 mei aanstaande vindt de dodenherdenking plaats bij het monument aan de Middenweg.
18.00 uur vlaggen halfstok
19.45 uur klokluiden
19.50 uur bijeenkomst bij het monument.
Stemmige muziek door muziekvereniging “Kunst na Arbeid”
19.59 uur trompettist blaast ‘’Taptoe’’
20.00 uur twee minuten stilte
20.02 uur trompetsignaal en kranslegging
Vervolgens is er voor iedereen gelegenheid om een bloem of bloemen bij het monument te leggen.

Lees meer...

27 APRIL KONINGSDAG

7.30 uur vlaggen uit
8.00 uur klokken luiden
8.25 uur rondgang door het dorp
Muziekvereniging “Kunst na Arbeid” vertrekt vanaf de Milandhof voor een korte rondgang door het dorp. Bij basisschool de Jorai sluiten de schoolkinderen aan. Kinderen uit Zegveld en De Meije die naar  andere scholen gaan, worden ook uitgenodigd in de optocht mee te lopen. Zij kunnen zich bij de Jorai opstellen.
8.45 uur aubade
Voor de Milandhof is de aubade door de schoolkinderen en inwoners. De tekst van de liederen wordt ter plaatse uitgedeeld, zodat iedereen kan meezingen. Alle Zegvelders die een koninklijke onderscheiding dragen, of dit jaar hebben gekregen, worden uitgenodigd om bij de aubade op het “bordes” te staan.

Lees meer...

Altijd al meer willen weten over het eeuwenoude ambacht rietsnijden? Ga dan mee met de vaarexcursie naar de rietsnijders van Natuurmonumenten! Op 5 en 6 april kunnen bezoekers in de Nieuwkoopse Plassen ervaren hoe dit werk eruitziet.JohanKalthof

De bijzondere natuur van de Nieuwkoopse Plassen komt mede tot stand door het werk van de rietsnijders. Zou de mens hier niet ingrijpen, dan verandert het waterrijke, open moerasgebied vroeg of laat in een dichtbegroeid bos. Daarmee zijn alle stadia tussen open water en dichtbegroeid bos in de Nieuwkoopse Plassen aanwezig. Van deze afwisselende natuur profiteren zeldzame planten en dieren.

Lees meer...

Ook in Zegveld gaan we hier weer aan mee doen.
Samen met o.a. dorpsconsulent van ZegveldZorgt Henk Oskam gaan we van 10.00 tot 12.00 uur een gedeelte van Zegveld ontdoen van rommel.
Om 09.45 uur verzamelen we voor bij COOP Bremmer voor een bakje koffie, thee of limonade. Dan delen we de teams in en gaan we aan de slag tot ongeveer 12.00 uur.
Iedereen van 5 – 100 jaar mag mee doen (jongere kinderen uiteraard ook, maar graag onder begeleiding).
Na afloop stelt de Coop een blikje fris én een zakje chips ter beschikking.
Doet u / jij ook mee? Tot zaterdag 23 maart.

Logo klein