Thijs Angenent een halve eeuw in het bezit van zijn EHBO Diploma.

apr-ThijsAngenentMaandag 25 maart 2013 werd bestuurslid Thijs Angenent in het zonnetje gezet. Hij heeft al een halve eeuw zijn EHBO diploma. Op 31 mei 1963 behaalde Thijs zijn EHBO diploma, afdeling De Meije. EHBO zit bij de familie Angenent in de genen. Vader Abraham Angenent heeft de EHBO vereniging De Meije in 1960 opgericht, samen met Frank Habold, Sjaan Lelieveld, Agatha Lelieveld en Anna Sluis. Zijn vader is tot 1990 voorzitter geweest van de vereniging. Niet alleen zijn vader maar ook zijn broer, zijn dochter en nicht zijn actief lid bij de EHBO vereniging.
In 1997 heeft Thijs besloten om zich naast het actief bezoeken van de herhalingslessen en het verlenen van had- en spandiensten zich ook als bestuurslid in te zetten voor de EHBO vereniging. Hij werd gekozen tot penningmeester. Hij houdt zich onder andere bezig met het ophalen van donateursgeld en ook heeft hij voor ons 50 jarig jubileum sponsors gezocht. In 2011 heeft hij zijn penningmeesterschap overgedragen, maar is nog steeds actief bestuurslid. Hij zorgt nog steeds dat er geld binnen komt door het ophalen van het donateursgeld. Ook heeft hij dit jaar geholpen met de aanschaf en verbouwing van een bouwkeet tot een mooie Mobiele EHBO Post, waarmee de vereniging goed zichtbaar is bij de evenementen. De bouwkeet komt uit het Groningse De Groeve. Thijs heeft het binnenwerk met behulp van Nico Mouris opgeknapt en is het voorzien van een fris verflaagje. Ze hebben er een keukentje in gemaakt en er staat zelf een elektrische kachel in. Uiteraard ontbreekt de defibrillator en een brancard niet in de Mobiele Post.


Ten opzichte van vroeger is er heel wat veranderd. Vroeger werd tijdens de lessen veel meer de nadruk gelegd op het aanleggen van verbanden, zoals een vingerverband of een korenaarverband (kwam in een V uit). Ook het spalken werd veel geoefend. Bij een noodsituatie bel je nu 112 en in een mum van tijd is er deskundige hulp. Nog wel wordt het stabiliseren van de patiënt geoefend of bij een bloeding het aanleggen van een drukverband.
Vaak heeft Thijs meegedaan met wedstrijden. Menig prijs is door hem met zijn team behaald.
Voor zijn jarenlange verdiensten kreeg hij een speldje welke overhandigd werd door dhr. Putz van EHBO Nederland.

Kroningsboom geplant

apr-BoomIn elke woonkern in de gemeente Woerden, dus ook in Zegveld, is ter gelegenheid van het kroningsfeest een zogenaamde Koningslinde geplant. Omdat het plantseizoen met het aantreden van het voorjaar afliep, moest de boom ruim voor 30 april de grond in. Daarom is de Koningslinde op 20 maart, de nationale boomplantdag, in de Willem Alexanderstraat geplant.
Sinds het ontstaan van het Nederlands Koningshuis is het traditie om bij een troonswisseling een zogenoemde Koningslinde te planten meestal met een sierhek eromheen. In tal van plaatsen in Nederland herinnert een monumentale Koningslinde aan het begin van het koningschap van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Het is een levend monument dat generaties lang herinnert aan dit historische moment.
Het was nog een hele klus om de Koningslinde te planten, maar gelukkig kreeg de gemeente bij het planten van de boom hulp van de kinderen uit groep 2 van de Jorai. Met man en macht hebben ze geholpen om het gat rondom de boom dicht te gooien. En nu maar hopen dat de boom stevig genoeg staat en niet bij de eerste de beste storm om ligt.
We kijken uit naar de kroning van prins Willem-Alexander tot koning, maar ook naar het tot volle ontplooiing komen van deze prachtige Koningslinde.

Bijzondere prestatie(s) bij brandweer Zegveld

Tijdens de jaarvergadering van de VRU brandweer Zegveld op vrijdag 22 maart jl. werd vrijwilliger Henk Oskam gehuldigd door burgemeester Molkenboer. Postcommandant Gert-Jan Langerak en districtscommandant Bas van den Hemel blikten terug op het afgelopen jaar.
Activiteiten van een vrijwilligerspostapr-brandweer
Na een welkomstwoord door postcommandant Gert Jan Langerak, hield hij een terugblik op 2012. Er deden zich afgelopen jaar gelukkig geen bijzondere incidenten in de gemeente voor. De brandweer rukte slechts vier keer uit in 2012. Een hoogtepunt voor de Zegveldse gemeenschap die gevrijwaard is gebleven van het leed dat brand heet. Maar ook een pluim voor de vrijwillige korpsleden die desondanks uiterst gemotiveerd zijn gebleven. Post Zegveld is een vrijwilligerspost. Dat betekent dat vrijwilligers komen wanneer ze worden opgeroepen.
Vorig jaar bestond post Zegveld 75 jaar. Daarom organiseerden zij verschillende activiteiten om dit feestelijke jaar samen èn met de inwoners van Zegveld te vieren. In mei mocht post Zegveld een vaardigheidstoets voor de Kringwedstrijden Zuid-West organiseren. Dit is een ultieme manier voor de brandweer om te leren, maar voor toeschouwers ook interessant om te zien. Op 11 juli was de Open Dag die veel bezoekers trok. 25 augustus werd een brandweermiddag voor de Zegveldse jeugd georganiseerd. Er was een grote opkomst waaruit het warme hart voor de brandweer sprak.
Prachtige prestatie
Burgemeester Victor Molkenboer deelde een onderscheiding uit aan Henk Oskam voor 12½ jaar trouwe vrijwillige brandweerdienst. De huldiging was de eerste officiële brandweerhuldiging van de nieuwe burgemeester. Dit was tevens de eerste kennismaking van de burgemeester met brandweerpost Zegveld. Henk Oskam, de verenigingsvoorzitter, werd geprezen voor zijn trouwe aanwezigheid bij oefenavonden en zijn bijzondere sociale betrokkenheid bij het wel en wee van korpsleden en dorpsgenoten. Bedankt!
Veiligheidsregio Utrecht
De Veiligheidsregio Utrecht is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten. De VRU coördineert de veiligheid van alle inwoners in de provincie Utrecht.

Rommelmarkt achter de kerk in de Meije

Op zaterdag 25 mei wordt er een rommelmarkt gehouden op de parkeerplaats achter de kerk in de Meije. De gehele opbrengst komt ten goede aan het Orgelfonds. Uit dit fonds wordt de renovatie van het kerkorgel in de Meije bekostigd. Er zijn inmiddels al flinke stappen gezet. Zo is de windmachine vernieuwd en is de magazijnbalg vervangen. Hiermee was al een bedrag van meer dan € 30.000 gemoeid.
Maar hiermee is men er nog niet. Er is meer geld nodig. Het comité Orgelbehoud dat de rommelmarkt organiseert hoopt dan ook dat velen de markt zullen bezoeken.  Dit jaar zal er ook een Rad van Avontuur draaien.
De rommelmarkt begint om 11.00 uur. U kunt het Orgelfonds ook helpen door een bijdrage te storten op bankrekeningnummer 69.444.86.80 ten name van het 'Orgelfonds'.

De Polsstokvereniging Zegveld bouwt!

Eind 2010 is Polsstokvereniging Zegveld opgericht. Snel daarna vonden we, met behulp van Leader, financiering om een jeugdaccommodatie aan te leggen. Optimistisch als we zijn, dachten we dat we dus in 2011 alles wel voor elkaar moesten kunnen hebben. Stukje grond, tekenen, bouwen en springen.
apr-PolstokHelaas bleek het regelen van een stukje grond veel lastiger dan we gehoopt hadden. We hadden gehoopt eerst grond van de gemeente te huren, maar we kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat het sneller zou gaan om particulier te gaan huren. Leen Kruijt moest watercompensatie graven, en via Gerard van Ingen is overlegd of het water dan in een mooi vormpje gegraven mocht worden. De grond van Leen Kruijt gaan wij nu dus huren.
Eind 2012 is de vereniging gestart  met de aanleg van de accommodatie in de Nijverheidsbuurt, onder leiding van Peter Kastelein. Inmiddels zijn alle waterpartijen gegraven, liggen de schoeiingen en ook het goede zand op hun plek, wat betekent dat nu alleen nog de aanloopplankieren geplaatst moeten worden en dan zijn we klaar. In mei hopen we de werkzaamheden af te ronden. Dan zal een volwaardige jeugdaccommodatie aangelegd zijn met drie schansjes: één voor de pupillen (7 tot ongeveer 9 jaar), één voor de oudere jeugd (ongeveer 9 tot ongeveer 12) en een schans voor de meer gevorderde springers (een grote schans: voor springers van 12 jaar en ouder).  De locatie is al wel klaargemaakt om in de toekomst twee extra grote schansen te bouwen, zodat Zegveld ooit volwaardige competitiewedstrijden kan gaan organiseren. Dit is nu nog niet gedaan, omdat we daar nog niet genoeg geld voor hebben.
Vanaf eind mei zal er dus sowieso gesprongen gaan worden,  maar de officiële opening organiseren we liever als de accommodatie mooi in het gras staat en er grotere kans is op mooi weer. Daarom zal deze zéér waarschijnlijk op vrijdagavond 19 juli a.s.  gaan plaatsvinden.
Nu (maart, april, mei) richten wij ons op het afbouwen van onze polsstokaccommodatie, op het organiseren van trainingen en het werven van extra leden. Vanaf juni / juli zullen we ons verder gaan richten op de officiële opening.
Wilt u de bouw van onze accommodatie ook volgen? Via een openbare facebookpagina houden we een fotodagboek van de bouw bij. Deze is te vinden via: https://www.facebook.com/PolsstokclubZegveld of via www.pbholland.com/zegveld.

Siveo: speciaal voetbal voor 35- en 45-plussers

Siveo ’60 begint binnenkort met een nieuwe voetbalvorm voor 35- en 45-plussers op een half veld en met 7 tegen 7.
Veel voetballers en ex-voetballers krijgen de kriebels als zij op zaterdagmorgen bij hun kinderen langs de lijn staan. Kijken is leuk, maar zelf voetballen is nog veel leuker.
Veel dertigers en veertigers hebben ooit hun voetbalschoenen opgeborgen, omdat studie, werk of het gezinsleven te veel tijd opslokten. Nu de kinderen groter zijn en zelf voetballen, willen de vaders ook wel weer eens de wei in.
Niet als pijlsnelle aanvallers op roze schoenen en verdedigers die spelen op buitenspel, maar gewoon lekker een potje voetballen met leeftijdgenoten. Dat is voetbal voor 35+ en 45+, een welkome aanvulling op de bestaande (veteranen)competities. Ook Siveo ’60 gaat ermee beginnen, in samenwerking met de KNVB.
Met aangepaste regels, want er wordt gespeeld in zeventallen en op een half veld. Er mag doorlopend gewisseld worden en voor buitenspel wordt niet meer gefloten. Negentig minuten lang zwoegen op een veld van pakweg honderd bij zestig meter tegen spelers die twintig jaar jonger zijn, behoort dus tot de verleden tijd.
Om alvast een voorproefje te krijgen heeft Siveo met een paar verenigingen uit de regio afgesproken om op vrijdagavond 24 mei 2013 een toernooi voor 35- en 45-plussers te organiseren bij de voetbalvereniging Kamerik.
Wie er meer over wil weten, kan contact opnemen bij Siveo ’60  met Hans Bregman (06-4276 8466) of Peter de Jong (0348-425326) of kijk op www.voetbal.nl/7tegen7.

apr-ooievaars
De nesten van het ooievaarsdorp in Zegveld zijn weer bevolkt, zo ook het boomnest achter één van de woningen in de Willem Alexanderstraat. De bewoonster maakte vanuit haar huis deze sfeervolle en romantische foto van het ooievaarspaar op het nest. Wilt u de broedende ooievaars in het ooievaarsdorp van dichtbij bekijken of meer informatie? Bezoekt u dan eens het gezamenlijke bezoekerscentrum van Stichting Ooievaars en Konijnen & Pluimvee Vereniging “KleinVeeteelt “.

Nieuws uit de Huisartspraktijk Zegveld

Zoals bij de meeste Zegvelders wel bekend is de Zegveldse Huisartspraktijk sinds 2011 een opleidingspraktijk voor huisartsen. Vanaf 1 maart 2013 is Janneke Spee-Doorgeest de nieuwe huisarts in opleiding. Janneke is 40 jaar, getrouwd, woont in Vleuten en heeft twee kinderen in de leeftijd van 4 en 2 jaar. Ze houdt van zeilen en speelt graag hockey, doch met twee kleine kinderen staan deze hobby’s even op een laag pitje.apr-Janneke-Spee-Doorgeest
Janneke vertelt: “Na de middelbare school wilde ik geneeskunde gaan studeren, maar ben driemaal voor de studie uitgeloot. Aangezien mijn interesses ook in de richting van de journalistiek en communicatie lagen heb ik voor de HBO-opleiding Communicatie en Management gekozen en ben na mijn afstuderen als reclame-coördinator werkzaam geweest. Toch miste ik de inhoudelijke verdieping in mijn vak. Via decentrale selectie werd ik in 2002 alsnog aangenomen voor de studie geneeskunde en ben in 2008 afgestudeerd.” Tijdens en na afloop van haar studie geneeskunde heeft Janneke onder meer veel werkervaring opgedaan in verpleeghuizen, de psychiatrie en in het ziekenhuis op de afdeling cardiologie. Tevens heeft zij als chauffeur gewerkt bij de huisartsenposten in Woerden en Utrecht.
Een AIOS (arts in opleiding tot specialist) is een gediplomeerd basisarts die een specialisatie studie volgt. Tijdens de driejarige specialisatie studie tot huisarts werkt de AIOS twee jaar in een huisartspraktijk (het eerste en het derde jaar) en volgt de AIOS in het tweede studiejaar diverse stages in bijvoorbeeld een ziekenhuis (eerste hulp), de ouderenzorg of psychiatrie. Janneke vertelt verder: “De specialisatie studie huisarts heb ik gekozen omdat ik nieuwsgierig ben naar en zeer geïnteresseerd ben in mensen. Tijdens mijn werk probeer ik mij zo goed mogelijk in de patiënt te verplaatsen, zijn of haar klacht en de mogelijk daaruit voortvloeiende beperking(en) volledig in beeld te brengen alsmede adequaat te communiceren”. Op de vraag of Janneke zich thuis voelt in Huisartspraktijk Zegveld vertelt ze: “De Zegveldse praktijk is een open en laagdrempelige praktijk met betrokken huisartsen en praktijkondersteuners. Het is een dorpspraktijk met moderne inzichten die zeker dicht bij de mensen staat. Binnen de korte tijd die ik nu werkzaam ben in deze praktijk voel ik mij heel welkom en gewaardeerd. Werkzaam zijn in een dergelijke dorpse setting ambieer ik ook als afgestudeerd huisarts, gecombineerd met een fijn gezinsleven”.
Janneke werkt parttime (ma/do/vrij) als AIOS in de Zegveldse Huisartspraktijk. Zij functioneert zelfstandig, maar wordt vanzelfsprekend zorgvuldig en intensief begeleid door Dr. Quaak. Ten behoeve van deze begeleiding worden de gesprekken tussen Janneke en de patiënten af en toe op video opgenomen of bijgewoond door Dr. Quaak. Tijdens bespreking van deze gesprekken wordt met name gelet op de afhandeling van de hulpvraag en de communicatie huisarts/patiënt. Mocht u bezwaar hebben tegen een afspraak met de huisarts in opleiding of opname van het gesprek dan kunt dit aangegeven bij de assistent tijdens het maken van de afspraak. In dat geval worden geen opnames gemaakt of zal de assistent een afspraak maken bij Dr. Bijkerk of Dr. Quaak.

Programma Zegvelderie 2013 Ingekomen bericht

De Culturele Stichting Zegveld heeft haar programma voor de 30ste Zegvelderie op zaterdag 22 juni 2013 bijna rond. Vanwege dit lustrum wordt er dit jaar veel extra's gedaan. Het accent ligt niet alleen op de kramenmarkt, maar ook op het grote aantal activiteiten er omheen. Om dit financieel rond te krijgen worden contacten gelegd met sponsors. Naast jaarlijks terugkerende attracties zoals de kinderrommelmarkt, Knock Outshow en het Woutplein is de CSZ er in geslaagd nieuwe elementen op het programma te zetten. Straattheateracts van Foeke en Sjoeke, clown, CZ 'Fit en Funbus' van OVM, schminken, podium met muzikale activiteiten en ook is de Zegveldse brandweer van de partij. De Zegvelderie begint op 22 juni a.s. om 10.00 uur.

Zegveldse buurjongens in actie voor regenwoud Costa Rica

Ze komen beiden uit Zegveld, waren jarenlang buurjongens aan de Hoofdweg, voetbalden bij Siveo, gingen studeren in Arnhem en Nijmegen en hebben nu één gezamenlijk ideaal: red het regenwoud in Costa Rica. Of tenminste een stukje daarvan.
Het gaat om Matthijs Bol (28) en Maarten van der Beek (28). Ze kennen elkaar al ruim 16 jaar. Na de middelbare school op het Kalsbeek College in Woerden zijn ze voor hun studie in hetzelfde huis in Arnhem gaan wonen. Maarten deed biologie in Nijmegen en Matthijs tropisch natuurmanagement in Arnhem.apr-WORK-WITH-NATURE
Maarten is  biologieleraar en Matthijs heeft een baan bij een Koikarper kwekerij in Harmelen.
Ze zijn initiatiefnemers van Stichting Work with Nature, waarmee ze het tropisch regenwoud in Costa Rica wilden beschermen. Tijdens hun studie en stages in het buitenland hebben ze elkaar regelmatig opgezocht. Dan waren er de gesprekken over hoe mooi het zou zijn als ze samen het regenwoud in Costa Rica konden beschermen.
Jaren van voorbereiding zijn eraan vooraf gegaan. Brainstormsessies en oriënterende stages in Costa Rica gaven de plannen geleidelijk aan meer vorm en nu kunnen ze met trots vertellen dat er al 3,5 hectare regenwoud beschermd wordt.
Maarten deed ervaring op in de tropen door deelname aan verscheidene onderzoeken, waaronder rifvissen in Tanzania en het broedgedrag van vogels. Matthijs heeft via zijn studie onderzoek gedaan in Costa Rica, met als afstudeerproject een onderzoek naar hoe je in Costa Rica het bos dat jaren geleden is gekapt, zo snel mogelijk terug kunt krijgen in zijn oorspronkelijke staat.
“Naast ons 'gewone' werk steken we alle tijd en energie in de Stichting Work with Nature”, vertelt Maarten, “en regelmatig zijn we in gesprek met bedrijven en fondsen om ons financieel te ondersteunen. We staan op duurzame beurzen om ons project te promoten. In juni zijn we op de Zegvelderie aanwezig zijn om de bezoekers een fair trade bakje koffie of vruchtensap aan te bieden”.
Matthijs: "Er zijn plannen om op korte termijn samen met de lokale bevolking in Costa Rica een corporatie op te starten om een duurzaam verantwoord project te beginnen in het lokale dorpje bij ons projectgebied. We willen de lokale bevolking mogelijkheden bieden om een kleine onderneming te beginnen en de mensen bewust te laten worden hoe belangrijk het regenwoud voor hen is, voor hun gezondheid maar ook voor een inkomen”.
Het is bekend dat tropische ecosystemen wereldwijd worden bedreigd. Toch worden er elke minuut van de dag vele hectaren tropisch oerwoud gekapt. Stichting Work with Nature probeert hier wat aan te veranderen. De stichting van Maarten en Matthijs heeft al een aantal hectaren regenwoud veilig gesteld en hoopt nog een groot deel van de ontbossing tegen gaan. Ze hebben zich als doel gesteld 400 hectaren tropisch oerwoud in Costa Rica te beschermen.
De stichting is een kleine organisatie, kan direct actie ondernemen en het binnengekomen geld effectief besteden.
Wie het prachtige werk van de twee Zegvelders wil steunen kan voor maar € 2.50 een vierkante meter tropisch oerwoud adopteren. Iedereen krijgt daarvoor een certificaat, dat gebruikt kan worden om cadeau te geven of een mooi gebaar te maken naar een vriend of familielid.  De beide wetenschappers zijn ook hard op zoek naar bedrijven die met hen willen samenwerken
Voor meer informatie kijk op de website: www.adopteerregenwoud.nl

Fietspontje weer in de vaart

Het pontje over de Grecht is na lange tijd weer in de vaart. Een kapotte geleidingskabel was de oorzaak van het uitvallen van de pont. Door baggerwerkzaamheden in dit gedeelte van de Grecht kon het pontje pas eind maart weer teruggeplaatst worden. Voor fietsers van en naar Zegveld scheelt dit een flinke omweg. Het voetgangers- en fietsenpontje is in 2000 in  gebruik genomen en wordt voornamelijk gebruikt door scholieren uit Zegveld en omgeving. Het verkort de route naar hun school met een dikke twee kilometer.  De verharding bij het pontje is ook vernieuwd en het pontje zelf is opnieuw in de verf gezet.

Familie Brak centraal tijdens 'Familiedag"

Herman Groen, secretaris van Stichting Welzijn Zegveld, vond het een wonder dat van tevoren niet is uitgelekt welke familie er deze keer acte de présence zou geven op de traditionele Familiedag in de Milandhof.
"Zelfs de troonrede lekt uit en dan blijft dit in Zegveld geheim”, aldus Herman Groen, “Pas nadat de eerste bezoekers Piet Brak binnen zagen komen viel het kwartje. Als historicus en bewoner van `Het Lagerhuis` is Piet Brak een goede bekende van menig Zegvelder".
apr-BrakPiet Brak had een boeiend verhaal te vertellen over de geschiedenis van zijn familie. Zijn verhaal werd ondersteund met een fotopresentatie van Jos Didden.
Wie herinnert zich niet het kruidenierswinkeltje waar vader Jaap (met sigaar) en moeder Lies met de kinderen hard moesten werken om een boterham te verdienen. In het winkeltje werden de voorraden van de groothandel door de beurtschipper voor de deur bezorgd.
De beurtschipper kwam over de wetering langs de Hoofdweg en bevoorraadde zo alle winkeltjes die er toen in Zegveld waren. De beurtschipper bracht ook het vee naar de markt.
Eerst kwam Jaap Brak bij zijn klantjes `horen` en de volgende dag `bezorgen`. In de winkel werd alles uitgewogen vanuit grotere verpakkingen. In deze tijd is bijna niet meer voor te stellen hoe dat was.
Ook over 'oom Piet Brak' werd uitgebreid gesproken. Met zijn vermaarde goederenhandel was hij een begrip in heel Nederland. In drie vrachtwagens werd de handel verkocht. De dumpgoederen voor het leger moesten eerst wel getest worden. Zo lagen er rubberboten in de wetering te dobberen om te kijken of ze niet lek waren.
Een groot aantal bezoekers van de familiemiddag herkende nog veel van hoe het toen allemaal ging. Ook werd door Piet Brak uitgelegd hoe de naam `Het Lagerhuis` is ontstaan: "Er werden in de oorlogstijd veel vergaderingen gehouden bij de familie thuis. Iemand heeft toen de opmerking gemaakt ‘het lijkt hier het Engelse Lagerhuis wel’. En zo was de naam geboren.  Er werd in die tijd ook veel naar Radio Oranje geluisterd en er waren ook altijd onderduikers over de vloer, zoals trouwens in heel Zegveld".
De foto bij het artikel dateert uit maart 1958 tijdens het 25 jarig jubileumfeest van Damclub 'Kijk Uit' in zaal Verhoeff. Jaap Brak was er vele jaren secretaris en wedstrijdleider.
In de tijd dat de foto werd gemaakt trok hij voor een belangrijk deel de kar, uiteraard gesteund door zijn vrouw. Zij zette de koffie en bracht dat op de clubavonden naar het gemeentelokaal. In het verslag in de Woerdense Courant van 14 maart 1958 staat dat moeder Lies voor de feestavond een lied had geschreven: 'Ons Dammerslied'. Tijdens het jubileumfeest werden Jaap en Lies in de bloemen gezet.
Na deze zeer geslaagde familiemiddag staat er alweer een volgende bijzondere gebeurtenis op het programma. Op 5 juni a.s. wordt het 'beroemde' Zegveldse diner weer gehouden. Elders in de Berichtgever vindt u meer informatie hierover.
Afgelopen weken kon er jammer genoeg niet gefietst worden vanwege de winterse kou. Zodra de weersomstandigheden het toestaan wordt er iedere 14 dagen gefietst. Vertrek vanaf de Zegge om 13.00 uur.   In de Zegge hangt een lijstje waarop alle activiteiten vermeld worden. U bent van harte welkom!

Wedstrijduitslagen Top Judo Henkido Ingekomen bericht

Tijdens de Dutch Open Judo in Dalfsen op 16 en 17 maart jl. zijn 9 judoka’s van Top Judo Henkido kampioen geworden. Bij de meisjes Fabiënne Klaster (Nieuwerbrug), Lize van Vliet (Kamerik) en Nicky Maassen (Zegveld) en bij de jongens Berend Mosterd (Woerden), Christiaan van Holst (Driebruggen), Daan Wolf (Woerden) en Lucas Hoogendijk (Breukelen). Bij de senioren werd Corné Rademaker (Nieuwkoop) in de klasse -81 kg kampioen en in de klasse tot 66 kg won Pim Graafland deze titel. Een dag eerder won Pim Graafland de titel bij het Dutch Open Sambo en is uitgenodigd voor het Europees Kampioenschap Sambo in mei 2013 in Italië. In weekend van 16 en 17 maart jl. wisten Anne Kreuger (Loenersloot) en Laura Kreuger (Loenersloot) zich bij de dames -18 jaar en Mees Wolf (Woerden) bij de heren -18 jaar te plaatsen voor het NK Judo van de Judo Bond Nederland.

Volleybaldames van Animo vieren kampioensfeestje

Het damesteam van volleybalvereniging Animo’72 is kampioen geworden in de 4e klasse van de Nevobo competitie. Van alle 11 damesteams uit de regio Mid-West, bleken de Zegveldse dames de sterkste.apr-animo-kampioen
De eerste helft van de competitie was al veelbelovend na een lange reeks van winstpartijen. Dat resulteerde in een plek als winterkampioen. In de tweede helft van de competitie werd deze positie niet meer uit handen gegeven en de dames zijn op 23 maart kampioen geworden. Omdat dit een uitwedstrijd was werd besloten het kampioensfeestje pas te vieren in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Jupiter uit Oudewater.
Om het kampioenschap nog beter te kunnen vieren moest er natuurlijk wel nog even gewonnen worden. De dames begonnen nerveus, maar na een paar punten kwamen toch de kwaliteiten van een echte kampioen naar boven en werd de wedstrijd in sneltreinvaart omgezet in een mooie winstpartij.
Na het laatste fluitsignaal werd er gelijk een klein feestje gevierd op het veld. Het publiek nam dit gejuich over en de dames waren hier het stralende middelpunt van. De shirtsponsors, Beukers Schildersbedrijf en de OVM waren hierbij ook aanwezig.
Het kampioensfeest werd uitgebreid voortgezet in de Tapperij van de Milandhof met veel gebak, drankjes en feestende speelsters en publiek.
Volgend jaar zullen de dames uitkomen in de derde klasse van de Nevobo competitie.
In dit gezellige team is er altijd plek voor nieuwe speelsters! Kom gezellig een keertje meetrainen op donderdagavond. Voor trainingstijden en meer info: www.animo72.nl.

AED’s in de Meije en reanimatieles voor de buurtbewoners Ingekomen bericht

apr-Reanimatie--trainingOp initiatief van het Buurtcomité Stichtse Meije is het aantal AED’s (Automatische Externe Defibrillator) in de Meije onlangs uitgebreid van vijf naar zeven. De locaties van de AED’s zijn te herkennen aan het paaltje in de wegberm met de tekst “AED”. Door ruimhartige giften van een aantal sponsoren te weten Gemeente Nieuwkoop, O.V.M. “Zegveld en Omstreken” u.a, Rabobank Rijn en Veenstromen en V.S.B. fonds was het mogelijk tot aanschaf van de twee kostbare en levensreddende AED-apparaten over te gaan.
Op 28 maart jl. hebben Rebecca de Boer (cardiologisch verpleegkundige en eigenaar van Buitenplaats De Blauwe Meije) en Nico Mouris (EHBO de Meije) tijdens een introductieles reanimeren de werking van een AED aan twintig bewoners van de Meije gedemonstreerd en het gebruik ervan uitgelegd. De deelnemers hebben tijdens deze introductieles het oefenprogramma reanimeren gevolgd en als aanvulling heeft Nico Mouris hen ook de stabiele zijligging en diverse kantel methodes laten oefenen. Vervolgens zijn de oefen AED’s  op reanimatiepoppen aangesloten waarna alle buurtbewoners onder deskundige begeleiding het geleerde in de praktijk konden brengen. Gezien het belang van deskundig gebruik van de AED’s en het enthousiasme van de buurtbewoners werd na afloop van de bijeenkomst besloten dergelijke instructieavonden regelmatig te herhalen.
De AED’s in de Meije zijn aanwezig op de volgende adressen:
Kees  Spek, Meije 195, tel. 0172 - 685008
Rebecca de Boer, Meije 300 (Buitenplaats De Blauwe Meije), tel. 0172-68543/06-20825662
Nico Mouris, Meije 228, tel. 0172 - 685536
Proefboerderij / V.I.C. , Oude Meije 18, tel. 0172 - 409543
Mulder Beton, Meije 25, tel. 0172 - 685754
De Hollandse Boerderij, Meije 63, tel. 0172 - 685413
Adrie Streng,  Meije 115, tel. 0172 - 685695
Medio september 2013 start een nieuwe cursus EHBO van EHBO Vereniging De Meije Zegveld in de Willibrord/Milandschool aan de Hazekade nr. 10 in de Meije. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij Nico Mouris, telefoon 0172-685536.

Volkstuinen en bemesten

Na een lange winter en een koud voorjaar is hopelijk nu de tijd aangebroken om heerlijk in de tuin aan de slag te gaan. Zo zijn de volkstuinders de afgelopen weken druk bezig geweest om hun tuin op orde te brengen en zaad te zaaien in de hoop over een poosje van eigen tuin te kunnen eten. Hebt u ook zo zin om te gaan tuinen? Er zijn nog enkele stukken volkstuin te huur. Nu is het de tijd om er aan te beginnen. O ja, en als u mest voor uw tuin nodig hebt, bij Henk van der Vliet aan de Hoofdweg 159 kunt u gratis mest verkrijgen, maar op = op.
Binnen het bestuur van de volkstuinvereniging heeft een wisseling van de wacht plaatsgevonden. Na 28 jaar heeft voorzitter Mees Weststrate zijn functie overgedragen aan Peter Ebbelink. Peter, succes.

Boek 150 jaar kerk wordt uniek

Het boek dat wordt gemaakt ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan de het kerkgebouw van de hervormde gemeente begint gestalte te krijgen. De eerste opmaak ziet er veelbelovend uit. In het boek zult u de geschiedenis aantreffen van de kerk vanaf 1312. Uniek zijn verder de verhalen over het interieur van de kerk. Aan heel veel zaken, zoals de kansel, de lezenaar, de wandborden, zitten bijzondere verhalen. Daarnaast wordt het boek ondersteund met heel veel unieke foto’s uit de geschiedenis en documentatie van de kerk, van dominees en kerkbesturen, van het interieur en hebbedingetjes over de kerk. Bij het boek dat op 8 juni tijdens de jubileumdag zal worden gepresenteerd zit tevens een gratis CD met orgelmuziek uit de kerk. Als u het boek voor 1 mei besteld, kost het slecht € 17,50. Daarna kost het boek € 19,95. Het is goed om het boek nu al te bestellen zodat de makers weten hoeveel exemplaren besteld moeten worden. Daarna is het: OP = OP. U begrijpt, de organisatie van de jubileumdag wil niemand teleurstellen.
Het boek kan besteld worden via de bestelbon die in de vorige Berichtgever zat. Ook hangen er bestelbonnen bij de bus in Coop Bremmer Supermarkt. Deze bon kunt u deponeren in de bus die staat bij de Coop of op zondag in de bus die staat achter in de kerk. U mag de bon ook afgeven bij Gert Ton, Broeksloot 43.
DUS: NU BESTELLEN!!!

Regiorommelmarkten.nl

Morgen, 27 april, wordt er in ons dorp weer de jaarlijkse rommelmarkt gehouden, uitgaande van het jeugdwerk van de hervormde gemeente. Inmiddels is ook op een web-site alles over rommelmarkten te vinden, waar en wanneer deze gehouden worden. Daarvoor kunt u op internet inloggen op: www.regiorommelmarkten.nl
De site die rommelmarkten groot en klein bundelt.

Dauwtrappen, viering en eten

Op 9 mei, Hemelvaartsdag, kunt u samen met de rooms-katholieke kerk gaan dauwtrappen. Gestart wordt om half acht vanuit de voormalige Proefboerderij aan de Oude Meije. Na een uur wandelen zal bij terugkomst een viering worden gehouden, waarna met elkaar een broodmaaltijd kan worden genuttigd. U kunt zich hiervoor opgeven bij Linda Balvert van het Parochie-secretariaat.

ZOA-COLLECTE 2013  

De landelijke collecte van ZOA is van 25/3 t/m 30/3 gehouden in Zegveld en de Meije.
Met  21 enthousiaste collectanten hebben wij een totaalbedrag van € 1.104,24 opgehaald.

Dit jaar bestaat ZOA 40 jaar. Zij biedt (nood)hulp aan mensen die getroffen zijn door een natuurramp of gewapend conflict. ZOA werkt in Zuid-0ost Azië en Afrika.
Het afgelopen jaar heeft ZOA o.a. zowel in Syrië als in Jordanië vluchtelingen geholpen met voedselpakketten, kook- en slaapspullen. Met deze hulp zijn 470 gezinnen geholpen.
ZOA gaat de activiteiten met andere hulporganisaties uitbreiden -indien mogelijk- voor de hulp aan miljoenen Syrische vluchtelingen. Het christelijk geloof is onze motivatie.
ZOA heeft als motto: HULP -  HOOP -  HERSTEL Voor meer informatie: zie website www.zoa.nl. 
Collectanten en gevers: HARTELIJK BEDANKT!
Namens ZOA:    Sonja Verboom en Marijke Verboom.

Andere openingstijden Zegveldse bibliotheek

Per 1 mei krijgt de Bibliotheek Zegveld andere openingstijden.
Tijdens openingstijden zal er onderscheid gemaakt worden tussen uren dat u zelfstandig gebruik kunt maken van de bibliotheek en service-uren.

Wilt u materialen lenen of inleveren, een tijdschrift of krant lezen of gebruik maken van internet, dan kunt u terecht tijdens alle openingstijden.
Heeft u een vraag aan een medewerker of wilt u inschrijven, dan kunt u terecht tijdens de service-uren.

De openingstijden zijn: dinsdag, woensdag en donderdag van 14.00-17.00 en dinsdagavond 18.30-20.30 uur.
Voor service-uren kunt u terecht op dinsdagmiddag van 14.00-17.00 en dinsdagavond van 18.30-20.30 uur.

Pin It