dec-Cover

De medewerkers van De Berichtgever wensen u prettige Kerstdagen en een voorspoedig Nieuwjaar

Kerstfeest aan de ......Molenweg

Ook dit jaar is De Berichtgever bij drie gezinnen geweest om te vragen hoe zij kerstfeest vieren en welke gedachten zij er bij hebben.

Allereerst zijn we te gast bij Cees en Margreet Verburg aan de Molenweg 41. Ook hun kinderen Rhodé, Koen, Lars en Thirze zijn aanwezig. Als we aan de kinderen vragen waarvoor we komen en waarover het gesprek zal gaan, zegt Lars: ,,Over de kerstman, over de Here Jezus.”De jongens vertellen dat ze al druk bezig met de voorbereidingen voor de kerstzangavond. Zij zitten op een gelegenheidskoor waaraan 22 kinderen meedoen. Koen vond het eerst wel leuk, maar nu niet meer zo. ,,Maar ja, ik moest van papa en mama.” (Wat zijn kinderen toch heerlijk eerlijk). Lars vertelt dat ze het lied ‘Laat het feest zijn in de huizen’ zingen. ,,Hierbij slaat feest op het Kerstfeest, dan denken we aan de Here Jezus, dat Hij geboren is.” Ook op de school van Lars in Gouda zijn ze al druk bezig met de voorbereidingen voor kerst. Margreet vertelt dat de drie schoolgaande kinderen kerst heel verschillend beleven. ,,Dat komt misschien ook wel omdat ze op verschillende scholen zitten.” In de Adventstijd volgt het gezin het kerstverhaal, beginnende bij Zacharias en Elisabeth. Ook wordt er iedere Adventszondag een extra kaarsje aangestoken. En enkele weken voor kerst wordt de kerstboom opgetuigd waarbij de kinderen zoveel mogelijk helpen.
,,Eerste kerstdag wordt thuis met de kinderen het kerstontbijt genuttigd en lezen we het kerstverhaal. Daarna gaan we naar de kerk. Uit de kerk gaan we naar de moeder van Margreet, oma Van Vliet in Bodegraven, want die is jarig. De hele familie is daar dan, en zo is Eerste Kerstdag een gezellig familie gebeuren”, vertelt Cees. Tweede kerstdag wordt gevierd bij de ouders van Cees. Ook dan is de hele familie aanwezig. En uiteraard staat er weer een heerlijke kerstmaaltijd gereed.
Cees vindt het fijn dat de hervormde gemeente van ons dorp weer een eigen dominee heeft. ,,In de Adventstijd groei je als het ware met een eigen dominee naar kerst toe. Het is een toegevoegde waarde.” Margreet vertelt dat ze anders naar kerst is gaan kijken sinds ze zelf moeder is. ,,Dat God zijn eigen zoon heeft gegeven, is eigenlijk niet te begrijpen.” Rond kerst denken Cees en Margreet vaak aan de woorden die ze eens hoorden op een kerstbijeenkomst en waar we mee besluiten, namelijk: ,, Kerst is te waar om mooi te zijn.”

Vervolgens rijden we naar Molenweg 6 waar we worden ontvangen door Tadek en Beata Zydek en hun kinderen Ewelina en Michal. Het gezin Zydek komt uit Polen. Ze woonden daar in Bytom, ongeveer 85 km ten noordwesten van Krakau.
Inmidels wonen ze al weer twee jaar en vier maanden in Nederland, waarvan het laatste jaar in Zegveld. Zowel Tadek als Beata werkt bij de Fa. Schuitema in Woerden. Beata probeert de Nederlandse taal zo snel mogelijk onder de knie te krijgen. Dit doet ze via een cursus op de Volksuniversiteit in Woerden. Het grootste gedeelte van het gesprek wordt in het Engels gevoerd. En als het in het Pools verteld wordt, vertaalt Ewelina het voor ons. Zij spreekt al heel goed Nederlands, evenals Michal.
Ewelina en Michal zitten op de Pionier school en hebben het goed naar hun zin. Inmiddels hebben ook Beata en Tadek contact met andere Poolse gezinnen in ons dorp en vinden het heerlijk om hier te wonen.

Qua godsdienst is Polen overwegend katholiek. Zo ook het gezin Zydek. Meestal gaan ze twee keer per maand naar de Poolse kerk in Rotterdam. ,,We hebben voor Rotterdam gekozen omdat de kerk daar het meest lijkt op de kerk in Polen. Tevens kunnen de kinderen daar zaterdagmiddag naar school. Ze krijgen dan les in de Poolse taal, geschiedenis en godsdienst. Soms mogen ze een psalm zingen in de mis die daarna opgedragen wordt.”
Net als iedereen zetten ook zij een kerstboom in huis. Daarnaast versieren ze het balkon met een guirlande met lichtjes erin en zetten ze een kleine kerstman op het balkon.
Dit jaar gaan ze met de kerst naar Polen. Beata vertelt: ,,Op kerstavond komt de hele familie bij elkaar en gebruiken we de maaltijd. Tijdens deze maaltijd wordt geen vlees of worst gegeten, maar wel Poolse rode bieten soep met daarin tortellini. Verder eten we vis, aardappelen en typisch Poolse gerechten. ’s Nachts om 12 uur gaan we naar de nachtmis. De Eerste en Tweede Kerstdag zijn we bij familie en op Tweede Kerstdag gaan we met de familie mee naar de kerk. Als we om wat voor reden niet naar de kerk kunnen gaan, dan volgens we via de televisie de mis die door de paus wordt opgedragen in Rome.”
In Polen is het gebruikelijk dat de schoolkinderen in de Adventstijd eerst naar de mis gaan, voordat ze naar school gaan. De kinderen hebben dan een lampion bij zich waar een lichtje in brandt, als symbool voor het Licht, dat staat voor de geboorte van de Here Jezus. Ook is het zo dat men voor bijzondere feestdagen zoals Kerst, Pasen en Maria Hemelvaart (15 augustus) gaat biechten. Het gezin Zydek kijkt uit naar de kerstdagen om in Polen in de familiekring deze dagen door te brengen.

De laatste afspraak brengt ons op het adres Molenweg 26. Net als bij de andere gezinnen worden wij ook hier allerhartelijkst ontvangen en wel door Jos Woertman, zijn partner Paula Severs en haar dochter Gina Toth.
Jos vertelt dat hij vroeger altijd met kerst naar de nachtmis ging. ,,Daar is nu de klad in gekomen. Vroeger heb ik nog op het koor van de katholieke kerk in Woerden gezeten en Gina op het koor in Harmelen.” Jos erkent dat de kerk hem niet onberoerd laat.
Paula is van huis uit niet kerkelijk opgevoed, maar ging als kind wel met oma mee naar de kerk. ,,En ik zat op een katholieke school. De Bijbelverhalen vond ik mooi om naar te luisteren en nog steeds doen ze me wat.”De kerstversiering aanbrengen doen ze met z’n allen. De kerstboom wordt opgetuigd en komt buiten voor het raam te staan. Ook wordt de kerststal neergezet, alhoewel al enkele beeldjes zijn zoekgemaakt zijn door hun zoontje Joshua van drie jaar.
Omdat Gina een Hongaarse vader heeft, wordt de Hongaarse traditie van kerst vieren zoveel mogelijk in ere gehouden. Zo komen op kerstavond alle kinderen met aanhang thuis en gebruiken ze met elkaar, totaal 14 man, de maaltijd. Paula vertelt: ,,Iedereen is tegenwoordig druk, druk, druk. En het lukt niet om regelmatig bij elkaar te komen. Op kerstavond lukt dit wel.”
In Hongarije is het de gewoonte om op kerstavond de kerstboom te versieren, daarna met elkaar te eten en er worden cadeautjes onder de kerstboom gelegd. De Kerstman kent men in Hongarije niet. ,,Alles wat er om heen verzonnen is, doet men niet. Men viert echt de geboorte van de Here Jezus. Hongarije is wat dat betreft nog traditioneel. Daarnaast hebben de mensen het daar niet zo breed. Wel heerst er een cultuur van ‘wat de buurman heeft wil ik ook hebben’. En dan het liefst nog mooier of groter.”

Op Tweede Kerstdag gaan ze met het gezin naar de moeder van Paula. ,,Vroeger gingen we op Eerste Kerstdag met oma en de hele familie bij de Chinees in Harmelen eten. Deze traditie hebben we nu een beetje overgenomen. Want familie vind ik toch echt belangrijk.”

Bigos ( Pools gerecht )

Ingrediënten
250 gr. zuurkool
½ witte kool
1 winterpeen
500 gr varkensvlees
200 gr zuurkoolspek
½ blikje tomatenpuree (klein )
4 blaadjes laurier
½ tl karwijzaad / kummel
citroenpeper
paprikapoeder
snufje zout

Bereiding:
Laat de zuurkool uitlekken. Zet de zuurkool met een beetje water op matig vuur. Snijd de witte kool in reepjes. Hak de winterpeen in kleine blokjes. Voeg de winterpeen en de kool en de tomatenpuree toe aan de zuurkool.
Roer de laurierbladen en de karwijzaadjes door het gerecht.
Flink wat gemalen peper, een snufje zout en wat paprikapoeder toevoegen.
( 30 minuten laten koken ) regelmatig water bij het gerecht toevoegen. Snijd het varkensvlees en het zuurkoolspek in kleine blokjes. Braad dit samen aan in boter of olie. Voeg het vlees en het spek toe aan het gerecht. Laat het geheel nog 90 minuten sudderen.
Laar de kool uitlekken in een vergiet. Serveer met aardappelen of pure of maak er stampot van.

Oecumenische dienst in de Meijekerk (een ingekomen bericht)

In de week van gebed voor de eenheid van de Christenen zal er op zaterdag 23 januari om 19.00 uur in de R.K. kerk in de Meije een oecumenische dienst plaatsvinden. Het thema van deze dienst is: ‘Jij bent mijn getuigen’ (Lucas 24,48). De Raad van Kerken in Nederland stemt van harte in met dit thema.
Het thema en de orde van dienst voor deze viering is voorbereid door de samenwerkende kerken van Schotland, de ACTS (Action of Churches Together in Scotland).
Het gekozen thema is voor de gehele christelijk gemeenschap van belang.
In deze dienst zullen de woorden van de evangelist Lucas samen met de oproep van de evangelist Johannes om eenheid centraal staan.
Voorgangers in de dienst zijn ds. Nico van Tellingen en pastor
Margriet van der Zwaan-Arends. De viering zal worden ondersteund door zangvereniging De Lofstem.Iedereen die de dienst wil bijwonen, is van harte welkom.
Voor de kinderen is er een kinderwoorddienst. Na de viering is er koffie, thee of limonade.

Overige vieringen OLV Geboorte:
Donderdag 24 december 19.00 uur Kerst – Gezinsviering
Vrijdag 25 december 10.00 uur Kerstviering
Zaterdag 26 december 10.00 uur Viering 2e kerstdag
Zondag 27 december 10.00 uur Weekendviering
Donderdag 31 december 19.00 uur Oudejaarsviering
Vrijdag 1 januari 10.00 uur Nieuwjaarsviering

Terug in de tijd naar.......Hoofdweg 73

Zoals aan het begin van het verhaal over Hoofdweg 71 geschreven is, wordt vanaf 1949 ook het voorste gedeelte bewoond. Tot die tijd was het voorste gedeelte een etalage en toonkamer van de firma Boer die op Hoofdweg 63 een manufacturenwinkel had. Nadat het voorste gedeelte is omgebouwd tot een woonverblijf gaat Jannetje (Jans) Boer (geboren 13 maart 1891 te Zegveld) in 1949 op Hoofdweg 73 wonen. Zij kwam toen vanuit Capelle aan den IJssel. Nadat haar broer Aart Boer Hz in december 1944 in het concentratiekamp Neuengamme is omgekomen, werd de bakkerij van Aart Boer Hz aan de Hoofdweg 165 overgedaan aan bakker Aart Gijsbert Ton. Jans, die altijd haar vader en daarna haar broer in de bakkerij had geholpen, is daarna zeer waarschijnlijk naar haar zus Lijsje in Gouda gegaan. Lijsje (geboren 3 augustus 1887) was erg ziek en overleed op 17 mei 1948. Vermoedelijk is Jans vervolgens nog een poosje in huis geweest bij haar zus Marretje (geboren 19 mei 1894 te Zegveld) in Capelle aan den IJssel. Haar man Jan Quelle (geboren 18 augustus 1890 te Amsterdam) was daar gemeentesecretaris. Vandaar kwam zij naar Zegveld. Tante Jans, zoals iedereen haar noemde, was een lieve en zachtaardige vrouw. Ze had echt alles voor een ander over en cijferde zichzelf weg, ondanks haar chronische migraine. In deze periode ging ze vaak een dag in de week helpen in het gezin van Goris en Ali Verburg-Boer. Jans was een tante van Ali. De aardappelen schillen was een van haar vaste taken. Op 15 februari 1962 verhuist Jans naar verzorgingshuis ’t Oude Landt in Woerden. Daar overlijdt zij op 13 mei 1970.
Op 15 maart 1962 wordt de woning betrokken door Antje Roelofje den Boer (geboren 11 april 1938 te Gouda). Zij was onderwijzeres op de School met de Bijbel in ons dorp en vertrok een jaar later alweer, op 1 mei 1963, naar Huizen.

Opnieuw kwam er een schooljuffrouw in de woning wonen. Op 3 oktober 1963 werd Sijbrigje Maaskant (geboren 15 september 1940 te Alphen aan den Rijn) de nieuwe huurster. Ook zij was voor een korte periode onderwijzeres op de School met de Bijbel in ons dorp. En ook zij bleef maar een jaar. Ze vertrok op 2 november 1964 naar Delft.

De laatste huurster van deze woning was Constance Schuddeboom (geboren 9 augustus 1886 te Harmelen). Zij was de weduwe van Willem Verwoerd (geboren 1 mei 1871, overleden 6 januari 1961 te Zegveld) met wie zij op 14 februari 1918 te Zegveld was getrouwd. Zij ging per 21 december 1964 in deze woning wonen, omdat haar zoon, bij wie zij inwoonde, met zijn boerenbedrijf in verband met de ruilverkaveling naar de Dwarsweg ging. Zij had geen zin om mee te gaan.
Om gezondheidsredenen kon zij niet meer alleen in het huisje blijven wonen en ging met ingang van 18 maart 1970 om de veertien dagen wonen bij haar zoon Tinus Verwoerd aan de Dwarsweg of haar zoon Hennie Verwoerd in Driebruggen. Aan het eind van haar leven is zij nog 8 weken verzorgd in verzorgingshuis Schuylenburcht te Oudewater. Daar overleed zij op 25 mei 1977.

Zowel de woning Hoofdweg 71 als Hoofdweg 73, die inmiddels vanaf 1962 eigendom waren van Janna Beukers-de Kruijf van Aannemersbedrijf Beukers, werden in 1970 gesloopt. De grond werd betrokken bij het Aannemersbedrijf Beukers aan de Hoofdweg 77.

(Voor u gelezen) Servicepunt gaat sluiten

Het project Servicepunt Zegveld wordt gestopt. De sluiting van het informatiepunt voor de bewoners van Zegveld heeft te maken met hoge kosten en te weinig bezoekers. De lage frequentie van bezoekers heeft vermoedelijk te maken met de wisselende openingstijden. Mogelijk sluit Zegveld zich aan bij Teleweide om de dienstverlening in het dorp toch zo goed mogelijk op peil te houden. Woningcorporatie SWW, de Rabobank en de gemeente waren betrokken bij het servicepunt.

Afscheid Piet Brak van de Oranjevereniging

Op woensdagavond 18 nov. 2009 is de jaarlijkse donateurs vergadering gehouden van de Christelijke Oranjevereniging Zegveld.
Aftredend en niet herkiesbaar is Piet Brak die op dit moment precies 30 jaar bestuurder is geweest van de Christelijke Oranjevereniging Zegveld een gedeelde 2de plaats voor langst bestuurder in de Oranje vereniging. Voor dit afscheid hebben wij gevraagd bij de Oranjebond wat zij vonden van 30 jaar bestuurder bij de Oranje vereniging, de voorzitter van de Oranjebond dhr. Michiel Zonnevylle is voor dit afscheid naar Zegveld gekomen. Michiel Zonnevylle gaf aan het bijzonder te vinden dat Piet 30 jaar actief is geweest in de Oranjevereniging. De Oranjebond zet graag mensen in het zonnetje die zorg dragen voor de samenhang op een dorp zoals in Zegveld. Piet krijgt voor zijn jaren van inzet en trouwe aanwezigheid op de Oranjedagen maar ook zeker zijn ideeën voor de puzzelrit, oplossingen rondom de volksspelen en alles wat we nog meer kunnen noemen een onderscheiding de Bronzenlegpenning met draagspeld en oorkonde werd uitgereikt voor Michiel Zonnevylle, voorzitter van de Oranjebond.

Alles wat Piet voor de vereniging heeft betekend is iets wat we kunnen inlijsten met een gouden randje, vandaar dat we voor Piet iets hebben ingelijst met een gouden randje. Voor het geen Piet heeft gedaan krijgt hij bloemen overhandigd en voor iemand zoals Piet is geen cadeau groot genoeg. KORTOM PIET WE GAAN JE MISSEN.

Als laatste nodigen (oud)collega bestuurders Piet nu al vast uit om op 29 of 30 april een oranjebitter te komen drinken want na zoveel jaren deze gewoonte te hebben gehad is dit toch wel afkicken.

De Sint en zijn Pieten op de Gym

Voor de kleuters van de gym was het toch wel even spannend of de Sint hun op woensdagmiddag 2 december een bezoekje zou brengen. Juf Annie heeft de Sint opgebeld en wat bleek….. de Sint had speciaal voor de kleuters van Gymnastiek Vereniging Zegveld de middag vrij gehouden. Om stipt 16.30 uur traden de Sint en zijn Pieten de gymzaal binnen. Al struikelend over slapende gympieten nam hij plaats op zijn versierde troon. De gympieten gaven een optreden voor de Sint en alle kleuters mochten meedansen. Na het doornemen van de informatie in het grote boek ontvingen alle kleuters een verrassing en werd de Sint onder luid gezang uitgezwaaid.

Het bouwrijp maken van het terrein naast Tennisvereniging Miland is gestart. Op deze locatie verschijnen in 2010 acht starterswoningen.

Groep 7 en 8 van de Jorai zijn door de gemeente Woerden uitgenodigd een middag te schaatsen op de kunstijsbaan van het Kasteel in Woerden. Onder begeleiding van een aantal ouders hebben zij op 30 november van dit aanbod gebruik gemaakt.

VOLOP ACTIVITEITEN IN JUBILEUMJAAR SIVEO (een ingekomen bericht)

Siveo viert in 2010 haar 50-jarig bestaan, om precies te zijn op 22 juni. En dat wil de Zegveldse voetbalclub bepaald niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De kick-off op de Beemd is al op de
2e januari en dat is vooral mogelijk door de nieuwe kunstgrasmat op het hoofdveld.
Daar gaan zowel de jeugd (ochtend) als de ouderen (middag) een ‘snerttoernooi’ afwerken en daarna zullen zij aan de hand van beelden ook wat eerste herinneringen kunnen ophalen uit het roemruchte verleden van de geel-blauwen.
Naast de vele activiteiten voor de eigen leden (vooral voor de jeugd) zijn er ook evenementen toegankelijk voor alle dorpsgenoten, zoals:

  • een viertal speciale klaverjasavonden op de vrijdagavonden 22 januari, 19 februari, 19 maart en 2 april 2010;

  • een grote reünie op zaterdag 17 april 2010, waarvoor ook vele honderden oud-leden worden uitgenodigd;

  • een jubileumwedstrijd van Siveo-1 tegen Oud-Feyenoord op zaterdag 29 mei 2010, met als voorwedstrijd een oud kampioensteam van Siveo tegen een regioteam;

  • het stratenvoetbal, dit keer opgetuigd met penaltyschieten op een gerenommeerde keeper op zaterdag 12 juni 2010;

  • het gouden jubileum-eindfeest op zaterdagavond 26 juni 2010.

Om zoveel mogelijk (oud) Siveoleden te bereiken kan men (e-mail) adressen die vermoedelijk niet bekend zijn bij Siveo, mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook is telefonisch contact mogelijk via Dick van den Hoeven (0348-691885), Jeroen Groen in ’t Wout (0348-453070) of Aad Bunnik (0348-447116)..

Grote Club Actie KNA

In de week van 1 t/m 8 oktober en op het Najaarsconcert van 7 november jl. hebben de leden van Muziekvereniging Kunst Na Arbeid loten verkocht voor de Grote Club Actie. Een groot deel van de opbrengst gaat rechtstreeks naar de verenigingskas. Er zijn prachtige prijzen te winnen, zoals diverse reizen, entreekaarten voor attractieparken en geldprijzen. De hoofdprijs is € 100.000,00. Op 26 november is de trekking verricht door notaris van Tuijl. Helaas zijn er dit jaar in Zegveld geen grote prijzen gevallen. Wij bedanken iedereen die, door het kopen van een Lot, een steentje heeft bijgedragen voor de muziekvereniging. In maart 2010 komen we bij u terug met de altijd smakelijke Oliebollen actie!
 

Impressie Goeden Doelen Dag van 21 november

Dorpsplatform

Het AB van het Dorpsplatform is op dinsdag 2 december 2009 in de Milandhof bij elkaar geweest.
Paul Vonk, secretaris van het Dorpsplatform, heeft voor u weer de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. De uitgebreide notulen kunt u ook lezen op onze website www.dorpsplatform.zegveld.net.

Starterwoningen Milandweg eindelijk van start!
Het Dorpsplatform is erg blij dat de kogel nu eindelijk door de kerk is. Nog dit jaar zullen de bomen worden gekapt en half januari zal gestart worden met het bouwrijp maken. Als er geen tegenwind is, zal de eerste paal medio eind februari de grond in kunnen, zodat de oplevering een krap jaar later wordt verwacht. Eindelijk, eindelijk is het dan zover en uiteraard is het Dorpsplatform hier enorm blij mee. Verwacht wordt dat half januari voor de starters een informatieavond kan worden gehouden.

Wilt u gedurende de kerstdagen wat meer lezen over de bouw van deze starterswoningen?
Op de website van Timpaan, http://www.timpaan.nl/nl/projecten/in-verkoop/de-haak, vindt u meer informatie over dit project. U kunt dan ook doorklikken naar de website van de SWW, de aannemer en de gemeente Woerden voor verdere vooraarden.

Renovatie en uitbreiding van het Ooievaarsdorp/onderkomen Vereniging Kleinveeteelt Zegveld
De stichting Ooievaarsbuitenstation Zegveld heeft samen met de Vereniging Kleinveeteelt Zegveld een fantastisch plan ontwikkeld om haar onderkomen niet alleen te renoveren, maar tevens uit te breiden! Het Dorpsplatform verrichtte wat hand- en spandiensten. Het huidige gebouw verkeert in slechte staat. Het zal worden voorzien van een stenen buitenmuur, waar rondom een soort overkapping zal worden aangebracht. Onder die glazen overkapping worden vitrines geplaatst met informatie over ooievaars en weidevogels. Ook zal een aantal zitjes onder de overkapping worden geplaatst. Op deze manier wordt het ooievaarsdorp een kleinschalig educatief centrum van ooievaars en weidevogels. Het is de bedoeling dat fietsers en wandelaars vrij onder de overkapping kunnen pauzeren. Op vaste tijden zal het station open zijn, zodat ook door vrijwilligers informatie kan worden gegeven, met name ook voor scholen en dergelijke. Mogelijk wordt op termijn ook een permanente tentoonstelling van afbeeldingen van kleinveeteeltdieren ingericht. Voor de renovatie is subsidie aangevraagd. Door Leader (Europese subsidie) is reeds een bijdrage toegezegd. Gehoopt wordt dat in het voorjaar/zomer van 2010 met de renovatie kan worden gestart.

OVM biedt Zegveld een ‘dorpsklok’ aan
Vanwege haar 100-jarig jubileum wil de OVM de Zegveldse dorpsgemeenschap een blijvend kado schenken. De keuze is op een ‘dorpsklok’ gevallen. Op de afgelopen vergadering is een en ander door de OVM gepresenteerd. Over de precieze uitvoering wordt nog met het Dorpsplatform overlegd. De klok zal nabij Stoof (waar het oude benzinestation stond) tussen het fietspad en de weg worden geplaatst. Het Dorpsplatform is erg blij met het kado dat de OVM aan het dorp schenkt.

Servicepunt
De Rabobank en de SWW willen het servicepunt graag nieuw leven inblazen. Het servicepunt is nu te weinig open en er komen te weinig bezoekers. Dit komt omdat het servicepunt niet op vaste tijden open is, er te weinig ‘producten’ zijn, er geen vastaanspreekpunt zit en er alleen dichte ruimtes zijn die niet uitnodigen om naar binnen te gaan. In Wilnis bijvoorbeeld is een servicepunt dat het wel erg goed doet. In dit servicepunt doen de gemeente, de woningbouwvereniging en de Rabobank mee. De inwoners kunnen er dus terecht voor bankzaken, vragen in verband met hun woning en woonomgeving en voor diensten van de gemeente (bijvoorbeeld in verband met de WMO, huishoudelijke hulp). Het probleem is nu nog dat de Rabobank en de SWW wel een doorstart willen maken, maar de gemeente Woerden nog niet zover is. Zoals bekend kampt de gemeente met financiële problemen en zegt ze er geen geld voor te hebben. Het Dorpsplatform Zegveld gaat samen met de SWW en de Rabobank een plan maken om de gemeente alsnog over te halen om hieraan mee te doen. Mocht u nog ideeën hebben over zaken die in de servicewinkel kunnen worden ondergebracht, dan horen wij dit natuurlijk graag van u! Misschien kunnen ook vrijwilligers worden ingeschakeld.

Hoofdweg wordt aangepakt!
Wethouder Groeneweg heeft toegezegd dat volgend jaar de Hoofdweg wordt aangepakt. Het Dorpsplatform is hier erg blij mee. Ook aan de wateroverlast op het fietspad komt dan een einde. Op korte termijn zal de gemeente een overleg met het Dorpsplatform starten over de plannen. Verkeersremmende maatregelen en beplanting worden gelijk meegenomen.

Secretaris stopt er mee
Paul Vonk, secretaris van het Dorpsplatform Zegveld, heeft aangekondigd zijn taak als secretaris neer te leggen. Dit komt vooral doordat hij zich steeds meer stoort aan de wijze waarop de gemeente aankijkt tegen klantgerichtheid en dorpsgericht werken, hoe de gemeente met het Dorpsplatform omgaat en het gebrek aan inzet, betrokkenheid en visie van de gemeente. De meetlat van Paul ligt duidelijk hoger dan die van de gemeente en hij vindt het dan, om de belangen van Zegveld niet te schaden, beter om zijn functie als secretaris te beëindigen. Paul blijft wel in het AB zitten. Overigens is Paul van mening dat het Dorpsplatform in de afgelopen tien jaar heel veel heeft bereikt en hij hoopt dan ook dat het Dorpsplatform op die manier door zal gaan, het Dorpsplatform is namelijk heel belangrijk voor het dorp! Het Dorpsplatform vindt het heel jammer dat Paul stopt, maar respecteert zijn besluit. Paul blijft nog tot een opvolger is aangesteld.

Snippers:
• Sinds 1 oktober werkt de woningbouwvereniging (SWW) met wijkhuismeesters. Voor Zegveld is dit Jan Duijs. Jan houdt zich met allerlei zaken rondom de woningbouw bezig, zoals het inventariseren van verlichting, straatverlichting, het signaleren en doorspelen van zaken aan SWW, politie, gemeente, etc.
• De overhangende stuiken in de tuin van Hoofdweg 2 (hoek Hoofdweg-Milandweg) worden op korte termijn gesnoeid. Hierover waren meerdere klachten ontvangen omdat de overhangende struiken het zicht in de bocht Hoofdweg-Milandweg ernstig belemmeren.
• De vorige keer hebben wij het gehad over AED’s (defibrillatoren). In Zegveld zijn AED’s aanwezig bij: Siveo, Coöp, Verbeek (fysiotherapeut), dokter Quaak, Kruijt (kaasveredeling) en Bolton. Wellicht dat er in de toekomst ook nog een in de Milandhof komt te hangen.
• De kruising nabij de Coffeeshop is onveilig. Deze situatie heeft de aandacht van de politie.
• Het Dorpsplatform onderzoekt de mogelijkheid van een vast bord ‘de kop van Zegveld’ waarop verenigingen en instellingen hun activiteiten kunnen aangeven (zoals Koninginnedag, stratenvoetbal).
• Ook dit jaar zal het Dorpsplatform flyers huis aan huis laten bezorgen. In deze flyers worden de inwoners opgeroepen er met elkaar vooral een ‘gezellige-oud-en-nieuw-viering van te maken.
• Op 11 december om 16.00 uur wordt door Corry Vink de eerste paal voor de hondenpoepbordjes geslagen. De week daarna worden huis aan huis flyers bezorgd waarin staat waar honden mogen worden uitgelaten en waar niet.
• Zo goed als zeker wordt ook het restant van de Molenweg in 2010 geherstructureerd. Op dit moment is hier bij de voormalige noodwoningen sprake van een gevaarlijke situatie.
• Door Coop (Piet Bremmer) zal in samenwerking met de gemeente de groenstrook nabij de ‘kunstbank’ worden opgeknapt. Door het Dorpsplatform en OVM zullen een paar bankjes worden geplaatst.

Nieuwe activiteiten PLEIN2 (een ingekomen bericht)

Het jaar loopt weer ten einde en dan kijk je terug op het afgelopen jaar en maakt nieuwe plannen voor het komende jaar.
Door te weinig belangstelling is zowel het pergamano als het tekenen op maandagmiddag gestopt. Heel jammer.

In januari starten we met quilten op maandagmiddag én we hopen dat we dan ook pergamano weer op kunnen starten. U kunt zich voor pergamano opgeven bij Ada van Ginkel, telefoon 691430 en voor het quilten bij Adrie de Jong, telefoon 691416.
Ook het tekenen zal weer doorgaan, als zich daar voldoende mensen voor aanmelden. U kunt zich opgeven bij Arie Vink, telefoon 691617.

Op maandagmorgen is er een beginnerscursus Engels van 10.00-11.30 uur onder leiding van Linda van de Westen. Hier kunnen nog mensen bij. U kunt zich opgeven bij Herman Lekkerkerker, telefoon 692424.

Verder kan er op elke 1e woensdag van de maand gesjoeld worden van 14.00-16.30 uur en op elke 3e woensdag van de maand is er bingo van 14.00-16.30 uur, dit alles onder leiding van Hanneke Kastelein, telefoon 691891.

Er komt een leesclubje op donderdagmiddag van 14.00-16.00 uur onder leiding van Adrie de Jong. Hiervoor hebben zich al enkele mensen opgegeven, maar er kunnen er nog bij. Het telefoonnummer van Adrie is 691416.

We hopen dat u zich heeft laten inspireren door de nieuwe activiteiten bij Plein2 en dat u NU de telefoon pakt om u voor een activiteit op te geven.
Er zijn natuurlijk ook nog de andere activiteiten, waar ook nog mensen bij kunnen, gym op dinsdagmorgen, volksdansen op donderdagmorgen, koersbal op vrijdagmiddag en in de zomer jeu de boules op maandagmiddag.
In De Zegge hangt een lijst met de activiteiten en bij wie u zich kunt opgeven.
Wij wensen u prettige kerstdagen, voor 2010 een goede gezondheid en veel mooie momenten.


De commissie: Herman Lekkerkerker, Ineke Wijnbergen, Hanneke Kastelein, Ada Beiboer, Herman Groen, Adrie de Jong.

Jeugdinstuif volleybalvereniging Animo

De jaarlijkse instuif van volleybalvereniging Animo zal dit jaar niet, zoals gebruikelijk, in de kerstvakantie worden gehouden.
Het evenement is verplaatst naar de voorjaarsvakantie. Meer informatie zal tegen die tijd in De Berichtgever verschijnen.

Dank

Wij willen iedereen hartelijk bedanken voor de steun en het meeleven na het overlijden van mijn man en onze vader.

Familie Westerink

Ouderenadviseur in Zegveld

Ouderenadviseur Judith de Zeeuw van PLEIN2 adviseert en begeleidt ouderen in Zegveld op het gebied van welzijn, wonen, zorg en financiën.
Ook is bemiddeling via de Dienst Thuisadministratie één van haar taken. Zij komt voor haar dienstverlening op huisbezoek.
De dienstverlening is onafhankelijk en gratis.
De ouderenadviseur werkt op maandag, dinsdag en donderdag en is telefonisch bereikbaar via het dienstenloket van PLEIN2, telnr. 42 11 01.

Pin It