Siveo: club van het jaar!jan-Siveo

De fans van Siveo hebben hun geel/blauwe hart laten spreken en massaal gestemd op hun cluppie. En dat heeft Siveo een heel mooi eindresultaat opgeleverd.
Tijdens een druk bezochte bijeenkomst in de VIP-lounge in Stadion Galgenwaard  zijn op  10 januari  in Utrecht de Voetbalclub Awards uitgereikt voor de Amateurclubs, Topklassers en Betaald Voetbal Organisaties.
Daarbij  mocht het Zegveldse Siveo  twee awards in ontvangst nemen. Eén voor het  grote aantal stemmen die zijn uitgebracht en één voor  de hoogste gemiddelde waardering in de regio Utrecht (9,17). Hierbij draaide het om elementen als sfeer, accommodatie, bestuur/organisatie en spelopvatting.
Dick van den Hoeven van Siveo: "Dit is een heel mooie waardering.  We zijn er toch wel trots op dat Siveo op deze wijze voor een breed publiek voor het voetlicht is gekomen.".
Via de website 'Voetbalclub van het jaar' konden fans stemmen op hun favoriete club. Voor elke uitgebrachte stem werd bovendien een donatie gedaan aan drie goede doelen (de Johan Cruyff Foundation, Spieren voor spieren en de Dirk Kuyt Foundation). 


Namens Siveo waren Bram Angenent (penningmeester) en Ronald Koster (public relations) aanwezig bij de prijsuitreiking.
Ronald Koster :  ' We zijn als club maar wat trots dat we deze awards hebben gekregen. In de eerste plaats omdat het aangeeft dat Siveo als club enorm gewaardeerd wordt door alle fans en leden die hun stem hebben uitgebracht. We hebben toch vele andere clubs van de provincie achter ons gelaten.
De hoofdprijs van € 1.500,00 voor de beste club van Nederland is het niet geworden.  Wij eindigden landelijk op de 8e plaats. Maar het is toch zeker een hele prestatie als je kijkt naar de tegenstanders waaronder ook Feyenoord, Vitesse, Heereveen , Utrecht en tal van clubs uit de Topklasse”.
jan-awards-siveoOp RTV Utrecht werd diezelfde dag een reportage over de club uitgezonden. Deze is nog steeds te bekijken via: RTV Utrecht http://www.rtvutrecht.nl/sport/414568/siveo-uit-zegveld-beste-amateurclub-regio.html
Penningmeester Bram Angenent vertelt in deze reportage dat hij de prijs heeft opgedragen aan het nog maar kort geleden overleden erelid van Siveo, Wim Kastelein. 
Ronald Koster: "Het was mooi dat Bram de verkiezing als voetbalclub van het jaar spontaan heeft opdragen aan Wim Kastelein. Dit geeft de inzet en het werk van Wim extra glans en nog maar eens de bevestiging van wat er door de jaren heen is opgebouwd. Een fantastische club voor en door de leden zelf!”
Dick van den Hoeven:  "Het grote verlies van duizendpoot Wim Kastelein ligt binnen Siveo nog heel vers en gevoelig. Het was voor Siveo veruit het donkerste moment van het jaar 2011. Zijn gemis bij de vele activiteiten op de Beemd laat zich nog dagelijks gelden”
In de reportage van  RTV Utrecht liet penningmeester Bram Angenent mede om die reden blijken de prijs graag aan hem te willen opdragen. En daarmee vertolkt hij beslist de diepe gevoelens binnen onze hele voetbalvereniging.

 

Nieuwbouwproject De Florijn gaat van start

Wat was nu het bankgeheim van de Florijn…? Rond de feestdagen kregen alle bewoners van Zegveld een kaart in de brievenbus. Hierop stond een winterse afbeelding van het nieuw te bouwen appartementgebouw 'De Florijn' en de mededeling dat het bankgeheim van de Florijn op de avond van 11 januari onthuld zou worden. jan-Florijn-pot-met-geld

Inwoners van Zegveld werden uitgenodigd om nog eenmaal een kijkje te komen nemen in het oude bankgebouw aan de Middenweg.
"Wij hebben die avond enthousiaste reacties van alle belangstellenden gekregen”, vertelt Angela Manuputty van Bolton Ontwikkeling, “Men vond het erg leuk om voor de laatste keer een kijkje in het oude bankgebouw te nemen en voor velen was het bezichtigen van de kluis iets nieuws".
Het bankgeheim bleek uiteindelijk de ontdekking te zijn van een grote pot met geld in de kluis. Alle belangstellenden mochten raden hoeveel geld er in die pot zat. De ingevulde bedragen liepen uiteen van € 290 tot € 6.000. De winnaar wordt binnenkort bekendgemaakt en krijgt vier kaarten voor de nieuwe entertainmentavond in de Milandhof." Het nieuws kwam van de directeur van Bolton Ontwikkeling Arjan Ton. Hij maakte bekend  dat ondanks de economisch moeizame tijd Bolton Ontwikkeling besloten heeft op korte termijn te beginnen met de bouw van het project aan de Middenweg. “We hebben groot vertrouwen in dit project. Vandaar dat wij hebben besloten te beginnen met bouwen, ondanks dat nog niet alle woningen verkocht zijn.”, aldus Arjan Ton. “Door met de bouw te beginnen geven we een positief signaal af en bieden we ook een stuk zekerheid. En dat laatste geven wij ook met onze Bolton woon- garantregeling (dit is een aankoopregeling t.b.v. bestaande woning). Onze verwachting is dat ook voor de nog beschikbare appartementen en commerciële ruimten snel een eigenaar gevonden wordt.”  Op alle verdiepingen zijn op dit moment nog appartementen te koop. Op de begane grond zijn nog bedrijfsruimtes beschikbaar.

Medio maart 2012 wordt begonnen met de sloopwerkzaamheden. Eind april 2012 gaat de eerste paal de grond in. De bouw zal ruim een jaar in beslag nemen.
De toekomstige bewoners worden uitgenodigd om het slaan van de eerste paal feestelijk te komen vieren op de bouwlocatie.  De omwonenden zullen ruim op tijd geïnformeerd worden over de aanvang van de werkzaamheden.

Eerste paal geslagen bij Jacco Verburg

jan-VerburgDonderdag 12 januari was het zover. De eerste paal kon geslagen worden voor de nieuwe bedrijfshal van Aannemersbedrijf Jacco Verburg aan de Hoofdweg 175.
Maar voordat dit zover was, is er heel wat aan vooraf gegaan. Zo moest eerst het bestemmingsplan Nijverheidsbuurt worden gewijzigd. Deze wijziging is aangevraagd door Bouw- en Aannemingsbedrijf Goudriaan en Jongerius B.V. uit Waarder. Nadat afgelopen zomer deze wijziging was goedgekeurd kon Jacco zijn bouwaanvraag voor het bouwen van een nieuwe bedrijfshal indienen. Gelukkig verliep het verlenen van de vergunning vrij voorspoedig en konden ook enkele andere zaken afgehandeld worden en de heier, Heibedrijf M. Kool B.V. uit Wilnis,  worden besteld. De bedrijfshal, die een oppervlakte krijgt van 20 x 12 meter, zal Jacco in eigen beheer gaan bouwen. Als de bouw klaar is zal hem dit veel tijd besparen, omdat heel veel voorbereidende klussen dan thuis afgehandeld kunnen worden. Jacco hoopt dat eind mei de bedrijfshal in gebruik genomen kan worden en de champagneflessen kunnen worden ontkurkt.

Rabobank sportgala

Gerwin Kastelein van de polsstokvereniging Zegveld was één van de genomineerden voor de prijs Sporttalent van het jaar. Gerwin ontving de nominatie vanwege zijn Nederlandse jeugdtitel en zijn leeftijdrecords.  Hij moest het opnemen tegen Dico Koppers van AFC Ajax en Femke Remmits,  zwemster van OTS Woerden.
Jammer genoeg bleef het bij een nominatie. Tijdens het elfde Rabobank Sportgala van Woerden ging de prijs  naar zwemtalent Femke Remmits, die na vier nominaties de titel voor zich opeiste.

Woerdens blackgospel koor Miracles viert 15-jarig jubileum (een ingekomen bericht)

Hebt u altijd al nader kennis willen maken met Blackgospel? Dan is dit uw kans! Het Woerdense Blackgospel koor Miracles viert op 4 februari 2012 haar 15-jarig jubileum met een uniek concert in samenwerking met de bekende gospelzangeres Joany Muskiet uit Rotterdam, in De Milandhof te Zegveld. Voorafgaand aan het concert verzorgt zij ‘s middags een exclusieve en interactieve workshop ‘Blackgospel’. De kosten voor deze workshop zijn € 27,50 incl. maaltijd. Tijdens deze workshop wordt een aantal liederen ingestudeerd. Deze liederen worden ’s avonds tijdens het concert door u, samen met Miracles, ten gehore gebracht. Op deze manier kunnen uw vrienden en familie ook zien en horen wat een bijzondere ervaring het is om Blackgospel te zingen. 
Nadere details over de workshop kunt u vinden op de website van Miracles www.gospelkoor-miracles.nl. Hier vindt u tevens een inschrijfformulier.  Let op: de uiterste inschrijfdatum is 31 januari 2012.
Kaartverkoop concert
Het concert vindt plaats op 4 februari 2012 van 20.00 tot 22.30 uur in Gasterij De Milandhof, Middenweg 2, 3474 KC Zegveld.  Kaarten voor het concert kosten in de voorverkoop €13,50 en zijn te koop via bovenstaande website en bij Christelijke Boekhandel De Hoeksteen, Havenstraat 17, in Woerden. De toegangsprijs aan de deur is €15,00. Een kinderkaartje kost €7,50.
Wij zien u graag op 4 februari 2012!

Ook dit gebeurde in 2011

1. Dat het boek ‘Tussen Greft en Meije’ nog steeds gezocht wordt, blijkt uit de oproep in een regionaal dagblad in februari van dit jaar. Voor zover bekend heeft deze oproep succes gehad. 
2. Op 2 maart werd onze klusjesman Piet de Kruijf uit de W. Alexanderstraat 17 geconfronteerd met een leeftijdsgenoot, namelijk Abraham.
3. De Berichtgever heeft andere gedachten bij iemand uit de ijstijd, maar André Rijneveld van de Molenweg 59 stamt er volgen ingewijden uit. Hoe het ook zij, op 20 maart vierde deze ‘ijsman’ zijn 50e verjaardag.

jan-Piet-de-Kruijf jan-Andre-Rijneveld
4. Voor Anco en Diana de Heer uit de Broeksloot 41 was 9 april een heuglijke dag. Met hun kinderen Maico en Kiona poseerden ze bij het spandoek wat geplaatst was ter gelegenheid van hun 12½ jarig huwelijk.
5. Feest op 10 april aan de W. Alexanderstraat 32. Hendrik werd die dag 40 jaar en dat mocht de hele buurt best weten, cru of niet.
6. Voor Ron Muis uit de W. Alexanderstraat 12 was het 23 april een heuglijke dag. Midden in het dorp was ter ere van hem een groot spandoek geplaatst waarop te lezen was dat Ron na jaren in het ijzer nog steeds niet wijzer was geworden, maar wel grijzer. Ach, je kunt niet alles hebben.
7. Een verrassing viel tijdens de aubade op 30 april John Muijt van Het Erf 29 te beurt. Hij werd in het zonnetje gezet omdat het deze dag 12½ jaar geleden was dat hij met zijn Anita trouwde.

jan-Hendrik jan-Ron-Muis jan-koninginnedag

8. Moeders Thea Ton van de Middenweg 43 mocht op 27 mei bij Sara poseren. Of de wijn ook rijkelijk gevloeid heeft zoals op Sara te lezen staat, is niet nader onderzocht.
9. Dat het nieuwe welkomstbord aan het begin van de bebouwde kom aan de Hoofdweg niet onopgevallen is gebleven, blijkt uit het feit dat een regionaal dagblad op 24 juni hier aandacht aan besteedt. Inmiddels kunnen inwoners en bezoekers van ons dorp regelmatig zien welke activiteiten er worden gehouden. Een geheugensteun voor iedereen.
10. Ook in de Broeksloot 82 werd een Sara ontdekt. Christa de Boggende bereikte op 19 juli de respectabele leeftijd van 50 jaar. 
11. Het had maar weinig gescheeld of de tekst op deze poster was niet juist. De Euromast is van 25 maart 1960 en Carry Hovorka van de Middenweg 47 is van 8 augustus 1961.

jan-thea jan-christa jan-euromast

12. Hiep hiep hoera, Annie Baas-Vreeburg van de Middenweg 23 werd 2 september al weer 65 jaar. Hopelijk gaf dit wonder niet al te veel ……..!
13. Volgens ons ben je op je vijftigste nog geen ouwe sok. De familie van Dick Fierens uit de Lijsterbeslaan 4 dacht er op 7 september anders over. 
14. Baas of geen baas van de kaas, achter deze ‘kale’ schuilt Leen Kruijt van de Hoofdweg 19. Hij werd op 12 september wel 50 jaar.
15. Op 22 september stapten Peter Kastelein en Karin van Zanten in het huwelijksbootje. De huwelijksnacht hebben ze wel in hun huis aan de Pr. Beatrixstraat  33 door kunnen brengen, maar eerst dienden heel wat strobalen weggehaald te worden bij de voordeur.

jan-nr13 jan-kruijt jan-hooibalen

16. Ook de vrienden van bruidegom Peter Kastelein hadden op 22 september een verrassing voor hem in petto. Met een grote hijskraan werd zijn auto achter in de tuin geparkeerd. Gelukkig hielpen zij hem enkele dagen later om de auto weer op straat te parkeren.  
17. De foto van deze Abraham kregen we doorgestuurd van een medewerker van de Proefboerderij. Deze Abraham stond op 21 oktober bij de woning van Gerrit van der Wel aan de Oude Meije 22. Helaas ontbrak Gerrit op de foto.
18. Langs de Rondweg zagen we in een oude knotwilg nieuw leven. Een zaadje van een eikenboom heeft zich daar ontkiemd en een klein eikenboompje was goed zichtbaar in de oude knotwilg.

jan-peter-en-karin-Kastelein jan-Proefboerderij jan-knotwilg

19. Of Louwi Uittenbogaard uit de Broeksloot 14 werkelijk gevlucht was op 18 november vanwege het feit dat hij die dag 40 jaar is geworden, kunnen wij nauwelijks geloven. In ieder geval is hij weer terug, want Louwi is inmiddels weer gesignaleerd in ons dorp.
20. Hopelijk kan de rollator voor Dikkie Brak van de Hoofdweg 142A nog heel lang ‘in de kast’ blijven staan. In ieder geval zag zij op 12 november wel Sara. 
21. Op 26 november  klopte menig kinderhartje veel sneller. Het was dan ook de dag dat Sinterklaas ons dorp met een bezoek kwam vereren. Muziekvereniging Kunst na Arbeid zorgde voor een feestelijke muzikale omlijsting.
22. De geboorte van Dilan op 9 december, zoontje van Erik Brak en Vallerie Vork uit de Berkenlaan 4, kon iedereen in de hele omgeving lezen in een regionaal dagblad. Met daarbij een prachtige foto van deze nieuwe wereldburger.

jan-brak  jan-Sinterklaas

Vervolg Terug in de tijd naar………..Hoofdweg 150 


De sluiswoning was erg slecht. In 1953 bij de februaristorm heeft men zelfs een kabel over het dak gespannen zodat het dak niet de lucht in kon vliegen. Het huis was toen al onbewoonbaar verklaard, maar men woonde er nog wel. Waar moesten ze anders heen?
In 1955 wordt de oude sluiswoning afgebroken en een nieuwe woning op het terrein gerealiseerd. De sluiswachterswoning wordt in opdracht van het Waterschap ‘De Gemeene Boezem’ van Zegveld, Zegvelderbroek en Achttienhoven gebouwd. Architect van de woning was J. van Lokhorst uit Woerden. Na betaling van de leges van ƒ  35,50 werd de vergunning op 21 juli 1955 afgegeven. 
Jacob Griffioen heeft ook nog inwoning gehad van Sijke Johanna Willemsen. Zij was onderwijzeres op de School met de Bijbel Jorai. Op 7 november 1963 kwam zij vanuit Buren naar Zegveld. Tot 10 mei 1967 bleef zij bij Jacob en Saar inwonen. Toen verhuisde zij naar Hoofdweg 46.
De werkzaamheden van Jacob Griffioen hebben tot op hoge leeftijd bestaan uit werken bij de omringende boeren. In de oorlog heeft hij in een oude tjalk, gelegen in de wijk (zo werd het stukje verbindingswater tussen de Grecht en de sluis genoemd), scheepsmotoren verborgen en uit handen van de Duitsers weten te houden. Na de oorlog is afgerekend en dat is zijn pensioentje geworden. Jacob was een verwoed pijproker al vanaf zijn 14de levensjaar. Elk jaar moest de kamer behangen worden, zo erg trok de rook erin.
Na het overlijden van Jacob op 30 maart 1975 te Zegveld op 95-jarige leeftijd (hij was toen de oudste inwoner van Zegveld) wordt zijn dochter Sara Hendrika (Saar) Kraan-Griffioen sluiswachtster. Zij woonde na het overlijden van haar moeder al sinds 18 maart 1944 bij haar vader in. Mogelijk ook omdat zij zelf kort daarvoor weduwe was geworden. Sara Hendrika Griffioen (geboren 14 mei 1910 te Zegveld, overleden 1 april 1999 te Heteren) was op 1 juni 1939 getrouwd met Dirk Kraan (geboren 16 november 1906 te Oudshoorn, overleden 10 februari 1944 te Leiden). Ook Saar heeft inwoning gehad en wel van Dirk Spaanderman. Hij was evenals Sijke Johanna Willemsen leerkracht op de School met de Bijbel Jorai. Hij kwam op 13 augustus 1975 vanuit Noordwijk naar Zegveld en zijn inwoning duurde tot 24 juni 1978. Toen verhuisde hij naar de W. Alexanderstraat 31.
In 1983 werd de sluiswachterswoning verkocht. Het van de hand doen van deze woning was eigenlijk een uitgestelde affaire vóór de vroegere polder De Gemeene Boezem van Zegveld werd opgeheven om op te gaan in het Grootwaterschap van Woerden. Het polderbestuur wilde de woning in 1974 al verkopen. Zij wilde daarmee ook tegemoet komen aan de wens van toenmalig bewoonster Saar Kraan-Griffioen. De voorkeur van gedeputeerden van Zuid-Holland en Utrecht ging er destijds naar uit dat het eigendomsrecht van de woning bij het Groot Waterschap zou komen. Dit in verband met het bedienen van een ter plaatse aanwezige inlaatduiker en voor het uitoefenen van enig toezicht. Verkoop aan de bewoonster mevrouw Kraan werd echter niet uitgesloten. Het Groot Waterschap heeft toen de woning overgenomen onder de verplichting dat Saar Kraan haar leven de woning nagenoeg gratis zou mogen blijven bewonen. Zij moest net als haar vader alleen de pacht betalen. Deze bedroeg ƒ 25,00 per jaar. Saar Kraan verliet de woning per 1 april 1983 en verhuisde naar Heteren in een woning naast haar dochter Corrie Oosterom-Kraan. Naar de mening van Dijkgraaf en Hoogheemraden was de woning sinds het al lang geleden opheffen van de sluis niet meer aan te merken als dienstwoning. De inlaatduiker kon door de eigen technische dienst of door een ander zonder toezicht ter plaatse worden bediend. Daarnaast zouden kostbare onderhouds- en andere voorzieningen nodig zijn om de woning aan de toenmalige bewoningseisen te laten voldoen. 
Per juli 1983 werd de sluiswoning verkocht aan Hendrik Willem Jan (Henk) Bol (geboren 8 september 1954). Henk is op 28 juni 1978 getrouwd met Hendrikje Hendrina (Hennie) van de Geer (geboren 24 oktober 1956). Gestart wordt met een flinke renovatie waarbij ook verrassende vondsten worden gedaan. Zo vond men achter het plafond in de woonkamer een plank met daarop geschreven: ‘J. van Elk B. Brandsen 11 juli 1956 koud weer’. Vervolgens vindt Hennie achter een plafondplaat een klein oud koffertje. Ze dacht een schat gevonden te hebben en zo trots als een pauw liep ze naar Henk om samen de koffer te openen en de schat te aanschouwen. De koffer bleek totaal leeg te zijn. Een grapje van de bouwers? Wie weet. Hoewel de verbouwing van de woning nog niet helemaal klaar was zijn ze er per 1 oktober 1983 gaan wonen. Zij hebben ook achter het plafond in de kamer een stukje gipsplaat verborgen met daarop de tekst: ‘Verbouwd okt 1983/mrt 1984 door H.W.J. Bol H.H. Bol-v.d. Geer G.C. v.d. Geer (vader v H.H. Bol-v.d.G)’. In 1986 werd vergunning verleend voor het aanbouwen van een serre en een garage. De serre werd in 1986 gerealiseerd en de garage in augustus 1987. In 1989 verhuizen Henk en Hennie naar Nuenen met het plan nog eens naar Zegveld terug te keren. Daarom verhuren zij de woning aan Elske de Boer. Zij was onderwijzeres op de kleuterschool van de Jorai. Na anderhalf jaar komen tijdelijk de vader van Henk en zijn broer IJsbrand daar wonen in verband met de bouw van een nieuwe woning bij de boerderij aan de Hazekade in 1990. 
In 1992 wordt de woning verkocht. Het plan van Henk en Hennie om naar Zegveld terug te keren hebben ze dan inmiddels laten varen. De nieuwe eigenaar wordt Paulus Rein (Paul) Kamstra (geboren 21 mei 1944 te Dordrecht). Op 15 oktober 1993 dient hij een aanvraag in bij het kadaster voor een aanbouw aan de achterkant van de woning. Het wordt een heerlijke ruimte met uitzicht over de landerijen achter zijn woning. Zijn droom om ooit een wereldreis per schip te maken komt steeds dichterbij met de aankoop van een schip, een Germania 40. Anderhalf jaar is Paul bezig geweest het schip grondig op te knappen. Het schip dat hij de naam ‘Nije Faam’ gaf (dit betekent in het Fries ‘Nieuwe Liefje’) lag in een dok (duwbak) naast zijn woning aan de Hoofdweg 150 in ons dorp. Op 30 april 2005 werd zijn droom werkelijkheid. Toen vertrok Paul en zijn partner Mariëtta van Bakel met zijn schip Nije Faam uit IJmuiden. Inmiddels zijn we bijna zeven jaar verder en zijn de twee nog steeds bezig met hun wereldreis. 
Paul Kamstra heeft zijn huis in april 2005 verkocht aan Wilhelmus Henricus Theodore (Pim) van Dun (geboren 1 juni 1956 te Tilburg) en zijn partner Isabella Patricia (Isabel) Elfferich (geboren 18 mei 1957 te Scheveningen). 
Pim en Isabel hebben de woning nog meer aangepast aan hun wensen. Zo zijn er in de woonkamer openslaande deuren gekomen en is de keuken opengebroken en vormt met de kamer een geheel. Boven hebben zij een kleine slaapkamer gesloopt en deze ruimte is nu een doorloop naar een andere slaapkamer. De aanbouw achter de woning wordt door zowel Pim als Isabel gebruikt als praktijkruimte voor psychotherapie. Wel hebben zij in deze ruimte als ook in de kamer daarboven 3 velux dakramen aangebracht. Enkele jaren geleden hebben zij de houten vloer in de kamer vervangen door een vloer van 60 centimeter dik schuimbeton. De reden waarom zij dit hebben gedaan was dat er vaak ratten onder de vloer zaten. De schuur naast de woning is ook grondig aangepakt. Allereerst is deze rechtgetrokken omdat hij was weggezakt. Het dak is vervangen en verder is de schuur geheel geïsoleerd. Ook is er vloerverwarming aangebracht. Tot slot zijn er vorig jaar bij de woning 15 zonnepanelen geplaatst. Qua stroomvoorziening zijn ze nu bijna selfsupporting.  Pim en Isabel genieten dagelijks van hun ‘sluiswoning’. De wens van Pim is dat het Waterschap in de sluis een turbine plaatst om nog meer stroom op te wekken. Wie weet gebeurt dit ooit nog een keer.

Opening nieuw bezoekerscentrumjan-Ooievaars.02

De renovatie en uitbreiding van het bezoekerscentrum van Stichting Ooievaarsbuitenstation Zegveld en Konijnen en Pluimveevereniging Kleinveeteelt is bijna gereed. Maanden lang hebben vrijwilligers zich enorm ingezet om de uitbreiding en renovatie van het gebouw te voltooien. Beheerder Gerard Baars vertelt: ,,De grove werkzaamheden zijn gereed en het afwerken is gestart. Als deze werkzaamheden volgens planning verlopen zal op 21 april a.s. de officiële opening plaatsvinden. De naam van de persoon die de officiële opening zal uitvoeren houden we nog even geheim, maar de Stichting Ooievaarsbuitenstation Zegveld en Kleinveeteelt Zegveld nodigen alle dorpsgenoten en belangstellenden uit de opening bij te wonen.”
jan-OoievaarsGerard maakt van de gelegenheid gebruik een oproep te plaatsen voor vrijwilligers die hand- en spandiensten willen verrichten bij de Ooievaars. Dhr. Methorst is na 30 jaar trouwe dienst met zijn werkzaamheden gestopt en het aantal vrijwilligers dat bij toerbeurt wil voeren, maaien en nesten plaatsen is te beperkt. Tevens worden nieuwe donateurs gezocht die de Stichting Ooievaarsbuitenstation Zegveld financieel willen ondersteunen. Het nieuwe onderkomen en het opknappen van het terrein heeft veel geld gekost en financiële ondersteuning is dan ook zeer welkom. Daarnaast is Gerard nog op zoek naar een (tweedehands)vrieskist, want tijdens de bouwwerkzaamheden heeft de oude vrieskist het begeven. Voor verdere informatie, aanmelding als vrijwilliger en/of donateur kunt u contact opnemen met dhr. Baars, Prinses Beatrixstraat 14 te Zegveld, telefoonnummer 0348-691682 of mw. Capel, Rozenstraat 5 te Noorden, telefoonnummer 0172-407489.

Raadslid Jaap van der Does gaat verder als eenmansfractie (een ingekomen bericht)

Raadslid Jaap van der Does is op 9 januari uit de D66-fractie van de Woerdense gemeenteraad gestapt. Van der Does was fractievoorzitter en zal verder gaan als eenmansfractie onder de naam Lijst van der Does.
Na 18 jaar voor D66 in de Raad te hebben gezeten, is dit voor Van der Does een zeer zware beslissing. ,,Ik ga hier niet in details over het waarom van deze beslissing, maar vat het samen onder de noemer ontbreken van voldoende chemie in de fractie en verschil van inzicht in sommige dossiers”, aldus Van der Does in de brief die hij aan de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Schmidt, heeft geschreven.
Van der Does is in maart 2010 door 1784 Woerdenaren gekozen om hen te vertegenwoordigen in de Raad van Woerden. Van der Does: ,,Daar hecht ik groot belang aan en ik zal hun belangen naar eer en geweten behartigen. Ik ben gekozen als persoon en/of op grond van het verkiezingsprogramma van D66. Daarom zal dit verkiezingsprogramma en het coalitieakkoord nog steeds leidend zijn bij mijn raadswerk in de komende periode, hoewel ik geen deel meer uitmaak van de coalitie.”
Met deze opsplitsing van de fractie van D66 zal met ingang van de raadsvergadering van 26 januari 2012 rekening worden gehouden.

Voor u gelezen januari 2012,

Polsstokvereniging nr. 6 – Woerdense Courant 7.12.2011
De expansie van de Polsstokbond Holland krijgt wederom een impuls. Nadat in 2003 de vereniging Vlist opgericht is en in 2010 ook Zegveld een eigen polsstokclub binnen de gelederen heeft, wordt er nu een totaal nieuw gebied bereikt: de gemeente Stichtse Vecht. Het doel van de nieuwe vereniging is het vinden van maar liefst vier locaties (Loenen, Breukelen, Kockengen en Maarssen) om zo een eigen jeugdcompetitie te kunnen organiseren, eventueel samen met de club uit Zegveld. 
Floris van Elzakker zal vanuit de Polsstokbond Holland/Polsstokclub Zegveld zitting nemen als penningmeester. De polsstokvereniging sluit zich aan bij de Polsstokbond Holland en is hiermee de 6e vereniging die daarbij aangesloten is.
'Flinke stap'  op weg naar kenniscentrum Zegveld – AD 24-12-2011
Het is nog niet helemaal zeker of het kenniscentrum Westelijke Veenweiden in de voormalige proefboerderij in Zegveld wordt gevestigd. Daarover moeten de drie Groene Hartprovincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht, de waterschappen en de LTO nog met elkaar praten. Dat zegt Harold IJskes van de Stuurgroep Groene Hart. Die heeft een belangrijk deel van de benodigde financiën toegezegd voor de opzet van een kennis- en innovatiecentrum Westelijke Veenweiden. „Er is een flinke stap gezet”, aldus IJskes. Of Zegveld de plek voor het kenniscentrum wordt, moet de zelfstandige stichting of ondernemingsvorm bepalen die het centrum gaat opzetten. Deze ondernemingsvorm gaat los van de drie provincies en vijf waterschappen die in het Groene Hart actief zijn, functioneren. De LTO heeft zich flink ingespannen om de sluiting van de proefboerderij Zegveld te voorkomen. Bestuurder Klaas Barendregt van LTO Noord gaat ervan uit dat Zegveld de plek wordt waar het kenniscentrum voor het veenweidegebied komt. „Het is belangrijk dat dit hier, middenin het gebied, wordt gevestigd." Er is de LTO veel aan gelegen Zegveld te behouden, zij het niet meer als proefboerderij, maar dan als kenniscentrum. De proefboerderij als zodanig houdt op te bestaan. Het deel ervan dat de melkveehouderij betreft, wordt samen met andere melkveehouderijcentra gebundeld in Leeuwarden. Het gebouw wordt volgens Barendregt op de markt gebracht als zelfstandige melkveehouderij. „Voor iemand die op de boerderij koeien wil houden en affiniteit heeft met het kenniscentrum."
Drainage onder weilanden te gebruiken voor opslag regen. – AD 21.12.2011
ZEGVELD - Boerenland dat voorzien is van onderwaterdrains, kan vooral in de tweede helft van de lente en de zomer worden gebruikt voor de tijdelijke berging van overtollig regenwater.
Voor mei en na augustus kan er beter geen extra water worden opgeslagen in de flexibele buizen onder het weiland, omdat het dan te nat is en het weiland voor zowel vee als de veehouders zelf ontoegankelijk wordt. 
Dit bleek tijdens een 'innovatiedag' op de proefboerderij in Zegveld. Daar wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar het effect van drainagebuizen in het weiland. Deze monden uit in de sloten, onder het wateroppervlak, en zorgen ervoor dat het land in natte tijden beter toegankelijk blijft en in droge periodes toch voldoende vochtig is om het gras te laten groeien. 
Het systeem beperkt de daling van het veen aanzienlijk. Een extra toepassing is waterberging. Waterschappen zouden boeren daarvoor kunnen betalen, zodat het een nieuwe inkomstenbron kan worden, denkt bedrijfsleider van de proefboerderij Frank Lenssinck.  Er kan echter niet onbeperkt extra water worden opgeslagen, kregen de veehouders te horen. Als extra water langer dan vier dagen blijft staan, ontstaan er problemen.

Biebnieuws: expositie tekengroep Welzijn Woerden een ingekomen bericht)jan-Expositie-bibliotheek

Na twintig tekenlessen is het resultaat van de teken(en schilder)groep van Stichting Welzijn Ouderen tijdens openingstijden te bezichtigen  in de bibliotheek van Zegveld. Van nagenoeg ieder lid is er werk te bekijken. En het resultaat mag er zeker zijn!  We hebben ook met veel plezier gewerkt met elkaar…
Begin februari wordt er begonnen aan het derde tekenblok. Deelname aan de lessen kost € 68,00. De cursus vindt plaats op donderdagmorgen van 10.00 uur tot 12.00  uur in De Milandhof. 
Er is nog plaats voor slechts één deelnemer. Dus als u zin en tijd heeft, meldt u dan aan bij Marijke Abbink. Aanmelden kan telefonisch: nummer 06 – 44 11 29 46. Of via een mailtje aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U bent welkom om een kijkje te nemen op de website van Marijke: www.creatiefkleurenarchief.nl.

Welzijn Woerden/De Zegge (een ingekomen bericht)

Er is al veel gebeurd in de eerste maand van het nieuwe jaar. Alle activiteiten zijn weer aangevangen De commissieleden zitten weer vol met nieuwe ideeën en plannen en hebben er heel veel zin in.
Welzijn Woerden is erg trots dat de cursisten van de teken- en schildercursus momenteel exposeren in de bibliotheek. Zie het berichtje van de docente Marijke Abbink elders in dit blad.
Bij voldoende deelname gaat Jos Didden een cursus 'kennis van uw digitale camera’ geven. Als zich voldoende deelnemers melden, wordt deze cursus eind februari begin maart vervolgd met een cursus 'foto's bewerken in Picasa'.  Ondergetekende kan u uit ervaring vertellen dat het heel boeiend en leerzaam is. De cursus bestaat uit 2 x 2 lessen, op welke dag die plaatsvinden is nog niet bekend. U kunt zich opgeven via telefoonnummer 0348 – 691.705.
In plaats van jeu de boule spelen we op tijdens de wintermaanden koersbal met een groep enthousiaste deelnemers. Binnenkort organiseren wij weer een middag met een bekende Zegveldse familie. Wie… dat blijft ook dit keer geheim! 
Al onze activiteiten zijn altijd te vinden op de website van Welzijn Woerden, onder het kopje Zegveld. En u kunt altijd even bij De Zegge informeren of even langslopen. Een overzicht van alle activiteiten staat vermeld op een lijstje bij de deur.
Tot de volgende keer!
Herman Groen

Pin It