Meer info over ZegveldZorgt?

Logo klein

Volg Zegveld nu ook op instagram!

ZegveldOnline

instagram

Wandelen is door de coronacrisis ongekend populair geworden. In het Groene Hart liggende wandelparadijzen doorgaans om de hoek. Kirsten Bliekendaal enTineke Hoekstra beschrijven in de serie Aan de wandel routes met een verhaal

Het paddenstoelenparadijs

Nog nooit deden we zo lang over een 3,3 kilometer lange route. Maar druk als we zijn met het zoeken naar paddenstoelen verstopt in boomschors, onder bladeren en tussen de dode takken, verdwijnt het besef van tijd. Heerlijk.
Lusthof de Haeck, waar deze wandeling grotendeels doorheen loopt, was tot 1933 een stuk veenland. Dr. W.A. Teupken kocht het landje en veranderde het in een lusthof dat hij vernoemde naar polder De Haak, waar dit natuurgebiedje in ligt. Met paden, bruggetjes en doorkijkjes, rododendrons en bamboe maakte hij er een moerasbos van met een grote diversiteit aan flora en fauna.
Populairst
In de herfst transformeert De Haeck tot hét paddenstoelenparadijs van natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen. Volgens Natuurmonumenten is de door ons gelopen route veruit de populairste in de regio (zie kader) in dit seizoen. Niet dat we daar tijdens ons bezoek iets van merken. Zelfs op een zonnige zondagmorgen is het er rustig. We horen de blaadjes onder onze voeten knisperen en de modder zuigen aan de laarzen.
Start de route bij werkschuur de Kievit en duik bij de uitkijktoren het bos in. Om hier te komen, loop je de Hollandse kade af met het water (de kadewatering) aan je linkerhand. Vanaf de uitkijktoren heb je weids uitzicht over de Nieuwkoopse Plassen en de rietlanden. In de verte prikt de kerktoren van Noorden in de lucht.
Blijf er even staan en kijk of het lukt om de rietgors te vinden of misschien hoor je de snor wel. Verplaats je blik van de lucht naar de grond, zodra je het bos inloopt. Hier gebeurt het allemaal tijdens deze wandeling. Langs het wandelpad schieten elke herfst de paddenstoelen letterlijk uit de grond. Overal, want er is niet één bepaalde plek aan te wijzen waar ze staan. „Dat verschilt per jaar”, geeft boswachter Juriaan van Leeuwen aan. „Het is goed zoeken geblazen, maar dat maakt het ook leuk.” Een soort speurtocht dus.
Boleten, amanieten, russula’s en honingzwammen. Het zijn de namen van de soorten paddenstoelen die hier allemaal voorkomen. De een met schutkleur, de ander fel rood. Soms goed verstopt, soms overduidelijk hangend aan een boomstam. Hoe goed wij ook zoeken, de klassieke rode paddenstoel met witte stippen (vliegenzwam), kunnen wij niet ontdekken. Niet erg, want er is zoveel ander moois te zien.
Idyllische uitzichtpunten
Via (pas vernieuwde) houten bruggetjes, steken we regelmatig het water over. Her en der staan op idyllische uitzichtpunten bankjes verstopt. Had kunstschilder Claude Monet nog geleefd, dan was hij heel erg gelukkig geworden van dit tafereel.
Gelukkig worden wij ook van deze mini-ontdekkingstocht. Door specifiek op zoek te gaan naar paddenstoelen leer je heel anders naar de omgeving kijken. Opeens vallen de verschillende mossoorten op, de diversiteit aan kleine beestjes op de grond en de intense geuren van natte bladeren. Hoe je het ook noemen wil, mindfull is deze korte wandeling zeker.
Op de terugweg kan je nog een ommetje maken door het nabijgelegen natuurgebiedje Malta. Daar vind je naast paddenstoelen een enorme stoel waar je zelf op kunt plaatsnemen.

Paddestoel houdt van natte voeten
Dat juist De Haeck geliefd is onder paddenstoelenfamilies, is niet vreemd. Net als andere schimmels (een paddenstoel is het vruchtlichaam van een ondergrondse schimmel) houden paddenstoelen van natte voeten. „De Haeck is een nat en vochtig moerasbos. De paddenstoelen doen het goed op natte plekken en hout”, legt boswachter Juriaan van Leeuwen uit.
„Dat is een van de redenen dat we omgevallen bomen laten liggen. Paddenstoelen, maar ook insecten en andere beestjes leven in en op het dode hout. Het zorgt voor een goede biodiversiteit. Dat krijg je niet voor elkaar met een aangeharkt bos.” Volgens Van Leeuwen zijn er genoeg plekken in het Groene Hart waar paddenstoelen floreren, maar lusthof De Haeck is toch een bijzonder gebied. „Dit soort nattige moerasbossen vind je niet veel.”
Niet voor niets dat de wandeling door het gebied in de herfst een van de populairste is in natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen. „Vorig jaar hebben duizenden mensen deze route gelopen, maar van de drukte merk je er niet veel. Het is rustig wandelen.”
De paddenstoelen blijven te zien tot de eerste vorst intreedt.

Paddenstoelenroute Lusthof De Haeck
Lengte: 3,3 kilometer.
Startpunt: werkschuur de Kievit, Hollandsekade 23 in Woerdense Verlaat.
Beschrijving: 77-43-41-40- 12-41-43-77. Honden zijn verboden in De Haeck.
Langs de route is geen horeca. Het dichtstbijzijnde kopje koffie met appeltaart vind je op ruim 3 kilometer van de werkschuur bij Buitenplaats de Blauwe Meije, Meije 300 in Zegveld (vanaf 1 november alleen open in het weekend). Bij de werkschuur is een openbaar toilet. Natuurmonumenten organiseert regelmatig excursies door De Haeck. www.natuurmonumenten.nl.

Wandelroute DeHaeck

Bron: AD Groene Hart 1 november 2021
Pin It