Dit jaar vond voor de 2e keer ‘Voetbalclub van het Jaar Verkiezing’ plaats. Deze verkiezing is een initiatief van Vote Company, in samenwerking met onder meer Spieren voor Spieren, Corendon en Wij Willen Sport. Elke uitgebrachte stem betekende een bijdrage voor het goede doel Spieren voor Spieren. SIVEO behoorde ook tot de genomineerden en is voor de tweede jaar achtereen 1e gewonnen in de provincie Utrecht. Bij de vorige verkiezing, eind 2011, werd s.v. SIVEO’60 ook al 1e in de provincie. De eerste plekken in de categorieën ‘Betaald Voetbal Organisaties’ en ‘Topklasse-clubs’ werden gewonnen door respectievelijk SC Heerenveen en GVVV uit Veenendaal.
Voor de Award Uitreiking zijn Bram, Margriet en Jan naar het Steigenberger Kurhaus Hotel in Scheveningen afgereisd. Trots presenteren zij de vanmiddag in ontvangst genomen Awards voor meeste stemmen en hoogst gemiddelde waardering in de provincie Utrecht.
Twee prijzen werden in de wacht gesleept, die van de ‘meeste stemmen’ en die van de ‘hoogste gemiddelde waardering’. We hebben in de provincie voetbalvereniging H.D.S. uit Leersum achter ons kunnen houden in beide categorieën. Landelijk eindigde SIVEO in de categorie ‘meeste stemmen’ net buiten de beste 10, op plaats 11. Daarentegen is het ons geel-blauwe dorpsclubje wel gelukt om de 5e plek te bemachtigen in de lijst van hoogste waardering. Een schitterend resultaat waar we uitermate trots op kunnen zijn! 1e worden is één ding, maar de 1e plek vasthouden is heel wat anders.
Een vereniging is van de leden, de vrijwilligers en iedereen die de club een warm hart toedraagt. Deze awards zijn dan ook voor jullie! Gefeliciteerd en bedankt voor iedereen die op SIVEO gestemd heeft!
Het bestuur
Buurtbus 724 (dit was vroeger busnummer 450) vertrekt vanaf NS station Bodegraven en rijdt via de Meije, Zegveld, Woerden, Nieuwerbrug, Waarder en Driebruggen naar NS station Bodegraven.
De bus rijdt van maandag tot en met vrijdag volgens een vast rit/tijdschema. De bus rijdt niet op nationale en erkende feestdagen.
Sinds 1 januari jl. zijn de tijden van de buurtbus als volgt:
Opstaphalte Zegveld (hoek Rijwielhandel Stoof)
Vertrek richting Woerden om 09.42 uur – 12.42 uur – 15.42 uur en 17.13 uur.
Vertrek richting Bodegraven om 08.44 uur – 11.44 uur en 14.44 uur.
U kunt de vertrektijden ook vinden op de website buurtbusdemeije.nl
In Bodegraven heeft u de mogelijkheid om met buslijn 722 door te reizen naar Alphen aan den Rijn. U kunt daar vandaan bijvoorbeeld naar de Aarhof. De bustijden sluiten op elkaar aan. Misschien een idee voor een uitstapje!
Al weer 25 jaar is zij verbonden aan de School met de Bijbel Jorai. Op 4 januari 1988 kwam zij als opvolger van kleuterjuf Christa Okker vanuit het Groningse Zuidhorn naar Zegveld: Elske Bamberg-de Boer. Het viel in die tijd niet mee om ergens een baan te vinden als kleuterjuf. Na veel sollicitaties kwam zij uiteindelijk in Zegveld terecht, een dorp waar ze nog nooit van gehoord had. Ze heeft dan ook in het begin erg moeten wennen in deze omgeving. Gelukkig kon ze op een kamer in Woerden wonen, daar waar ook haar collega Marian van den Bosch-de Fockert een kamer had. Na drie jaar verhuisde ze naar Zegveld. Na diverse verhuizingen binnen ons dorp woont ze nu in Rotterdam met haar man Rob.
De eerste zeventien jaar heeft Elske fulltime voor de klas gestaan, maar na de geboorte van haar dochter Anne is ze korter gaan werken. Nu werkt ze nog anderhalve dag. Maandag neemt zij de remedial teacher taken op zich van de onderbouw en vrijdagmorgen is ze nog de kleuterjuf van groep 2. ,,Bij de kleuters ligt mijn hart. Het is heel anders lesgeven dan bij een hogere groep. Het is ook de gezelligheid als je met een thema bezig bent. Allemaal dingetjes er bij zoeken. Je bent veel meer creatief bezig. Ook in groep 2 leren de kinderen al met de computer omgaan en doen ze er spelletjes op. Op school is het heel belangrijk dat je voor kinderen een luisterend oor hebt. Dat het kind zijn verhaal kwijt kan.”
Elske vertelt verder: ,,Nu ik geen eigen klas meer hebt, mis je ook wel veel. Maar dat is een keuze die je maakt. Bij verplichte vergaderingen kom ik wel terug.” In de methodes van lesgeven is veel veranderd. Vroeger moest je veel dingen zelf uitzoeken. Tegenwoordig wordt er best wel veel van de kinderen gevraagd. Inmiddels heeft Elske al weer kinderen in de klas van oud-leerlingen en constateert daarbij dat ze zelf ook ouder wordt. ,,Ondanks het feit dat ik heel erg heb moeten wennen in deze omgeving, heb ik heel veel lieve en hartelijke mensen ontmoet. Ik voel me wat dat betreft heel rijk.” Ter gelegenheid van haar jubileum krijgt Elske een etentje aangeboden, samen met haar collega’s. ,,En”, zegt Elske, ,,ik kan niet in de toekomst kijken, maar als het aan mij ligt blijf ik voorlopig nog naar Zegveld rijden.”
De Berichtgever heeft juf Elske gefeliciteerd met haar jubileum en haar het bloemetje van de maand overhandigd. Wij wensen haar nog hele mooie jaren toe op de Jorai .
Het tweede bloemetje van de maand brachten we bij Arie en Dit Vink uit de Prinses Beatrixstraat 42. Zij mochten op 19 december hun gouden jubileum vieren. Hun trouwdag zal zeker nog in hun geheugen gegrift staan, want vanaf die dag begon ook de strenge winter 1962-1963 en vroor het lange tijd iedere nacht. Arie en Dit hadden elkaar enkele jaren daarvoor ontmoet op een Bondsdag van de Nederlands Hervormde meisjes- en jongelingsvereniging in Utrecht.
Het bruidspaar kreeg in Zijderveld een woning toegewezen, de woonplaats van Arie. Daar was hij ook schilder. Na 10 jaar kreeg Arie een baan bij de gemeente Amsterdam. Hij werd daar hoofd van de afdeling schilder en afwerking van de utiliteitsbouw. Utiliteitsbouw beslaat alle bouwwerken die geen woonbestemming hebben. Dat betekende dat ze niet in Zijderveld konden blijven wonen. Ze moesten binnen een straal van 35 km van zijn werk gaan wonen. Omdat er veel familie van Dit (geboren in Linschoten) in Zegveld woonde, was het logisch dat ze naar Zegveld kwamen.
Naast zijn werk is Arie erg actief (geweest). Zo heeft hij vanaf 1980 veertien jaar lang het inmiddels niet meer weg te denken verenigingenspel in elkaar gezet. ,,Nog steeds komen ze het spel nog wel eens lenen. Ook heb ik het spel op verschillende plaatsen in het land gespeeld.” Daarnaast heeft Arie 12 jaar in het bestuur van de Culturele Stichting Zegveld gezeten en was hij penningmeester van de kleuterschool. Ook was hij 27 jaar penningmeester en deed de administratie van de O.L.N.S.S. oftewel van de Oud Leerlingen Nationale Schilder School. Nu is hij daar erelid van. Nog steeds is hij penningmeester en verzorgt de ledenadministratie van de P.C.O.B., de Protestant Christelijke Ouderen Bond afdeling Woerden. Met zo’n 600 leden gaat hier best veel tijd in zitten.
Stilzitten is er bij Arie niet bij. Hobby’s genoeg, zoals schilderen, legpuzzels, sudoku’s en cryptogrammen oplossen.
Ook Dit heeft haar hobby’s. Inmiddels zit zij al 22 jaar bij het volksdansen. Thuis kan zij zich heerlijk vermaken met het maken van kaarten. Alle uitnodigingen voor het feest heeft zij zelf gemaakt. En het maken van legpuzzels is ook haar hobby. Tot slot heeft zij veel aan mantelzorg bij de buren gedaan.
Ter gelegenheid van hun 50-jarig huwelijksjubileum zijn zij met hun 4 kinderen en 8 kleinkinderen uit eten geweest. In verband met eventuele weersomstandigheden op 19 december vieren ze het jubileum in april nog een keer met familie en vrienden.
Bij het gouden bruidspaar overheerst de dankbaarheid. ,,Wij hebben de afgelopen 50 jaar heel veel vreugde beleefd, maar ook veel verdriet en zorgen meegemaakt.”
De Berichtgever heeft het bruidspaar gefeliciteerd met hun gouden jubileum en wenst hun nog veel goede en gezonde jaren toe.
Al sinds februari 1998 is Sport- en Gezondheidscentrum Henkido een begrip in Zegveld. Zowel voor pedicure of fysiotherapie behandelingen, judo en fitnessactiviteiten konden Zegvelders en mensen uit de regio bij Henkido terecht. In de loop van de jaren hebben Henk en Petra Sport- en Gezondheidscentrum Henkido succesvol uitgebreid uit met populaire activiteiten als spinning, clubpower, pilates en streetdance. Door privé omstandigheden zijn de activiteiten onlangs weer terug gebracht naar de basis en is judo nu de belangrijkste activiteit met fitness en fysiotherapie als aanvulling.
Henk Graafland: ,,Vanwege de deelname in het bedrijf van mijn zoons Pim en Tom hebben we besloten de naam ‘Henkido’ (betekenis: de manier van Henk/de weg van het kind) te wijzigen in ‘Sportcentrum Graafland’. Mijn zoons zullen geleidelijk een groter onderdeel gaan vormen van het bedrijf en hun kennis en specialisaties toevoegen. Tom studeert binnenkort af aan de HALO (docent lichamelijke opvoeding) en heeft judo en turnen als specialisaties. Pim studeert geneeskunde en wil zich specialiseren als sportarts.” Doch de naam Henkido verdwijnt niet helemaal aangezien het Top Judo Team Henkido blijft bestaan. Naast de begeleiding van het Top Judo Team is mede door Henk onlangs de stichting ‘Topjudo Het Groene Hart’ opgericht. De stichting heeft als doel de topjudosport in de regio te promoten. In deze stichting nemen topjudoka’s en ouders van judoka’s plaats teneinde geld in te zamelen voor de (aankomende) topjudoka’s zodat zij kunnen deelnemen aan trainingskampen en wedstrijden.
Doch door Sportcentrum Graafland wordt ook uitbreiding gezocht in de outdoor-activiteiten. De ruime ervaring van Henk en de studie-ervaring van Tom staan garant voor een kwalitatief hoog niveau van verschillende outdoor-activiteiten. Henk: ,,De outdoor-activiteiten bestaan onder andere uit kanotochten, survivaltrainingen, boogschieten, nordic walking en weerbaarheidstrainingen. Deze activiteiten vinden plaats in de Meije op nr. 130 - alwaar Sportcentrum Graafland over een loods en opstallen (met sanitaire voorzieningen) beschikt - of in de bossen rond Woudenberg. De outdoor-activiteiten zijn geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar. Inschrijving kan op individuele of groepsbasis.
Naast Tom en Pim is ook de nieuwe partner van Henk, Michaela Koelman, verbonden aan Sportcentrum Graafland. Michaela is fulltime docent in het speciaal onderwijs en heeft zich gespecialiseerd in begeleiding van kinderen met een autistische stoornis. Zij runt tevens dagopvang ‘Het Wagenwiel’ in Woudenberg. Het Wagenwiel is een dagopvang voor bijzondere kinderen en zorgt voor begeleiding van kinderen in de leeftijd van 5 t/m 15 jaar met bijvoorbeeld ADHD, autisme, PDD-NOS en/of aanverwante beperkingen. Het betreft buitenschoolse begeleiding op zaterdag, woensdagmiddag en/of in de vakanties waarbij sport, spel, de natuur en dieren een belangrijke rol spelen. Ook Henk heeft affiniteit met kinderen met autisme aangezien hij tijdens zijn studie onderzoek heeft gedaan naar de effecten van judo bij autistische kinderen en een scriptie schreef over ‘Judo binnen MRT (Motorisch Remedial Teaching)’. ,,Toen ik Michaela leerde kennen klikte het direct tussen ons en onze interesses bleken sterk overeen te komen. Via dagopvang Het Wagenwiel hebben we nu twee weekenden per maand kinderen met autisme of aanverwante beperking te logeren aan de Molenweg in Zegveld. Michaela en ik zorgen ervoor dat de ouders van deze kinderen een weekend zorgverlof hebben en de kinderen lekker bezig zijn met sport, spel, natuur en dieren onder professionele begeleiding. Verblijf in de dagopvang Het Wagenwiel kan met financiering middels PGB, maar we zijn ook bezig met de aanvraag voor een AWBZ-erkenning”, vertelt Henk.
Als geïnformeerd wordt naar plannen voor overige uitbreidingen van Sportcentrum Graafland vertelt Henk dat rond de vakantiewoning van Michaela in Hongarije een mini-camping wordt gerealiseerd. In de (nabije) toekomst zal het mogelijk zijn in de zomerperiode via Sportcentrum Graafland outdoor-vakanties naar Hongarije te boeken.
Ter afsluiting benadrukt Henk dat Sportcentrum Graafland, inclusief de fysiotherapie-praktijk, gevestigd zal blijven aan de Molenweg in Zegveld, maar hij sluit niet uit dat zodra Tom en/of Pim een wezenlijk onderdeel vormen van het bedrijf, hij samen met Michaela een eigen huis in de omgeving van Zegveld zal zoeken. Sportcentrum Graafland nodigt de lezers van De Berichtgever graag uit de nieuwe website te bezoeken alwaar tevens een link te vinden is naar dagopvang Het Wagenwiel www.sportcentrumgraafland.nl.
De laatste week van december stonden voor het Bibliotheek Service Centrum (BiSC) en de Utrechtse bibliotheken in het teken van de langverwachte migratie naar het nieuwe bibliotheeksysteem Wise. Door een goede voorbereiding en samenwerking tussen BiSC en 7 Utrechtse regiobibliotheken is de overstap met minimale verstoring en binnen de vastgestelde planning verlopen. Een week lang konden materialen niet worden uitgeleend, ingenomen of gereserveerd en waren alle 70 vestigingen gesloten.
Het was een complexe operatie vanwege de omvang. In 70 vestigingen moesten 700 werkplekken en gegevens van meer dan 300.000 leners worden aangepast. Daarbij is de randapparatuur zoals betaalautomaten, uitleen- en inleverapparatuur in de bibliotheken afkomstig van verschillende leveranciers.
Voor de overstap naar het nieuwe bibliotheeksysteem inventariseerde BiSC wat de wensen en eisen waren, die de Utrechtse Bibliotheken stellen aan een nieuw systeem. Een belangrijke eis was dat het nieuwe systeem kan aansluiten op de landelijke digitale bibliotheek. Hiermee krijgen de leden van de Utrechtse bibliotheken toegang tot de landelijk ontwikkelde diensten en producten zoals een portaal voor e-books.
In De Berichtgever van december 2012 meldde Sjaak Voorend, vertegenwoordiger van LTO-Noord in het overleg met Zuid Holland, dat er goed nieuws voor de boeren was. Helaas bleek vorige maand tijdens de laatste informatiebijeenkomst in de Milandhof dat dit toch niet het geval is.
Vorig jaar liet gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid Holland weten, dat een gebied van 10 km rondom rond de Nieuwkoopse Plassen met 1.000 veehouderijen en nog 2.000 andere bedrijven, ‘op slot zit’.
Kort gezegd kwam het er op neer dat er geen ‘natuurvergunningen’ meer worden verleend, omdat er te veel stikstof in de lucht zit. En dat is iets waar het veenmosrietland in de Plassen niet tegen kan. Bouw- en milieuvergunningen worden nog wel verleend.
Na dit slechte bericht is men met drie werkgroepen aan de slag gegaan om een oplossing te vinden. Er is bijna een jaar lang hard gewerkt en volgens Voorend zijn er uiteindelijk goede resultaten geboekt: ,,Als er achterstallig onderhoud uitgevoerd wordt in het plassengebied, kan het veenmosrietland meer stikstof verdragen. Het ministerie was van plan Natuurmonumenten hiervoor zo’n 13 miljoen euro subsidie te geven om dit onderhoud uit te voeren. Daarna zouden de natuurvergunningen voor uitbreidingen van bedrijven snel verleend kunnen worden, mogelijk al in januari 2013."
,,Tijdens de informatieavond in december stelde gedeputeerde Weber dat de ‘normale bedrijfsuitbreidingen’ vergund kunnen worden. Maar hij vertelde er ook bij dat dit pas op zijn vroegst in 2014 kan. Dit betekent uitstel van minstens een jaar. De gedeputeerde stelde voor om in 2013 dan maar de stikstofruimte van je buurman te kopen zodra die stopt met zijn bedrijf. En dit zonder voorafgaand overleg met de mensen die in de werkgroepen al een jaar lang bezig zijn met het zoeken naar een oplossing."
Volgens Sjaak Voorend is dit niet de eerste keer dat men op het verkeerde been wordt gezet: ,,Nu blijkt ook de subsidie voor Natuurmonumenten nog lang niet geregeld te zijn, dat is een tweede tegenvaller. Als dat geld er niet komt, stort het hele plan als een kaartenhuis in elkaar."
Hij vervolgt: ,,Als LTO hebben we veel bereikt. Het rietland kan inmiddels veel meer stikstof verdragen. Maar wij zullen verder in gesprek moeten met de provincie Zuid Holland en daarbij is het van groot belang dat ambtenaren en de provincie zich aan hun toezeggingen houden.”
De provincie Utrecht heeft op langere termijn meer ruimte voor verlening van natuurvergunningen. Een groot probleem is echter dat de veehouders in Utrecht geen stikstofruimte kunnen kopen.
Zij moeten dit uit een 'stikstofbank' halen die de provincie heeft ingesteld. Nu blijkt dat voor deze regio de bank al leeg is.
Beheerplan
LTO-Noord is betrokken bij het Natura2000-beheerplan dat door Zuid Holland gemaakt wordt voor het Plassengebied. In dit concept beheerplan is te lezen dat er nieuw veenmosrietland in een gebied van 250 ha. in de Meijegraslanden moet worden aangelegd.
In de Meijegraslanden (dit is het 500 ha open weidegebied tussen de Meije en de rietlanden in de Plassen) komt ook nog eens ca. 30 ha Blauwgrasland.
Hiervoor zullen een aantal veehouders moeten verdwijnen.
Voorend: ,,Als deze aanleg plaats gaat vinden, komen er twee zeer stikstofgevoelige natuursoorten dichter bij de bestaande veehouderijen. Die bedrijven krijgen daardoor weer nieuwe problemen met de uitstoot van stikstof. De provincie Zuid Holland heeft dus met moeite een oplossing voor de stikstofproblematiek gevonden en creëert direct weer een nieuw probleem door de aanleg van deze nieuwe natuurgebieden in de Meijegraslanden. Wie begrijpt dit nog?”
1. Als het aan Mark Vergeer ligt, wordt er op nieuwjaarsdag helemaal geen vuurwerk afgestoken. Hij vond het in ieder geval maar ENG om er door heen te fietsen. Zo lazen wij in een regionaal dagblad.
2. In hetzelfde regionaal dagblad lazen wij een oproep van Nico Keurling. Mees was weggelopen in Zegveld/Meije. Hopelijk is Mees inmiddels terug bij zijn baasje.
3. Op 1 februari mocht Adinda Plijter uit de Prunuslaan 15 poseren bij het spandoek ter ere van haar vijftigste verjaardag. De tekst spreekt voor zich, alhoewel, op de foto is nog geen grijze haar te zien.
4. ’s Morgens vroeg werd hij ontvoerd door zijn collega’s van de brandweer. In de brandweergarage werd hij verrast met een ontbijt waarbij zijn hele familie aanwezig was. Zijn werknemers in de Coop winkel zagen het somberder in en waren zelfs in paniek, want hun baas Piet Bremmer was nu half antiek. Ja, 16 februari 2012 zal Piet voorlopig niet vergeten.
5. In een regionaal dagblad van 13 maart zagen we deze leuke foto van twee assertieve Zegvelders. Paul Vonk en Henk van Dam. Twee bestuursleden van het Dorpsplatform die zich vastbijten in zaken waarvoor een lange adem nodig is. Zij zorgen er ook voor dat er in der winter een tractor met strooizout rijdt.
6. Het was op twee april dat Arie Hamoen voor ons poseerde met BRIL. Dat was volgens het spandoek ook wel nodig. Maar een kam is inmiddels overbodig. Zo was hij voor ons even naast zijn Abraham te zien en wel in de Clausstraat 17.
7. Nee, dit keer sloeg het verkeersbord met 60 erop niet op de maximum snelheid die gereden mag worden op het erf aan de Molenweg 39, maar op de leeftijd die Opa Leen van Ingen op 14 april bereikte.
8. John en Bianca Balvert van de Hoofdweg 129 waren zo blij met de geboorte van dochter Nancy, dat er een foto gestuurd werd naar een regionaal dagblad zodat velen konden delen in de feestvreugde.
9. Hij mag dan sinds 29 mei bejaard zijn en AOW ontvangen, uiterlijk is (O)PA Marinus Verhoeff nog lang niet zo ver. Aan de Populierenlaan 29 is het blijkbaar goed toeven.
10. Ja, het is echt waar. Ons Coop meisjes werd 30 mei 50 jaar. Annemarie Vonk uit de Broeksloot 59 genoot deze dag met volle teugen. Trots liet ze zich fotograferen bij haar Sara thuis, bij een Sara voor de Coop en een spandoek eveneens bij de Coop.
11. Op 2 juni was het feest aan de Boschsloot 14. Gert en Thea Wijman kwamen weer in ons dorp wonen na diverse jaren in Woerden te hebben gewoond. Zij waren zogezegd: Terug van weg geweest.
12. Op 3 juni troffen we een spandoek aan de Kastanjelaan 5. De tekst was bedoeld voor Corina Muller. Maar of deze klopt als je 30 jaar wordt, daar zetten wij een vraagteken bij.
13. Het was prachtig weer op 30 juni, dus dacht Rita Hoogerheide van de Middenweg 53: Ik ga mijn schilderijen buiten uitstallen. Wie weet verkoop ik nog wat. Wat de dagopbrengst is geweest, dat blijft geheim.
14. Op 9 juli zagen we twee zwartepieten in een regionaal dagblad staan. Bij bestudering van de tekst bleek het te gaan om onze dorpsgenoot Elbert Stoof van de Hoofdweg 1. Samen met een vriend was hij voor zijn studie in Israël. Tijdens een excursie bij de Dode Zee hadden zij zich heel gezond ingesmeerd met modder.
15. En weer was het feest aan de Boschsloot 14. Ditmaal waren Gert en Thea Wijman 40 jaar getrouwd. Of de Milandhof op 8 juni echt op z’n kop heeft gestaan, De Berichtgever heeft het niet vernomen.
16. Sylvia Heemskerk uit de Korensloot 1 mag dan nog wel niet grijs zijn, ze is wel 50 jaar geworden op 17 juli. En volgens het spandoek let deze Sara op elke prijs.
17. Ada Beiboer uit de W. Alexanderstraat 19 is zo trots op haar kleinzoon Dean, geboren 9 juli 2012, dat zij een foto stuurde naar een regionaal dagblad. Dean is het zoontje van Arnold & Daniëlle Beiboer-Ubels uit de Broeksloot 26.
18. Wij hebben de oerknal niet gehoord, maar dat deze sportieve grijze motormuis 50 jaar is geworden, dat staat als een paal boven water. Klaas Heemskerk uit de Korensloot 1 haalde op 25 september zijn vrouw Sylvia qua leeftijd weer in.
19. In oktober werd de redactie van De Berichtgever verrast met een heerlijke cake. Fraai versierd met de naam van De Berichtgever er op. De gever/geefster wil graag anoniem blijven. De cake smaakte verrukkelijk. Wat de redactie betreft: GOED VOORBEELD DOET GOED VOLGEN!
20. Het doet ons ook een deugd. Allereerst dat Anita van Veldhuizen uit de Broeksloot 13 op 19 oktober de leeftijd van 50 jaar mocht bereiken en natuurlijk ook dat ze aan haar tweede jeugd is begonnen. Betekent dit weer stappen met vriendinnen?
21. Eveneens op 19 oktober zagen we allerlei toeters en bellen bij Jim Hovorka aan de Middenweg 47. En de woorden op de Amerikaanse vlag: Yes its true – Jim is 50 – How do you do!, die vraag kan alleen Jim beantwoorden. Of laat het hem koud, gezien de sneeuwpop.
22. Jawel, 4 november was voor Elly Wisseloo niet zo maar een dag, maar een dag waarop ze weer een jaartje ouder is geworden. Hoe oud? Dat ziet u op de foto. Een goede reden om dit jubileumjaar met familie en vrienden in De Halve Maan in de Meije te vieren.
23. Ja, hoeveel is 2600 weken? Delen door 52 en dan heb je het aantal jaren. Op 13 november maakte Kees Heikoop uit de Eikenlaan 1 de 2600 weken vol. Dus… hij werd vijftig jaar. Dat is iets wat we zeker weten.
24. Deze toffe peer is geen 49 meer. Dat klopt. Want 8 december bereikte Menno Brak uit de Korensloot 46 de leeftijd van 50 jaar. Vandaar de Abraham en versieringen bij zijn huis. En ’s avonds feest in de Milandhof. Het spandoek geeft het al aan: Menno, proost.
Hoofdweg 21
De woning achter Hoofdweg 19 had als adressering Hoofdweg 21. Het was een klein boerderijtje. Bij het uitzoeken van de gegevens van dit boerderijtje is gebleken dat Hoofdweg 19 en Hoofdweg 21 mogelijk wel drie of vier kleine woninkjes zijn geweest met in het begin het huisnummer 52a t/m 52d.
De woning heeft Pieter van den Toorn in 1862 laten bouwen. De eerste bewoner van dit huisje is Jeronius Plomp (geboren 31 oktober 1828 te Zegveld, overleden 18 november 1871 te Zegveld). Hij was op 9 december 1859 te Zegveld getrouwd met Metje van den Berg (geboren 3 augustus 1837 te ’s Gravensloot, overleden 4 maart 1901 te Zegveld).
Als in 1874 drie kinderen trouwen van Pieter van den Toorn vertrekt de weduwe Metje Plomp-van den Berg en komt Pieter van den Toorn zelf wonen op dit adres. Pieter van den Toorn was timmerman en het bedrijf was gevestigd aan het adres Hoofdweg 15 waar later het schildersbedrijf van de familie Hoogeveen zat.
Pieter van den Toorn (geboren 25 februari 1825 te Hazerswoude, overleden 11 november 1909 te Zegveld) was op 9 juni 1848 te Bleiswijk getrouwd met Jannetje Buitenhuis (geboren 1824 te Bleiswijk, overleden 2 december 1894 te Zegveld). Hij blijft op de boerderij tot 1887. Dan verhuist hij naar het huis van zijn dochter Antje Buitenhuis-van den Toorn. Zij woonde bij het timmerbedrijf aan de Hoofdweg 15. Antje (geboren 3 juni 1852 te Hazerswoude, overleden 19 april 1911 te Hazerswoude) was op 11 september 1874 te Zegveld getrouwd met Hendrik Johannes Buitenhuis (geboren 24 oktober 1854 te Moerkapelle, overleden 20 augustus 1933 te Hazerswoude). Zij gingen in 1887 weer terug naar Hazerswoude.
In 1887 komt de zoon van Pieter van den Toorn op Hoofdweg 21 wonen. Dit is Jacobus Johannes van den Toorn (geboren 22 december 1853 te Zegveld, overleden 4 september 1940 te Zeist). Hij is op dezelfde dag als zijn zusters Antje en Anna getrouwd, namelijk 11 september 1874 te Zegveld met Maria Zaalkamp (geboren 12 april 1855 te Kamerik, overleden 20 maart 1903 te Zegveld.
Waarschijnlijk is het dat na het overlijden van Maria Zaalkamp in 1903 de zus van Jacobus Johannes van den Toorn daar komt wonen, want Anna van den Toorn en haar man Pieter Both hadden vanuit de boedelscheiding van Anna’s moeder Jannetje van den Toorn-Buitenhuis deze woning/boerderij geërfd.
Anna Both-van den Toorn (geboren 31 augustus 1849 te Hazerswoude, overleden 17 juli 1928 te Kamerik) was ook op 11 september 1874 te Zegveld getrouwd en wel met Pieter Both (geboren 18 maart 1848 te Bodegraven, overleden 22 januari 1897 te Zegveld).
Per 12 mei 1924 wordt het bedrijf overgenomen door haar kleinzoon Pieter Burggraaf (geboren 21 april 1901 te Zegveld). Hij was op 2 augustus 1923 te Kamerik getrouwd met Annigje Catharina Hogendoorn (geboren 31 oktober 1898 te Kamerik). Anna Both-van den Toorn vertrekt met onder andere zoon Pieter Both (geboren 16 februari 1875, overleden 28 mei 1957) per 25 september 1924 naar Kamerik.
Hun oom Pieter Both (geboren 16 februari 1875) komt echter per 27 december 1924 weer bij hen inwonen. Op 13 februari 1931 vertrekt deze Pieter Both weer naar Kamerik om per 28 december 1931 weer terug te komen naar Zegveld. Dan gaat hij echter wonen bij de buurman, schilder Jan Hoogeveen (geboren 21 juli 1906 te Zegveld, overleden 17 maart 1989 te Zegveld) aan de Hoofdweg 15.
Op 2 mei 1932 vertrekt het gezin van Pieter Burggraaf naar Kamerik.
Het is bekend dat Theo Oussoren een poosje gewoond heeft in de woning Hoofdweg 19. Dat moet dan geweest na het vertrek van bovengenoemde bewoner. Matheeuwes Oussoren (geboren 5 oktober 1890 te Zegveld, overleden 4 april 1965 te Zegveld) was op 20 maart 1913 te Zegveld getrouwd met Marrigje de Leeuw (geboren 22 februari 1886 te Zegveld, overleden 10 november 1975 te Zegveld).
Per 6 juni 1933 komt Adrianus Oskam (geboren 29 juli 1909 te Woerden, overleden 26 juli 1974 te Zegveld) op deze boerderij wonen. Adrianus was op 23 mei 1933 te Alphen aan den Rijn getrouwd met Aaltje de Wit (geboren 20 juli 1902 te Nieuwveen, overleden 23 februari 1982 te Woerden).
Adrianus Oskam pachtte de boerderij van eigenaar Arie Gerrit Blok, graanhandelaar in Zegveld. Dit betekende dat hij min of meer verplicht was zijn veevoer bij deze graanhandelaar te kopen. Achter zijn woning stond een stal waarin zo’n 10 koeien konden staan. Adrianus had altijd de ambitie gehad om politieagent te worden. Hij slaagde cum laude voor de opleiding tot politieagent. Echter toen hij politie wilde worden werd hij afgekeurd voor zijn ogen.
Bekend is het verhaal dat in de oorlog bij Oskam een varken werd geslacht, waarbij ook de buren Mees de Boggende en Jan Hoogeveen aanwezig waren. Buiten stonden enkele mensen op de uitkijk om te kijken of er geen Duitsers aankwamen. Vervolgens werd het varken gerookt in een klein hokje waarbij de aanwezigen bijna stikten van de rook en het vreselijk benauwd kregen.
Een andere anekdote is van toen nog buurjongen Evert van Wijk. Hij vertelt dat tijdens de ziekte van Adriaan, zoon van Adrianus en Aaltje, hij met zijn zus Maria van Wijk de koeien een poosje hebben gemolken. Evert herinnert zich hoe Maria hem riep, zo van: ,,Moet je eens kijken!” Toen Evert kwam kijken zag hij hoe de koe die zij molk geen vier, maar zes spenen had en alle zes spenen gaven nog melk ook.
Zoon Jaap vertelt het verhaal dat in de oorlog ene meneer Hamerslag uit Woerden melk bij zijn vader kwam halen. Deze man was zeer begaafd in het met de hand maken van houtwerk. Na de oorlog had deze meneer voor Jaap uit dankbaarheid een prachtige grote vrachtwagen van hout gemaakt. Ook een knikkerbord van hout dat nog steeds in het bezit van de familie is.
Over tante Ger Uittenbogaard die op nummer 17 woonde weet hij te vertellen: ,,Zij behoorde gewoon tot de inventaris.”
Adrianus Oskam beëindigt in 1961 zijn bedrijf. Er was geen opvolger en daarbij speelde ook de ruilverkaveling een rol. Het was kiezen tussen hoge investeringen (zo zou er een melktank moeten komen) of stoppen. Met veel verdriet heeft Oskam tot het laatste besloten.
Op 10 september 1963 vertrekt Adrianus en zijn vrouw Aaltje naar de woning aan de Nieuwstraat 40.
Nadat op 19 juni 1964 door blikseminslag brand ontstaat bij de woningen aan de Hoofdweg 34 en 36 bij de families Van Deursen en Hoogendoorn moet ook mevrouw A. Harskamp-van Dam tijdelijk verhuizen. Zij woont achter genoemde woningen. Aaltje Harskamp-van Dam (geboren 31 maart 1894 te Waarder, overleden 22 november 1983 te Woerden) komt per 24 juni 1964 tijdelijk wonen in de woning Hoofdweg 21. Aaltje was op 27 augustus 1914 getrouwd met Jan Hendrik Harskamp (geboren 4 maart 1889 te Wilnis, overleden 11 februari 1960 te Woerden). Nadat de afgebrande woningen herbouwd zijn, gaat Aaltje Harskamp-van Dam op 14 januari 1965 terug naar Hoofdweg 36.
De woning staat niet lang leeg, want deze wordt per 29 maart 1965 toegewezen aan Nicolaas Adriaan van Amerongen (geboren 28 februari 1944 te Zegveld). Hij trouwt op 15 oktober 1963 te Bodegraven met Hendrika Kortland (geboren 5 augustus 1946 te Bodegraven). Omdat Nico van 1963 tot 1965 in militaire dienst zit, blijft Henny voorlopig nog thuis wonen. Wel kwam zij wekelijks naar Zegveld om bij gemeentesecretaris Van Mazijk Nico zijn kostwinnersvergoeding voor dienstplichtigen te halen. De woning aan de Hoofdweg 21 wordt door Nico en Henny opgeknapt. Omdat er nog steeds een buiten wc was, wordt er binnen in de stal een toilet gemaakt. Tevens wordt er aan het eind van de stal een keukenblok geplaatst.
De huur bedroeg ƒ 2,00 per week. De eigenaar La Gro Advocaten in Bodegraven kwam regelmatig de huur ophalen en tegelijk naar zijn koeien kijken die daar achter in de schuur stonden en door opa Van der Zaan werden verzorgd.
Nico en Hennie weten leuke anekdotes te vertellen over de tijd dat zij woonden aan de Hoofdweg 21. Henny herinnert zich nog goed dat toen oudste dochter Sary werd geboren de wieg kort bij de oude schoorsteen stond. De kachel was echter zo vreselijk opgestookt dat de schoorsteen op begeven stond. Voor Henny is het nog steeds een wonder dat er geen ongelukken gebeurd zijn. De kachel is daarna nooit meer gebruikt. Dat was levensgevaarlijk. Nico heeft toen een oliekachel aangeschaft.
Henny vertelt dat er erg veel muizen waren. ,,Je hoorde ze achter het betengel lopen. Als we ’s morgens wakker werden was er weer een stuk behang kapot gevreten. Het was iedere dag weer behangen”.
Met opa Van der Zaan die in het voorste huis woonde, hadden Nico en Henny een goede band. Opa van der Zaan had de oude hooiberg omgebouwd tot een kippenschuur. Henny hielp Van der Zaan met het eieren rapen en ook bij het verkopen van de eieren. Van het oude onbewoonbaar verklaarde huisje Hoofdweg 17 was een gereedschappenschuur gemaakt. In dit huisje slachtte Van der Zaan ook kippen en konijnen. Toen Henny een keer in die donkere schuur kwam schrok ze geweldig van een dood konijn dat ineens voor haar neus hing.
Achter de stal lag een grote moestuin van opa Van der Zaan. Nico en Henny mochten er voor eigen gebruik volop van mee eten. Op 17 augustus 1967 verhuizen Nico en Hennie naar Dorpsstraat 20.
De eigenaren
Zoals reeds geschreven waren deze woningen in respectievelijk 1862 en 1871 gebouwd in opdracht van Pieter van den Toorn. In verband met het overlijden van de vrouw van Pieter van den Toorn, Jannetje Buitenhuis, vindt er op 1 augustus 1896 een boedelscheiding plaats. Deze woningen komen dan in het bezit van Pieter Both, een schoonzoon van Pieter van den Toorn.
Deze Pieter Both verkoopt de woningen per 16 september 1896 weer terug aan zijn schoonvader Pieter van den Toorn.
In 1906 verkoopt Pieter van den Toorn de woningen aan zijn dochter, de weduwe Anna Both-van den Toorn.
Anna verkoopt de woning op haar beurt in 1927 aan haar schoonzoon Willem Burggraaf (geboren 16 september 1876, overleden 25 mei 1944). Hij was veehouder in Kamerik en op 7 februari 1901 getrouwd met Jannetje Both (geboren 7 juni 1878, overleden 19 februari 1931).
In 1941 krijgen de woningen wederom een nieuwe eigenaar. Dit wordt Arie Gerrit Blok, graanhandelaar in Zegveld. Arie Gerrit Blok (geboren 5 juli 1907 te Zegveld, overleden 26 juli 1989 te Wateringen) was op 2 mei 1930 te Zegveld getrouwd met Krijntje Verhoef (geboren 1 januari 1907 te Zegveld, overleden 8 augustus 2002). De eigendom duurt slechts 15 jaar. Want in 1956 verkoop hij het geheel aan Bastiaan Lekkerkerker, een veehouder te Zetten (Gld).
In 1965 verkoopt Bastiaan Lekkerkerker de woningen aan Willem Arie Brak, een koopman uit Nieuwerbrug aan de Rijn (Gemeente Bodegraven). Hij verkoop datzelfde jaar deze woningen en grond door aan:
voor 1/3 gedeelte aan Gerrit Jan Uittenbogaard
voor 1/3 gedeelte aan mr. Jan Aart la Gro, advocaat en procureur in Bodegraven
voor 1/3 gedeelte aan mr. Willem Hendrikus la Gro, advocaat en procureur in Alphen aan den Rijn.
Daarna worden deze eigendommen meegenomen in de ruilverkaveling.
De gebroeders Wim en Jan Aart La Gro verkrijgen op 14 oktober 1968 de woningen vanuit ruilverkaveling.
Zij verkochten het geheel per 1 juli 1975 aan Anthonius Marinus van Domburg, een aannemer uit Bodegraven. Hij had de oude huizen gesloopt en een nieuwe fundering al gestort voor een nieuwe woning toen hij alsnog de grond doorverkocht aan Gerrit Gerardus Nicolaas (Ger) Oude Bos. De transactie van de aan- en verkoop door Van Domburg vond op dezelfde dag plaats, namelijk 1 juli 1975.
Een gedeelte van het land achter de woning werd verkocht aan Gijs van Selm, een paardenhandelaar uit Waarder.
Toen Ger Oude Bos ( geboren 10 september 1931 te Oldenzaal) uit Bodegraven kwam, was dus de fundering voor zijn nieuwe woning al gestort. Ger was op 2 januari 1967 getrouwd met Louise (Loes) de Jong (geboren 6 juli 1941 te Lekkerkerk). Achter de nieuwe woning werd een grote hal gebouwd voor zijn bedrijf Lousette BV. Het bedrijf fabriceerde waterverdampers in allerlei materialen voor aan de centrale verwarming en heel veel houtwerk, zoals letterbakken en stoven. Bedrijven waaraan onder andere geleverd werd, waren de Makro, V & D en grossiers.
Ger Oude Bos heeft niet lang van zijn nieuwe bedrijf op deze plek kunnen genieten. Hij overlijdt op 29 april 1977 te Woerden. Zij vrouw Loes zet het bedrijf alleen voort. In juli 1989 verhuist Loes Oude Bos naar een andere woning aan de Hoofdweg.
De woning en bedrijfshal worden per 19 juli 1989 gekocht door Leendert Kruijt (geboren 12 september 1961 te Zegveld). Hij trouwt op 3 november 1989 te Zegveld met Alida (Linda) Muis (geboren 3 juni 1968 te Zegveld). Na hun huwelijk wordt de woning door hen betrokken. In de bedrijfshal (300 m2) start Leen zijn kaashandel. De hal wordt in 1996 uitgebreid met een hal van 500m2 en de ‘oude’ hal aangepast aan de eisen van de tijd. Het bedrijf zal in mei 2013 worden verplaatst naar het industrieterrein aan de Nijverheidsbuurt, waar thans een nieuwe hal wordt gebouwd.
Alle mensen die in het afgelopen jaar bij Coop Supermarkt Bremmer hun statiegeld gegeven hebben aan dak- en thuislozen willen wij hartelijk bedanken.
Wij konden over 2012 € 475,00 overmaken naar Stichting Ontmoeting, waar zij u zeer erkentelijk voor is.
Namens Stichting Ontmoeting,
Nel Bos, Dorpsstraat 1
Vanaf 1 januari 2013 vergoedt de gemeente Woerden geen medische kosten meer via de bijzondere bijstand.
Het gaat om kosten die buiten de basisverzekering van de zorgverzekering vallen. Verwacht u in de toekomst medische kosten die buiten uw basisverzekering vallen? Dan is het raadzaam om een aanvullende verzekering af te sluiten.
Maak voordat u een verzekering afsluit een vergelijking van de verschillende pakketten en premies van de zorgverzekeraars. Voor mensen met een klein inkomen biedt de gemeente een collectieve verzekering via het VGZ GemeentePakket. Deze verzekering kent een ruime dekking. Denk aan brillen, hoortoestellen, de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp en personen alarmering. Voor de premie van een aanvullende verzekering via VGZ geeft de gemeente een bijdrage van € 15,00 per maand.
Meer informatie over het afsluiten van het VGZ GemeentePakket vindt u op www.vgz.nl.
Of bel met gemeente Woerden via 14 0348.
De werkzaamheden voor een oversteek bij de Grecht zijn half januari van start gegaan. Een oversteek over het riviertje De Grecht in de vorm van een pont, verbindt Kamerik en Zegveld binnenkort via een kortere route. Deze oversteek is een welkome aanvulling op het routenetwerk voor fietsers en wandelaars in het Groene Hart en heeft daarmee een recreatieve meerwaarde.
De oversteek is een initiatief van de gemeente Woerden, hoewel de fysieke oversteek (het pontje) net over de gemeentegrens in de gemeente Nieuwkoop wordt gerealiseerd.
Doel is het streven naar een fijnmaziger recreatief netwerk voor wandelaars en fietsers in het Groene Hart.
De maand januari is al weer bijna voorbij als u dit leest. De commissieleden van WELzijn Zegveld hebben weer vele leuke ideeën voor het nieuwe jaar. Voor alle activiteiten geldt dat ze alleen doorgaan bij voldoende deelname!
U kunt zich nu opgegeven voor de nieuwe computercursus bij de heer Vreeswijk, telefoonnummer 0348 – 401801.
De heer Jos Didden is bereid nogmaals een digitale fotocursus voor ons te leiden, zodat u uw kennis van uw digitale camera en/of het bewerken van foto's uit kunt breiden. De cursus is gepland voor eind februari/begin maart. Welk dagdeel is nog niet bekend.
Ook komt er weer een middag met een bekende Zegveldse familie. Welke familie zal het deze keer zijn? Verder overwegen wij de mogelijkheid om met elkaar te gaan zwemmen en misschien vindt u het leuk om een cursus levensboek/grootouderboek maken. Dit is momenteel heel populair.
Informeert u ook eens naar Graag Gedaan in Woerden. Zij zijn er om u te helpen. Het gaat dan om een boodschapje doen voor u of met u, of een klein klusje in of om het huis te verrichten, of het vervoer naar therapie, het ziekenhuis of familiebezoek. Wilt u meer informatie dan kunt u bellen met telefoonnummer 0348-42 11 01 of navragen bij uw eigen commissieleden.
Wij hopen ook in 2013 weer voor veel mensen iets te kunnen betekenen.
Namens de commissie WELzijn Zegveld
Herman Groen (0348 – 691705)