Zaterdag 14 april ‘de boer op’!

 

Mevrouw Pea de Groot praat er nog steeds erg enthousiast over, ook al is het de 22ste keer dat zij dit evenement organiseert. In het begin samen met mevrouw Kemp en nu samen met de Commissie Open Dag van het Agrarisch Centrum in Woerden. Maar niet alleen mevrouw De Groot heeft er zin; ook de deelnemende bedrijven zijn er helemaal klaar voor.

Het is ook alweer een tijdje geleden dat Zegveld meedeed aan deze dag. De laatste keer was in 1997 en toen was het een groot succes. Helaas kon in 2002 ‘De boer op’ niet doorgaan in verband met de MKZ-crisis. Dit jaar kunt u op zaterdag 14 april terecht op elf bedrijven. Een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen op een melkveehouderij, kalverenhouderij, schapenkaasmakerij en palingkwekerij. Daarnaast zet de Proefboerderij de deuren open. U kunt hier de stallen binnenlopen waar melkvee, jongvee en schapen met lammeren staan. Ook wordt de bezoekerszaal opengesteld met informatie over het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente Woerden voor het buitengebied en de Proefboerderij zelf. Uniek is dat het pad dwars door het land achter de Proefboerderij, speciaal voor vandaag wordt opengesteld.


07mrt-De-Boer-Op
Aan de Molenweg opent het ooievaars buitenstation de deuren. Bij Jits Colje aan de Bosweg 17 zijn er oude tractoren en landbouwmachines te bewonderen. In haar boerderij in de Meije 179 exposeert beeldhouwster Ans van Ingen, maar liefhebbers kunnen hier ook bloemschikken. Namens de Streekmarkt Woerden – waar een groot aantal deelnemers van ‘de boer op’, iedere zaterdag te vinden is – wordt hier een wedstrijd gestart wie de grootste kalebas kan kweken. Alle kinderen krijgen zaad mee en over enige tijd zal beoordeeld worden wie de grootste kalebas heeft. Voor de winnaar is er een leuke prijs.

Bij de familie Mouris, Rondweg 54a, kunt u onder andere Nubische geiten, damherten, dikbilkoeien, konijntjes etc. zien. Een aantal weken geleden is daar een dikbilkalf geboren met het ongelooflijke geboortegewicht van 80 kilo. Na drie weken woog het kalf al zo’n 100 kilo. Ook voor een dikbilkoe is het heel bijzonder dat een kalf bij de geboorte al zo zwaar is. Moeder en kind maken het overigens prima!

Op de boerderij van Martijn en Anita Kastelein, Rondweg 54, kunt u koffie drinken en is er voor de kinderen van alles en nog wat te doen. Op hun bedrijf staan ongeveer 100 melkkoeien. Deze familie werkt samen met het bedrijf van de familie Kastelein aan de Milandweg 64. Gezamenlijk houden zij melk- en jongvee. Het jongvee wordt opgefokt van kalfje tot drachtige pink.

Wilt u echt alles zien – er doen nog veel meer agrarische bedrijven mee – adviseren wij u er een hele dag voor uit te trekken. De bedrijven zijn te bezoeken van 09.30 tot 15.30 uur. U kunt de route rijden door de bordjes ‘open dag’ te volgen. Het eerste bedrijf op de route is de palingkwekerij van de familie Kop aan de Hoofdweg 106. Het belooft een leuke en interessante dag te worden voor jong en oud. Iedereen is van harte welkom. U kunt de route het beste per fiets volgen.

Meer informatie is te verkrijgen bij mevrouw De Groot, telefoonnummer (0348) 691267. 

Op de foto: Martijn Kastelein en mevrouw Pea de Groot

Inschrijving woningzoekenden (Een ingekomen bericht van het Dorpsplatform)

 

Zoals bekend bestaat er voor Zegveld een prachtige uitzondering voor wat betreft de woningtoewijzing. Alle huurwoningen en sociale koopwoningen worden eerst twee weken aan Zegvelders toegewezen. Deze regeling werkt in de praktijk prima!

Wilt u hiervoor in aanmerking komen, dan is het wel belangrijk dat u bij de SWW ingeschreven staat als woningzoekende en vervolgens de woningkrant (onder andere verkrijgbaar bij Coöp Bremmer) in de gaten houdt.
Laat uw kans op een huurwoning niet voorbij gaan!  

Orgelconcert in de Meije

In het kader van het tiende Bachfestival Woerden werd er op zaterdagmiddag 24 maart een concert georganiseerd in de OLV Geboortekerk in de Meije. Ad van Pelt, organist van onder andere de Hervormde Kerk in Zegveld, de Petruskerk én organisator van het Bachfestival was een van de organisten.
Ad van Pelt is erg enthousiast over het orgel in de O.L.V. Geboortekerk in de Meije. Het is namelijk een heel bijzonder exemplaar. ,,Het is gebouwd door de beroemde Nederlandse orgelbouwer Michael Maarschalkerweerd. En dat was niet zomaar iemand. De vader van deze orgelbouwer was een leerling van de bekende Utrechtse orgelbouwer Bätz. Van de firma Maarschalkerweerd & Zn (vader P. en zoon M. Maarschalkerweerd) zijn meer dan 120 orgels bekend en daarmee kan de firma worden gerekend tot een van de grootste orgelmakerijen van de 19e eeuw. Een van de meest bekende orgels staat in het Concertgebouw in Amsterdam.” Dat orgel is wel een heel stuk groter, maar volgens Van Pelt doet de klank van het orgel in de Meije niet onder voor dat in Amsterdam. ,,De nagalm van het orgel in de Meije klinkt als in het concertgebouw. Het is een vergelijkbare ervaring.”
Van Pelt vertelt verder: ,,Het orgel werd in 1887 gebouwd, maar in1896 na een brand opnieuw afgeleverd door Maarschalkerweerd. Het is tot op heden in de oorspronkelijk staat bewaard en is dus al 110 jaar oud. Het orgel is dan ook nog grotendeels in de originele staat. Er zijn bijvoorbeeld nog pedalen voor de orgeltrappers aanwezig aan de achterzijde. Uiteraard is het orgel inmiddels voorzien van een elektrische windmotor. Eigenlijk moet het orgel gerestaureerd worden, omdat het na al die jaren wel een aantal gebreken vertoond. Maar voor zo’n restauratie zou er een bedrag van vele tienduizenden euro’s op tafel moeten komen en dat geld is er helaas (nog) niet. Het orgel is gebouwd tijdens de ‘Romantiek’ en is dus ook uitermate geschikt voor muziek uit die periode. Het heeft een aantal registers met prachtige namen zoals Viola di gamba. Deze kunnen de zachte stemmen uit die tijd heel mooi weergeven. Het zijn bovendien registers die je op andere orgels niet vaak tegen zal komen. Maar het orgel kan ook heftiger klinken als er een paar andere registers worden opengetrokken zoals de Prestant en Bourdon.”
Het concert op zaterdagmiddag 24 maart was zeer afwisselend, met onder meer werken van de bekende Franse componist César Franck (1822-1890). César Franck was onder andere organist in een prachtige kathedraal in Parijs. Ook Rob Goudkuil, de vaste organist van de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk, was te horen tijdens dit concert.
Meer informatie over komende orgelconcerten kunt u vinden op de website: www.advanpelt.nl

Rommelmarkt op 21 april

Zoals elk jaar voert het Jeugdwerk van de Hervormde Gemeente van Zegveld een grote actie ten bate van een goed doel. Dit jaar bestaat de actie uit diverse sponsoractiviteiten, een rommelmarkt met diverse kraampjes en leuke attracties. De opbrengst van de rommelmarkt die op 21 april wordt gehouden, gaat dit jaar naar twee projecten.

Het eerste is een project in Rwanda waar een beroepsopleiding voor wezen en straatkinderen wordt gegeven. Met ondersteuning vanuit onze gemeente zijn Henri en Lilian Jansen-Timmerman daar werkzaam. Zij geven leiding aan de technische school CEFORMI (Centre de Formation Micro Industrielle) die zich richt op wezen en straatkinderen voor wie er zonder beroepsopleiding geen toekomst is. Het tweejarig lesprogramma omvat metaalbewerking, naaien, bouw en autotechniek. De gelden naar Rwanda worden gekanaliseerd via de Gereformeerde Zendings Bond (GZB).
Het tweede project betreft een basisschool in Roznava die de stichting Hulp Oost-Europa heeft gevraagd voor financiële steun. In Slowakije is het vanaf 1989 weer mogelijk om een Christelijke school te stichten. De officiële mogelijkheid bleek in de praktijk weerbarstig vanwege allerlei bureaucratische regelgevingen. In 1995 startte een school in Roznava en heeft thans zo’n 200 leerlingen. Het gebouw – een voormalig kantoor van een mijnbouwonderneming – is sterk verwaarloosd. De werkloosheid in de voormalige mijnstreek is hoog. De meeste mensen zijn arm omdat na de val van de muur de meeste mijnen zijn gesloten. Ouders hebben dan ook te weinig geld om alle schoolkosten voor hun kind(eren) te betalen.

Ook u kunt mee helpen aan een betere toekomst voor al deze kinderen en jongeren. Kom daarom naar de rommelmarkt die op 21 april wordt gehouden. Op zaterdag 31 maart willen de medewerkers de spullen voor de rommelmarkt bij u komen ophalen. Zet u het vast voor ze klaar!! In de week van 2 tot 7 april wordt er ook nog een gebakactie gehouden. Let op de folder die bij u in de bus valt.   

2 juni Verenigingenmarkt (Een ingekomen bericht)

De derde Zegveldse Verenigingenmarkt staat gepland op zaterdag 2 juni. Mocht uw vereniging of instelling nog geen uitnodiging voor deelname hebben ontvangen, dan kunt u zich opgeven bij Adrie Uittenbogaard- Kastelein, Broeksloot 4, tel. (0348) 691808. Wacht u daar echter niet te lang mee. Nadere gegevens volgen, maar houdt deze datum alvast vrij.  

Beroep onder de loep (10) Deze keer: Alblas Verkeersschool

Regelmatig reserveren wij in De Berichtgever onder het kopje ´Beroep onder de loep´ ruimte voor een van onze adverteerders van het eerste uur. Deze keer zijn wij te gast bij Alblas Verkeersschool aan de Uitweg 17 in Woerdense Verlaat.

Vorig jaar vierde Alblas Verkeersschool alweer haar 45-jarig bestaan. Wat in 1961 begon als een eenmanszaak van vader Johan Alblas – destijds alleen gericht op rijbewijzen voor personenauto’s – is tegenwoordig een organisatie met dertig instructeurs en een aantal invalkrachten. Het wagenpark is inmiddels uitgegroeid tot 35 personenauto’s, vier vrachtwagens, zes motorfietsen, twee personenauto’s met aanhanger, een lesbus en een grote bus. Mededirecteur Jeroen Alblas (33) – hij leidt sinds 1994 het bedrijf samen met zijn zussen Sylvia en Regina – vertelt dat zowel familie van vaders als van moeders kant in deze branche werkzaam is. Toch was het niet van jongs af aan bepaald dat hij in de zaak zou komen werken.

,,Na mijn schooltijd heb ik eerst een aantal jaren in een garage gewerkt als onderhoudsmonteur. Dat werk trok mij altijd wel. Intussen groeide de verkeersschool van mijn vader maar door. Echter pas toen hij last kreeg van zijn gezondheid, is voor mij het balletje gaan rollen. Ik was 19 jaar toen ik in de zaak kwam werken, als onderhoudsmonteur in onze eigen garage. Dit werk doe ik nog steeds regelmatig.” Met zo’n hoeveelheid opvallende, rode lesauto’s op de weg – ,,afrijden kan in Utrecht, Gouda, Leiden en Amsterdam” – is Alblas tegenwoordig een begrip in de wijde regio. Iets wat de oprichter in 1961 vast niet had kunnen vermoeden. ,,Mijn vader was 23 jaar toen hij rijschoolhouder werd. In eerste instantie waren voornamelijk familieleden en vrienden zijn cursisten, maar de klantenkring groeide algauw verder uit. Voornamelijk door mond-tot-mondreclame, want tevreden klanten zijn in deze branche heel belangrijk. Een mijlpaal was voor ons het jaartal 1989. Toen zijn wij begonnen met de spoedopleidingen. Hierbij kun je, door een aantal dagen achter elkaar te lessen, versneld examen doen. Dit bleek een enorm succes. Wij waren een van de eersten met dit concept. Zelfs de ANWB kwam er later mee. Vroeger boden we ‘compact cursussen’ aan van vijf dagen, maar door de zwaardere eisen die nu gesteld worden aan het rijexamen, is dat verhoogd naar zeven. Meestal wordt echter gekozen voor een cursus van tien lesdagen, waardoor de verschillende vaardigheden vaker geoefend kunnen worden. Gedurende die dagen rijd je, samen met een andere kandidaat, steeds afwisselend een uur. De ervaring is dat de cursisten van elkaar leren en elkaar motiveren. Halverwege de dag wordt bij ons in de kantine gegeten. Deze verzorgde lunch zit bij de prijs van de compact cursus inbegrepen. Maar het volgen van ‘losse’ lessen is natuurlijk ook nog steeds mogelijk. Niet alleen voor mensen die hun rijbewijs willen halen, maar ook als opfriscursus voor hen die onzeker zijn in het verkeer. Voor die laatste doelgroep hebben we zelfs speciale instructeurs.”

Televisieprogramma’s
De ondernemer zegt zeer te spreken te zijn over zijn team. ,,We hebben een groep instructeurs die al jarenlang een vaste kern vormt. Een daarvan is Zegvelder Vincent Vreeburg. Vroeger zat hij bij mij in de klas en nu is hij bijna 12,5 jaar bij ons in dienst. Mijn zwager Ivan behoort ook tot de vaste kern. Mensen kennen hem wellicht van de televisieprogramma’s ‘Blij dat ik rij’ en ‘Driver’s seat’. In die series deden bekende Nederlanders een rijtest bij Ivan in de auto, waarna ze zogenaamd hun rijbewijs konden kwijtraken. Gordon was een van die BN’ers. Hij en Ivan namen elkaar steeds in de maling, wat heus leuk was op tv. Verder is voor ons iedere klant gelijk, of je nu bekend bent of niet.” Hoe komt het eigenlijk dat Alblas zo weinig verloop kent? ,,Onze mensen kunnen doorgroeien naar verschillende categorieën, zoals lesgeven op de vrachtwagen of bus. Ook zijn de instructeurs allemaal naar de cursus ‘Het nieuwe rijden’ geweest. Door vooruit te kijken, uit te rijden in plaats van abrupt te remmen en in de goede versnelling te rijden, besparen wij nu meer dan 10 procent op onze brandstofkosten. Die cursus was dus beslist de moeite waard. Overigens is deze nog niet verplicht door de overheid. Toch instrueren wij onze klanten al wel volgens deze rijmethode. Nederland heeft enorm veel eenmansscholen. Zij kunnen deze nieuwe inzichten vaak niet bijbenen. Groter zijn heeft dus z’n voordelen. Toch heeft het ook een nadeel. Door die enorme groei die we hebben doorgemaakt, bleek het nodig zaken meer te coördineren, zoals de kwaliteit. Zo’n vijf jaar geleden hebben wij daarom een commissie van drie instructeurs ingesteld, die vanaf de werkvloer – dus vanuit hun klantencontacten – kunnen beoordelen wat nodig is. Onze ‘stoomkaart’ is daar een voorbeeld van. Hierin staat per dag in detail beschreven wat er geleerd gaat worden. Vervolgens worden per les de verschillende vaardigheden afgevinkt. En wie bij ons slaagt, mag op onze kosten een ‘Pech onderweg’ cursus volgen bij Garage van der Weijden in Nieuwkoop. Kwaliteit en betrouwbaarheid, dat is onze kracht!”

Voor meer informatie over Alblas Verkeersschool – ook voor brommercertificaat theoriecursussen – kan gebeld worden naar (0172) 408361 of gekeken op www.alblas.net.

Nieuwe coördinator voor de bibliotheek (Een ingekomen bericht)

Sinds 15 januari heeft de bibliotheek een nieuwe coördinator: Marjan van der Lans.
Zij is iedere woensdagmiddag aanwezig en daarnaast afwisselend op de dinsdag en donderdag.

Marjan van der Lans heeft enkele jaren in Bibliotheek Montfoort gewerkt en vervolgens op het hoofdkantoor van de Regiobibliotheek in Harmelen. Nu is zij weer terug in de bibliotheek zelf. De nieuwe coördinator vindt het een uitdaging om mee te werken aan een soepele overgang naar een geautomatiseerde bibliotheek. Ook vindt zij dat Zegveld een gezellige en sfeervolle bibliotheek heeft, die straks weer helemaal van deze tijd is.

Wist u overigens dat de bibliotheek tijdens openingstijden telefonisch bereikbaar is? Het telefoonnummer dat u dan kunt bellen is 0348-690282.

 

100 jaar Milandschool (Een ingekomen bericht)

Vanaf september wordt uitgebreid het 100-jarig bestaan van de Milandschool in de Meije gevierd. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd, niet alleen voor de huidige leerlingen, maar ook voor oud-leerlingen en buurtbewoners. In september is de officiële start van het feestjaar met de uitgifte van de Milandschoolkalender. Maar er gebeurt nog veel meer, zo gaan de kinderen onder andere schaatsen, komt er een Ot & Sien-dag en wordt er een toneelvoorstelling gegeven. In november komt er een boek uit over 100 jaar Milandschool en als afsluiting zal op 8 juni 2008 een grote reünie worden georganiseerd.

Bij het organiseren van al deze activiteiten kan de school uw hulp heel goed gebruiken. In eerste instantie is men vooral op zoek naar teksten, verhalen, foto’s, maar ook video- of DVD-materiaal voor het uit te geven boek. Mocht u in het bezit zijn van zulke materialen dan wil de school die graag van u lenen.

Maar naast alle materiële hulp is de feestcommissie ook op zoek naar mensen die het leuk vinden mee te doen aan de toneelvoorstelling. De eerste voorstelling zal plaatsvinden op 15 mei aanstaande.
Interesse? Neem dan contact op met: Anita Groeneveld-Baars, Wielewaalstraat 10, 3652 LT Woerdense Verlaat. Mocht u telefonisch contact op willen nemen dan kan dat ook op 06–28308345 of (0172) 685041.

Het gehele feestjaar zal de Fikre-Alem Elementary School op het platteland van Ethiopië worden ondersteund. Bovendien zal er op korte termijn een speciale website worden ingericht waarop u alles kunt lezen over dit feestjaar. U kunt hiervoor t.z.t. terecht op www.100jaarmilandschool.nl

Zegveldse vrijwillige thuishulp

In september 2005 stond in De Berichtgever een interview te lezen met Eveline Brak en Hennie de Bruijn, coördinatrices van de Zegveldse afdeling van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV). Destijds vertelden zij dat Zegveld zijn eigen vrijwillige thuishulp heeft, die een aanvulling is op thuiszorg door beroepskrachten. Toch merken de dames dat nog niet veel inwoners de weg naar hun afdeling weten te vinden. ,,Wanneer Zegvelders hulpbehoevend worden, schakelen ze kennelijk eerder familie in om samen te wandelen, voor het halen van boodschappen of hen naar het ziekenhuis te rijden, dan een van onze vrijwilligers. Dit in tegenstelling tot Woerden, waar veel meer gebruik wordt gemaakt van thuishulp. Als u inderdaad mensen in uw naaste omgeving heeft die u kunnen helpen, dan is dat natuurlijk prima. Maar als u die niet heeft, of bang bent hen te belasten, bedenk dan: onze vrijwilligers zijn u graag van dienst!”

In april wordt een huis-aan-huis een folder bezorgd van de NPV. Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen, dan kunt u kijken op website www.npvzorg.nl of bellen met de Zegveldse contactpersonen:

Eveline Brak: (0348) 691135 of 06–14133265
Hennie de Bruijn: (0348) 691587

 

Expositie Blauwe Wereld

Op Eerste en Tweede Paasdag worden tijdens de open dagen de beelden gepresenteerd van de wintercursussen. Uit Zegveld en de Meije doen veertien cursisten mee aan deze expositie.
Er worden ruim honderd beelden tentoongesteld. Dit seizoen is er door de cursisten veel gebruik gemaakt van Keniaans speksteen. Deze steen varieert in kleur van muisgrijs tot zwart.

Het thema van de open dagen is dit jaar ‘De bruiden van Rajastan’. Aan de wanden hangen kleden uit Rajastan. Beeldend kunstenaar Wim Verwoerd bezocht dit gebied in Noord India in het najaar van 2006. De antieke bruidskleding uit dit gebied is rijk gedecoreerd met borduursels, pailletten, steentjes en spiegeltjes. Kortom een hoop bling, bling.
Deze bruidskleding is vaak door de tand des tijd aangetast. De goede delen worden uit de kleding geknipt en in kleden verwerkt. De kleden worden op een artistieke manier samengesteld. Het resultaat is prachtig. Over het algemeen geldt dat hoe ouder de stof is, hoe kostbaarder het kleed.

De open dagen zijn zondag en maandag 8 en 9 april van 10.00 tot 17.00 uur. Iedereen is van harte welkom. Tijdens deze open dagen kunt u zich ook inschrijven voor de workshops in de zomermaanden.

Zegveld doet mee met project ‘Zorg op afstand’

Iedereen wil het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Daarom kan er sinds kort in Zegveld gebruik worden gemaakt van ‘Zorg op afstand’. Het kan dan gaan om personenalarmering, waarbij iemand een alarmknop bij zich draagt en in geval van nood direct contact kan maken met een alarmcentrale. Maar er is nog veel meer mogelijk. Er kan contact worden gemaakt via een beeldscherm waarbij cliënt en verpleegkundige elkaar kunnen spreken én zien. Door dit persoonlijke contact kan makkelijker worden ingespeeld op vragen of op een noodsituatie en kan ook vaker persoonlijk contact worden gelegd dan nu het geval is.
Er zijn tal van mogelijkheden bijvoorbeeld contact met een verpleegkundige via een tv-scherm in combinatie met de telefoon, een ‘goedemorgen-service', of het automatisch openen van de voordeur, zodat een hulpverlener in noodsituaties naar binnen kan.
Er zijn inmiddels drie projecten gestart, in de stad Utrecht, in Soest en in Woerden/Zegveld. Het gaat per project steeds om een samenwerkingsverband van een zorgaanbieder met een woningcorporatie.
Met ZorgTV willen de onder andere de woningbouwcorporaties SWW en Vierstroom bewerkstelligen dat cliënten met een zorg- en/of welzijnsvraag in de wijken Schilderskwartier, Bloemen- en Bomenkwartier in Woerden en de kern Zegveld gebruik kunnen maken van zorg op afstand, zodat zij langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Het streven is om in 2007, in bovengenoemde wijken, circa honderd woningen uit te rusten met deze vernieuwende technologie en deze toepassing op termijn in het hele werkgebied van beide organisaties aan te gaan bieden.  

Veilig Verkeer begint bij jezelf! (Een ingekomen bericht van het Dorpsplatform)

Op dinsdag 10 april organiseert het Dorpsplatform Zegveld samen met de gemeente Woerden een thema avond over de verkeersveiligheid in Zegveld en daarbij krijgt u als inwoner van Zegveld de kans om actief mee te doen!

Tijdens deze avond krijgt u niet alleen alle kans om verkeersknelpunten aan te wijzen, maar kunt u ook meedenken op welke manier de knelpunten kunnen worden opgelost.

Wij hopen dat vele inwoners willen meedenken over de verkeersproblemen in ons dorp. We willen ook samen zoeken naar oplossingen. Dus graag tot van 10 april in de Milandhof, doe mee! We rekenen op een grote opkomst.  

Klaverjassers gevraagd (Een ingekomen bericht)

Wij zijn een gezellig klein clubje (wat oudere) klaverjassers die op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur in de Zegge (in de Milandhof, naast de kapper) een gezellig potje klaverjassen. Wij kunnen nog wat nieuwe klaverjassers gebruiken.

Heeft u zin om mee te doen? Kom dan om dinsdagmiddag naar de Zegge! Voor info kunt u bellen met Coby Collard op telefoonnummer (0348) 691311.

Jeugd Zegveld naar Polen (Een ingekomen bericht)

Voor de 7e keer gaat de jeugdvereniging naar Polen om daar te gaan werken in de missiepost. Ieder jaar blijkt dat ons werk niet direct noodzakelijk is, maar dat ze door het werk dat door ons verzet wordt wel nieuwe hoop krijgen om hun werk voort te zetten.

Wat we gaan doen is nog niet bekend, daar hun manier van plannen heel anders is dan het onze. In vorige jaren is het werk wat we gedaan hebben heel divers geweest. Van schilderen en schuren tot tuinwerk. Schoonmaken en gaten in het wegdek opvullen, knutsels maken en op kinderen passen. Alles is mogelijk.

Nu willen we niet met lege handen aankomen. Reis en verblijf betalen we zelf, maar we willen ook een, noodzakelijke, gift achterlaten. Wilt u ons hiermee helpen? Uw gift kunt u overmaken op rekeningnr. 34.19.02.152 t.n.v. Ned. Herv. Jeugdvereniging te Zegveld o.v.v. Gift Polen.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.elimcenter.neostrada.pl  (missiepost) of www.courank.nl  of een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Biebnieuws (Een ingekomen bericht)

In de bibliotheek zijn de komende maand meerdere exposities te bezichtigen.
Allereerst de beeldhouwwerken van Zegvelder Maarten van der Vaart. Door een bezoek aan de open dagen van de Blauwe Wereld van Wim Verwoerd in De Meije, is hij geïnteresseerd geraakt in het beeldhouwen. Nadat hij zich had ingeschreven voor een 3-daagse workshop, werden hem door Wim Verwoerd de eerste beginselen van het beeldhouwen bijgebracht. Dit heeft hem geleerd om te gaan met hamer, beitel, vijlen en hoe hij beeldhouwwerken moest schuren. De beelden waarmee hij in de Regiobibliotheek Zegveld exposeert, vindt hij zelf erg mooi.

Ook exposeren in de bibliotheek de dames van schilderclub ‘Atelier de Zolder’. Nel Treur en Sonja Bimmel hebben elkaar leren kennen bij Ingrid de Boer waar zij allen op schilderles zaten. In 2004 zijn zij verdergegaan bij docente Anneke van Zutphen. De onderwerpen die geschilderd worden zijn vrij. Geprobeerd wordt om een paar keer in het jaar buiten te schilderen, wat heel leerzaam is. Ook worden combinaties gemaakt voor stillevens en wordt in de zomer in de tuin met pastelkrijt geschilderd. Het is prettig dat de dames nu gewend zijn te schilderen op een niet te kleine maat doek of papier, zodat ze wat losser gaan worden met schilderen.

Sonja Bimmel uit IJsselstein is begonnen met schilderen in 2001 bij Galerie ING in Woerden. Zij schildert hoofdzakelijk met olieverf op doek. Haar onderwerpen zijn divers. Ze is helemaal weg van dreigende luchten in een landschap, of een zeegezicht en dan het liefst met een boot erin. Ook het menselijk lichaam en bloemen op een flinke maat doek hebben haar belangstelling. Zij werkt heel nauwkeurig en is niet gauw tevreden. Naast het schilderen werkt Sonja met keramiek, dat raku gestookt wordt.

Nel Treur uit Bodegraven heeft cursussen gevolgd bij Galerie ING in Woerden en bij Nolly van Leeuwen in Oudewater. Zij schildert eveneens met olieverf. Ze werkt ook regelmatig met aquarel. Hiervoor gebruikt ze losse vellen papier die ze opspant, zodat ze groter kan werken dan op de standaard aquarelblokken. De onderwerpen die zij in haar aquarel gebruikt zijn stillevens, bloemen en landschappen. Ze schildert graag dieren, de natuur heeft echt haar aandacht. Winterlandschappen en zeegezichten. Haar werk is losser dan dat van Sonja; ze heeft een eigen stijl.

Anneke van Zutphen uit Harmelen, de docent van ‘Atelier op Zolder’, werkt zelf met aquarel, acryl en olieverf en maak onderwerpen in klei, die in de raku oven gestookt. Het uiteindelijke resultaat is verrassend, echt spannend.

De genoemde exposities duren tot 26 april.

Bibliotheek gesloten
Op de volgende drie dagen is de bibliotheek gesloten:
- Zaterdag 7 april, Stille Zaterdag voor Pasen
- Zaterdag 5 mei, Bevrijdingsdag
- Donderdag 17 mei, Hemelvaartsdag  

Voor u gelezen

In het AD van 7 februari stond te lezen dat de gemeente Woerden de digitale samenwerking met de burgers flexibeler, sneller en betrouwbaarder wil laten verlopen. Hiervoor is onlangs de gemeentelijke website aangepast. Mensen kunnen via deze site uittreksels uit de Gemeentelijke Basis Administratie digitaal downloaden en betalen. Daarnaast kan men via DigiD (Digitale Identiteit) gebruik maken van diverse elektronische diensten van de gemeente. Door de DigiD wordt allerlei informatie over een persoon aan elkaar gekoppeld. In de nabije toekomst wil de gemeente wegwerkzaamheden per e-mail aankondigen. Overigens zullen de loketten in het gemeentehuis niet verdwijnen. De medewerkers verwachten door de nieuwe ontwikkelingen ook daar klanten sneller van dienst te kunnen zijn.

Jaarconcert KNA (Een ingekomen bericht)

Zaterdag 14 april geeft muziekvereniging Kunst na Arbeid haar jaarconcert. Alle onderdelen van de muziekvereniging zijn aanwezig. De fanfare staat onder leiding van onze nieuwe dirigent Andries Faber. Michel Mookhoek begeleidt de drumband en mpc. We zijn heel trots dat we met het jaarconcert de 24 nieuwe druminstrumenten kunnen presenteren. De majorettes worden wederom begeleid door Petra Tersteeg. In de pauze wordt er een verloting gehouden, waarbij leuke prijzen te winnen zijn. Het concert begint om 20.00 uur en is in de sporthal van de Milandhof. De toegang is gratis.

Opsporing verzocht!

Enige maanden geleden is bij mevrouw Burggraaf-Muijt aan de Nieuwstraat 35, zonder begeleidend briefje, een borduurwerkje in de brievenbus gedeponeerd. Waarschijnlijk is dit gedaan door iemand die wist dat zij graag borduurt. Nu is dat inderdaad het geval, maar mevrouw Burggraaf heeft liever dat haar persoonlijk gevraagd wordt om een handje te helpen bij dit soort klusjes. Desalniettemin heeft ze – ,,voor deze ene keer!” – voor de anonieme afzender het werkje afgemaakt. Om het af te halen kan de eigenaar contact met haar opnemen onder nummer (0348) 681754.
 

Jaarvergadering Passage

Tijdens de 57e jaarvergadering van Passage, op dinsdagavond 13 februari jl., zijn twee jubilarissen in het zonnetje gezet. Mevrouw Gonny v.d. Wind omdat zij 25 jaar lid is en mevrouw Magda v.d. Wind omdat zij 40 jaar lid is van deze christelijk maatschappelijke vrouwenbeweging. Beide dames ontvingen een oorkonde en een bloemetje.
De rest van de avond werd ingevuld door de heer en mevrouw Haan. Zij hebben een gezellige modeshow laten zien, die bestond uit onder- en bovenkleding van het jaar 1850 tot ongeveer 1950, die geshowd werd door eigen leden.
 

Pin It