De Berichtgever zegt het met bloemenmrt-Gert-Ton

Het is winter…. In De Berichtgever van november 1989 verschijnt een artikel over Sinterklaas. Ondanks het feit dat het dorp is samengevoegd met grote buur Woerden wil de Sint net als voorgaande jaren Zegveld blijven bezoeken.
Het is in diezelfde maand november dat er een advertentie staat in De Berichtgever: “Berichtgever zoekt verslaggever(ster)”. Een nog piepjonge Gert Ton leest deze advertentie en realiseert zich dat hij schrijven eigenlijk wel heel leuk zou vinden. Maar hij legt de advertentie weg en reageert niet.
Dan wordt het december 1989 en komt ‘de laatste’ Berichtgever uit. Dorpsgenoten werden meteen gerustgesteld. Het was de laatste van 1989 en niet het allerlaatste nummer van De Berichtgever! Een zucht van opluchting ging door het dorp.
Gijs van den Ham de uitgever van het blad had in eerste instantie besloten er mee te stoppen, maar kwam daar op terug. Hij ging door met De Berichtgever ‘nieuwe stijl’. Dat dit een goed besluit is geweest, blijkt wel. De Berichtgever is dit jaar bezig aan de 69e jaargang.
In diezelfde De Berichtgever, op pagina 9 stond opnieuw een oproep voor versterking van het redactieteam: ‘De Berichtgever zoekt nog steeds!!” Gert, nog maar net bekomen van alle marsepein en speculaas, want Gert snoept graag,  las de advertentie opnieuw en begon nu toch wel erg te twijfelen.

Na een ontmoeting met de toenmalige redacteur Kees Kop werd Gert vanaf 1 januari 1990 redacteur bij De Berichtgever. En dat is dit jaar precies 25 jaar geleden.
Het is gezellig in de huiskamer bij Gert waar Anouk en ik (Karin, redactie) ontvangen worden door de jubilaris met een kopje thee en een plakje ontbijtkoek.
De ambitie om schrijver te worden heeft hij nooit gehad. Gert: “ik had wel eens een opstel geschreven op de lagere school maar daar bleef het bij. Wij hebben een grote familie en daar ben ik wel altijd heel actief geweest, als het ging om het schrijven van liedjes en gedichten voor bruiloften en partijen. Ik maakte ook altijd allerlei fotoalbums voor mensen en dan schreef ik er teksten bij.
Gert: “toen ik 25 jaar geleden begon bij De Berichtgever moest ik de verhalen eerst uittypen op mijn typemachine en dat was in het begin nog niet eens een elektrische… Daarna ging de kopij naar Van den Ham, die bracht het bij de zetter, vervolgens kreeg ik het weer terug ter correctie en moest het opnieuw naar de zetter. Allemaal veel omslachtiger dan nu het geval is.
Gert vertelt dat oud redacteur Kees Kop in die tijd alle interviews deed. Gert: “ik vond dat zo leuk een eigen rubriek, dat wilde ik ook. Zodoende kwam ik op het idee verhalen te gaan schrijven hoe de boerderijen in het dorp aan hun naam kwamen. Het begon met kleine stukjes, maar na 10 boerderijen schreef ik de complete geschiedenis op”.
De stukjes van Gert over de boerderijen bleken in de smaak te vallen bij de lezers. Sterker nog, men vond ze zo leuk dat ze gebundeld zijn en er ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van De Berichtgever een boek van is gemaakt.
Gert: “Voor het boek moest ik toen een groot aantal boerderijen waar ik al eens iets over geschreven had opnieuw onderzoeken. Dat was een gigantische klus. Maar uiteindelijk staan er toch 58 boerderijen in het boek. De verhalenreeks was zelfs zo’n succes dat er dorpsgenoten waren (we zullen geen namen noemen) die hun boerderij plotseling een naam gaven, om zo ook in het boek te komen.
Gert: “Het is moeilijk aan te geven wat in de afgelopen 25 jaar nu het mooiste, verdrietigste of leukste verhaal is geweest. Er is zoveel geschreven. Wat ik heel leuk vond, was het verhaal over het hangbuikzwijntje van Jopie Kruijt. Ik heb het varken toen het verhaal laten vertellen”. 
Een van de meest aangrijpende verhalen was het interview met Jenneke Kruijt. Zij was in 1994 als verpleegkundige werkzaam bij Artsen zonder Grenzen in Rwanda. Dat waren heel verdrietige verhalen over de slachtoffers van de volkerenoorlog tussen de Tutsi’s en de Hutu’s. Later heeft Jenneke meegewerkt aan een grote televisie aktie voor Rwanda en is ze gekozen tot “Vrouw van het jaar 1994”. Een grote eer, Jenneke was genomineerd met nog 4 andere Nederlanders, o.a. Ruud Lubbers en Louis van Gaal.
Op onze vraag wie hij nu nog heel graag zou willen interviewen komt meteen een antwoord: Meryl Streep, de actrice, die is echt geweldig. Gert: “maar niet alleen Meryl Streep, ik heb vooral veel bewondering voor mensen zoals Ghandi. Of mensen die op sociaal gebied of in de zorg heel actief zijn, dat spreekt mij aan. Als ik het wat dichterbij huis moet zoeken dan zou ik de verhalen van de bewoners van het Thomashuis wel op willen schrijven”.
Echt veel rustiger is het niet geworden sinds Gert is gepensioneerd. Samen met Piet Brak heeft hij onder andere een boek geschreven over de geschiedenis van de kerk. Hij heeft het druk met zijn volkstuin, maar ook met totaal andere activiteiten. Zo heeft hij nog niet zo lang geleden, de kleuters voorgelezen bij de Peuterpret.
Gert: “ze weten me altijd wel te vinden…. Wat ik erg leuk vind is dat ik op dinsdag 31 maart a.s. gevraagd ben als lector bij de uitvoering van Bachs Matthäus-Passion in de Petruskerk in Woerden. Dat vergt enorm veel voorbereidingen maar het is een eer om te mogen doen. Nu maar hopen dat ze vinden dat ik het goed doe, ha, ha….”.
Volgend jaar bestaat De Berichtgever 70 jaar en ook nu zijn er voorzichtige plannen voor een boek. Gert: “ik ben er druk mee bezig maar het is nog niet helemaal zeker. Waarschijnlijk gaan we de verhalen over de oude huisjes in boekvorm uitbrengen. Dat betekent dat ik nog heel wat werk moet verrichten. Er komen er nog een stel bij, onder andere mijn eigen geboortehuis en dat van Opa van den Ham, de vader van de oprichter van De Berichtgever.
Gert: “Ik ben geboren en getogen in Zegveld en voel me hier prettig. Laatst reed ik met een vriend door het dorp en die lag in een deuk. Ik ken hier bijna iedereen en zwaai ook naar iedereen en dat is hartstikke leuk. Dat komt ook door mijn activiteiten voor de kerk en in het verleden voor de Oranjevereniging.
Voor het vrijwilligerswerk dat ik gedaan heb, kreeg ik een aantal jaren geleden een Koninklijke onderscheiding en daar ben ik nog steeds heel erg trots op”.
Gert: “Ik heb het schrijven altijd met heel veel plezier gedaan en dat komt niet in de laatste plaats doordat we zo’n ontzettend leuk redactieteam hebben. Als je er geen plezier in hebt en vooral veel plezier met elkaar, dan hou je het niet zo lang vol.
En wat betreft de toekomst heb ik nog heel veel plannen, alleen daar ga ik niets over zeggen, jullie zien het wel….!”

Nieuws uit de huisartsenpraktijkmrt-Esther-Leushuis

De Zegveldse huisartsenpraktijk is sinds 2011 een opleidingspraktijk voor huisartsen. Vanaf 1 december 2014 tot 30 januari 2016 versterkt Esther Leushuis (AIOS) de praktijk van Dr. Quaak.  Een AIOS (arts in opleiding tot specialist) is een gediplomeerd basisarts die een specialisatie studie volgt. Tijdens de driejarige specialisatiestudie tot huisarts werkt de AIOS twee jaar in een huisartsenpraktijk (het eerste en het derde jaar) en volgt de AIOS in het tweede studiejaar diverse stages in bijvoorbeeld een ziekenhuis (eerste hulp), de ouderenzorg of psychiatrie. Esther Leushuis is derdejaars AIOS en werkt drie dagen (ma, di, vrij) in de Zegveldse praktijk als huisarts. Zij is 38 jaar, samenwonend in Amstelveen en heeft twee dochters Floor (7 jaar) en Philine (3,5 jaar). Haar hobby’s zijn koken, naar het strand gaan en veel tijd doorbrengen met familie en vrienden. Esther vertelt: ‘Ik ben diverse malen uitgeloot voor de studie geneeskunde en in die tussentijd heb ik vier jaar medische informatiekunde gestudeerd in Amsterdam. Na mijn studie geneeskunde heb ik 2,5 jaar als gynaecoloog in opleiding gewerkt en ben ik in 2013 gepromoveerd in de voortplantingsgeneeskunde met als onderwerp “Het voorspellen van de kansen op een spontane zwangerschap bij personen waarbij een spontane zwangerschap niet vanzelfsprekend is”. Toch zocht ik een nog breder medisch vakgebied en ben ik gestart met de driejarige specialisatiestudie tot huisarts. Deze huisartsenopleiding voelt als ‘een goed passende jas” en alle voorheen opgedane kennis en ervaring kan ik goed gebruiken in de dagelijkse huisartsenpraktijk’. Esther vindt het belangrijk haar patiënten op hun gemak te kunnen stellen tijdens een bezoek of visite, een gevoel van veiligheid (medisch inhoudelijk en vertrouwen in de persoon) en een luisterend oor te bieden maar ook al hun vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Zij komt oorspronkelijk uit een klein dorp in Limburg en voelt zich erg thuis in de dorpspraktijk van Dr. Quaak. Esther functioneert als zelfstandig huisarts, maar wordt vanzelfsprekend zorgvuldig en intensief begeleid door Dr. Quaak. Ten behoeve van deze begeleiding worden de gesprekken tussen Esther en de patiënten af en toe op video opgenomen of bijgewoond door Dr. Quaak. Tijdens bespreking van deze gesprekken wordt met name gelet op de afhandeling van de hulpvraag en de communicatie tussen huisarts en patiënt. Mocht u bezwaar hebben tegen een opname van het gesprek dan kunt u dit aangeven aan haar. In dat geval worden geen opnames gemaakt.
Begin februari 2015 is Elise Tilma, gezondheidszorgpsycholoog (poh-ggz) in de huisartsenpraktijk in Zegveld gestart met haar werkzaamheden. Elise heeft een brede opleiding als psycholoog gehad en bij haar kunnen de patiënten - waaronder ook jeugdigen - uit de praktijk terecht voor een inventarisatie (intake) van de klachten en begeleiding. Daarnaast is eind januari 2015 de nieuwe doktersassistente Mellie Langhout in dienst getreden. Zij neemt de plaats in van Nellie van Kints, die met pensioen is gegaan.

Matteüs -Passie-Dienst in de Stille Week (een ingekomen bericht)

Op dinsdag 31 maart zal er een bijzonder Passie-dienst worden gehouden in de Petruskerk in Woerden. De dienst die om 20.00 uur begint, staat in het teken van het Matteüs-Evangelie.
Een uur van verlichting en rust in de Stille Week.
De lezingen uit het Matteüs-Evangelie, verzorgd door Gert Ton, zullen worden aangevuld met gemeentezang van bekende Passie-liederen en de koralen uit de Mattheüs-Passion van J.S. Bach.
Deze Passion wordt elk jaar steeds meer uitgevoerd en is voor veel mensen een passende voorbereiding in deze periode van het kerkelijk jaar.
Aan deze dienst werken “De Lofstem” en jongerenkoor “Espérance” uit Zegveld mee en de Christelijke Zangvereniging Nieuwerbrug.
Ad van Pelt zal op het orgel de gemeente-, koor- en solozang begeleiden. Sjaak van der Mel begeleidt het jongerenkoor die een aantal eigentijdse Passie-liederen zal zingen.
Pia Schütz zal naast de algemene muzikale leiding ook een 2-tal solo’s voor haar rekening nemen.
De toegang is gratis, wel is bij de uitgang een collecte voor de onkosten.
Een bijzondere dienst, gericht op weg naar Goede Vrijdag. U wordt hier van harte voor uitgenodigd.

Eetcafé ‘De Halve Maan’ opent binnenkort haar nieuwe deuren

Het zonnetje breekt zo af en toe al lekker door en de (vaste)gasten kunnen niet wachten totdat ze weer plaats kunnen nemen op het heerlijke terras. Na ruim zeven maanden sluiting hoopt uitbaatster Elly van Hanswijk begin mei 2015 haar gasten welkom te heten in het vernieuwde Eetcafé ‘De Halve Maan’.
mrt-Halve-maanHet oude pand van ‘De Halve Maan’ werd in 2010 door Reinier Kroes gekocht op een veiling, waarna hij Elly drie jaar geleden vroeg het café nieuw leven in te blazen vooruitlopend op de nieuwbouw die hij voor ogen had. Elly ging de uitdaging aan, het pand werd opgeknapt en in drie jaar was het café weer de pleisterplaats van weleer. Op 21 september 2014 werd het laatste biertje getapt en korte tijd daarna werd het oude pand met de grond gelijk gemaakt. De graaf- en heiwerkzaamheden verliepen voorspoedig en vanwege de zachte winter alsmede een zeer gemotiveerd bouwteam is ook de bouw van het nieuwe pand vlot verlopen. Reinier Kroes voert de bouw uit in eigen beheer met aanvulling van externe werklui. Elly huurt het nieuwe pand van Reinier, maar zorgt zelf voor de inrichting en de daarbij behorende investeringen. Elly vertelt: ‘Ik heb regelmatig slapeloze nachten gehad van alle zaken die geregeld moesten worden, maar alles is geheel naar wens uitgevoerd en in goede samenwerking met Reinier. Het nieuwe pand is prachtig en voldoet aan alle moderne eisen’.
Het concept van Eetcafé ‘De Halve Maan’ blijft gehandhaafd, waarbij het gebruik van streekproducten een heel belangrijk onderdeel is. Vaste evenementen als de biljartavond en de bingo blijven op de agenda staan, maar worden aangevuld met nieuwe specials zoals een diner dansant of gezellige avond met live muziek. Ook zullen nieuwe concepten als High Wine en High Tea op de kaart komen, maar het vieren van een jubileum of gezellige verjaardag met een borrel, een hapje of buffet behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Overigens zijn nieuwe ideetjes voor festiviteiten bij Elly van harte welkom. Elly: ‘Het biljart was in het oude pand een lastig obstakel, maar in het nieuwe pand hebben we een biljartlift toegepast waarmee het biljart in de kelder zakt. Hierdoor ontstaat meer ruimte in het café voor feestjes en partijen. De keuken is moderner en efficiënter ingericht met een inpandige spoelkeuken en er is een mindervalide toilet toegepast’. Helaas bleek het niet mogelijk de sfeervolle oude bar terug te plaatsen, want deze is tijdens het transport van de vrachtauto gevallen. Hiervoor wordt een compleet nieuwe bar teruggeplaatst. Elly vertelt verder: ‘Boven het café zijn twee ruimtes gecreëerd. Eén daarvan is een mooi appartement en wordt via Reinier verhuurd, maar daarnaast is een personeels- en kantoorruimte met eigen sanitaire voorzieningen gemaakt’.  Daarnaast heeft Elly besloten nieuwe openingstijden te hanteren omdat in de praktijk is gebleken dat de zomerse zondagsgasten vaak ‘vroege vogels’ zijn.
Het streven is begin mei 2015 de deuren van het vernieuwde Eetcafé ‘De Halve Maan’ te openen. De exacte datum kan nog niet gepland worden vanwege een aantal onzekere factoren, maar Elly heeft er alle vertrouwen in dat deze streefdatum wordt gehaald. ‘Heel blij ben ik dat ‘mijn meiden’ van de bediening en chef Koos weer terug komen in ‘De Halve Maan’, want met dit vertrouwde team maken we van ‘De Halve Maan’ weer een gezellige pleisterplaats in de Meije voor jong en oud’. Tot slot vertelt Elly: ‘De directe buren en de Meijenaren zijn enorm betrokken geweest tijdens de bouw en hebben ons zelfs regelmatig verrast met zelfgebakken taarten. Deze betrokkenheid heeft ons en het bouwteam heel goed gedaan en langs deze weg wil ik alle Meijenaren daarvoor bedanken’.
Elly en haar team heten iedereen alvast van harte welkom in het vernieuwde Eetcafé ‘De Halve Maan’. Voor de exacte openingsdatum verwijst Elly naar de nog te plaatsen aankondigingsborden in de Meije en omgeving. In het volgende nummer van De Berichtgever vindt u een bon met een aantrekkelijke openingsactie voor de gasten.

Nieuwe openingstijden Eetcafé ‘De Halve Maan’

April, mei en september op maandag gesloten en dinsdag t/m zondag vanaf 10.00 uur geopend.
Oktober t/m maart op maandag en dinsdag gesloten en woensdag t/m zaterdag vanaf 11.00 uur en zondag vanaf 10.00 uur geopend.
Juni, juli en augustus 7 dagen per week geopend vanaf 10.00 uur, maar zondags vanaf 09.00 uur.

Kimberley en Stan kampioen jeugd wintercompetitie tennis (een ingezonden bericht)

Vanaf eind november tot en met zondag 1 maart 2015 namen Stan van den Hoeven en Kimberley Uittenbogaard deel aan de VTE jeugd wintercompetitie 2014/2015 in Maarssen. mrt-Kimberley-en-Stan-kampioen
Zij namen deel aan de categorie oranje waarbij er op een driekwart baan wordt gespeeld om de meest gewonnen games in 20 minuten.
Tijdens elke speeldag speelden Kimberley en Stan een mix dubbel en ieder een enkel. In alle vijf de wedstrijden lieten zij de tegenstanders achter zich en werden zo met het maximaal haalbare aantal van tien punten op zondag 1 maart 2015 kampioen!
Ook enthousiast geworden?
Kom dan vanaf 10 april een keer vrijblijvend tennis spelen tijdens het jeugdlabelen op vrijdagmiddag van 16.30-17.30 uur. Racket en ballen zijn beschikbaar.
Of geef je voor 30 maart op voor de actie "Maak kennis met tennis". Voor maar 25 euro krijg je dan 3 trainingen van 2R-Sports, een wedstrijdmiddag van 2R-Sports met de andere jeugdleden, kun je gedurende het lidmaatschap vrij tennissen en elke week op vrijdagmiddag van 16.30-17.30 uur meedoen aan het jeugdlabelen.
Geef je op door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op onze website
www.tvmiland.nl voor meer informatie over onze jeugdactiviteiten!

Ferm Werk doneert MVO-materialen aan EHBO-vereniging De Meije-Zegveld (een ingekomen bericht)mrt-ehbo

EHBO-vereniging De Meije-Zegveld werd recent verrast door Ferm Werk. Nico Mouris en Thijs Angenent, twee enthousiaste leden, ontvingen namelijk op 2 februari 2015 uit handen van Stephanie Boogert-van Zuilen en Adrie Treurniet van Ferm Werk zeven grote dozen vol met EHBO-oefenmaterialen.
Ferm Werk controleert in opdracht van deBesteEHBOdoos voor diverse bedrijven en instellingen in de regio de BHV- en EHBO-trommels. Verbandmiddelen die over de datum zijn, worden uit de BHV- en EHBO-verbandtrommels verwijderd. De deelnemende bedrijven en instellingen zijn met deBesteEHBOdoos overeengekomen de verzamelde  materialen ter beschikking te stellen aan een goed doel. Dit in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.  Ferm Werk kreeg de opdracht een goed doel te selecteren en koos voor 2014 een EHBO-vereniging uit die de materialen hergebruikt. En dat werd, met dank aan een medewerker van Ferm Werk Job de Boggende, EHBO-vereniging De Meije-Zegveld. Deze vereniging is namelijk super actief. Zo volgen de leden herhalingscursussen en geven enkele leden jeugd-EHBO-les aan kinderen. Maar de vereniging is ook actief voor niet-leden. Zo trainen zij inwoners uit de Meije en Zegveld in AED-lessen en EHBO-lessen specifiek gericht op kinderen. Daarnaast verlenen veel enthousiaste leden assistentie bij vele evenementen in de regio. De mobiele EHBO Post (MEP) die op de foto te zien is, is de basis van waaruit de leden de benodigde hulp verlenen.
De vereniging gebruikt tijdens de oefenlessen de door Ferm Werk aangeboden materialen. Het bestuur en de leden van de EHBO-vereniging De Meije-Zegveld zijn dan ook zeer blij met deze MVO-geste en bedanken daarom  Ferm Werk, deBesteEHBOdoos en de bedrijven en instellingen hartelijk voor de aangeboden materialen.

mrt-logoEHBO   mrt-logo-fermwerk   mrt-beste-ehbo-doos

Jeugd EHBO op de Willibrord-Milandschool (een ingekomen bericht)

mrt-jeugdEHBODonderdag 12 februari hebben 7 leerlingen examen gedaan voor het certificaat Jeugd EHBO.
Na veel leren en oefenen met verbandmiddelen moesten de kinderen aan lotusslachtoffers laten zien hoe goed ze de EHBO-lesstof beheersten. Ze hebben allemaal laten zien dat ze goed in staat zijn om eerste hulp te verlenen.
De geslaagden zijn: Britt Versteeg, Tibbe Versteeg, Sanna Beiboer, Wessel Baardman,
Stijn Stolwijk, Angela van Vliet en Brain Koot.
De lessen werden verzorgt door Annita en Sandra. Allemaal gefeliciteerd namens EHBO vereniging De Meije-Zegveld.

Jaarconcert Kunst na Arbeid 11 april 2015. 

Op het KNA jaarconcert van  zaterdag 11 april zullen alle onderdelen van de muziekvereniging  KNA weer zorgen voor een gevarieerd programma. Dit concert zal voor de drumband en de MPC voor het eerst onder leiding staan van Marcel Heijnen. Of dit zorgt voor wereldnieuws kunt u zelf komen beoordelen.
De avond begint om 19.30 uur in de sporthal van De Milandhof. Toegang is gratis en er is in de pauze een verloting.

Groener schoolplein op basisschool Willibrord/Miland in de Meije (een ingekomen bericht)

Jacqueline Ram, een ouder van school,  heeft een ontwerp gemaakt om het plein bij de school groener te maken en zo meer passend in de groene omgeving waarin de school staat (www.ramscape.nl). Dit ontwerp is uitgewerkt in een plan, waar in mrt-WillibrordMilandschoolverschillende fases veranderingen op het plein gedaan worden. Op vrijdag 20 maart jl. zijn we met de kinderen feestelijk gestart met het veranderen van het schoolplein en alle kinderen hebben geholpen met verschillende activiteiten in de tuin.
Zaterdag 21 maart, tijdens NL doet, is er met aangemelde vrijwilligers van buiten en ouders verder gewerkt aan de eerste fase van de verandering van het plein. Wij nodigen u uit een keer langs te komen om het resultaat te bekijken!

Berichten vanuit het Dorpsplatform Zegveld

Parkeren (vracht) wagens Nijverheidsbuurt
Op korte termijn organiseert de gemeente een informatie avond voor bewoners en gebruikers van de Nijverheidsbuurt. Tijdens deze avond zullen verschillende onderwerpen aan de orde komen, zoals de (her) inrichting van de Nijverheidsbuurt, het parkeren van personen- en vrachtwagens en het gebruik van de Nijverheidsbuurt. De datum waarop de informatie avond wordt gehouden is bij het drukken van de Berichtgever nog niet bekend. De bewoners en eigenaren  worden persoonlijk uitgenodigd. Zij krijgen een actieve inbreng en worden uitgenodigd hun meningen en ideeën kenbaar te maken. De datum zal ook op de website van het Dorpsplatform worden gezet. Wellicht zijn er chauffeurs die hun vrachtwagen op de Nijverheidsbuurt parkeren of dat in de toekomstwillen doen. Zij kunnen zich bij de secretaris van het Dorpsplatform melden.
Zegveld Zorgt
Zegveld Zorgt organiseert op dinsdag 14 april as. om 20.00 uur in Gasterij De Milandhof een informatie avond. De werkgroep Zorg - nu nog onderdeel van het Dorpsplatform - wil op die avond uitleg geven over de plannen voor het oprichten van een zorgcoöperatie. Het is de bedoeling dat de zorgcoöperatie een zelfstandige vereniging wordt die los staat van het Dorpsplatform. Inwoners kunnen lid worden van de zorgcoöperatie. Zet deze datum dus alvast in uw agenda, een huis- aan-huis-flyer volgt nog.
Inmiddels is op alle adressen in Zegveld en De Meije de dorpsenquête bezorgd.
Het Dorpsplatform wil graag dat heel veel formulieren worden ingevuld en teruggestuurd. Dan is de uitslag representatief voor de mening van de inwoners. Inleveren kan tot 8 april as. U kunt de enquête ook online invullen. Op de website van Zegveld Zorgt staat de enquête. Zie: www.zegveldzorgt.nl
Kans op sluipverkeer door Zegveld
In Woerden wordt druk gepraat over de verkeersafwikkeling in Woerden Noord en Woerden West. De Grontmij heeft begin 2014 een rapport opgeleverd waarin de mogelijkheden tot vermindering van de verkeersdruk op de route Rembrandtlaan/Boerendijk worden onderzocht.
Later is nog aanvullend onderzoek gedaan door de Grontmij. Het rapport hiervan is in december 2014 verschenen. Beide rapporten zijn onlangs op inloopavonden met de bewoners van Woerden Noord en Woerden West besproken.
Is dit onderwerp van belang voor Zegveld? Ja, het Dorpsplatform Zegveld vindt van wel. Sommige maatregelen aan de westkant van Woerden, die de verkeersdruk op doorgaande routes door de woonwijken moeten verminderen, kunnen ook hun uitwerking hebben op de verkeersstroom richting Zegveld. Naar de mening van het Dorpsplatform Zegveld komt dat in de rapporten van de Grontmij te weinig naar voren.
Het rapport van begin 2014 laat een kaartje zien van de verkeersintensiteit op een doordeweekse dag. Op de Zegveldse Uitweg worden dan gemiddeld 4800 motorvoertuigen per etmaal geteld in beide rijrichtingen. De Rembrandtlaan krijgt het dubbele te verwerken, daar worden 9600 voertuigen per etmaal geteld.
De Grontmij heeft drie scenario’s uitgewerkt met oplossingen. De gemeenteraad is nu aan zet om een keuze te maken uit de drie scenario’s. De doorstroming kan bevorderd worden door reconstructie van de kruising van de Hollandbaan met de Waardsebaan bij het Vinkje en verbetering van de kruisingen op de Boerendijk. De verkeersstroom op de Rembrandtlaan kan verminderd worden door bouw van de Gildenbrug over de Oude Rijn. De Gildenbrug is gedacht ter hoogte van tuincentrum De Bosrand. De brug zorgt voor een verbinding tussen Rietveld en de Hollandbaan via de Gildenweg.
Wat de consequenties zijn voor de verkeersintensiteit op de Zegveldse Hoofdweg als de Gildenbrug er komt wordt in beide rapporten van de Grontmij onvoldoende in kaart gebracht vindt het Dorpsplatform. Voor verkeer dat Zegveld uitgaat levert de Gildenbrug een kortere route op richting Barwoutswaarder en verder. Maar omgekeerd kan de Gildenbrug sluipverkeer aantrekken dat via Zegveld zijn weg zoekt in de richting  Nieuwkoop/Mijdrecht/Uithoorn. Het Dorpsplatform wil de komende tijd dit onderwerp op de agenda zetten in het overleg met de gemeente Woerden.
De westelijke randweg is van het wegenplan afgevoerd. Voor het dorp Zegveld is dit gunstig. Als deze weg zou worden aangelegd in combinatie met een brug over de Oude Rijn zou dit grote gevolgen hebben voor de verkeersintensiteit in Zegveld. De westelijke randweg zou een rechtstreekse verbinding opleveren van circa 1½ km tussen de zuidelijke randweg die langs de A12 komt en Rietveld. Een ideale sluiproute vanaf de A12 via Rietveld/Zegveldse Uitweg in noordelijke richting zou hiermee worden gecreëerd.
Nieuw hondenbeleid
Met verbazing heeft het Dorpsplatform begin van dit jaar kennis genomen van het nieuwe hondenbeleid van de gemeente. De gemeente blijkt een jaar geleden te zijn gestart met het formuleren van het hondenbeleid voor de periode    2015-2024. Het Dorpsplatform Zegveld is niet geïnformeerd of betrokken over het nieuwe beleid. Het werd pas bekend toen het nieuwe beleid in de uitvoeringsfase kwam. Plotseling werden op twee plekken in ons dorp omheinde uitrenplekken gerealiseerd.
Een aantal jaren geleden heeft het Dorpsplatform Zegveld intensief gediscussieerd over uitlaatplaatsen voor honden. Er zijn toen regels opgesteld en er zijn palen geplaatst met aanwijzingen. Alles in overleg met de gemeente. Nu zijn we als platform door de gemeente voorbijgelopen met nieuw beleid dat voor ons tot het moment van uitvoeren volledig onbekend was. Onze onvrede hebben we aan de gemeente kenbaar gemaakt. Op de openbare vergadering van het Dorpsplatform van 24 maart wordt het nieuwe beleid besproken.
Honden moeten voortaan altijd aangelijnd zijn. Deze plicht geldt niet op speciaal aan te wijzen uitrenplekken en buiten de bebouwde kom. Er is altijd opruimplicht, dus ook op de uitrenplekken en buiten de bebouwde kom. Voor Zegveld zijn twee uitrenplekken aangewezen: bij de Clausstraat en bij de brug van de Milandweg naar de Bosschloot, deze plekken zijn afgepaald. Er geldt een streng handhavingsbeleid. Bij niet aangelijnd zijn: een boete van € 90,-. Bij het niet opruimen van uitwerpselen: een boete van € 130,-.

Kledingbeurs een uniek gebeuren

De kledingbeurs van zaterdag 14 maart bracht heel veel moeders van heinde en ver naar de Voorhof. Ook dit keer stond er al voor 9.00 uur een lange rij wachtenden tot het eind van het plein. Eenmaal binnen kon men bij wijze van spreken over de hoofden lopen. Maar wat een voorbereiding gaat er aan vooraf. Complimenten aan alle medewerkers om het hele gebeuren vlekkeloos te laten verlopen. Een uniek gebeuren met een uitstekende organisatie. De inbreng van kleding was weer meer als voorgaande keren. De inbreng van ruim 11.500 stuks kleding was weer een nieuw record. En de opbrengst van € 2.100,00, welke bestemd is voor de Voorhof, is de kroon op al het werk van deze geweldige ploeg vrijwilligers.

mrt-Kledingbeurs-1 mrt-Kledingbeurs-2

mrt-Kledingbeurs-3 mrt-Kledingbeurs-4

Welzijn Zegveld

Woensdag 22 april komt er een vervolg op de inspirerende workshop kunstgeschiedenis. Docent de heer Ad Röing gaat die middag enthousiast  verder met waar hij op 21 januari jl gebleven is, maar zal ook nieuwe kunststromingen de revue laten passeren. Het belooft een verrassende middag te worden. Aanvang 14.00 uur in de Milandhof.
Elke dinsdagmiddag om 14.00 uur is er klaverjassen in de Zegge. Kom ook eens een kaartje leggen en neem een vriend en of vriendin mee. Met een kopje koffie of thee en een praatje heeft u een gezellige middag.
Het inmiddels bekende “Zegvelds diner” is gepland op Woensdag 3 juni. Voorafgaand wordt de mogelijkheid geboden, bij voldoende deelname, met een bus een mooie tocht langs Neerlands dreven te maken met aansluitend een bezoek aan een inspirerende locatie. Noteer het alvast in uw agenda.
Welzijn Woerden nodigt alle Zegvelders uit een nieuwe activiteit te bedenken die jong en oud zal aanspreken. In de “Zegge” is op woensdagochtend en op de vrijdagen een ruimte beschikbaar om uw ideeën vorm te geven. Welzijn Woerden kan u hierbij op weg helpen. Neem contact op met Liesbeth van Beusekom, activiteitencoach Welzijn Woerden, tel: 0348-421101 of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vrouwen/koffie-ochtend

Op donderdag 23 april wordt er weer een vrouwen/koffie-ochtend georganiseerd. Rondom een kopje koffie kunt u luisteren naar Hetty Lameris uit Ede. Zij zal spreken over het thema “Leven met lef”. De koffie-ochtend wordt gehouden in Gasterij “De Milandhof” en begint om 9.30 uur. De organisatie is in handen van de Evangelisatiecommissie Zegveld. Kinderoppas is aanwezig, alsmede een boeken- en sieradentafel. U wordt van harte uitgenodigd deze ochtend bij te wonen. Neem gerust uw (schoon)moeder, zus, vriendin en/of buurvrouw mee.

Pin It