Onderstaand kerstgedicht is op verzoek van de Berichtgever geschreven door onze dorpsgenoot Jan van Briemen. 

dec-CoverMeer dan sneeuw.

Nog slechts een korte tijd scheidt ons van het Kerstgebeuren.
Velen hopen dat sneeuw de velden wit zal kleuren.
En dat het vele groen wat Zegveld mag omgeven,
voor kort’re of lang’re tijd van functie is ontheven.

Toch vindt dit slechts maar plaats, eenmaal in zoveel jaren.
En menigeen stelt dat het er te weinig waren.
Al tooit moeder natuur zichzelf met een witte hoed,
Kerst is toch méér dan stemming voor het gemoed.

Moet voor een mooie Kerst het eerst wel volop sneeuwen?
Vond de oorsprong van dit feest niet plaats vòòr twintig eeuwen?
Want meer nog dan het wit, gespreid op landerijen,
moet ons toch wel de komst van Beth’lems Kind verblijen.

Want dit zo tere Kind, eenmaal aan d’aard gegeven,
dat draagt toch met zich mee het enig ware leven.
Meer dan in de natuur, al is die nog schoon,
is toch bij Hem te vinden, dit Kind, Maria’s Zoon.

De aanloop naar… en gedachten over Kerst!

Ook dit jaar drie adressen die we bezochten met de vraag hoe naar Kerst wordt toegeleefd en hun gedachten daarover.

Allereerst zijn we bij Clemens van Leeuwen uit de Meije 230. Clemens is in de R.K. kerk in de Meije o.a. gebedsleider. Dit houdt in dat hij ook regelmatig voorgaat in de dienst. “In de kerk loop je vaak overal op vooruit. Wat de kerst betreft, dedec-Clemens-van-Leeuwen voorbereidingen zijn inmiddels al afgerond. Op dit moment (1 december) zijn we al weer volop bezig met het organiseren van de oecumenische dienst op 21 januari 2012. Toen wij bij Clemens kwamen, had hij zijn gedachten over Kerst al op papier gezet. Hieronder vindt u zijn gedachten.
In de kersttijd gebeurt er iets met de meeste mensen.
De meeste individuen van vandaag realiseren zich juist in deze tijd dat ze niet de enige op de wereld zijn.
Met Kerstmis doen veel mensen weer dingen samen. Samen met het gezin op visite gaan naar de grootouders. Kinderen, uitwonend, komen naar hun ouders. Ouders worden uitgenodigd door hun kinderen om naar hen toe te komen.
We gunnen elkaar prettige dagen. Kijk maar naar de hoeveelheid kerstkaarten die verzonden worden, met de meest beste wensen.
Samen eten of uit eten, samen naar de kerk, samen er op uit voor iets leuks, samen kerstliederen zingen. Samen iets doen wordt ineens weer als leuk ervaren. Het is eigenlijk iets dat bij onze beschaving past. Dat iets van onze beschaving komt in eens weer bovendrijven. En laten we wel zijn, onze beschaving zou zonder het Christendom nooit deze vorm hebben gekregen. Normen en waarden krijgen in de kersttijd extra kracht.
Bijna iedereen voelt zich in de kersttijd iets blijer en iets meer tevreden en als we lucht krijgen van mensen bij wie dat niet het geval is, willen we wel wat extra’s doen, zodat ook die mensen blij kunnen zijn. En dat geeft ons dan ook nog eens een goed gevoel. Het lijkt er soms op dat we in de kersttijd beter kijken, beter luisteren en beter meevoelen. De dikwijls “korte lontjes” van ons worden in de kersttijd wat langer.
Ik vraag me wel eens af: “Hoe zou dat toch komen?” Zou het echt iets te maken hebben met wat zo’n dikke 2000 jaar geleden gebeurd is? Ik, persoonlijk, denk van wel. De boodschap was immers: “Vrede op aarde aan de mensen van goede wil”. En het is juist die goede wil, die bij ons mensen, in de kersttijd, de boventoon voert. Ik geloof niet dat deze kerstsfeer ooit zal verdwijnen, alleen is het jammer dat dit na de kersttijd vaak weer over gaat.
Het zou altijd KERSTTIJD moeten blijven, het hele jaar door.
Dat zou mijn wens zijn.

Het tweede adres dat we bezochten was bij Jan en Annalies de Leeuw aan de Hoofdweg 91, onze plaatselijke bakker.
dec-De-LeeuwU zult begrijpen dat het leven van een bakker normaal al hectisch is, maar in de tijd voor Sinterklaas en Kerst is dit nog ééns zo veel. Het één gaat in het andere over en tijd om even bij te komen is er nauwelijks. De speculaaspoppen zijn nog maar amper uit de oven of de eerste kerststollen gaan er al weer in. Jan begint iedere nacht om 2.00 uur aan zijn werkzaamheden in de bakkerij. Dit betekent dat hij uiterlijk om 10.00 uur ’s avonds in bed moet liggen. Als dit niet lukt, vanwege een verjaardag in de familie bijvoorbeeld, is zijn biologische ritme dagen van slag. Overdag probeert Jan zijn slaap in te halen door van 10.00 tot 13.00 uur naar bed te gaan. En ook een groot gedeelte van de zondag brengt Jan slapend door. “Dat heb ik echt nodig. Als ik zondags naar de kerk zou gaan, zou ik alleen maar slapen. Toch hoop ik dat het er weer een keer van komt”. Een sociaal leven kent Jan dan ook nauwelijks. Jan vertelt dat de bakkerij al vanaf het jaar 1600 bestaat. “Er hebben 29 bakkers tot nu toe met brood bakken hun brood verdiend”. Zoals het er nu naar uit ziet, hebben Jan en Annalies geen opvolger. “Dat vinden we aan de ene kant wel jammer, maar je kunt het je kinderen niet meer aandoen. In veel omliggende dorpen is al geen bakker meer. Het is een uitgestorven ras. Toch vind ik het leuk hoor, brood bakken. Het is absoluut geen opgaaf”.

“In de week voor Kerst kom ik niet buiten. Nu al krijg ik een bepaalde spanning in mijn lijf. Soms slaap ik daardoor wel eens slecht”. Het is voor een bakker qua logistiek passen en meten om alles voor elkaar te krijgen. “Zo worden tulbanden op 160° gebakken en brood op 240°. Dus dan begin je men het bakken van de tulbanden. De vele kerstkransen en kerststaven vragen ook een eigen behandeling en baktemperatuur. In de oven kunnen wel 200 broden tegelijk gebakken worden. Soms zitten er wel negen soort brood in de oven. Daarnaast heb je als bakker met heel veel factoren rekening te houden. Het weer speelt daarbij een grote rol zoals de luchtvochtigheid”.
Annalies geniet enorm van de streekmarkt waar ze op zaterdag met een kraam staat. “Voor de kerst wordt de streekmarkt en kerstmarkt. Ik zorg dat mijn kraam er gezellig uitziet en met alle standhouders zorgen we voor warme chocolademelk en glühwein”.
Traditiegetrouw zet Jan en de kinderen de zondag na Sinterklaas de kerststal in de kamer. “Voor een kerstboom is er te weinig ruimte”. Op 1e Kerstdag ligt Jan op bed, uitgeteld. “De 2e Kerstdag begin ik weer een beetje bij te komen. Annalies lukt het wel om met de kinderen 1e Kerstdag naar de kerk te gaan. Zo realiseerde Annalies zich tijdens zo’n dienst ineens dat ze vergeten was kerstboodschappen te doen. Toen hebben we heerlijk boerenkool met worst gegeten”.

Het moet nog Sinterklaas worden, maar in de voortuin van Mieke Vroege aan de W. Alexanderstraat 45 staat haar kerstshop (“Ik noem de shop mijn kerststal”, zegt Mieke) al opgesteld en voorzien van prachtige kerststukken. dec-Mieke-VroegeHet maken van kerststukken is haar lust en haar leven. Het is nu al voor het elfde jaar dat zij zich hier mee bezig houdt. De kerststukjes worden boven op een slaapkamer gemaakt. Mieke gebruikt hierbij groen dat niet uit kan vallen, zoals taxus. Haar man Mart zorgt voor al het groen. Het kerstmateriaal dat zij gebruikt wordt vaak al een jaar van tevoren net na de kerst gekocht. “Dat scheelt de helft van de prijs. Alle stukje zijn mijn eigen fantasie en in mijn hoofd ben ik er het hele jaar mee bezig. Zelfs in de zomer ben ik bezig met het maken van kransen, maar dan wel van kunst”. Mieke vertelt dat de vraag naar luxe en aparte stukken steeds groter wordt. Zo’n 150 kerststukken worden door Mieke gemaakt. “Op de wintermarkt verkoop ik de meeste stukjes, zo’n 65 stuks. Ik werk dan wel met echt materiaal (groen).
“Nu al (1 december) komen er klanten langs om kerststukjes te kopen. Het wordt wat dat betreft weer de zoete inval, want de meesten komen ook om even bij te kletsen en koffie te drinken. Er gaat deze tijd heel wat koffie door, maar ik vind het zo gezellig. Voorheen verkocht ik mijn kerststukjes bij Ellie van Hanswijk aan de Hoofdweg. Maar sinds enkele jaren dus hier in de W. Alexanderstraat 45. Ook op deze plek krijg ik steeds meer bekendheid. Zeker nu ook het verkeer door werkzaamheden aan de Middenweg om moet rijden en hier langs komt”.
Mieke is altijd al een creatieve duizendpoot geweest. Als ze daar over begint te vertellen, dan duizelt het je. Zij zal daarom na de kerst zeker niet in een gat vallen. Op kerstavond gaan Mieke en Mart naar een broer van Mart in Zilk en gezamenlijk naar de kerk. Daarna eten ze met elkaar de kerstmaaltijd. Dat is inmiddels al jaren een traditie. Op 2e Kerstdag haalt Mieke de overgebleven kerststukjes uit elkaar en het materiaal dat nog gebruikt kan worden, wordt schoongemaakt en bewaard voor het volgende jaar.
Tot slot wil Mieke alle Zegvelders bedanken voor de hulp, kaarten en bloemen die ze heeft gehad na haar operatie in juli dit jaar. Dat heeft haar en Mart bijzonder goed gedaan.

De aanloop naar Kerst is voor bovengenoemde personen soms heftig. Bij de voorbereidingen in de kerk, als bakkersgezin en het maken van kerststukjes. Als Berichtgever wensen wij hen allen goede en zinvolle kerstdagen.

Breipatroontjes voor de lange winteravonden!

Het was jarenlang helemaal uit de mode en alleen oma's deden het nog, maar we mogen weer breien! Breien is zelfs heel erg hip. De Berichtgever wil natuurlijk niet achterblijven en daarom vind je hieronder twee patroontjes voor de komende lange winteravonden! En weet je niet precies hoe het moet, er is vast en zeker iemand in de buurt die je een handje kan helpen.

dec-EierdopjesEierwarmers
Benodigdheden: 50 gram wol kleur rood, 50 gram wol kleur wit. Met ongeveer 25 gr van iedere kleur kunt u 1 eierwarmertje maken. Breinaalden zonder knop 4 mm – of de maat die u nodig heeft voor een stekenverhouding van: 16 steken x 22 naalden in tricotsteek met 2 draden = 10 x 10 cm. Breinaalden zonder knop 3.5 mm - voor de ribbelsteek
 
De eierwarmer wordt in de rondte gebreid op breinaalden zonder knop.
Zet 30 steken op met 2 draden wit en breinaalden zonder knop 3.5 mm. Brei 12 naalden ribbelsteek (dit is de vouwrand). Ribbelsteek  (in de rondte): brei 1 naald recht, brei 1 naald averecht.

Ga verder met breinaalden zonder knop 4 mm en 2 draden rode wol. Ga verder in tricotsteek in de rondte.
Plaats bij een hoogte van 7 cm 3 markeerders in het werk als volgt: 1 markeerdraad aan het begin van de naald,
1 markeerdraad na 10 steken en 1 markeerdraad na 20 steken (= 10 steken tussen alle markeerders).
Minder nu 1 steek na iedere markeerdraad als volgt: 1 steek recht afhalen, 1 steek recht,
Afgehaalde steken overhalen (= 3 steken minder per naald).
Herhaal dit minderen om de naald in totaal 9 keer = 3 steken over op de naald.
Het werk meet ongeveer 15 cm. Knip de draad af, haal deze door de overgebleven steken en zet vast.

POMPOM:
Maak 1 pompom met een diameter van ongeveer 5 cm met naturel en naai hem aan de bovenkant van de eierwarmer. Voor een feestelijke ontbijttafel kan je ze versieren met zilveren sterretjes of pailletten.

Sjaal met capuchon in één!
Voor wie dit nu net even te ingewikkeld is volgt hieronder een heel simpel patroon voor als het echt koud wordt: een sjaal met capuchon in één!

Deze sjaal is 25cm. breed. Hoe dik de pennen zijn is afhankelijk van de wol die je gebruikt.  laat je adviseren bij een handwerkwinkel. Bij naalden nummer 5 heb je ongeveer 450 gram wol nodig.
Zet ± 38 steken op = 25 cm. breed (opnieuw afhankelijk van de wol en de pennen) en brei daarna alleen maar ribbels (alle naalden recht heen en terug). Na ca. 200cm. van de opzet de steken afkanten.
De sjaal dubbel leggen en de middenachternaad ± 25 cm. lang van af het midden dichtnaaien. Probeer even uit hoe de capuchon het mooiste uitkomt.
Maak eventueel koorden aan de punt van de muts met pompoms. Voor de koorden draden afknippen van
 80 – 150 cm. De draden bij de punt van de muts vastknopen en vlechten.
Aan het einde hiervan  de pompoms vastnaaien. 

Kerst- en Oud en Nieuwvieringen

Zegveld  

Eerste Kerstdag zondag 25 december: 9.30 uur voorganger Ds. N. Noorlander
               18.30 uur voorganger Ds. N. Noorlander
Tweede Kerstdag maandag 26 december 9.30 uur Kerstviering Zondagsschool
Oudejaarsavond zaterdag 31 december        19.30 uur voorganger Ds. N. Noorlander
Nieuwjaarsmorgen 1 januari    9.30 uur voorganger Ds. N. Noorlander
            Na de dienst nieuwjaarwensen in De Voorhof

Kerst- en oudejaarsvieringen O.L.V. Geboortekerk in de Meije
Zaterdag 24 december om 19.00 uur: Kerst-gezinsviering m.m.v. jongerenkoor                      
                                                            “Meije-Lelies”
Zondag   25 december om 10.00 uur: Kerstviering m.m.v. gemengd koor
Maandag 26 december om 10.00 uur: Viering 2e Kerstdag. Samenzang
Zaterdag 31 december om 19.00 uur: Oudejaarsviering
Zondag     1 januari     om 10.00 uur: Nieuwjaarsviering m.m.v. gemengd koor

Woerden
Kerstnachtdiensten op 24 december in Woerden
Maranathakerk: aanvang 19.00 uur  voorganger ds. A. Admiraal
begeleiding Jeugdgroep van De Vriendschap
Kruiskerk: aanvang 21.30 uur  voorganger mw. Mirjam Oosterhoff-de Bruijn, begeleiding groep "Zondag" uit Schoonhoven
Lutherse Kerk: aanvang 22.00 uur voorganger Ds. B. Becking
Petruskerk:  aanvang 22.30 uur voorganger Ds. P. Nagel
begeleiding "Double-G" uit Alphen ad Rijn

Woerdense Verlaat
Gereformeerde kerk
Kerstnachtdienst 24 december aanvang 21.00 uur voorganger Ds. R. Mager

BOERENBLOND Najaarsfair 2011 (een ingekomen bericht)

Op 18 & 19 november hebben wij, als BOERENBLOND-team, voor de 7e keer een fair georganiseerd. Wij kunnen terug kijken op twee gezellige, sfeervolle dagen!dec-BoerenBlond
BOERENBLOND is ruim 2,5 jaar geleden ontstaan. Het team bestaat uit moeder en dochter: Greet & Marjolein. Wij hebben vanuit de vorige generatie de nodige creativiteit overgedragen gekregen. Wekelijks werken wij in ons 'atelier' aan creatieve ideeën... van wandversiering tot sleutelhanger, te veel om op te noemen. De naam BOERENBLOND is ontstaan door de 'agrarische' omgeving waar wij wonen.

Naast onze zelfgemaakte artikelen en bestaande artikelen, kunt u sinds enige tijd ook bij ons terecht voor kinderfeestjes! Wij verhuren verjaardagskisten met diverse thema's. Knutsel pakketjes voor het feest van uw kind en ook is het mogelijk om bij ons te komen knutselen! Op onze site kunt u daar alle informatie over vinden. Sinds kort is het mogelijk om een workshop bij ons te komen volgen in het 'boerenblond' huisje. Wij starten in de maand december met een workshop “deurkrans in hartvorm”. Op dinsdagavond 20 december kunt u in ruim twee uur een prachtige krans maken voor aan de deur met verse bloemen, strik en kerstbal. Uiteraard onder het genot van een kop koffie met wat lekkers. Via de site kunt u reserveren, maar wees er op tijd bij, want vol=vol.

BOERENBLOND staat voor originele decoraties in- en rondom het huis. Ook voor originele ideeën rondom de geboorte van uw kindje kunt u bij ons terecht. Wij denken graag met u mee. Het is dan ook mogelijk om uw decoratie in uw eigen stijl te laten maken! Bent u inmiddels nieuwsgierig geworden en wilt u graag een kijkje bij ons komen nemen?! Neem dan contact met ons op via de site: www.boerenblond.com
BOERENBLOND
Rondweg 58
3474 KG  Zegveld.

Help mee, stem en maak Siveo Club van het Jaar!

Via de website van Siveo en op de website www.voetbalclubvanhetjaar.nl kan er gestemd worden op Siveo om ze Club van het Jaar te maken.
Stemmen doe je zo: ga naar de website en kies voor stemmen. Daarna kun je zoeken op Siveo of Zegveld en kan er gestemd worden. Nog makkelijker is het om via de site van Siveo te stemmen.
Het doel van deze verkiezing is onder andere geld in te zamelen voor drie goede (voetbal) doelen: Spieren voor spieren, de Dirk Kuyt Foundation en de Johan Cruyff Foundation.
Voor iedere stem die wordt uitgebracht dragen de partners van de verkiezing € 0,05 af aan deze goede doelen. Jij bepaalt zelf bij het uitbrengen van je stem naar welke goed doel de       € 0,05 gaat!
Bij de verkiezing telt iedere stem mee. Je steunt Siveo maar maakt zelf kans op mooie prijzen zoals vier geheel verzorgde reizen voor twee personen naar een Premier League wedstrijd, elf prachtige voetbaltassen en de nieuwe Ipad 2!

Bolton Groep genomineerd

Bouwbedrijf en – ontwikkelaar Bolton is genomineerd voor de titel Onderneming van het jaar 2011 in Woerden. Deze OKW-prijs wordt jaarlijks toegekend door de Ondernemers Kring Woerden. De Bolton groep dankt de nominatie aan het gebruik van sociale media. Een eerste project, waarvan de basis werd gelegd via LinkedIn, begint binnenkort. Een van de voorbeelden van het gebruik van nieuwe media is de Bolton woonconfigurator.
Naast Bolton zijn ook genomineerd Autowinkel Woerden en het bedrijf D.A.R.E.!! Op maandag 9 januari wordt de winnaar door burgemeester Hans Schmidt bekendgemaakt.

Goede Doelen Dag

dec-GoedeDoelenDagZaterdag 19 november was het een gezellige drukte in De Voorhof. Voor de 17e keer was er Goede Doelen Dag. Er werden auto’s gewassen, haren geknipt, van alles verkocht, geveild en spelletjes gedaan.
Bij Ontmoeting kon men inschrijven op een linnenmand, Henri?tte Schippers mocht de mand in ontvangst nemen. In de hal kon men inschrijven op diverse prijzen, mw. L. de Kruijf won de fiets. In de achterzaal kon ingeschreven worden op een wereldbol, dhr. P. Smit won de wereldatlas. Bij Woord & Daad kon geraden worden naar het gewicht van de fruitmand, hij woog maar liefst 16,2 kg. Mw. M. Verlaan uit Woerdense Verlaat zat er het dichtst bij, zij mocht de fruitmand mee naar huis nemen. Dhr. van Kreuningen uit Vinkeveen sloeg met het minst aantal klappen een spijker in een balk en won een Woerden Centrum-bon. Van de kinderen kon Wijnan van Ingen het beste spijkerslaan, hij won een Blokker cadeaubon. Met sjoelen won dhr. G. van Ingen de 1e prijs, een taart. Van de kinderen kon Wilbert Kastelein het beste sjoelen, hij ontving kaartjes voor het Batensteinbad. In de kraam van de GZB kon men raden hoeveel pepernoten er in de pot zaten, het waren er 567, Monica Driessen zat er het dichtst bij en mocht de volle pot mee naar huis nemen. Elsina van der Knaap en Jo?lle Haring hadden de kleurplaat heel mooi ingekleurd, zij wonnen een prijs.
Ook de mensen die bij alle activiteiten een 2e, 3e of 4e prijs wonnen, hebben hun prijs in ontvangst genomen.
Het mooiste was, dat we met allerlei verschillende doelen in binnen- en buitenland, toch uiteindelijk één doel hadden nl. het welzijn van onze naaste in nood. We hopen dat het werk van de stichtingen daaraan mag bijdragen.
Aan het einde van de dag werd de opbrengst bekend:€ 7.700,00. Na definitieve telling bleek de opbrengst € 7714,07 te zijn.
Iedereen die zijn of haar steentje heeft bijgedragen, willen we héél hartelijk bedanken. En tot D.V. volgend jaar.

Feestdagenmarkt Eetcafé De Halve Maan (ingekomen bericht)

Op 19 november jl. werd voor het eerst een feestdagenmarkt gehouden bij Eetcafé De Halve Maan in de Meije. Er waren 13 kramen met allerlei verschillende artikelen vooral bestemd voor de feestdagen maar ook lifestyle artikelen, (baby) kleding en sieraden.  En natuurlijk konden de bezoekers genieten van een winters hapje en drankje.dec-Halve-Maan
De opbrengst van de verhuur van de kramen is geschonken aan de RK- kerk in de Meije. Dankzij een extra gift van € 100,00 door de Familie Van der Linden (Pour Vous parfumerie zaken), werd de totale opbrengst voor de restauratie van het orgel van de kerk € 250,00! De markt werd, mede door het schitterende weer, druk bezocht en het terras zat vol met mensen die van de gezelligheid en de herfstzon hebben genoten.

Terug in de tijd naar…… Hoofdweg 150

Het huisje bij de sluis aan de Hoofdweg 150 wordt ook wel het sluiswachtershuisje genoemd. Op deze plaats heeft al eeuwen een huisje gestaan waarvan tot 1983 het Waterschap eigenaar was. Van ergens in de 17e eeuw tot 1857 was dit het Waterschap Zegveld en Zegvelderbroek. Van 1857 tot 1975 was het Waterschap Zegveld eigenaar en in 1975 werd het Grootwaterschap Woerden eigenaar van de sluiswoning. Op een oude kaart uit 1670 wordt de sluis en de molen die daar heeft gestaan al benoemd.

dec-HuisjeQua bewoning gaan we terug tot 1862. Dan is Govert Griffioen (geboren 5 oktober 1825 te Zegveld) sluiswachter. We mogen aannemen dat hij ook al voor 1862 sluiswachter was. Govert is op 8 december 1854 te Zegveld getrouwd met Cornelia Hoogendoorn (geboren 12 september 1834 te Barwoutswaarder). Als Govert op 24 maart 1878 te Zegveld overlijdt ten gevolge van de cholera neemt zijn vrouw Cornelia de taak van sluiswachter over. Mogelijk zijn in die periode ook kinderen van hen aan de cholera overleden, want in de periode van 1870 tot en met 1882 overlijden 6 van hun kinderen.
Als Cornelia Griffioen-Hoogendoorn op 12 januari 1908  te Zegveld overlijdt, wordt haar zoon Hendrik (geboren 18 augustus 1867 te Zegveld, overleden 21 december 1951 te Schoonhoven) voor een korte periode sluiswachter, namelijk tot 1 mei 1908. Hendrik is op 30 december 1896 te Zegveld getrouwd met Teuntje van de Lagemaat (geboren 26 september 1865 te Barwoutswaarder, overleden 8 juli 1938 te Schoonhoven).

Per 1 mei 1908 komt Jan Griffioen ( ook wel als Griffiljoen geschreven) naar de sluiswachterswoning in Zegveld en wordt de nieuwe sluiswachter. Jan Griffioen (geboren 13 januari 1833 te Nieuwkoop) is vermoedelijk een (ver) familielid van de eerder genoemde Govert Griffioen. Jan trouwt op 30 april 1858 te Zegveld met Elizabeth Griffioen (geboren 3 februari 1837 te Wilnis). Als Jan Griffioen op 6 april 1919 te Zegveld overlijdt, neemt zijn vrouw Elizabeth zijn taak van sluiswachter over. Dit doet zij tot haar overlijden op 7 oktober 1927 te Zegveld.

En opnieuw komt er een Griffioen op de post van sluiswachter, in dit geval een sluiswachtster. Na het overlijden van haar vader Jan Griffioen is dochter Antje Gerritje van der Vis-Griffioen (geboren 30 oktober 1872 te Amsterdam) op 27 augustus 1921 bij haar moeder gaan wonen. Zij was inmiddels weduwe van Cornelis van der Vis (geboren rond 1870 te Haarlemmermeer, overleden 28 november 1919 te Haarlemmermeer). Antje en Cornelis waren op 26 november 1897 te Haarlemmermeer getrouwd. Het huwelijk van Antje en Cornelis bleef kinderloos. Op 26 november 1938 komt voor enkele maanden haar broer Arie Griffioen ( geboren 22 april 1859 te Zegveld, overleden 7 april 1941 te Delft) uit Delft bij haar inwonen. Hij vertrekt weer op 27 maart 1939 naar Rotterdam. Na het overlijden van Antje Gerritje van der Vis-Griffioen op 11 april 1940 te Zegveld wordt de sluiswoning bewoond door Dirk van der Vis (geboren 3 januari 1905) en zijn  zuster Elisabeth (Bet) van der Vis (geboren 26 augustus 1907). Cornelia Feijtje (Corrie) Oosterom-Kraan (geboren 27 juli 1942), dochter van Sara Hendrika Kraan-Griffioen weet nog goed dat Dirk doof was en voor haar prachtige speelgoed meubeltjes heeft gemaakt. Tot 7 november 1942 blijven Dirk en Beth daar wonen en de sluis bedienen. Dirk vertrekt dan naar Utrecht en Bet naar Amsterdam.

De nieuwe sluiswachter wordt per 2 december 1942 Jacob Griffioen. Jacob (geboren 30 december 1879 te Kamerik) woonde aan boord van zijn vrachtschip, een zeiltjalk, met de naam “De hoop geleidt ons”. Jacob Griffioen was op 4 december 1903 getrouwd met Rennouwje Meijer (geboren 7 augustus 1871 te Zevenhoven, overleden 30 mei 1943 te Utrecht).

Voordat we verder gaan even iets over het leven van Jacob Griffioen en zijn zeiltjalk. Hendrik Pieter (Henk) Oosterom (geboren 19 april 1946) is op 19 december 1969 getrouwd met kleindochter Corrie van Jacob Griffioen en weet zich nog goed het volgende te herinneren. Voor zover bekend was de prijs bij aankoop van de tjalk bij elkaar ƒ 1500,00 à ƒ 2500,00. Hij was gebouwd bij de scheepswerf Boot in Alphen a/d Rijn. De tjalk was roze en achterop stond de naam geschreven. Het scheepje dat zeker niet groter was dan 60 ton, werd gebruikt om grind te vervoeren dat gewonnen werd langs de grote rivieren, om stadsvuilnis te vervoeren van Den Haag naar Zegveld als bemesting van percelen die aan de Grecht grensden en het vervoer van kalkzandstenen die van een fabriek in Hillegom kwamen. Alles was handwerk. Ook het stadsvuil werd vanaf de Grecht het land op gekruid . Dit heeft ertoe bij gedragen dat in Zegveld het gehalte aan zware metalen plaatselijk boven de norm ligt, met name wat het loodgehalte betreft. Het stadsafval (as en groente afval) ging naar de gemeentewerf van Den Haag. Daar werd het vermengd met beer (men had toen het tonnetjes systeem, waarin fecaliën werden verzameld) tot compost. Dat is het eerder genoemde stadsvuil.
“Ik heb de familie in verhalen nooit gehoord over stank, vliegen en dergelijke zaken”, aldus Henk Oosterom. “In wezen was het een varende vuilnisbelt. In de tijd dat Bertus (de jongste zoon van Jacob en Rennouwje) ziek was (het heeft maar kort geduurd, hij is aan een longontsteking overleden) kwam er in die week regelmatig een dokter langs. Ze lagen in Zegveld voor de sluis. De dokter sprak zijn verbazing uit hoe netjes, keurig en kreen het aan boord en in de kajuit was. Achterop woonde vader, moeder en dochter en voorop woonden de jongens”.
De jaren dertig (de crisisjaren) waren zwaar voor Jacob en Rennouwje. Hij heeft zelfs de sieraden en kostbaarheden moeten verkopen om zijn hoofd boven water te houden en het nieuwe schip in de vaart.
In het begin van de oorlogsjaren kwam Jacob Griffioen ter ore (ze voeren regelmatig op Zegveld) dat Bet en Dirk Vis (zo heetten ze in de volksmond) gingen vertrekken.
Hij is toen naar het polderbestuur gestapt met de vraag dat hij om gezondheidsredenen van zijn vrouw belangstelling had voor het sluishuis, dat onderaan de ka lag.
Het polderbestuur heeft aan zijn verzoek voldaan omdat hij indirect een groot deel van zijn leven een belangrijke bijdrage geleverd had aan de welvaart van de polderbewoners (door aanvoer van stadscompost voor bemesting en voor de aanvoer van grind als erfverharding). Het enige wat betaald moest worden was de pacht van de sluis. De inkomsten van het schutten hoefde hij om die reden niet af te dragen. De pachtprijs bedroeg ƒ 25,00 per jaar. Uit respect voor wat hij heeft gedaan hebben ze de pacht na zijn overlijden ook gegund aan zijn dochter Saar Kraan-Griffioen (voor velen nu nog bekend als tante Saar).
Toen Jacob Griffioen in 1942 aan de wal kwam, heeft hij zijn tjalk verkocht aan wat wij nu zouden noemen de Rijkswaterstaat. De boot werd gebruikt door kantonniers om de beschoeiingen langs de vaarwegen te repareren. De laatste jaren werd het schip door een opduwertje door het water voortbewogen. Dochter Saar nam na het overlijden van haar broer Bertus de taak in het opduwertje over. Dat hield in dat om de twee uur de motor moest worden gesmeerd. Zij klom dan van de tjalk over in het opduwertje om dit te klaren en weer terug. Op het schip moest dan iemand aanwezig zijn om het schip op koers te houden.

Oecumenische dienst in de Meijekerk (een ingekomen bericht)

In de week van gebed voor de eenheid van de christenen zal er in de RK kerk in de Meije een oecumenische dienst worden gehouden en wel op zaterdag 21 januari, aanvang 19.00 uur. Het thema van deze dienst is: “Winnen met gevouwen handen” n.a.v. 1 Korintiërs 15:57.

Het thema van dit jaar en de orde van dienst zijn ons aangeboden door de kerken uit Polen. De Raad van Kerken in Nederland kunnen zich hierin van harte vinden.
In het thema gaat het over de transformerende kracht van het geloof in Christus met name vanuit ons gebed voor de zichtbare eenheid van de kerk, het Lichaam van Christus. Wanneer ons gebed en onze inspanning gericht zijn op de volle zichtbare eenheid van de kerk, dan zullen wijzelf worden veranderd en omgevormd naar het beeld van Christus en dat geldt ook voor de tradities waartoe wij behoren.

Voorgangers in deze dienst zijn: Da. Marieke Meiring en Pastor Tiny Thomassen c.p..
De dienst zal worden ondersteund door het koor “De Lofstem” uit Zegveld.

Iedereen die de dienst wil bijwonen is van harte welkom. Ook de kinderen zijn welkom. Voor hen wordt een Kinderwoorddienst gehouden in de pastorie.
Na afloop van de dienst is er koffie, thee of limonade.

Schuif aan bij Kerst-broodmaaltijd van stichting Welzijn in Milandhof

Het is misschien kort dag, maar wie wil aanschuiven bij de gezellige Kerst broodmaaltijd van stichting Welzijn Woerden (De Zegge) van maandag 19 december in de Milandhof kan zich nog opgeven.
Voor de broodmaaltijd worden de gasten verwacht tussen ’s middags vier uur en half vijf. Na afloop kan men ook nog genieten van  de Kerst-zangavond.  Wie zin heeft om te komen kan zich opgeven bij Adrie de Jong. Haar telefoonnummer is 0348.691.416. De kosten zijn Euro 6,50.  
In het nieuwe jaar gaat er, bij voldoende belangstelling, weer een nieuwe cursus schilderen van start.
Dus ook daar kunnen de liefhebbers zich weer voor aanmelden. Als er ruimte is natuurlijk, want ook hier geldt: vol is vol.
Behalve de schilderlessen staat er ook weer een computercursus voor de deur.  Wie er belangstelling voor heeft kan zich ervoor opgeven.
De commissieleden van De Zegge zijn buitengewoon tevreden over het enthousiasme, waarmee in het afgelopen jaar aan de activiteiten van de stichting is deelgenomen en  over de inzet van de vrijwilligers als gastheer of gastvrouw en willen iedereen hier dan ook heel hartelijk voor bedanken.
De Zegge hoopt in het komende jaar echter nòg meer mensen te mogen ontmoeten.

Pin It