Cor van Amerongen 50 jaar lid KNA.
Muzikaal gezien gaat Cor zeer verdienstelijk op de bugel door het leven. Daarnaast is Cor inmiddels 12 jaar bestuurslid en zeer actief op het gebied van instrumentbeheer, organisatie oud papier inzameling en jeugd opleiding. Met name de jeugd inspireren om muziek te maken en hen hierin te begeleiden is waar zijn hart ligt. Veel energie wordt hierin gestoken en de muziekvereniging plukt hier inmiddels al de vruchten van, gezien de eerste jeugdblazers die al menige noot mee blazen bij het fanfare orkest. Voor Cor staat KNA op de eerste plaats en we hopen dat dat nog jarenlang zo zal blijven!
André Rijneveld 40 jaar lid KNA.
André is verdienstelijk trombonist bij de KNA. Momenteel alleen, maar hopelijk dat er snel een jeugdige trombonist bij komt. Wat André bijzonder maakt is dat hij een echte verenigingsman is. Al jarenlang zamelt hij oud papier in voor de vereniging, kan de drumband een beroep op hem doen om het vervoer van het instrumentarium naar het jaarlijkse festival in Schoonhoven te verzorgen en ook voor andere klusjes draait André zijn handen niet om. Hij is mede hierom een zeer gewaardeerd lid waar een vereniging niet zonder kan.
Wethouder Yolan Koster heeft beide jubilarissen toegesproken. In haar toespraak waren enkele leuke anekdotes verwerkt. Zowel Cor van Amerongen als André Rijneveld ontving uit handen van de wethouder een oorkonde van KNA en een speld en oorkonde van de landelijke muziekorganisatie KNMO. Uiteraard hoorde daar ook een bloemetje bij.
En weer was het feest bij Siveo ’60. Het veteranenteam was het die ditmaal voor de feestvreugde zorgde. Want zaterdag 25 april zijn de veteranen van Siveo'60 ongeslagen kampioen geworden!
Stonden ze in het najaar in de belangstelling vanwege hun reis naar Kaapstad in Zuid-Afrika, met als hoogtepunt de wedstrijd tegen Ajax Capetown, welke door Siveo '60 knap werd gewonnen met 2-3, nu dus dit kampioenschap.
Een knappe prestatie van deze hechte groep voetballers, die nog wekelijk veel plezier beleven op en rondom het voetbalveld!
Het was alsof we gisteren het bloemetje van de maand hadden gebracht in verband met hun vijfenvijftig jarig huwelijk, maar op 22 april was het alweer 60 jaar geleden dat ze zijn getrouwd in Oldenhove, de woonplaats van de bruid. Het was 22 april 1955 een frisse dag met een gemiddelde temperatuur van 6,2 °C toen Minikus Methorst zijn ja-woord gaf aan Greet Sloterdijk. En, zoals het bruidspaar zegt, de jaren zijn voorbij gevlogen. Greet komt uit een gezin van 11 kinderen, waarvan er nu nog 7 in leven zijn. Allemaal oud en veel van hen niet meer in staat zo’n lange reis naar Zegveld te maken. Daarom gaan Minikus en Greet naar het hoge Noorden. Een zus uit Laren komt hen ophalen en vieren ze daar voor de familie van Greet hun 60 jarig huwelijksfeest. Op 22 april is schoondochter Lenneke met haar drie kinderen en drie kleinkinderen (er zijn vier kleinkinderen) op de koffie geweest. Het was de bedoeling om ’s avond te gaan wokken in Harmelen, maar doordat hun ernstig zieke zoon Wim in het ziekenhuis lag, is dit vooralsnog niet door gegaan. De afgelopen 5 jaar zijn niet de gemakkelijkste jaren van hun leven geweest. Beiden hebben te kampen gehad met ziekte. Minikus is aan zijn mond geopereerd en helaas daardoor zijn smaak kwijtgeraakt. Ook het zwemmen dat hij zo graag deed in Nieuwkoop, ging na deze operatie niet meer. Ook Greet heeft diverse operaties ondergaan. Toch proberen ze samen nog enkele activiteiten te ondernemen. Zo zijn ze meestal aanwezig bij de Open Tafel van Welzijn Zegveld. Minikus gaat als het even kan op maandagmiddag nog Jeu de Boulen en Greet op dinsdag naar de stoelgym.
Ook burgemeester Victor Molkenboer is op bezoek geweest en bracht als cadeau een maand met streekproducten mee. Voor de foto ging hij zelfs even op zijn knieën bij het diamanten bruidspaar zitten. Verder waren er felicitatiebrieven van de Koning en van de Commissaris van de Koning.
De Berichtgever heeft het bruidspaar van harte gefeliciteerd met dit jubileum en hen het bloemetje van de maand overhandigd. Wij wensen hen nog goede en gezonde jaren toe en heel veel sterkte rondom de ziekte van hun zoon Wim.
U kunt zich nog aanmelden voor het “Zegvelds diner” op 3 juni as. Aanvang 17.00 uur
Opgeven kan bij: Adrie de Jong tel: 691416 en bij Riet Verheul tel: 691045
De volgende activiteiten biedt Welzijn Zegveld aan:
Engels voor beginners maandagmorgen
Bewegen voor ouderen dinsdagmorgen
Creatief (handwerken) woensdagmiddag
Open tafel woensdag
Schilderen donderdagmorgen
Fietsen donderdagmiddag
Contact/breien maandagavond
Jeu de Boules maandagmiddag
Koersbal in de winter ipv Jeu de Boules
Klaverjassen dinsdagmiddag
Rummicup dinsdagmiddag
Werelddansen donderdagmorgen
Computercursus bij voldoende deelname
Foto cursus bij voldoende deelname
Levensloop boek maken bij voldoende deelname
Leesclub 1x per 6 weken
Zegvelds diner 1x per jaar
Kerst broodmaaltijd 1x per jaar
Dagje uit met een bus 1x per jaar
Bekende Zegveldse familie 1x per jaar
Nieuwe activiteiten?? Heeft u een idee, laat het ons weten
Wilt u meer informatie of u opgeven voor bovenstaande activiteiten, neem dan contact op met één van onderstaande commissieleden.
Herman Lekkerkerker 692424
Hanneke Kastelein 691891
Adrie de Jong 691416
Riet Verheul 691045
Ada Beiboer 691894
Feestelijke opening van het nieuwe Eetcafé De Halve Maan op 1 mei jl. door de heer Cees van Hanswijk, Juul Disseldorp en Elly van Hanswijk.
Na het vertrek van directeur Peter Jan van Veen en de interim periode van oud-directeur Nico Eikelenboom is sinds 1 februari jl. een nieuwe directeur van de School met de Bijbel Jorai aangesteld. Reden voor De Berichtgever eens nader kennis te maken met de nieuwe directeur, Nelleke van Dijk.
De 44e-jarige Nelleke van Dijk is getrouwd, heeft drie kinderen (twee dochters van 15 en 12 jaar en een zoon van 10 jaar). Haar hobby’s zijn gezellige dingen doen met vriendinnen, het gezin en de familie en nauwe betrokkenheid bij de kerkgemeenschap in haar woonplaats Gouda. Nelleke vertelt: ‘Na de Pabo ben ik als leerkracht op scholen in Gouda aan de slag gegaan. Naast mijn werk als leerkracht heb ik de opleiding tot schoolleider en een midden-management opleiding gevolgd en afgerond. Op de tweede school in Gouda (400 leerlingen) heb ik vervolgens samen met een collega de schoolleiding verzorgd’. Een logische vervolgstap was de functie van een éénhoofdige directie van een basisschool in te vullen, welke functie Nelleke vond op de Jorai in Zegveld. Nelleke vertelt verder: ‘Al tijdens het sollicitatiegesprek had ik een heel goed gevoel over de functie en de Jorai. Mijn gevoel is juist geweest, want vanaf mijn eerste werkdag voel ik mij thuis op deze school en in het dorp Zegveld. Het team, de ouders en de kinderen hebben mij heel hartelijk ontvangen hetgeen ik enorm waardeer. Ik realiseer mij dat ik nog veel moet leren, maar iedereen is tot heden uiterst behulpzaam’.
Nelleke vindt communicatie en een goede samenwerking tussen de directie en het team alsmede tussen de directie en de ouders/kinderen heel belangrijk. ‘Mijn kantoordeur staat altijd open voor een gesprek met ouders en/of hun kinderen. Ik ben er van overtuigd dat met een goede samenwerking en communicatie tussen de ouders en de school, het kind de mogelijkheid krijgt zich volledig te ontwikkelen. Maar ook binnen het team vind ik het belangrijk te weten wat er speelt. Daarom heb ik naast de reguliere koffiepauzes met het team ook een thee/koffie’pauze’ na schooltijd ingelast zodat er gelegenheid is om op een rustig moment gedachten te delen, school- en/of privé-zaken te bespreken en ik de gelegenheid krijg de teamleden beter te leren kennen en zij mij’ zegt Nelleke. Op de vraag of Nelleke specifieke toekomstverwachtingen heeft voor de Jorai aarzelt zij geen moment en zegt: ‘Mijn droom is dat ieder kind en iedere ouder zich thuis voelt op deze school. Dat ieder kind ontvangt wat hij of zij nodig heeft en dat de directie en het team een positieve bijdrage aan de ontplooiing en ontwikkeling van het kind kan geven. God geeft iedereen liefde en kracht. Fouten maken mag en God vergeeft onze zonden’. Tot slot uit Nelleke zich heel positief over de enorme betrokkenheid van ouders en opa’s en oma’s bij deze school en de schoolactiviteiten, maar ook over de hartelijkheid en betrokkenheid van de Zegvelders en de Zegveldse ondernemers.
Dit jaar hebben we twee teams die kampioen zijn geworden! De dames van Animo waren al zeker van de eerste plaats voor het volledige wedstrijdseizoen was afgelopen. Twee jaar geleden zijn ze ook al kampioen geworden in de 4e klasse, maar helaas waren ze vorig jaar net niet goed genoeg om in 3e klasse te blijven, maar volgend jaar gaan ze dat opnieuw proberen. Het mix jeugd team is ook kampioen geworden. Goed gedaan! Zij speelden nu nog met 4 personen in het veld, vanaf volgend jaar gaan zij trainen op een groter veld, hoger net en 6 personen in het veld. Ook de andere teams van Animo doen goede zaken. De heren kunnen zich handhaven in de 4e klasse. Het meisjes-B team doet het erg goed in de 1e klasse. Naast de competitie spelende teams in de jeugd zijn er ook teams bij de jongere jeugd die regelmatig meedoen met toernooitjes. Zo doen ze al wedstrijdervaring op. De beide recreantenteams van de club draaien ook goed mee in de competitie. Nieuwsgierig naar het volleyballen? Kom eens kijken op donderdagavond in de sporthal tijdens de trainingen of doe een keer mee. Kijk ook op onze website www.animo72.nl of like ons op facebook. Wat we ook leuk vinden om weer aan te kondigen is dat we ook dit jaar weer een beachvolleybaltoernooi gaan organiseren tijdens de Zegvelderie op 4 juli, samen met de CSZ.
De gemeente Woerden begint met het plaatsen van verzamelcontainers voor plastic verpakkingsafval, metalen verpakkingen (zoals blikjes) en drinkpakken.
Inwoners kunnen PMD-afval aanbieden in de bekende ‘plastic hero’-zakken. Deze worden elke twee weken opgehaald tijdens de ‘bruine kliko’-ronde. De gemeente laat ook speciale ophanghaken aan de lantaarnpalen bevestigen voor deze zakken. Zodat zee niet wegwaaien tijdens de inzamelrond. Bovendien kunnen bewoners binnenkort deze afvalsoorten kwijt in de verzamelcontainers die nabij de glasbakken worden geplaatst. Half mei staan deze op hun plek.
Wat mag er nu in de ‘plastic hero’-zak:
• Plastic flessen, flacons, bekers, kuipjes, tubes, potjes, deksels, zakken en folies.
• Metaal: frisdrankblikjes, blikjes van honden- en kattenvoer, soep- en groenteblikken, metalen deksels, tubes en doppen, aluminium schaaltjes en bakjes.
• Drinkpakken: pakken voor sap en zuivel zoals melk, yoghurt, vla e.d. en drinkpakjes voor kinderen.
Voor alle drie de afvalsoorten geldt: verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg.
De doppen mogen op de verpakking blijven zitten.
Een mensenleeftijd ging al weer haast voorbij,
na een tijd van onrecht en van slavernij.
Waar men zong van eigen meester, niemand’s knecht,
daar werd elke vrijheid toch wel wreed geslecht.
In een land met ruimte voor het vrije woord,
werden stemmen uit het hart wel wreed gesmoord.
Alleen datgene mocht men toen nog uiten,
wat nog werd toegestaan door hen van buiten.
Velen hier woonachtig reeds voor lange tijd,
werden zonder een’ge oorzaak weggeleid.
Daar waar een omstander nauwelijks iets kon,
vertrok voor hen de trein naar het eindstation.
Maar bij het verzet tegen dit harde juk
volgde met de laars een nog veel hard’re druk.
Zou Nederland hierdoor nu ten ondergaan?
werd dit het einde van ons volksbestaan?.
Maar ook ditmaal werden wij het weer gewaar,
de leeuw bleek toch sterker dan de adelaar.
Echter de overwinning die werd behaald,
werd door velen heel erg duur betaald.
Daar waar ons land zijn vrijheid opnieuw hervond,
doordrenkte het bloed van velen Neerlands grond.
Veel jonge mannen gekomen van overzee,
hielpen aan de bevrijding van de natie mee.
Ver van huis geland op Europa's kusten,
Betraden zij de grond, waar zij thans rusten.
Het siert ons om hier aandacht aan te schenken,
en hen bij voortduur blijvend te gedenken.
Want wij mogen ons toch wel gelukkig prijzen,
dat Nederland door hen weer mocht herrijzen.
Maar toch kwamen landgenoten na die tijd,
om het leven bij missies wereld wijd.
Voor rust en vrede elders gingen zij op reis,
maar betaalden daarvoor de allerhoogste prijs.
Stil en gerust mogen wij heden hier staan,
en niemand jaagt ons vanavond hier vandaan.
Velen op dee'z aarde, die zijn thans op de vlucht,
ver van huis als gevolg van kwaad gerucht.
Daarom houden wij de vierde Mei in ere,
laat ons de gave hiervan zeer waarderen.
Voor dit alles past de Allerhoogste dank,
met wat Valerius zei in zijn Gedenkklank.
Gelukkig is het land, dat God de Heer bemint,
moge dit zo zijn voor man en vrouw en kind.
De rommelmarkt van 2 mei, gehouden door het Jeugdwerk van de Hervormde Gemeente, heeft het prachtige bedrag van € 13.135,= opgebracht. De actie had zich niet alleen op de rommelmarktdag geconcentreerd. De maanden er voor waren de leden van diverse clubs al actief aan de slag geweest. Zo hadden ze een kruidnotenactie gehouden, een ontbijtkoekactie, werden er lege flessen opgehaald en klusjes bij mensen thuis gedaan. Zo hielden de leden van Jeugdvereniging ‘De Rank’ tijdens een JV-weekend een veiling. Alleen deze veiling bracht al € 2.200,= op. Geweldig. En dan het paalzitten. Negen jongelui hadden het er voor over om 24 uur te gaan paalzitten boven het water aan de Boschsloot. Natuurlijk werden ze deze 24 uur aangemoedigd door familie, vrienden en bekenden. Het resultaat van deze actie: € 4.500,=. Ook de jaarlijkse ontbijtactie was dit keer erg in trek. Al deze acties plus de rommelmarkt brachten bij elkaar dus het mooie bedrag op van € 13.125,=. En bedrag waarmee het goede doel, het Elim Christian Centre in Polen, ondersteund kan worden.
Een compliment aan de jeugd is hier zeker op zijn plaats. Geweldig veel werk verzet met een prachtig resultaat.
De rommelmarktcommissie wil iedereen die op welke wijze dan ook heeft meegeholpen hartelijk danken.
Prijswinnaars Volksspelen 27 april 2015
Duoklomp race:
Paul van Meijeren en Robbert Beukers
Thomashuis:
Jolanda en Kelly
Bungeerun:
Dames: Rosalie v.d. Knaap
Heren: Dirk Griffioen
Thomashuis: Janneke
Kruiwagenrace:
Paul van Meijeren en Robert Beukers
Wattenstaafmeppen:
Dames: Rosalie v.d. Knaap
Heren: Arie v.d. Knaap
Prutrace:
Heren: Wilmer Kastelein
Dames: Rosanne Vergeer
Uitslag puzzelrit
< groep 7: Robbe v.d. Hooren (Molenweg 47)
> groep 7 tot 15 jaar: Johan Vink jr (Korensloot 66)
> 15 jaar: Amanda Muis (Molenweg 43)
Prijswinnaars mooist versierde tuin 2015:
Een eervolle vermelding voor de familie Vonk, Broeksloot 59.
1e prijs: De prachtige etalages van Het Activiteitencentrum aan de Middenweg.
Prijswinnaar Heel Zegveld Bakt 2015:
Merel Kerkvliet
Prijswinnaars Puzzel voor 65+ers
Dhr. A. Vink, Pr. Beatrixstraat 42
Mevr. M. Oskam-Markus, Nieuwstraat 33
Mevr. A. de Leeuw-van der Wind, Julianalaan 25
Als we de kadastrale gegevens uit 1832 er bij pakken, dan zien we dat er aan het huidige adres Hoofdweg 155 nog geen woning stond. De locatie betrof weiland en was eigendom van de weduwe van Arie Zaal (gedoopt 10 juli 1757 te Zegveld, overleden 27 september 1827 te Zegveld). Arie Zaal was op 27 maart 1791 getrouwd met Willempje de Jong (gedoopt 23 maart 1766 te Zegveld, overleden 11 oktober 1842 te Zegveld).
Het weiland zal wel in de familie zijn gebleven tot er in 1913 een scheiding plaats vindt. De nieuwe eigenaar wordt Leendert Cornelis Brak (geboren 18 november 1875 te Zegveld, overleden 20 februari 1925 te Zegveld). Leendert Cornelis Brak was op 3 mei 1917 te Zegveld getrouwd met Johanna Jacoba Verhoeff (geboren 16 december 1876 te Wilnis, overleden 11 mei 1936 te Bodegraven).
In 1923 verkoopt Leendert Cornelis Brak het weiland aan de koopman Gerrit Gerritszoon Burggraaf. Gerrit Burggraaf (geboren 15 januari 1885 te Zegveld, overleden 19 mei 1949 te Zegveld) is op 30 mei 1912 te Renkum getrouwd met Johanna van de Hoeve (geboren 4 december 1888 te Renkum, overleden 6 april 1962 te Zegveld). Gerrit Burggraaf had als bijnaam ‘Dikke Gert’. Hij was van beroep veehandelaar, maar ook slager. In 1927 liet hij op de huidige locatie Hoofdweg 155 een woning annex slagerij bouwen. De eerste steen werd op 5 november 1927 gelegd door zijn kinderen Gerrit (geboren 12 juni 1913) en Geurt (geboren 21 april 1916), respectievelijk 14 en 11 jaar oud. Toen Gerrit zijn woning had afbetaald, heeft hij op de markt een schilderij gekocht met rood bonte koeien in een weiland er op. Het schilderij is nog steeds in de familie.
Ook zoon Gerrit Burggraaf (geboren 12 juni 1913 te Zegveld, overleden 20 september 1963 te Utrecht) was slager. In 1931 vertrekt Gerrit voor een periode van een half jaar uit Zegveld maar komt 19 december 1931 weer thuis wonen. Ook zijn opa, Gerrit Burggraaf (geboren 26 november 1863 te Zegveld, overleden 22 april 1958 te Zegveld) komt inwonen bij zijn zoon. Deze opa had als bijnaam ‘Ouwe Gert’. Zo hadden bijnamen nog een functie, zeker als diverse opeenvolgende geslachten dezelfde voornaam hadden.
In de oorlog werd het huis opengesteld voor onderduikers. De familie Kaptein is een naam die nog in het geheugen ligt.
Nadat Gerrit Burggraaf (geboren 1913) op 5 augustus 1947 te Ooltgensplaat trouwt met Angenita Lauwrina (Annie) Brinkman (geboren 17 mei 1926 te Ooltgensplaat) verlaat hij de slagerij aan de Hoofdweg. Annie was een zus van ds. Abraham Jacob Brinkman die van 14 november 1937 tot 23 januari 1944 in ons dorp predikant was.
Als Gerrit Burggraaf (‘Dikke Gert’) op 19 mei 1949 te Zegveld overlijdt, is er geen opvolger voor in de slagerij. De slagerij wordt tijdelijk waargenomen door slager Andries (Dries) Tuls die woonde aan de Hogebroek 195 (Molenweg 5). Als dochter Gerritje (Gerrie) Burggraaf (geboren 22 oktober 1925 te Zegveld, overleden 25 augustus 1987 te Zegveld) slager Eldert (Elt) van der Laan uit Waarder ‘aan de haak’ slaat, wordt de slagerij per 17 september 1951 overgenomen van Andries Tuls en voortgezet door Elt van der Laan. Dit bericht is te lezen in de Berichtgever van 15 september 1951. Hierin staat o.a.: ‘Ondergetekende (E.v.d.Laan) maakt bekend, dat hij de slagerij van de heer A. Tuls, Hogebroek 195, met ingang van maandag 17 september heeft overgenomen en dat hij de zaak hoopt voort te zetten in het pand ‘Nieuwe Zorg’, Buurt 37 - Tel. 8’.
Eldert van der Laan (geboren 9 september 1926 te Waarder, overleden 25 december 2008 te Woerden) trouwde op 10 oktober 1951 met Gerrie Burggraaf. Het menu stond geschreven op een velletje papier van een kladblok. Op het menu stond: Pierensoep (zou dit vermicellisoep geweest zijn?), bloemkool, appeltjes, boontjes, appelmoes, vlees en patate. Het toetje bestond uit Creme à la Vanille en fruit. Vanaf de huwelijksdag trok Elt in bij zijn schoonfamilie. Want ook zijn schoonmoeder Johanna Burggraaf-van de Hoeve woonde daar nog, als ook opa (‘Ouwe Gert’) Burggraaf. Tevens woonde de broer van Gerrie nog thuis. Dit was Geurt Burggraaf (geboren 21 juni 1916 te Zegveld, overleden 8 januari 1987 te Zegveld). Toen hij op 2 november 1955 te Zegveld trouwde met Cornelia (Corrie) Streefland (geboren 9 januari 1921 te Gouda, overleden 20 augustus 2014 te Zegveld) werd het iets rustiger in huize Burggraaf/Van der Laan. Corrie had namelijk al een halfjaar ingewoond bij de familie. Geurt en Corrie gingen wonen in de Nieuwstraat.
In het kadaster lezen we dat er in 1953 een gedeeltelijke vernieuwing heeft plaatsgevonden. Vermoedelijk is toen achter de winkel en woning een tweede slachtplaats gekomen, alsmede een keuken en rookkast.
De koeien voor de slacht werden op de veemarkt in Rotterdam gekocht. De koe werd de ene week in Waarder geslacht bij de vader van Elt, Gijsbert van der Laan, en later bij zijn broer Pank. De andere week werd de koe in de slagerij van Elt in Zegveld geslacht. Na het slachten van de koe nam ieder de helft van de koe mee. Varkens werden niet gedeeld. Een varken werd in de slagerij zelf geslacht. Later werd het vlees geleverd door Jopie Ram uit Montfoort. De vleeswaren werden geleverd door Ultee Automatiek (Plantsoen) uit Woerden. Zowel Ram als Ultee was katholiek. Dit kostte Elt wel klanten. Het geleverde vlees door Ram werd contant betaald. En het was in de tijd niet vreemd dat zoon Gijs het geld bij Ram in Montfoort ging brengen. Soms had hij wel ƒ 900,= in zijn binnenzak. Nu zou dit ondenkbaar zijn.
Zijn er rendabele vormen van landbouw mogelijk op veengronden met een hoge grondwaterstand? Met deze vraag is het Veenweiden Innovatiecentrum op zoek gegaan naar nieuwe teelten in de vorm van Aquatische Landbouw.
Cranberries worden nog nauwelijks geteeld in Nederland, terwijl de marktperspectieven goed zijn. Tot voor kort waren cranberries in Nederland vooral populair met de Kerst, maar tegenwoordig is cranberry een superfood, waardoor er jaarrond vraag is. De teelt van cranberries is kapitaalsintensief en vraagt specifieke kennis.
Cranberry’s zijn robuuste planten die het goed doen op zure natte veengronden Ze vragen bovendien weinig arbeid. Een plant gaat zeker 100 jaar mee en de boer hoeft niet met zware machines het land op. Ook bestrijdingsmiddelen zijn er nauwelijks nodig. Om grasgroei (onkruid) tegen te gaan, gaat het VIC experimenteren met strooisellagen van hennepvezels en olifantsgras en met het sturen van het waterpeil.
Er zijn twee methoden om de cranberry’s te oogsten, de natte en de droge oogst. Bij de natte oogst worden de velden onder water gezet en worden de bessen met speciale machines losgemaakt van de struik waardoor ze gaan drijven en vervolgens worden weggevangen. Een droge oogst kan handmatig of machinaal, in Nederland wordt deze methode het meeste toegepast.
Het enige maar niet onbelangrijke nadeel is, dat het ongeveer vijf jaar duurt voordat er kan worden geoogst. De boer moet dus lang wachten voordat hij iets van zijn investering terugziet. Als er eenmaal geoogst kan worden, is de opbrengst echter aanzienlijk. Per hectare cranberry’s is de bruto opbrengst zo’n Euro 25.000,-.
Wie interesse heeft en/of zich aan wil melden voor de cranberry nieuwsbrief kan hiervoor contact opnemen met Joke Stoop, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Sinds begin april is het pontje bij de Greft uit de vaart door vandalisme. Het repareren van dit soort vernielingen kost ca. 15.000 euro per keer. De gemeente stelt reparatie voorlopig uit, omdat het nu al de derde keer is sinds begin 2014 dat het pontje door vernieling buiten gebruik is. De gemeente Woerden vindt het uiteraard erg vervelend voor de gebruikers. Er is aangifte gedaan maar men hoopt dat de dader(s) zich melden of dat getuigen van dit vandalisme zich melden.
Feestelijke opening van Strand Zomer op 1 mei 2015 door Wethouder Trudy Veninga van de gemeente Nieuwkoop.
Stef Kuijer heeft historie geschreven door topscorer allertijden van Siveo-1 te worden. Met zijn 157 goals overtroefde hij de Siveo-icoon Gijs Breedijk (155). Dit heuglijke feit is uiteraard uitgebreid gevierd bij Siveo!
Vreugde was er bij de allerkleinsten van Siveo. De F1 werd kampioen. Als echte leeuwen hebben ze tot bijna de laatste wedstrijd als een echt team moeten werken om eerste te blijven. Door goed samenspel en uiteraard goede begeleiding is het gelukt. Grote klasse!
Spelers van links naar rechts:
Christian Bakker, Frank de Balvert, Joëlle Würsten, Niels Balvert, Juup Ton, Nick Onderwater, Levi van den Arend, Sanna Balvert
Keeper: Bram van Eijk
Leiders: Richard Bakker (links) en Linda Balvert (rechts)
Sponsor: Albert Balvert (midden)
Op maandag 11 mei jl. is de heer Johannes (Jan) Beukers, laatst gewoond hebbende Park Oudeland 153 te Woerden, overleden. Jan Beukers was een geboren en getogen Zegvelder. Naast zijn werkzaamheden voor zijn schildersbedrijf was hij ook binnen de Zegveldse gemeenschap een actief figuur. Zo herinneren wij hem als de man van Konijnen & Pluimvee Vereniging ‘Kleinveeteelt’ Zegveld. Maar liefst 40 jaar is hij voorzitter geweest van deze vereniging en had zitting in provinciale en landelijke besturen. Eind jaren vijftig en begin jaren zestig was Jan Beukers één van de drijvende krachten bij de oprichting van het Dorpshuis aan de Molenweg. Maar meerdere verenigingen hadden zijn belangstelling. Zo was hij 10 jaar voorzitter van de IJsclub ‘Ons Genoegen’, 10 jaar voorzitter van Reciteerclub ‘De Milanders’ en vervolgens oprichter en eveneens 10 jaar voorzitter van het Ooievaarsbuitenstation. Ook de Zegveldse Vrijwillige Brandweer heeft lange tijd deel uitgemaakt van zijn leven. Vanaf 1952 tot en met 1981 is hij lid geweest van de Vrijwillige Brandweer en stond op die manier dag en nacht paraat. Per 1 juli 1971 werd hij commandant van de Vrijwillige Brandweer en bleef dit tot 1 januari 1982. Maar zijn hart lag toch bij de politiek. Beukers was lid van de partij Gemeentebelangen en zat vanaf 1962 tot de herindeling per 1 januari 1989 voor deze partij in de gemeenteraad. In de periode 1974-1978 en 1982 - 1988 was hij ook wethouder.
Voor alle bovenstaande bestuursfuncties werd Beukers op 3 maart 1989 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Jan Beukers is 88 jaar geworden. Zaterdag 16 mei is hij, na een rouwdienst in de hervormde kerk van Zegveld, begraven op de algemene kerkelijke begraafplaats in ons dorp.
De Berichtgever wenst zijn vrouw, kinderen, klein- en achterkleinkinderen heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.
Topdrukte bij CSZ in verband met de voorbereidingen voor deze dag, die zoals gebruikelijk begint met de rommelmarkt voor de kinderen. Voor de kinderen zijn er verder tal van attracties waaronder als bijzonderheid de ‘sweeper’ en een klimwand. Ook dit jaar biedt het Wout-plein veel gelegenheid voor interactiviteit.
Het Wout-plein wordt, zoals altijd, verrassend. Een motortrailteam zal demonstraties geven en de kids kunnen het ook proberen, heel spectaculair. Op het plein kunnen de kinderen ook zelf graafmachines besturen. En dat is nog maar een tipje van de sluier!
Vanaf 11 uur organiseert Animo beach volleybalwedstrijden. De ongetwijfeld spannende finale vindt rond 15.30 uur plaats.
Naast de andere attracties zorgt een DJ voor de muzikale omlijsting en uiteraard kunt u de gehele dag door genieten van lekkere hapjes en drankjes.
Het zinderende slot van de dag is natuurlijk de Knock Out show. We hebben weer gezorgd voor voldoende uitdagingen voor jong en oud.
Dus graag tot 4 juli!
De collecte voor de Hartstichting in de week van 5 t/m 11 april heeft in Zegveld en de Meije € 1323,26 opgebracht. Hierbij een woord van dank aan de collectanten en gevers. Met de opbrengst steunt u de Hartstichting voor belangrijk wetenschappelijk onderzoek. Er zijn in Nederland 1 miljoen hart- en vaatpatiënten. Met het geld dat opgehaald is door collectanten, financiert de Hartstichting meer onderzoek naar hart- en vaatziekten. Uw steun is hard nodig! Want met meer geld, kan de Hartstichting meer onderzoek doen. Met resultaten uit onderzoek kunnen hart- en vaatziekten eerder herkend worden en daardoor beter behandeld worden. Zo is een beter leven mogelijk voor veel hart- en vaatpatiënten.