‘Onze’ hofdames hebben genoten.

Corina Vink en Charlotte Nap hebben na de afgelopen Woerdense Vakantie Week (WVW) voor de Berichtgever hun bevindingen/belevenissen op een rijtje gezet. Onderstaand hun verhaal.
‘De vakantieweek zit er weer op en we hebben deze week dit jaar als hofdame mogen meemaken. Dit was een fantastische ervaring en ging boven onze verwachtingen uit. We werden iedere dag opgehaald door de taxi en we zaten om 7 uur bij Coiffure Ingeborg om ons haar te laten doen. Simone de Boggende maakte ons daar ook iedere dag prachtig op. (Simone heeft haar eigen schoonheidssalon Dermawell in Kamerik). Corina vond dit erg bijzonder omdat Simone vroeger ook met haar mee ging naar de WVW. Ons haar laten doen en het optutten alleen al was elke dag weer erg gezellig.sep-hofdames
We waren ’s ochtends vaak op het veld om bij de activiteiten voor de kinderen te kijken en in de middag gingen we wel eens op pad. We zijn bijvoorbeeld bij het Hofpoort ziekenhuis geweest en naar verschillende verzorgings- en verpleeghuizen. Dit vonden we een erg mooi gebaar, om de schakel te zijn tussen de mensen die niet kunnen komen naar de WVW. We hebben daar een bloemetje kunnen brengen en we hebben geprobeerd met zo veel mogelijk mensen te praten. We kregen hier veel vrolijke en dankbare blikken voor terug en dat gaf veel voldoening.


We werden als koninklijk trio echt als prinsessen gezien en zo werden we ook behandeld. Aan het begin moesten we hier erg aan wennen.
We zijn met heel veel kinderen op de foto geweest. Soms vonden ze ons wat eng maar na een paar dagen werden de kinderen hier makkelijker in en kregen we de mogelijkheid om meer contact te maken met de kinderen. Voor sommige kinderen waren wij een bron van inspiratie en dat raakte vooral Charlotte.
Het hoogtepunt van de week was voor zowel Charlotte als voor Corina het optreden van Ernst en Bobby. Hier gingen we vroeger ook altijd heen. We konden tot onze verbazing nog alles mee zingen. Ook werden we erg betrokken in de show en we hebben hier heel veel lol en plezier in gehad.
Voor Corina was een extra hoogtepunt op het podium staan met alle vrijwilligers op de familie avond. We keken op dat moment uit over een veld met duizenden mensen die allemaal mee zwaaiden op het ritme van de muziek. Dat was een enorme kick om zo de WVW af te sluiten met daarna het vuurwerk.
Maar na die vermoeiende week prinses zijn hoorde natuurlijk ook nog een dag opruimen met iedereen. Men mag weten dat de ruim 100 vrijwilligers ook deze laatste dag allemaal hun handen weer uit de mouwen hebben gestoken en dat ‘de grote rode familie’ er weer een fantastische week van heeft gemaakt.
Alles wat we die week hebben meegemaakt hebben we gedaan met een permanente lach op ons gezicht en hebben overal van genoten. Het was een hele bijzondere week en Charlotte zou de functie van jeugdkoningin of hofdame aan iedereen aan willen raden.
We zijn nu nog bezig met afkicken van deze onwijs toffe week en alle foto’s aan het bekijken. Het was een week om nooit meer te vergeten’.

De Berichtgever zegt het met bloemen

Het eerste bloemetje van de maand brachten we bij Ruth en Corrie Loenen van de Hoofdweg 128.
sep-LoenenZij waren op 14 augustus 50 jaar getrouwd. Vijftig jaar geleden op hun trouwdag was het een half bewolkte dag maar wel droog. Het jaar 1964 waarin Sjoukje Dijkstra Olympisch kampioen werd bij het kunstschaatsen in Innsbruck, Oostenrijk. Ook het jaar waarin partijleider Nikita Chroesjtsjov (1894-1971) van de Sovjet-Unie tijdens een vakantie door zijn politieke tegenstanders Brezjnev, Kosygin en Podgorny geweldloos ten val werd gebracht. Maar ook het jaar waarin Ruth Loenen zijn ja-woord gaf aan Corrie Pijper. Tot 1983 heeft Ruth de boerderij gerund die hij van zijn vader had overgenomen. Daarna heeft hij zich bezig gehouden met de handel van jongvee, d.w.z. pinken, koeien van een half tot anderhalf jaar. Ook Corrie was actief betrokken bij de handel in jongvee. Als Ruth koeien overhield bij de handel, verzorgde Corrie deze thuis op de boerderij. In 1995 is Ruth met de handel gestopt. Het bedrijf werd omgebouwd tot een caravanstalling. Dit bracht in ieder geval meer rust in het leven van ons gouden echtpaar. En nog dagelijks is Ruth hiermee actief. Corrie is de tuinierster. Zij verzorgt de tuinen rondom het huis. Verder verzorgt zij nog enkele schapen en geiten. Zowel Ruth als Corrie hebben niet direct een hobby. ‘Ik hou van gezellig praten’, zegt Ruth.
Het gouden bruidspaar heeft hun jubileum zaterdag 16 augustus thuis op de boerderij gevierd met hun zoon, schoondochter en kleindochter, familie en vrienden. ‘Het was geweldig. We hebben er enorm van genoten’.
Het tweede bloemetje van de maand brachten we bij Ben en Lida Sliggers uit de Boschsloot 42.
Het was op een niet zo’n zonnige en bewolkte dag dat zij zestig jaar geleden elkaar het ja-woord gaven. Het was ook de dag waarop vele Katwijkers uit hun slaap werden opgeschrikt vanwege een legeroefening bij vliegveld Valkenburg waarbij 5000 man betrokken waren. Hoewel werkzaam bij de luchtmacht (en niet de landmacht zoals bij hun 50-jarig huwelijk was geschreven) had Ben deze dag veel belangrijker dingen aan zijn hoofd. Het veroveren van zijn Lida d.m.v. een huwelijk. Inmiddels waren zij op 25 augustus 60 jaar getrouwd. sep-Sligers
Orgelspelen is de grote hobby van Ben. Zo was hij organist in Loenen a/d Vecht en in Duitsland toen hij daar woonde. In die periode heeft hij zelf een orgel gebouwd. Thans zit hij ’s morgens thuis altijd een poosje achter het orgel om de kunst niet te verleren. Op monumentendag mag Ben als eerste het orgel bespelen van de Bonaventurakerk in Woerden. Verder is Ben een verdienstelijk schilder. In de woonkamer hangen diverse werken van zijn hand, erg mooi. Lida mag naast de huishoudelijke taken ook graag lezen en puzzelen. En het wekelijks gym-uurtje bij Welzijn Zegveld zal ze niet gauw overslaan. Samen met hun vier kinderen (plus aanhang), acht kleinkinderen, 1 achterkleinkind en verdere familie hebben Ben en Lida hun diamanten huwelijksjubileum op zaterdag 23 augustus gevierd in gasterij ‘De Milandhof’.
De Berichtgever heeft de bloemetjes van de maand vergezeld laten gaan met hun felicitaties en wenst beide sympathieke echtparen nog hele mooie en gezonde jaren toe met allen die hen lief en dierbaar zijn.

De Vakantie Bijbel Week neemt een kijkje onder water!

In de herfstvakantie, van 20 tot en met 24 oktober is er weer Vakantie Bijbel Week.
Alle basisschoolkinderen uit groep 3 t/m 8 mogen meedoen. Het maakt dus niet uit op welke basisschool de kinderen zitten; ze zijn allemaal van harte welkom. En komt er in de vakantie een neefje of nichtje logeren? Neem hem of haar gerust mee.
Het wordt een spetterende week, want dit jaar gaan de kinderen horen en beleven wat de vissen van de zee te vertellen hebben!
De VBW wordt gehouden in ‘De Voorhof’. Op maandag, dinsdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur en op vrijdagavond van 19.00 tot 20.45 uur. Deze avond is ook voor ouders, verzorgers en belangstellenden om te komen kijken wat de kinderen tijdens de VBW doen en hoe gezellig het is.
Zondag 26 oktober wordt de VBW afgesloten in een dienst in de Hervormde Kerk in Zegveld. De dienst, die helemaal gericht is op de kinderen en op de VBW, begint om 09.30 uur. Voor meer nieuws, neem een kijkje op www.vbwzegveld.nl  En wat de kinderen betreft: Ga gezellig meedoen en voel je als een vis in het water!

Sprookjesfeest in de speeltuinsep-sprookjesfeest

Ongeveer 90 kinderen in de basisschoolleeftijd hebben deelgenomen aan het door de Speeltuin- en activiteitenvereniging De Robbedoes op 6 september jl. georganiseerde sprookjesfeest. De kinderen mochten verkleed komen, werden geschminkt, konden meedoen aan allerlei spelletjes en genieten van heksenlimonade en een suikerspin in de vrolijk versierde speeltuin aan de Molenweg. De vereniging organiseert gedurende het jaar meerdere gezellige activiteiten voor kinderen in Zegveld zoals de knutsel- en spelletjesmiddag en het Sinterklaasfeest. Wilt u met uw gezin lid worden van de Speeltuin- en activiteitenvereniging De Robbedoes en gratis meedoen met alle activiteiten? Dan kunt u zich met uw gezin aanmelden voor minimaal € 7,50 per jaar op de Prunuslaan nr. 15.

Kleutervoorlezen in de Bibliotheek (ingekomen bericht)

Het kleutervoorlezen is weer van start gegaan. Net als vorig jaar wordt ook dit jaar in de Bibliotheek veel voorgelezen, speciaal voor kleuters.
Voorlezen op woensdagmiddagen
In alle vestigingen van de Bibliotheek wordt er voorgelezen op woensdagmiddagen, voor kleuters en hun ouders, grootouders of andere begeleiders. Iedere maand staat er een nieuw thema centraal. In september starten we met het thema school en in oktober staat het thema feest op het programma.
De komende maanden wordt er voorgelezen op: 17 september / 1, 15 en 29 oktober /  12 en 26 november / 10 en 24 december in de bibliotheek in Zegveld.
Kijk voor de aanvangstijden op de website www.regiobibliotheekhetgroenehart.nl.
Daarnaast vindt u op de website iedere maand het actuele thema met tips voor kleuterboeken, samengesteld door de Bibliotheek.

Stress-gras zoekt hulp

VUG AD 11 juli 2014
Is het gras in het Groene Hart echt groener dan elders? Welk gras vindt de koe het lekkerst? En wat wil het gras zelf eigenlijk? Onderzoeker Nick van Eeckeren hield op 10 juli een masterclass gras.
Zo’n 70 veehouders waren afgekomen op de scholingsdag ‘goed graslandbeheer’ van het Veenweide Innovatiecentrum in Zegveld. Een aantal had gehoor gegeven aan de oproep een eigen grasplag mee te nemen. Aan de hand van geur, kleur, wortelstelsel en kruimigheid gaf onderzoeker Van Eeckeren privé-advies.
Daarna verzorgde ‘de grasgoeroe’ van Nederland een masterclass en workshops.
Een van de vragen was of het gras stress kan hebben. Van Eeckeren: “Ik geef een voorbeeld. Als een boer met zware machines het land op gaat, dan wordt de bodem aangestampt, verdicht. Dan kan er geen zuurstof in de bodem komen en dat is slecht voor het bodemleven. Kortom, dan komen er geen voedingsstoffen voor het gras beschikbaar, kan het gras slecht wortelen en groeit het niet goed.”
Nederland telt 1 miljoen hectare gras. Het Nederlandse gras behoort samen met dat van Ierland en Nieuw-Zeeland tot de top van de wereld.

Jaarlijkse oliebollen en appelbeignet actie door K.N.A. (ingezonden bericht)

Muziekvereniging Kunst Na Arbeid organiseert op maandag 20 oktober in Zegveld en de Meije de jaarlijkse oliebollen en appelbeignet actie. Dit jaar hebben voor de opbrengst en speciale bestemming. Door uitbreiding bij de MPC hebben we een extra klokkenspel nodig welke wij van de opbrengst willen gaan aanschaffen.  Op maandag 20 oktober vanaf 16.30 uur kunnen de leden bij u aanbellen om deze kers verse lekkernijen te verkopen.
Mocht u niet thuis zijn of ze zijn goed in de smaak gevallen, dan staan wij dinsdag 21 oktober met een kraam nabij de coop.
Ook dit jaar hebben wij weer oliebollen zonder krenten en rozijnen. Deze worden niet aangeboden bij de huis aan huis verkoop, tenzij u ze vooraf reserveert.
Wilt u vooraf reserveren (omdat u maandagavond niet thuis bent, iets lekkers mee naar uw werk wilt nemen of een andere reden) bel dan naar familie van Vliet 0348-691575.

Cursus reanimeren

Weet u wat dit logo betekent?              
Juist!     hier hangt een AED-apparaat.
AED staat voor automatische externe defibrillator en is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt voor het reanimeren van een persoon met een hartstilstand.
Maar……. hoe moet ik reanimeren en wat moet ik doen met een AED-apparaat?
EHBO-vereniging De Meije-Zegveld organiseert wederom voor alle inwoners uit de Meije en Zegveld een cursusavond reanimeren met AED-gebruik.
Locatie    Milandschool, Hazekade 10  
Datum:    dinsdag 14 oktober  2014
Tijd:         19:30 uur tot 22:30 uur
Donateurs kunnen gratis gebruik maken van deze lesavond.  Niet donateurs betalen € 10,00 (U kunt natuurlijk ook donateur worden. Wilt u dit bij aanmelding dan doorgeven?)
Graag zo spoedig mogelijk, in ieder geval voor 1 oktober 2014, opgeven via
e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor vragen kunt u bellen met Sandra van Vliet 06-55748541.

Transportauto voor Stichting Blessed Generation

sep-Blessed-GenerationHet voornaamste doel van de tweede Meijeveiling op 29 maart jl. was een financiële bijdrage te leveren voor de aanschaf van een transportauto voor de Stichting Blessed Generation ten behoeve van de outreachprojecten in de omgeving van het weeshuis in Malindi in Kenia. Met de inzet van een transportauto kunnen de gezinnen aldaar worden voorzien van voedsel en hulpgoederen. Inmiddels heeft de Stichting Blessed Generation mede dankzij de opbrengst van de tweede Meijeveiling en overige sponsoren de transportauto kunnen aanschaffen. Zie voor meer informatie over het werk van Stichting Blessed Generation: www.blessedgeneration.nl

Mooie zomer voor Activiteitencentrum Zegveld

Het kleinschalige dagbestedingscentrum Activiteitencentrum Zegveld biedt mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid tot een zinvolle dagbesteding. Daarmee leveren zij een kleurrijke bijdrage aan de samenleving, met in het bijzonder de Zegveldse samenleving. In het Activiteitencentrum maken de cliënten diverse kunstzinnige en creatieve producten welke verkocht worden in het winkeltje. Tevens heeft het sep-zegvelderieActiviteitencentrum Zegveld de samenwerking gezocht met de Zegveldse middenstand. Cliënten van het Activiteitencentrum brengen post en mailingen rond voor Zegveldse ondernemingen en het trottoir voor de winkels aan de Middenweg wordt regelmatig keurig schoongeveegd.
Ter ondersteuning en mogelijke uitbreiding van haar activiteiten heeft het Activiteitencentrum Zegveld tijdens de Zegvelderie op 5 juli jl. een bedrag van € 1.600,00 ontvangen. Dit bedrag is tijdens de Zegvelderie door een zeer enthousiaste groep spinners bij elkaar gefietst. Tevens heeft de Ondernemersvereniging Zegveld Meije het Activiteitencentrum onlangs een gloednieuwe naaimachine cadeau gedaan.

Inventarisatie glasvezel voor Zegveld en de Meije

De Projectgroep Glasvezel zet zich in om glasvezel (snel internet) in Zegveld en de Stichtse Meije te realiseren en willen u helpen om glasvezel te krijgen.
In omliggende gemeenten zoals Woerden, Kamerik, Kanis, Harmelen en de Bodegraafse Meije is al (of wordt) glasvezel aangelegd.
Na overleg met de Gemeente Woerden is besloten eerst te bepalen hoeveel particulieren en ondernemers in Zegveld en de Stichtse Meije interesse hebben in glasvezel.
Aan de hand van het aantal geïnteresseerde personen en bedrijven, kunnen wij vervolgens in overleg met de Gemeente Woerden naar een aantrekkelijke aanbieder zoeken.
Op 4 oktober zal met de reclamefolders een antwoordformulier met meer informatie worden verspreid waarop u uw belangstelling kunt aangeven. Heeft u geen formulier ontvangen, haal dan een formulier op bij de Coop supermarkt in Zegveld (het inleveren kan ook hier plaatsvinden). U kunt nu al meer informatie vinden op www.zegveld.net en op deze site uw belangstelling kenbaar maken.
De aanmelding verplicht u tot niets, maar is alleen bedoeld om de belangstelling voor glasvezel te peilen.
Als u belangstelling heeft, laat het ons dan weten vóór 15 oktober a.s.
Wij hopen dat u zich in grote getale als belangstellende aanmeldt, waardoor glasvezel in Zegveld en de Stichtse Meije gerealiseerd kan worden en Zegveld en de Stichtse Meije met alle toekomstige ontwikkelingen, ook in de komende jaren digitaal goed bereikbaar blijven.
Projectgroep Glasvezel
In de Projectgroep Glasvezel zitten vertegenwoordigers van het Dorpsplatform Zegveld, de Ondernemersvereniging Zegveld-de Meije en het Buurtcomité Stichtse Meije: John van Lieshout, Piet Bremmer, Mees Westrate, Ciska Klooster, Chris Verheul, Manon Verheul.

Feestelijke 50-ste Meijeloop

sep-Meijeloop-2014Op 25 augustus jl. organiseerde de Oranjevereniging ‘De Meije’ de 50-ste Meijeloop .  Tijdens deze editie van dit sportieve evenement werd Willem Bakker, al 50 jaar het boegbeeld van de Meijeloop, als organisator, starter en prijsuitreiker in het zonnetje gezet. Willem Bakker gaf in 1965 het eerste startschot voor een 4100 meterloop naar de Middenweg ter hoogte van de boerderij van Jan Voorend, nu Buitenplaats De Blauwe Meije. Vijftig jaar na de eerste Meijeloop gaf Willem Bakker op 25 augustus jl. nog één keer het startschot en reikte hij de prijzen uit aan de deelnemers.  Ook overige Meijeloopcommissieleden werden geprezen om hun inzet en inspanningen voor dit evenement waaronder Tonny Verbree die dit jaar haar 40-jarig jubileum vierde.

De eerste officiële wedstrijden bij Polstokclub Zegveld zijn een feit

Het was een succesvolle zomer voor Polstokclub Zegveld. Een prachtige accommodatie met professionele springschansen, een volle wedstrijdkalender met diverse wedstrijden voor jeugdige en volwassen verspringers en als afsluiting van het seizoen de Nederlandse Jeugdkampioenschappen polstokverspringen/fierljeppen op 6 september jl.. Tijdens deze kampioenschappen presteerden de Zegveldse jongens in de categorie 11 en 12 jaar sep-polstokspringenuitstekend. Twan Kastelein werd 3e met een afstand van 10.76m en Eimert van Ingen 6e met een afstand van 9.70m. Ook in de categorie t/m 10 jaar wist de Zegveldse vereniging een prijs in de wacht te slepen. De kampioen van vorig jaar Kenzo Hielema (wonende in Kockengen, maar lid van Polstokclub Zegveld) veroverde dit jaar een tweede plaats. Over belangstelling voor dit evenement had de organiserende Polstokclub geen klagen. Naast de enthousiaste fans en familieleden van de deelnemers was de lokale media flink vertegenwoordigd, ook de BBC en het Jeugdjournaal maakten filmopnamen. Polstokclub Zegveld wil via De Berichtgever graag alle sponsors heel hartelijk bedanken voor hun bijdragen.

Mooie prestatie voor Richard van Dommelen met Wike Anke in de enkelspan

sep-RichardTijdens de districtskampioenschappen van district West (Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht) op 16 augustus jl. in Maasdijk heeft Richard van Dommelen zich met zijn Friese paard Wike Anke gekwalificeerd voor de Hippiade op 13 september jl. in Ermelo. Richard en Wike Anke werden met een score van 63.54% reserve kampioen (2e plaats) enkelspan in de klasse M-dressuur. Tijdens de Hippiade in Ermelo op 13 september jl. behaalde deze aanspanning een zevende plaats met een gemiddelde score van 64,125%.

Zegveldse Kirsten Brouwer wereldkampioensep-Kirsten-Brouwer

Tijdens het wereldkampioenschap voor jonge dressuurpaarden op 6 t/m 10 augustus jl. in Verden (Duitsland) heeft de 25-jarige amazone Kirsten Brouwer goud behaald met haar zesjarige hengst Dancer (v.Vivaldi) en brons met de vijfjarige Eye Catcher (v. Vivaldi). Samen met haar team van Stal Brouwer (Milandweg 69) is Kirsten fulltime actief met het trainen en opleiden van dressuurpaarden. Van jonge paarden die uitgebracht worden in de Pavo Cup, VSN en IBOP tot het bijscholen en opleiden van ervaren dressuurpaarden. Zo wist Kirsten al eerder de Pavo Cup op haar naam te zetten en heeft zij menig maal een podiumplaats op het Nederlands Kampioenschap bereikt.

NK Brons voor paradressuurruiter Ilona Goes

Op 3 augustus jl. behaalde Ilona Goes met haar paard Zalisto een bronzen medaille tijdens het KNHS Kampioenschap Para Dressuur in Hoofddorp in de Grade III. Tevens werd Ilona deze zomer geselecteerd als reserveruiter voor de Wereldruiterspelen (World Equestrain Games ‘WEG’) dat van 23 augustus tot en met 7 september 2014 in Frankrijk plaatsvond. Ter voorbereiding van de WEG mocht Ilona met sep-Ilona-Goeshaar paard Zalisto een driedaagse interne training bij de KNHS (Paardensportbond Nederland) in Ermelo volgen. Helaas voor Ilona waren alle ruiters en paarden fit genoeg om deel te nemen aan de WEG en werd het duo niet opgeroepen om in actie te komen. Toch kan Ilona zeer tevreden terug kijken op deze zomer, want na een periode van revalidatie vanwege de operaties aan haar hand begin 2014 is zij weer volledig terug in het deelnemersveld van de paradressuurwedstrijden. 

Arie van der Knaap kon niet stunten op N.K.

Het was al heel spannend geweest tijdens de halve finale om het damkampioenschap van Nederland aspiranten in maart 2014. Hierbij moest bij de laatste twee geëindigd worden. Arie van der Knaap uit Zegveld wist uiteindelijk na een ‘sudden death’ de tweede plaats te behalen en daarmee de finale van genoemd kampioenschap. sep-Arie-vd-Knaap
De finale was van maandag 7 juli t/m zaterdag 12 juli jl. in Bunschoten. De finale groep bestond uit 10 jongens. Vooraf was al duidelijk dat Arie het moeilijk zou krijgen. Hij had namelijk duidelijk de laagste rating 938. De latere winnaar Jan Groenendijk uit Wageningen had een rating van 1349 en de andere acht jongens zaten daar tussen in. Toch hoopte Arie enkele jongens achter zich te kunnen laten, maar dat is niet gelukt. Met twee punten werd hij tiende. Ondanks dat hij laatste is geworden heeft hij wel een hele leuke week gehad in Bunschoten.

Toer de Peuter (een ingekomen bericht)

Dinsdag 17 juni 2014 stond “Toer de Peuter” op het programma. Voor Sylvia, Vallerie en Dinie een complete verrassing. Het stond in het teken van kabouters, de kabouter Plop mutsen hingen al klaar bij de Peuterpret. Moeders stonden in de startblokken met de fiets en de kinderen. Voor Sylvia, Vallerie en Dinie was er een prachtige Amerikaanse politieauto geregeld. Een super leuke verrassing! De auto versierd met ballonnen en wij met een echte kaboutermuts, gingen we op weg naar de opa en oma van Fenne. Daar waren spelletjes en speelgoed klaar gezet en alles was versierd in het teken van kabouters. De kinderen hebben heerlijk genoten van het spelen in het gras, op de trampoline, op het springkussen, op de glijbaan en de fietsjes. Ook was er een parcours uitgezet voor de peuters en natuurlijk mochten de juffen ook mee doen! Er was koffie, thee en limonade en voor de peuters ook een hele leuke knapzak met iets lekkers erin. Sylvia, Vallerie en Dinie werden ook nog verwend met een vriendenboekje van alle peuters en een heerlijk doosje bonbons! Om half 12 was het feest afgelopen en zijn de kinderen met de ouders terug gefietst en Sylvia, Vallerie en Dinie werden weer terug gebracht met de politieauto. Op de Peuterpret hebben we lekkere patatjes gegeten met de kinderen. Dit met elkaar maakte het een super feest voor zowel de peuters als voor Sylvia, Vallerie en Dinie.sep-Tour-de-peuter
We willen de oudercommissie heel erg bedanken voor hun inzet en voor deze geweldige ochtend! Wij hebben genoten en de peuters ook!

Stichting Welzijn afdeling Zegveld

Herman Groen heeft tijdens de commissievergadering in juni afscheid genomen als secretaris. Wij danken hem voor het vele werk dat hij de afgelopen jaren heeft verricht. Mevrouw Riet Verheul volgt hem m.i.v. het nieuwe seizoen op.
De Jeu de Boules baan is deze zomer geheel vernieuwd. Iedere maandagmiddag wordt er gespeeld. Aanvang 13.30 uur. Er zijn ballen beschikbaar. Kom gezellig een balletje gooien!
Iedere 2e en 4e donderdag van de maand wordt er gefietst. Vertrek om 13.00 uur bij de “Zegge”.
Bij voldoende belangstelling wordt er een cursus gegeven om te leren omgaan met een tablat. De cursus wordt gegeven door de heer Bert van Vreeswijk, die ook computercursussen heeft gegeven. Opgeven bij Herman Lekkerkerker tel: 692424.sep-welzijn
Op donderdagmiddag 9 oktober van 13.30 tot 15.30 uur start een cursus “Levensboek” maken. Een stukje geschiedenis van jezelf, geschreven/getypt aangevuld met foto’s. Je kunt het zo mooi en uitgebreid maken als je zelf wilt. De cursus wordt verzorgd door mevrouw van Munnik. Er volgen nog 5 middagen, nader te bepalen. Kosten voor deze cursus bedragen € 5,00 . Opgeven kan bij Ada Beidboer, tel: 691894 en bij Adrie de Jong, tel: 691416.
“Trompetter van de Prins” wordt op 15 oktober door mevrouw Els vd Burg en haar cabaret groep opgevoerd in de Raadszaal in de Milandhof, met muziek, spel en verhalen rond de figuur Jan Klaassen en de Oude Hollandse waterlinie. Aanvang 14.00 uur. Zie elders in de Berichtgever.
Voor overige activiteiten zie aankondiging op de deur van de “Zegge”.

Zegveld Smaakt naar Meer!! (een ingekomen bericht)

Dit evenement, georganiseerd door de CSZ, is een succesvol concept ook voor Zegveld gebleken.
Jong en Oud kunnen zich weer verheugen in een avond vol gezelligheid, muziek en overheerlijke hapjes. Iets lekkers bij de koffie, een overheerlijk gerecht of een dessert om je vingers bij af te likken.
Gezellig met elkaar bijpraten onder het genot van een drankje, een favoriet nummer aanvragen en misschien wel een poging tot dansen, het past allemaal bij de sfeer van deze avond.
Dit jaar heeft de CSZ ook een verrassingsact in petto!
Thuis blijven omwille van de kinderen, of het regelen van oppas is niet nodig! Speeltuinvereniging De Robbedoes zorgt voor activiteiten voor de kinderen en er zijn weer luchtkussens voor de kids (hierbij wordt rekening gehouden met verschil in leeftijd).
Deze culinaire avond voor het hele gezin vindt plaats op 4 oktober vanaf 16.30 uur en duurt tot 23.30 uur. Zorg dat je deze niet mist!

Rectificatie Hoofdweg 10

In de Berichtgever van februari 2014 schreven we het verhaal over het oude huisje Hoofdweg 10.
In dit verhaal schreven we dat Boudewijn Mastop de eerste bewoner was. Dit is echter niet juist. Hij woonde eerst aan de overkant van de weg, nl. op Hoofdweg 15.
De eerste bewoner kwam er per 3 juni 1873 wonen. Dus het huisje Hoofdweg 10 is al in 1873 i.p.v. 1874 gebouwd. De eerste bewoner was Nicolaas Compier (geboren 10 december 1847 te Zegveld, overleden 28 maart 1927 te Nieuwkoop). Compier werd ook wel geschreven als Kompier. Nicolaas was op 26 februari 1870 te Woerden getrouwd met Clasina Kronenburg (geboren 30 januari 1842 te Woerden, overleden 4 oktober 1923 te Zegveld). In 1882 wordt de woning uitgebouwd.
Rond 1903 komt Boudewijn Mastop er wonen. Hij woonde zoals gezegd op Hoofdweg 15 en was werkman in ons dorp. Boudewijn Mastop (geboren 9 september 1841 te Zegveld, overleden 7 november 1914 te Zwammerdam) komt er wonen met zijn tweede vrouw Margaretha Rademaker (geboren 7 augustus 1844 te Zevenhoven, overleden 15 oktober 1915 te Reeuwijk). Hij was op 30 juni 1893 met haar hertrouwd. Zijn eerste vrouw was Maria de Leeuw (geboren 9 november 1947 te Haarzuilens). Met haar was hij op 13 november 1874 te Kamerik getrouwd. Maria de Leeuw was op 23 juli 1891 te Zegveld overleden. Op 18 april 1912 vertrekken zij naar Zwammerdam.
Jacob Kleijne wordt de nieuwe eigenaar van de woning, maar gaat er niet zelf wonen. Jacob Kleijne (geboren 5 november 1862 te Assendelft, overleden 17 mei 1917 te Zegveld) was op 14 mei 1891 te Woerden getrouwd met Willemijntje Bos (geboren 6 januari 1865 te Woerden, overleden 15 september 1924 te Zegveld).
Per 11 november 1912 komt Willem Methorst er wonen.
Het vervolg van het verhaal over het oude huisje Hoofdweg 10 is reeds gepubliceerd in de Berichtgever van februari en april 2014.

Terug in de tijd…… Hoofdweg 12

De woning Hoofdweg 12 is gebouwd in 1846. De eerste bewoner was Cornelis Blom (geboren 1798/1799). Cornelis was op 24 september 1847 te Zegveld getrouwd met Maria de Bruijn (geboren 29 december 1809, overleden 8 oktober 1899 te Zegveld). Cornelis heeft er maar kort gewoond want hij overlijdt op 3 juli 1849 te Zegveld. De geboorte van zijn dochter Cornelia (geboren 11 augustus 1849 te Zegveld, overleden 7 juni 1941 te Zegveld) maakt hij niet meer mee.

Als Cornelia Blom op 24 november 1876 te Zegveld trouwt met Jacobus Verkerk (geboren 19 maart 1850 te Haarzuilens, overleden 19 juli 1891 te Zegveld) wordt Jacobus hoofdbewoner van deze woning. Na het overlijden van Jacobus Verkerk komt de woning op naam van zijn vrouw Cornelia Blom te staan. Zij blijft er wonen met haar zoon Petrus (Pieter) Verkerk. Per 15 juni 1910 verhuist Cornelia met haar zoon Pieter naar een woning in de Meije.

Per 15 juni 1910 wordt de woning verhuurd aan Leendert van Jaarsveld (geboren 22 juli 1877 te Montfoort, overleden 12 juli 1942 te Boskoop). Leendert is op 22 november 1907 te Willige Langerak getrouwd met Adriana van Lent (geboren 10 mei 1877 te Willige Langerak, overleden 14 mei 1943 te Boskoop). Zij hebben er maar kort gewoond, want op 14 oktober 1912 verhuizen zij naar Boskoop.sep-Hoofdweg12

Opnieuw wordt de woning verhuurd. Per 19 oktober 1912 komt Maria van Rijhn (geboren 17 maart 1849 te Maartensdijk) er wonen. Maria was weduwe van Bastiaan van Elk (geboren 20 maart 1843 te Jutphaas, overleden 6 januari 1912 te Zegveld). Ook Maria heeft er maar kort gewoond, want zij overlijdt op 14 augustus 1913 te Zegveld. En weer komen er nieuwe bewoners.

Per 18 oktober 1913 komt Jan van Amerongen (geboren 26 december 1850 te Harmelen, overleden 8 december 1933 te Zegveld) er wonen. Jan is op 18 december 1879 te Zegveld getrouwd met Neeltje Burggraaf (geboren 11 december 1853 te Zegveld, overleden 27 april 1942 te Zegveld).

In 1928 wordt het eigendom van de woning overgeschreven van Cornelia Verkerk-Blom op naam van haar zoon Pieter Verkerk. Petrus (Pieter) Verkerk (geboren 27 november 1880 te Zegveld, overleden 18 november 1971 te Utrecht) is niet getrouwd en van beroep manufacturier.

Per 27 augustus 1941 komt zoon Dirk van Amerongen (geboren 27 november 1889 te Zegveld, overleden 29 april 1969 te Woerden) bij zijn moeder wonen en wordt eigenaar van deze woning. Dirk was inmiddels weduwnaar. Hij was op 18 maart 1920 te Zegveld getrouwd met Elizabeth Heemskerk (geboren 7 mei 1893 te Zegveld, overleden 10 juni 1927 te Utrecht).
Als Wijnand Jacobus van Amerongen (geboren 13 juli 1925 te Zegveld, overleden 19 oktober 2011 te Woerden), zoon van Dirk van Amerongen, op 16 juni 1950 trouwt met Wil Kamsteeg (geboren 5 juni 1924 te Woerden, overleden 24 augustus 1999 te Woerden), gaat Wil Kamsteeg bij haar schoonvader inwonen. In april 1958 krijgen Wijnand en Wil de woning Nieuwstraat 20 toegewezen en verhuizen zij op 10 april van dat jaar naar deze woning. Vader Dirk van Amerongen verhuist met hen mee naar deze woning. De woning aan de Hoofdweg 12 werd door Dirk van Amerongen verkocht aan zijn zoon Pieter van Amerongen.

Pieter (Piet) van Amerongen (geboren 3 januari 1923 te Zegveld, overleden 19 oktober 1982 te Woerden) is op 17 december 1953 getrouwd met Gerrigje Klazina (Ger) Berkelaar (geboren 7 maart 1925 te Zegveld). Piet en Ger woonden tot dan in een woning aan de Molenweg 49 waar ook Manus Heemskerk woonde. Toen zij op 10 mei 1958 gingen verhuizen, hing Manus de vlag halfstok, zo jammer vond hij het dat ze weggingen.
Nadat Piet er is komen wonen, is er het een en ander veranderd. Zo werd er een serre aan de woning gebouwd en de buiten W.C. is verplaatst naar binnen in de badkamer. De badkamer was vroeger de keuken en de achterkamer is keuken geworden.
Van oorsprong was Piet bakker, maar moest stoppen met dit beroep in verband met bakkerseczeem. Piet is daarna 20 jaar ober/kelner op de trein geweest voor het Franse bedrijf Wagons-Lits. Hij verkocht er koffie, thee, koeken en broodjes op de route Rotterdam-Den Haag-Enschede-Groningen of Leeuwarden. En dat op één dag. Daartegenover stond een laag maandsalaris. Hij en het gezin moesten verder van de fooien rondkomen.
In zijn schaarse vrije tijd mocht Piet graag vissen. Zo was hij één van de oprichters van de Hengelsportvereniging Zegveld. Verder was hij lid van de reciteer(toneel)club.

In de periode dat Piet en Ger van Amerongen hier woonde, was het elektriciteitsnet nog bovengronds. Zo kon het gebeuren dat op een goeie dag een zwaan tegen de draden was gevlogen, met als gevolg dat de draden afgebroken waren en op de grond lagen. Hierdoor mochten de kinderen niet naar buiten en dus ook niet naar school konden omdat de draden op de grond lagen te knetteren.
Ger van Amerongen weet nog een leuke anekdote te vertellen. Om bij hun woning te komen was er een recht van overpad voor de woningen Hoofdweg 6 en 8 langs. Bij de verbreding van de Hoofdweg begin jaren zestig kwam er voor het eerst een dam (van turven) in de wetering voor hun woning. Op een zekere dag kwam buurman Van Wijk aanlopen en vroeg aan haar man Piet of hij al over de turven naar hem toe kon lopen, waarop Piet antwoordde: ‘Als je verzuipen wil, dan kom je er maar over’. Alle turven lagen namelijk nog los en niet gestapeld.

In 1969 werd Piet (ook met hulp van Ger) conciërge van de Kalsbeekschool in Woerden. Om dichter bij de school te wonen verhuisden zij op 14 december 1971 naar Woerden. De woning verkochten zij aan Wilhelm Schouten.

Op 28 december 1971 kwamen Wilhelm (Willem) Schouten (geboren 26 augustus 1934 te Rietveld, overleden 8 juni 2004 te Woerden) er wonen. Willem was op 27 juli 1967 te Woerden getrouwd met Hendrika (Hennie) Hensen (geboren 23 augustus 1932, overleden 27 juli 2000 te Woerden). Hendrika was weduwe. Zij was eerder getrouwd met een broer van Willem, namelijk Arie Schouten. In verband met de bouwplannen van een groot kaaspakhuis (zie ook het verhaal van Hoofdweg 10) verkochten zij de woning in 1981 aan Bastiaan den Hollander. Bas liet op de plek van Hoofdweg 12 een nieuw huis bouwen, waarbij Willem Schouten deze woning tegen een schappelijke prijs  mocht gaan huren. De schuur die bij de oude woning stond is blijven staan. Eind 1991 verhuisden het echtpaar Schouten om gezondheidsredenen naar Woerden.

Bas den Hollander zette de woning te koop. Op 5 maart 1992 werd de woning gekocht door Hendrik Pieter (Henk) van Dommelen (geboren 29 januari 1942 te Rietveld). Henk is op 22 september 1970 getrouwd met Neeltje Johanna (Nel) Tollenaar (geboren 13 februari 1944 te Rietveld). Buiten het feit dat de woning op een mooie stek staat, was het voor stratenmaker Henk van Dommelen belangrijk dat er bij de woning nog een opslagschuur met kantoor gebouwd kon worden. Deze wens is in 1993 gerealiseerd.  ?

De Trompetter van de Prins komt naar Zegveld.

Trompetter van de Prins is een kleurrijk gezelschap dat de streek doortrekt met de soldatenkist van Jan Klaassen als reizend minitheater/museum. Wat daar allemaal in zit en uit komt zorgt voor verhalen, verwondering, muziek, dans en ...poppenkast voor groot en klein.
Het thema is: Rampjaar 1672. Van alle kanten werden we aangevallen, de Hollandse Waterlinie werd een grote ijsbaan, de bevolking was radeloos, reddeloos en redeloos, de prins werd volwassen, en wie stond daar in Bakkerij de Leeuw ... verhalen genoeg!
Woensdag 15 oktober komt De Trompetter naar Zegveld. Om 2 uur vertrekt de troep met bakfiets vanaf Bakkerij de Leeuw op pad naar Stichting Welzijn Ouderen in de Milandhof. Iedereen is hier van harte welkom, van 2 tot 4 uur, gratis toegang.
De belevenissen van De Trompetter van de Prins kunt u volgen op www.facebook.com/trompettervandeprins

Pin It