Zomermarktjun-ver.markt

Een mooiere dag hadden ze niet kunnen wensen. Zestien verenigingen presenteerden zich op zaterdag 5 juni op een zonovergoten zomermarkt. De kinderen konden 's morgens hun spulletjes verkopen op de rommelmarkt en voor hen was er een groot springkussen. Echt zomer werd het toen de beach volleyballers in actie kwamen.

Down Doe Dag groot succes

jun-Down-Doe-dagBijna tweehonderd belangstellenden hebben op 5 juni in Zegveld deelgenomen aan de ‘Down Doe Dag’. Het hoogtepunt van die feestelijke, ontspannen dag voor het hele gezin was een modeshow door kinderen met het Down syndroom en hun broertjes en zusjes. De kinderen en toeschouwers genoten van de modellen op de catwalk en de mooie kleding, gesponsord door kinderkledingmerk Kiddo. Tijdens de modeshow zat de zaal afgeladen vol met enthousiast publiek. De kinderen, mét en zonder Down, straalden op de catwalk. Super leuk gekleed en prachtig gekapt door Mariska van Kapsalon Zegveld en opgemaakt door Margreet Verburg. Na afloop van de modeshow was er een grote verrassing toen bleek dat de geshowde kleding door Kiddo geschonken werd aan de modellen. Een lezing, gehouden door Marian de Graaf en haar zoon David, trok ook veel belangstelling. Sandra Korenwinder, een van de initiatiefnemers van de Down Doe Dag: ,,Het was mooi om te zien hoe een jonge man met het Down syndroom een eigen manier heeft gevonden om een duidelijke presentatie te geven, ondanks zijn taal- en spraakprobleem." De hele dag klonk er gezellige muziek, waren er clowns en speelde er een accordeonist. Ook buiten waren er allerlei activiteiten georganiseerd. Er waren 58 kinderen met Down die met hun familie, vriendjes en vriendinnetjes plezier maakten. Voor de kinderen was er een poppentheater met een show vol liedjes, muziek en echte poppen. De dag eindigde feestelijk in een optocht van alle kinderen met kleurrijke heliumballonnen, met dank aan de Rabobank. Het was een prachtig gezicht; al die kinderen, kijkend naar al die gekleurde ballonnen die tegelijk de lucht in gingen. Sandra Korenwinder kijkt enthousiast terug op de Dow Doe Dag in Zegveld: ,,Het was een top dag, zoveel positieve reacties! Ik heb ook veel mensen, vooral Zegvelders, gesproken die het heel bijzonder vonden. Iemand zei zelfs: ‘Mij is heel duidelijk geworden, dat met Down Syndroom het leven absoluut niet ophoudt.’ Ik denk, dat wij hiermee ons doel ‘positieve beeldvorming’, zeker hebben bereikt!" Sandra weet het zeker: ,,Geholpen door tientallen vrijwilligers en sponsoren is het een fantastische dag geworden en volgend jaar gaan we er weer voor." De Down Doe Dag werd mede mogelijk werd gemaakt door het Rabo Dichtbij Fonds.

 

De Berichtgever zegt het met bloemenjun-DeGroot

Op 19 mei 1960 traden ze in het huwelijk: Jan en Pea de Groot-Habolt van de Rondweg 13. Voor Jan en Pea de dag van hun leven, maar verder gebeurden er geen wereldschokkende gebeurtenissen. Of u moet de bedevaart van de boerinnenbond uit Zijtaart (bij Veghel, NB) naar het plaatsje Handel (gemeente Gemert-Bakel, NB) noemenswaard vinden. Jan heeft Pea leren kennen bij het 10-jarig bevrijdingsfeest in 1955. Althans, toen heeft hij haar voor het eerst thuisgebracht. Na vijf jaar verkering zijn ze getrouwd, gelijktijdig met Jan z’n jongste zus Sien. Jan en Pea kregen zes kinderen: vijf meisjes en een jongen. Inmiddels hebben ze zeventien kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Naast de vele mooie gebeurtenissen in hun leven, is verdriet hun niet bespaard gebleven, want op 17-jarige leeftijd stierf hun dochter Christien. Het gouden jubileumfeest is op 21 mei in de Milandhof gevierd. Velen hebben gebruik gemaakt van de receptie om het gouden echtpaar geluk te wensen. Op de jubileumdag zelf zijn de eigen kinderen thuis geweest. Na een ereboog opgesteld te hebben bij het huis en binnen de kamer met slingers te hebben versierd, was het tijd om herinneringen op te halen. Pea was inmiddels weer thuis van de kapper waar een proefkapsel was aangebracht. Ze moest er piekfijn uitzien, want er werden die dag ook foto’s gemaakt, onder andere voor een bladwijzer die de gasten op het feest mee naar huis kregen. Als gerecht werd met de kinderen biestebrei gegeten, daar zijn ze gek op. Van Pea is bekend dat ze een bezige bij is. Naast het huishouden en vroeger het kaasmaken is zij ook kerkelijk actief. Als bezoekdame trekt ze er regelmatig op uit en trouw bezoekt zij de bijbelkring. Daarnaast helpt zij met het organiseren van ouderenmiddagen. Nog steeds is zij penningmeester van Passage, afdeling Woerdense Verlaat. Zoals u in de vorige Berichtgever kon lezen is ze onlangs na 25 jaar gestopt met het organiseren van ‘De Boer op’. Pea is bijna overal inzetbaar, zeker bij goede doelen acties. En als ze thuis eens rustig zit, is ze nog bezig met het breien van sokken voor kinderen en kleinkinderen. Jan is wat dat betreft het tegenovergestelde van Pea. Zijn hart en leven ligt op de boerderij. Om half vijf ’s morgens staat hij op en zorgt dan dat de melkput klaar is als er om half zes gestart wordt met melken. De enige vereniging die hij bezoekt is de mannenvereniging. ,,Nee, Jan houdt niet van besturen”, aldus Pea. ,,Hij leest graag allerlei bladen, vooral op het gebied van landbouw en veeteelt.” Ook De Berichtgever heeft de receptie bezocht en het gouden echtpaar het bloemetje van de maand overhandigd. Daarbij ging de wens dat zij nog vele jaren in goede gezondheid voor elkaar gespaard mogen blijven met allen die hen lief en dierbaar zijn.

Praktijk verkeersexamen De Pionier en Jorai

jun-verkeersexamen

Voor het praktijk verkeersexamen fietsten de groep 8 leerlingen van De Pionier en de Jorai op 2 juni jl. een voor een de vooraf bekend gemaakte route door het dorp. De ‘examinatoren’ (voor deze gelegenheid geïnstrueerde vaders en moeders) hielden de leerlingen scherp in de gaten vanuit hun schuilplaats in de bosjes of vanachter geparkeerde auto’s. Verreweg het grootste deel van de leerlingen is geslaagd. De gezakte leerlingen mogen binnenkort in de herkansing.

Leerlingen uit Slowakije op bezoek bij groep 8 van de Jorai

De Slowaakse school Rozsnyóijun-kerk Reformártus Egyházközség Alapiskolája, Rozsnyó (Roznava) wordt al enige tijd door de Jorai financieel ondersteund door middel van acties. Twee leerkrachten van de Jorai hebben vorig jaar een bezoek aan deze school gebracht. Naar aanleiding daarvan zijn vijftien leerlingen en twee leerkrachten uit Roznava van 2 tot en met 7 juni op bezoek geweest in Zegveld. Zij hebben bij gastgezinnen van de leerlingen uit groep 8 gelogeerd. Het programma bestond onder andere uit een fietstocht naar het museum De Heksenwaag in Oudewater, kaasmaken op de boerderij van De Groot, wandeltocht door het polderlandschap rond Zegveld, deelname aan het Olympisch getinte klassenfeest van groep 8 en het bijwonen van een kerkdienst in de Hervormde Kerk van Zegveld. Natuurlijk was er ook voldoende vrije tijd voor de leerlingen om met de gastgezinnen leuke uitstapjes te maken of te spelen met de andere kinderen uit de buurt. Inmiddels zijn alle kinderen uit Roznava weer veilig teruggekeerd bij hun ouders in Slowakije. De foto van de leerlingen van groep 8, de leerlingen uit Roznava en de gastouders is gemaakt na afloop van de kerkdienst op 6 juni.

Opbrengst rommelmarkt R.K. kerk

Het orgelcomité van de R.K. kerk heeft op zaterdag 29 mei, een zonovergoten dag, een rommelmarkt achter de kerk gehouden. Door inzet van de vele enthousiaste vrijwilligers zijn er veel artikelen verkocht, zoals kaarsen en cd’s met orgelmuziek. De kinderen werden ook met spelletjes bezig gehouden. In de kerk was het gezellig koffiedrinken onder het genot van mooie orgelklanken. De organist legde ook uit hoe het orgel werkte, wat voor velen interessant was. Autobedrijf Toon van Eijk had een super de luxe kinderfiets gratis beschikbaar gesteld. Door een loterij heeft deze fiets € 250,= opgebracht. De totale opbrengst van de rommelmarkt bedroeg € 2.178,60. Dit is weer een mooi begin van de tweede stap voor de restauratie van het kerkorgel. Het bedrag voor de tweede stap is ca. € 18.000,=. De eerste stap is mede gerealiseerd door het Stimuleringsfonds van de Rabobank Veenstromen (€ 1.000,= ) en een gulle gever. Het orgelcomité bedankt een ieder voor zijn/haar inzet.

Milandschool in de Meije (een ingekomen bericht)

De Milandschool in de Meije is de afgelopen maanden regelmatig in de publiciteit gekomen. We vinden het belangrijk dat iedereen weet dat onze school in de Meije staat. Daarom stonden we zaterdag 5 juni ook op de Zomermarkt in Zegveld. Onze kraam werd goed bezocht en ouders en leerkrachten konden aan de belangstellenden vertellen over het onderwijs bij ons op school. Ook waren er foto’s te zien van kinderen van onze school bij verschillende activiteiten die we de afgelopen jaren georganiseerd hebben. Hoewel wellicht het beeld is ontstaan dat we gaan sluiten, is dit niet het geval. Wel zijn we in overleg met onze stichting de Groeiling en de gemeente Bodegraven om te kijken hoe we ons onderwijs zo goed mogelijk vorm kunnen geven als we minder leerlingen hebben. Wilt u meer weten over onze school, u bent van harte welkom om een keer te komen kijken. Als u meer informatie wilt kunt u natuurlijk ook bellen : 0172-685506.

Uitslag viswedstrijd voor jeugd

Op zaterdag 29 mei is de jaarlijkse viswedstrijd voor de jeugd gehouden. Nee, geen snoeken, baarzen of palingen zijn gevangen, wel diverse kleine voorntjes. Zeker voor de allerkleinste deelnemertjes is zo’n viswedstrijd een spannende gebeurtenis, als blijkt dat je dobber ineens onder gaat en er een vis aan de haak zit. Na het opmeten van de vangst waren de beste vissers dit jaar:

Jeugd t/m 9 jaar: 1e prijs Vincent van de Belt 54 cm 2e prijs Manou Ton 48 cm 3e prijs Fabien Kreuger 33 cm

Jeugd 10 jaar ouder en ouder 1e prijs Jacco van de Knaap 120 cm 2e prijs Arie van de Knaap 108 cm 3e prijs Gerben Blok 72 cm

jun-Stemmen1 jun-stemmen2

Gerda Verburg, demissionair minister van Landbouw was op de dag van de verkiezingen al vroeg in Zegveld. Het CDA vindt het belangrijk dat ook ouderen hun stem uitbrengen. Daarom werd de 97-jarige mevrouw Van der Wind-van Schaik uit de Nieuwstraat 's morgens om 08.00 uur thuis opgehaald en persoonlijk door Minister Verburg naar het Stembureau gebracht. Mevrouw Van der Wind is de oudste inwoonster van Zegveld.

Jorai presteert uitstekend bij finale schooldammen

Evenals de afgelopen jaren heeft een team van de Jorai meegedaan met de wedstrijd schooldammen voor pupillen. Op 20 maart trok coach Arie de Bruijn met zijn team naar Alphen aan den Rijn waar de finale van het schooldammen van de Dambond Midden Holland werd gehouden. Het team met drie nieuwe spelers deed het onverwacht bijzonder goed. Na zeven ronden spelen kwam de Jorai met zes maal winst en eenmaal een gelijkspel als sterkste uit de bus. En dat betekende dat ze doorgingen naar de halve finale van het Nederlands Kampioenschap. Op 24 april toog hetzelfde team naar Purmerend. Ook hier deden zestien teams mee. Het was een spannende strijd. De eerste vier wedstrijden werden gewonnen. De vijfde en zevende wedstrijd eindigde in gelijkspel en de achtste en tevens laatste wedstrijd ging verloren tegen de Pater Jan Smit school uit Heerhugowaard. Toch eindigde de Jorai-formatie met twaalf punten op een gedeelde eerste plaats. Maar omdat de Jorai meer weerstandpunten had – wat wil zeggen dat zij gemiddeld iets sterkere tegenstanders hadden – mochten zij de grootste beker mee naar huis nemen. En wat nog belangrijker was: meedoen aan de finale van het NK. De finale van het Nederlands Kampioenschap schooldammen werd op 5 juni gehouden in Assen. Het team begon zeer gemotiveerd. De eerste tegenstander was grote favoriet De Marskramer (de latere kampioen) uit Assen. Toch wisten de Zegveldse jongens er een gelijkspel uit te slepen. Daarna bewoog het Jorai-team zich tijdens de wedstrijd tussen de tweede en achtste plaats. Uiteindelijk werden ze vijfde van de achttien deelnemende teams. Nog nooit eindige een team van de Jorai zo hoog. Geweldig gedaan Arie van de Knaap, Wijnan van Ingen en Wilbert en André Kastelein. Grote klasse!

Veertig jaar bouwonderneming Bolton

Ooit begonnen ze als twee vrije jongens uit Zegveld vanuit een onopvallende bouwkeet aan de Hoofdweg. Met een kistje gereedschap, talent voor timmeren en de vaste wil om er in het leven wat van te maken. Cor Bol en Ad Ton waren twintigers toen ze in de zomer van 1970 met een klusje hier en een karweitje daar, de basis legden voor wat veertig jaar later de succesvolle bouwonderneming Bolton is geworden. De beide vrienden van toen hebben inmiddels een stapje teruggedaan, zijn nog wel bij de Bolton-bedrijven betrokken, maar hebben het stokje overgegeven jun-Peter-Bolaan een nieuwe generatie. Sinds 2004 zijn hun zonen Peter Bol en Arjan Ton (beiden zijn ze 38) de nieuwe directeuren van Bolton BV en Hollands Midden BV. Vanaf een bouwkeet aan de Hoofdweg tot een groot bedrijf met meer dan vijftig medewerkers. Wat is er in die jaren allemaal gebeurd en wat verklaart het succes? Peter Bol: ,,Het succes is ontstaan doordat mijn vader en de vader van Arjan het samen altijd heel goed konden vinden. Zij hadden ieder hun eigen talenten. Arjans vader was de commerciële man en de mijne is meer de techneut. Dat zie je nu nog steeds. Twee competenties plus de uitstraling van een familiebedrijf. Met die combinatie hebben ze samen een succesvol bedrijf opgebouwd. Ze gingen niet op elkaars stoel gingen zitten. Dat doen Arjan en ik ook niet. Wij kunnen net als onze vaders heel goed samen werken.” Over succes gesproken. Hoe lastig is het als je het succes van je vader moet voortzetten in een tijd waarin er economisch zoveel tegenwind is? ,,Het is een mooie uitdaging”, zegt Peter Bol, ,,Maar wij hebben zelf al behoorlijk bijgedragen tot dat succes. In de afgelopen vijf jaar wij zijn flink gegroeid. Er is meer personeel en we hebben het hele bedrijf sterk geautomatiseerd. Ondanks die slechte tijd hebben wij het hoofd goed boven water kunnen houden. Dat komt onder andere omdat wij een familiebedrijf zijn met een sterke eigen positie. Er zijn nooit aandeelhouders geweest en dus is het geld dat we verdienden altijd in het bedrijf gestoken. Onze ouders hebben dat zo gedaan en wij doen dat ook.” Het ligt voor de hand dat jullie vaak met je vaders worden vergeleken , hoe lastig is dat? Peter Bol gaat er niet bepaald onder gebukt: ,,Ik hoor vaak dat ik een kopie van mijn vader ben en daar ben ik trots op. Uiteraard een modernere versie. Arjan en ik zetten het bedrijf met inzet en enthousiasme voort, maar dan wel op onze eigen manier en met onze eigen ideeën. En uiteindelijk verschillen we niet zo heel veel in denkwijze. Mijn vader is alleen van een andere generatie. Vroeger gingen zaken anders dan tegenwoordig. Mensen krijgen tegenwoordig wat meer de ruimte dan vroeger.” Jullie vaders komen uit Zegveld, dus is er een historische band met het dorp. Voelen Arjan en jij dat net zo? ,,Dat denk ik wel. We hebben nog veel familie hier wonen. Voor Arjan is het nog weer anders dan voor mij omdat hij in Zegveld is geboren en getogen. Maar ik heb logischerwijs ook iets met Zegveld. Tenslotte komt veel van ons personeel uit het dorp of de regio. Wij willen graag dat onze mensen uit dit gebied komen, vooral vanwege de betrokkenheid maar bijvoorbeeld ook omdat je dan niet met van die lange reistijden zit. Als je in het weekend rondrijdt met je gezin herken je de projecten waar je aan gewerkt hebt. Dat schept een band.” Is Bolton nog van plan Zegveld te verrassen met nieuwe bouwplannen? Peter Bol: ,,Het is bekend is dat wij het oude pand van de RABO bank hebben gekocht. Het plan is om beneden een commerciële laag te maken met daar bovenop een aantal starterwoningen. Wij hopen dat we volgend jaar kunnen beginnen met de bouw. Maar eerst moeten we nog in de slag met de gemeente en omwonenden. Op langere termijn hopen we te kunnen bouwen achter het oude huis van de familie Den Hollander, in de buurt van de tennisbanen.” Bolton staat er om bekend het verenigingsleven een warm hart toe te dragen. Is dat in moeilijke tijden zoals nu, nog wel te handhaven? Vooral in de bouw moet toch ieder dubbeltje omgedraaid worden? Peter Bol spreekt geruststellende woorden: ,,Alle sponsoring gaat in principe gewoon door. Misschien zijn we iets kritischer, kijken we wat bewuster waar we het geld aan uitgeven. Sponsoring is maatschappelijk belangrijk. Wij zijn niet alleen hoofdsponsor van Siveo maar ook van vele kleine doelen. Dat hoort bij het ondernemer zijn. Natuurlijk hebben we wel een beperkt budget.” Hoe ziet de toekomst van het bedrijf eruit? Het ligt voor de hand dat een nieuwe generatie ook nieuwe wegen in slaat. Zijn jullie bezig dingen anders te doen? Peter Bol: ,,Wij hebben een kwaliteitsslag gemaakt. Er is de afgelopen jaren veel veranderd, waarbij mensen en dus ook onze kopers mondiger zijn geworden. Wij begeleiden projecten veel intensiever. Het aanbod is nu eenmaal groter dan de vraag. Dat was ook al zo voor de crisis. En als je als koper veel geld uitgeeft mag je ook wensen hebben.” En: ,,Als je vandaag de dag grote series bouwt, raak je die niet zomaar meer kwijt. Het gaat om een goede verhouding van prijs en kwaliteit. Wij proberen ook alles zo compleet mogelijk te maken. Denk dan aan bereikbaarheid, parkeren en bijvoorbeeld de groenvoorziening. Het gaat er om een compleet plan te maken. Kijk goed naar de doelgroep. Het verkopen van starterwoningen is iets heel anders dan de verkoop van een appartement. Dan gaat het vaak om mensen die uit een groot huis komen en andere eisen en wensen hebben dan jonge mensen die net beginnen. Mensen zijn kritisch. Daarom zorgen wij bijvoorbeeld voor een goed informatiebulletin, organiseren wij kijkdagen. Dat zijn allemaal dingen van deze tijd.” Ook de bedrijfsstructuur van de bouwonderneming gaat met zijn tijd mee, want na de bouwvakvakantie zal er naast Hollands Midden, Bolton Ontwikkeling en Bolton Bouw B.V. aan de slag gaan. Nieuwe namen, een nieuw logo en na veertig jaar ook een nieuwe huisstijl. Waar is de tijd dat de eerste zuurverdiende centjes in de bouwkeet aan de Hoofdweg werden uitgegeven aan een typemachine, omdat je daarmee tenminste fatsoenlijke facturen kon maken. Vorige week is er een groot feest geweest voor het personeel. Komen er nog meer festiviteiten aan? ,,Het feest was fantastisch, het was prachtig weer die dag. Wij hadden een strandpaviljoen afgehuurd in Bloemendaal voor alle personeelsleden met hun introducés. Iedereen mocht iemand meenemen. Na de vakantie gaan we nog met relaties naar Sail Amsterdam. Bolton heeft altijd bij alle hoogtepunten met het personeel feest gevierd. Dat is goed voor de saamhorigheid. En wij vinden dat als je iets doet, dan ook maar meteen heel goed.

Persbericht Nieuw Mobiel Servicepunt Rabobank Rijn en Veenstromen Service dichtbij brengen.

Dat is het idee. Rabobank Rijn en Veenstromen bezoekt haar kleinere kernen en verzorgingshuizen met het Mobiel Servicepunt. Op dit moment wordt er een nieuw Mobiel Servicepunt ontwikkeld. Waarom een nieuw Mobiel Servicepunt? Momenteel huurt de bank het huidige Mobiel Servicepunt. Deze bus is 25 jun-RABO-aan-KNAjaar oud en sterk gedateerd. Hij is aan vervanging toe. Daarnaast is er behoefte om het Mobiel Servicepunt vaker én langer in te zetten. Een kijkje in de bus U kunt de bus binnen komen via de trap of de lift. Bij binnenkomst treft u eerst een geldautomaat aan. Hier kunt u, eventueel samen met een medewerker, bedragen tot maximaal € 500,- opnemen. U kunt gebruikmaken van de computer met internetverbinding voor internetbankieren. Hierbij helpen we u graag. Links vindt u een serviceplek. Hier beantwoorden onze medewerkers al uw vragen. Direct daarachter is de spreekkamer, die is afgeschermd met een glazen wand. Kortom, het Servicepunt is van alle gemakken voorzien en toegankelijk voor jong en oud. Uitbreiding bezoeklocaties Het Mobiel Servicepunt blijft de huidige locaties bezoeken. Daarnaast gaan we straks ook Veenstaete in Mijdrecht, Maria Oord in Vinkeveen, de wijk Molenvliet in Woerden en (in de buurt of bij) Rijngaarde in Bodegraven bezoeken. Een uitbreiding van de service in ons werkgebied. De exacte locaties worden momenteel bepaald. Zodra de definitieve plaatsen en tijden bekend zijn, communiceren wij dit met u. Tijdslijnen • Juli 2010 Oplevering nieuw Mobiel Servicepunt • Augustus 2010 Start rijden nieuwe route • September 2010 Officiële opening Mobiel Servicepunt We verwachten dus het nieuwe Mobiel Servicepunt aan het einde van de zomer aan u te kunnen presenteren. Enthousiast team Op het Mobiel Servicepunt zit een enthousiast team van medewerkers van de bank en vrijwilligers. Het team bestaat uit twee of drie medewerkers. Een medewerker zit in de bus om klanten te helpen, de ander is buiten de bus aanwezig om vragen te beantwoorden. Ze zijn er! Dat waarderen onze leden en klanten. Service dichtbij brengen. Dat is het idee. Onder de foto: De impressies zijn ontwikkeld door Imagine3D. Voor vragen kunt u contact opnemen met Ilonka de Bruijn, communicatieadviseur bij Rabobank Rijn en Veenstromen. (0348) 42 70 30 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ruud Kwakkenbos, kantoordirecteur voor het Veenweidegebied van de Rabobank Rijn en Veenstromen (rechts) overhandigt symbolisch een bijdrage uit het Dichterbijfonds van de Rabobank aan Mees van Elk, voorzitter van muziekvereniging Kunst na Arbeid. Na een aanvraag door Kunst na Arbeid is een bedrag toegekend dat is gebruikt voor de aanschaf van een trompet voor een van de leden. Op 1 juli geeft muziekvereniging Kunst na Arbeid haar jaarlijkse zomerconcert. Als het weer het toelaat, is er om 19.30 uur een rondgang door het dorp. Om 20.15 uur begint het concert op de parkeerplaats naast de Milandhof. Drumband, MPC en fanfare brengen vrolijke klanken ten gehore en natuurlijk zorgen de majorettes voor spetterende shows.

Uitslag ballonnenwedstrijd

We waren het bijna al vergeten, maar tijdens de rommelmarkt van de hervormde kerk op 17 april zijn er door de allerkleinsten uit onze gemeente heel veel ballonnen opgelaten. Er zijn twee winnaars uit de bus gekomen. De 1e prijs is gewonnen door Elske Kuijer. Haar ballon is in Utrecht terechtgekomen. De 2e prijs was voor Tim Beukers. Zijn ballon landde in Loosdrecht. Veel ballonnen zijn in Woerden en Vleuten geland. Uiteraard felicitaties voor de prijswinnaars.

Beste papa van provincie Utrecht

jun-bestepapaKimberly weet al lang dat haar vader de beste papa is, maar nu is hij, Marcel Uittenbogaard, dan officieel benoemd tot de ‘beste papa van de provincie Utrecht’. Op 27 mei ontving Marcel een scheerapparaat en een oorkonde van de organiserende drogisterij Kruidvat in Woerden en mag hij zich de beste papa van de provincie noemen. Kimberley heeft haar vader voorgedragen omdat hij haar altijd aan het lachen maakt, heel goed kan voorlezen en zij in de keuken samen muziek maken op de potten en pannen. Papa Marcel gaat door naar de landelijke finale. Wie de beste papa van Nederland is, wordt vóór vaderdag, 20 juni 2010, bekend gemaakt.

Juf Wil neemt na 40 jaar afscheid van de Jorai

Tegenwoordig is het ondenkbaar, maar Wil van Geelen is veertig jaar geleden aangenomen door een schoolbestuur dat alleen uit mannen bestond. Dat was toen heel normaal. Nu neemt zij afscheid van haar school door gebruik te maken van de FPU regeling. Dolgraag wilde ze de veertig jaar volmaken, alhoewel het fysiek steeds zwaarder werd. De afgelopen dagen stonden geheel in het teken van dit afscheid met een grote G, oftewel Groots! Want zo wilde Wil van Geelen het. Toen ik (Gert, red.) haar begin juni sprak had ze een onrustig gevoel over zich. ,,Ik ben ritselig en zit tegen het afscheid aan te hikken”, zei ze, maar zag aan de andere kant ook uit naar haar afscheid. Op de Kweekschool Jan van Nassau in Utrecht behaalde Wil haar diploma voor onderwijzeres met hoofdakte. Daarna ging zij als invalkracht werken in Almelo. ,,Ik wilde zo ver mogelijk weg van thuis (Utrecht), want ik wilde kijken of ik zelfstandig kon zijn. Ik bakte er niet veel van en kon helemaal niet koken.” Na dat jaar wilde ze toch liever dichter bij haar ouders wonen en Zegveld was een goed alternatief. Op 1 augustus 1970 is ze officieel in dienst getreden en kwam onder de hoede van de meesters Boer en Hoedeman. De school heette toen nog ‘School met de Bijbel’ en stond aan de Hoofdweg 48, waar thans het kerkelijk centrum De Voorhof in jun-Van-Geelengevestigd is. Ze startte in klas 2 (nu groep 4) en het was al gauw erg gezellig op school. ,,Alleen de fietstocht van Woerden, waar ik op kamers woonde, naar Zegveld was in het begin een ramp. Ik zag er met mijn kroeskop toch wat anders uit als de doorsnee dorpeling. Vaak werd ik de kant in geduwd door kinderen die in Woerden naar school gingen. Gelukkig ging dit later een stuk beter, toen ze me beter leerden kennen.” In 1976 kwam Wil in Zegveld wonen boven de toenmalige slagerij van Louw Uittenbogaard aan de Middenweg. Na twee jaar vertrok ze naar de Clausstraat om zich vervolgens in 1980 in haar huidige appartement aan de Middenweg te vestigen. In 1970 werd op school nog met kroontjes pennen geschreven. ,,Op de eerste dag na de vakantie moesten de potjes in de banken met inkt gevuld worden. Je kunt begrijpen dat ik echt niet kon voorkomen dat er wel eens het uiteinde van een vlecht van een meisje in het potje verdween. Ook vond menig vlieg zijn ‘Waterloo’ in de potjes.” Enthousiast vertelt Wil over de schooltijd van veertig jaar geleden. De leermethodes verschilden enorm met die van nu. De moderne tijd was net in opkomst. ,,Er waren nog geen kopieermachines, laat staan computers. Heel soms werden er dia’s gedraaid en dat was al wild. Maar we konden ons uitstekend redden.” Omdat de oude school en ook het dorp niet over een gymzaal beschikten, werd soms gym op het schoolplein gegeven. ,,Ik herinner me nog goed dat tijdens zo’n gymles ineens twee varkens van buurman Verwoerd het plein opkwamen. Ik was doodsbang en ben de klas in gevlucht. De kinderen daarentegen vonden het prachtig.” Over varkens gesproken: Wil is bij alle kinderen bekend om haar verhalen over Billie Knor. Billie Knor was een creatie van haar vader, die door Wil verder is uitgebouwd. Als kind al hield zij er enorm van om naar de verhalen van haar vader te luisteren. ,,Jawel hoor, in de Billie Knor verhalen komen ook familieverhalen voor. Zoals het verhaal van mijn vader dat hij zijn zendingsgeld gebruikte om er chocolademelk voor te kopen.” Het voorstel om de verhalen in boekvorm uit te brengen, wijst ze resoluut van de hand. ,,Dat kan ik niet. Daarnaast heb ik zo’n hekel aan dingen op te schrijven.” Jammer dat de Billie Knor verhalen dus alleen in de herinnering zullen voortleven. Uiteraard heeft Wil het hele proces meegemaakt van de fusie met de kleuterschool en dat de lagere school de naam basisschool kreeg. ,,Ja, toen kwamen er ook vrouwen in het bestuur.” Wil zegt het op een manier alsof ze zeggen wil ‘eindelijk gerechtigheid’. Met de bouw van de nieuwe school, die de naam Jorai kreeg, is definitief het nieuwe tijdperk ingezet. Een tijdperk met nieuwe leermethodes, computers en ook al zelfs een digibord. Rond het hele onderwijs is veel veranderd. ,,Vroeger hadden we bijna nooit een vergadering. Nu heb je om de haverklap vergaderingen. De oudercommissie werd opgericht, wat nu de ouderraad heet. Je kreeg een medezeggenschapsraad. Zo was er een periode waarbij de kinderen hun mond moesten spoelen met fluor. Hiervoor waren er de spoelmoeders.” Wil benadrukt dat de betrokkenheid van de ouders altijd goed is geweest. ,,Bij allerlei activiteiten werden zij ingezet, zoals bij het schoolzwemmen en bij evenementen en acties voor goede doelen. Als er iets is en er moet geholpen worden, dan doen we nooit tevergeefs een beroep op de ouders.” Eén ding is er niet veranderd op de nieuwe school. De leerlingen bleven Wil bij haar achternaam noemen: juffrouw Van Geelen. ,,Dat kwam nog van de ‘oude’ school. Ze hadden mij best juf Wil mogen noemen.” Als ze al pratende de veertig jaar de revue laat passeren, constateert Wil: ,,Ik ben in mijn denken wel erg veranderd. Vroeger was ik een rebel. Maar ik heb geleerd dat ik me moet aanpassen aan het dorp en niet andersom. Maar gelukkig niet helemaal, je moet ook een beetje jezelf blijven. Ik ben wel milder geworden.” Dan trekt ze de conclusie: ,,Stadsmensen zijn toch anders. Weet je, sommige dingen vond ik op het dorp eerst heel kneuterig en later heel leuk, zoals het zingen van vaderlandse liederen voor de toneelavond van de Oranjevereniging.” De volgende woorden komen bij Wil recht uit het hart. ,,Ik heb altijd met plezier gewerkt en ik ben in het dorp fijn opgevangen. Nee, ik ben niet bang om na mijn afscheid in een gat te vallen, want ik heb hobby’s genoeg. Zoals het maken van kaarten, handwerken, puzzelen, lezen en daarnaast ben ik zeer regelmatig bij mijn moeder die nu in Woerden woont.” Tot slot nog een anekdote waar Wil zelf vreselijk om moet lachen. ,,Toen ik veertig jaar geleden Zegveld kwam had ik een staart en met solliciteren een pakje aan maat 38. Ook droeg ik geen bril. Later had ik kroeshaar, een bril en de kleding was vele maatjes groter. En dan zeggen ze nog dat ik niet veranderd ben!” Maar dat is ook zo: Wil is Wil en Wil blijft Wil en Wil zal altijd Wil blijven. Juf Wil, namens De Berichtgever nog een heel mooie tijd toegewenst. Het ga je goed!

STRATENVOETBAL …… …. WEER EEN STRALENDE SEIZOENSAFSLUITING !!! (Een ingekomen bericht)

jun-Stratenvoetbal-Korensloot

Onder ideale weersomstandigheden hebben een dikke 400 deelnemers van het stratenvoetbal bij Siveo op zaterdag 12 juni weer een ware happening gemaakt. Zoals gebruikelijk werd er in de ochtenduren met heel veel enthousiasme gestreden bij de jeugd. Bij de allerjongsten ontmoetten de teams van de Meije 1 en het Erf elkaar in de finale voor de 2e keer. In de poule had de Meije nog gezegevierd. Maar in de finale sabelde het Erf de Meije 1 fors neer (3-0) en pakte daarmee de beker. Bij de oudere jeugd troffen uiteindelijk de beide poulewinnaars elkaar in de finale. Een rechtstreekse winnaar leverde dat niet op (1-1), zodat penalty’s de beslissing moesten brengen. En daarin toonde de Korensloot zich het beste, waardoor het voor een jaar de wisselbeker in hun straat mag hebben. Ook bij de groten was er in de middag best wel een – overigens sportieve - strijd. Uiteindelijk ging de finale tussen de Broeksloot en de Prunuslaan. Met een fraaie 2-0 zege won de Prunuslaan voor het eerst de grote beker. Tussen de bedrijven door pakten de jeugdspelers Luuk Bregman en Mathijs Lehman in hun leeftijdsklasse de penaltybokaal door de meeste strafschoppen achter Siveo-goalie Erik Streng te schieten.. Foto’s van vooral het jeugdstratenvoetbal vindt u op de Siveo-site (www.siveo.nl) in het Fotoboek.

Uitslag prijsvraag Brandweer

Tijdens de zomermarkt op 5 juni is door de brandweer een prijsvraag gehouden. Door de OVM Zegveld en Omstreken werden prijzen beschikbaar gesteld, namelijk een schuimblusser, blusdeken en tien rookmelders.
Onderstaand de antwoorden op de vragen:
1. Hoe lang is een rode brandweerslang? B. 20 meter
2. Naar welk land is ons oude blusvoertuig (DAF 1700) gegaan? C. Roemenie
3. Wat is de naam van onze vorige postcommandant? A. Henk van Dam
4. Wat moet je in ieder geval NIET doen als je frituurpan in de brand staat? A. Proberen te blussen met water.
5. Waar kun je hier in Zegveld eventueel rookmelders en kleine blusmiddelen aanschaffen? C. OVM Zegveld
6. Wat is de gemiddelde leeftijd vandaag (5 juni) van de actieve brandweermannen in Zegveld? 40 jaar en 8 maanden.

De prijswinnaars zijn:
• Tamara Smit Lindenlaan 17 Woerden
• H. Groen Julianalaan 33 Zegveld
• B. Ton Middenweg 43 Zegveld
• Westerink W. Alexanderstraat 13 Zegveld
• Simon van Katwijk Hoofdweg 145 Zegveld
• Danielle van Brenk Korensloot 70 Zegveld
• Geert van Ingen Rondweg 17 Zegveld
• Tom Blonk Middenweg 37 Zegveld
• Monica Driessen Eikenlaan 67 Zegveld
• Iris van der Knaap Berkenlaan 10 Zegveld
• Yvonne Zwijnenburg Van Bossestraat 33-3 Amsterdam
• Fam. Hoogendoorn Rondweg 32 Zegveld

Voor u gelezen AD 7 mei 2010

Welzijn Woerden opvolger Plein 2

De opvolger van Plein2 is Welzijn Woerden. Plein2 moest enkele maanden geleden het faillissement aanvragen. De Stichting Welzijn Nieuwegein (SWN) bood hulp. SWN heeft in april de activiteiten van Plein 2 voortgezet. Op die resten is nu een nieuwe welzijnsorganisatie opgebouwd met Hannie van Baren als directeur. Welzijn Woerden is formeel op 1 mei begonnen en vooralsnog tot 31 december de aanbieder van de activiteiten. Voor de bezoekers van de activiteiten blijft alles verder grotendeels hetzelfde. Er is veel personeel van Plein2 in dienst genomen.

Geen geld vereniging kleine kernen

Een voorstel van de SP om dit jaar nog geld vrij te maken voor de Zuid Hollandse Vereniging voor Kleine Kernen (ZHVKK) is niet aangenomen. Provinciale Staten stemde over een overgangsregeling voor organisaties, waarvan al eerder is besloten dat de subsidie zal worden stopgezet. De SP wilde eenmalig 6.000 euro beschikbaar stellen, maar CDA, VVD, SPG/CU, D66 en PvdA zijn niet bereid om de vereniging meer te geven dan 500 euro. De 6.000 euro waarvoor de SP zich sterk maakte, zijn nodig om dit jaar te overbruggen. Voor volgend jaar waren diverse gemeenten en de Rabobank bereid om het bjun-Krabbescheerenodigde geld voor de instandhouding van de vereniging te betalen. SP-statenlid Harre van der Nat: ,,Het probleem is dat de provincie taken te snel afstoot. Daar is de ZHVKK nu de dupe van. Een provinciale subsidie van 500 euro is te weinig om als vereniging door te gaan. Dat is jammer, want het voorzieningenniveau in de dorpen gaat achteruit en de ZHVKK speelt een belangrijke rol om de leefbaarheid in de kernen te waarborgen.”

Help, een man in de sloot

Na terugkomst van de rommelmarkt in de Meije zag ik (Gert Ton, red.) zaterdag 29 mei langs de Hazekade een man in de sloot. Vreemd, wat doet hij daar, dacht ik zo. Daar moest ik het mijne van weten. Halverwege de Hazekade ben ik gekeerd en zag dat de man krabbescheer aan het verzamelen was. Ik stelde mij voor en vroeg wat hij daarmee ging doen. De man, Bert Klinkhamer uit Vinkeveen, vertelde dat hij graskarpers kweekt. En laten graskarpers nu dol zijn op krabbescheer. Hij was dus in een speciaal pak de sloot in gelopen en voer aan het verzamelen voor zijn hobby. Nu boft hij dat de sloot langs de Hazekade vol staat met krabbescheer, dus een paar plasticzakken met die planten zullen nauwelijks gemist worden. Na een foto gemaakt te hebben, vervolgde ik mijn weg naar huis.

 

Uitslag verkiezingen Tweede Kamer

                                               Zegveld                      Zegveld

Partij                                       TK 06   %                  TK 10   %

 

CDA                                      690   46,9                 444      31,6

PvdA                                      99     6,7                  92      6,5

VVD                                      173   11,8                  248      17,7

SP                                           79     5,4                  55      3,9

Fortuyn                                     4     0,3                  -----

GroenLinks                            32     2,2                  41      2,9

D66                                        12     0,8                  43      3,1

ChristenUnie                          170   11,6                  160      11,4

SGP                                        105     7,1                  101      7,2

Ned.Transparant                       0                             -----

Partij vd Dieren                      16     1,1                  12      0,9

EénNL                                                  6     0,4                  -----

PVV                                       75     5,1                  197      14,0

Partij v Ned                              1     0,1                  -----

Ver.Senioren Partij                    3     0,2                  -----

ToN                                                                              7      0,5

Blanco                                       5     0,3                     4      0,3

                                            --------------                 ----------------

                                            1470 100%               1404   100%   

Expositie Jos Didden

jun-foto-jos-didden

 

Zegvelder Jos Didden exposeert tot en met 4 september fotowerk in Tearoom Bakkerij Versluis in Woerden. Jos Didden is vanaf de zeventiger jaren lid van Fotoclub Iris in Woerden, waarvan vele jaren als voorzitter. De afgelopen periode heeft hij zich nog meer dan voorheen kunnen toeleggen op de fotografie als hobby én als professioneel. De komst van de digitale camera met de bijbehorende bewerkingsmogelijkheden hebben de fotografie voor hem in ieder geval nog leuker en interessanter gemaakt. Vanaf 2005 geeft Jos cursussen Digitale fotobewerking (beginners en gevorderden) en een cursus ‘Mijn digitale camera’ op de Volksuniversiteit in Woerden. Hij vindt het schitterend om mensen enthousiast te maken voor het fotografische beeld en alles wat er mogelijk is om digitaal verbeteringen aan te brengen. En dat dit enthousiasme overslaat blijkt wel uit het feit dat vele cursisten inmiddels één of meer van deze cursussen hebben gevolgd. Als onderwerp voor de expositie heeft Jos gekozen voor ‘vakantiegevoel’. Zijn beelden moeten die sfeer en dat bijbehorende gevoel van genieten oproepen. Dus geen gewone vakantiekiekjes, maar impressies die bij de beschouwer iets losmaken. Men moet soms ook wat langer kijken om zich in het opgeroepen gevoel in te leven. Voor meer informatie: http://www.josdidden.nl

 

Pin It