Pastor Huub Spaan, de nieuwe pastoor van de katholieke kerk in de Meije, pakt het anders aan: hij trekt er in de Veertigdagentijd op uit met de mensen van zijn parochie. De natuur in, wandelen, een pelgrimstocht.
,,Het is een andere manier om elkaar te ontmoeten. Een kennismaking met mensen die je soms alleen maar van naam kent. De gesprekken onderweg, die over van alles en nog wat kunnen gaan, maar tijdens deze wandelingen vaak iets meer diepgang hebben."
De pelgrimstochten van pastor Huub Spaan zijn nu al een succes, zoals ze dat in zijn vorige parochie in Schipluiden ook al waren. Daar organiseerde hij de wandelingen in het kader van de vastenactie al een paar keer eerder. Ook de parochianen van de kerk in Meije/ Zegveld heeft hij er enthousiast voor gemaakt.
De pastor: ,,De Veertigdagentijd voor Pasen is een periode van bezinning en vasten. Even aandacht hebben voor en meeleven met een ander. En dat kan je doen door er bij stil te staan en toch te bewegen."
En zo verzamelden zich begin maart op een regenachtige zaterdagmorgen enkele tientallen mensen in de Meije om mee te wandelen met pastor Spaan. Na een kopje koffie, een kort gebed en een overdenking vertrok de groep gewapend met paraplu’s en regenjassen richting Meijepad voor de wandeling. Geen slopende kilometers, maar een goed half uur genieten.
Ook langere pelgrimstochten zijn de nieuwe pastoor in Meije/Zegveld niet vreemd. Zo liep hij vorig najaar van Sion, zijn oude parochie in Schipluiden, naar zijn nieuwe parochie Pax Christi. Halverwege die tocht van meer dan vijftig kilometer kwamen zijn nieuwe parochianen hem tegemoet om samen naar Oudewater te lopen.
Huub Spaan werd 51 jaar geleden geboren in Oosterhout, waar zijn vader een potplantenkwekerij had. Na zijn middelbare schooltijd werkte de jonge Huub een aantal jaren bij het Ministerie van Landbouw en Visserij. Op zijn 26ste nam hij ontslag en ging hij naar de priesteropleiding in Voorburg.
Acht jaar later werd hij door de toenmalige bisschop van Rotterdam, Mgr. Van Luyn, tot priester gewijd. Na elf jaar in Schipluiden werd hij vorig jaar door het bisdom gevraagd leiding te gaan geven aan de samenwerkende parochie Pax Christi van Woerden, Oudewater, Kamerik en Meije/Zegveld.
Het was in het begin wel even wennen maar pastoor Huub Spaan begint zijn draai te vinden: ,,Ik heb al die jaren in Schipluiden lief en leed gedeeld met de mensen. Dan doet het afscheid pijn. Vooral omdat je alle vertrouwde dingen los moet laten, de liefde die je hebt opgebouwd, de vertrouwelijkheid, de intimiteit. Alles is dan weer nieuw."
Zijn eerste ontmoeting met de parochianen in Meije/Zegveld was een voor hem hartverwarmende viering waar veel gezinnen met kinderen naar toe waren gekomen. ,,De kinderen hadden als welkom een kaarsje voor mij beschilderd. Dat was mooi, dat emotioneert je dan", vertelt Huub Spaan.
De Parochie Pax Christi bestaat uit vijf geloofsgemeenschappen met zo'n 17.000 à 18.000 parochianen. Het pastoraal team bestaat uit vijf mensen en daarmee is de parochie volgens Spaan goed bedeeld: ,,Het is belangrijk dat je je aandacht goed verdeelt. In deze tijd werk je eigenlijk meer in de tweede linie door vooral werkgroepen te begeleiden die het werk uit moeten voeren. Dat maakt het werk soms wel wat minder aantrekkelijk."
De katholieke kerk heeft een aantal lastige jaren achter de rug. Een grote groep mensen heeft de kerk de rug toegekeerd en veel jonge mensen weten de weg naar de kerk niet meer te vinden.
Pastor Spaan: ,,Het tellen van schaapjes in de kerk is voor mij niet zo belangrijk. Wat ik van belang vind, is hoe leer ik de mensen kennen en hoe leren zij mij kennen. De leegloop in de kerken is iets wat al jaren speelt. We moeten kijken wat men in een gemeenschap wil en als dat op de traditionele manier niet meer lukt en niet meer aansluit, dan moeten we het op een andere manier proberen. Voor mij staat de ontmoeting voorop en dat we met elkaar op weg zijn, geïnspireerd door de Heilige Schrift."
,,Zoals we nu deze vastenperiode zijn ingegaan, dat is een nieuwe manier waarop we de 40 dagen voor Pasen beleven. Het is toch mooi als je een groep mensen bij elkaar krijgt die na zo’n wandeling met een ander gevoel naar huis gaan. Die met een nieuwe blik naar de werkelijkheid kijken en van daaruit in het leven stappen.
Dat betekent dat er iets kan veranderen en daar heb je dan wat aan kunnen doen. Het gaat mij om de mensen en dan is het heel kostbaar om pastor te mogen zijn..
Pastoor Spaan eindigt zijn brieven en mails steevast met de woorden: 'mazzeltov en shalom’. Dat betekent 'vrede en alle goeds', of ‘Pax et Bonum’.
,,Dat was de vredesgroet van de heilige Franciscus, voor wie ik veel sympathie voel. De soberheid, vrede en gerechtigheid en het bij elkaar brengen van mensen, dat spreekt mij heel erg aan."
En laat dat nu ook net de naam en het gedachtegoed van de nieuwe paus zijn. Goed nieuws voor pastor Huub Spaan. Zoals de aanstelling van de nieuwe pastoor in Meije/Zegveld goed nieuws is voor het dorp.
Er wordt veel aandacht besteed in de media aan het voorstel van de Onderwijsraad om de kleine scholen te sluiten. In de Meije zijn op dit moment 51 leerlingen en aan het eind van het schooljaar 53. Doordat we een nevenvestiging zijn van de Willibrord (in Bodegraven) ligt ons totale leerlingenaantal veel hoger en vallen wij dus niet onder deze groep kleine scholen. Ook volgend jaar zullen de Milandpeuters weer wekelijks de school bezoeken. Tot en met juli 2014 zijn er al peuters ingeschreven. Ook voor de peuters die 4 worden en naar de basisschool komen, staan er alweer peuters op de lijst. Ben u benieuwd naar onze school, kom gerust eens langs (tel: 0172-685506).
De op 16 maart gehouden kledingbeurs in het kerkelijk centrum De Voorhof blijft populair en wordt eigenlijk steeds populairder. Tot enkele honderden meters voorbij de Voorhof stonden de auto’s geparkeerd en kort na de opening om 9.30 uur was er tussen de kledingrekken nauwelijks ruimte om te lopen, zoveel mensen waren naar deze kledingbeurs gekomen. Er was dit keer een record aan spullen ingeleverd, zo’n 10.000 stuks. Daarbij bedroeg het aantal uitgegeven klantnummers/verkopers 150 stuks. Ook dit wordt steeds meer. Alles bij elkaar: de kledingbeurs voorziet in een grote behoefte. Aan het einde van de dag kon de balans worden opgemaakt en bleef de teller na aftrek van de onkosten staan op €2.000,=, weer meer dan de vorige keer. De opbrengst komt ten goede aan het kerkelijk centrum “De Voorhof”.
Wat de organisatie betreft, er zijn buiten de commissieleden (8 personen) meer dan dertig vrijwilligers verdeeld over 3 dagen druk met het innemen, sorteren, uitrekenen en weer opruimen van de ingeleverde spullen. Een compliment is zeker op z’n plaats voor de organisatie en alle vrijwilligers.
De jaarlijkse rommelmarkt komt er weer aan en daarom willen wij net als vorig jaar weer een ontbijtactie organiseren! De opbrengst gaat dit jaar naar het rommelmarktdoel‘Casa Adalia’, om een opvanghuis voor meisjes in Ecuador op te zetten. U kunt een ontbijtje bestellen voor maar 5 euro! Het ontbijtje zal bestaan uit twee belegde bolletjes, een croissant, een stuk fruit, vruchtensap en een gekookt eitje. Dit ontbijtje kunt u bestellen door de bestelstrook in te vullen die bij de COOP-folder is geleverd en deze, inclusief geld, in te leveren tot 22 april op Clausstraat 28. Daarnaast staat er ook in de COOP een bus tot 22 april waarin u uw bestelstrookje kunt deponeren. Ook kunt u online bestellen via www.courank.nl en het bedrag overmaken. Wilt u op iemand verrassen met een ontbijtje? Dat kan! Meld dit dan bij het bezorgadres op de bestelstrook. Op zaterdagochtend 27 april worden de ontbijtjes goed verpakt tussen 7.00 en 8.00 uur bij u aan de deur gehangen. Voor vragen kunt u bellen naar 0348-691158 of mailen; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Alvast bedankt, de ontbijtcommissie.
Het Jeugdwerk van de Hervormde Gemeente van Zegveld is in volle gang. Alle jeugd is al in actie gekomen of gaat dat nog komen, maar feit is dat het enthousiasme bruist. Zo heeft Jeugdvereniging ‘de Rank’ met een eigen veiling al 1200 euro opgehaald en verder zijn de jongere clubs ook flink bezig. Rondom de markt zal ook een grote intensieve sponsoractie worden gehouden. Lees alles hierover op www.courank.nl.
De Rommelmarkt, die gehouden wordt op zaterdag 27 april vanaf 09.30 uur in het centrum van Zegveld, kent al een grote historie. Ook dit jaar hopen we weer met elkaar een mooie opbrengst bij elkaar te verzamelen voor het goede doel project ‘Casa Adalia’ te Ecuador. Dit is een kleinschalig project in de hoofdstad Quito, waar goede kennissen van de Jeugdvereniging, bezig zijn om jonge gebroken meisjes te redden uit de prostitutie en de gevaren van misbruik. Desire en Miguel proberen met een klein stichting Hoop te bieden in jonge verslagen levens om een toekomst te geven in Goedheid. Die Goedheid mogen wij de ‘ontroerende liefde van de Heere Jezus voor verloren meisjes’ noemen. Vanwege dit kleinschalige project wordt ons geld dus heel gericht besteedt! Help daarom mee!
Zet u uw (goede) rommel klaar? Zaterdagmorgen 20 april tussen 09.00-12.00 uur wordt de rommel opgehaald. Wilt u er op letten of de rommel een beetje verkoopbaar is?
Verder zal de ballonnenverkoop voor de markt zaterdag 27 april om 09.00 starten, zodat de ballonnen om 09.30 uur bij de opening gelijk de lucht in kunnen!
We hopen met elkaar op een mooie zonovergoten dag met gezelligheid, met eten en drinken en met een vriendelijk gesprek. Zou het zo kunnen zijn dat de hulp in Zegveld leidt tot een doorbrekende glimlach op het gebroken gezicht van een meisje in Ecuador?
Een leefbaar Zegveld, dat willen we allemaal. Leefbaar in de zin van: goed voor iedereen, vitaal, levendig, gezellig, fijn. We zijn daar wel voor een deel als samenleving zelf verantwoordelijk voor.
Maar hoe sterk is die samenleving in Zegveld, hoe slank kan de Woerdense overheid zijn?
In aanloop naar de verkiezingen in 2014 willen we dat graag horen.
Om daarover in gesprek te gaan, organiseert het CDA Zegveld een Dorpsgesprek rondom Leefbaarheid en wel op woensdag 17 april 2013 in de Milandhof.
Zeven Zegvelders die midden in de samenleving staan zullen iets vertellen over hun visie op de Zegveldse leefbaarheid.
Vervolgens met elkaar praten, denken en discussiëren over woningbouw in Zegveld, toekomst voor onze jongeren, over de vitaliteit van de sportverenigingen, de levensvatbaarheid van de bibliotheek, de zorg voor elkaar, het voorzieningenniveau, de dorpse gezelligheid; kortom, over essentiële onderwerpen voor de Zegveldse leefbaarheid. Alle inwoners van Zegveld hartelijk welkom.
Namens de CDA-werkgroep,
Cok Hoogerbrugge.
Wij kunnen ons voorstellen dat u denkt: wat is dat nou weer? Wij gaan u uit de droom helpen. Het is een nieuw bedrijfje in ons dorp en het wordt gerund door Martha Kastelein. Martha is vorig jaar getrouwd met Ben Kastelein en zij wonen aan de Hoofdweg 44.
Martha en Ben, die in januari dochtertje Chanelle hebben gekregen, waren op zoek naar een schommelstoel voor de babykamer. Zij kwamen erachter dat schommelstoelen behoorlijk prijzig zijn. Toen ging bij Martha een lampje branden en ze dacht: dat moet goedkoper kunnen.
Martha, die werkt bij het bedrijf van haar broers in Barneveld (een import/export bloempottenbedrijf), heeft al veel ervaring met import vanuit Aziatische landen. Martha vertelt: ,,Ik vind het handelen leuk, het zit al generaties lang in de familie.” Voor haar eigen bedrijfje heeft ze een bedrijf in China gevonden die schommelstoelen maakt en daarbij ook gecertificeerd is. Dat wil zeggen, het levert goede kwaliteit meubels.
,,Wij beginnen op kleine schaal, naast mijn werk doe ik dit er nu bij, maar ik wil het ook de ruimte en aandacht geven om het te doen groeien. Er is nu al veel vraag naar de schommelstoel ‘Noa’ op onze site. Deze stoel past perfect op elke babykamer.” Naast de schommelstoelen komen ook buitenmeubels deze kant uit. De buitenmeubels zijn Canadese stijl, begrijpelijk, want daar heeft zij tot haar 21ste jaar gewoond. ,,De ‘Muskoka Relax’ stoelen stammen af uit de ‘cottage country’ in Canada. Muskoka is een heel mooie omgeving in Ontario met bossen en meren, waar je veel van deze stoelen ziet. Het vrije, Canadese vakantiegevoel kan je dan met deze stoelen ervaren in je eigen tuin!’’
De eerste zeecontainer is inmiddels onderweg en komt de eerste week van april aan. Martha zit vol ideeën en is bezig zelf stoelen te ontwerpen. ,,Nu verkoop ik al aan particulieren, maar ik wil ook aan winkels en tuincentra gaan verkopen.”
Wilt u meer weten over het bedrijf, gaat u dan naar de website www.binnenenbuitenmeubels.nl.
De Berichtgever wenst Martha (en Ben) heel veel succes bij de start van dit nieuwe bedrijf in ons dorp.
Onder grote belangstelling vond op 16 maart de opening plaats van een aantal exposities in De Blauwe Meije. Hieronder waren: de expositie van de Beeldhouwgroep BeeldTaal, een tentoonstelling van barokke kostuums en japonnen van het bedrijf Golden Age Costums uit Kockengen en de permanente expositie van de kunstenaars van het Atelier De Schuur uit Zegveld op het ThomasEiland. De kunstenaars van het Atelier De Schuur knipten gezamenlijk het openingslint door. Voor meer informatie over en openingstijden van de exposities kunt u terecht op de website www.deblauwemeije.nl
In de vorige Berichtgever zijn abusievelijk foutieve openingstijden voor de donderdag van de BSO Bengels Zegveld vermeld. De BSO is op donderdag geopend vanaf 12.00 uur, zodat de kinderen van groep 1 aansluitend naar de BSO kunnen komen. Ter aanvulling wordt gemeld dat de BSO ook bij compensatiedagen van de school geopend is.
Op het KNA concert van 6 april is een bijzondere rol weggelegd voor 3 groepen schoolkinderen.
De leerlingen die vorig jaar nog als De Blazersbende schitterden in de grote muziektent op het plein, zijn doorgegroeid naar het Jorai Schoolorkest. Zij spelen samen met een groep jonge drummers een paar leuke liedjes.
De blokfluitleerlingen laten horen wat zij geleerd hebben onder leiding van Ellie Muis.
De nieuwe Blazersbende, groep 6 van de Jorai, maakt haar debuut en speelt liedjes die zij de afgelopen 3 maanden op school hebben ingestudeerd. Ook spelen en zingen deze leerlingen samen met de fanfare van KNA.
De aanschaf van de instrumenten is mogelijk gemaakt door sponsoring van diverse Zegveldse ondernemers en door bijdragen van het Rabo Dichtbijfonds en Cultuur Platform Woerden.
Na het optreden van de schoolkinderen verzorgen de majorettes, drumband, MPC en fanfare van KNA de optredens voor de rest van de avond.
De avond begint om 19.30 uur in de sporthal van De Milandhof. Toegang is gratis en er is een verloting. De poster van het concert en meer informatie over KNA is te vinden op www.kna.zegveld.net
Waterplannen opnieuw duurder en ze zijn ook later klaar
KAMERIK/ZEGVELD - De miljoenenprojecten om de waterhuishouding in de polders bij Zegveld, Kamerik en Kockengen te verbeteren, pakken niet alleen veel duurder uit dan gedacht, maar zijn ook veel later klaar.
Zegveld had volgens de eerste opzet drie jaar geleden al afgerond moeten zijn. Nu wordt dat 2014. Dit blijkt uit een uitvoerige rapportage van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden aan het algemeen bestuur. Met het graven van nieuwe watergangen, de aanleg van stuwen en gemalen wordt het waterpeil aangepast. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de sloten bij gebouwen. Met speciale constructies wordt het peil hier hoger gehouden, om schade aan de funderingen te voorkomen. Zakt het water teveel, dan komen palen droog te staan met als gevolg extra verzakkingen. Vooral langs de Kamerikse wetering is veel te doen geweest over deze zogenaamde hoogwatervoorziening, met als gevolg extra kosten.
Dat de waterprojecten meer zouden kosten, was in september al bekend. Nu de nieuwe ramingen op tafel liggen, blijkt dat vooral Kamerik/Kockengen nog veel duurder uitpakt.
De rekening komt hier volgens de jongste prognose uit op 18,4 miljoen euro, twee keer zoveel als bij de oorspronkelijke berekening. Oorzaken zijn te lage ramingen van personeelskosten, prijsstijgingen en het aanpassen van de plannen na kritiek van omwonenden.
Fietsknooppuntnetwerk
In 2008 is het Fietsknooppuntnetwerk in de provincie Utrecht opgeleverd en menig fietser maakt naar tevredenheid gebruik van dit netwerk. Door allerlei veranderingen in het buitengebied, zoals bijvoorbeeld de aanleg van een nieuw fietspad of vanwege veranderingen in de infrastructuur zoals het aanleggen van een woonwijk, rotondes en verbredingen van wegen, moet het fietsknooppuntnetwerk regelmatig worden aangepast en verbeterd.
Zeer regelmatig worden bij deze werkzaamheden de borden van het fietsknooppuntnetwerk verwijderd en vervolgens niet meer teruggeplaatst. Dat heeft gevolgen voor de compleetheid en juistheid van het netwerk en daardoor is het systeem incompleet geworden.
Recreatie Midden Nederland (RMN) heeft nu het initiatief genomen om gezamenlijk met gemeenten, de provincie en andere wegbeheerders te inventariseren op welke locaties de bewegwijzering niet goed meer is. Deze knelpunten zullen worden opgelost waardoor recreanten weer naar volle tevredenheid gebruik kunnen maken van het systeem.
Het was een klein huisje en stond als het ware op een klein eilandje aan de Molenweg 27. Als je naar het vroegere oude dorpshuis ging, liep je langs de draaibrug die toegang gaf naar het huisje. In 1904 is de woning gebouwd in opdracht van Dirk den Hartog. Hij had volgens de akte van 22 april 1904 grond kunnen kopen van de weduwe Teuntje Verhoef-van Dam (geboren 30 september 1837 te De Bilt, overleden 4 maart 1909 te Zegveld. Teuntje was op 10 juni 1870 te De Bilt getrouwd met Dirk Verhoef (geboren 8 oktober 1818 te Abcoude-Baambrugge, overleden 21 februari 1888 te Zegveld).
Voor de volledigheid melden we dat Dirk Verhoef tweemaal eerder getrouwd was geweest. De eerste keer op 22 december 1842 te Zegveld met Magdalena Brak (geboren 29 juli 1816 te Zegveld, overleden 22 november 1864 te Zegveld. De tweede keer op 15 november 1866 te Zegveld met Hilligje Stolker (geboren 14 november 1839 te Veldhuizen, overleden 30 november 1869 te Zegveld)
De akte werd gepasseerd bij notaris mr. G.H. Fuhri Snethlage te Woerden. De grond betrof een geriefbosje met veel bomen er op, Sectie E nummer 223. Later werd dit Sectie E nummer 555. De meeste bomen werden gekapt en op de wortels van de bomen is het huisje gezet. In de akte lezen we: ,,Omdat het water sectie E 223a en de weg sectie E 223b eigendom van de verkoopster blijft, wordt erfdienstbaarheid gevestigd om van het heerschend erf naar den weg een hoofdeling (hoveling) met losse brug te leggen, waarover met paard en wagen gereden kan worden. Zodra deze erfdienstbaarheid wordt uitgeoefend zal de eigenaar van het heerschend erf aan dien van het lijdend erf jaarlijks eene som van vijf gulden voldoen.” Verder staat in de akte: ,,De verkoopster vergunt den kooper en zijn gezin tot wederopzegging toe, om te voet en met een kruiwagen van het verkochte naar het aangrenzend perceel sectie E nummer 224 te gaan langs de bestaande draaiplank en verder van gemeld perceel Zegveld sectie E nummer 224 langs de bestaande hoofdeling en brug naar den weg, Zegveld sectie E nummer 223b, zonder dat de kooper tot iets anders gehouden zal zijn dan tot onderhoud van de draaiplank.”
Dirk den Hartog (geboren 28 februari 1863 te Haastrecht, overleden 6 mei 1937 te Zegveld) was op 17 december 1896 te Zegveld getrouwd met Gerrigje Voorbergen (geboren 21 februari 1872 te Zegveld, overleden 2 juni 1954 te Zegveld). Omstreeks het jaar 1914 heeft er nog een kleine aanbouw plaatsgevonden.
Zoals gezegd stond het huisje op een eilandje en als ’s winters de draaibrug weggedraaid was, kon de jeugd er heerlijk omheen schaatsen. Miny van Ee-Tijsterman kan zich nog goed herinneren dat ze met Minikus Methorst daar aan het schaatsen was en dat ze na een poosje moe geschaatst op het draaibruggetje gingen uitrusten. Dit vond de bewoonster van het huisje, Gerrigje den Hartog-Voorbergen, niet zo’n goed idee. Boos kwam ze naar buiten en riep: ,,Willen jullie van de brug afgaan, dan krijgen jullie een pepermunt.” U begrijpt het al, de brug werd daarna vaak als rustpunt gebruikt, want dan kreeg je weer een pepermunt.
Ook had Gerrigje een stopwoord. Zo zei ze heel vaak: ,,Za’k maar is zeggen.”
In 1941 schenkt Gerrigje den Hartog-Voorbergen de woning aan de Diaconie van de Nederlandsch Hervormde gemeente van Zegveld. Aan deze schenking waren wel enkele voorwaarden verbonden. In de akte van 27 januari 1941 bij Notaris F.A. Minkema te Woerden lezen we: ,,Comparant 1 (dit was de heer Cornelis Klink, kantoorbediende) verklaart dat zijn lastgeefster Mejuffrouw Gerrigje Voorbergen, weduwe van den Heer Dirk den Hartog bij deze in vollen en vrijen eigendom overdraagt aan de Diaconie der Nederlandsch Hervormde Gemeente van Zegveld…….Het huis met erf en tuin gelegen aan den Hoogenbroek in de gemeente Zegveld en kadastraal aldaar bekend als sectie E nummer 555, groot acht are.” De comparanten 2 zijn de heren Jan de Leeuw en Theodorus Hamoen, beiden veehouder, handelende in hunne hoedanigheid van Diakenen van de Nederlandsch Hervormde Gemeente te Zegveld en al zoodanig ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigende de te Zegveld gevestigde Diaconie der Nederlandsch Hervormde Gemeente van Zegveld.” De akte vervolgt: ,,De comparanten verklaarden, dat tegenover gemelde overdracht de Diaconie van de Nederlandsch Hervormde Gemeente te Zegveld aan Mejuffrouw Gerrigje Voorbergen voornoemd het persoonlijk recht van vrij wonen gedurende haar geheele verdere leven in het voormelde onroerend goed verleent en zich voorts verbindt Mejuffrouw Gerrigje Voorbergen voornoemd gedurende haar geheele verdere leven te verzorgen, zoo in gezonde als in zieke dagen en om haar datgene te verschaffen aan hetwelk zij overeenkomstig haar stand en haar leeftijd behoefte heeft ter voorziening in haar eigen onderhoud.” Verder staat in de akte dat de waarde van het verkregen onroerend goed geschat werd op ƒ 1.500,=.
Als Gerrigje den Hartog-Voorbergen op 2 juni 1954 te Zegveld overlijdt, besluit de Diaconie de woning van Wed. D. den Hartog te verkopen. Er waren vier gegadigden voor de woning. In de notulen van de kerkenraad van 7 juli 1954 lezen we dat besloten wordt de woning te verkopen aan de hoogste bieder, te weten J. van der Marel voor ƒ 3.000,=.
Jan van der Marel (geboren 16 mei 1887 te Wassenaar, overleden 19 september 1969 te Wassenaar) was op 25 april 1917 te Wassenaar getrouwd met Neetje Bos (geboren 3 oktober 1889 te Wassenaar, overleden 8 augustus 1959 te Zegveld). Jan van der Marel kwam op 29 september 1954 in het huisje aan de Molenweg wonen. Daarvoor had hij een boerderijtje in de Meije. Gelukkig kon hij het boeren nog een klein poosje uitoefenen door dagelijks de varkens te voeren bij Arie Blok aan de Hoofdweg 41. Blok had achter zijn bedrijf nog heel wat varkens in het land lopen en droeg de zorg daarvan op aan Jan van der Marel.
In 1968 verkoopt Jan van der Marel zijn woning aan de gemeente Zegveld. In verband met de ontwikkeling van de huidige woningen aan de Julianalaan diende deze woning te worden gesloopt. Alhoewel Van der Marel pas per 1 juli 1969 werd uitgeschreven naar de gemeente Wassenaar, werd de woning per 22 januari 1968 nog tijdelijk verhuurd aan Jacob Tijsterman.
Jacob Tijsterman (geboren 25 november 1896 te Kamerik, overleden 7 februari 1985 te Vinkeveen) is op 18 mei 1922 getrouwd met Dirkje Hoogeveen (geboren 15 maart 1898 te Utrecht, overleden 13 december 1975 te Zeist). Jacob Tijsterman kwam van een kleine tussenwoning op de ‘Bokkenwerf’. Een dochter van Jacob en Dirkje, Miny van Ee-Tijsterman (geboren 3 maart 1927) vertelt hierover: ,,Het huisje op de Bokkenwerf werd voor mijn ouders een beetje benauwd met dat kippentrapje naar boven. Dat kon mijn moeder niet meer. Toen kwam dat huisje van Van der Marel leeg. Dat was wat voor Jacob Tijsterman. Hij kon kippen houden en een groentetuintje aanleggen. Geweldig.” Jacob Tijsterman was vaak in zijn tuintje te vinden. Als er onkruid gewied moest worden pakte hij het onkruid in een bos bijeen en gooide het onkruid in de sloot. Zo kon het gebeuren dat hij ongemerkt een kuikentje in de sloot gooide. De kuikentjes liepen los in de tuin en ook tussen het onkruid. Gelukkig kon het kuikentje op tijd worden gered.
In vroegere jaren was Jacob Tijsterman groenteboer. Met paard en wagen ging hij op zaterdag langs de deur om zijn groente te verkopen. Het ging niet al te vlug. Jacob Tijsterman was nogal langzaam, aldus zijn dochter. De schooljeugd riep hem na: ,,Daar heb je Jaap Slak en hij pruimt tabak.”
Op 18 augustus 1970 verhuisden Jacob Tijsterman en zijn vrouw Dirkje naar een nieuwbouwwoning aan de Nieuwstraat 41 en kon de woning aan de Molenweg 27 worden gesloopt.
Achter de voordeur van Nieuwstraat 14b in Zegveld woont de creatieve duizendpoot Mirjam Groen in ’t Wout. In 2011 startte zij haar webwinkel ‘Made by Mir’ met handgemaakte cadeautjes en zelfgebakken taarten. Gaandeweg ontdekte ze dat taarten bakken haar echte passie is en sinds 1 januari 2013 is de oprichting van haar eigen bedrijf ‘Taart by Mir’ werkelijkheid geworden.
Mirjam vertelt: ,,Het begon eigenlijk met taarten bakken voor familie, vrienden en bekenden. Tijdens de presentatie van mijn webwinkel Made by Mir op de Wintermarkt 2011 kreeg ik vooral veel enthousiaste reacties op mijn taarten en ontving ik opdrachten van derden. Hoe meer taarten ik maakte, hoe enthousiaster ik werd en toen heb ik besloten mij uitsluitend te gaan richten op het bakken en decoreren van taarten.” Dat besluit van Mirjam heeft inmiddels geleid tot de officiële oprichting van het bedrijf Taart by Mir. In opdracht maakt Mirjam gedecoreerde taarten voor verjaardagen, geboorten, feestdagen of andere gelegenheden. Mirjam vertelt verder: ,,Voor mij is het maken van een taart, het vertellen van een eetbaar verhaal. Via de taart probeer ik het persoonlijke verhaal van de opdrachtgever in beeld te brengen. Iedere taart die ik maak is uniek!” Mirjam heeft zich de technieken die nodig zijn voor het maken en decoreren van taarten eigen gemaakt via workshops en instructiefilms op internet. Tevens bezoekt zij regelmatig taartbeurzen alwaar zij haar ingrediënten en materialen volgens de nieuwste taartdecoratietrends inkoopt.
Naast het bestellen van taarten is het bij Taart by Mir ook mogelijk deel te nemen aan een workshop taarten decoreren. ,,Vanaf begin 2013 huur ik een prachtig ingerichte locatie aan de Amstelkade 7h te Woerdense Verlaat van de Fa.Vijfhuizen Montage. In deze ruimte organiseer ik diverse workshops en kinderfeestjes met een maximum van 10-12 personen. Het is ook mogelijk een workshop op een andere locatie te laten plaatsvinden, bijvoorbeeld bij de jarige thuis”, vertelt Mirjam. Ook bij De Blauwe Meije in de Meije organiseert Mirjam workshops. Deze locatie is geschikt voor groepen vanaf 12 personen. De eerstvolgende workshop in De Blauwe Meije is op vrijdag 26 april en heeft als thema ‘Ik hou van Holland’.
Mirjam: ,,Tot slot wil ik graag via deze weg iedereen van harte bedanken die mij tot steun is geweest en geholpen heeft bij het tot stand komen van mijn bedrijf. Ik ben jullie daarvoor zeer dankbaar.”
Bent u nieuwsgierig naar de taarten van Taart by Mir of wilt u zich aanmelden voor een workshop, kijkt u dan even op de website www.taartbymir.nl, facebook of stuur een e-mail naar Mirjam Groen in ’t Wout Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Zoals beloofd in de vorige Berichtgever geven wij onderstaand wat meer informatie over een nieuwe activiteit bij Welzijn Zegveld. Een aantal dames is een paar weken geleden namelijk spontaan begonnen met een creatieve avond.
Iedere maandagavond vanaf 19.30 uur wordt er gebreid of gehaakt en dit blijkt een 'gat in de markt' te zijn. Ook kunnen er allerlei spelletjes gespeeld worden. Op dit moment zijn er zo'n 10 tot 17 deelnemers en wij verwelkomen iedere week weer nieuwe mensen. Het is die avond HEEL ERG GEZELLIG en uiteraard is iedereen van harte welkom!
Vanaf donderdag 28 maart wordt er weer gefietst. Vertrek om 13.00 uur vanaf de Zegge. Wij fietsen elke 2e en 4e donderdag van de maand. Dus, kom van de bank af en ga op de pedalen. Je haalt een frisse neus, het is goed voor de beenspieren, uw conditie wordt beter en je krijgt er nog een mooi bruin kleurtje van ook.
"Een beetje fietser van formaat, draagt een zeem zonder naad.
Zo ook de recreant op zijn fiets,want een zere kont is ook niets."
Op 17 april a.s. organiseren wij het jaarlijkse dinertje met onze vrijwilligers. Dat hebben zij wel verdiend. De uitnodiging volgt binnenkort.
En ook in 2013 gaan we genieten van het alom bekende 'Zegveldse Diner'. De voorbereidingen zijn in volle gang. Zet het alvast in uw agenda, de datum is 5 juni.
Meer hierover in de volgende Berichtgever.
Tot zover voor deze keer, met een hartelijke groet, namens de commissie WELzijn Zegveld, Herman Groen
In zijn woonplaats Breukelen is onlangs op 73-jarige leeftijd Willem Frans Ewoud baron Van der Feltz overleden. Hij was de laatste burgemeester van Zegveld, voordat het dorp in 1989 werd samengevoegd met Woerden.
Willem van de Feltz was ambtenaar van de gemeente Voorburg toen hij in 1980 tot burgemeester van Zegveld en Kamerik werd benoemd. Sinds 1857 hadden Zegveld en Kamerik altijd één burgemeester gehad.
Baron van der Feltz, telg uit een geslacht van bestuurder en burgemeesters, bleef acht jaar burgemeester van Zegveld tot het dorp zijn zelfstandigheid kwijtraakte en opging in de gemeente Woerden.
Van der Feltz werd vervolgens benoemd tot burgemeester van Breukelen. Dat bleef hij tot aan zijn pensioen.
Voor degenen die altijd al eens een balletje hebben willen slaan of die ooit getennist hebben en de draad weer willen oppakken, heeft Tennisvereniging Miland een heel aantrekkelijk aanbod. Dit voorjaar kunt u voor een bedrag van slechts € 30 (voor jeugd € 20) 5 tennislessen krijgen van een professionele tennisschool en daarnaast deelnemen aan andere tennisactiviteiten. Dit allemaal zonder enige verplichting. Maar als u de smaak te pakken hebt gekregen, kunt u lid worden voor de rest van dit jaar voor de sterk gereduceerde prijs van € 35 (voor jeugd € 25). De actie start op 2 april en duurt tot 1 juni 2013.
Inschrijven kan tot 1 april a.s. via onze website www.tvmiland.nl of via Rietje van Loon Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
In januari is op de Molenweg een mooie bruine wandelstok gevonden. Wie heeft deze wandelstok verloren? U kunt de wandelstok ophalen bij Son Tienhooven, Pr. Beatrixstraat 15.
Op woensdag 24 april wordt er weer een vrouwen/koffie-ochtend georganiseerd. Rondom een kopje koffie kunt u luisteren naar Anneke Monteban uit Veenendaal. Zij zal spreken over het thema ‘Omgaan met tegenslag’. De koffie-ochtend wordt gehouden in Gasterij De Milandhof en begint om 9.30 uur. De organisatie is in handen van de Evangelisatiecommissie Zegveld. Kinderoppas is aanwezig, alsmede een boeken- en sieradentafel. U wordt van harte uitgenodigd deze ochtend bij te wonen. Neem gerust uw (schoon)moeder, zus, vriendin en/of buurvrouw mee.