Vanwege de warmte op zaterdag 26 mei was het animo voor de jaarlijkse viswedstrijd voor kinderen van H.S.V. Zegveld wat teleurstellend, maar de kinderen die meededen waren enthousiast en fanatiek. De vislocatie was als vanouds het Julianakanaal in Zegveld. Een van de vaders was zeer behulpzaam geweest het gras langs de slootkant te maaien en de oevers schoon te maken. H.S.V. Zegveld had visvoer en leefnetten beschikbaar gesteld en de deelnemertjes werden in de pauze voorzien van een verfrissing. De vangst was zeer wisselvallig en varieerde van geen tot 20 vissen per deelnemer. De prijsuitreiking vond plaats in Gasterij De Milandhof en de prijswinnaars waren:
In de categorie jongste kinderen:
1. Stanlie Blok met een totaal van 226 cm vis.
2. Luuk Willems met 102 cm vis.
3. Manou Ton met 87 cm vis.
In de categorie oudere jeugd:
1. Tom Blonk met een totaal van 107 cm vis.
2. Sanne van Westerop met 45 cm.
3. Vincent v.d. Belt 42 cm vis.
De prijswinnaars ontvingen een beker en een enveloppe met een aardigheidje. H.S.V. Zegveld bedankt de sponsors voor hun bijdragen en alle (groot)ouders van de deelnemers voor hun support. Foto’s van deze viswedstrijd kunt u hier vinden op www.zegveld.net.
Voor muziekvereniging Kunst Na Arbeid en basisschool Jorai is sinds vorig jaar sprake van een win-winsituatie: de basisschool geeft muziekles en voor de muziekvereniging is het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met muziekinstrumenten.
Daarnaast bevordert samen muziek maken de sociale en emotionele vaardigheden van kinderen (zie www.kinderenmakenmuziek.nl).
Het is allemaal vorig jaar begonnen met het project ‘Windvlaag’ voor groep 6 en 7 van de basisschool. Hans van Hees, dirigent van Excelsior Woerden gaf de lessen. Het ging over koperinstrumenten, houtinstrumenten, slagwerk en een algemene les over muziek. Als afsluiting kwamen leden van KNA instrumenten laten zien en mocht iedereen er op proberen te spelen. Hierna konden de leerlingen die dit wilden een aantal gratis proeflessen krijgen van KNA.
Dit jaar hebben we het wat anders gedaan; ‘Windvlaag’ werd gegeven aan groep 5 en 6; hierna gingen de leerlingen van groep 6 door in een ‘Blazersbende’. Iedereen mocht een instrument uitzoeken waar ze 8 weken lang op gingen spelen. Elke vrijdag kregen ze les van een paar vrijwilligers van KNA. Het resultaat hebben zij op 12 mei laten horen tijdens het muziekfestijn op het plein, wat KNA organiseerde ter gelegenheid van haar 50-jarig jubileum. Het was één groot succes; als gevolg hiervan gaat een aantal leerlingen op vrijwillige basis door met klassikale muziekles, ook weer gegeven door KNA-leden op school. Dit gebeurt voor een klein gedeelte in schooltijd en voor een groot gedeelte in vrije tijd. Het resultaat daarvan hopen wij 5 juli a.s. om 19.30 uur te laten horen op ons zomeravondconcert bij de Meijezaal buiten op het parkeerterrein.
Om aan zoveel instrumenten te komen en de andere kosten te kunnen betalen heeft KNA het Rabobank Dichtbijfonds Rijn en Veenstromen gevraagd om een bijdrage. Daar heeft zij gehoor aan gegeven door een groot gedeelte van de instrumenten te betalen. Ook OVM Zegveld heeft een paar instrumenten betaald. Daarnaast is aan het cultuurplatform Woerden gevraagd mee te helpen met dit project waarbij ook lessen betaald moesten worden. Ook zij heeft gehoor gegeven aan het verzoek, waar wij ze heel dankbaar voor zijn. Alle Windvlaag- lessen heeft de basisschool Jorai voor haar rekening genomen. Het project Blazersbende is betaald door KNA met steun van de Rabobank, OVM Zegveld en het cultuurplatform Woerden.
Voor volgend jaar hebben we met de school de afspraak om door te gaan met het project Windvlaag voor groep 5 en Blazersbende voor groep 6. Degenen die nu nog na schooltijd les krijgen op school mogen volgend jaar door als ze in groep 7 zitten. Dit gebeurt dan nog steeds klassikaal en op school aansluitend na schooltijd.
Wanneer er kinderen zijn die niet in deze groep zitten en toch les willen op een instrument – hetzij blazen, trommelen of in de malletband - kunnen zij contact opnemen met Cor van Amerongen voor een afspraak hierover.
Voor KNA geeft Renata Groen de lessen, geassisteerd door Jolanda van Vliet en Cor van Amerongen. De trommelaars krijgen les van Cor Groen.
Menig Zegvelder heeft zich het afgelopen jaar wel eens afgevraagd wie er wonen achter de grote hekken aan de Milandweg nr. 69. Geruchten gingen door het dorp over het neerstrijken van ‘bekende Nederlanders’ op deze idyllische locatie. De Berichtgever nam een kijkje en maakte kennis met de familie Brouwer.
Annemarie, Ben en de kinderen Kirsten en Emile Brouwer wonen sinds juli 2011 in het statige huis aan de Milandweg. Oorspronkelijk komen zij uit Maarssen, maar zijn neergestreken in Zegveld na een zoektocht in de regio naar een locatie alwaar zij hun levenswerk vorm kunnen geven. Stal Brouwer bestaat nu officieel 11 jaar en wordt dus nog maar een jaar gerund vanuit Zegveld. Al vele jaren zorgt Annemarie voor het africhten, opleiden en trainen van paarden voor klanten. Met veel geduld, respect, liefde en discipline worden jonge paarden door haar naar het allerhoogste niveau dressuur of springen gebracht waarna de klant het paard voor een aanzienlijk bedrag kan verkopen. Voorheen trainde zij paarden voor klanten in verschillende bekende stallen in Nederland totdat de mogelijkheid zich voordeed het woonhuis met stallen in Zegveld aan te schaffen en vanuit huis haar opleidings- en trainingswerkzaamheden uit te voeren.
Stal Brouwer is een gerenommeerd bedrijf en heeft in de nationale en internationale paardenwereld een zeer bekende en betrouwbare naam opgebouwd. Annemarie vertelt: ,,Ons bedrijf is een echt familiebedrijf, waarin ieder gezinslid zijn eigen specifieke taak heeft. Naast het fokken met KWPN/AES goedgekeurde dekhengsten, africhten, trainen en uitbrengen van de paarden op wedstrijden in binnen- en buitenland jureer ik dressuurwedstrijden van de FNRS B-klasse tot het hoogste niveau en geef ik zo’n 3 tot 4 uur per dag les aan ruiters die rijden in de subtop en op Grand Prix-niveau. Ook mijn eigen kinderen heb ik van jongs af aan lesgegeven in de disciplines springen en dressuur. Tevens ben ik moeder van ons gezin en zorg ik dat het dagelijks leven hier op rolletjes loopt.” Annemarie maakt dan ook de lunch en avondmaaltijd voor het gezin én het stalpersoneel altijd zelf. ,,Ik vind het belangrijk gezamenlijk te lunchen of dineren omdat het de verbondenheid onderling vergroot en persoonlijke en/of zakelijke aspecten in informele sfeer besproken kunnen worden.”
Ben Brouwer heeft een accountantskantoor in Maarssen. Hij zorgt voor de financiële zaken van het familiebedrijf en de formaliteiten voor de nationale en internationale transporten van de paarden. Tevens is hij de chauffeur, maar ook vooral steun en toeverlaat voor Annemarie, Kirsten en Emile bij wedstrijden. ,,Ben springt met zijn paard op amateurniveau en maakt graag buitenritten. Hij is net als wij besmet met het paardenvirus, maar heeft geen ambitie om op topniveau te rijden”, vertelt Annemarie. Emile is de 18-jarige zoon van het gezin. Hij heeft zijn middelbare schoolopleiding afgerond en studeert aan de NHB Deurne in Deurne. Dat is een tweejarige Mbo-opleiding tot instructeur in de paardensport alwaar hij de Masterclass volgt. Daarnaast heeft hij in het familiebedrijf zijn eigen springafdeling en verzorgt hij het africhten, trainen en uitbrengen van springpaarden op Grand Prix-niveau voor de klanten van Stal Brouwer. Annemarie vertelt: ,,Emile is heel goed in het zadelmak maken van hele jonge paarden. Nadat deze jonge paarden zadelmak zijn, traint hij ze voor de springsport of neemt Kirsten ze onder haar hoede om ze te trainen in de dressuur.
Stal Brouwer is tevens een opleidingsbedrijf voor de NHB Deurne. Studenten van deze opleiding lopen regelmatig stage bij Stal Brouwer. Zij leren de ins- en outs van het bedrijf, maar ook het africhten en trainen van (jonge) paarden.”
De ambitieuze Kirsten is de 23-jarige dochter van het gezin en is na haar middelbare schoolopleiding gestart bij het Johan Cruyff College. Kirsten vertelt: ,,Het Johan Cruyff College is een hbo-opleiding voor (aankomend) topsporters, maar mijn grote liefde voor de paardensport was moeilijk te combineren met de opleiding en ik ben na een jaar gestopt. Na een eenjarige cursus tot instructrice bij de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) - de ORUN-opleiding - ben ik fulltime in ons familiebedrijf gestapt. Mijn aandeel in het bedrijf is het lesgeven aan een aantal stalruiters, onze eigen paarden berijden en jonge paarden africhten, trainen en uitbrengen op dressuurwedstrijden in de subtop en op Grand Prix-niveau voor onze klanten.” Als illustrerend voorbeeld vertelt Annemarie het verhaal van het paard Jazzxblanc rivagexx. ,,Dit paard is op 8-jarige leeftijd in onze stal gekomen, door Kirsten ruim drie jaar getraind en vervolgens uitgebracht op een wedstrijd in de Midden Tour (subtop). Na de start in deze wedstrijd stond de telefoon hier roodgloeiend en was er nationale en internationale belangstelling voor dit paard. De eerste belangstellende was Adelinde Cornelissen (lid Olympisch dressuurteam met paard ‘Parzival’) en zij heeft ‘Molenkoningstravers’ -destijds de naam van dit paard- in december 2011 gekocht. Het paard is inmiddels omgedoopt tot ‘Galahad’ en staat op de nominatie voor deelname aan de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro.” Inhakend hierop vertelt Kirsten: ,,Het is emotioneel als een paard na jarenlange opleiding en training verkocht wordt, maar uiteindelijk is het doel van ons werk de verkoop van een kwalitatief goed paard. Als dat doel wordt bereikt en de carrière van dat paard voorspoedig verloopt, zijn wij als team heel tevreden en super trots.” Een van de specialiteiten van Kirsten is het uitbrengen van hele jonge paarden op de PAVO-cup. De PAVO-cup is een competitie voor jonge toppaarden waarin met name de kwaliteit van het paard beoordeeld wordt. Doel van deelname aan de PAVO-cup is geselecteerd te worden voor het Wereld Kampioenschap Jonge Paarden in Verden (Duitsland). Voor deelname aan de PAVO-cup van 2012 heeft Kirsten vier paarden getraind en deze staan klaar om aan de start te verschijnen. Naast haar bijdrage in het bedrijf vertelt Kirsten dat zij net als haar broer de ambitie heeft om met haar eigen paarden verder te trainen en uit te komen in internationale Grand Prix-wedstrijden. Kirsten: ,,Wij leven alle vier voor de paardensport en mijn broer en ik met name voor deelname aan internationale wedstrijden op topniveau.”
Afsluitend vertelt Annemarie dat het gezin met heel veel plezier in Zegveld woont en hoopt nog lang van het Zegveldse platteland en zijn vriendelijke bewoners te genieten.
Op het kruispunt van toeristische wegen in de Meije is het terras van De Blauwe Meije nu geopend voor publiek. Op Koninginnedag 2011 konden Rebecca de Boer en Juerd van der Burgt - de enthousiaste eigenaren van De Blauwe Meije - de eerste gasten ontvangen. Fietsers en wandelaars kunnen op het terras aan het water van het riviertje De Meije genieten van een kop koffie of thee met regionale appeltaart, eventueel gevolgd door een wandeling in het ‘kunstbos’. Mocht het Hollandse weer toch wat tegenvallen, dan is de hooimijt ingericht als tearoom en kunnen de gasten overdekt genieten van exposities. Op dit moment exposeren Woerdense fotografen en schilders hun werk. Ook is betaalbare en handzame ‘fietstaskunst’ in de hooimijt te bewonderen of aan te schaffen met het thema ‘Woerden binnenste buiten’ en zijn er regionale producten te koop . Wilt u een creatieve workshop volgen, dan verwijzen Rebecca en Juerd u graag naar het workshopprogramma op de website www.deblauwemeije.nl . De Blauwe Meije (Meije nr. 300), de hooimijt én het terras zijn 7 dagen per week geopend vanaf 11.00 uur.
Omgeving in beeld (AD)
Vijf Woerdenaren laten de omgeving van Zegveld zien in een zomerexpositie. De kunstenaars halen kunst van de stad naar het platteland in de tentoonstelling Woerden binnenste buiten. Foto's en schilderwerken zijn te zien in galerie De Blauwe Meije aan de Meije 300 in Zegveld. De tentoonstelling is tot 15 september te bezichtigen.
Nieuwe coöperatie wil proefboerderij kopen (AD)
Zo'n 25 veehouders en agrarische bedrijven hebben zich gemeld voor een nieuwe coöperatie die de voormalige proefboerderij in Zegveld moet gaan kopen. De boerderij met 140 melkkoeien staat te koop voor naar verluidt voor zo'n vier miljoen euro. Daarmee lijkt de kans groot dat het proeflaboratorium van zo'n 70 hectare grasland behouden blijft voor het Groen Hart. Onder de investeerders zitten een melkfabriek en een voederproducent.
De proefboerderij dreigde te sneuvelen door de bezuinigingswoede bij de Landbouwuniversiteit in Wageningen, eigenaar van de boerderij. Wageningen concentreert al het onderzoek voor de veehouderij in Friesland. ,,Sluiting van Zegveld gaat ten koste van de ontwikkeling van specifieke kennis die nodig is voor dit gebied midden in de Randstad”, zegt voorzitter Bert de Groot van Land en Tuinbouw Organisatie Noord Woerden. ,,Wij hebben hier met hele andere omstandigheden te maken dan in Friesland. We zitten op een dik veenpakket van soms wel 12 meter dik. Kennis over bodemdaling en drainage is voor ons essentieel.”
De boerderij speelt ook een belangrijke rol bij het uitwisselen van kennis en vormt een 'onvervangbaar' ontmoetingscentrum voor agrarische ondernemers in de regio. ,,We zijn er nog niet, want 4 miljoen is een groot bedrag. Maar de hoeveelheid reacties stemt mij positief”, zegt voorzitter De Groot. ,,Alle partijen zien het belang van de boerderij, daarom is men bereid er geld in te stoppen.“ Belangstellenden voor de coöperatie kunnen zich tot 20 juni melden.
Plek voor polsstokclub (AD)
De Zegveldse polsstokvereniging bouwt in de Nijverheidsbuurt het eerste polsstok verspringterrein in de gemeente Woerden. Omwonenden van de locatie aan de Hoofdweg zijn ingelicht. De club zelf gaat komende tijd op zoek naar financiers.
Met het vinden van een geschikte locatie is voor polsstokvereniging Zegveld een einde gekomen aan een zoektocht naar een geschikte ruimte. Zij kunnen in de toekomst gaan trainen en springen achter het nieuw te bouwen onderkomen van kaasveredelingsbedrijf Kruijt. De sportaccommodatie gaat bij het bedrijf zorgen voor watercompensatie. Die is nodig omdat voor de bouw een sloot van Kruijt wordt gedempt. De polsstokverspringers hebben juist meer water nodig dan aanwezig is in het gebied. De club krijgt uiteindelijk in de polder twee kleine en drie grote schansen.
Bouwen in Zegveld lastig (AD)
Woningbouw in Zegveld wordt onmogelijk als de provincie de grenzen van de bebouwde kom niet ruimer trekt. Dat laat Woerden weten in een reactie op de structuurvisie van Utrecht. Hierin staat het beleid voor de periode tot 2025.
De provincie Utrecht geeft aan waar wel en niet mag worden gebouwd en waar bedrijventerreinen mogen komen. Voor Woerden is onder meer bepaald dat deze gemeente in de komende jaren genoeg plek heeft voor nieuwbouw. In de stad is op diverse plekken ruimte voor liefst 2.250 huizen. Bezorgd is het college dat de provincie door die royale aantallen te weinig oog heeft voor de leefbaarheid van de dorpen Zegveld, Kamerik en Kanis.
Vooral in Zegveld zijn, als de provincie vasthoudt aan de uiterste bouwgrenzen, nauwelijks nog huizen meer te bouwen. Dankzij de uitplaatsing van kaasveredelingsbedrijf Kruijt kunnen in de hoek bij de Nieuwstraat naar schatting 40 huizen verrijzen. Daarmee komt genoeg geld in het laatje om het bedrijf te laten verhuizen. Strikt volgens de provinciale regels is het woningaantal echter net wat te groot. Aanmerkelijk moeilijker ligt het met bouwen aan de overkant van de Hoofdweg in de hoek met de Milandweg. Achter kaasbedrijf Van der Sterre Groep zou een wijkje met een krappe honderd huizen kunnen komen. Maar uitvoering van de plannen is wat de provincie betreft voor een groot deel onmogelijk. De weilanden moeten gewoon groen blijven, zegt Utrecht.
Natuurgebied op bagger AD 2 mei 2012
Een groot baggerdepot in de polder bij Zegveld krijgt een tweede leven als natuurgebied en waterberging. In september komen de graafmachines om een nieuwe dijk op te werpen achter de huidige. Zo ontstaat een bassin van vijf voetbalvelden groot dat gevuld wordt met bagger uit de Grecht en de Kamerikse Wetering, een paar kilometer verderop. Beide kanalen moeten op diepte worden gebracht. Dat gebeurt in etappes met zuigbootjes. Zo'n 130.000 kuub slib halen ze van de bodem. Met flexibele buizen wordt de blubber naar het bassin in de Zegveldse polder getransporteerd. De klus duurt alles bij elkaar drie jaar.
Telkens wordt er een half jaar bagger in gepompt, waarna het slib een half jaar met rust wordt gelaten zodat het kan indrogen. Sneller kan niet, want dan bestaat het risico dat de ondergrond gaat schuiven onder het gewicht van de natte blubber. In 2015 ligt er een twee meter dik pakket droge substantie. Dat is het moment om aan de inrichting te beginnen en afscheid te nemen van de oude Grechtdijk. Het nieuwe gebied krijg een ‘natter karakter’ dan eerder gedacht. Er komt veel water van 30cm tot 50cm diep met daarin riet. In het midden wil men een eilandje maken waar bosjes op groeien. Men hoop dat daar purperreigers gaan broeden. Speciaal voor de vissen wordt een diepere poel gemaakt.
Alpe d'HuZes is het wieler¬evenement waarbij de deelnemers individueel of in teamverband proberen zes maal op één dag de Alpe d'Huez te beklimmen. Niet zomaar, maar om geld op te halen voor het Alpe d'HuZesonderzoeksfonds bij KWF Kankerbestrijding. Deze in 2006 opgerichte actie met als doel de onmacht die door kanker ontstaat om te zetten in kracht, is inmiddels uitgegroeid tot een nationale mega manifestatie. Dit jaar reden ruim 8000 fietsers mee, waaronder ook onze dorpsgenoot Michel Haug uit de Broeksloot. Als eerbetoon aan zijn overleden zwager Lauwrie Pfaff en voor alle mensen die met de ziekte kanker te maken hebben of hebben gehad. Michel heeft de Alpe d’Huez vijf maal beklommen. Na de vierde keer zat hij helemaal stuk, maar na een oplapperiode kon hij er nog een beklimming uitpersen. ,,Wat een belevenis, en wat ben ik kapot, 5x de Alpe d’Huez bekommen”, was Michels commentaar ’s avonds op zijn blog. Veel mensen hebben Michel gesponsord. Zijn doel was om € 2.500,= bij elkaar te krijgen. Uiteindelijk is dit op € 2.300,= blijven steken, maar desondanks een geweldig bedrag en een geweldige prestatie.
De totale opbrengst van deze Alpe d’HuZes sponsoractie heeft inmiddels ruim 30 miljoen euro opgebracht. Dit bedrag komt voor 100% ten goede aan het Alpe d'HuZesonderzoeksfonds bij KWF Kankerbestrijding.
Bij thuiskomst had zijn gezin een groot spandoek opgehangen, want iedereen mocht weten welke enorme prestatie Michel heeft geleverd. En De Berichtgever is het daar helemaal mee eens.
De Polsstokclub Zegveld heeft na ruim een jaar zoeken een stuk land gevonden alwaar zij de springaccommodatie kan aanleggen. In overleg met dhr. Kruijt mag de polsstokclub de watercompensatie van Kaashandel Kruijt B.V. gaan gebruiken als polsstokvijver. De locatie van deze accommodatie bevindt zich achter het nieuwe pand van dhr. Kruijt aan de Nijverheidsbuurt in Zegveld. Nu de aanleg van een eigen accommodatie in zicht komt, kan de club actief leden gaan werven. Voor aanleg van deze accommodatie is ook financiering nodig en dankzij subsidies en sponsoren is een mooi begin gemaakt, maar er is nog meer geld benodigd. De polsstokclub is daarom op zoek naar sponsoren (sponsoring van clubblad, kleding, bord en wedstrijden etc). Wilt u dit Zegveldse initiatief steunen, neemt u dan contact op met een van onderstaande contactpersonen van Polsstokclub Zegveld.
Totdat de definitieve accommodatie gereed is, wordt getraind aan de Milandweg nr. 64 op vrijdagavond van 18.30 uur tot 19.30 uur. Alle jeugd (vanaf 7 jaar en in het bezit van zwemdiploma A) is van harte welkom.
Kom gerust eens kijken én een keer meedoen!
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:
Floris Elzakker (06-20926705)
Gerard van Ingen (06-22507677)
Huijbert van der Knaap (06-29181226)
Anton Kastelein (06-20585571)
Rekeningnummer Polsstokclub Zegveld: Rabobank nr. 157643875
BSO Bengels Zegveld is er vanaf 20 augustus voor kinderen van 4 t/m 12 jaar van de Joraischool in Zegveld en de Milandschool in de Meije. De Buitenschoolse Opvang is gevestigd in het centrum van Zegveld tegenover de winkels, in de Milandhof. Hier gaan wij in een eigentijdse ruimte Buitenschoolse Opvang bieden. De kinderen kunnen ook gebruik maken van de buitenruimte waar zij lekker kunnen spelen met buitenspeel-materialen. In de BSO zijn verschillende speel- en activiteitenhoeken: een rust- en leeshoek, een audiohoek en bijvoorbeeld een hoek om te spelen met constructiemateriaal. De pedagogisch medewerkers zorgen voor een afwisselend programma met voldoende ruimte voor rust en ontspanning. Kortom: een gezellige plek, waar veel mogelijk is!
De kinderen van de Joraischool worden opgehaald van school en lopen onder leiding van een van onze medewerkers naar de BSO Bengels Zegveld in de Milandhof. Grotere kinderen kunnen zelfstandig naar de BSO lopen of fietsen. De kinderen van de Milandschool in de Meije worden per taxi vervoerd naar de BSO Bengels Zegveld. Grotere kinderen kunnen zelfstandig op de fiets naar de BSO komen. Tijdens de schoolweken is het vervoer van school naar BSO Bengels Zegveld de eerste 6 maanden gratis!
De Buitenschoolse Opvang Bengels Zegveld is geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 15.00 uur tot 18.30 uur. De tijden sluiten aan op de schooltijden van zowel de Joraischool als de Milandschool. Bij voldoende belangstelling zal op donderdagmiddag de BSO al vanaf 12 uur geopend zijn. Dit i.v.m. de schooltijden van de onderbouw van de Joraischool. De BSO is gedurende de schoolweken geopend. In de vakanties is er geen opvang in Zegveld, maar wel op de BSO Bengels Woerden of op BSO Sportlust Woerden. In principe brengt en haalt de ouder zelf zijn of haar kind naar de BSO locatie in de vakantie. Als dat niet mogelijk is, wordt dit met de pedagogisch medewerker van de locatie besproken en zoeken we samen naar een oplossing. In het uiterste geval kan taxivervoer geregeld worden. De extra kosten worden in rekening gebracht.
Voor meer informatie kunt u terecht op onze website www.kmnkindenco.nl of neemt u contact met ons op via telefoonnummer 030-6004750 of mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
U kunt uw kind makkelijk en snel vrijblijvend aanmelden via onze website www.kmnkindenco.nl. In het menu rechts ‘direct naar’ kiest u voor ‘aanmelden kinderopvang’.
De op 31 mei gehouden sponsorloop door de kinderen van de Jorai school is een enorm succes geworden. De sponsorloop werd gehouden ten bate van een kindertehuis in Lokichar, een plaats in een van de armste gebieden in Kenia. In dit kindertehuis wonen zo’n 80 weeskinderen en gehandicapte kinderen. ,,We willen er graag voor zorgen, dat deze kinderen naar school kunnen”, stond er in de infobrief. De kinderen van de groepen 1 tot en met 8 hebben geweldig hun best gedaan. De brief waarin de opbrengst stond vermeld, begon als volgt: ,,We konden onze ogen bijna niet geloven. Wat een geld hebben jullie verdiend met de sponsorloop. Het is in één woord GEWELDIG! De verkoop van koffie, thee en limonade bracht € 120,= op. En de sponsorloop heeft € 3.945,= opgebracht. Bij elkaar is dat het prachtige bedrag van € 4.065,=”. Het bedrag wordt overgemaakt naar de GZB voor het kindertehuis in Lokichar in Kenia. ,,De gehandicapte kinderen en weeskinderen zullen jullie dankbaar zijn!” En uiteraard is De Berichtgever trots op het feit dat zij deze geweldige prestatie kunnen vermelden in deze uitgave.
Zo’n 110 Zegvelders hebben op 6 juni genoten van het Zegvelds Diner. Stichting Welzijn Ouderen Afdeling De Zegge heeft dit diner georganiseerd in samenwerking met Gasterij De Milandhof. Voor slechts € 17,50 kregen de gasten een uitgebreid diner voorgeschoteld met daarbij onbeperkt drinken. Na een welkomstdrankje begon het diner met een verrukkelijke champignonsoep. Na het zingen van enkele ‘gouwe ouwe’ was er het tussenbuffet, bestaande uit diverse salades. Vervolgens was er het hoofdbuffet. Heerlijke vlees- en visgerechten vonden gretig aftrek. Na dit buffet was er de aangekondigde verrassing. Adrie de Jong en Gert Ton heetten als een soort Thomasvaer en Pieternel de gasten welkom aan dit Zegvelds Diner, waarbij diverse aanwezigen op een leuke manier in het ootje werden genomen. Tot slot was er het puddingenbuffet om de laatste ‘gaatjes’ te vullen. Na nog enkele ‘gouwe ouwe’ te hebben gezongen werd het buffet met een kopje koffie of thee afgesloten en gingen de gasten zeer voldaan huiswaarts. De avond werd muzikaal omlijst door de accordeonisten Henk Leeftink & Leen de Wit uit Woerden. Complimenten aan Louw en Wil Uittenbogaard en hun medewerkers die dit Zegvelds Diner verzorgd hebben. Het was geweldig.
Het gebeurt niet vaak dat we een rectificatie moeten plaatsen over een gedeelte dat we geplaatst hebben in De Berichtgever in de rubriek ‘Terug in de tijd naar….’.
Toch moeten we het eerste gedeelte van huisje nummer 1 aan de Broekerweg 56, geplaatst in de Berichtgever van maart 2012, herschrijven. Bij het uitzoeken van de gegevens van dit huisje kwamen we er bijna niet uit. De boeken van de diaconie werden er bij gehaald omdat het een huisje van de diaconie betrof. Maar in deze boeken waren de specificaties heel summier. Daarnaast hebben er diverse wijzigingen plaatsgevonden van de huisnummers en was er bijna geen uitkomen aan. We hebben toen een bepaalde lijn aangehouden die nu niet juist is gebleken. Onze oplettende dorpsgenoot Piet Brak maakte ons hierop attent, waarvoor dank. De namen van Albertus Halm en Willem Frederik van Veen, genoemd in dit gedeelte, waren wel bewoners van een huisje van de diaconie, maar deze huisjes stonden aan de Hoofdweg waar nu Zonkant staat.
We starten opnieuw met de gegevens van huisje 1.
Rond 1900 wordt de woning verhuurd aan de weduwe Metje van den Berg (geboren 3 augustus 1837 te ’s Gravensloot). Metje was op 9 december 1859 te Zegveld getrouwd met Jeronius Plomp (geboren 31 oktober 1828 te Zegveld, overleden 18 november 1871 te Zegveld). Na het overlijden van Metje Plomp-van den Berg op 2 maart 1901 te Zegveld wordt de woning opnieuw verhuurd.
De nieuwe huurders worden Jilis van Zanten (geboren 5 maart 1831 te Veenendaal). Hij was op 4 december 1863 te Kamerik getrouwd met Neeltje de Jong (geboren 27 april 1821 te Wilnis). Zij wonen echter maar enkele jaren in dit huisje, want Jilis en Neeltje overlijden respectievelijk op 19 juni 1904 te Zegveld en 31 augustus 1904 te Zegveld.
Per 21 juli 1905 komt Maria Roos (geboren 11 februari 1833 te Middelburg, Gemeente Reeuwijk) voor korte tijd in dit huisje wonen. Maria was weduwe van Jan de Ruijter (geboren 16 oktober 1835 te Lange Ruige Weide, overleden 24 augustus 1871 te Zegveld). Zij waren op 5 oktober 1866 te Zegveld in het huwelijk getreden. Maria de Ruijter-Roos vertrekt op 22 november 1905 naar Bleiswijk, waar zij op 29 april 1906 is overleden.
Per 29 november 1906 wordt de woning opnieuw aan een weduwe verhuurd en wel aan Teuntje Jaarsveld (geboren 27 februari 1868 te Benschop). Teuntje was op 3 januari 1896 te Polsbroek getrouwd met Arie van Dam (22 mei 1871 te Haastrecht, overleden 17 september 1904 te Zegveld). Zij waren op 6 februari 1904 vanuit Nieuwkoop in Zegveld komen wonen. Bekend is dat Teuntje van Dam-van Jaarsveld ook wel ‘schatje’ werd genoemd. Als haar zoon Hendrik (geboren 8 november 1898 te Gouda) op 29 juli 1926 te Zegveld trouwt met Dirkje van der Vis (geboren 8 april 1900 te Zegveld) wordt er in de tuin een houten woning gebouwd waar zij kunnen gaan wonen. In deze inmiddels uitgebouwde woning woont thans de familie Lehman aan de Milandweg 54. Teuntje van Dam-Jaarsveld vertrekt op 17 december 1931 naar Amsterdam. Zij overlijdt op 21 mei 1934 te Zegveld.
Het vervolg van de bewoners kunt u vinden in de Berichtgever van april 2012, want dat zijn de bewoners Christiaan Muller en zijn vrouw Trinette Menzo.
De ruim 400 deelnemers aan het Zegveldse stratenvoetbal op zaterdag 9 juni lieten zich niet door de regen laten weerhouden. Vooral in de ochtenduren moesten de kinderen opboksen tegen weer en wind, het deerde hen nauwelijks. Met groot enthousiasme werd gestreden om de wisselbeker.
Bij de allerjongsten ontmoetten de teams van de Broeksloot en Korensloot elkaar in de finale. In een ongemeend spannend duel bleven beide teams net als in de groepsfase steken op 0-0 en dus moesten penalty’s de beslissing brengen. Daarin was de Broeksloot net wat overtuigender, waardoor het de beker veroverde.
Bij de oudere jeugd troffen uiteindelijk de beide poulewinnaars elkaar in de finale. En dat waren beiden teams uit de Meije, In een enerverend duel bleek één goal van de Meije 3 voldoende voor de winst.
Ook bij de groten was er in de middag best wel een – overigens sportieve - strijd. De 38 teams streden in 8 poules met verve voor finaleplaatsen en die waren uiteindelijk weggelegd voor de Prunuslaan en de W. Alexanderstraat. Het team van de W. Alexanderstraat liet er geen misverstand over bestaan. Het pakte in een mum van tijd een voorsprong en gaf vervolgens nauwelijks kansen weg. Met als gevolg een dikverdiende 3-1 overwinning en voor een jaar ‘straat van het jaar’.
Penaltybokaal
Tussen de bedrijven door pakten Wessel Baartman en Timen Klein in hun leeftijdsklasse de penaltybokaal. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. De grote publieke belangstelling legde de nodige druk op de schouders van de jongens en meisjes. En Siveo-goalie Eric Streng liet niet met zich sollen.
Wij zijn nog steeds aan het nagenieten van het grandioze succes van het Zegveldse diner.
Met 111 deelnemers was het meer dan wij hadden durven verwachten. Het heerlijke eten, de mooie muziek en de bijdrage van 'Truus en Henk' maakte het voor velen tot een onvergetelijke avond.
Hartelijk dank aan iedereen die hier een steentje aan bij heeft gedragen. Een veel gehoorde reactie was: volgend jaar weer. We zullen zien!
De open tafel gaat bijna met vakantie, evenals de andere activiteiten. De deelnemers horen het wel wanneer iets stopt. Wat niet stopt is Jeu de Boules. Elke maandagmiddag is deze groep enthousiast bezig. Als u ook eens een bal wil gooien, dan bent u erg welkom. Om 14.00 uur op de baan aan de Middenweg.
Ook het fietsen stopt niet. Vorige keer schreef ik dat het mooier weer zou worden, dat is uitgekomen. Elke 14 dagen, op donderdag wordt er gefietst, vertrek om 13.00 uur vanaf de Zegge.
We proberen in oktober een excursie te organiseren naar het kaaspakhuis aan de Hoofdweg, tegenwoordig eigendom van de ‘Van der Sterre groep’.
Aan het eind van dit seizoen bedanken we al onze gastvrouwen/heren voor hun enorme inzet om alle activiteiten te begeleiden.
Wij als commissie wensen iedereen, of u weg gaat of dat u thuis blijft, toch een stralende zomer met zonneschijn en regen op zijn tijd.
Namens de commissie, Herman Groen.
Op zaterdag 8 september wordt er in De Voorhof aan de Hoofdweg 48 van 9.30 tot 12.00 uur weer een najaar en winter kledingbeurs gehouden.
Tijdens deze beurs worden baby-, kinder- & positiekleding verkocht evenals baby uitzet gebruiksartikelen, speelgoed, kinderfietsen en dergelijke.
Voor informatie en klantnummer kunt u contact opnemen met Sabina van der Arend, tel. (0348) 691933 (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), Carola Hageman, tel. (0348) 560305 (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Mari-Anne van de Vlierd, tel. (0348) 691334.