Trouw aan jubilerend geel en blauw

Op 22 juni 1960 werd de zaterdagmiddag voetbalclub ‘Sport Is Vreugde En Ontspanning’ opgericht. Van het begin af aan beter bekend als SIVEO’60.

Aan tafel zitten Dick van der Hoeven (63), Wim Kastelein (56) en Rikkert Versluis (29). Dick en Wim zijn al vanaf de oprichting van Siveo betrokken bij de club.
Rikkert, de huidige voorzitter van SIVEO, werd als klein jongetje lid van de club en speelt af en toe nog een wedstrijd mee met het eerste elftal. Dick en Wim zijn allebei jarenlang bestuurslid geweest en Dick is bovendien al bijna veertig jaar redacteur bij het clubblad. Bovendien kunnen ze door hun ervaring het bestuur adviseren bij bepaalde zaken.


Met pet rond
Dick herinnert zich nog heel goed hoe het allemaal begonnen is: ,,Zegveld kreeg in 1960 dan wel een eigen voetbalclub, maar een voetbalveld was er nog niet. Gelukkig kregen we de mogelijkheid te gaan voetballen bij een club in Woerdense Verlaat. Dit heeft ongeveer twee jaar geduurd. Daarna werd er gespeeld op een weiland naast het Branderpad. Dat veld was alleen zo smal, dat ooit bij een wedstrijd tegen de Lekvogels uit Lexmond een van de tegenspelers onder luid geschreeuw om de scheidsrechter in de sloot belandde.” De tegenstander bleek dit voorval ook nooit vergeten te zijn, want een paar maanden geleden werd Dick er door hem nog eens aan herinnerd. Nu onvoorstelbaar, maar toen waren er bij het veld slechts twee kleedhokjes met een smalle gang ertussen. Een kleedhok voor de thuisploeg en een voor de tegenpartij. Daar tussenin liep een gangetje waar de thee werd geschonken. Via een doorgeefluik kon er snoep, bier en limonade gekocht worden. Materialen werden betaald van het contributiegeld en de inkomsten uit de kantine. Omdat het met die financiën niet altijd geweldig ging, is het ook wel eens gebeurd dat men met de pet rondging op een vergadering omdat er niet genoeg geld in de kas zat.
Auto verloot
In 1967 verhuisde SIVEO naar de Hoofdweg. Daar heeft de club het dertien jaar volgehouden totdat de club in 1980 na jaren lang ‘aanmodderen’ eindelijk kon verhuizen naar de Middenweg. Een enorme luxe, eindelijk een eigen accommodatie.
Om een aantal faciliteiten te verwezenlijken, moest er actie gevoerd worden. Om geld in te zamelen werden er fancyfairs gehouden. Eerst in de Milandhof en later in het clubhuis. Ooit werd er zelfs een auto verloot. Er werden toen driehonderd loten van honderd gulden per stuk verkocht. Van de opbrengst van deze loterij kon de kantine gerealiseerd worden.
Gezellige club
Een ding is nooit veranderd de afgelopen 50 jaar: SIVEO is én blijft gewoon die gezellige club binnen de Zegveldse gemeenschap. ,,De sociale binding met het dorp is heel groot. Het spelen in de zaterdagcompetitie is prima. Er zijn ontzettend veel vrijwilligers die het leuk vinden hun handen uit de mouwen te steken. Het spelen in de zaterdagcompetitie is prima. Spelen op zondag of in de 1e klasse staat niet op het verlanglijstje.” Het feit dat SIVEO op dit moment onderop staat in de derde klasse zal de feeststemming niet drukken. Wim: ,,In een paar jaar tijd is SIVEO opgeklommen van de vijfde naar de derde klasse. Tien jaar geleden bij het 40-jarig jubileum hadden we het geluk dat het eerste elftal promoveerde. Je kan toch niet verwachten dat succes te evenaren.”
Geen zorgen ledenaantal
Van een kleine club met twee elftallen in 1960 is SIVEO uitgegroeid tot een club met ongeveer 350 leden. Er is puppyvoetbal voor de ‘mannen/vrouwen’ van vier en vijf jaar oud, er zijn junioren-, senioren/veteranen- en twee damesteams. Of het ledenaantal ook in de toekomst blijft groeien is een onzekere factor. Rikkert: ,,Veel jonge mensen verhuizen naar omliggende plaatsen, omdat het lastig is een huis te vinden in het eigen dorp. Vaak worden de kinderen dan lid van een voetbalclub in hun eigen stad of dorp en komen ze niet terug naar Zegveld om te voetballen. Over een aantal jaren zou dat merkbaar kunnen worden. Aan de andere kant zijn er nu veel leden die niet in Zegveld wonen, maar toch actief betrokken zijn bij de club.
Over dit soort zaken maken we ons op dit moment geen zorgen. Nu gaat het er vooral om er een fantastisch jubileumjaar van te maken.” De jubileumcommissie, die al ruim anderhalf jaar bezig is, heeft een groot aantal activiteiten georganiseerd voor leden én niet-leden. Niet op de ‘echte’ jubileumdag 22 juni, maar op zaterdag 26 juni wordt het jubileumprogramma afgesloten met een groot eindfeest. Die avond zijn er verschillende optredens, onder andere de band Burlesk en de zanger Dave Miller.
Jubileumactiviteiten
Voor dat het zover is wordt er een reünie gehouden: Dick: ,,De grote reünie organiseren is een hele klus. Over een paar weken is het al zover en er moeten nog heel wat adressen gevonden worden. Behalve de huidige 350 leden worden er ook zo’n duizend oud-leden uitgenodigd. De bedoeling is dat sommige oude teams samen nog een keer een wedstrijdje kunnen spelen en dat er opnieuw een elftalfoto wordt gemaakt. Adressen, vooral e-mail adressen van oud-leden zijn nog steeds van harte welkom. En natuurlijk kon en mocht SIVEO niet achterblijven: in navolging van een van de grootste supermarkten van het land start er begin april bij Coop Bremmer een voetbalplaatjes actie. Bij € 10,-- aan boodschappen ontvangt de klant een zakje met vijf voetbalplaatjes van de SIVEO-kanjers. Al die plaatjes kunnen in een speciaal hiervoor gemaakt voetbalboek verzameld worden. Waarschijnlijk wordt het binnenkort dringen geblazen en moet de Coop net als die andere supermarkt dranghekken bij de deuren gaan zetten.
Ook niet onbelangrijk is de wedstrijd van Siveo 1 tegen oud-Feijenoord op 21 mei. Ondanks het verschil in leeftijd zijn de oud-Feijenoorders nog geduchte tegenstanders dus dat wordt een spannende wedstrijd.
Op 5 juni wordt er een internationale wedstrijd georganiseerd. Siveo heeft een zustervereniging in Duitsland, Grun Weiss Hausdülmen. Dat team komt in ieder geval naar Nederland. Er wordt nog gesproken met een club uit België en een uit Luxemburg. En afsluitend dus het grote jubileumfeest dat plaatsvindt op 26 juni.”
Geen grote wensen
Op dit moment heeft ‘de jarige’ geen grote wensen meer. Dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers en de financiële hulp van het VSB fonds zijn de tribune en het kunstgrasveld gerealiseerd. Er is uitgebreid van zes naar acht kleedkamers en er ligt
kunstgras in de trainingshal.

Alles op een rijtje zettend kan je maar een ding concluderen: Al die enthousiaste leden die zich iedere keer weer met hart en ziel inzetten voor de club kunnen heel trots zijn op hetgeen er allemaal bereikt is in de afgelopen 50 jaar!

Siveo 50 jaar Jubileumagenda
Vrijdag 2 april Klaverjassen.
Vrijdag 16 april Vossenjacht (deze datum wordt verplaatst)
Zaterdag 17 april Grote reünie met wedstrijden oud Siveo teams en tentoonstelling historische beeldmateriaal.
Zaterdag 24 april Puppytoernooi met omliggende verenigingen
Zaterdag 15 mei Toernooien F1, F2, E1, E2 en D1.
Zaterdag 22 mei Toernooien C1, C2.
Vrijdag 28 mei Slaapfeest bij Siveo
Zaterdag 29 mei Toernooien F3 en MB
Zaterdag 29 mei Siveo kampioensteam – Regio Team
Oud Feijenoordprofs – Siveo 1
Zaterdag 5 juni Internationaal toernooi.
Zaterdag 12 juni Stratenvoetbal met penalty’s op professionele keeper.
Zaterdag 26 juni Het Gouden jubileumfeest met artiesten voor oud en jong.

VOETBALPLAATJES VAN SIVEO …. ……. SPAREN BIJ COÖP ZEGVELD ..!!

Coop Zegveld ondersteunt Siveo met een actie met voetbalplaatjes naar aanleiding van het gouden jubileum van de club.
Bij elke € 10,-- aan boodschappen ontvangt de klant een zakje met vijf voetbalplaatjes. Deze plaatjes kunnen allemaal in het speciaal hiervoor ontworpen Siveo voetbalboek (€ 2,--) geplakt worden.
Bij speciale actieproducten zijn extra voetbalplaatjes mogelijk. Niet alleen het eerste elftal maar alle geel-blauwen, inclusief de dames/meisjes, de allerjongsten en de puppy’s. Iedereen is voor deze actie op de foto gezet, zowel met het team als individueel.
Een prachtige actie, mede mogelijk gemaakt door supermarkt Coop Bremmer, die begin april start en ongeveer zes weken duurt.

Recordopbrengst lustrumviering Kledingbeurs

De voorjaar/zomerkledingbeurs op 13 maart heeft een recordopbrengst van € 1.150,-- opgebracht. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar werd de Voorhof ingericht als kledingbeurs en werden 8000 stuks kleding/speelgoed ingeleverd voor de verkoop. Over aanloop hadden de organisatoren ook dit jaar niet te klagen. De auto’s van belangstellenden stonden langs de gehele Hoofdweg geparkeerd.
De eerstvolgende kledingbeurs zal plaatsvinden in het najaar van 2010.

AB van het Dorpsplatform is op dinsdag 16 februari 2010 in de Milandhof bij elkaar geweest.

Paul Vonk, secretaris van het Dorpsplatform, heeft voor u weer de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. De uitgebreide notulen kunt u ook lezen op onze website www.dorpsplatform.zegveld.net

 

Renovatie Hoofdweg/Molenweg
Zoals wij de vorige keer meldden, wordt de Hoofdweg dit jaar gerenoveerd. Het Dorpsplatform is blij dat het dan eindelijk gaat gebeuren. Er is door het Dorpsplatform jarenlang hard aan geduwd en getrokken richting de gemeente en het blijkt maar weer dat dit toch effect heeft!

De planning is er op gericht dat de werkzaamheden op 1 juli a.s. gaan beginnen, net voor de vakantieperiode, omdat er dan minder verkeer is. Om vanuit het dorp de zaak ook voortvarend aan te kunnen pakken, is een werkgroep ingesteld die vanuit het Dorpsplatform, samen met de gemeente de zaak gaat begeleiden. De werkgroep bestaat uit:
• Inger van Mourik, Nijverheidsbuurt 1
• Arie Langerak, Hoofdweg 114
• Ko Kromwijk, Hoofdweg 189
• Ruth Loenen, Hoofdweg 128
• Een vertegenwoordiger van het Thomashuis, Hoofdweg 140
• Erik Franssen, Hoofdweg 143

Piet Brak is namens het Dorpsplatform voorzitter van de werkgroep. Als u suggesties heeft, stuurt u hem dan even een mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) . In maart zal er nog een formele hoorzitting worden gehouden.

De renovatie houdt niet alleen het opknappen van de weg zelf in, maar ook het fietspad, de bermen, het inrichten van een deel van de bermen met bomen, verkeersremmende maatregelen, etc. De renovatie loopt tot de bocht van de Uitweg. De verkeersremmende maatregelen betreffen het totale traject richting Woerden, dus inclusief de Uitweg.

Naast de Hoofdweg zal ook het deel van de Molenweg (vanaf speeltuin richting Hazekade) worden opgeknapt.

De gemeente heeft tellingen laten uitvoeren over het aantal voertuigen dat dagelijks over de Hoofdweg rijdt. Hieruit blijkt dat er dagelijks 7.000 (!) voertuigen over de Hoofdweg rijden. In vergelijking, over Rietveld rijden dagelijks 4.000 voertuigen.

Diverse verkeerszaken
• In het verleden was de gemeente van mening dat niet op alle buitenwegen strepen/belijning hoefde te staan. Het Dorpsplatform heeft de gemeente kunnen overtuigen dat het ontbreken van belijning op sommige buitenwegen tot onveilige situaties leidt. De gemeente heeft daarop besloten om toch meer belijning te gaan aanbrengen. Deze belijning zal bij onderhoud aan de weg of bij reconstructie worden aangebracht. Het gaat daarbij om de volgende wegen:
- Hazekade: in het eerste kwartaal zal de belijning worden aangebracht;
- Dwarsweg, Milandweg, Rondweg, Oude Meije en Meije. Hier wordt belijning aangebracht bij de eerstvolgende reconstructie/onderhoud.
• De gemeente is geen voorstander van het aanbrengen van een zebra bij de Voorhof omdat dit tot ‘schijnveiligheid’ zou leiden. Daarnaast wordt gesteld dat de leiders van de clubs ook wel verantwoordelijk zijn voor de begeleiding van de kinderen.
• Er worden langs de Uitweg reflectorpaaltjes geplaatst.
• De gemeente wil niet ingaan op het verzoek van het Dorpsplatform om bij de oversteekplaatsen bij Siveo en het tennisveld maatregelen te treffen. De drempels die er nu liggen, zijn geen drempels maar gewoon suggestiestrepen en omdat het merendeel van de weggebruikers daar bekend is, hebben deze ‘fictiedrempels’ helemaal geen zin. Het Dorpsplatform vindt dat de verkeersveiligheid in het geding en vindt dat de drempels gewoon moeten worden verhoogd, wellicht dan tegelijk dan met de aanbesteding van de renovatie van de Hoofdweg, dan gaat het in één moeite door.

Bouw Milandweg
De start van de bouw van de starterswoningen heeft opnieuw vertraging opgelopen. Bij de voorbereiding was rekening gehouden met de bekende lokale omstandigheden (slechte bodemgesteldheid) en was uitgegaan van de bodemgesteldheid onder de appartementen, aan de andere kant van de Milandweg. In verband met de benodigde kapvergunning kon het bodemonderzoek dat moest plaatsvinden pas medio januari worden uitgevoerd.
De resultaten van het bodemonderzoek waren helaas onverwacht zeer slecht. De bodemopbouw blijkt te bestaan uit circa 6½ meter veen met een heel laag soortelijk gewicht (net iets meer dan water). Een flinke streep door de rekening dus, ook voor de woningbouwvereniging, want dit leidt tot flinke meerkosten. Op de bouwlocatie zal namelijk een pakket zand van 4½ meter worden aangebracht. Deze extra dikke laag zand zal een tijdje moeten zetten, voordat met de bouw kan worden begonnen.

Omdat het Dorpsplatform veel vragen vanuit het dorp krijgt, is echter – in goed overleg met de SWW - besloten toch vast een datum te bepalen waarop de voorlichtingsavond wordt gehouden. Deze voorlichtingsavond zal worden gehouden op 23 maart a.s. in de Milandhof.

Verwacht wordt dat na de bouwvakvakantie met de bouw van kan worden gestart. Als zetting van het zandpakket langzamer gaat dan nu wordt verwacht, dan kan het zijn dat de start iets later uitvalt. Het Dorpsplatform is in ieder geval blij dat de datum van de informatieavond nu bekend is, zodat de kandidaten goed kunnen worden voorgelicht.

De criteria voor de toewijzing van de starterswoningen zijn in grote lijnen:
• De woningen worden eerst aan Zegveldse starters aangeboden;
• De starter moet langer dan drie jaar in Zegveld woonachtig zijn en daar ook ingeschreven staan in de bevolkingsadministratie van de gemeente;
• Voor studenten die tijdens hun studie het dorp verlaten, telt de uitwonende periode ook mee voor de driejaren eis.
• De starter moet ook staan ingeschreven als woningzoekende bij WoningNet.
• Voor de woningen komen alleen starters (mensen die nog geen zelfstandige woonruimte hebben) in aanmerking;
• De inschrijvingsduur bij Woningnet (inschrijving als woningzoekende) is bepalend voor de volgorde van toewijzing. Hoe langer ingeschreven, hoe grote de kans op toewijzing.

Snippers:
• Het Dorpsplatform is niet tevreden over het strooibeleid van de gemeente. Gedurende lange periodes waren diverse straten in het dorp gewoon niet begaanbaar en dit kan volgens het Dorpsplatform niet. Omdat een aantal dorpelingen dit niet langer kon aanzien, hebben zij met behulp van tractoren zelf een paar wegen hebben schoongeveegd. Het DB zal initiatief nemen om het strooibeleid met de gemeente te bespreken.
• Het voetbalveldje naast de speeltuin (Pannaveld) staat voor een deel onderwater. Dit wordt door de gemeente opgelost.
• De financiële problematiek van Plein2 in Woerden zal geen gevolgen hebben voor het in stand houden van de Zegge.
• Onlangs is het hondenpoepbeleid ingesteld en zijn met palen plekken gemarkeerd waarop de honden mogen worden uitgelaten. Helaas, de normbesef neemt zelfs in ons dorp af. Het blijkt namelijk dat er nog steeds dorpelingen zijn die hun hond op speelveldjes uitlaten en dat is natuurlijk juist NIET de bedoeling! Zegvelders, hou je aan de regels en hou je dorp ‘poepvrij’ met elkaar zijn wij verantwoordelijk voor de leefbaarheid van ons dorp!
• Onderzocht zal worden of het mogelijk is in het dorp een evenementenbord te plaatsen waarop de verenigingen en instellingen hun activiteiten kunnen ‘aanprijzen’.
• Voor de gepakte bomen achter de Milandhof worden nieuwe aangeplant.
• Afgezien van een klein incidentje, is de nacht van Oud en Nieuw redelijk verlopen
• Zoals bekend, is er eind vorig jaar een woningbehoefte onderzoek gehouden. Er zijn 1.000 enquêteformulieren uitgezet en 206 formulieren zijn ingevuld, een prima respons. De uitslag van de enquête is nog niet helemaal bekend. Wel is al bekend dat 80% van de inzenders hebben aangegeven in Zegveld te willen blijven wonen, hoe zou dat nou toch komen?!
• Sinds augustus is mevrouw G. Daalhuizen als nieuwe wijkverpleegkundige in Zegveld namens de Zuwe werkzaam.

Vergaderdata 2010
Het Dorpsplatform Zegveld vergadert in 2010 op: 6 april, 8 juni, 7 september, 5 oktober en 30 november.

Verslag Werkgroep Hoofdweg

De tweede vergadering Werkgroep Hoofdweg werd gehouden op donderdag 4 maart. Aanwezig: Inger van Mourik, Ko Kromwwijk, Ruth Loenen, Theo Nieuwendijk, Erik Franssen, Arie Langerak, Piet Brak, Diederik Korse (gemeente).

Een aantal punten van het werk wordt nader toegelicht door Diederik Korse. Diverse onderwerpen worden vervolgens besproken.
Het waterschap zegt 1 juni klaar te zijn met de duikers.

Dwarsprofiel
Diederik Korse heeft schetsen meegebracht van het nieuwe dwarsprofiel. Hij laat zien hoe rijbaan, fietspad en tussenstrook eruit zullen zien.
De tussenstrook wordt gemaakt van twee opsluitbanden met een betontegel ertussen, totaal wordt de strook 75 cm breed. Om de 7 à 10 meter komt er een sparing voor het afvloeien van regenwater.
De werkgroep blijft het jammer vinden dat er geen haag kan komen. Een haag werkt effectief in verband met veiligheid en geeft een veel landelijker beeld.
Verlichting
In tegenstelling tot wat de vorige keer is gezegd is het nu de bedoeling dat de lantaarnpalen in de berm aan de buitenzijde van het fietspad komen te staan. Bij elk plateau komt er een lantaarn aan de weteringzijde. Het fietspad wordt zo beter verlicht dan in het eerste plan.
Gevaarlijke oversteek
Bij het pontje komt één van de plateaus te liggen. Samen met het omlaag brengen van de snelheid wordt het hier dus veiliger. In de buurt van de oprit naar het Thomashuis komen twee plateaus te liggen met een onderlinge afstand van circa 400 meter, één vóór en één na het Thomashuis. Hierdoor zal in de praktijk de snelheid omlaag gaan. Er zouden bij het pontje en het Thomashuis markeringen aangebracht kunnen worden, zoals deze nu al bij het pontje staan. Ivm het uniforme wegbeeld doet de gemeente dit liever niet. Daarom is het plan om eerst de nieuwe situatie gedurende een bepaalde tijd waar te nemen en vervolgens te besluiten of er al of niet andere maatregelen nodig zijn.
Bromfietsers
De werkgroep vindt bromfietsers op het fietspad gevaarlijk en doet daarom de aanbeveling om ze naar de rijbaan te sturen. Temeer omdat de weg door de lagere snelheid veiliger wordt. Diederik zal nagaan of het toegestaan is de bromfietsers naar de rijbaan te verwijzen. (actie Diederik).
Inhaalverbod
Men kan ook denken aan een inhaalverbod op de rijweg. Alleen landbouwverkeer zou dan ingehaald mogen worden. Diederik zal nagaan of dit haalbaar is (actie Diederik).
Parkeerstrook
De parkeerstrook bij het vroegere Siveoveld wordt incidenteel gebruikt. Een duidelijke functie is er niet meer. Ophogen van de parkeerstrook kost geld. Toch zal de strook gemist worden, als deze volledig verdwijnt. Misschien zou een deel van de strook gehandhaafd kunnen worden voor incidenteel parkeren. Het beste kan dan het stuk rechts van de brug naar Hoofdweg 144 (T. de Bruijn) blijven liggen. Eventueel kan ook een stukje ten behoeve van de bushalte bij de brug van Hoofdweg 142 gehandhaafd worden.
Geluidsbelasting
De geluidsbelasting op de woningen langs de Hoofdweg is fors volgens de RIVM.
Bij een snelheid <50 km overheerst het motorgeluid. Bij een snelheid van >60 km overheerst het geluid van de banden. Daartussen is het een combinatie.
Door toepassing van SMA 08 ipv DAB is er een behoorlijke geluidsreductie te behalen. In samenhang met een lagere snelheid is 2dB reductie te bereiken, dit is al een behoorlijke score.
In-en uitritten
De werkgroepleden gaan in koppels van twee alle uitritten inventariseren. Bekend moet worden hoeveel uitritten de aanwonenden nodig hebben en wat de gewenste breedte is. De inventarisatie moet 18 maart gereed zijn.
Bankjes
De werkgroep voor de in- en uitritten kijkt ook naar geschikte plekken voor bankjes.

OVERIGE PUNTEN
Subsidie
Bij de gemeente is een subsidioloog actief. Er is een mogelijkheid om 2 x 500.000 voor fietsvoorzieningen binnen te halen. Misschien kan dat voor dit project.
Toename verkeer
Mede door de komst van de westelijke randweg zullen naar verwachting in 2020 per etmaal circa 8200 auto’s over de Hoofdweg rijden, nu zijn dit er ongeveer 7000.
Bomen
Het ziet er naar uit dat er tussen rijweg en fietspad geen bomen komen en ook geen haag komt. Om de weg groen aan te kleden moeten er nog bomen bij komen. De aangewezen plek hiervoor is de berm langs het fietspad. De werkgroep wil dat hiervoor een zoekopdracht wordt geformuleerd.

Openbare school sluit haar deuren

Aan het einde van dit school jaar sluit de openbare school in Zegveld definitief haar deuren. De Waldhoorn begon op 24 augustus 1977 met 24 leerlingen, één onderwijzer en één onderwijzeres. De naam De Waldhoorn verwees naar de twee waldhoorns in het Zegveldse gemeentewapen.

In die beginjaren ging het goed met de school. Vijf jaar na de opening was het aantal leerlingen al bijna verdubbeld, wat er toe leidde dat de school moest worden vergroot. Helaas bleef het leerlingenaantal de jaren er na te laag om een zelfstandige school te blijven. In 1994 kwam het tot een fusie met de Woerdense openbare school ‘t Ravelijn. Vorig jaar ging de school na de zomervakantie verder onder de naam De Pionier. Deze nieuwe start heeft er helaas niet toe geleid dat de school open kan blijven.

Alle ouders zijn begin maart ingelicht. De 43 leerlingen moeten verhuizen naar een andere school. Geprobeerd wordt voor volgend schooljaar leerlingenvervoer op te zetten zodat de kinderen les kunnen krijgen op een openbare school in Woerden.

Biebnieuws (een ingekomen bericht)

In de bibliotheek van Zegveld zijn van tot 4 mei, tijdens de openingstijden, schilderijen van Gábor Locht uit Linschoten te zien.
Gábor Locht is werkzaam als kunstschilder, docent geschiedenis en schrijver. Schilderen doet hij voornamelijk met olieverf, waarbij hij realistische kunst maakt. Vooral personen en landschappen hebben zijn belangstelling. In zijn werk draait het om het overbrengen van sfeer, emoties of beweging door het werken met licht en schaduw.
Sommige van zijn werken hebben dan ook een verstilde stemming, andere zijn juist dynamisch en vol beweging. Schilders uit de Haagse School vormen voor hem een inspiratiebron.
Meer informatie over het werk van Gábor Locht is te vinden op www.gaborlocht.nl

Vrouwenvereniging Lydia 50 jaar (een ingekomen bericht)

Vrouwenvereniging Lydia bestond op 10 maart 50 jaar. Op D.V. woensdag 7 april wil de vereniging hier graag bij stilstaan. ’s Middags is er een ontmoeting tussen leden en oud-leden.
Voor de avond is Mw. A.G. van Oostende - de Priester uitgenodigd. Zij verzorgt een diapresentatie over ‘Idelette de Bure, de vrouw van Calvijn’.
Dit avondprogramma begint om 19.45 uur en wordt gehouden in kerkelijk centrum De Voorhof. Belangstellenden zijn op deze avond van harte welkom.

Toneelavond dit jaar op 24 april

De jaarlijkse toneelavond van de St. Chr. Oranjevereniging wordt gehouden op zaterdag 24 april. Het stuk dat opgevoerd wordt heet ‘Allemaal kalekak’, een klucht in drie bedrijven geschreven door Janny Spijkstra.
Het gaat over een rijke familie: vader Vincent, moeder Frederiek en de twee dochters Diana en Camelia. Vader is te goeiig en drinkt soms stiekem. Hij heeft op veel geheime plekjes een flesje whisky staan. Hij neemt soms een slokje teveel om alles aan te kunnen. Diana is een leuke vlotte meid, niet zo als haar zuster Camelia en haar moeder die het nogal hoog in de bol hebben. Camelia en haar moeder willen Diana manieren leren zodat ze een echte ‘dame’ wordt en haar aan de man brengen. Daarvoor wordt de hulp ingeroepen van Harry Levenloos, een heel saai iemand. Ook heeft de familie een tuinman, die graag z’n neef wil helpen om z’n motor te behouden en verschijnt er een andere neef van hem met z’n vriendinnetje die op de vlucht zijn voor haar moeder, die natuurlijk ook nog ten tonele komt om haar dochter te zoeken. Dit alles zorgt er voor dat de haren van Diana en haar vader recht overeind gaan staan. Zij moeten zich in allerlei bochten wringen om moeder en Camelia om de tuin te leiden. Dit leidt uiteraard tot zeer lachwekkende taferelen, met een verrassend slot!
De opvoering op zaterdag 24 april, in Gasterij De Milandhof, begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Er zijn plaatsen beschikbaar met ringleiding voor slechthorenden. Als u hier gebruik van wilt maken kunt u contact opnemen met Margriet Vermeij, tel. 691931.

Saskia Oskam op Jeugdjournaal

Eigenlijk was Saskia Oskam (12) was alleen maar van plan een slaapfeestje te organiseren voor haar vriendinnen Rosanna Vergeer, Danielle en Marielle Kastelein.
Het verliep echter veel spannender dan zij zelf had kunnen bedenken. Een paar weken geleden stuurde ze een berichtje naar het gastenboek van het Jeugdjournaal waarin ze haar plannen vertelde.

Het feestje was op dezelfde avond als die waarop Sven Kramer zijn – wat later bleek dramatische – 10.000 meter moest schaatsen. Als echte fan van Sven ga je daar natuurlijk met je vriendinnen naar kijken, hoe laat het ook is. En dat was voor het Jeugdjournaal een mooie aanleiding om eens een bezoekje aan Zegveld te brengen.
Het werd een spannende avond voor de meiden, want bijna de hele avond werden ze gefilmd. Twee en een half uur opnames voor twee en halve minuut uitzending…
Bijzonder leuk vonden ze het dat ze de bus van het Jeugdjournaal, met daarin allerlei apparatuur, mochten bekijken.

Saskia is een enorme fan van Sven Kramer. Haar kamer hangt vol met krantenknipsels en foto’s van de Olympisch kampioen. Dat haar idool die avond geen goud haalde door een foute wissel was natuurlijk wel heel erg jammer, maar Saskia blijft fan. Zelf is ze ook zo’n talentje, dat trouw elke zaterdag met de bus naar Utrecht reist om daar op de Vechtse Banen te trainen en steeds een beetje beter probeert te worden. Dus wie weet zien we haar ooit nog eens terug op televisie, maar dan niet bij het Jeugdjournaal maar in het sportjournaal als succesvol schaatsster!

Q-koortsdrama op geitenboerderij familie Van der Burg

Het kan niemand ontgaan zijn…..de regionale media stonden er bol van. Op 4 maart werden 250 drachtige geiten op de melkgeitenboerderij van familie Van der Burg aan de Dwarsweg geruimd. Dit was op basis van de positieve uitslag van een melkmonster van de VWA (Voedsel- en Warenautoriteit), in verband met de Q-koortsbacterie. Alle inwoners in een straal van vijf kilometer rond het bedrijf ontvingen een informatiebrief van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Kort geding
Twee jaar na de komst van de geiten op de boerderij van William en zijn ouders Wim en Ria, lijkt de ondergang van het florerende bedrijf met ongeveer 700 melkgeiten en 550 lammeren in zicht. Het Ministerie van LNV besluit namelijk naar aanleiding van een positief VWA- monster uit de melktank alle drachtige dieren te ruimen en een levenslang fokverbod in te stellen voor de overige dieren. Dit laat de maatschap niet op zich zitten en verzet zich met hand en tand. William vertelt: ,,Tot 2 februari 2010 waren alle tweewekelijkse testmonsters van de Gezondheidsdienst voor Dieren negatief, daarna werd de bacterie afwisselend wel en niet gevonden. Gelukkig was ook het eerste beslissende VWA monster negatief, echter in het tweede exemplaar werd de bacterie wel aangetroffen. Naar onze mening is dit laatste VWA-monster onvoldoende hygiënisch genomen. Tijdens het door ons aanhangig gemaakte kort geding maakten we dan ook bezwaar tegen de wijze waarop de meting is uitgevoerd en hebben we het nemen van een nieuw monster geëist.” Helaas werd het bezwaar omtrent de hygiëne van het genomen monster van de familie Van der Burg tijdens de zitting van tafel geveegd. Aangenomen werd dat de eerdere positieve uitslagen bij de gezondheidsdienst als bewijs konden dienen, waarna de uitspraak in hun nadeel was. Niets kon de ruiming van de hun 250 drachtige geiten nog tegengaan.
Ruiming zinloos
Voor de ruiming werden de dieren gescand en de drachtige dieren gemerkt. ,,De dagen van het scannen en ruimen van de dieren waren emotioneel zeer zwaar voor ons. Het erf was vol voertuigen. Vreemde personen liepen in en uit”, aldus Ria van der Burg. ,,We waren baas af op onze eigen spul”, vult echtgenoot Wim haar aan. William vertelt dat het scannen en ruimen op vakkundige, diervriendelijke en respectabele wijze heeft plaatsgevonden. ,,Ik wilde per se in de stal aanwezig zijn tijdens het scannen en ruimen, omdat de geiten in mijn aanwezigheid rustig zijn. Maar het zijn je eigen gezonde, drachtige dieren die ze willen afmaken en dat geeft enorm veel frustratie en verdriet.” Frustrerend vindt William het ook dat eigenlijk geen van de aanwezige ruimers of veeartsen achter het beleid van het Ministerie LNV stond. ,,Zij waren alleen de taakuitvoerders, maar zij vervulden hun taak gelukkig wel kundig en met respect.”
De familie is van mening dat ruiming op een bedrijf waar de Q-koortsbacterie is aangetroffen volkomen zinloos is. Het is namelijk een omgevingsbacterie die in de lucht kan voorkomen, maar ook op ieder boerenbedrijf. ,,Tijdens het aflammeren of werpen door besmette dieren komen de grootste hoeveelheden bacteriën vrij, maar het doden van alle drachtige dieren is een zwaar overtrokken actie.”Het ruimen van de drachtige geiten op besmette bedrijven gebeurt volgens William omdat ‘de politiek een daad moest stellen’. Inenten is volgens William de meest effectieve methode om de Q-koorts de baas te worden.
Aandacht media
Het is juist op de dag van de ruiming, 4 maart, dat William rond 13.00 uur schriftelijk bericht ontvangt van de Gezondheidsdienst voor Dieren dat in de laatste reguliere meting
- welke uit dezelfde tank genomen werd als het beslissende monster van de VWA - geen bacterie is aangetroffen. William spoedt zich naar de stal en probeert nog dieren te sparen. Slechts dertig van de 250 drachtige geiten blijken nog in leven. Ze zijn echter al verdoofd en niet meer te redden. De zinloosheid van dit beleid wordt William nu teveel en hij gebiedt de ruimers onmiddellijk hun werkzaamheden te staken en zijn bedrijf te verlaten. Na telefonisch overleg tussen de ruimers en het ministerie van LNV besloot het Ministerie, ondanks de negatieve uitslag van de recente meting, de gestarte ruiming door te laten gaan vanwege de eerdere positieve monsters. Bemiddeling door Joop Verheul (lid van bestuur LTO) voorkomt dat de politie voltooiing van ruiming forceert. Familie Van der Burg besluit hun frustratie, verdriet en boosheid om te zetten in ‘aandacht van de media’. Landelijke en regionale media worden gewaarschuwd en uitgenodigd het doden van de laatste 30 van de 250 drachtige geiten ‘live’ in de stal te filmen. Aan deze uitnodiging wordt onmiddellijk gehoor gegeven. William: ,,Het was emotioneel heel moeilijk om voor de camera verslag te doen van het doden van mijn dieren, maar ik had één doel voor ogen namelijk aandacht van de media voor dit zinloze beleid. Dat maakte mij sterk.”
Als de bok er maar weer bij mag
Alle hoop is nu gevestigd op verantwoordelijk LNV minister Gerda Verburg en het opheffen van het levenslange fokverbod. Wim: ,,Als de bok er weer bij mag, hebben we weer een toekomst. Met jonge gezonde dieren, die op de boerderij zijn groot gebracht, kunnen we weer gaan opbouwen. Blijft het fokverbod echter gehandhaafd, dan zal het bedrijf doodbloeden.” Naar verwachting zullen dhr. Wieringa en mw. Verburg van het LNV het bedrijf van de familie Van der Burg half maart bezoeken om de huidige situatie en het toekomstbeleid te bespreken. De maatschap kan daarna niets anders doen dan afwachten op besluitvorming van het Ministerie, maar blijft even strijdvaardig tegen het zinloze beleid van dit Ministerie en het onrecht dat hun is aangedaan.
Steun en medeleven
Familie Van der Burg wil graag langs deze weg alle mensen uit het dorp en omgeving bedanken voor hun steunbetuigingen. Ria: ,,Ik overdrijf niet als ik zeg dat wij zo’n 100 kaarten hebben ontvangen met daarin intense gevoelens van medeleven en steunbetuiging. Ook tijdens de diensten in de katholieke kerk in De Meije en de hervormde kerk in Zegveld is voor ons gebeden. Wij voelen ons hierdoor gesteund en we waarderen dit enorm”.

Het coöperatiegevoel zit Ruud Kwakkenbos in de genen

Bij de fusie van de Rabobank Veenstromen tot Rabobank Rijn & Veenstromen werd Ruud Kwakkenbos een van de vier kantoordirecteuren. Hij is verantwoordelijk voor de Rabobank in het Veenweidegebied: Kockengen, Kamerik en Zegveld.

Liefde voor de dorpsgemeenschap
Ruud is geboren en opgegroeid in Kamerik en komt uit een dorpsgezin met negen kinderen. Hij vertelt: ,,Mijn vader was aannemer, commandant van de brandweer en administrateur van De Onderlinge in ons dorp. Respect voor de medemens, inzet voor de dorpsgemeenschap en persoonlijke activiteit in de kerkgemeenschap waren belangrijke speerpunten in ons gezin.” De liefde voor de dorpsgemeenschap en het coöperatiegevoel is Ruud met de paplepel ingegeven en de waarde daarvan heeft hij ervaren. Deze ervaringen hoopt Ruud te kunnen gebruiken in zijn functie als kantoordirecteur.
De redenen voor de fusie van de Rabobanken per 31 december 2009 zijn de toegenomen wet- en regelgeving en het willen vergroten van de slagkracht in de markt. ,,Het bewaken en kunnen voldoen aan de huidige wet- en regelgeving is zeer specifiek werk en daarvoor is een groot en deskundig team nodig. Binnen de nieuwe bank is dat mogelijk. Ook de kwaliteit van onze dienstverlening aan klanten is een belangrijk speerpunt. Dat volgen we nauwgezet en uit de eerste metingen blijkt een verbetering.”
Oog en oor in de markt
Als kantoordirecteur van het Veenweidegebied wil Ruud Kwakkenbos graag het ‘gezicht in de markt’ en ‘oog en oor in de markt’ zijn. Hij vertelt: ,,Het bezoeken en bijwonen van bijeenkomsten en vergaderingen van de dorpsplatformen en buurtcomités is een van de manieren om de bewoners te ontmoeten en te horen wat hen bezighoudt.” Met dat doel heeft Ruud met een aantal bewoners van Zegveld persoonlijk kennisgemaakt. ,,Wat ik ook belangrijk vind, is aanwezig zijn bij netwerken, zoals de winkeliers-, sport- en ondernemersverenigingen. Daarnaast is bestuurlijke ondersteuning geven een belangrijk aandachtspunt van onze bank.” Ruud is al lid van diverse besturen in Kamerik en Kockengen. Voor Zegveld is hij nog op zoek naar een dergelijke functie.
Ruud Kwakkenbos vindt het belangrijk vroegtijdig problemen en situaties te signaleren die spelen in de dorpen en indien mogelijk hierop actie te ondernemen. Als voorbeeld geeft hij het project van de starterswoningen in Zegveld. ,,De Rabobank wil graag de starters in het project van de acht starterswoningen naast Tennisvereniging Miland ondersteunen. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst op 23 maart 2010 heeft de Rabobank voor deze starters een projectaanbieding inzake afsluitprovisie en rente.”
Betrokken en dichtbij
De Rabobank heeft betrokkenheid en dichtbij-zijn hoog in het vaandel staan. Daarom ondersteunt zij lokale initiatieven in Zegveld, zoals de Oranjevereniging, het 50-jarig jubileum van Siveo en concerten van KNA. Ruud: ,,Ondersteuning van dergelijke initiatieven gebeurt vanuit de overtuiging dat de Rabobank er is voor de leden en wenst te investeren in het welzijn en de welvaart van de gemeenschap waarin deze leden zich bewegen.”
Hij vervolgt: ,,Actieve formele en informele netwerken in dorpen dienen om de kernen leefbaar te houden, maar deze leefbaarheid staat of valt ook met de aanwezige voorzieningen en de kwaliteit daarvan. De voorzieningen van de Rabobank zoals pinautomaat en het mobiele servicepunt worden goed gebruikt, maar het bezoekersaantal voor het servicepunt in Coop Bremmer is te laag.” Naar aanleiding van een pilot in de gemeente Wilnis onderzoekt het Dorpsplatform momenteel de haalbaarheid van een fysiek servicepunt. Medio april wordt hiervoor een plan aan de gemeente gepresenteerd.

Ruud Kwakkenbos heeft in de afgelopen maanden ervaren dat Zegveld een hechte gemeenschap is. De Rabobank wil graag investeren in welzijn en welvaart van het dorp. ,,Dat is goed voor de bank én voor het dorp.”

Rommelmarkt 2010 ‘GEWOON GASTVRIJ’ (een ingekomen bericht)

Zoals u in de vorige Berichtgever heeft kunnen lezen zal er op D.V. zaterdag 17 april weer de jaarlijkse rommelmarkt worden gehouden. Dit jaar is het goede doel het HGJB-project ‘GEWOON GASTVRIJ’
(www.hgjb.nl). De rommelmarkt begint om 10.00 uur en eindigt om 14.30 uur.
In de week van 29 maart zal er de gebakactie worden gehouden. We hopen daarmee al een mooie start te maken voor het goede doel. U ontvangt hierover nog een folder door de deur. De leden van de jeugdverenigingen komen bij u langs om de eventuele bestelling op te nemen. Bent u niet thuis of is er niemand bij u langs geweest, dan kunt u de bestelling tot dinsdagavond 30 maart doorbellen naar Esther van Brenk, tel. 06-30062458. De bestelling word zaterdag 3 april thuisbezorgd.
Heeft u spullen voor de rommelmarkt, bewaar ze nog heel even, want zaterdag 10 april komen we bij u langs om het op te halen.
Mocht u meer willen weten over het goede doel en het spullen ophalen of wilt u uw hulp aanbieden, dan kunt u contact opnemen met Martijn Kastelein, tel. 06-55393632.

Van Lagerhuis naar Hogerhuis

 

De vraag of hij zijn woning ‘Het Lagerhuis’ aan de Hoofdweg 92 zou slopen en er een nieuw huis zou neerzetten of dat hij de oude woning, die in de loop der eeuwen behoorlijk was verzakt, zou renoveren, was voor Piet Brak eigenlijk geen vraag. Als voorstander van het behouden van oude panden, besloot hij de gigantische uitdaging aan te gaan en zijn woning op te krikken en te renoveren. ,,Het huis was alsmaar gezakt en binnen steeds opgehaald. Het plafond kwam naar beneden. Van binnen zie je ook dat de ramen steeds omhoog zijn gebracht”, vertelt Piet.

Voorafgaande aan de renovatie diende de woning onderheid te worden en moest er een betonnen plaat gestort worden onder de gehele woning, om daarna de woning op te krikken. Die betonnen plaat kwam een meter onder de huidige vloer te liggen, dus dat betekende dat er grond binnen in de woning uitgegraven moest worden. De ene verrassing volgde de andere op. Direct onder de betonnen vloer van de voormalige kruidenierswinkel vond men een grijze plavuizen vloer. Deze vloer lag in een dik schelpenbed. Dat was om het vocht tegen te houden.
Maar er moest worden verder gegraven. Op zo’n diepte van 25 cm stuitte men op een tweede vloer. Op deze diepte werd een oude schoorsteen/schouw gevonden waarin vroeger open vuur brandde. Voor deze open haard lag eveneens een plavuizen vloer.
Helaas moest deze vloer gesloopt worden om verder te kunnen graven. Tot ieders verrassing vond met op zo’n 50 tot 60 cm diepte een derde vloer, van rode plavuizen. Piet schat dat deze vloer dateert vanuit 1750. Enthousiast vertelt hij: ,,Het lijkt niet op te houden, maar 15 cm onder vloer nummer drie vonden we de restanten van vloer nummer vier, ook bestaande uit plavuizen. Mogelijk is er nog een vijfde vloer geweest, maar dat werd steeds vager.”
Bij het uitgraven van de grond voor de bouwput in de woning zijn heel wat scherven en pijpenkoppen gevonden. ,,Als ik tijd heb ga ik nog eens uitzoeken uit welke periode ze komen. Nee, ik heb geen grote goudschat gevonden – waar ik natuurlijk wel op had gehoopt, grapt Piet – maar wel een munt uit het jaar 1685 en een haarspit of haarpen. Deze lag bij de vierde vloer en dateert van 1650-1700. Een haarspit werd gebruikt om een zeis mee te haren/slijpen.” Trots is Piet op de vondst van een middeleeuwse ‘glis’, de voorloper van een schaats. ,,Die lag in het achterhuis op een diepte van 80 cm onder de gestapelde fundering. Deze glis werd gemaakt van been. Tot ongeveer 1600 werd hij gebruikt. Een en ander zou betekenen dat de oudste fundamenten van de woning dateren van rond 1570. Dit was voor mij een enorme verrassing. De huidige woning dateert van rond 1730.”
Na het aanbrengen van een betonnen plaat in de bouwput en onder de muren, werd op 4 februari de eerste correctie uitgevoerd. ,,In het midden van de woning zat een soort kniek. Om deze eruit te halen werd zowel de voor- als achterkant van de woning 11 cm omhoog gebracht. Hiervoor was het noodzakelijk dat in het midden van de woning in de muren een soort van opening werd gemaakt, waardoor het naar elkaar toe kon bewegen en de kniek in het midden min of meer verdween. Op 8 februari was het ‘de grote dag’. Toen werd de woning in z’n geheel 50 cm opgekrikt. Inmiddels lijkt het wel of de woning op een soort terp staat. Het eerst wat nu gaat gebeuren is het herstellen en voegen van de muren. Tevens zal het grote raam aan de linkerkant vervangen door twee kleinere ramen, zoals het vroeger was. Ook zaten aan de rechterkant vroeger twee ramen. Die komen weer terug. Het dak wordt totaal vernieuwd en voorzien worden van een nieuwe rieten laag. De cementen grijzen plint aan de buitenkant zit nu 50 cm boven de grond. Deze gaat uiteraard naar beneden. Als alles klaar is zal het terrein rondom de woning 20 cm worden opgehoogd.”

Tot slot nogmaals de vraag: waarom niet gesloopt? ..Kijk,” zegt Piet ,,ten eerste is het sinds 1994 een gemeentelijk monument dat je niet zomaar mag afbreken. Maar voor mij is het belangrijkste: er ligt zo’n enorme familiegeschiedenis, dat breek je toch niet af. Daarnaast, als alles klaar is, staat er toch weer een huis van waarde.”

 

Zilveren speld LTO voor IJsbrand Bol

Na zes jaar heeft IJsbrand Bol op 8 maart afscheid genomen als voorzitter van de Land- en Tuinbouw Organisatie Woerden e.o., oftewel hij was het opperhoofd van onze boeren in onze regio. Deze organisatie heeft 218 leden, die afkomstig zijn uit Zegveld, Kamerik, Harmelen en Woerden.
Als bestuurder geniet IJsbrand veel aanzien. Hij heeft een heldere visie en verdedigt zijn opvattingen met veel passie. Het is algemeen bekend dat IJsbrand sterk in het debat is en de discussie niet schuwt.
In zijn periode als voorzitter heeft IJsbrand een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisering van de watergebiedsplannen Zegveld-Kamerik en Kamerik-Harmelen. Dankzij deze goede plannen is de hoogte van het slootwaterpeil voor de komende tien jaar verzekerd. Voor de continuïteit van de melkveehouderij in onze regio is dat van cruciale betekenis.
In goed overleg met de gemeente Woerden is in dezelfde periode het bestemmingsplan buitengebied goedgekeurd. Dat betekent dat onder leiding van IJsbrand een zeer belangrijke basis is gelegd voor de toekomst van onze veehouders. Er is dus zekerheid over het waterpeil en duidelijkheid over de bestemming van het gebied als melkveehouderijgebied.
Speciaal voor Zegveld is zijn functie als voortrekker van de onderlinge kavelruilcommissie belangrijk. Op circa vijftien bedrijven is dankzij deze kavelruil de verkaveling aanzienlijk verbeterd.


Namens de leden werd IJsbrand toegesproken door Leen de Vink. ,,Ik kan alleen maar positieve punten bedenken. Je bent iemand die het gevecht aangaat om je gelijk te krijgen en dat kreeg je bijna altijd. Wel zal het wat rustiger worden tijdens de vergaderingen. We hoeven geen oordoppen meer in”, doelend op het gegeven dat IJsbrand nog wel eens met veel volume kon spreken. ,,IJsbrand, we hebben van je genoten als voorzitter.” Als dank kreeg hij een televisie cadeau.
Namens het Provinciaal Bestuur sprak Martin Wolfswinkel. Hij bedankte IJsbrand voor het vele werk dat hij heeft verzet om de boeren boer te kunnen laten blijven. Hij roemde hem om zijn dossierkennis en noemde hem een voorbeeld voor velen vanwege zijn vele maatschappelijke functies. ,,IJsbrand, je hield niet van langdradige vergaderingen. En regelmatig kwamen dan ook van jou de kreten: ‘Kan dat nog een beetje opschieten’, of ‘Komen we vanavond nog een keer thuis’. Voor zijn inzet als landbouwbestuurder ontving hij uit handen van de heer Wolfswinkel de zilveren speld van de LTO. ,,Ik weet dat je het maar niks vind, zo’n speld. Maar kijk er naar dat wij met z’n allen zeggen: je bent een fantastische vent.” Voor onze regio is het de eerste keer dat deze onderscheiding werd uitgereikt.
IJsbrand vertrekt weliswaar als voorzitter, maar ongetwijfeld zal hij nog regelmatig worden ingeschakeld bij nieuwe onderwerpen. Denk vooral maar eens aan de Natura 2000 problematiek. IJsbrand wordt opgevolgd door Bert de Groot uit ’s Gravensloot, Kamerik.

Vastenactieviering tweede zondag van de 40-dagentijd

Zondag 28 februari werd er een speciale druk bezochte gezinsviering gehouden in de RK kerk in De Meije. De kinderen konden na afloop van de dienst een spellenkaart kopen waarmee ze aan allerlei spelletjes mee konden doen.
De opbrengst van de actie gaat naar een project in Malawi. Een land in Afrika dat drie keer zo groot is als Nederland maar een van de armste landen ter wereld is.
Met de opbrengst van de vastenactie wordt de bevolking geholpen bij het opzetten van structurele kleinschalige verbeteringen om hun bestaan te verbeteren.

Op de foto Zangkoor de Meije lelies.

Inmiddels negen AED’s in Zegveld

Tegenwoordig is de AED (Automatische Externe Defibrillator), waarmee levens gered kunnen worden, veel in het nieuws. In Zegveld zijn er inmiddels negen aanwezig, namelijk bij: Bouwonderneming Bolton, Coop Bremmer, Dokter Quaak,
Fysiotherapiepraktijk Verbeek, Gasterij De Milandhof, Henkido, Kaasveredeling Kruijt,
Tennisvereniging Miland en Voetbalvereniging Siveo.

Wat kun je met een AED doen? Met elektroshocks helpt het apparaat het hart op gang van iemand die een hartstilstand heeft. Tijdens de eerste minuten na een hartstilstand staat het hart doorgaans nog niet stil, maar beweegt het alleen in een ongecoördineerd ritme. Daardoor kan het bloed niet meer worden rondgepompt. De elektroshocks van de AED helpen het normale ritme weer te herstellen. In combinatie met een snelle alarmering van 112 en directe reanimatie kunnen er met een AED dus levens worden gered.

Eventueel kan een cursus gevolgd worden via de Reanimatie Woerden, het e-mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Bevrijdingsdag, dorpsontbijt en optocht (een ingekomen bericht)

De Oranjevereniging houdt op 5 mei, Bevrijdingsdag, ’s morgens om 10.00 uur een dorpsontbijt. Dit ontbijt vindt buiten plaats voor Gasterij De Milandhof. Bij slecht weer zal deze happening uiteraard naar binnen worden verplaatst. Noteer dit evenement alvast in uw agenda en zorg dat u van de partij bent.
Dit jaar wordt er weer een optocht georganiseerd. U/jij hebt nog ruim een maand de tijd om iets geweldig in elkaar te zetten en het dorp mee te verrassen. U doet toch zeker mee? In het programmaboekje dat binnenkort verschijnt, vindt u uiteraard meer informatie. Heel veel plezier met de voorbereiding.

Oproep

Plein 2 wil één dag in de veertien dagen met een clubje fietsliefhebbers gaan fietsen. Geïnteresseerden worden uitgenodigd op woensdag 7 april om 19.30 uur in de Zegge voor nadere informatie Herman Lekkerkerker, telefoon 0348-692424
U fietst toch ook mee?

Pin It