Grote problemen door zuidwesterstorm

Donderdag 18 januari raasde er een zware zuidwesterstorm, windkracht 10, over ons land. De storm zorgde voor grote problemen: het treinverkeer werd stilgelegd en er stonden lange files. Sommige mensen moesten noodgedwongen de nacht ergens anders doorbrengen. Het nationaal crisiscentrum waarschuwde zelfs niet naar buiten te gaan als dat niet strikt noodzakelijk was.

Ook in ons eigen dorp was er behoorlijk wat schade door afgewaaide dakpannen en omgewaaide bomen. De brandweer had het erg druk en moest onder andere op de Hoofdweg een aantal bomen preventief kappen. Helaas is er ook een aantal schapen verdronken. Wat heel jammer is, is dat een van de twee grote kastanjebomen aan het begin van de Hoofdweg op nummer 2, het niet gered heeft. De boom stond er al vanaf 1886 en was daar op tienjarige jarige leeftijd neergezet.Het belangrijkste is dat er zich in Zegveld gelukkig geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan. Bijgaande foto’s van de dag erna, geven een goed beeld van de storm.

07feb-Storm2

 

Auschwitz: Voor velen een eindstation

Van 22 tot 26 januari zijn Hannah van der Beek (16 jaar), Elbert Stoof (17 jaar) en Peter Vermeij (17 jaar) met hun school naar Auschwitz geweest. Hun school, het Kalsbeek college, had een oproep gedaan aan de leerlingen van groep 4 en 5 HAVO en 4, 5 en 6 VWO om een brief te schrijven met daarin een motivatie waarom ze Auschwitz zouden willen bezoeken. Uit deze brieven werden 25 leerlingen geselecteerd die hun motivatie het beste onder woorden hadden kunnen brengen. Hannah en Elbert zijn al heel lang geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog (WO II) en dit was dus een mooie kans om iets van de gevolgen van de WO II met eigen ogen te kunnen zien. Peter zag in deze reis – beslist geen plezierig schoolreisje – de ultieme kans om naar Auschwitz te gaan.

Het bezoek aan Auschwitz/Birkenau was indrukwekkend, heftig en emotioneel. Het begon al bij aankomst bij het concentratiekamp. Elbert vertelt: “Toen we daar aankwamen, zag ik een spoorrail met een goederenwagon, die trouwens nog steeds in gebruik is. Maar als je bedenkt dat daar in de WO II Joden mee aangevoerd werden en uiteindelijk niet levend het kamp verlieten, dan lopen de rillingen over je lijf. Dingen die je daar ziet, ga je gelijk associëren met vroeger. Je hebt wel een beeld van wat er gebeurd is, maar je mist een stukje beleving. Toen ik er was, kon ik pas echt goed een beeld maken van wat er in de WO II heeft plaats gevonden.”
Peter: “Je weet dat je een emotioneel gebeuren te wachten staat, ook omdat je weet wat er ruim 60 jaar geleden is gebeurd. Voor mij is Auschwitz wel los komen te staan van de WO II. Dit was onmogelijk en onmenselijk, het uitroeien van een ras en de manier waarop.”
Hannah vond het zien van Auschwitz ook heel emotioneel. “Ik had me thuis goed voorbereid, maar als je er bent is het toch anders. Het is moeilijk uit te leggen, maar als je er aankomt is het direct al heel indrukwekkend. De foto’s en filmbeelden zijn wel heel erg aangrijpend.”

Alle drie hadden ze een opdracht gekregen om uit te werken voor een boek dat de leerlingen zouden samenstellen. Elbert had de opdracht gekregen om over Josef Mengele te schrijven, de kamparts. “Ik wist al veel van hem, maar via internet en boeken heb ik nog meer over Josef Mengele opgezocht en me in hem verdiept.” Peter moest zich verdiepen in het proces te Neurenberg. “Daar werden alle oorlogsmisdadigers terechtgesteld, met name die met Auschwitz te maken hadden.” En Hannah had de opdracht om te schrijven over Heinrich Himmler. “Himmler was na Hilter de machtigste man. Hij was hoofd van de SS en heeft geholpen om het kamp uit te breiden.”
De vitrines met alle persoonlijke bezittingen van de gevangenen gemaakt hebben op Hannah de meeste indruk gemaakt. “Ik vond het heel moeilijk om naar de vitrines te kijken met kleding, schoenen, potten en pannen en het haar van de gevangenen.” Bij een afgebroken gaskamer stond nog het trappetje. Het idee dat daar duizenden mensen overheen gelopen zijn de dood tegemoet, bezorgde Peter koude rillingen.
Elbert vertelt dat een jongen een briefje had mee gekregen met daarop de woorden: ‘Voor velen was dit een eindstation, maar voor ons is dit een tussenstation.’ “Deze woorden maakten diepe indruk op mij.” Elbert vindt dat je er geweest moet zijn om te kunnen begrijpen wat er is gebeurd. “Je wordt er heel stil van en iedereen fluistert daar ook tegen elkaar. Ik werd gewoon heel kwaad hoe mensen dit ooit hebben kunnen doen.”
’s Avonds konden de leerlingen hun ervaringen kwijt in een kringgesprek. Deze gesprekken, begeleid door een leraar, zijn als zeer positief ervaren. “De dag beleef je eigenlijk in een soort roes, maar tijdens het kringgesprek komt veel weer boven en dringt het pas goed tot je door. Ook als je hoort hoe anderen het beleefd hebben. Toch moet je veel dingen nog een plekje geven. Je hoofd zit helemaal vol. Je kreeg steeds weer meer informatie terwijl je het vorige nog niet eens verwerkt had. Binnenkort volgt er nog een kringgesprek en dan zal het er wel echt uitkomen.”

Elbert zou graag nog een keer naar Auschwitz willen gaan. “Ik denk dat ik me dan veel meer bewust zal zijn van wat er is gebeurd. Nu was je steeds bezig met alles aan het opslaan. Eigenlijk moet iedereen daar heen gaan om een andere kijk te krijgen op de Jodenvervolging. Zeker belangrijke mensen, zoals politici. Je kunt niet oordelen als je er niet bent geweest.”
Het was indrukwekkend om te horen hoe drie jonge Zegvelders deze reis naar Auschwitz ervaren hebben. En de gedachte die dan boven komt is: ‘Auschwitz’ mag echt nooit meer gebeuren. 

Jorai organiseert een actieweek

Van 26 februari tot en met 2 maart organiseert de Jorai een actieweek. De actieweek is bedoeld om geld in te zamelen voor twee goede doelen.

1. De adoptieschool in Roznava/Slowakije. Deze christelijke school wordt sinds een paar jaar financieel gesteund door de Jorai.
2. Mercy Ships. Dit is een christelijke organisatie waar vrijwilligers medische hulp verlenen op speciaal daarvoor ingerichte schepen in derdewereldlanden.

Tijdens de actieweek kunnen de leerlingen geld ophalen door snoep te verkopen bij familie en bekenden. Op vrijdagavond 2 maart van 19.00 tot 21.00 uur is er een actieavond in het schoolgebouw. Op deze inloopavond worden door de kinderen gemaakte spullen verkocht, als ook zelfgebakken loempia's, stroopwafels en ander gebak. Daarnaast staan er Oudhollandse spelletjes als ook computerspelletjes van vroeger klaar om mee te spelen, verkoop van tweede hands goederen, een rad van avontuur....en nog veel meer. Tevens is er gelegenheid om gezellig koffie of thee te drinken.

Wij hopen op een succesvolle afsluiting van de actieweek!
Ook u bent van harte welkom op de actieavond.

Graag tot dan.  

Uitslagen Verenigingenspel 2007

Op 27 januari werd al weer voor de 26e keer het Verenigingenspel gehouden. En ook dit jaar waren Ciska Klooster en Cor Burggraaf verantwoordelijk voor het in elkaar zetten van dit spel. Voor een recordaantal deelnemers van 68 teams hadden zij voor 34 opgaven gezorgd, waarbij iedere opgave uit 10 vragen bestond. Een niet eenvoudige opgave, maar ook dit jaar is het hen weer gelukt. Het was zweten voor de teams, want vragen over onder andere stewardessen uniforms, metalen, klederdrachten, ontdekkingsreizigers, pasta’s en Muziek – Cryptoons waren voor veel teams niet eenvoudig.

Ciska en Cor zijn eigenlijk het hele jaar bezig onderwerpen en vragen te bedenken. Nu al ligt er een vraag klaar voor volgend jaar. “Je probeert de quiz gelijkmatig te verdelen. Dus dat er een balans is tussen de opgaven met plaatsjes en tekst. Daarnaast proberen we bij elke vijfde opgave een doe-vraag te doen, dat wil zeggen: een vraag waarbij je iets in je handen kunt houden, zoals dit jaar de metalen, aardappelen, chocola en bloembollen. Vooral bij dit soort opgaven heb je wel hulp nodig van de middenstand. Gelukkig is dit nooit een probleem. En zo komen we ook aan de meest vreemde voorwerpen.”

Zelfs de ouders van Ciska helpen een handje mee. Zo komen de vragen over de tunnels en treinen van de hand van de vader van Ciska. Een heel enkele keer is er achteraf discussie over een vraag. “Daarom nemen we veelal de bronvermelding van de vraag mee naar de quizavond. Dit jaar verliep alles als een goed geoliede machine. Er was geen wanklank, geen onvertogen woord, niks.”

“Sportiviteit staat hoog in het vaandel en wordt van iedere deelnemer verwacht”, vervolgt Ciska. “Toch is het vorig jaar voorgekomen dat een team enkele stickers van potjes hadden omgewisseld, waardoor het voor de volgende teams onmogelijk was de juiste antwoorden te geven. Grappig is om te vertellen dat er dit jaar een chocolade vraag bij was. Hierbij kreeg men een blad met 10 verschillende soorten chocolaatjes. Deze chocolaatjes mocht men ook opeten. Er was een team die had de chocola al opgegeten voordat de vragen waren ingevuld. Bij welke vraag hoorde nu welk chocolaatje? Het team had letterlijk te snel hun eigen vraag opgegeten.”

EINDUITSLAGEN VAN HET VERENIGINGENSPEL 2007 

1          LIONSCLUB 2                                 277
2          CLYTONEUS - BESTUUR                 274
3          OOIEVAARS                                   269,5
4          LIONSCLUB 1                                 265
5          CLYTONEUS - TRIMMERS               265
6          VRIENDSCHAP 1                            261
7          P. V. VERDI                                    259
8          WITTE ROOS                                  258,5
9          KNA 2                                            257
10        ROLLEND SUCCES                          255
11        KNA 1                                            254
12        VOLKSTUINDERS                            252
13        SAFE 1                                           252
14        BERICHTGEVER                              251
15        HENKIDO 2                                     251
16        ORANJE VERENIGING                     250
17        VROLIJKE BORRELNOOTJES            249,5
18        WALDHOORN 2                               248,5
19        MIDDENWEG                                  247,5
20        BIBLIOTHEEK                                 246
21        KALSBEEK                                      245
22        WALDHOORN 1                               243
23        BEURSPLEIN 10                             241,5
24        PEUTERPRET                                  241
25        VRIENDSCHAP 2                             239,5
26        EXCELSIOR 1                                  239
27        HENKIDO 1                                     239
28        HEIJWAAL BOUW                           236,5
29        MEIJEBALLEN                                 236
28        EHBO                                              233,5
31        C1000 TOURNOYSVELD 1                233
32        ANIMO                                            232,5
33        DON QUISHUTTLE                           232,5
34        XALSPITTE                                     232
35        SIVEO JEUGDCOMMISSIE               232
36        C1000 SNEL EN POLANEN               231
37        SIVEO 1                                          230
38        GYM                                                228,5
39        CDA 1                                              228
40        BRANDWEER ZEGVELD                    226
41        LEKKERKERKER                               224,5
42        SIVEO 2                                          223,5
43        TV MILAND                                     223
44        DE RANK 2                                      220,5
45        SPEELTUIN                                     217
46        SIVEO 4                                          215,5
47        SIVEO 5                                          215,5
48        FRANCISCUSSCHOOL                      214
49        MILANDHOF                                    212
50        SIVEO 6                                          211,5
51        EXCELSIOR 2                                  209,5
52        EXCELSOIR 3                                  209
53        S & O POST                                     208,5
54        DE RANK 4                                      208,5
55        PHYSICAL FITNESS                        208
56        SIVEO 10                                        207,5
57        SIVEO 7                                          204
58        VRIENDSCHAP 3                             203
59        HUISVROUWEN VER.                       203
60        SAFE 2                                            201
61        SIVEO 3                                          200
62        SIVEO 8                                          200
63        DE RANK 3                                      199,5
64        C1000 TOURNOYSVELD 2                193
65        VOOREND TRANSPORT                    192
66        SIVEO 9                                          184
67        DE RANK 5                                      179
68        DE RANK 1                                      162,5

Oliebollenactie muziekvereniging KNA
(een ingekomen bericht)

Muziekvereniging ‘Kunst na Arbeid’ houdt op dinsdag 6 maart de jaarlijkse oliebollenactie. Vanaf 09.00 uur zijn de bollen in diverse soorten en smaken te koop in de kraam voor de winkels aan de Middenweg. Vanaf 17.00 uur gaan de leden van de KNA langs de deur om de bollen te verkopen.

Het jaarconcert vindt dit jaar iets later plaats dan u van ons gewend bent, namelijk op zaterdag 14 april. Het belooft een afwisselende avond te worden. In de volgende Berichtgever leest u meer hierover.  

Leonie Burggraaf maakt haar dromen waar

door Jolanda van Luinen

Als je televisieprogramma’s zoals Idols en X-factor mag geloven, ziet tegenwoordig ‘half Nederland’ zichzelf als toneeltalent. Maar meestal hoor je van de winnaars van deze afvalraces na verloop van tijd weinig meer. Dan pakt Leonie Burggraaf, Pr. Beatrixstraat 40, het toch serieuzer aan. Ook zij heeft de droom om uiteindelijk volle zalen te trekken met wat zij van jongs af aan het liefste doet (in haar geval: toneelspelen; met Tineke Schouten als haar grote voorbeeld). Om dat te kunnen bereiken volgt ze een gerichte vakopleiding en zorgt ze daarnaast voor praktijkervaring. En mocht haar droom ondanks alles niet uitkomen, dan ligt plan B al klaar.

Leonie vertelt dat ze sinds dit jaar naar de Theaterschool in Amsterdam gaat. “Hier kun je naar toe als je een VMBO-T diploma hebt. Dit in tegenstelling tot de Toneelschool, waar je HAVO voor moet hebben. Vorig jaar was ik niet door de selectie heen gekomen en toen heb ik een jaar voor onderwijsassistent gestudeerd. Ik heb daar veel van geleerd en beschouw het beslist niet als een verloren jaar.” Leonies tweede poging om aangenomen te worden op de Theaterschool had wel succes. “Naar aanleiding van mijn inschrijfformulier – waarbij geen foto’s meegestuurd hoefden te worden – werd ik uitgenodigd voor een auditie spel, zang en improvisatie. Het ging hierbij dus niet om je uiterlijk, maar om wat je kunt en al gedaan hebt. Van de circa 350 aanmeldingen, werden maar 25 mensen aangenomen. Zelf had ik nog niet veel toneelervaring, behalve dan playbackshows op school en toneellessen in de Kloostertuin. Wel had ik er speciaal voor gezorgd dat mijn inschrijfformulier netjes was. Als het er verzorgd uitziet, geeft dat aan hoe graag je wilt. En blijkbaar was dat goed genoeg. Nu ga ik vijf dagen per week naar school, waarvan vier tot circa half 7 ’s avonds. Deze opleiding duurt drie jaar, maar wie geen vorderingen maakt of niet goed samenwerkt, kan aan het einde van een schooljaar weggestuurd worden.” Als Leonie straks haar diploma op zak heeft – en ze zich professioneel acteur mag noemen – wil ze overdag werken als acteur en ’s avonds de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) volgen. “Door die combinatie hoop ik vervolgens auditie te kunnen doen als Cliniclown. (Een professionele clown die ernstig zieke kinderen in het ziekenhuis opvrolijkt, red.) Alleen zijn die audities heel zwaar.”

Binnenkort op de planken
Ook in haar vrije tijd is Leonie druk met toneelspelen. Dit jaar doet ze voor het eerst mee met de Zegveldse toneelgroep die op 5 mei een stuk opvoert in de Milandhof. “Een jaar of twee geleden heb ik laten weten dat ik graag mee zou willen doen. Doordat Marjan Kompier gestopt is, kwam er een plaatsje vrij. Als nieuwkomer keek ik best wel op tegen de rest van de groep, die al jaren op elkaar ingespeeld is. Maar inmiddels voel ik me thuis in deze gezelligheidsclub. Binnenkort is het zover dan we gaan oefenen in de Milandhof.” Niet alleen in Zegveld, maar ook in Woerden is Leonie bezig met een aantal toneelprojecten. “Onder groepsnaam ‘De Box’ heb ik samen met vijf meiden en een regisseuse het stuk ‘Misverkiezing’ geschreven, dat gaat over wat gehandicapten nog wél kunnen. Ik had destijds mijn moeder beloofd om het op te voeren in De Regenboog, het activiteitencentrum in Harmelen waar ze twee keer per week heenging. Doordat ze vrij plotseling overleed, heeft ze het niet meer af gezien. En misschien is het maar beter ook, want de regisseuse heeft er dingen aan veranderd waardoor ik het persoonlijk niet meer geschikt vind om voor gehandicapten op te voeren. Het is me te laconiek geworden en daar kan ik niet achter staan. Om die reden wordt het stuk uiteindelijk niet in De Regenboog opgevoerd. Ik heb het daar heel moeilijk mee gehad, want ik had het mijn moeder beloofd. Maar ik zal aan haar denken als we het toneelstuk op 31 maart in de Kloostertuin opvoeren.” Vóór die tijd is Leonie ook al in de Kloostertuin te zien. “Op 9 maart zijn daar ‘try-outs’ van De Kunstbende. Dit is een landelijke wedstrijd op het gebied van dans, foto, games en theater. Als voorproefje treden we daar met z’n tweeën op met ‘Pierrot’, om het daarna nog eens over te doen in de Utrechtse schouwburg.”
Meer informatie over De Box en De Kunstbende is binnenkort te vinden op website www.kloosterwoerden.nl

Geschenkentas van de winkeliersvereniging

Zegvelders die geboorte, huwelijk en huwelijks jubilea aan De Berichtgever doorgeven en vervolgens in onze rubriek ‘Burgerlijke stand’ vermeld staan, krijgen een geschenkentas aangeboden van de Zegveldse Winkeliersvereniging.

Bij de winkeliersvereniging is ooit het idee ontstaan om bij geboorte, huwelijk, 12,5, 25, 40, 50 en 60-jarige huwelijken van inwoners van Zegveld een gezamenlijk cadeau aan te bieden.
Ria Beukers van schildersbedrijf ‘Profiel Beukers’ is op dit moment de coördinator van deze tas met cadeautjes.

Per maand worden door de winkeliers de attenties bij Ria gebracht, waarna zij de setjes klaarmaakt en deze naar Coöp Bremmer brengt voor distributie. Meestal neemt Paul Bremmer sr. dit voor zijn rekening. De tas is samengesteld met attenties van Coöp Bremmer, Stoof Fiets Plus, Kapsalon Zegveld, Schoonheidssalon Nienke, O.V.M. en Profiel Beukers. 

Dorpsplatform Zegveld

Op 24 januari 2007 organiseerde het Dorpsplatform Zegveld een speciale bijeenkomst over de voorgenomen bomenkap in Zegveld. Paul Vonk, secretaris van het Dorpsplatform, geeft een korte samenvatting van de bijeenkomst.

De voorgenomen kap van de gemeente Woerden heeft in ons dorp tot grote ophef geleid. Toen het Dorpsplatform inzicht kreeg in de omvang van de plannen, heeft zij meteen een speciale bijeenkomst belegd, waarbij naast de leden uiteraard alle belangstellenden welkom waren. Maar liefst ongeveer zestig Zegvelders kwamen op de bijeenkomst af. Na de uitleg van wijkwethouder Groeneweg was er gelegenheid om hem vragen te stellen, waarvan diverse voor- en tegenstanders dan ook gebruik van maakten.

Henk van Dam, voorzitter van het Dorpsplatform Zegveld, heeft aan het begin van de avond duidelijk te kennen gegeven dat het Dorpsplatform niet voor actie is, maar voor overleg omdat dit, gezien de relatie die het Dorpsplatform met de gemeente heeft, altijd beter werkt.

Het Dorpsplatform heeft met de gemeente de volgende afspraken gemaakt:

Algemeen:
• Zowel Dorpsplatform als gemeente communiceren met open vizier naar elkaar toe als het gaat om uitvoering van de plannen;
• De bomen die gekapt moeten worden in verband met veiligheid, veroorzaken van schade aan oever of weg of de groei belemmeren van de gewenste duurzame bomen, worden op korte termijn verwijderd;
• Over het uitvoeren van normale onderhoud (zowel aan groen als aan verharding) hoeft geen overleg met het Dorpsplatform plaats te vinden;
• Aan grootschalige ingrepen worden in samenwerking met Dorpsplatform vorm gegeven;
• Verdere renovatie van de boombeplanting vind zoveel mogelijk plaats in samenhang met werkzaamheden aan de wegen.

Molenweg
• Behoud beplanting, uitvoeren groot onderhoud aan beplanting.

Hoofdweg
• Op korte termijn kappen van alle populieren omdat de veiligheid niet meer kan worden gegarandeerd;
De gemeente geeft samen met het Dorpsplatform invulling aan het nieuwe (groen)beeld van deze weg.

Rondweg
• Behoud gevarieerd groenbeeld zoals het nu is. De kwalitatief slechte bomen, de bomen die gevaar opleveren en de bomen die schade veroorzaken aan weg en oever of aan andere bomen, worden op korte termijn verwijderd. Overige beplantingen worden bekeken in samenhang met onderhoudswerkzaamheden aan de weg. Indien een herstructurering aan de orde is, dan vindt dit plaats in overleg met het Dorpsplatform.


Dwarsweg
• De populieren blijven staan en er verandert niets. Op een natuurlijk moment, wanneer de conditie van de bomen in grote mate verzwakt is, waardoor schades kunnen optreden of de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden, worden de bomen gekapt. De wijze van herplant wordt besproken met het Dorpsplatform.

Hazekade
• De populieren blijven staan en er verandert niets. Op een natuurlijk moment, wanneer de conditie van de bomen in grote mate verzwakt is waardoor schades kunnen optreden of de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden, worden de bomen gekapt. De wijze van herplant wordt besproken met het Dorpsplatform.
• Er worden geen doorzichten gemaakt in de hakhoutstrook. Het beheer van de strook zal gefaseerd plaatsvinden. Elk jaar wordt een blok over een bepaalde lengte afgezet (kort gesnoeid), waardoor doorzichten ontstaan.

Met de gemaakte afspraken heeft de gemeente goed naar haar inwoners geluisterd en is de zorg die er in het dorp was over de grootschalige bomenkap weggenomen. Ook de in grote getalen opgekomen inwoners waren aan het einde van de avond tevreden met de gemaakte afspraken.

Het volledige verslag van de vergadering van het Dorpsplatform Zegveld over de bomenkap wordt binnenkort op de website van het Dorpsplatform gezet en zal bij de bibliotheek ter inzage worden gelegd.

Leefbaarheidsplan Zegveld (Een ingekomen bericht)

Het Dorpsplatform Zegveld werkt samen met de gemeente Woerden en bureau Companen aan een plan dat de leefbaarheid van Zegveld verder moet verstevigen. Paul Vonk, secretaris van het Dorpsplatform, vertelt hier wat meer over.

Gemeente Woerden werkt verder aan leefbaarheidsplan Zegveld
De gemeente Woerden werkt samen met de dorpsplatforms van Kamerik en Zegveld en met de provincie Utrecht aan leefbaarheidsplannen voor de kleine kernen Kamerik en Zegveld. In Kamerik werken dorpsplatform en gemeente een plan uit voor herinrichting van een dorpsplein voor restaurant De Herberg. In Zegveld voeren we de komende maanden een haalbaarheidsonderzoek uit naar de mogelijkheden om de Milandhof te versterken.

Woningbouw
Afgelopen zomer zijn we gestart met het leefbaarheidsproject. Toen hebben dorpsplatform en bewoners uit Zegveld om tafel gezeten en ideeën geopperd om de leefbaarheid in Zegveld te vergroten. Het bleek dat er veel behoefte was aan woningbouw in het dorp, met name voor starters, omdat veel jongeren noodgedwongen Zegveld moeten verlaten. Woningbouw is inderdaad van belang, maar valt buiten de kaders van dit leefbaarheidsplan. De gemeente Woerden besteedt in haar Woonvisie echter expliciet aandacht aan woningbouw in Zegveld.
De komende jaren zullen woningbouwlocaties in beeld moeten komen die haalbaar zijn. De gemeente zal hier initiatieven nemen en onderzoeken of deze haalbaar zijn.

Milandhof en Servicewinkel
Andere ideeën die door het dorpsplatform en bewoners zijn geopperd zijn het behouden en versterken van de Milandhof en het realiseren van een Servicewinkel. Dat laatste is een traject dat al liep, voordat het leefbaarheidproject startte en zoals het er nu naar uit ziet is zal de Servicewinkel halverwege 2007 worden gerealiseerd naast de plaatselijke supermarkt.
De Milandhof vervult een belangrijke behoefte in Zegveld en dient dan ook behouden te blijven. Hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat de Milandhof ook richting de toekomst een stevige (financiële) basis houdt? Door de verschillende betrokken partijen is enthousiast gereageerd op het voorstel om 'versterken Milandhof' verder uit te werken als leefbaarheidsproject. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het toevoegen van nieuwe functies.

Wat gaan we in de komende maanden doen?
Op 22 januari jl. vond een eerste bijeenkomst plaats met een projectgroep. Hierin hebben o.a. Stichting Milandhof, gemeente Woerden, dorpsplatform Zegveld, SWW, Zuwe, beide basisscholen en provincie Utrecht zitting. Met deze partijen gaan we in de komende maanden aan de slag. We voeren een haalbaarheidsonderzoek uit naar de diverse plannen om de Milandhof te versterken. De eerste stap in het traject is een brainstormbijeenkomst in februari. Welke ideeën hebben we met elkaar om de Milandhof te versterken? Die ideeën werken we vervolgens samen met een architect verder uit. Daarbij zullen we niet alleen kijken naar technische haalbaarheid, maar zeker ook naar financiële haalbaarheid.

Wij houden u op de hoogte
Via de Berichtgever, de website van Zegveld (www.zegveld.net) en de website van het dorpsplatform Zegveld (www.dorpsplatform.zegveld.net) houden wij u op de hoogte van de ontwikkeling van de plannen. We komen bovendien bij u terug om de resultaten te presenteren en uw mening te horen.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de leefbaarheidsprojecten in Zegveld? Neem dan contact op met Marjolijn de Jong van de gemeente Woerden (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0348-428911) of met Paul Vonk van het dorpsplatform Zegveld (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoonnummer 691271).  

Reacties boek

Graag willen wij u deelgenoot maken van enkele schriftelijke reacties die wij hebben gekregen naar aanleiding van het boek ‘Boerengoed tussen Greft en Meije’.
Het is overweldigend wat het boek onder u heeft losgemaakt. Dat maken wij op uit de honderden positieve reacties die wij van u hebben gekregen. Reacties spontaan op straat, in de winkel, via de telefoon of schriftelijk. Dat heeft ons bijzonder verrast en goed gedaan. Het is fantastisch te horen dat u geniet van het boek en dat het zoveel herinneringen bij u bovenhaalt. Dit hadden wij zelfs in onze stoutste dromen niet durven dromen. Hartelijk dank daarvoor!

Inmiddels blijft het spannend of er mogelijk toch een tweede druk gaat komen. We hebben tot op heden zo’n 110 verzoeken binnengekregen. Dit moeten er in ieder geval meer worden, maar... we gaan er nog steeds voor!  

Biebnieuws (een ingekomen bericht)

Schrijfster Marjan Berk houdt tijdens de Boekenweek – met het thema “LOF DER ZOTHEID” Scherts, Satire en Ironie – op maandag 19 maart om 14.00 uur een lezing in de bibliotheek van Woerden en om 19.30 uur in Harmelen. Er is ruime gelegenheid om met haar van gedachten te wisselen en vragen te stellen over haar werk. In de pauze is er een boekverkoop en zal Marjan Berk haar boeken signeren. Entreekaartjes à € 3,= (leden) en € 5,= (niet leden) zijn ook verkrijgbaar bij de bibliotheek in Zegveld.

Veelzijdigheid kenmerkt Marjan Berk; zij schrijft zowel boeken als columns in onder andere Margriet, Algemeen Dagblad en de Gaykrant. Lange tijd was zij werkzaam in de wereld van cabaret, musical, toneel, radio en televisie.
Er is geen onderwerp dat zij onbespreekbaar laat; of het nu over erotiek, lijnen of neurotisch gedrag gaat, alles komt aan bod. Of zoals zij zelf zegt in een interview (door Sander den Haan en Marjan de Kort, medewerkers Zeeuws Archief): “Schrijven is voor mij pure zelfbevrediging. Mijn intuïtie, mijn ideeën, het verzinnen, dat drijft mij. Intens beleef ik mijn fantasiemomenten en die wil ik ook graag vormgeven. Ik schrijf over wat míj bezighoudt en dan denk ik echt niet aan publiek. Soms ben ik lastig, maar ik vind dat ik dat mag zijn. Het heeft namelijk altijd te maken met mijn streven naar kwaliteit, inzet en respect.”
Hoewel voornamelijk bekend door haar humor, schuwt zij serieuze zaken niet gezien haar bijdrage aan Ypsilon Nieuws. Een aantal jaren schreef zij een column voor deze landelijke vereniging van en voor familieleden die te maken hebben met ouders, broers of zussen met schizofrenie.

 

Nieuw van de SWO (een ingekomen bericht)

Binnenkort moeten de belastingpapieren weer worden ingevuld. Heeft u daar problemen mee, dan kan een belastingdeskundige van de SWO in Woerden u helpen. U kunt telefonisch een afspraak maken bij het Dienstencentrum van de SWO, telefoon 416888. De kosten zijn € 5,=.

Heeft u al eens gehoord van Graag Gedaan?
Graag Gedaan is een vrijwillige hulpdienst van de SWO. De hulp is ondermeer: hulp bij boodschappen doen, vervoer en begeleiding naar de huisarts, ziekenhuis etc., samen wandelen, huisbezoek, kleine klusjes in en om het huis, administratieve hulp, klein onderhoud tuin. Kortom, u kunt bij alles eigenlijk wel hulp krijgen, maar je moet het wel weten en erom vragen.

Hoe vraagt u hulp aan?
Graag Gedaan is elke werkdag bereikbaar van 9-12 uur via het Dienstenloket van de SWO, telefoonnummer 416888. U geeft aan wat voor hulp u nodig heeft. Een medewerker zoekt een vrijwilliger die uw vraag zal uitvoeren.
Deze medewerker neemt telefonisch contact met u op. Omdat er iemand gezocht moet worden die juist uw vraag kan oplossen, moet u deze vraag wel bijtijds stellen. Aan deze hulp zijn geen kosten verbonden. Als er materiaal aangeschaft moet worden om een klus te klaren, betaalt u alleen de materiaalkosten. Probeer het eens! Deze zorg is speciaal voor ouderen. Folders over graag Gedaan liggen in De Zegge.

Pin It